стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 квітня

26 Квітня 2022, 23:31
Війна в Україні 10161
Війна в Україні

Україна 62 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:31

Ввечері у вівторок у Полтаві пролунали вибухи.

Про це повідомив міський голова Полтави Олександр Мамай у Telegram

«Щойно ви чули вибухи. Уточнюємо всю інформацію. Велике прохання не публікувати фото та відеоматеріали».

23:18

Головне зі звернення Президента 

  • Щороку 26 квітня світ згадує Чорнобильську катастрофу, найстрашнішу атомну катастрофу в історії людства. Але цьогоріч замало просто згадати Чорнобиль. І замало сказати традиційні слова вдячності героям-ліквідаторам. Замало нагадати, чому і як стала можливою та катастрофа. Замало повторити висновки, які кожна розумна людина й кожне адекватне суспільство мають зробити. Бо цього року Росія створила нові загрози, які могли б перевершити навіть ту найстрашнішу аварію. 
  • Я пригадую ніч 4 березня, коли стало відомо про пожежу на Запорізькій АЕС. Коли російські танки обстрілювали станцію. Вони точно знали, по якому обʼєкту ведуть вогонь. Але в них був наказ за будь-яку ціну захопити об'єкт. Їх не хвилювало нічого. Не хвилювало, що Запорізька станція – найбільша у Європі. Вони й не думали, скільки там енергоблоків і чим може завершитися обстріл. 
  • Прямо сьогодні вони запустили три ракети проти України так, що вони пролетіли безпосередньо над блоками наших атомних станцій. Причому одразу трьох атомних станцій. Над Запорізькою, над Хмельницькою та Південно-Українською АЕС. 
  • Лише завдяки професійності й сумлінності наших фахівців, які працюють на Чорнобильській станції та на інших об'єктах Чорнобильської зони, вдалося врятувати Україну, врятувати Європу від нової катастрофи. Лише завдяки професійній команді Запорізької АЕС та всієї нашої атомної галузі вдається в умовах війни забезпечувати безаварійну роботу станцій. 
  • Сьогодні у Києві з візитом перебував директор МАГАТЕ пан Гроссі. Обговорили з ним всі небезпеки, створені Росією, та шляхи можливого впливу на ситуацію, щоб убезпечити Європу та світ від абсолютно безвідповідальних дій Російської Федерації. 
  • Також нагородив сьогодні наших героїв – працівників зміни на Чорнобильській станції, які не залишили об'єкт, які підтримували роботу ЧАЕС попри загрозу своєму життю і попри нерозуміння окупантами навіть елементарних основ радіаційної безпеки. 
  • Говорив сьогодні з Премʼєр-міністром Японії. Зокрема, про небезпеки, створені Росією. Про ситуацію на полі бою в Україні. Подякував Японії за потужний санкційний пакет, за підтримку й за лідерство, яке необхідне, щоб примусити Росію до миру й до визнання фундаментальних основ міжнародного права. 
  • З візитом у Києві побував Премʼєр-міністр Румунії. Подякував за оборонну й політичну підтримку. Обговорили з ним не тільки двосторонню взаємодію між нашими державами та спільну роботу заради захисту свободи ц Європі, а й взаємодію на рівні Євросоюзу. 
  • Сьогодні в Німеччині відбулася важлива зустріч на рівні міністрів оборони держав – партнерів України. Ключове питання – посилення захисту всієї Європи від агресивних амбіцій Росії. У вільному світі вже майже не залишилося тих, хто не розумів би, що війна Росії проти України – це лише початок. 
  • Я вдячний Великій Британії й особисто Прем'єр-міністру Борису Джонсону за швидку й позитивну реакцію на наш запит про лібералізацію торгівлі. Саме зараз це особливо важливо для підтримки нашої держави. Британія оголосила про скасування всіх без винятку мит і квот на імпорт українських товарів. 
  • Відвідав сьогодні в лікарні «Охматдит» Іллю Матвієнка та Кіру Обедінську. Кірі 12 років, а Іллі якраз сьогодні виповнилося 10 років. Вони жили в Маріуполі, поки не прийшла російська армія. Мама Іллі загинула під час бомбардування міста. Батько Кіри, відомий спортсмен, екс-капітан збірної України з водного поло Євген Обедінський, був убитий снайпером. 
  • Також подякував лікарям «Охматдиту» за їхню працю. За те, що вони за будь-яких обставин рятують життя і стараються відновити у дітей відчуття миру. Дуже дякую вам, шановні наші лікарі.

22:53

На Донецькому та Луганському напрямках українські захисники продовжують боронити нашу землю

Упродовж 26 квітня військові Об’єднаних сил успішно відбили 9 атак рашистів. Було знищено:  9 танків ворога, 11 артилерійських систем, 4 одиниці спеціальної техніки, 14 одиниць броньованої, 3 бойові броньовані машини,  3 одиниці спеціальної інженерної техніки, 16 одиниць автомобільної, 4 паливозаправники та одну зенітну установку. Підрозділи протиповітряної оборони збили 3 безпілотники типу "Орлан-10".

21:45

ЗСУ повернули повний контроль над трьома селами на захід від Снігурівки: Широке, Любине та Новопетрівка.

21:14

Все йде до того, що Придністров’я кинуть в м'ясорубку війни Росії проти України. Для цього уже є багато ознак.

Для чого це Росії - зрозуміло: Москва хоче відкрити другий/третій фронти, аби знищити Україну. Таку думку висловлює Керівник у Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей.

А от для чого це Придністров'ю? Для них наочним прикладом, що з ними може бути в випадку втягування у війну - ситуація з радіотелевізійним центром, який недавно настигла небесна кара. Це тільки за документами це цивільний об'єкт, а насправді - корегував обстріли ракетами з кораблів ЧФ РФ по українським містам. І недавній обстріл Одеси - їх рук справа.

Тому знищення антен центру - це вам, падли, за вбиту ракетою трьохмісячну одеситку Кіру.

А також нагадування придністровцям - що їм буде за участь у війні проти України.

21:08

Оперативно-тактичне угруповання «Схід» звітує

За добу в результаті боїв було знищено: особового складу – до 100; танків – 6; БМП – 4; БТР – 1; МТЛБ – 1; САУ – 1; мінометів – 3; АТ – 13; ЗУ – 1.

20:55

російські окупанти завдали по області удар трьома ракетами. 

З них одна влучила у міст через Дністровський лиман. Про це повідомив  голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Інша ракета – впала неподалік. Ще третя – у воду. На щастя, постраждалих немає. Марченко наголосив, що своїми діями російські окупанти намагаються відрізати частину Одеської області та створити напругу на фоні подій у Придністров'ї.

20:10

Людей із Білогорівки евакуювали під обстрілами російської армії.

Сьогодні була перша організована евакуація населення з цього населеного пункту. Про це інформує перший заступник начальника обласної військової адміністрації Олексій Смирнов.

«Не можна сказати, шо там було безпечно попередні два місяця, але після того як у Кремінну зайшли окупаційні війська, обстріли Білогорівки почастішили. Селище розташоване усього в декількох кілометрах від Кремінної.

Тому ми максимально убезпечили маршрут та місце зборів людей, в чому допомогли нвцгвардійці та поліцейські". Також вони супроводжували евакуйованих до залізничної станції у Покровську. Зараз 49 жителів Білогорівки, серед яких восьмеро дітей, у безпеці - поїздом прямують до західних регіонів України».

19:50

Кабмін направляє додаткові 400 мільйонів гривень на відновлення критичної інфраструктури України. Таке рішення ухвалили 26 квітня, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

«Це кошти на ліквідації наслідків бойових дій та відновлення критичної інфраструктури, яка постраждала внаслідок обстрілів», – пояснив прем'єр.

За його словами, 250 мільйонів гривень для Харківської області. Ще 150 мільйонів виділять Чернігівщині, аби повноцінно відновити водопостачання в Чернігові. Кошти підуть «Чернігівводоканалу» для реконструкції однієї з насосних станцій та трансформаторних підстанцій.

Всього уряд уже виділив 1,4 мільярда гривень на відновлення та першочергову відбудову 5 регіонів.

19:40

Близько 12 години росія обстріляла Московський район Харкова — загинули дві жінки та чоловік, ще четверо мирних мешканців отримали поранення. Повідомляє Прокуратура Харкова.

19:37

Міст через Дністровський лиман, який зазнав пошкоджень внаслідок ракетного удару росії, відкрито для реверсного проїзду. Пише Суспільне.

19:34

росія завдала ударів по Одещині трьома ракетами: одна влучила в міст через Білгород-Дністровський лиман, друга впала неподалік, а третя — у воду. Постраждалих немає, рух транспорту через міст уже відновлений, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

«Своїми діями ворог намагається відрізати частину Одеської області та створити напруженість на фоні подій в Придністров'ї», — сказав Марченко.

19:15

Станом на 26 квітня в Україні залишаються знеструмленими 868 населених пунктів через активізацію бойових дій з боку російської федерації та виникнення нових пошкоджень. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

«В Україні залишаються знеструмленими 868 населених пунктів, загалом близько 701,7 тисячі споживачів. Зокрема в Донецькій області – понад 284 тисячі споживачів, Харківській - 195 тисяч, Луганській – 91 тисяча, Київській – 44,8 тисячі споживачів», – йдеться в повідомленні.

19:09

Одна з найбільших IT-компаній України у банківській галузі Fintech Development LLC придбала 500 броньованих автомобілів для української армії. Вони вже їдуть в Україну.

18:40

Оперативна інформація станом на 18:00 щодо російського вторгнення:
 
Угрупування військ ворога ведуть наступальну операцію у Східній операційній зоні. Основною метою залишається оточення і розгром угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного коридору з окупованим Кримом. Противник продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.
 
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки українсько-білоруського кордону.
 
На Слобожанському напрямку ворожі угруповання зі складу підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів продовжують частково блокувати Харків та обстрілювати його.
 
На Ізюмському напрямку частини та підрозділи противника зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій, 68-го армійського корпусу та повітряно-десантних військ, за підтримки артилерії, проводять наступ у напрямку населеного пункту Барвінкове. З метою розвідки позицій наших військ ворог продовжує застосовувати БПЛА у зазначеному районі.
 
У прикордонних з Україною районах Бєлгородської області російські окупанти продовжують утримувати польові табори для відновлення боєздатності та підготовки підрозділів. За наявною інформацією, у безпосередній близькості до державного кордону України у цій області перебуває до п’яти батальйонних тактичних груп противника.
 
На Донецькому напрямку противник веде активні дії практично на всій лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджуються на взятті під контроль Рубіжного, Попасної та Мар’їнки.
 
На Сєверодонецькому напрямку, в рамках перегрупування військ, у напрямку Кремінної окупантами переміщено до танкового батальйону зі складу частин 90-ї танкової дивізії, а також понтонно-мостовий підрозділ зі складу 12-ї окремої інженерної бригади Центрального військового округу.
 
Для розвитку наступу у напрямку населеного пункту Лиман противник здійснює нарощування угруповання військ.
Російські загарбники не припиняють артилерійські обстріли та авіаційні удари по Маріуполю. Продовжується блокування підрозділів наших військ в районі заводу «Азовсталь».
 
На Південнобузькому та Таврійському напрямках ворог продовжує утримувати зайнятий рубіж, на окремих напрямках безуспішно намагається покращити тактичне положення, вдосконалює інженерне обладнання своїх позицій. Здійснює обстріли позицій наших військ.
 
На території Придністровського регіону Республіки Молдова, підрозділи оперативної групи російських військ приведені у бойову готовність «Повна», силові структури переведені на посилений режим несення служби.

18:14

У Міноборони росії погрожують ударами по центрах прийняття рішень у Києві, якщо Україна атакуватиме об'єкти на території рф. Повідомляє Міноборони рф, пише РИА Новости.

У Міноборони росії назвали провокацією заяву заступника міністра оборони Великобританії Джеймса Гіппі про право України завдавати ударів по об'єктах на російській території, таких як запаси палива та склади боєприпасів.

При цьому Гіппі зазначив, що використання українськими військами наданих Лондоном озброєнь для ударів по об'єктах у росії «не обов'язково буде проблемою».

«Пряме провокування Лондоном київського режиму на подібні дії, у разі спроби їх реалізації, негайно призведуть до нашої пропорційної відповіді. Як ми попереджали, російські збройні сили перебувають у цілодобовій готовності до завдання ударів у відповідь високоточною зброєю великої дальності по центрах прийняття відповідних рішень у Києві», – дослівне повідомлення Міноборони рф.

18:10

росія готує ракетний удар по території невизнаної «Придністровської молдавської республіки» з жертвами серед мирного населення. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Жителі невизнаної «Придністровської молдавської республіки» отримують СМС, від імені начебто Збройних сил та спецслужб України. В них міститься попередження про «ракетний та артилерійський» удар по території «ПМР».

Цитата з фейкового повідомлення:

«Служба безпеки України наполегливо рекомендує провести евакуацію цивільного населення в більш безпечні регіони. Запевняємо, Збройні Сили України не бажають зла мирним жителям, однак люди що залишилися в містах будуть сприйняті в якості диверсійних груп і будуть ліквідовані без попередження. Рівно о 19.00 буде проведено ракетний та артилерійський обстріл об’єктів на території республіки».

Ці повідомлення активно висвітлюються російськими пропагандистськими інформаційними ресурсами.

Українська сторона зазначає: держава Україна не має жодного стосунку до цієї та подібних провокацій. Подібні фейки та інциденти, які імовірно стануться на території «ПМР», є нічим іншим, як черговою провокацією російських спецслужб проти України та Молдови.

17:40

Російські військові самі спростовують фейк, ніби вони взяли українське Рубіжне. Про це свідчить чергове перехоплення розмов СБУ.

«Я ж тебе говорю, ни*уя не взяли. Тут кричат «вперед-вперед», бл*дь, а идти некому… Мне тоже рассказывали, мол, по телеку передавали, что Рубежное взяли. Х*й там взял что! На месте стоим», – розповідає російський окупант, який намагається просунутися на Луганщині. 

Він визнає, що навіть «елітні» підрозділи росії добряче потерпають від українських захисників: «тут вон и спецназ русский приезжал… Тоже пи*ды получили немного, прошлой ночью».

Дісталося від наших героїв і чеченським загарбникам. Тож замість бойових дій вони «взяли під себе» вивезення накраденого в Україні майна:

«Чечены пиз*ы получили и больше никуда не ходят… Занимаются «эвакуацией»: сюда фуры с колбасой гонят, а назад – фуры с золотом! Типа «гуманитарку» сюда, а отсюда награбленное тянут, пи*ары», – невдоволено розповідає загарбник. 

16:48

Оперативне командування «Південь» дедалі частіше фіксує у Придністров'ї провокації та поширення фейків про спроби України завдавати превентивних ударів по невизнаній республіці. Про це повідомили у пресслужбі командування.
 
Своєю чергою Центр протидії дезінформації при РНБО кажуть, що провокації росії в Придністров'ї мають 3 причини:
 
▪️Відкриття додаткового фронту на Одещині. Така ситуація змусить ЗСУ перетягнути сили у цьому напрямку, послабивши їх у Миколаївській області. Тоді Придністров'ю уготовано білоруський сценарій — підтримка росії без вступу в активну фазу війни.
 
▪️Виправдання своїх дій в Україні. Скинувши обстріли в Тирасполі на ЗСУ, росія, рятуючи своїх, виправдовує вторгнення в Україну та смерть тисяч своїх солдатів.
 
▪️Відведення уваги із Маріуполя, де на картах знайшли чергові братні могили. Таким чином росія «замітає сліди» своїх військових злочинів та геноциду українського народу.
16:36

12-річну дочку загиблого в Маріуполі чемпіона України з водного поло Євгена Обединського, яку окупанти раніше вивезли до Донецька, вдалося повернути на підконтрольну територію. Нині вона з дідусем перебуває у Києві. Пише УП.

16:34

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що росія намагається дестабілізувати ситуацію в невизнаній Придністровській Молдовській республіці та натякає Молдові, щоб чекала «гостей». Погана новина: якщо Україна не встоїть, завтра ворог буде біля воріт Кишинева», – написав Подоляк у твітері.

16:31

Збройні сили України збили російську ракету над Дніпропетровською областю. Ніхто не постраждав. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Наші збили ворожу ракету з ПЗРК Ігла. Уламки впали у полі», – написав очільник.

16:14

У захопленій міській раді Херсона окупанти та колаборанти провели нараду, на якій представили так званого «голову» Херсонської ОДА Володимира Сальдо та «голову» Херсонської міської адміністрації Олександра Кобеця. Про це пише УП.

65-річний Володимир Сальдо був мером Херсона з 2002 по 2012 рік (три каденції), нардепом від Партії регіонів у Верховній Раді 8 скликання. З початку повнмасштабної війни підтримав російську окупацію Херсона.

16:05

Розпочали розслідування щодо обстріляного окупантами психоневрологічного інтернату на Сумщині. Повідомляє Офіс Генпрокурора.

За даними слідства, 23 квітня 2022 року військовослужбовці збройних сил країни-окупанта з території рф протягом 30 хв обстрілювали адміністративну будівлю комунальної установи Сумської обласної ради «Атинський психоневрологічний інтернат». Постраждалих немає.

16:01

Ще один російський гелікоптер Ка-52 знищили воїни Десантно-штурмових військ Збройних Сил України на Харківщині. Повідомили у Генштабі ЗСУ.
 
За військовою номенклатурою бойовий гелікоптер Ка-52 Алігатор вважається командирською машиною. Випускається з 2008 року, має на озброєнні гарматну установку з лазерною системою наведення, протитанковий ракетний комплекс, авіабомби та іншу зброю. Вартість Ка-52 – близько 16 мільйонів доларів США.

15:18

У Києві почали демонтувати бронзову скульптуру двох робітників під Аркою дружби народів, встановлену в 1982 році «на ознаменування возз'єднання України з росією». Повідомив мер міста Віталій Кличко.

15:16

Жителю Тернополя повідомлено про підозру у пропаганді війни. За даними слідства, житель Тернополя у публічних дописах відкрито підтримував збройну агресію рф та активно поширював матеріали із виправданням так званої «спецоперації», а також запереченням злочинних дій російських окупантів. 

Під час санкціонованого обшуку в помешканні підозрюваного правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку із доказами його протиправної діяльності. Повідомляє Офіс Генпрокурора.

15:14

У місті Василівка Запорізької області 25 квітня окупанти зняли український прапор та вивісили російський, повідомив речник Запорізької ОВА. Також у місті з'явилась нова «очільниця» — Наталія Романіченко. Вона повторює гасла російської пропаганди про «державний переворот у 2014 році» та «кривавий київський режим».

14:59

Внаслідок ракетного удару по Одещині, який стався о 12:36 пошкоджений залізничний міст через Дністровський лиман. Поранених серед залізничників немає, — повідомив голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін.

14:55

Керовані ракети окупантів влучили на територію одного з промислових підприємств Запоріжжя. Внаслідок ворожої атаки пошкоджено та зруйновано техспоруди та інші інфраструктурні об’єкти підприємства. За попередніми даними, одна людина загинула. Повідомляє Офіг Генпрокурора.

14:50

Українські захисники так ефективно нищать ворога на Харківщині, що окупанти бояться наступати на цьому напрямку. Про це свідчать нові перехоплення телефонних розмов загарбників, які є у розпорядженні СБУ

«Сначала наших просто кидали наперед. С другой роты. Их мертвыми попривозили. На броню прыгает и поехали на зачистку села. А там же всегда ждут и стреляют укропы. Сегодня люди начали отказываться. Россияне отказались, наши отказались, но луганчане поехали», – розповідає своїй матері чоловік, якого рашисти мобілізували на території «ДНР». 

Він говорить, що відмовився іти у наступ під Ізюмом і не хоче бути гарматним м’ясом. Чоловік не збирається підписувати жодних контрактів із окупантами.

«Наша миссия – выжить! Слов нет… Россия оставляет после себя руины. Прорваться туда не могут. 9 мая это все не кончится», – резюмує окупант.

14:16

Окупанти продовжують обстрілювати Донецьку область. По Авдіївці завдали ракетні удари: постраждала Центральна міська лікарня, школа, житлові багатоповерхівки.

На Мар'їнському напрямку ЗСУ відбили спробу нападу. росіяни обстріляли Красногорівку, пошкодили трансформатор. Електропостачання вже відновили.

Обстріли тривають по всій лінії зіткнення. Наразі відомо про двох загиблих цивільних у Нью-Йорку та Травневому та 6 поранених — у Мар'їнці, Великій Новосілці, Нью-Йорку та Лимані.

14:11

По Одещині нанесено ракетний удар. Є ураження моста через Дністровський лиман. Обставини та інформація про поранених уточнюються. З міркувань безпеки рух мостом перекрито. Просимо водіїв заздалегідь обрати альтернативні маршрути руху – ОК «Південь».

13:58

Щонайменше 3 людини загинули та 7 отримали поранення у результаті російських обстрілів Харкова 26 квітня. Двоє постраждалих перебувають у тяжкому стані.

Бригади екстреної медичної допомоги працюють у посиленому режимі — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, передає УП.

13:18

Окупанти продовжують бомбити завод «Азовсталь», в якому перебувають захисники Маріуполя, а в підвалах ховаються цивільні. Тільки за минулу ніч росія здійснила 35 авіаударів, які спровокували пожежу в одному цеху та завдали ушкоджень цивільним, які там облаштували собі укриття, передає Бабель.

13:17

Запоріжжя. Внаслідок ракетних обстрілів підприємства загинув черговий електрик. 

«Логіки зрозуміти неможливо. Вбили цивільну людину», — зазначив голова ОВА Олександр Старух, передає ТСН.

13:11

У Попасній обвалився будинок, три людини загинули, одна жінка вижила.

Вони ховалися в підвалі від російських снарядів. Але саме в цей будинок і прилетіло. Стався обвал стін та перекриття до самого підвалу. Людей завалило. Багатоповерхівка зайнялася. Рятувальникам вдалося загасити полум'я, однак три людини, що там знаходилися, були вже без ознак життя. Одна жінка вижила, передає Сергій Гайдай.

13:06

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай каже, що в районі населеного пункту Рубіжне, де тривають бої, російські окупанти змушують жінок розвідувати місцезнаходження українських військових, погрожуючи розстрілом їхнім дітям, інформує УП.

12:52

Окупанти викрали з Херсона 58 дітей-сиріт.

Після того, як Людмила Денісова заявила про ситуацію з 58 дітьми у підвалі херсонської церкви, окупанти вивезли їх у невідомому напрямку, інформує Кавун.City.

Наразі їх місце перебування та стан невідомі, втім ситуацію вже використовують в пропагандистських цілях проти України.

12:35

У Маріуполі росіяни зламують вцілілі домівки і малюють літери «Z» на будинках, які вирішують використовувати для розселення свої військових.

Інші будинки розграбовують. Домівки цивільних залишають відкритими, інформує ТСН.

«Саме їх планують для подальшого компактного розселення в зоні «умовної безпеки» маріупольців», — зауважив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

12:27

Російські військові в Маріуполі не дають їжу чоловікам, доки ті не залучаться до робіт, серед яких – розбори завалів, облаштування братських могил тощо.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передає УП.

«Гуманітарна обстановка залишається важкою. Попри відкриту «баню» та безліч пропаганди про наявність їжі та води, їжі катастрофічно не вистачає. Більш того, окупанти перейшли до ганебної практики забезпечення їжею чоловіків виключно в разі залученості до робіт. Тому, чоловіки вимушені приймати участь у розборі завалів, облаштування братських могил буквально аби не вмерти з голоду. Без перевищень».

За словами Андрющенка, у місті недоступна медична допомога.

12:20

Росіяни продовжують грубо порушувати міжнародні правила поводження з військовополоненими.

Катування українських чоловіків і жінок поставлено на потік і триває навіть на території рф, куди їх вивозять для «вибивання інформації», повідомляють у СБУ.

Про це свідчить телефонна розмова російського окупанта, який зараз в Україні, з його знайомою-співробітницею спецслужб рф.

«Двоих поймали. Начинаем колоть – ни хр*на. Отвели одного в лес, второго допрашиваем. Стрельнули, ну, типа убили. Тот х*й что сказал! Ладно… Положили под колесо ногу, проехали – х*й что сказал!» - говорить окупант, дивуючись силі духу українців. 

Його співрозмовниця називає катування українських військових «прийомом».

«Дядька твой к нам приезжает периодически на первый прием. Говорит: «Не жалеть! Они шли убивать». Ребята уезжают на больничные после приема с поломанными ногами, руками… Ну, весело, там весело», - зізнається російська катівниця.

Сподіваємося, їй не буде так весело, коли вона розповідатиме про все на міжнародному трибуналі.

12:08

62-й день війни: Миколаївщина протистоїть ворогу, поліція фіксує наслідки обстрілів

Пошкоджені житлові будинки, автомобілі, є потерпілі. Фіксується кожен прояв російської агресії щодо мирного беззбройного населення, повідомляють у поліції України.

Правоохоронці здійснюють виїзди на місця обстрілів обласного центру й інших населених пунктів регіону ворожими військами та проводять масштабну роботу з документування воєнних злочинів.

На місцях вибухотехніки розміновують та знешкоджують вибухові пристрої.

За всіма фактами таких злочинів розпочаті кримінальні провадження за ст. 438 КК України, розслідування яких триває.

Окремо відпрацьовуються сигнали, що надходять на спецлінію 102. Упродовж доби 25 квітня поліцейські опрацювали 625 повідомлень громадян.

11:54

25 квітня у Придністров'ї заявили про вибухи біля будівлі так званого «міністерства держбезпеки» (МДБ) у Тирасполі.

Про це пише УП.

Придністровський Телеграм-канал наводив фото, на якому видно пошкоджену будівлю МДБ, а також вибито вікна в сусідньому будинку. Також на одній із фотографій на землі лежить тубус, можливо, від РПГ, з якого було зроблено постріл. За даними очевидців, на яких посилається телеканал, було чути кілька вибухів.

26 квітня так зване МВС Придністров'я повідомило, що рано-вранці в селищі Маяк Григоріопольського району прогриміли два вибухи: перший о 6:40, другий о 7:05.

За даними на 9 ранку відомо, що в результаті вибухів з ладу виведено дві найпотужніші антени: одна – мегаватна, друга – напівмегаватна.

Обидві ретранслювали радіо РФ.

Президент Молдови Мая Санду скликає засідання Ради безпеки через напружену ситуацію, яка склалася в окупованому Придністров’ї.

У невизнаному Придністров'ї встановлено червоний рівень терористичної небезпеки.

Російські пропагандистські ЗМІ також анонсують якесь рішення невизнаної «ПМР» про нібито захист її інтересів.

11:10

Під час ранкового обстрілу Запоріжжя дві ракети влучили в одне з підприємств. Третя вибухнула в повітрі. За попередньою інформацією, відомо про одного загиблого та одного пораненого, повідомляють у  Запорізькій ОВА.

10:34

Спецпризначенці Національної гвардії України під час виконання бойових завдань посадили ворожий дрон.

Завдяки інформації, яку мав дрон, нацгвардійці змогли вирахувати позиції окупантів, звідки його запускали. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, передає ТСН.

Військовослужбовці НГУ під час виконання бойових завдань посадили ворожий дрон. Його окупанти використовували для повітряної розвідки, завдання ударів і коригування вогню по позиціях ЗСУ. Дрон вдалося посадити завдяки використанню пристрою радіоелектронної боротьби.

«Спецпризначенці перевірили дані, які містив дрон, визначили місце його запуску та наявність поблизу диверсійно-розвідувальної групи противника. Саме завдяки цій інформації, група противника була знищена на місці свого розташування», – розповів Геращенко.

10:20

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 22100 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 918 (+34) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2308 (+50) од,
  • артилерійських систем – 416 (+5) од,
  • РСЗВ – 149 (+0) од,
  • засоби ППО – 69 (+0) од,
  • літаків – 184 (+3) од,
  • гелікоптерів – 154 (+0) од,
  • автомобільної техніки – 1643 (+77) од,
  • кораблі /катери – 8 (+0) од,
  • цистерн з ПММ – 76 (+0),
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 205 (+4).
  • Спеціальна техніка – 31 (+3).
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).
Дані уточнюються.

10:00

Двох дітей, яких окупанти примусово вивезли з Маріуполя до РФ, повернули їхнім родичам. Одна з них – 12-річна Кіра, донька Євгена Обединського, загиблого неодноразового чемпіона України з водного поло.

 Опіку над ній встановив дідусь. Друга дитина – 9-річний Ілля Матвієнко, мати якого загинула під час бомбардування. Єдиним його родичем залишилася бабуся, інформує ТСН.

Дітей вивезли російські військові і їхня доля та місцеперебування залишались невідомими. Нині ж діти нарешті змогли повернутися додому, в Україну.

9:29

«Готуємося до повномасштабного вторгнення»: мер Миколаєва розповів про підготовку міста до нових атак росіян. Олександр Сєнкевич, миколаївський міський голова, поспілкувався зі ЗМІ, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Ось, що він сказав про ситуацію в місті:

  • У березні місто було оточено на дві третини. Російські війська підійшли до Південного Бугу, але наші змогли їх відсунути.
  • Зараз росіяни перебувають у маленькому секторі між Херсонською та Миколаївською областю на лінії Станіславськ-Олександровськ.
  • Ми бачимо, що Росія через Крим перекидає зброю та військові ресурси. Ми бачимо, що вони накопичують його у Херсонській області. І так, ми очікуємо нападу або осади міста Миколаєва.
  • Вже сьогодні ми готуємо разом з нашими військовими оборонні споруди. Як на околицях міста, так і всередині.
  • Наші комунальні служби зараз виконують роль стройбата. Ми будуємо, заливаємо, бетонуємо.
  • Крім того, ми ще витягуємо з полів російську військову техніку. Вже витягнули 38 одиниць – серед них танки, пушки, машини. Все, що не встигають селяни розібрати, ми забираємо, ремонтуємо та передаємо ЗСУ.
  • Скажу коротко – ми готуємося до повномасштабного вторгнення.

9:26

Оперативна інформація щодо роботи піротехнічних підрозділів ДСНС на території країни.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС залучалися 132 рази, виявлено, вилучено і знешкоджено 1074 вибухонебезпечних предметів та 10 кг вибухової речовини, обстежено територію площею 39,04 га, повідомляють у ДСНС України.

Найчастіше працювали: в Харківській області 3 тис. 035 разів, Київщині – 1 тис. 242, Миколаївщині – 1 тис. 126, Сумщині – 353, Донеччині – 320.

Всього з початку широкомасштабного військового вторгнення російської федерації на території України знешкоджено 79 тис 169 вибухонебезпечних предметів та 567,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1 тис. 955 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 13 тис. 473 га.

8:56

У Луганській області тривають бої у Попасній та Рубіжному. За добу в регіоні зафіксовано 17 обстрілів.

Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«Чотири потужні артилерійські атаки витримала Попасна, дві – Лисичанськ. Є пошкодження двох будинків у Лисичанську, двох – у Попасній, щонайменше одного – у Горському. Інформацію про ймовірні жертви перевіряємо», – повідомив Гайдай.

Противник намагається захопити Попасну, продовжуються бої.

8:47

рф посилює свій кордон в областях, які межують із Сумщиною, — Генштаб ЗСУ.

Йдеться про посилення охорони та пунктів пропуску у Брянській, Курській та Бєлгородській областях, інформує Україна 24.

8:44

Лисичанськ витримав дві потужні артилерійські атаки, 25 квітня, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає Україна 24.

Є пошкодження двох будинків в Лисичанську, — додав він, зазначивши, що інформація відносно ймовірних жертв нині перевіряється.

8:35

​Британська розвідка щодо ситуації в Україні на 62 день війни:

  • російські сили намагаються оточити добре укріплені українські позиції на сході України.
  • Місто Кремінна впало. Повідомляється про важкі бої на південь від Ізюму, де російські війська намагаються просунутися до міст Слов'янськ та Краматорськ із півночі та сходу.
  • Українські сили готують Запоріжжя до можливого нападу росії з півдня.

8:34

Більше ніж 608 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. За офіційними даними 217 дітей загинуло та понад 391 поранено, інформує Верховна Рада України.

8:12

Військовослужбовці Королівської бригади ліквідували під Попасною у Луганській області чергову партію найманців російської приватної військової компанії «Ліга» – колишньої «Вагнер», інформує ТСН.

7:17

Вранці, о 6:50 в Запоріжжі зафіксували «прильоти». Обставини з'ясовують, повідомили у телеграм-каналі ОВА.

7:00

Оперативна інформація станом на 6.00 26 квітня 2022 щодо російського вторгнення.

Відео (речник Генерального Штабу Збройних Сил України Олександр Штупун) дещо пізніше.

Розпочалася шістдесят друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Волинському та Поліському напрямках стан, положення та характер дій противника суттєвих змін не зазнали. Ворог активних дій на зазначених напрямках не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі виконують завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. 

На Сіверському напрямку ознак формування противником ударного угруповання для відновлення наступальних дій не виявлено. У суміжних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей ворог посилив охорону кордону та пунктів пропуску, проводить інженерне обладнання позицій. Російські окупанти в прикордонних районах посилили протидиверсійні заходи. 

На Слобожанському напрямку противник посилює угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури. 

Загарбники намагаються проводити наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Тривають бойові дії.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворогом здійснюється переміщення пунктів управління ближче до лінії бойового зіткнення. 

Противник здійснює вогневий вплив по позиціях наших військ із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення, так:

на Сєверодонецькому напрямку противник веде бойові дії в районі населеного пункту Рубіжне;

на Попаснянському напрямку намагається оволодіти Попасною, тривають бої; 

на Авдіївському напрямку ворог намагається вести наступальні дії, успіху не має;

на Курахівському напрямку пезуспішно безуспішно здійснював наступальні дії у напрямку населених пунктів Новомихайлівка та Мар’їнка; 

на Запорізькому напрямку противник веде наступальні бойові дії в напрямку населеного пункту Трудолюбівка, тривають бої. 

Ворог здійснює масований вогневий вплив та блокування наших підрозділів в районі заводу “Азовсталь” у Маріуполі. 

На Південнобузькому напрямку противник, по всій лінії зіткнення, здійснював поодинокі обстріли наших підрозділів. Фіксується розвідувальна активність у районі адміністративного кордону Миколаївської області.

У районі населеного пункту Велика Олександрівка Херсонської області захисники України знищили склад з боєприпасами та велику кількість особового складу ворога (понад 70 осіб вбитими). Точна кількість загиблих уточнюється. 

Також підрозділи окупантів зазнали втрат в особовому складі в районі населених пунктів Новодмитрівка та  Білоусове. 

Російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення на тимчасово зайнятих територіях України.

Підрозділи збройних сил російської федерації намагаються здійснювати повітряну розвідку над територією Одеської області. Зазнають втрат.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено десять повітряних цілей: три літаки, чотири БПЛА оперативно-тактичного рівня та три крилаті ракети.

На території Донецької та Луганської за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, п’ять  артилерійських систем, тринадцять одиниць броньованої техніки, п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, два паливозаправника та одну зенітну установку. 

3:27

Служба безпеки України затримала провідного інженера одного із заводів Укроборонпрому за ймовірну причетність до ракетного удару по підприємству. Співробітника викрив підрозділ безпеки самого заводу. Колаборант повідомив про наслідки ракетного обстрілу підприємства в російську федерацію. Про це повідомили на сайті державного концерну.

Крім того, затримали ще одного коригувальника вогню по заводам Укроборонпрому. Підставою для цього стало повідомлення підрозділу безпеки іншого підприємства Концерну. Зрадником виявився колишній співробітник заводу. Він надавав координати для завдання рашистами ракетних ударів по заводу, а також корегував вогонь після їх нанесення.

«Укроборонпром в ініціативному порядку звернувся до Служби безпеки України з проханням розслідувати справи з підриву обороноздатності України. Концерн взаємодіє та максимально сприяє правоохоронним органам України у встановленні та притягненні до відповідальності осіб, які працюють на державу-агресора», – повідомив заступник генерального директора з безпеки ДК «Укроборонпром» Роман Забарчук.

00:21

За минулу добу Повітряні Сили ЗСУ знищили три російські літаки, три крилаті ракети та чотири безпілотника — Командування Повітряних Сил.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024