стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 квітня

28 Квітня 2022, 23:25
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 11131
Війна

Україна 64 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:25

Українські захисники оперативно-тактичного угруповання «Схід» за поточну добу знищили: 42 солдатів ворожої армії, 3 танки, 2 БМП, 1 БТР, 1 бойову броньовану машину, 1 АТ, 2 безпілотники.

22:49

Головне зі звернення Зеленського:

  • США підготували новий пакет підтримки для України. На $33 млрд.
  • Працюємо над тим, щоб направити заблоковані активи російських підсанкційних осіб і рф для компенсації Україні за цю війну та для відбудови нормального життя.
  • Кожен російський злочинець має бути і БУДЕ притягнутий до відповідальності. Ким би вони не були і де би вони не ховались.
  • Сьогодні у Києві з візитом був премʼєр Болгарії. Обговорили оборонні, енергетичні, транспортні питання. Санкційний тиск на росію. Дуже важлива домовленість – щодо ремонту нашої військової техніки на болгарських виробничих потужностях. Погодили постачання української електрики в Болгарію і використання потужностей Трансбалканського газопроводу
  • Генcек ООН побував в Бородянці і на власні очі побачив, що там наробили російські окупанти. Ключовими питаннями на переговорах були – як нам зупинити російську агресію і врятувати наших людей з Маріуполя.
  • У місто полетіли 5 російських ракет одразу по завершенню перемовин з генcеком ООН в Києві. Це говорить про намагання російського керівництва принизити ООН і все, що Організація уособлює.
  • російські ракетні удари по Україні – по Києву, Фастову, Одесі, Хмельницькому та іншим містам – вкотре засвідчують: ще не можна розслаблятись. Нам потрібно боротись і гнати окупантів.
  • Державними нагородами відзначені 214 військових ЗСУ. Із них 14 посмертно. Вічна слава усім, хто став на захист держави!

22:11

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав, що керівництво України й росії погодились на організацію евакуації цивільного населення з Маріуполя міжнародними організаціями, зокрема ООН і Червоним Хрестом.

За словами Гутерреша, зараз тривають інтенсивні дискусії щодо перетворення цієї пропозиції на реальність

22:06

Уточнення по Шевченківському району. Влучання в нижні поверхи житлового будинку. Рятувальники і медики працюють на місці. Обстежують і будинки поруч, виводять людей. Наразі госпіталізували трьох постраждалих. 

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

21:13

Внаслідок обстрілу в Києві є потерпілі, але поки невідомо скільки — про це повідомила речниця ДСНС Світлана Водолага: "Два влучання. 

Один об'єкт, один житловий сектор біля об'єкта. Влучання було у перші поверхи, а на верхніх є люди"

20:41

Ввечері ворог обстріляв Київ. Два влучання в Шевченківському районі. 

Всі служби на місці. Інформація про постраждалих уточнюється. Про це повідомив мер міста Віталій Кличко.

20:22

Щойно в небі над Одеським районом ППО збили 3 ворожі ракети.Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

20:16

Очевидці повідомляють про два потужні вибухи в Києві.

19:59

В Одесі пролунало декілька вибухів, повідомило Сумпільне. 

Речник ОВА Сергій Братчук заявив, що небо під контролем повітряних сил. Згодом пролунали повторні вибухи

19:49

У Генічеську окупанти разом із місцевими колаборантами примусово збирали директорів шкіл громади і висунули їм ультиматум – подати списки вчителів, які готові з першого вересня продовжувати роботу за російською програмою, повідомив ерший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Тих вчителів, хто погоджується, влітку збираються відправляти до Криму на перепідготовку. Решту погрожують вигнати з роботи.

19:43

Американська розвідка твердить, що росіяни перекинули частину підрозділів із Маріуполя на запорізький напрямок, хоча українці досі контролюють територію «Азовсталі», пише УП з посиланням на CNN.

«У плані втрати і захоплення територій, то на Донбасі там постійно все переходить з рук у руки. Також у нас є попередні ознаки того, що, поки російських призовників (яких привезли до України поповнити війська – ред.) не кидають у бій, у них дуже велика готовність воювати через їхню надмірну залежність від російської пропаганди вдома, але щойно вони відчують опір українських сил, їхнє бажання воювати відразу щезає і бойових дух підрозділів стрімко падає», – зазначив посадовець.

За його словами, просування російських окупантів на Донбасі повільне й неоднакове на різних напрямках через запеклий опір українських захисників та проблеми з постачанням росіян.

Водночас, поблизу Ізюма росіяни просунулись у південному та східному напрямках, хоча вимушені відповідати на серйозний вогневий опір української армії.

Американський посадовець додав, що захоплення територій росіян відбувається «крок за кроком» і не пришвидшено. Упродовж доби росіяни не спроможні здійснити наступ углиб територій, контрольованих українцями, бо вони бояться відійти занадто далеко від своїх ліній постачання й комунікацій.

Розвідка США нібито підтвердила, що росіяни збільшили кількість батальйонно-тактичних груп, які діють в Україні, з 85 до 92 впродовж тижня.

Крім того, американський високопосадовець розповів, що з початку широкомасштабного вторгнення 24 лютого Росія запустила по території України більше 1900 ракет. 

19:08

Оперативна інформація станом на 18.00 від Генштабу ЗСУ

Найбільша активність противника спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. 

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін діяльності ворога не зафіксовано. Авіація противника продовжує ракетно-авіаційні удари по об’єктах на території України з Білорусі. За наявною інформацією, авіаційні підрозділи повітряно-космічних сил рф продовжують використовувати аеродром Барановичи. Засоби протиповітряної оборони збройних сил Білорусі несуть чергування в посиленому режимі.

На Сіверському напрямку ознак формування ворогом угруповання для відновлення наступу не виявлено. Окупанти посилюють прикриття визначених ділянок кордону. Так, до прикордонної зони у напрямку Чернігівської та Сумської областей уведено додаткові підрозділи росгвардії.

На Слобожанському напрямку ворог розгорнув на території  Бєлгородській області до п’яти дивізіонів ОТРК “Іскандер-М”. Противник продовжує перегрупування. За наявною інформацією, ворог вивів для відновлення боєздатності на територію рф БТГр повітряно-десантних військ через значні втрати. Крім того, одна батальйонна тактична група переміщена з Белгородської області на Харківщину. Противник продовжує повітряну розвідку безпілотними літальними апаратами.

Ворожі підрозділи здійснили спробу наступу на позиції Сил оборони України на напрямках Бражківки та Довгенького. Успіху не мали, зазнали втрат та відійшли. Також окупанти безуспішно намагалися взяти під контроль основні об’єкти Великої Комишувахи.

Силами оборони України відновлено контроль над населеним пунктом Кутузівка Харківської області.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог, з метою сковування наших військ та утримання раніше зайнятих рубежів, здійснював вогневе ураження позицій підрозділів захисників України із застосуванням реактивних систем залпового вогню і артилерії практично вздовж всієї лінії зіткнення. Противник намагався повністю захопити Рубіжне, але успіху не мав, зазнав втрат і відступив на раніше зайняті позиції. 

На Курахівському напрямку ворог безуспішно намагався наступати у напрямках населених пунктів Солодке та Новомихайлівка.

Противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь» з метою недопущення їх прориву. 

На напрямку Донецьк – Запоріжжя ворог проводив наступ у напрямку населених пунктів Нескучне і Времівка, успіху не мав. Продовжує посилювати угруповання військ. 

Кораблі флоту окупантів в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують завдавати ракетних ударів по території України, виконують завдання з ізоляції району ведення бойових дій та ведуть розвідку. 

На Південнобузькому напрямку успішно відбито спробу штурмових дій противника в районах  населених пунктів Олександрівка, Таврійське; Іванівка та Заградівка

19:06

В Україні через бойові дії загальна кількість відключених газорозподільних станцій становить 47 з 1395, 85% із них – у Харківській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях, повідомили у звіті Оператора ГТС України від 28 квітня.

19:05

У передмісті Херсона в четвер загорілися плавні, повідомляє Суспільне. У ДСНС повідомили, що контролюють ситуацію і небезпеки немає. Причини пожежі наразі невідомі.

19:04

Вбиті росіяни йдуть за адресою російського корабля. І це вже починають усвідомлювати в армії рФ. Принаймні, це випливає з перехопленої розмови двох окупантів, інформують у Головному управлінні розвідки Міноборони.

російські військовослужбовці обговорюють ситуацію в частині та ставлення до вбитих з боку своїх командирів. Основні оцінки, які дають поточним подіям: «всім все по х…» і «бардак».

Офіцери відверто демонструють зневагу до вбитих і їхніх родичів:

«Ніяких прощань, нічого. Сьогодні офіцери зайшли сюди, рибалку обговорюють. Розумієш взагалі всім насрати. Командир каже: «А, що я, каже, поїду до дружини його і що скажу, ось я його на війну відправив, а ви тут труп зустрічайте». Ти хто за посадою, придурок?»

На фоні великої кількості вбитих, офіцери приділяють увагу виключно зав’язкам на берцях та смітникам:

«Першого пацана поховали, командир частини навіть туди не поїхав. Замполіти проводжали його і все. Нічого він не каже, ходить посміхається, перевіряє шнурки не заправлені у берці. Вони за інше переживають, щоб сміття не лежало у смітнику, щоб бардюрчик був пофарбований».

Далі росіяни обговорюють можливість відмови від підписання контракту та подальшої участі у війні. Роблять висновок, що негативних наслідків це не повинно мати через велику кількість таких «відмовників» навіть серед вищих офіцерів:

«Ніхто нічого не скаже. Скільки там відмовників. Комдив повинен сказати і Попов (перший заступник командира 150 МСД полковник В. В. Попов), який відмовився».

Тож росіяни ставляться до своїх вбитих виключно як до «витратного матеріалу». А відомий вислів маршала Жукова «баби ще понароджують» і досі залишається актуальним.

18:33

Російські окупанти захопили Мелітопольський міський краєзнавчий музей, де зберігалося скіфське золото IV століття до нашої ери. Місце, де зберігається реліквія, росіянам підказали колаборанти, інформують у Запорізькій ОВА.

18:08

Українська влада провела черговий обмін полоненими з російськими окупантами, врятувавши 45 українців, повідомила віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук.

З російського полону визволили 45 людей. 13 офіцерів та 20 солдатів, з яких п'ятеро поранені. Також повертають додому 12 цивільних.

17:23

Більше 30 тисяч маріупольців окупанти примусово депортували до росії, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко під час брифінгу в медіацентрі «Україна», передає УП.

Кириленко зазначив, що окупанти не отримують підтримку від населення, а відтак вдаються до хитрощів: під приводом евакуації людей на підконтрольні Україні території везуть їх у фільтраційні табори.

«Вони вивозять до своїх так званих фільтраційних таборів, які розміщені поблизу Маріуполя. Це, наприклад, населені пункти вздовж узбережжя Азовського моря. Вивозячи туди людей, вони їх розділяють на жінок із дітьми та чоловіків. Ділять по вікових критеріях. І після цього відбирають документи, які посвідчують, що вони є громадянами України», — пояснив Кириленко.

Очільник Донецької обласної військової адміністрації також додав, що окупанти роздають маріупольцям розроблені за власними зразками довідки і після цього примусово вивозять на територію так званої «ДНР», або ж до росії.

Кириленко також повідомив, що на сьогодні немає жодного населеного пункту на Донеччині, який не обстрілює ворог, однак росіяни не досягли стратегічних успіхів.

85% будівель у Волноваському районі Донеччини зруйновані або пошкоджені, 50% – вже не підлягають відновленню.

Також, за його словами, обстріли не вщухають по населених пунктах Мар’їнка, Красногорівка, Світлодарськ. Ракетних ударів зазнають великі міста області – зокрема, Краматорськ, Слов’янськ та Покровськ.

Водночас, за словами очільника області, ворог не досяг на Донеччині жодних тактичних чи стратегічних успіхів та не може перейти лінію укріплень ЗСУ.

За словами Кириленка, 370 тисяч людей залишаються на підконтрольній Україні частині Донеччини, без урахування мешканців Маріуполя. До 24 лютого цього року в області постійно жили 1 670 000 людей.

Голова ОВА наголосив, що місцева влада наполегливо просить мешканців евакуюватися.

16:59

У окупаційної влади РФ немає «масовки», аби зняти в Херсоні так званий «референдум» про створення «Херсонської народної республіки», повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський ефірі «Суспільного».

 

«У них не має підтримки ні від населення, ні від місцевого самоврядування. Вони не зможуть зробити навіть щось подібне на референдум, тому що це відкриття дільниць, підготовка списків виборців, тобто дуже велика робота, яку вони організаційно не зможуть у майбутньому зробити на Херсонщині.

Шоу — можливо. Я не здивуюсь, якщо вони це шоу будуть знімати у Криму або у будь-якій іншій області. У Херсонській області зараз щось зняти буде проблема, тому що потрібна значна кількість людей. У них немає цього», – сказав посадовець.

Соболевський також розповів, що РФ не можуть ввести рублі на тимчасово окупованій території.

«Вони дуже цього бажають, але зрозумійте, усе, за що вони беруться, усе виходить у них фейл на фейлі. А враховуючи те, як поводяться ці люди, я вважаю, що більшість з тих рублів, вони вкрадуть ще до того, як доставлять у Херсонську область», – вважає він.

За словами Соболевського, окрім роздачі рублів за соціальними списками, псевдо пенсіями, ще необхідно, щоб мережа приймала ці «гроші», а підприємці Херсонщини на сьогодні не налаштовані працювати з рублями.

Соболєвський говорить, що в області є певні проблеми з виплатами пенсій, є затримки. Особливо у тих пенсіонерів, які не оформлювали картки і отримали виплати готівкою.

«Але ті люди, які отримували картки, за моєю інформацію, більшість отримує пенсії та соціальні виплати», – розповів перший заступник голови облради.

16:39

Російські війська обстріляли українську територію біля пункту пропуску «Сеньківка» на Чернігівчині, повідомили у Державній прикордонній службі.

Прикордонники Чернігівського загону зафіксували обстріл з території Росії. Ворог здійснив близько 15 пострілів з автоматичного гранатомета.

Військовослужбовці Держприкордонслужби внаслідок обстрілу не постраждали.

16:36

Російські офіцери почали розстрілювати своїх солдат, щоб змусити їх наступати на Україну

Про це свідчить переписка командира полку загарбників, який воює під Ізюмом на Харківщині, повідомляють у СБУ.

«Мои тоже стали бояться очень. Все без сил. Ни морально поднять их не могу, ни физически. Даже расстреливаю. И без толку», – скаржиться окупант.

У голосових повідомленнях він детально розказує, як його дістала війна і наскільки він невдоволений «новим поповненням». 

«Тут все деморализованы полностью. В ротах осталось по 10-15 человек в лучшем случае. На доукомплектование отправили молодых, порядка 60 человек… из них половина трусов, бл*дь, паникеров», – розповідає він.

Зрештою, зізнається, що такі ж настрої і в офіцерів. Тому живе мріями про повернення додому. А там…

«Домой: детей, жену обнять. А потом – к бл*дям! Чтоб много-много, куча бл*дей было, и больше ничего не хочется» – резюмує росіянин.

Маючи такі «сімейні» цінності – не дивно, що окупанти чинять звірства в Україні. Але вони відповідатимуть за все!

16:23

За процесуального керівництва прокурорів Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора та Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру голові одного з районних судів Луганської області у державній зраді та колабораційній діяльності, повідомили в Офісі Генпрокурора.

За даними слідства підозрювана, будучи головою районного суду Луганської області, умисно вступила у злочинну змову з представниками так званої «ЛНР» окупаційної адміністрації РФ. Вона погодилась на пропозицію «здійснювати правосуддя» від імені країни-агресора та зайняла посаду судді в незаконно створених судових органах. 

Також агітувала суддів та працівників підпорядкованого суду, які залишились на тимчасово окупованій території, визнати окупаційну владу та закликала підлеглих здійснювати правосуддя іменем «квазіреспубліки».

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваній запобіжного заходу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими територіального управління ДБР, розташованого у Краматорську, за оперативного супроводу Головного управління з протидії системним загрозам управлінню державою Департаменту захисту національної державності СБУ, Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

16:13

До Ізюма особисто приїхав начальник генерального штабу збройних сил РФ, генерал Валерій Герасимов, щоби здійснювати командування військами на Донбасі, повідомило видання Defense Express, що співпрацює з українським військово-промисловим комплексом та військовими експертами.

Видання зауважує, що посада Герасимова передбачає командування операціями стратегічного рівня, а не оперативно-тактичного. Це може бути промовистим свідченням, що російське керівництво всерйоз зосереджене на здобутті якихось тактичних перемог на Донбасі.

Крім того, приїзд Герасимова в польові пункти управління свідчить, що призначення очільника Південного військового округу генерала Олександра Дворнікова єдиним командувачем військ РФ в Україні не покращило стан справ із управлінням та координацією окупаційних підрозділів на полі бою. 

Раніше Дворнікова нібито призначили, аби створити єдину вертикаль командування та покращити ефективність і злагодженість дій російських підрозділів.

16:11

Комунікації в Луганській області майже повністю знищені внаслідок бойових дій, через це водопостачання у місті Лисичанськ не вдасться відновити до завершення воєнних дій, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

15:42

Унаслідок масованих ударів російських окупантів по Азовсталі в Маріуполі на території підприємства обвалилась операційна. Загинула частина поранених українських військових, повідомили у Telegram-каналі полку Азов.

Усю ніч на військовий польовий шпиталь на Азовсталі оккупанти масово скидали багатотонні авіабомби, здатні пробити будь-які бетонні захисні споруди. Потім продовжували обстрілювати руїни із корабельної артилерії.

15:11

Троє загиблих, троє поранених. Усі – цивільні. Такі попередні наслідки ранкового авіаудару, який росіяни завдали по Нью-Йорку на Донеччмні, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

Російські некеровані авіаракети влучили у промислове підприємство та житлові квартали. Пошкоджено щонайменше дев'ять приватних будинків, але точну кількість руйнувань ще належить визначити.

14:34

Щонайменше одна людина загинула та двоє постраждали у результаті ворожих обстрілів Харкова, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

14:33

Близько восьмої ранку відбулася самоліквідація залізничного мосту в Якимівці Мелітопольського району. Через цей міст окупанти постачали зброю та паливо з Криму, повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

14:25

У Харкові СБУ викрила прихований склад танкових запчастин, які призначалися окупантам.

У підпільному сховищі знаходилося 19 танкових двигунів та інші комплектуючі до бронетехніки сумарною вартістю близько $1,5 мільйона, повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Цього майна достатньо, щоб відремонтувати половину танкового батальйону.

СБУ встановила, що нелегальну схованку облаштував 61-річний харків'янин. Він вступив у змову з працівниками місцевих підприємств ВПК, організував викрадення і накопичення танкових двигунів марки 5ТДФА. 

За інформацією СБУ, агрегати планувалося передати військам рф у разі їх проникнення до Харкова. Двигунами цієї модифікації досі комплектуються російські танки Т-64. 

На українські танки такої компоновки з початку двохтисячних років встановлюються суттєво модернізовані двигуни більшої потужності. 

Слідчі СБУ розпочали кримінальне провадження за ст. 111 ККУ (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). 

Тривають слідчо-оперативні заходи для встановлення всіх осіб, причетних до злочину.

14:20

Швидкий фірмовий потяг сполученням Ізмаїл-Одеса «Південна Пальміра» відновив курсування з 28 квітня. Потяг рухається через міст у Затоці, який обстрілювали ракетами росіяни, повідомив міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко.

14:19

У Новій Каховці на Херсонщині триває масовий виїзд мешканців у сусідні області та на території, де не проходять воєнні дії – починається дефіцит фахівців, зокрема, медичної та комунальної сфер, повідомив міський голова Володимир Коваленко.

Виїзд людей призводить до суттєвого дефіциту професійних кадрів. Першими забили на сполох керівники комунальних медичних закладів – Центральної міської лікарні Наталія Гончарова та Центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Ходорковська. 27 квітня вони обговорили цю проблему з мером Нової Каховки.

13:57

На Луганщині з Сєвєродонецька, Попасної та Лисичанська вдалося евакуювати 53 мирних жителів. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

13:50

Близько 100 тисячам маріупольців загрожує смертельна небезпека не тільки через обстріли, а й нестерпні умови життя та антисанітарію.

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

Вже зараз температура повітря сягає 20 градусів. Тож скоро в місті можуть спалахнути потужні та смертоносні епідемії – через відсутність централізованого водопостачання та каналізації, розкладання тисяч трупів під завалами, катастрофічного браку питної води та їжі.

«Окупанти не в змозі забезпечити наявне населення продуктами, водою та медикаментами. Або просто не зацікавлені в цьому. Вони блокують всі спроби евакуації. А без цього люди будуть помирати. Адже зараз в зруйнованому Маріуполі середньовічні умови життя. Потрібна негайна та повна евакуація», – мер Маріуполя Вадим Бойченко.

13:03

Окупанти 28 квітня обстріляли селище у Харківському районі Харківської області та обласний центр. Внаслідок обстрілу поранення отримали троє людей.

Цю інформацію Суспільному підтвердив директор Центру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта.

«Троє поранених, дітей серед них немає», – сказав він.

Як повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, внаслідок обстрілів у Харківському районі станом на 12:43 чотири поранених та один загиблий.

Також він повідомив, що близько 12:00 росіяни завдали ударів по одному із східних районів Харкова. Дві людини поранені, одна – загинула.

11:42

В невеличкому селищі Ласточкине Донецької оболасті, вчорашніми обстрілами росіяни пошкодили 27 будинків. Три з цих будинків зазнали прямого влучання снарядів.

Про це повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

«Постійно продовжуємо евакуацію мешканців громади та підтримуємо умови для життя тих, хто досі залишається на місці.  Підтримуємо людей гуманітарною допомогою, за можливості, відновлюємо пошкоджені росіянами електромережі, газогони та водогони. Активні бойові дії ще триватимуть, тому важливо, щоб якомога більше людей покинули лінію фронту та Донецьку область загалом», – написав він.

11:36

Полк «Азов» заявив, що за минулу ніч російські окупанти нанесли по Маріуполю близько 50 авіаударів та скинули велику кількість фосфорних бомб, і закликав владу вжити рішучих заходів для деблокади міста чи евакуації мешканців та захисників.

10:52

У Харківському районі затримали жінку, яка надавала ворогу таємну інформацію, повідомляє поліція Харківської області.

Співробітники управління карного розшуку ГУНП спільно з працівниками відділу поліції № 3 ХРУП № 1 викрили 58-річну мешканку селища Васіщеве.

Попередньо встановлено, що підозрювана через свій мобільний телефон у період з 26 по 27 квітня надавала своєму братові, який перебуває на непідконтрольній території та співпрацює з рф, координати розташування військової техніки ЗСУ та інформацію щодо її переміщення.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до 12 років.

Зловмисницю затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Для з’ясування усіх обставин події жінку передали співробітникам СБУ.

10:49

Колаборант Кирило Стремоусов, призначений окупантами на посаду заступника голови Херсонської області, заявив, що жодних референдумів в області не планується.

Про це пише Українська правда.

Ставленик Кремля також заявив, що питання повернення Херсонської області назад до «нацистської України» виключено.

09:58

У приватний сектор Запоріжжя зранку прилетіла російська ракета

Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

За попередньою інформацією, пошкоджено два будинки. Наразі відомо щодо трьох постраждалих, одна з них дитина. 

Удар був нанесений рашистською авіацією, застосували ракеті Х-55 класу «повітря-земля».

09:55

У росії випадково зізналися у планах красти українське зерно. Потім схаменулися і знову почали брехати.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

У російському Красноярському краї вирішили поповнити власний фонд сільськогосподарської продукції за рахунок поставок з тимчасово окупованої частини Херсонщини. Таке рішення було одноголосно прийняте на засіданні законодавчих зборів 27 квітня. Про це повідомила прес-служба органу. 

Виправданням такого рішення стала «нестача овочів та зернових культур внаслідок запровадження іноземних санкцій» у регіоні.  Щоправда незабаром ця новина зникла з сайту законодавчих зборів краю, а у Телеграм-каналі з’явилася заява про те, що це буцімто фейк і результат атаки хакерів.

09:22

Ситуація в регіонах станом на 8.00

Сумщина: вчора ввечері о 21:50 росія почала провокаційний обстріл наших територій з мінометів. Понад півсотні прильотів, усі — на території Есманської громади. Дані про постраждалих уточнюються

Харків: цієї ночі тривали поодинокі артилерійські обстріли східних районів Харкова. За попередніми даними, за ніч постраждалих немає.  По області протягом доби росіяни обстрілювали Золочів, Дергачі, Чугуїв. В Ізюмському напрямку бої тривають

Луганщина: по десять разів ворог обстрілював Попасну та Лисичанськ, чотири, але дуже тривалі рази – Гірську громаду. Детальна інформація про ушкодження та наслідки з’ясовується. Наразі відомо про 4 загиблих

Донеччина: Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка, Новомихайлівка, Лиман, Вугледар — під постійними обстрілами. Попри складну обстановку, продовжується евакуація із лінії зіткнення. Маріуполь: Азовсталь тримається

Херсонщина: вночі над містом — сильні вибухи, майже на всій території області обстріли. Окупанти продовжують вести наступ із Херсонщини в напрямку Миколаївської області та Кривого Рогу. Також є випадки викрадення цивільного населення

Миколаївська: протягом ночі ситуація тривожна, але контрольована. За попередньою інформацією ракетного обстрілу зазнало с. Шевченкове. Ракета влучила у приватний будинок. Данні щодо постраждалих уточнюються

Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, Закарпатті, Рівненщині, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, на Київщині, Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині та Чернігівщині.

09:04

На Дніпропетровщині в Синельниківському районі російська ракета вдарила  по пустому заводу. Вибух стався сьогодні о 08:45.

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Поцілило у колишній завод. Там нічого не було. Орки успішно «демілітаризували» покинуту промислову зону», – написав він.

09:01

За добу на Луганщині загинули чотири людини, поранено ще чотирьох, 10 будинків зруйновано в Попасній.

29 разів російська армія завдавала ударів по мирним помешканням луганчан.

Застосовані, авіація, системи залпового вогню, ствольна артилерія, мінометна зброя. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

«По 10 разів ворог обстрілював Попасну та Лисичанськ, чотири але дуже тривалі рази – Гірську громаду. Зранку стало відомо про ще 10 зруйнованих будинків в Попасній», – написав він.

У Гірському вчора зранку загинув 58-річний місцевий житель, який вийшов на подвір’я біля свого будинку та не встиг сховатися від вогню росіян, у Сєвєродонецьку – 85-річна жінка, у Новодружеську та Лисичанську – два чоловіки. Ще чотири людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

08:24

Лисичанськ Луганської області окупанти обстрілювали всю минулу добу, у місті знищено ще 13 будинків.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

«Займання через обстріли відбуваються майже по всій території, а це практично 100 кв. км. Так, минулої ночі сталося потрапляння у два будинки – загасили. Набагато складніша ситуація була вдень, коли полум’я охопило одразу всім будинків. А вже під вечір росіяни влучили ще у три», – написав він.

Також три будинки зайнялися у Новодружеську, у Сєвєродонецьку – магазин, у Гірському – столярна майстерня та трансформатор, який вже неможливо відремонтувати. Об’єкт повністю знищено – люди будуть без світла та мобільного зв’язку.

Загалом за добу ліквідували 21 пожежу, що виникла внаслідок обстрілів окупаційними військами рф.

7:02

Оперативна інформація станом на 6.00 28 квітня 2022 щодо російського вторгнення.

Відео (речник Генерального Штабу Збройних Сил України Олександр Штупун) дещо пізніше.

Розпочалася шістдесят четверта доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України. 

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом. 

Ворог нарощує темпи проведення наступальної операції. Практично на усіх напрямках російські окупанти здійснюють інтенсивний вогневий вплив. Найбільша активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін у діяльності підрозділів противника не відзначено.

Шляхом утримання відповідного комплекту військ, ворог намагається забезпечити утримання резервів Збройних Сил України на Сіверському напрямку та не допустити їх переміщення до Східної операційної зони. 

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати ударів та вогневого ураження артилерією по місту Харкову.

Основні зусилля окупантів зосереджені на Ізюмському напрямку. Силами наявних підрозділів противник намагається провести наступ у напрямках Сулигівка – Нова Дмитрівка та Андріївка – Велика Комишуваха. 

З метою посилення угруповання, що наступає, до міста Ізюм окупанти додатково перемістили підрозділи повітряно-десантних військ, а також до 500 одиниць техніки. 

На Донецькому напрямку угруповання противника продовжує ведення активних дій на лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджені на оточенні угруповання військ Сил оборони. 

Для виконання зазначеної мети, на Лиманському напрямку, ворог покращив тактичне положення, намагається розвинути наступ на населений пункт Лиман. Загарбники проводять підготовчі заходи для форсування річки Сіверський Донець. 

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде наступ на населений пункт Оріхове.

На Авдіївському напрямку, з метою захоплення Мар’їнки та Очеретиного, противник здійснює інтенсивний вогневий вплив.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, окупанти ведуть наступ на напрямках Старомайорське – Велика Новосілка та Любимівка – Зелене Поле.

На Таврійському напрямку підрозділи противника продовжують проведення демонстраційних дій та маневрів з метою введення в оману та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки.

Окупанти продовжують використання аеродрому Мелітополь для базування та польотів літаків штурмової авіації Су-25, ударних вертольотів Ка-52 та транспортно-бойових Мі-8.

На Південнобузькому напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджує на напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

Ворог у результаті штурмових дій закріпився в районі населеного пункту Таврійське, намагається здійснювати вогневе ураження по позиціях наших військ у районах населених пунктів Олександрівка і Нова Зоря. У районах населених пунктів Станіслав та Молодецьке нарощує підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

З метою коригування та оцінки результатів вогневого ураження ворог провів повітряну розвідку в районі населеного пункту Затока.

За попередню добу підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил та Сухопутних військ було уражено вісім повітряних цілей: один літак, одину крилату ракету та шість БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Російські окупанти продовжують зазнавати втрат і на суходолі. Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено п’ять танків, одну артилерійську систему, двадцять дві одиниці броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку. 

6:15

Судна агресора вилучили й передали на зберігання до Адміністрації морських портів України.

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ на своїй сторінці у фейсбук.

  • Держприкордонслужба разом з ДБР продовжує виявляти майно країни-агресора. Білоруське судно «Надежда» та суховантажну баржу, які були залучені у логістичних операціях ворога на Дунаї, виявили в акваторії Ізмаїльського порту. 
  • Також в акваторії Чорноморська виявили судно російської федерації. Власники намагалися заховати під час війни нафтоналивний танкер «Волгонефть-268» на Іллічівському судноремонтному заводі, змінивши прапор корабля на замбійський. Традиційно, для мінімізації обов’язкових платежів до держбюджету України, вартість суден була суттєво занижена, але окупантам це не допомогло.
  • Судна вилучили, передали на зберігання до Адміністрації морських портів України. Питання щодо їх націоналізації розглядатимуть компетентні органи.

01:02

ООС звітує. За добу на донецькому та луганському напрямках наші захисники знищили: 9 танків; 11 артилерійських систем; 4 одиниці спеціальної техніки; 17 одиниць броньованої техніки; 3 одиниці спеціальної інженерної техніки; 16 одиниць автомобільної техніки; 4 паливозаправника; 1 зенітну установку.

00:41

За минулу добу підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил та Сухопутних військ уразили 1 рашистський літак (імовірно Су-34), крилату ракету і 6 безпілотників.

00:21

В Одесі у середу ввечері сили ППО збили над морем ворожий безпілотник-розвідник.

Про це інформує Одеська міська рада з посиланням на інформацію оперативного командування «Південь».

Ворог продовжує повітряну розвідку з метою подальшого нанесення ракетних ударів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024