стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 квітня

27 Квітня 2022, 23:48
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 10543
Війна

Україна 63 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:48

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив, що окупанти обстріляли територію Есманської громади - більше 50 прильотів за півгодини.

Живицький повідомляє у Telegram

«Есманська громада. Росія знову провокаційно обстрілює наші території з мінометів. Понад півсотні прильотів за останні півгодини. Втрати уточнюються».

22:37

Упродовж поточної доби, 27 квітня, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 6 атак ворога. Завдяки умілим діям та майстерності наші воїни завдали втрат російським окупантам.

Зокрема українські захисники знищили 5 танків, одну артилерійську систему, 21 одиницю броньованої техніки, одну бойову броньовану машину, один автомобіль та одну зенітну установку.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили одну крилату ракету та 3 безпілотні літальні апарати типу «Орлан-10».

Українські військовослужбовці продовжують мужньо та героїчно стримувати навалу агресора!

22:27

Колишній Уповноважений Президента з питань прав дитини Микола Кулеба заявив, що в окупованому Херсоні з підвалу церкви вивезли 58 дітей-сиріт у невідомому напрямку. Кулеба стверджує, що дітей забрали представники фсб — він звинувачує в цьому омбудсмена Людмилу Денісову, яка розголосила місцезнаходження дітей

21:44

Сьогодні з Донеччини та Луганщини вивезли 137 людей евакуаційним поїздом. 

27 із них –маломобільні. Їх супроводжують лікарі. Про це повідомив очільник Луганської ВА Сергій Гайдай. 

Віднедавна такі евакуаційні рейси постійно супроводжуються двома лікарями дніпровської залізничної клініки, а на рейсах із дітьми працює ще й штатний психолог.

21:16

Головне зі звернення Президента 

Готується важливе рішення Євросоюзу. Європейською комісією погоджено прибрати на рік усі мита й квоти на український експорт, а також призупинити дію антидемпінгових тарифів. Обговорив сьогодні деталі цієї пропозиції з Президенткою Урсулою фон дер Ляєн. Вдячний їй особисто і всім нашим європейським друзям за цей крок. 

Росія намагається спровокувати глобальну цінову кризу. Щоб почався хаос на всіх базових ринках і особливо на продовольчому. Український експорт допоможе стабілізувати ринки. Отже, це вигідно не тільки нам, а й усім європейцям. Мешканцям усіх країн, по яких можуть вдарити російські деструктивні амбіції. 

Говорив сьогодні з Президентом Індонезії. Зокрема й про продовольчу безпеку. Підкреслив, що для мільйонів людей у різних країнах загроза голоду буде зберігатися, доки Росія не почне шукати мир з Україною. Вдячний Індонезії за підтримку територіальної цілісності й суверенітету нашої держави, за чесну й відповідальну позицію під час голосувань в ООН. Вдячний також за запрошення взяти участь у саміті «Великої двадцятки» цьогоріч. 

Відбулась розмова з Прем'єр-міністром Італії. Подякував пану Драґі за долучення до розслідування злочинів, скоєних російськими військовими. Поінформував про ситуацію в зонах бойових дій. Цінуємо підтримку Італією справді ефективних санкцій, які здатні припинити війну. 

Цього тижня керівництво Росії почало нову серію енергетичного шантажу європейців. Рішення обірвати постачання газу в Польщу та Болгарію – черговий аргумент на користь того, що ніхто у Європі не може сподіватися на збереження будь-якої нормальної економічної співпраці з Росією. 

Сьогодні відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад. Перше засідання за час повномасштабної війни. Обговорили комплекс питань. Зокрема, відбудову нашої країни. Вже опрацьовуємо всі деталі, щоб проект післявоєнної відбудови реалізовувався швидко. максимально ефективно. Підкреслив, що від місцевої влади очікуємо конкретних запитів і пропозицій. Щоб ми могли говорити предметно з нашими партнерами, з Європейським Союзом, з міжнародними донорами. Громади мають надати всю інформацію щодо зруйнованого житла, усіх пошкоджених обʼєктів. 

Наша мета – не просто відновити все, що було зруйноване окупантами. А й розв'язати застарілі проблеми, які є з житловими чергами тощо. Щоб усі військовослужбовці, рятувальники, поліцейські, усі, хто працює на державу, були забезпечені власним житлом. 

Хочу сьогодні особливо підтримати українців на півдні нашої держави. В Херсоні, в усіх громадах області, в тимчасово окупованих районах Запорізької області. Вдячний кожному й кожній, хто не здається. 

Збройні Сили України продовжують бити загарбників на всій території, де тривають бойові дії. Я вдячний кожному нашому захиснику, кожній захисниці, які роблять все, щоб Росія програла. 

Щойно підписав укази про нагородження наших героїв. Державними нагородами України відзначені 173 військовослужбовці Збройних Сил України. 

Звання Героя України присвоєно генерал-лейтенанту Наєву Сергію Івановичу, командувачу Обʼєднаних сил Збройних Сил України.

21:01

1 мешканець Мар’їнки загинув, ще 8 — поранені внаслідок обстрілів 27 квітня.

Про це повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім того, у Бахмуті медичну допомогу отримали дві людини, поранені на Луганщині.

20:25

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що росія вже накопичила сили для масштабного наступу на сході України і намагатиметься завдати Україні якнайбільшого болю. 

«Допомога Україні буде зростати, але найближчими днями буде потрібна уся наша стійкість і надзвичайна єдність», — додав Резніков

20:15

Російські війська вже тричі за день обстріляли касетними снарядами село Велика Костромка на Дніпропетровщині — голова ОВА Валентин Резніченко

19:48

Триває шістдесят третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. російська федерація не припиняє повномасштабної збройної агресії проти України.

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала, ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено.
На Слобожанщині ворог здійснював систематичні обстріли із артилерії, зокрема і реактивних систем залпового вогню, по містах Харків і Дергачі та населеному пункту Прудянка.
На напрямку Ізюм - Барвінкове окупанти здійснили спробу наступу в районі Нової Дмитрівки. Успіху не мають, зазнали втрат та відійшли.
На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує обстріли позицій наших військ вздовж лінії зіткнення із мінометів та ствольної артилерії.
Противник здійснив невдалу спробу прориву оборони наших військ в районі Курахового.
На Південнобузькому напрямку підрозділи окупаційних військ, під прикриттям вогню артилерії, продовжують удосконалення інженерного обладнання позицій, поповнюють запаси матеріально-технічних засобів, боєприпасів та пального, проводять повітряну розвідку. Російські окупанти намагалися покращити тактичне положення своїх військ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мають, із втратами відійшли.
На тимчасово захопленій території Харківщини, в районі селища Левківка Ізюмського району, противник організував пункт збору пошкодженої техніки, де здійснюється ремонт та відновлення військової техніки. Російські загарбники продовжують проводити так звані «фільтраційні заходи» в окремих населених пунктах, тимчасово непідконтрольних українській владі.
На тимчасово захопленій території Запорізької області окупанти оглядають будинки місцевих жителів з метою виявлення місць проживання представників силових структур України. Здійснюють перепис місцевого населення, пересування по тимчасово захопленій території без документів, що засвідчують особу, заборонене.
На тимчасово захопленій території Херсонської області окупантами проводиться підготовка до проведення так званого «референдуму», друкуються бюлетені, уточнюються особисті дані місцевих громадян України. При цьому, російські загарбники продовжують перешкоджати виїзду за межі захопленої території мирним жителям.
В придністровському регіоні Республіки Молдова, у зв’язку з численними провокаціями з боку росії, запроваджено “червоний” рівень терористичної небезпеки. Особовий склад силових структур переведено на «казармений стан», посилено контроль на блокпостах, скасовано підготовку до проведення святкового параду 9 травня.

Ворог деморалізований. У особового складу, який звозять для поповнення втрат з окупованих територій Донецької та Луганської областей, вилучають особисті документи, що не дозволить ідентифікувати цих осіб у разі загибелі. Почастішали випадки пошуку військовослужбовцями противника нових способів уникнення участі в бойових діях. Особовий склад вдається до дезертирства, здачі в полон та самокаліцтва.

19:36

Оперативне командування «Південь» пояснило, що кораблі, які мешканці Одеси бачили у морі 27 квітня , – це насправді підбитий танкер «Міленіум Спіріт» без екіпажу і некеровані баржі, які віднесло в море.

19:34

Джерела російських журналістів у Кремлі твердять, що в середині травня російські спецслужби готують «референдуми» про «приєднання» так званих формувань «ДНР» і «ЛНР» до складу росії, після чого готують подібний сценарій на Херсонщині. Про це інформує Meduza з посиланням на три неназваних чиновника в Кремлі.

18:55

Окупанти готують пропагандистський «престур» в Маріуполь для лояльних ЗМІ. В знищеному Маріуполі готується масштабна політична провокація зі спробою залучення деяких західних журналістів. З цією метою для лояльних представників іноземних ЗМІ, на 28 квітня міністерство оборони РФ планує так званий «престур». Прибуття «журналістів» на територію України організовується через російський Ростов.

В програмі заходу – «альтернативні факти» щодо оборони Маріуполя. Підготовлені «свідки» розкажуть, що начебто українські захисники самі розбомбили місто та знищили місцевих жителів. На підтвердження цієї версії в якості «очевидців» буде представлено підготовлених провокаторів, які розповідатимуть про міфічні «масові вбивства мирних мешканців українськими військовими».

Ця акція є органічним продовженням російської політики створення фейків, що мають виправдати путінських карателів та перекласти провину за їхні злочини на самих українців. Колишні «візитки Яроша» і «розіп’яті хлопчики» перетворюються на «самознищені» Бучу і Маріуполь.

18:40

На Дніпропетровщині окупанти тричі обстріляли касетними бомбами населений пункт, що межує з Херсонщиною.

18:31

Окупанти випробовують на українцях зброю, яка перебуває в стадії розробки. Російські військові активно застосовують заборонене озброєння проти громадян України. За час повномасштабної війни в нашій країні вже було зафіксовано використання загарбниками декількох різновидів такої зброї.

18:15

У Києві затримали та повідомили про підозру одному із екскерівників «поліції ЛНР» та бійцю збройного формування «ЛНР» – «НВБ «Заря». Суть підозри – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування. Підозрюваному бойовику вже обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

17:41

Все більше російських військових починають бунтувати і відмовляються йти на війну в Україну. Особливо це стосується тих окупантів, яких відправили в росію на перегрупування – після того, як їхні підрозділи зазнали нищівної поразки від ЗСУ. Про це йдеться у нових телефонних розмовах загарбників, які вдалося перехопити СБУ.

«Нас 22 вывели, и наша часть не захотела обратно возвращаться, понял? Типа отказники, понял? Мы остались», – із радістю розповідає один окупант іншому. За його словами, після доукомплектації в рф повертатися на війну в Україну відмовилася ціла військова частина.

Це надихнуло його товариша, який наразі стоїть під українським Ізюмом. Єдине його бажання – дочекатися повернення до місця дислокації і залишитися там.

«У нас (у полку – прим.) было 60 танков, осталось 10, раз*бали нас... Половина - в плену, половина 200-ые и 300-ые. Когда выводить будут – тоже не поймёшь... Говорили 24-го – них*я, уже сказали 26-го – такая же х*йня, и последняя дата, скорее всего, – это 6 мая».

Ми щиро вважаємо, що відмовитися від війни в Україні – правильне рішення для росіян.

17:16

Російські війська нарощують темпи проведення наступальної операції. Зокрема, 27 квітня авіація РФ виконала 138 літакових вильотів.

17:04

Військова контррозвідка СБУ викрила на Житомирщині посадовця оборонного об’єкту на зборі секретної інформації про українські бойові літаки та інфраструктуру повітряних сил. Про це інформує управління СБУ в Житомирській області.

16:02

Оновлена карта бойових дій на території України від Міноборони Великої Британії.

15:41

Російські окупанти демонтують стелу з гербом України, що встановлена на в'їзді до Каховки. Росіяни знімають зі стели «візитівку» міста – український тризуб, повідомляє Каховська міська територіальна громада.

14:57

ЗСУ повернули повний контроль над трьома селами біля Снігурівки у Миколаївській області, повідомляє радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

14:22

СБУ знешкодила ворожу агентуру, яка збирала розвіддані про оборонні рубежі українських військ і дислокацію літаків ЗСУ.

У Житомирській області: військова контррозвідка СБУ викрила посадовця оборонного об’єкту на зборі секретної інформації про українські бойові літаки та інфраструктуру повітряних сил. 

На Дніпропетровщині: затримали ворожого агента, якому фсб доручила приєднатись до лав тероборони Дніпра. Ще одного агента рф затримали у Кривому Розі. 

У Миколаївській області: викрито голову однієї з територіальних громад, який передав окупантам відомості про ЗСУ. 

На Чернігівщині: співробітники СБУ затримали місцевого жителя, який добровільно співпрацював з агресором під час тимчасової окупації. 

У Хмельницькому: викрито місцеву жительку, яка передавала «кураторам» координати військових та стратегічних об’єктів. 

У Черкаській області: СБУ затримала вантажівку з військовими комплектуючими, які транспортували до росії.

14:16

Перший заступник голови адміністрації президента рф Сергій Кірієнко, який відповідає за роботу внутрішньополітичного блоку Кремля, став «куратором» відносин із «ЛНР-ДНР» замість Дмитра Козака, повідомляє РБК.

Тепер за роботу з бойовиками відповідає не підпорядковане Козаку управління прикордонного співробітництва, а управління з внутрішньої політики рф.

Зараз у рф створюється новий департамент, який відповідатиме за взаємодію з окупованими територіями України. Один із співрозмовників каже, що зміна куратора свідчить як мінімум про особливий порядок взаємодії з республіками та створення єдиного внутрішньополітичного простору, як максимум — про розгляд сценарію можливого входження «республік» до складу Росії.

Минулого тижня стало відомо, що Кірієнко відвідав окупований Донецьк, де зустрівся з ватажками «ДНР» та «ЛНР». Поїздка була «презентаційною, ознайомчою».

13:57

Вранці 27 квітня українські захисники збили російську ракету у Дніпропетровській області, постраждалих немає, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко

13:56

Міська влада просить киян утриматися від відвідування кладовищ на період воєнного стану. Людям нагадують, що столиця неодноразово зазнавала ракетних ударів, загинули мирні жителі, пошкоджені будинки, школи, дитсадки. Є факти обстрілів і територій кладовищ.

13:54

Від початку повномастабного вторгнення сили ППО збили над Львівщиною понад 20 крилатих ракет та близько 10 БПЛА ворога, повідомив голова ОВА Максим Козицький. 

12:51

Військове керівництво рф в рази занижує втрати окупантів на війні в Україні 

Про це свідчать і нові перехоплення СБУ. Зокрема, показовою є ось ця розмова двох росіян, один із яких воює. 

«Пацанов дох*я поебашило наших, пиз*ец дох*я… Официально то одно, а я тебе скажу: 25 900 погибших. Это, бля*ь, за 2 месяца…» – розповідає він своєму другу. 

Наголошує, що гинуть не тільки рядові бійці, а й високопоставлене керівництво. 

«Командующему бригады прилетело (генеральська посада – прим.). Кишки ему собрали обратно в живот, на вертушке отправили… Увезли в россию, а там сердце уже не выдержало…», – додає загарбник. 

І таких випадків загибелі саме командного складу, а не лише рядових, багато. Настільки, що окупанти самі розуміють – пропагандистські казки, які їм розповідають по телевізору, насправді не мають нічого спільного з реальністю. 

12:14

Росіяни двічі вдарили фосфорними снарядами по Авдіївці, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Це сталося вчора ввечері в районі коксохімічного заводу та сьогодні зранку у центрі міста. Внаслідок обстрілів у місті зайнялися пожежі.

Також росіяни завдали по Авдіївці авіаудару, вони поцілили у багатоповерхівку. Щонайменше одну людину поранено.

12:12

В окупованому росіянами Херсоні розігнали проукраїнський мітинг, окупанти застосували сльозогінний газ – четверо людей зазнали травм та опіків, повідомили місцеві ЗМІ.

12:10

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк назвав «абсолютно природним процесом» та «божественним втручанням у справи грішників» вибухи у Бєлгородській, Воронезькій та Курській областях РФ

 

«Якщо ви (росіяни) вирішили масово атакувати іншу країну, масово вбивати там усіх підряд, масово давити танками мирних людей, а для забезпечення вбивств використовуєте склади у своїх областях, то рано чи пізно борги доведеться повертати. За такої інтенсивності та обсягу російського військового вторгнення в Україну відсидітися не вдасться. І тому роззброєння бєлгородсько-воронезьких складів убивць абсолютно природний процес. Карма – штука жорстока», – написав Подоляк у телеграм.

Він додав, що тепер Бєлгородська, Воронезька та Курська області Росії також починають активно вивчати таке поняття, як «демілітаризація»

Подоляк сказав, що великі паливні склади та склади боєприпасів у РФ горять і вибухають з різних причин.

«Аж до… божественного втручання у справи грішників, які у Страсний тиждень масово вбивали людей в українському Маріуполі», – підсумував радник голови ОП.

11:27

У Генштабі ЗСУ повідомили загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 27 квітня. Орієнтовно вони склали:

  • особового складу близько 22 400 (+300) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 939 (+21) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2 342 (+34) од,
  • артилерійських систем – 421 (+5) од,
  • РСЗВ – 149 (+0) од,
  • засобів ППО – 71 (+2) од,
  • літаків – 185 (+1) од,
  • гелікоптерів – 155 (+1) од,
  • автомобільної техніки – 1 666 (+23) од,
  • кораблів/катерів – 8 (+0) од,
  • цистерн з ПММ – 76 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 207 (+2),
  • спеціальної техніки – 31 (+0).
  • пускових установок ОТРК/ТРК – 4 (+0).

У Генштабі зазначили, що найбільші втрати противника минулої доби були на Курахівському та Ізюмському напрямках.

11:25

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що має для Росії погані новини після зустрічі 40 міністрів оборони країн світу.

Про це він зазначив у Twitter.

«Однією з дивних вимог Росії на початку війни була «повна демілітаризація» України. Що ж, після вчорашньої епохальної зустрічі 40 міністрів оборони країн світу маю дуже погані новини для РФ. Обсяг, швидкість, спрощена логістика, розширена номенклатура зброї – Україна суттєво посилюється», – зазначив Подоляк.

10:58

Зранку 27 квітня по Гірській громаді окупанти нанесли авіаудар, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Із 5:00 російські війська безперервно обстрілюють населені пункти Гірської громади. Застосовують «гради» та артилерію. Завдано авіаційного удару. Руйнувань безліч, вже знайдено тіло одного загиблого», – зазначив посадовець.

Пошуки тривають. Також у Гірському згоріла електропідстанція.

10:55

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, 26 квітня близько 18:00 військові ЗС РФ здійснили артилерійський обстріл по селі Одноробівка Богодухівського району. Внаслідок обстрілу чотири мирних мешканці отримали поранення. Частково зруйновано житлові будинки.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ в Харківській області.

10:27

Спецслужби рф влаштовують постановочні сюжети у росЗМІ: насильно вивозять іноземців з Херсону до Криму для піару 

СБУ отримала докази, як офіцери фсб придумують фейки, організовуючи насильну евакуацію людей з тимчасово окупованих територій. 

Це вдалося виявити, оскільки СБУ отримала доступ до телефону співробітника фсб. Він курував створення «картинки» для окупантів на Херсонщині. На відео нижче – голосові повідомлення з його телефону та уривок сюжету, який вдалося зробити його «стараннями». 

Він був відповідальним за  «спецоперацію з евакуації» в Крим 19 громадян В’єтнаму, які працювали на ринку в Херсоні. У фіналі мало вийти відео, де іноземці б дякували рф за порятунок. Однак виявилося, що в’єтнамці не хочуть виїздити з міста. 

Потім з’ясувалося, що ті частково виїхали самостійно до Одеси. Рашисти влаштували погоню, але на вокзалі застали вже не 19, а 14. 

І того ж дня російська вата смакувала «новину» про евакуацію до Криму аж 140 вдячних іноземців… Адже сюжети росТБ потребують великих масштабів.

9:10

Російська армія вдруге вдарила ракетами по автомобільно-залізничному мосту через Дністровський лиман у Затоці Одеської області, повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

 

«Сьогодні о 6:45 повторний ракетний обстріл того самого моста через Дністровський лиман на Одещині. Постраждалих залізничників немає. Ступінь ураженості інфраструктури зможемо визначити після закінчення повітряної тривоги», – зазначив Камишін.

8:45

У Сєвєродонецьку священнослужитель передавав ворогу відомості щодо дислокації українських військ, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Мобільний телефон священнослужителя УПЦ МП правоохоронці перевірили вчора, 26 квітня.

У телефоні було виявлено переписку з представниками незаконних збройних формувань, в якій цей громадянин передавав відомості щодо чисельності, дислокації, озброєння військових Збройних сил України.

8:28

Україна зберігає контроль над більшою частиною свого повітряного простору, у той час, як Росії не вдалося ефективно знищити українські ВПС чи придушити українську систему ППО. 

Про це йдеться в опублікованому у середу розвідувальному огляді Міноборони Британії, повідомляє «Європейська правда».

Відомство зазначає, що Україна продовжує піддавати ризику російські авіаційні засоби.

Російська авіація в основному зосереджена на півдні та сході України, надаючи підтримку російським сухопутним військам. Росія має дуже обмежений доступ із повітря на північ і захід України, обмежуючи наступальні дії глибокими ударами з дистанційним озброєнням, зазначається в огляді.

Росія продовжує завдавати ударів по українських військових об'єктах та логістичній інфраструктурі по всій країні.

Більшість російських авіаударів по Маріуполю, ймовірно, наносяться некерованими бомбами, що вільно падають. Ця зброя збільшує ризик жертв серед цивільного населення.

8:26

Протягом 26 квітня практично вся Луганська область потерпала від обстрілів російською армією. Руйнацію сімох будинків зафіксували рятівники, пошкоджено значно більше, повідомили у Луганській обласній державній адміністрації.

«Майже всюди ворог поцілив у житловий фонд. Так, у Сєвєродонецьку зайнялася квартира в багатоповерхівці, горіли два будинки в Рубіжному, один – в Нижньому, ще два – в Лисичанську. Там же полум’ям було охоплено торговельний майданчик – пошкоджено МАФи. Поки ми евакуювали людей, серед яких було вісім дітей, із Білогорівки, росіяни відкрили вогонь по цьому селищу. Як наслідок, ще один приватний будинок непридатний для житла», – зазначив голова ОВА Сергій Гайдай.

Під час обстрілу Привілля загинув місцевий житель. Російський снаряд впав на подвір’я приватного будинку, де у той час знаходився 68-річний чоловік. Він помер на місці.

Дещо раніше ворог обстріляв одну зі шкіл Лисичанська, в підвалі якої ховалися 23 людини, у тому числі й діти. На щастя, обійшлося без жертв.

07:44

Окупанти обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині. Били з артилерії. Влучили по підприємству енергетичної інфраструктури.

Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Володимир Резніченко.

Витік мастила та сильна пожежа. Рятувальники кілька годин приборкували вогонь. 

Один працівник підприємства поранений. Зараз у лікарні. 

Під обстріл потрапили сам Зеленодольськ, села Мар’янське та Велика Костромка. 

07:07

Оперативна інформація станом на 06.00 27.04.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася шістдесят третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з окупованим Кримом.

Найбільша активність угруповання окупаційних військ спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

Противник вживає заходів щодо доукомплектування своїх підрозділів, що зазнали втрат під час бойових дій, технікою. Зокрема, за рахунок зняття її зі зберігання на складах та базах військових округів. Транспортування техніки на територію України здійснюється зазвичай залізничним транспортом.

Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по житлових кварталах на території України.

На Слобожанському напрямку противник продовжує завдавати авіаційних ударів та уражати артилерією інфраструктуру міста Харкова.

На Ізюмському напрямку підрозділи зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ проводять наступальні дії у напрямку Барвінкового. Противник оволодів північно-східною околицею населеного пункту Велика Комишуваха, а також взяв під контроль населений пункт Заводи.

З метою нарощування угруповання військ окупанти перекинули з території Бєлгородської області до міста Ізюм дві батальйонних тактичних групи зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ. Крім того, у районах населених пунктів Бєлгородської області противник розгорнув два ракетних дивізіони ОТРК “Іскандер-М”.

На Донецькому напрямку підрозділи ворога ведуть активні дії практично вздовж всій лінії зіткнення. Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль Попасної, Рубіжного та розвитку наступу на Лиман, Сєверодонецьк і Слов’янськ.

На Лиманському напрямку противник встановив контроль над населеним пунктом Зарічне, здійснював штурмові дії у районі населеного пункту Ямпіль.

На Сєверодонецькому напрямку загарбники встановили контроль над населеним пунктом Новотошківське, ведуть наступ у напрямку населених пунктів Нижнє та Оріхове.

На Маріупольському напрямку ворог здійснює масований вогневий вплив та блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь”. У місті окупанти продовжують проводити фільтраційні заходи стосовно цивільного населення.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник використовує наявні сили і засоби для зосередження основних зусиль на утриманні зайнятих раніше рубежів та здійсненні вогневого впливу на позиції наших військ. На Миколаївському, Криворізькому і Запорізькому напрямках ворог намагається покращити своє тактичне положення. З цією метою здійснює перегрупування підрозділів, нарощує систему вогневого ураження, а також проводить повітряну розвідку.

Силами підрозділів росгвардії окупанти проводять фільтраційні заходи в районах населених пунктів Киселівка і Станіслав Херсонської області.

На Таврійському напрямку підрозділи противника здійснюють інженерне обладнання позицій та поповнення запасів.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін не відзначається.

Нашими воїнами за попередню добу було уражено сім повітряних цілей: літак Су-25, вертоліт Ка-52, три БПЛА оперативно-тактичного рівня та дві крилаті ракети.

Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено дев’ять танків, одинадцять артилерійських систем, чотири одиниці спеціальної та сімнадцять одиниць броньованої техніки, три одиниці спеціальної інженерної та шіснадцять одиниць автомобільної техніки, чотири паливозаправники та одну зенітну установку.

Військово-транспортна, винищувальна, бомбардувальна і штурмова авіація Повітряних Сил продовжує виконання завдань у повітряному просторі України.

 

Під час раптових авіанальотів російські окупанти зазнають суттєвих втрат на своїх позиціях. Внаслідок повітряних ударів знищено чимало техніки та живої сили ворога.

05:28

Увечері в деяких районах Полтави й передмістях багато хто чув звуки, схожі на вибухи. Втім поки що немає інформації про «прильоти», руйнування інфраструктури, постраждалих або збиті ракети. 

03:01

26 квітня росіяни вбили трьох цивільних на Донеччині: у Лимані, Нью-Йорку і Травневому.

02:31

Поточна оперативна обстановка на півдні України: на вечір 26 квітня

Напередодні псевдо-референдуму в Херсонській області окупаційна влада намагається призначити своє «керівництво» з числа місцевих колаборантів, продовжуючи агітацію і спроби продовольчого підкупу місцевого населення. Вдячні жителям Херсонщини, що незламні перед ворожими підступами.

Тим часом наші війська продовжують ведення бойових дій на зайнятому рубежі.

Ворог намагався просунутись в бік Миколаївщині в районі селищ Таврийське й Нова Зоря, але успіху на мав, зазнав суттєвих втрат і ретирувався.

В Чорноморській операційній зоні нашими силами нанесено ураження по ворожих позиціяіх на острові Зміїному. Зафіксовано влучання в пункт управління, знищення зенітно-ракетного комплексу «Стріла-10», втрати рашистів уточнюються.

Корабельне угруповання флоту противника переформатовано в бік зменшення.

Загальні ворожі втрати за добу складають 16 рашистів, 1️ танк і 4️ одиниці автомобільної технікі, 2️ з них броньовані.

Одещину атакували 3 крилатих ракети, зафіксовано влучання в міст через Дністровський лиман. Постраждалих немає. Рух транспорту частково обмежено. Ведуться відновлювальні роботи.

 

Ворог продовжує розхитування ситуації з провокаціями навколо Придністров’я, організовуючи імітації терактів, анонсуючи ракетні удари та розсилаючи повідомлення мешканцям ПМР від імені Збройних Сил України із панічними закликами до евакуації. Російське угруповання військ в Придністров’ї приведено в повну бойову готовність.

01:30

росія випустила по Україні вже 1300 ракет — за даними Міноборони України, з 24 лютого запаси ракет в рф скоротилися більше ніж удвічі.

00:12

На Херсонщині ЗСУ знищили склад із боєприпасами та велику кількість особового складу ворога, також в одному з бойових зіткнень українські бійці взяли в полон «дуже балакучих» російських військових.

Про це повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Дніпропетровської області Олександр Вілкул у Telegram.

«У районі Великої Олександрівки Херсонської області ЗСУ знищили склад із боєприпасами і велику кількість особового складу ворога – це понад 70 людей. Орки зазнають втрат і в інших місцях.

В одному з бойових зіткнень взято в полон троє військовослужбовців РФ, які виявилися дуже уважними і дуже балакучими. Ми маємо додаткову інформацію щодо супротивника».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024