стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 27 квітня

27 Квітня 2022, 23:06
Реакція світу на війну росії проти України 27 квітня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4777
Реакція світу на війну росії проти України 27 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:06

Єврокомісія внесла пропозиції спростити легальну міграцію до ЄС. Зокрема, пропонується пілотний проєкт пошуку талантів, який запрацює саме для біженців з України.

22:47

Франція продовжує полювання на російські активи та майно – після заморожування чотирьох яхт, шести гелікоптерів і близько тридцяти віл, служби Мінфіну конфіскували три нові вілли російських олігархів на півдні Франції. Про це, як пише Європейська правда, повідомляє канал BFMTV.

21:51

Уряд Словаччини схвалив пропозицію про безоплатну передачу Україні військових матеріалів на суму понад 2 мільйони євро.

Про це пише Aktuality, повідомляє «Європейська правда».

Міноборони скористається можливістю відшкодування деяких витрат на рівні Євросоюзу та на основі двосторонніх угод.

Наразі Словаччина надала Україні допомогу на суму понад 10 мільйонів євро. Зокрема, це 10 мільйонів літрів дизельного палива, 2,4 мільйона літрів авіабензину та 12 тисяч штук 120-міліметрових боєприпасів.

20:18

З 27 квітня Польща перестала будь-яким чином залежати від росії. 

Про це повідомив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. 

Моравецький додав, що наразі склади Польщі на 78% заповнені завдяки імпорту з півночі, півдня та заходу, а також завдяки власному видобутку. Надалі прем'єр пообіцяв заповнювати сховища газу на 100%.

18:58

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі оголосила про нові санкції у відповідь на незаконне та невиправдане вторгнення РФ в Україну. Про це повідомляє «Європейська правда».

Ці нові заходи накладають обмеження на 11 високопосадовців та 192 інших членів народних рад так званих «Луганської та Донецької народних республік», які є причетними до постійних порушень російським режимом суверенітету та територіальної цілісності України.

«Спроба анексії російським режимом окремих районів Донбасу є грубим порушенням міжнародного права. Сьогоднішні заходи посилюють тиск на президента Путіна та тих, хто причетний до жахливих подій, що відбуваються в Україні» - йдеться у повідомленні МЗС Канади.

Канада продовжує закликати до негайного виведення російських військ з української землі. Канада координуватиме подальші дії зі своїми партнерами у міжнародному співтоваристві та продовжуватиме притягувати президента Путіна та його спільників до відповідальності за безглузду війну проти України, заявили у відомстві.

«Канада не буде стояти осторонь і спостерігати, як президент Путін та його спільники безкарно намагаються перекроїти кордони України. Треба поважати міжнародне право. Канада використовує всі наявні в її розпорядженні інструменти, щоб забезпечити дотримання міжнародного порядку, заснованого на правилах, і щоб ті, хто причетний до порушень міжнародного права, відповідали за свої злочини» - наголосила Мелані Жолі.

18:02

Польща оголосила про повну незалежність від російського газу. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країна позбулася будь-якої залежності від газу з Російської Федерації.

15:54

Президент Естонії підписав закон, прийнятий парламентом минулого тижня, про заборону використання у громадському просторі символіки, яка позначає схвалення війни росії проти України. Як пише «Європейська правда», про це повідомляє естонський мовник ERR.

Закон забороняє відкриту демонстрацію «символіки, використаної під час вчинення акту агресії, геноциду, злочину проти людяності чи воєнного злочину». Під заборону потрапляють і символи, які набули поширення як знак схвалення агресивної війни  проти рф України, і давніша символіка, як георгіївська стрічка. Для фізичних осіб законом передбачено штраф у розмірі до 1200 євро, або арешт. 

14:04

Британія та інші західні держави повинні надати Україні військові літаки в рамках довгострокової військової підтримки.

З таким закликом виступить міністр закордонних справ Ліз Трасс у програмній зовнішньополітичній промові в четвер, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на BBC.

Текст промови напередодні оприлюднило міністерство закордонних справ країни.

Трасс у виступі закличе подвоїти підтримку українських збройних сил.

«Ми не можемо заспокоюватися – доля України залишається на волосині. Давайте прояснимо: якщо Путін доб'ється успіху, по всій Європі будуть незліченні страждання і жахливі наслідки для всієї земної кулі. Ми більше ніколи не відчуватимемо себе в безпеці. Тому ми маємо бути готові до довгострокової перспективи та подвоїти нашу підтримку України. Важке озброєння, танки, літаки – глибоко занурюємося в наші запаси, нарощуємо виробництво. Ми маємо зробити все це», – заявила голова МЗС Британії.

14:02

В Євросоюзі обговорюють те, як вилучити російські активи, аби спрямувати ці кошти на користь України – Польща закликає союзників узгодити на рівні ЄС відповідний механізм.

Про це виданню Financial Times заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський, пише «Економічна правда».

Варшава каже, що власність російських олігархів, постраждалих від санкцій, а також сотні мільярдів євро резервів центрального банку Росії, заморожених західними державами, мають бути доступними для витрат на відбудову України.

«Ми вважаємо, що має бути прийняте політичне рішення, що ми хочемо йти в цьому напрямку, і що ми готові конфіскувати ці активи назавжди. Як це робити — ми відкриті для обговорення», – заявив він.

Чиновники ЄС попереджають про вагомі юридичні перешкоди для арешту активів у державах-членах. Зокрема, суворі гарантії та вимоги щодо належного процесу, що ускладнює конфіскацію майна поза межами кримінальних справ. 

Деякі юристи попереджають, що надто сильне спрощення процедури арешту створить небезпечний прецедент і поставить під загрозу права власності.

Проте тема арешту активів привертає увагу в ЄС, де Польща є чільним прихильником ідеї, яку вже уважно вивчає Європейська комісія.

13:09

Європейський Союз розглядає можливість скасування всіх тарифів і квот на український експорт, щоб підтримати економіку країни у час війни.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомило агентство Bloomberg з посиланням на джерела.

Пропозиція, як очікується, включатиме тимчасове скасування існуючих тарифів і квот на сталь, промислові товари та сільськогосподарську продукцію, які нині не підпадають під дію торгової угоди ЄС з Україною.

Відповідно до угоди про вільну торгівлю між Україною і ЄС деякі тарифи та квоти на деякі категорії товарів мають бути поступово скасовані або виключені з угоди. Наразі ЄС пропонує тимчасово зняти ці обмеження.

 

Будь-яка пропозиція повинна бути узгоджена з усіма 27 державами-членами та Європейським парламентом, перш ніж вона набуде чинності. 

ЄС є найбільшим торговим партнером України, на частку якого у 2019 році припадало понад 40% її торгівлі. 

Загальний обсяг торгівлі між ЄС та Україною досяг 43,3 млрд євро у 2019 році, при цьому експорт до ЄС склав 19,1 млрд євро у 2019 році. 

Залізо, сталь та сільськогосподарська продукція є одними з основних статей експорту України. 

За даними Світового банку, економіка України скоротиться більш ніж на 40% через війну, при цьому торгові потоки особливо постраждали через те, що Росія заблокувала порти країни.

За словами одного з джерел, запропоновані торгові домовленості є частиною зусиль ЄС щодо підтримки економіки України під час війни та після неї.

Раніше цього тижня Британія оголосила, що зменшить мита на всі товари з України до нуля.

11:02

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон зазначив, що Британія не заперечує, якщо Україна застосувала би надану їй зброю проти цілей на території РФ.

Про це повідомляє BBC, пише «Європейська правда».

В інтерв’ю Talk TV Джонсона запитали, що він думає з приводу того, якби Україна застосувала надану Британією зброї проти цілей на території РФ, як, наприклад, нафтобази. 

Джонсон підкреслив, що Британія і союзники не хочуть, щоб війна вийшла за межі України.

 

«Проте українці, як вже сказав міністр Хіппі, мають право захищатися. І їх атакують з території Росії… Тож вони мають право захищати себе», – сказав він.  

Джонсон зазначив також, що не вірить, що Путін піде на застосування проти України тактичної ядерної зброї, навіть якщо зазнає нових невдач на полі бою. 

Він вважає, що Путін все ще має достатньо простору для маневру, щоб відступитися і завершити війну, оскільки більшість населення Росії підтримує його, а росЗМІ вміють швидко змінювати наративи. 

Міністр збройних сил Джеймс Хіппі перед тим сказав, що для України цілком легітимно атакувати цілі в глибокому тилу противника, щоб зривати логістику, у тому числі якщо йдеться про територію Росії; і так само легітимним веденням війни є російські удари в глибокому тилу України, якщо вони не зачіпають цивільне населення.

Він зауважив також, що рішення про те, які об’єкти і де атакувати, ухвалює українське командування, а не країни чи компанії, які надають зброю.

Міноборони РФ заявило, що звернуло увагу на заяви Лондона про можливі удари України по території РФ отриманою зброєю і попередило про можливі удари у відповідь по Києву.

10:34

Окремі політики від ХДС, «Зелених» та Вільних демократів висловилися за заходи проти колишнього канцлера Німеччини, члена SPD Герхарда Шрьодера у зв’язку з тим, що він не змінює свою позицію щодо Росії та продовжує співпрацювати з її енергетичними компаніями.

Як пише «Європейська правда», про це повідомляє Tagesspiegel.

Морыц Кьорнер, член президії FDP, зауважив, що ексканцлер вже заслуговує на місце у списку осіб з близького кола Владіміра Путіна, і є радше не представником верхівки внутрішньої німецької політики, а Кремля. 

Схожу думку висловив член ХДС Родеріх Кізеветтер. 

«Той факт, що Шрьодер все ще не дистанціювався від Путіна і Росії лише доводить, наскільки міцно він у них на службі… Тож варто говорити про санкції проти усього оточення Путіна. І в тому числі Шрьодера», – вважає він. 

Депутат від «Зелених» Рейнхард Бютікофер теж закликав розглянути санкції проти Шрьодера та інших колишніх європейських посадовців, які згодом продалися Путіну. На його думку, Шрьодера варто позбавити офіційних атрибутів, пов’язаних з канцлерством, та виключити з лав SPD.

Член SPD Міхаель Рот не виключив європейських санкцій проти ексканцлера. Він висловив жаль з приводу того, що Німеччині доводиться серйозно обговорювати можливі санкції проти колишнього лідера, який став російським лобістом. 

«ЄС має перевіряти, хто так чи інакше відповідальний за цю війну, хто виправдовує і захищає її, чи применшує масштаби. Тож ЄС доведеться щось вирішувати з цього приводу», – зауважив він. 

Нагадаємо, днями співлідерка SPD Саскія Ескен заявила, що Шрьодеру варто самому вийти з лав партії, до якої він входив протягом майже 60 років. Лідерство SPD давно дистанціювалося від ексканцлера. 

10:29

У Польщі затримали громадянина Російської Федерації та громадянина Білорусі, які займалися шпигунською діяльністю на території країни.

Про це повідомив представник польських спецслужб Станіслав Жарин, пише «Європейська правда» з посиланням на Onet.

Служба військової контррозвідки Польщі встановила особи підозрюваних, а затримала їх військова поліція.

«Вони обидва заслухали звинувачення, і суд ухвалив рішення про тимчасове утримання під вартою на три місяці», – повідомив Жарин.

Речник додав, що чоловіків, затриманих 21 і 22 квітня, підозрюють у шпигунській діяльності на користь російських спецслужб. 

«Росіянин і білорус, діючи від імені російської розвідки проти Польщі, вели діяльність, спрямовану на виявлення функціонування Збройних сил Польщі, у тому числі присутність армії у польсько-білоруській прикордонній зоні», – зазначив Жарин.

Розслідування на підставі матеріалів Служби військової контррозвідки було ініційоване Окружною прокуратурою у Варшаві.

9:14

Міністерство оборони США створило центр управління для координації постачання та оптимізації доставки військової допомоги Україні у німецькому Штутгарті, в зоні відповідальності Європейського командування США.

Про це повідомив журналістам високопосадовий представник міністерства оборони США у вівторок, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на CNN.

Центр ECCU базується у штаб-квартирі європейського командування США у Штутгарті, ним керує американський військовий генерал з двома зірками, сказав чиновник. 

Цей центр тісно співпрацює з міжнародним координаційним центром донорів, або IDCC, яким керує генерал зі Великої Британії, додав чиновник.

«Центр було створено для підтримки зусиль цієї системи безпеки», – сказав чиновник.

За його словами, до центру управління, поряд із персоналом США, входять співробітники з 15 інших країн. 

Цей центр управління також керуватиме мережею з більш ніж 40 країн-партнерів та союзників, які зустрілися у Німеччині раніше на авіабазі «Рамштайн» та надають допомогу Україні.

Нова група союзників збиратиметься регулярно раз на місяць, заявив раніше у вівторок міністр оборони США Ллойд Остін. 

Остін також зазначив, що США зрушать небо і землю для підтримки України. 

07:47

73% американців підтримують зусилля США щодо постачання зброї Україні, що є найвищим рівнем підтримки з моменту вторгнення росії.

07:45

З 27 квітня росіяни більше не можуть подавати документи на нідерландську візу в посольстві Нідерландів у Москві.

В МЗС Нідерландів коректно зазначили, що це наслідок рішення російського уряду вислати з країни 15 нідерландських дипломатів. Як результат, співробітників залишилося занадто мало, щоб керувати консульським відділом посольства на повну потужність, а тому короткострокові візи більше не видаватимуть.

07:29

Норвегія виділяє гроші на закупівлю зброї для України.

44 мільйони доларів виділить Норвегія на закупівлю зброї для України під керівництвом Великої Британії. 

Про це заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стере.

04:34

Канада закупить для військових України 8 броньованих автомобілів.

03:24

Оскільки вторгнення Росії в Україну перетворилося на виснажливу війну без будь-якої серйозної мирної угоди, США та союзники почали говорити про нову, більш довгострокову мету війни: перемогти Росію настільки рішуче на полі бою, щоб вона не змогла повторно напасти на Україну, пише УП.

02:08

Американські дипломати вже розпочали роботу у Львові та готуються до якнайшвидшого відновлення роботи у Києві — посольство США в Україні.

00:45

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала вважає дії РФ по припинення газу в ЄС порушенням договорів та аргументом на користь енергетичного ембарго.

Як повідомляє Європейська правда, про це Фіала пише на своїй сторінці у twitter.

«Російська Федерація вирішила припинити поставки газу до Польщі. Таким чином Росія загострює ситуацію і порушує діючі договори. Це ще один доказ того, що ми повинні поступово позбутися залежності від російського викопного палива»,- зазначає він.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром