стрічка

Загострення у Придністров'ї: росія намагається використати невизнану республіку у війні

10 Травня 2022, 21:13
Війська у Придністров'ї 16923
Війська у Придністров'ї

З початку квітня українська та британська розвідки попереджали про ймовірну ескалацію у невизнаному Придністров'ї. Трохи згодом там і справді почали лунати вибухи. 

Ватажок невизнаної республіки на території Молдови Вадим Красносільський вже заявляв, буцімто «сліди терористичних атак ведуть в Україну». У росії стверджували, що завданням їх військ є встановлення повного контролю над Донбасом та Південною Україною, щоб забезпечити сухопутні шляхи до окупованого Криму та невизнаного Придністров'я.

Натомість у Генштабі ЗСУ попереджають, що підрозділи оперативної групи російських військ приведені у повну бойову готовність. До слова, у Придністров’ї – окупованій частині Молдови – розміщуються військові підрозділи РФ, які від 2014 року не мають сполучення з Росією та не мають постачання.

Євросоюз заявив про солідарність з Молдовою та підтвердив свою непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності Республіки Молдова в межах її міжнародно визнаних кордонів та особливого статусу Придністровського регіону,

Район.in.ua слідкуватиме та оновлюватиме актуальну інформацію про ситуацію у Придністров'ї.

10 травня

21:12

Путін хоче почати війну в Придністров'ї, бо не досягнув успіху в Україні, – розвідка США. 

Однак в МВС України вважають по-іншому. 

Радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів вважає, що Росія не нападатиме на Придністров'я. Навпаки окупанти нібито бояться, що це зробить Україна. 

Інформація про перекриття доріг та створення блокпостів у невизнаному Придністров'ї лише підтверджує це.

17:50

путін хоче почати війну у Придністров'ї. Про це повідомила очільниця Національної розвідки США Авріл Хейнс під час виступу у Сенаті.

Водночас вона не уточнила, чи має наразі рф потенціал на виконання такої забаганки путіна, – пише УП.

6 травня

10:29

У Придністров'ї намагалися поширити фейк про постріли з боку українського кордону. Метою цих вкидів українські військові називають бажання рф розпочати збройний конфлікт у регіоні. Пише НВ.

4 травня

17:35

ЄС не надаватиме летальної зброї Молдові, якщо стане необхідним. Допомога Євросоюзу для Молдови в галузі оборони полягає лише у зміцненні потенціалу медичної та інженерно-саперної служби та не включає постачання летальної зброї. Про це заявили в МЗС Молдови, пише Європейська правда з посиланням на Newsmaker.

«У галузі оборони Молдова отримує допомогу від ЄС через Європейський фонд миру (European Pace Facility). Ця допомога не стосується і не поширюється на летальну зброю. На найближчий час визначено шість сфер інтересів: військова логістика, мобільність, командування та управління, кіберзахист, моніторинг ситуації та тактичні комунікації», – пояснили в міністерстві, коментуючи заяву голови Євроради Шарля Мішеля.

16:24

Так зване «міністерство внутрішніх справ» невизнаного Придністров’я заявило про отримання листів про «замінування» понад 20 закладами. Як пише Європейська правда, про це повідомляє Newsmaker.

4 травня в «МВС» заявили, що повідомлення про нібито замінування надійшли на всі автостанції регіону, міським судам Тирасполя і Бендер, адміністраціям Рибниці і Бендер, кільком школам, Придністровському інституту мистецтв, університету ім. Шевченко та його філіалам, теплоенерго у Бендерах. 

«На більшості об’єктів перевірки вже завершені, вибухових пристроїв не виявлено», – додали у відомстві. 

13:53

Головне управління розвідки МО України інформує: росіяни штучно нагнітають ситуацію в Придністров'ї

Усвідомлюючи відсутність помітних успіхів у так званій спеціальній операції проти України та ефективність дій українських підрозділів, окупаційне командування намагається створювати зони нестабільності поблизу українського кордону та видимість загрози нападу російських та проросійських збройних формувань з території Придністров’я.

росіяни нагнітають ситуацію в Придністров'ї, щоб використовувати її як психологічну атаку проти України та шукають шляхи розпорошення сил української армії під час складної оборонної кампанії з захисту українського Донбасу і Півдня країни.

За оцінками експертів, кількість реально боєздатного та вмотивованого особового складу підрозділу Оперативної групи російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова (ОГРВ ПРРМ) не перевищує 300 осіб, завданням яких є охорона складів боєприпасів у селі Ковбасна.

Більш ніж половина усіх боєприпасів, що перебувають на зберіганні, вичерпали свій термін придатності та не підлягають транспортуванню. Лише 7-8 тисяч тонн є справними та можуть бути використані.

Близько двох третин усієї бойової техніки на території Придністров’я є повністю, або частково не боєздатною, а також не має матеріальних засобів та виробничих потужностей для її ремонту та відновлення.

Потенційно, Придністров’я може бути використано як плацдарм для налагодження ліній постачання і забезпечення розгортання російського угруповання на території Республіки Молдова, але це стане можливим лише у разі створення сухопутного коридору з росією через територію південних областей України.

 

12:42

Європейський Союз планує надати Молдові додаткове військове обладнання. Про це повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

2 травня

19:02

Україна разом з Молдовою та ЄС намагатиметься стримати ескалацію у «Придністров’ї», повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Молдові не потрібен ще один фронт у Придністров'ї, Україні цей фронт не потрібен, і я переконаний, що Європі він теж не потрібен, тому разом будемо стримувати ескалацію і тримати ситуацію під контролем», — сказав Кулеба.

Він також наголосив, що Україна чекала кращої реакції Молдови на запити про підтримку на початку вторгнення рф. Але попри таку позицію Київ продовжуватиме підтримувати територіальну цілісність і суверенітет цієї держави.

1 травня 

22:38

Британське видання The Times з посиланням на джерела в українському військовому керівництві  твердить, що росія розробила чіткі плани вторгнення в Молдову. Пише Українська правда.

Пряма мова джерела в українській розвідці: «Ми вважаємо, що кремль вже ухвалив рішення щодо нападу на Молдову. До чого призведуть події в Молдові – буде вирішальним для нас. Якщо росіянам вдасться захопити контроль над країною, то ми (Україна – ред.) з військової точки зору станемо більш вразливими – це буде загроза цілісності України.

Якщо росія визнає незалежність Придністров’я, це буде пряма загроза і порушення територіальної цілісності Молдови. Це буде повторення «донбаського сценарію». Далі вони будуть постачати велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати його до складу росії».

Співрозмовники видання кажуть, що російські спецслужби розглядають можливість роздмухування заколотів у країні. Наразі в країні існує незадоволення серед людей через зростання цін.

Українська розвідка зауважила певну активність на аеродромі Тирасполя – фактичної столиці невизнаного Придністров’я.

12:28

Російське інформагентство «РИА Новости» 1 травня повідомило, що його кореспондента Артура Шайхутдінова не впустили до Молдови, пише «Європейська правда», повідомляє NewsMaker.

Прессекретар Прикордонної поліції Молдови Раїса Новіцкі підтвердила виданню, що деяким іноземним громадянам, які прибули до аеропорту Кишинева, відмовили у в'їзді до країни. 

 

 

«Таке рішення ухвалили у зв'язку з тим, що не було дотримано законних умов для отримання дозволу на перетин державного кордону», – пояснила вона.

Шайхутдінова розвернули на пункті контролю в аеропорту Кишинева, куди він прилетів зі Стамбула. 

За словами Шайхутдінова, причина відмови – відсутність акредитації міністерства закордонних справ та євроінтеграції Молдови.

 
«РИА Новости» повідомили, що Шайхутдінов прямував до Придністров'я для висвітлення ситуації у регіоні. 

Сам кореспондент заявив, що його документи помістили у конверт та віддали екіпажу, який поверне їх після посадки у Стамбулі.

10:39

На території невизнаного Придністровʼя надрукували великий наклад газети, датованої 2 травня 2022 року. Центральний матеріал газети — «Офіційне звернення жителів «ПМР» до президента рф путіна», повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

У тексті — прохання «залучити збройні сили Придністровської молдовської республіки в діях армії рф». Для цього на території самої рф відкриваються «мобілізаційні пункти» для набору добровольців воювати в армії Придністров’я.

 

Розвідка зазначає, що кремль намагається легалізувати тисячі своїх військових, які здійснюватимуть провокації з території «ПМР»

30 квітня

НАТО не бачить військових ризиків для Молдови через провокації у невизнаному Придністровському регіоні, у якому перебувають російські війська

Росія таким чином прагне створити труднощі не тільки Молдові, а й Збройним Силам України в західних регіонах та у Одеській області.

29 квітня

16:14

Чинний голова ОБСЄ та міністр закордонних справ Польщі Збігнев Рау закликав до стриманості у зв’язку з напругою у невизнаному Придністров’ї. 

Як повідомляє «Європейська правда», заяву про це він опублікував у своєму Twitter.

«ОБСЄ підтримує людей на обох берегах Дністра, працюючи задля миру і стабільності у Молдові. Закликаю усіх утриматись від будь-яких дій чи заяв, які можуть ще більше посилити напругу та погіршити безпекову ситуацію в регіоні. Ми рішуче підтримуємо продовження орієнтованого на результат діалогу між двома сторонами», – заявив Рау.

28 квітня делегації офіційного Кишинева та невизнаного Придністров’я зустрілися для перемовин – на безпрецедентно високому рівні вперше за час президентства Маї Санду. 

28 квітня

10:46

 У «Придністров'ї» оголосили примусові воєнні збори. Невизнана «Придністровська молдавська республіка» почала посилювати свою армію ще до ескалації ситуації, що дуже нагадує події в «л/днр». 

Про це повідомляє Головне управління розвідки, пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

В листі «міноборони ПМР» до голів місцевих адміністрацій розкривається інформація щодо проведення призову громадян на «спеціальні збори».

Мета зборів – «забезпечення 100% укомплектованості особистого складу Миротворчого контингенту ..., а також забезпечення зайнятістю працездатного населення республіки».

Попри формальну добровільність участі у зборах, є інформація, що цей призов носитиме примусовий характер. Брати участь у зборах можуть чоловіки до 55 років, яким гарантується «грошове і речове забезпечення, проживання і харчування».

«Прикметно, що лист датовано 21 квітня. Тобто, до початку останніх російських провокацій на території «ПМР». Це нагадує події в так званих «лнр/днр», – зазначають в ГУР.

27 квітня

11:50

У невизнаному Придністров'ї на території Молдови повідомляють про стрілянину у районі складів біля села Колбасна, пише УП із посиланням на низку ЗМІ.

«Повідомляється про стрілянину в районі складів біля села Колбасна. Жертв немає. З'ясовуємо подробиці», – йдеться в одному з повідомлень.

«Интерфакс» уточнює, що стрілянина сталася біля складів із російським озброєнням та боєприпасами.

У так званому «МВС Придністровської молдавської республіки» заявили, що вночі над селом Колбасна було помічено кілька дронів, нібито запущених «із України», а о 8:45 ранку «з української сторони в напрямку придністровського населеного пункту Колбасна було зроблено постріли».

Там зазначили, нібито у селі Колбасна розташовується «найбільший у Європі склад із боєприпасами».

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024