стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 квітня

25 Квітня 2022, 23:46
Ось такі "дарунки" приніс "рускій мір" українцям 13670
Ось такі "дарунки" приніс "рускій мір" українцям

Україна 61 добу виборює свою свободу.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:46

російські війська вкотре обстріляли Миколаїв із ракетних систем залпового вогню типу "Смерч"

Крім того обстріляли і місто Очаків. Окупанти свідомо цілились у цивільні об'єкти. Внаслідок обстрілу у Миколаєву постраждала одна людина.

Очаків обстрілювали протикорабельними ракетами типу Х-35

23:10

У Генштабі ЗСУ відреагували на чутки про "розмінування" перешийку з Кримом перед війною — кажуть, що міст був замінований, "але нам протистояли переважаючі у 15 разів сили противника".

"Усі висновки щодо правомірності прийнятих рішень під час бойових дій будуть зроблені у встановлений законом спосіб після їх завершення", — зазначили у Генштабі

22:36

Внаслідок обстрілу армією РФ п’яти залізничних станцій — один залізничник загинув, ще четверо поранені, повідомив очільник Укрзалізниці Камишін.

22:09

Окупанти обстріляли Сумщину з території росії

Це не перша провокація росіян, після того, як вони вийшли із Сумщини. На щастя, постраждалих немає

22:06

Тероборона затримала в Ірпені двох мародерів — вони кинули гранату у жінок, — міський голова Олександр Маркушин

Зараз за життя однієї з них борються лікарі, її стан критичний

21:45

Сьогодні ввечері російські війська обстріляли з території росії Білопільську громаду на Сумщині, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.
Постраждалих з української сторони немає

21:00

Одеса чутно вибухи

20:29

В приміщення Херсонської міської ради вдерлись росіяни та виставили свою охорону. Вони зняли прапори і наказали всім працівникам залишити міськраду.

20:27

Російські окупанти продовжують обстрілювати Харків - розпочато провадження

 За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

 За даними слідства, 25 квітня 2022 року російські військовослужбовці обстріляли Слобідський район м. Харкова. Внаслідок обстрілу отримали поранення двоє людей. Їх житловий будинок частково зруйновано.

 Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління СБУ в Харківській області.

20:20

Потужні вибухи у Харкові.

20:11

У Кремінній під час наради так званого "народного заходу" із зрадниками із силових структур прогримів потужний вибух

"Кажуть, що всі хто присягнули на вірність народу України - загинули. Не співчуваємо і не сумуємо", - повідомляє радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Внаслідок вибуху газу в міськраді не вижив ніхто. Одночасно з цим вибухом стався ще один – у районному відділі поліції, де на нараду у цей момент зібралася ще одна група колаборантів. Кількість ліквідованих зрадників уточнюється.

19:52

У Вовчанську на Харківщині окупанти облаштували концтабір та катують мирних мешканців, повідомили в Офісі Генерального прокурора.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (частина 1 статті 438 КК України).

За даними слідства, в окупованому Вовчанську російські військовослужбовці викрали та вивезли до РФ обладнання одного із заводів, а у його приміщенні облаштували концтабір. Окупанти незаконно утримують людей, застосовують до них фізичне та психіологічне насильство. Також російські загарбники змушують співпрацювати з ними та ставати до лав ЗС РФ.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Управління СБУ в Харківській області.

19:31

Відновлення залізничної інфраструктури триває, жоден рейс не «стоїть», евакуація й транспортування поранених відбуваються за графіком, повідомили в «Укрзалізниці».

Втім через активні роботи на двох ділянках упродовж доби можливі затримки поїздів, які курсують через станцію Здолбунів та Жмеринку.

Затримок можуть зазнати рейси як у західному, так і східному напрямках. 

Про зміни графіку приміських та регіональних поїздів повідомлятимуть додатково. Залізничники докладають усіх зусиль, щоб мінімізувати затримки поїздів, що вже рухаються до пунктів обороту. 

Наразі у дорозі затримуються такі поїзди:

  • №86 Запоріжжя – Львів (+3 год 36 хв);
  • №87 Запоріжжя – Ковель (+5 год 25 хв);
  • №21 Харків – Трускавець (+5 год 21 хв);
  • №130 Кременчук – Івано-Франківськ (+4 год 38 хв);
  • №45 Ужгород – Лозова (+1 год 52 хв);
  • №68 Варшава – Київ (+3 год 10 хв);
  • №715 Київ – Перемишль (4 год 07 хв);
  • №723 Харків – Київ(+2 год 25 хв).

19:00

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 18.00 25 квітня.

Триває шістдесят перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник і надалі здійснює наступальні дії у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного шляху з окупованим Кримом. 

Російські війська завдають ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури, зокрема із залученням стратегічних бомбардувальників, кораблів та підводних човнів. Намагаються зруйнувати шляхи постачання військово-технічної допомоги від держав-партнерів. Для цього концентрують удари по залізничних вузлах.

Противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони дальньої дії за рахунок переміщення з території російської федерації додаткових зенітних ракетних комплексів, намагається створити запаси боєприпасів, матеріально-технічних засобів та спеціальної інженерної техніки.

Російським командуванням не припиняється пошук шляхів поповнення втрат особового складу в підрозділах, що беруть безпосередню участь у війні на території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося. Ознак формування противником наступальних угруповань не виявлено.

На Слобожанщині триває часткове блокування Харкова, руйнування його інфраструктури, ураження позицій захисників Харківщини із застосуванням авіації та артилерії.

В районі міста Ізюм ворог намагався покращити тактичне положення на напрямках Андріївка - Заводи та Дібровне - Курулька. Проводить заходи логістичного забезпечення угруповання окупантів.

На Донецькому та Таврійському напрямках ворог, посиливши обстріли наявними засобами вогневого ураження, намагався просунутись вглиб території України в районах населених пунктів Коровій Яр і Рубіжне, розвинути наступ в напрямку Запоріжжя. Успіху не мав, зазнав втрат. 

В Маріуполі ворог продовжує знищувати місто, блокуючи місцевих жителів та частину наших захисників в районі заводу «Азовсталь».

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує основні зусилля на напрямках Херсон - Миколаїв та Херсон - Кривий Ріг. Проводить перегрупування військ, закріплюється на місцевості, посилює угруповання ствольної та реактивної артилерії, здійснює накопичення боєприпасів та ПММ.

На тимчасово захопленій території Херсонської області, в селищі міського типу Велика Олександрівка, окупанти оголосили місцевому населенню про необхідність, у термін до 28 квітня, залишити населений пункт. До жителів, які не виконають наказ, буде застосовано примусову евакуацію.

На тимчасово захопленій території Запорізької області, в місті Енергодар, співробітниками федеральної служби безпеки російської федерації продовжується проведення фільтраційних заходів. 

На тимчасово захоплених територіях Харківщини та Луганщини окупанти займаються мародерством, крадіжками та пограбуванням місцевого населення. Особливу увагу приділяють «вилученню» алкогольних напоїв та продуктів харчування.

Українські захисники та захисниці тримають оборону та завдають ворожим військам втрат на напрямках, де тривають активні бойові дії.

18:55

Супутники зафіксували появу третього масового поховання цивільного населення в передмістях Маріуполя, пише УП з посиланням на проєкт «Схеми» від «Радіо Свобода» та супутникові знімки Planet Labs.

У селищі Старий Крим за 5 кілометрів від Маріуполя супутники зафіксували появу траншей завдовжки понад 200 метрів, що, ймовірно, можуть бути черговим місцем масового поховання вбитих маріупольців.

На знімку від 24 березня помітили появу траншеї завдовжки 60-70 метрів на цвинтарі поблизу Старого Криму.

Далі, на супутниковому знімку від 7 квітня видно, що траншеї стали довшими, а частина, яка була викопана раніше – вже закопана.

Також журналісти дістали знімки від 24 квітня – через місяць від першого знімку, де з’явились нові траншеї. Загальна протяжність могили масового поховання сягає більше 200 метрів.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко підтвердив у коментарі «Схемам,» що російські окупанти ховають загиблих маріупольців масово в таких траншеях, зокрема в Старому Криму.

«Нам відомо про ці братські могили, бо ці фашисти – і в мене немає інших слів – залучають для поховання місцеве населення, за їжу. Вони нам і повідомили, що треба «трудогодини» напрацювати, щоб тобі дали їжу, воду… Зараз у Маріуполі недостатньо гуманітарки, яку вони завозять, тому люди вимушені це робити», – сказав Бойченко.

Старий Крим перебуває в 5 кілометрах від Маріуполя. Російські окупанти захопили селище 10 березня.

18:14

Більшість загиблих росіян – військовослужбовці з небагатих регіонів, найвищі втрати у двох республіках РФ, Дагестані та Бурятії, пише УП з посиланням на дослідження Медіазони.

Найчастіше воювати з українцями їдуть дагестанці та буряти, тому більшість загиблих саме з цих бідних регіонів. Там зарплата в середньому ледь перевищує 20 тисяч рублів на місяць (близько 220 євро).

При цьому Медіазона з'ясувала, що жителів Москви та Петербурга, де сумарно живе понад 12% населення Росії, практично немає у зведеннях з фронту. Видання вивчило мінімум 1744 повідомлення в медіа та соціальних мережах про загибель військових із Росії.

При цьому волонтери, які збирали інформацію про загиблих росіян, відзначають, що реальні втрати РФ більші, ніж опубліковані 1744, дані про які просочилися в інтернет.

«Російська влада говорить про загиблих військових вкрай неохоче. За традицією обов'язок оголошувати неприємні новини передається на регіональні рівні — про смерті повідомляють губернатори, мери, міські чи районні адміністрації. Міністерство оборони Росії повідомляло про втрати лише двічі: 2 та 25 березня — і називало цифри в 498 та 1 351 особу», – йдеться у публікації.

 

Нагадаємо, загальні втрати російських військ в Україні з початку повномасштабної війни наближаються до 22 тисяч солдатів, лише минулої доби, 24 квітня, ЗСУ знищили сотню окупантів.

18:11

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що російські окупанти зайняли Новотошківське після того як фактично знищили населений пункт. 

«Захоплювати там було нічого. Восійські війська взяли випалену землю Новотошківського. Після тривалого знищення авіаударами, рашисти зайняли Новотошківське, яке входить до складу Гірської ВЦА. За інші населені пункти громади тривають бої, тактика у ворога та сама – усе рівняють з землею», – зазначив Гайдай.

18:06

Російські загарбники вихваляються, що навчилися «грамотно мародерити» в Україні. Вони радіють, що знайшли спосіб, аби в них нічого не відбирали, а все награбоване на нашій землі можна було безперешкодно переправити до рф. 

Про це свідчать нові телефонні розмови російських окупантів, які є у розпорядженні СБУ. 

«Мы когда в деревне стояли, мы с пацанами, нах*й, хату вскрыли. И знаешь, чо я оттуда вынес? Компьютер, нах*й… Компьютер, стоимостью примерно тысяч 150. Я его домой привезу», – радіє загарбник. 

На ремарку своєї матері, що в нього можуть відібрати награбоване, спокійно відповідає: «Та не отберут. Мы, это, знаем, куда заныкать. Мы все грамотно делаем». 

Знаєте, які емоції це викликало у жінки? Подив і захоплення синочком! 

Схоже, в росії не навчають своїх дітей, що красти – це гріх і злочин. Що на комп’ютер та ювелірні прикраси слід заробити.

Що ж, наші доблесні ЗСУ продовжують давати ворогу уроки ввічливості. Наразі їх уже засвоїли близько 22 тисячі загарбників.

18:04

В Одесі наші сили ППО збили ворожий БПЛА, повідомили у ЗСУ.

18:03

Українського пілота Романа Василюка звільнили з полону, повідомили у Головнму управлінні розвідки Міністерства оборони.

Підполковник Роман Василюк, український пілот Су-25, який 14 березня при виконанні бойового завдання був збитий ворожими ППО над Волновахою Донецької області. Зміг катапультуватися, але отримав поранення і потрапив у полон до окупантів.

Пройшов через численні допити з боку російських спецслужб. До свого звільнення перебував в обласній центральній клінічній лікарні Донецька.

24 квітня повернувся на підконтрольну Україні територію. Одразу після звільнення український пілот зустрівся з начальником ГУР МО Кирилом Будановим та секретарем РНБО Олексієм Даніловим.

Зараз Роман Василюк отримує належну медичну допомогу та зустрівся зі своєю сім’єю. Він певен, що за місяць зможе повністю відновитись: «Довго сидіти в госпіталі не збираюсь. За місяць хотілося б повернусь в стрій та боротись по повного звільнення нашої країни від окупантів».

17:16

У Маріуполі окупанти заявляють про роботу своєї «міліції». Від колишніх працівників маріупольського управління МВС України вимагають прийти в райвідділи поліції, розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Почала роботу «міліція» окупантів. Колишніх співробітників поліції зобов’язують з’явитись на службу», – зазначив посадовець.

17:07

У Бєлгородській області Росія зосереджує додаткові військові підрозділи, призначені для нарощування угруповання у східній операційній зоні, повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник на брифінгу, передає УП.

Мотузяник нагоосив, що основна мета противника – оточення угрупування українських військ, встановлення повного контролю на Донецькою та Луганською областями України, забезпечення та утримання сухопутного коридору з ТОТУ Крим.

Водночас не припиняються ракетні та авіаційні удари по військових, цивільних об'єктах по всій території України. Для пусків крилатих ракет ворог використовує стратегічні бомбардувальники Ту-95/160, а також кораблі, які наразі перебувають в акваторії Чорного моря.

За даними української розвідки, наразі у Чорному морі перебуває 8 носіїв крилатих ракет морського базування типу «Калібр», їх сумарний ракетний залп наразі становить 58 ракет.

17:05

Унаслідок ворожих обстрілів 25 квітня загинуло троє жителів села Безруки біля Дергачів на Харківщині, повідомило «Суспільне» з посиланням на голову Дергачівської громади В’ячеслава Задоренка.

 

«По місту Дергачі і по майже всіх населених пунктах. Б'ють артилерією, градами і мінометами. Майже по всій громаді є зруйновані будинки, вони зараз горять», – зазначив посадовець.

У Безруках загинула жінка і двоє чоловіків.

За словами Задоренка, російські окупанти обстрілюють села громади з артилерії з 6 ранку. Російські снаряди влучили в газові труби, через що близько 2500 домогосподарств на півночі Харківщини лишилося без газопостачання.

Газу немає наразі в селах Турове і Макарове Золочівської громади, селища Прудянка, Дубівка й Козачолопанська та Прудівська старостинські громади.

16:56

В Укрзалізниці повідомили перелік затримок приміських поїздів станом на 16:30:

  • №6324 Вапнярка – Жмеринка (+ 1 год 55 хв);
  • №6253 Козятин – Шепетівка (+ 5 год);
  • №6254 Шепетівка – Козятин (+ 5 год);
  • №6285 Могиляни – Рівне (+ 2 год 10 хв);
  • №6303 Козятин – Жмеринка (+1 год 28 хв);
  • №6306 Жмеринка – Козятин (+1 год 55 хв);
  • №6022 Фастів – Київ (+ 1 год 14 хв);
  • №6491 Київ – Житомир (+1 год 14 хв)
  • №6187 Львів – Мукачево (+19 хв).
  • №86 Запоріжжя – Львів (+3 год 41 хв);
  • №87 Запоріжжя – Ковель (+5 год 32 хв);
  • №21 Харків – Трускавець (+4 год 57 хв);
  • №130 Кременчук – Івано-Франківськ (+4 год 37 хв);
  • №231 Дніпро – Львів (+6 год 26 хв);
  • 45 Ужгород – Лозова (+1 год 58 хв);
  • №68 Варшава – Київ (+3 год 10 хв);
  • №753 Харків – Львів (+20 хв)
  • №706 Перемишль – Київ (23 хв);
  • №744 Перемишль – Київ (2 год 18 хв);
  • №715 Київ – Перемишль (6 год);
  • №723 Харків – Київ(+59 хв).

16:09

Російські пропагандисти ненароком на відео викрили таблички на братських могилах у Мангуші, встановлені російськими окупантами, що свідчать про поховання до 9 тисяч маріупольців.

Про це повідомили у Маріупольській міській раді.

«Враховуючи інформацію від очевидців про характер та масштаби захоронень впродовж квітня, підтверджуємо попередню оцінку – в Мангуші поховали від 3 до 9 тисяч маріупольців», – зазначили у міськраді.

На братську могилу поблизу Мангуша приїхали співробітники пропагандистського телеканалу держави-окупанта Russia Today. На місці вони зняли «репортаж» з місця поховань мирних людей, що нібито «братської могили тут немає».

Російський пропагандист розповідає, що нібито на дерев’яних табличках, установлених на могилах, є прізвища й імена похованих. Мовляв, в одній ямі похована конкретна людина, особа якої відома поховальникам.

Проте на самих кадрах видно позначення на більшості таблиць, на кшталт «35-45 л.», «72-75 л.» або «50-60 л.», тобто скорочення російською мовою «л. – людей». На кадрах пропагандистів видно сотні таких таблиць.

Співробітники Маріупольської міськради встановили з відео RT, що вони зняли могили, в яких російські окупанти злочинним методом приховали поховання щонайменше 268 людей. Проте пропагандисти знімали на камеру лише один сектор.

На супутникових знімках від 9 квітня із цвинтаря Мангуша видно чотири таких сектори. Тобто російські пропагандисти ненароком виказали масові поховання щонайменше однієї тисячі маріупольців.

16:02

24 квітня росіяни депортували жителв із заблокованого Маріуполя до Росії – всього 149 людей, із них 23 дитини, повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

16:00

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук спростувала заяву Росії про наявність домовленостей щодо гуманітарних коридорів з «Азовсталі» у заблокованому Маріуполі.

«Сьогодні російська сторона вчергове заявила про існування коридору для виходу цивільних осіб з Азовсталі. Цьому можна було б вірити, якби росіяни багато разів до того не зривали гуманітарні коридори.

Важливо розуміти, що гуманітарний коридор відкривається за домовленості двох сторін. Коридор, анонсований в односторонньому порядку, не забезпечує безпеку, і тому, власне, і не є гуманітарним коридором.

Отже, офіційно та публічно заявляю: про гуманітарні коридори з Азовсталі на сьогодні, на жаль, домовленостей немає», – зазначила Верещук.

15:46

Голів двох громад на Запоріжжі звільнили з російського полону, повідомляє 24 канал.

Іван Сеник та Іван Малєєв керували Новоуспенівською та Кирилівською громадами відповідно. 

Сеника окупанти захопили 13 квітня за патріотичну позицію та віддану роботу в інтересах громади. Малєєва викрали зі свого робочого місця 17 квітня після того, як він відмовився погоджуватися на ультиматум окупантів щодо співпраці.  

Вісім українських мерів досі перебувають у полоні росіян. Їх доля залишається невідомою.

15:33

Внаслідок ракетного обстрілу на Вінничині загинули 5 осіб, 18 людей поранено, повідомили у Вінницькій обласній прокуратурі.

14:00

Три ворожі ракети влучили в залізничну інфраструктуру на Здолбунівщині.
 
Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль
 
Жертв немає, один працівник має легке ушкодження.
 
«Пошкоджені вікна і дахи близько 20 прилеглих будинків. Оцінюємо збитки. З жителями працюють психологи. Рух пасажирських поїздів відновлено. Тривають роботи з подолання наслідків», – написав Віталій Коваль.
 

13:40

На Харківщині знищили ворожий літак.

Про це повідомляє Повітряне командування «Схід».

За попередніми даними протиповітряна оборона Повітряних Сил знешкодила всепогодний двомісний винищувач-бомбардувальник Су-34.
 

13:33

Окупанти зобов’язують з’явитись на службу колишніх поліцейських Маріуполя. 
 
Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.
 

«Маріуполь. На зараз. Почала роботу «міліція» окупантів. Колишніх співробітників поліції зобов’язують з’явитись на службу. Без коментарів», – написав Андрющенко.

13:31

На Львівщині вдалось загасити пожежу, що виникла внаслідок влучання ракети у тягову підстанцію залізничної станції на Золочівщині. 

Постраждалих немає, – повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

13:06

Окупанти вдарили 9 ракетами по Кременчуцькій ТЕЦ і НПЗ, внаслідок чого 7 людей постраждали та одна загинула.

Про це повідомляє Енергоатом.

Через пошкодження ТЕЦ по всьому Кременчуку немає гарячої води.

12:54

Міноборони рф готове на гуманітарний коридор з «Азовсталі» Його буде відкрито з 14.00 за місцевим часом і буде призначено для «громадянських осіб, про яких заявляв Київ».

12:45

росія не відмовилась від планів застосування хімічної зброї проти українських захисників та мирного населення на «Азовсталі».

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Проти людей, які знаходяться на території заводу «Азовсталь» може бути застосована хімічна зброя. Згідно з останніми даними для того, щоб уникнути втрат серед військовослужбовців ЗС рф, може бути здійснено так зване «викурювання» українських захисників та мирного населення з приміщень підприємства. 

Для цього російське керівництво планує здійснити бомбово-ракетні удари артилерійськими та авіаційними боєприпасами – носіями бойових отруйних речовин. Паралельно російськими підрозділами «військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту» застосовуватимуться аерозолі з хімічною зброєю.

Відомо, що слова президента рф в оприлюдненому ЗМІ відео фрагменті розмови з міністром оборони були вирвані із контексту. Фразу про «заняття облоги підступів до підприємства так, щоб і муха не пролетіла» слід сприймати саме в контексті – не дати можливості нікому живим вийти з катакомб. Зокрема, після застосування хімічної зброї.

Додатковими підтвердженнями планів кремля щодо застосування хімічної зброї є:

  • «Робота на випередження» – поширення брехливої інформації щодо наявності в Україні хімічної та біологічної зброї;
  • Підбір та інспекція можливих місць для зберігання боєприпасів (балонів) з бойовими отруйними речовинами.

12:02

Через пошкодження ліній електропостачання, опор та обладнання без електропостачання знаходиться 43 218 абонентів у 122 населених пунктах Запорізької області:

  • Василівські електромережі –5 101 абонент;
  • Гуляйпільські електромережі – 11 828 абонентів;
  • Оріхівські електромережі – 20 485 абонентів;
  • Більмацькі електромережі – 5 804 абоненти.

На сьогоднішній ранок через активні бойові дії, що точаться на території Пологівського району, ситуація із енергозабезпеченням суттєво ускладнилася. Зокрема, внаслідок нічних ворожих обстрілів на ранок по Оріхівських мережах кількість знеструмлених споживачів зросла до 20,5 тисяч. Нові пошкодження виникли і в Більмацьких мережах, внаслідок чого без енергопостачання залишилися 5,8 тисяч місцевих родин. По Гуляйпільському та Василівському відділенням – без змін.

Через активні бойові дії, що створюють загрозу співробітників ПАТ «Запоріжжяобленерго», та недопуск до місць пошкоджень електромереж з боку військових аварійно-відновлювальні роботи проводити не має можливості, – повідомляє Енергоатом

12:01

Російські окупанти цинічно розстрілюють школярів і літніх людей

Артилерійський обстріл дітей, які ідуть до школи з портфелями, називають проявом «мужності»… 

Це шокуюче аудіоперехоплення СБУ зробила на півдні України. На записі – розмова командира російського розвідбатальйону з корегувальником вогню.

Для збереження автентичності ми даємо розшифровку цього дзвінка: 

- У меня тишина. 

- Аааа, какой ты молодец. Совсем тишина? Бабули? Дети?

- Дети ходят через мост, вот недавно. Девять человек вместе с детьми прошли и под арку аж туда ушли. Все.

- Понятно. Что несли?

- Ничего. Как будто с портфелями дети куда-то в школу, что-ли идут.

- Понятно. Отработал?

- Не стал пока.

- Жалеешь, да, пока?

- Пропущу пока.

- Ааа, на обратке, да? Понятно. Давай, будь бдителен, будь мужественен. Мы с тобой.

- Да, принял.

11:24

Російські окупанти знеструмили нову Кремінську підстанцію напругою 500 кВ – без світла вся Луганська область. Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

«Нещодавно збудована поблизу Кремінної електропідстанція знеструмлена російською армією 25 квітня. Без електроенергії наразі всі населені пункти Луганщини. Опрацьовуємо альтернативні варіанти заживлення області», – зазначив Сергій Гайдай.

До сьогодні підстанція в Кремінній залишалась єдиним джерелом постачання електроенергії в домівки луганчан.

10:43

Близько 08:30 внаслідок ракетного удару стався вибух на тяговій підстанції залізничної станції «Красне». 

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Структурні підрозділи ДСНС працюють на місці подій, пожежу ще гасять. Інформації щодо постраждалих станом на цю годину немає. Одну ракету на території Львівщини знищили підрозділи зенітних ракетних військ Повітряного командування «Захід» Повітряних Сил ЗС України.

Ракети летіли на захід України з південно-східного напрямку, російські окупанти випускали їх з літаків стратегічної авіації, ймовірно Ту-95.

10:40

«Жмеринка, Козятин під ракетними обстрілами. Ворог намагається завдати удари по об’єктам критичної інфраструктури», – повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Є жертви та поранені. 

10:30

Генеральний штаб ЗСУ повідомив про орієнтовні втрати ворога з початку повномасштабного вторгнення:

  • особового складу – близько 21900 осіб,
  • танків ‒ 884 од., 
  • бойових броньованих машин ‒ 2258 од.,
  • артилерійських систем – 411 од., 
  • РСЗВ – 149 од., 
  • засоби ППО – 69 од.,
  • літаків – 181 од., 
  • гелікоптерів – 154 од., 
  • автомобільної техніки – 1566 од.,
  • кораблі /катери – 8 од.,
  • цистерн з ПММ – 76., 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 201,
  • спеціальна техніка – 28,
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:05

Російські окупанти завдали двох ракетних ударів по залізничній інфраструктурі на Рівненщині. Жертв немає, повідомляє голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

09:57

Російсько-окупаційні війська готуються до наступу на Запоріжжя, – повідомляють у місцевій ОВА.

«Окупаційні російські війська зібрали багато техніки та особового складу на ділянці лінії фронту Велика Новосілка - Новодарівка - Малинівка», — йдеться у повідомленні.

09:55

Російські окупанти обстріляли пя′ть залізничних станцій на заході та в центрі України, – повідомляє очільник «Укрзалізниці» Олександр Камишін

Є травмовані.

09:00

У Вінницькій області пролунали вибухи. Про це повідомляє місцева ОВА.

6:54

Оперативна інформація станом на 06.00 25.04.2022 щодо російського вторгнення

Противник проводить наступальні дії у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпеченні сухопутного шляху між зазначеними територіями та окупованим Кримом.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ворог активних дій не проводив, суттєвих змін в положенні та діяльності підрозділів противника, що забезпечує охорону українсько-білоруської та українсько-російської ділянок державного кордону України не виявлено.

5:03

У російському Брянську почалися дві масштабні пожежі. Зокрема, горить нафтобаза на Московському проспекті. Місцеві жителі нібито чули звуки вибухів перед початком пожеж

3:32

У Харківській області окупанти вивезли один із заводів у росію, а у його приміщеннях облаштували концтабір і катівню. Про це пише УП.

01:40

В окупованому Дніпрорудному почала діяти «міліція» рф, – повідомляє речник Запорізької ОВА Іван Арєф’єв.

рф встановлює власні громадські порядки на окупованій території Запорізької області. У Дніпрорудному почала працювати міліція окупантів, особовий склад якої вивісив червоний прапор біля відділку».

00:50

У Запорізькій області ворог намагається зосередити зусилля в напрямку Гуляйполя, – повідомляє речник Запорізької ОВА Іван Арєф’єв.

00:45

Поточна оперативна обстановка на півдні України.

На тимчасово зайнятих територіях України російські окупанти вводять заходи, що обмежують права і свободи мирних жителів, зокрема свободу пересування. Населені пункти, що готують до проведення псевдореферендумів закриті для в’їзду та виїзду.

На Миколаївщині й Херсонщині противник продовжує ведення оборонних дій на зайнятому рубежі та артилерійсько-мінометні обстріли населених пунктів і наших позицій.

Відмічено посилення розвідувальної активності в бік адміністративного кордону Миколаївської області. Спробу висування двох диверсійно-розвідувальних груп ворога нашими підрозділами зірвано. Зазнавши втрат до 50 % складу ДРГ, рашисти відступили.

Водночас нашими підрозділами забезпечено контроль території в районі ще п'яти населених пунктів Миколаївщини поблизу адмінмежі з Херсонщиною.

Втрати окупантів складають 73 рашисти та сім одиниць техніки, серед яких зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир С1», автомобільна та броньована техніка.

Корабельне угруповання в Чорному морі постійно змінює кількісний склад у зв’язку із періодичними заходженнями в бази окупованого Криму. Але основний склад продовжує тримати територію України під загрозою ракетних ударів.

Великдень на Одещині минув в цілому спокійно. Без грубих порушень публічного порядку та провокацій. Аварійно-рятувальні роботи із ліквідації наслідків ракетних ударів по Одесі завершено. За уточненими даними семеро загиблих, серед них одна дитина. В лікарнях залишаються десятеро постраждалих.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024