стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 26 квітня

26 Квітня 2022, 23:53
Світ підтримує Україну 4535
Світ підтримує Україну

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:53

Держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що Вашингтон підтримуватиме Україну в будь-якому випадку. Навіть, якщо наша країна вирішить обрати нейтральну політику замість прагнення до вступу в НАТО.

Проте посадовець наголосив, що це має бути лише вибір лише нашого народу. Таку думку він висловив, коли вступив у суперечку з одним із сенаторів США.

22:33

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про евакуацію мирних жителів із заводу «Азовсталь» у Маріуполі за участі ООН та МКЧХ. Про це інформує УП.

21:54

Генсек ООН заявив путіну, що ситуація зі створенням гуманітарних коридорів не вирішується — президент країни окупантів відповів йому, що нібито гумкоридори «працюють». Імовірно, путін мав на увазі депортацію українців на територію рф.

21:40

росія починає газовий шантаж Європи через небажання країн платити за газ у рублях. 

Польська компанія PGNiG заявила, що «газпром» з 27 квітня припинить постачання газу до Польщі через «недотримання умов оплати». 

ЗМІ Польщі вже пишуть, що постачання припинилося. Причиною називали відмову Польщі платити за газ у рублях. Раніше Польща повідомляла, що відмовиться від російського газу у 2023 році. 

Інші країни ЄС також шукають шляхи диверсифікації джерел енергоресурсів

19:31

Німеччина планує вперше надати Україні важке озброєння: за словами міністерки оборони Ламбрехт, йдеться про зенітні самохідні установки «Гепард». Пише Суспільне.

20:26

Очільник Пентагону Остін заявив, що США та союзники зустрічатимуться стосовно питань озброєння України щомісяця. Про це інформує 24 канал.

«Контактна група стане механізмом для країн доброї волі, щоб посилити інтенсивність наших зусиль, координувати нашу допомогу і фокусуватись на тому, щоб перемогти не лише у нинішніх битвах, але й у майбутніх».

19:29

Глава невизнаного Придністров'я Вадим Красносільський заявив, що, за попередніми даними, «сліди терористичних атак ведуть в Україну». Пише УП.

Нагадаємо, що президент Молдови Мая Санду заявила після засідання Радбезу, що до вибухів у Придністров'ї причетні сили з самого регіону.

19:02

Американські дипломати у вівторок повернулися в Україну вперше після вторгнення росії. Про це пише Європейська правда, повідомляє CNN.

18:32

Федеральний уряд Німеччини хоче гарантувати, щоб Україна могла продовжувати вирощувати зерно та доставляти його світу, попри війну. Про це повідомляє Handelsblatt, передає Укрінформ.

«Федеральний уряд планує «зерновий міст», – інформує ЗМІ з посиланням на джерела в уряді.

18:08

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що країна готова припинити поставки російської нафти. Про це, як пише Європейська правда, повідомляє Süddeutsche Zeitung.

«Сьогодні я можу сказати, що ембарго стало прийнятним для Німеччини», – сказав політик після зустрічі зі своєю польською колегою Анною Москвою у Варшаві.

18:04

Міністр оборони Канади Аніта Ананд, виступаючи перед журналістами на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині, заявила, що її країна направить в Україну «невизначену кількість» 155-міліметрових гаубиць M777. Вона додала, що Канада також відправить тисячі гвинтівок, ручні гранати та ракетні установки. Пише Бабель.

16:42

Президентка Молдови Мая Санду заявила, що вибухи у Придністров'ї та спроби ескалації пов'язані з силами всередині невизнаного регіону. Про це вона заявила на брифінгу за підсумками засідання Вищої ради безпеки, пише Європейська правда з посиланням на Newsmaker.

«За наявною зараз інформацією, у спробах ескалації ситуації у придністровському регіоні задіяні сили придністровського регіону. Це сили, що виступають за війну, вони зацікавлені в дестабілізації ситуації», — сказала Санду, зазначивши, що молдовська влада продовжує збирати та вивчати інформацію.

Санду заявила, що Кишинів має інформацію про вибух на тираспольському аеродромі. Проте його причина владі Молдови невідома.

«Наш аналіз говорить про те, що є напруженість між різними силами всередині Придністров'я, які зацікавлені в дестабілізації ситуації. Це робить регіон уразливим та створює ризики для Молдови. Засуджуємо будь-які провокації та спроби залучити Молдову до дій, які можуть поставити під загрозу мир у країні. Кишинів, як і раніше, наполягає на мирному вирішенні придністровського конфлікту», – сказала Санду.

16:28

Великі комерційні банки в Естонії у зв'язку з війною в Україні призупиняють платежі в росію та Білорусь, а також прийом платежів із цих країн. Пише УП.

15:36

Міністерство внутрішніх справ Польщі ввело санкції щодо 50 фізичних та юридичних осіб, зокрема проти олігархів та Газпрому. Пише Європейська правда.

15:07

Велика Британія передасть Україні 22 нові машини швидкої допомоги. Раніше країна передала 40 пожежних машин, 10 тисяч одиниць захисного одягу та 300 пожежних рукавів.

15:03

На авіабазі США «Рамштайн» у Німеччині триває зустріч міністрів оборони понад 40 країн. Учасники зібралися, щоб обговорити подальшу військову допомогу Україні на тлі повномасштабного вторгнення росії. Пише НВ.

12:50

Норвегія виділить на озброєння для України $43,7 млн, — прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре.

Ми запропонуємо виділити 400 мільйонів норвезьких крон на очолюваний Британією механізм закупівлі озброєння та військової техніки для України, — сказав Стьоре, передає Україна 24.

11:35

Президент Молдови Мая Санду скликає засідання Ради безпеки через напружену ситуацію, яка склалася в окупованому Придністров’ї, інформує УП.

9:31

Данія стала першим донором Фонду відновлення зруйнованої війною української енергетичної інфраструктури —повідомило Міненерго.

Відповідні кошти будуть якнайшвидше спрямовані Україні, запевнив директор секретаріату Енергетичного співтовариства Артур Лорковскі.

6:02

Канада та Британія вимагають покарати російських солдатів за сексуальні злочини в Україні, повідомили на «Суспільне.Новини».

Велика Британія та Канада спільно домагатимуться покарання для російських військових, які чинили сексуальне насильство в Україні.

Про це йдеться у статті спільного авторства міністрів закордонних справ Канади та Британії Мелані Жолі та Ліз Трасс.

Вони зазначають, що жінки по всій Україні мають справу «зі зростаючою реальністю зґвалтування, яке використовується як зброя війни» і яка, за їх словами, така ж руйнівна, «як міни й хімічна зброя».

«Після вторгнення Росії в Україну продовжують з’являтися жахливі повідомлення про сексуальне насильство з боку російських солдатів. Ми ніколи не забудемо жахливе видовище таких міст, як Буча, після російської окупації та жахливі злочини, скоєні, особливо проти жінок», — пишуть міністерки.

Вони переконані, що міжнародна спільнота має посилити реагування та вжити усіх заходів для припинення практики сексуального насильства.

«Об’єднане королівство та Канада роблять усе можливе, аби всі відповідальні за злочини Путіна постали перед судом за всією суворістю закону», — заявили Жолі і Трасс.

Вони додали, що саме тому Британія та Канада підтримали «Кодекс Наді Мурад», який був представлений цього тижня в ООН. Йдеться про новий глобальний кодекс, розроблений Надією Мурад, яку терористи ІДІЛ продали в сексуальне рабство в Іраку і яка отримала Нобелівську премію миру за свої зусилля щодо припинення сексуального насильства як зброї війни.

«Він (кодекс) має на меті покращити пошуки справедливості для тих, хто пережив насильство, пов’язане з конфліктом. У ньому будуть встановлені чіткі стандарти, спрямовані на те, щоб постраждалі могли безпечно записувати переживання зі зниженим ризиком травм», — зазначили дипломатки.

01:50

Велика Британія скасує мита на всі товари з України, пише Reuters.

Тарифи будуть знижені до нуля, а всі квоти скасовані на прямий запит президента України Володимира Зеленського, повідомив британський уряд у понеділок. Цей крок дасть поштовх для українського бізнесу. Нині середнє мито на український імпорт становить близько 22%

 

00:30

На благодійний матч у Туреччині футболісти ФК "Шахтар" вийшли у футболках, які нагадали світу про 215 убитих українських дітей внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

На футболках зображено руку одеситки Валерії Глодан із бейджиком пологового будинку про народження її доньки Кіри у січні цього року. Валерія, тримісячна Кіра та її бабуся були вбиті російською ракетою у своїй квартирі в Одесі у суботу.

00:26

 Міністр оборони Грузії Джуаншер Бурчуладзе закликав українську владу повернути посла та не вимагати запровадження санкцій проти рф.

За його словами, формулювання, що Грузія не приєднується до санкцій, є неправильним, оскільки країна приєдналася до "всіх критичних санкцій" — ООН, Ради Європи та інших

00:00

Байден назвав ім'я нової послині США в Україні: це – дипломатка Бріджит Брінк

Про це повідомили у Білому домі.

 Зараз Бріджит Брінк є послинею у Словаччині, а до того, серед іншого, була старшою радницею та помічницею секретаря Бюро з європейських та євразійських справ Держдепу, опікуючись питаннями Східної Європи і Кавказу.

 Послиня США прибуде в Україну після трьох років очікування. Попередню дипломатку Марі Йованович достроково відкликали з Києва у квітні 2019 року.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024