стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 25 квітня

25 Квітня 2022, 23:50
Колізей, Рим, Італія 5030
Колізей, Рим, Італія

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:51

Польща передала Україні свої танки

Це офіційно підтвердив прем'єр Моравецький. З міркувань безпеки прем'єр не сказав кількість.

Водночас, прем'єр зауважив, що коштів від ЄС на допомогу біженцям Польща не отримала. Держава розраховує лише на свої кошти та дає українцям роботу, яка потрібна як їм, так й економіці Польщі.

"Українці борються за безпеку всієї Європи, включаючи Польщу. У нас буде достатньо грошей, щоб допомогти українцям", – додав Моравецький

22:22

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив передачу танків Україні

22:11

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся із заступником міністра енергетики США Девідом Терком та головою МВФ Крісталіною Георгієвою

Під час зустрічей обговорили збільшення постачання ядерного палива зі США, а також запровадження ембарго на російське паливо для АЕС, нафту і газ. Крім того, вчергове обговорювалося питання фінансової допомоги, яку МВФ може надати Україні.

20:48

Швеція отримала конкретні обіцянки від Великої Британії та США про захист на період подачі заявки до НАТО — йдеться про посилення військової присутності, поглиблення військових навчань та "потужну політичну" підтримку з боку країн НАТО

20:42

У польскому Кракові влаштували марш на підтримку України

Сотні українців та поляків пройшлися вулицями Кракова, у знак солідарності з Україною. Для цього у місті перекрили декілька вулиць.

Люди несли синьо-жовті прапори, на одному з яких великими літерами написали «Ми з вами». Також люди скандували: «Мовчання це насильство», «Зупинити другого Гітлера», «НАТО, закрий небо».

20:30

 Азербайджан не розплачуватиметься за російський газ рублями, заявили в державній нафтовій компанії SOCAR

20:03

Генсек ООН Антоніу Гутерреш перед візитом до москви зустрівся з турецьким президентом Реджепом Таїпом Ердоґаном: обговорювали перемовини між Україною та рф.

19:28

Державний департамент США схвалив продаж Україні боєприпасів епохи Варшавського договору та інших нестандартних боєприпасів на суму 165 мільйонів доларів, щоб допомогти в її обороні від Росії.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє AP.

Агентство співробітництва в галузі оборонної безпеки схвалило потенційний продаж і надіслало законодавче повідомлення Конгресу. Законодавці можуть блокувати продаж зброї, але навряд чи це зроблять через потужну підтримку України після вторгнення 24 лютого.

«Цей запропонований продаж підтримає цілі зовнішньої політики та цілі національної безпеки Сполучених Штатів, покращуючи безпеку країни-партнера, яка є силою політичної стабільності та економічного прогресу в Європі», – сказав Держдепартамент, оголошуючи потенційний продаж у понеділок.

Продаж відбувається на вимогу уряду України і включає в себе патрони для мінометів, автоматичних гранатометів та гаубиць.

19:27

Велика Британія передає Україні невелику кількість бронетранспортерів Stormer, оснащених пусковими установками для зенітних ракет Starstreak, для посилення ППО країни.

Про це заявив міністр оборони Бен Воллес у Палаті громад, пише «Європейська правда» із посиланням на ВВС.

Воллес зазначив, що машини пропонуватимуть покращені «протиповітряні можливості ближньої дії як вдень, так і вночі».

Він сказав, що ПЗРК Starstreak вже були розгорнуті та використовувалися в Україні протягом останніх трьох тижнів.

Міністр додав, що, за оцінкою Британії, чверть російських сил, направлених в Україну, нині не боєздатні і похвалив опір України як натхнення для всіх нас.

Stormer має восьмизарядну пускову установку на даху і місце всередині для розміщення ще восьми ракет. Ці ракети здатні збивати літаки і гелікоптери ворога, які летять на низькій висоті.

Британські ЗМІ раніше повідомляли, що 13-тонні високотехнологічні пускові установки, як очікується, можуть бути завантажені на транспортні літаки С-17 і відправлені на війну за кілька днів.

Минулого тижня Борис Джонсон розповів, що британські інструктори у Польщі допомагають українцям освоювати ПЗРК Starstreak. 

Британія вирішила передати Україні щонайменш 120 броньованих машин. З них 80 – машини Mastiff, Husky та Wolfhound, призначені для транспортування особового складу у зоні бойових дій.  

Ще 40 машин адаптовані для ведення розвідки на місці бою та інших цілей. Це, зокрема, машини Spartan, розраховані на перевезення чотирьох бійців плюс команди з трьох людей, фронтові «швидкі» Samaritan, броньовані машини командного призначення Sultan, бронемашини Samson.

19:23

Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова очікує, що шостий пакет санкцій проти Росії буде запроваджений вже цього тижня.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Euractiv.

«На цьому тижні я чекаю анонсу шостого пакету. Це залежить від досягнення найкращого можливого результату переговорів з країнами-членами. Найкращий результат для Комісії – це найсуворіші санкції. Проте нам немає сенсу пропонувати те, що не отримає підтримки», – сказала Юрова.

Вона підтвердила, що найбільш значущими є дискусії щодо заборони імпорту російської нафти. Польща та країни Балтії пропагують повне енергетичне ембарго, тоді як кілька інших країн виступають проти такого кроку з економічних причин, зокрема Німеччина, Угорщина та Австрія.

Італія, яка раніше виступала проти негайного припинення поставок російського газу, тепер вимагає обмеження ціни на газ, що, на думку Риму, позбавить Москву деяких її ресурсів.

Крім ембарго на імпорт енергоносіїв, країни ЄС зараз обговорюють санкції проти Сбербанку, найбільшого банку Росії. Як зазначила Юрова, санкції щодо банківського сектору, швидше за все, будуть прийняті, оскільки є ознаки консенсусу між країнами ЄС.

ЄС уже запровадив п'ять раундів санкцій проти Росії, включаючи ембарго на імпорт російського вугілля та заборону на роботу російських і білоруських операторів вантажних доріг в ЄС.

18:38

Швеція та Україна поки що не досягли угоди про відновлення Миколаївської області, яка постраждала внаслідок вторгнення Росії.

Про це заявили у МЗС Швеції, спростувавши заяву президента України Володимира Зеленського, пише «Європейська правда» з посиланням на Euractiv.

«Кілька країн пообіцяли допомогти з відновленням України, а Швеція відповідатиме за Миколаївщину», – заявив Зеленський на пресконференції в київському метро 23 квітня.

«Наразі такої угоди немає», – заявила пресслужба МЗС Швеції в електронному листі у відповідь на запит шведського телеканалу SVT Nyheter.

Водночас у міністерстві заявили, що Швеція веде переговори з Україною. 

«Наразі між міжнародними партнерами ведуться інтенсивні переговори щодо форм відновлення України», – йдеться у повідомленні.

«Швеція хоче продовжувати надавати широку підтримку країні та бути активним партнером у процесі відновлення. Як це має бути зроблено, у тому числі чи повинні окремі країни робити свій внесок у підтримку окремих областей, ми повертатимемося до цього на постійній основі», – зазначили у міністерстві.

16:24

Естонія на 5 років заборонила в’їзд російському співаку Філіпу Кіркорову.

Про це повідомив естонський мовник ERR, пише «Європейська правда».

Заборона набула чинності з 22 квітня і буде діяти до цієї дати у 2027 році. Окрім нього, заборонили в’їзд також співачці Поліні Гагаріній. 

Найближчий концерт Кіркорова в Естонії мав бути 27 травня у Таллінні, проти нього зібрали понад 6600 підписів.

 

 

Минулого тижня віцемер Таллінна на тлі обурення майбутнім концертом співака запропонував МЗС запровадити санкції щодо артистів, які виправдовують російську агресію в Україні. Міністерка закордонних справ Естонії тоді не підтримала ідею «чорного списку» артистів, які підтримують Путіна. 

Перед цим Кіркорову в січні 2021 року заборонила в’їзд Литва – за гастролі в окупованому Криму. Він спробував оскаржити рішення у суді, але програв.

16:21

Завдяки зверненню Українського інституту змінено назву французького фільму, який відкриє цьогорічний Каннський кінофестиваль. 

Про це повідомила французька компанія AlloCiné та інститут.

Його фахівці надіслали офіційного листа до Каннського кінофестивалю та французького режисера Мішеля Азанавічуса з проханням перейменувати його прем’єрний фільм «Z (Comme Z)». 

У Росії літера Z вважається символом підтримки війни в Україні, який також використовувався під час проросійських демонстрацій по всій Європі. Уряд Литви, Латвії, Естонії, Молдови та деяких німецьких федеральних земель уже заборонив використання цієї та інших літер, які використовують для підтримки війни. 

«Зміна назви є жестом підтримки України у її боротьбі за демократичні цінності та вільне й незалежне життя українського народу. Дякуємо режисеру фільму Мішелю Азанавічусу за зміну назви та підтримку України», – зазначили в інституті.

14:32

Пентагон розширить навчання для українських військових, зокрема щодо використання нової для них зброї, яка передається у рамках західної військової допомоги. 

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться у комюніке Держдепу за підсумками візиту держсекретаря та міністра оборони до Києва. 

«Міністр Остін також повідомив, що у рамках нашої триваючої допомоги Міністерство оборони розширить військові навчання для українських військовослужбовців у регіоні із певними видами озброєння, які надаються. Він наголосив на зусиллях США щодо прискорення доставки цієї зброї, яка зараз надходить протягом дня після оголошення. Також він підкреслив що США разом із союзниками і партнерами продовжать координувати поставки додаткового важкого озброєння, боєприпасів та запчастин з інших країн», – повідомляють у тексті.

14:30

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок збирає зустріч у Берліні, щоб обговорити розподіл, розміщення та інтеграцію на ринку праці українських біженців, які прибули до Німеччини після початку війни Росії.

Про це, як пише «Європейська правда»", повідомило агентство DPA.

Захід, який Шольц проведе разом із уповноваженою свого уряду з питань інтеграції Реєм Алабалі-Радован, також стосуватиметься догляду за дітьми та шкільної освіти, оскільки більшість українців, які втекли до Німеччини, – жінки та діти.

До неділі 24 квітня німецька влада зареєструвала в'їзд понад 376 тисяч українців з початку російського вторгнення.

Однак оскільки українці можуть в'їжджати до Німеччини без візи на 90 днів, а стаціонарного контролю на внутрішніх кордонах ЄС зазвичай немає, точна кількість біженців невідома.

Міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер, міністр освіти Беттіна Старк-Ватцінгер та міністр праці Губертус Гайль входять до тих, хто візьме участь у зустрічі щодо біженців з боку уряду.

Також було запрошено низку організацій та агенцій з надання допомоги, а також Асоціацію німецьких вчителів.

12:57

Активісти міжнародної неурядової природоохоронної організації Greenpeace заблокували у понеділок танкер, який мав доставити російську нафту до Норвегії, прив'язавши себе до судна на знак протесту проти розв'язаної росією війни в Україні.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

За даними Marine Traffic, танкер «Усть-Луга» стоїть біля нафтового терміналу Exxon Mobil у Слагені, приблизно за 70 км на південь від Осло. Активісти, які прибули на невеликому човні, прикували себе до якірного ланцюга танкера, намагаючись запобігти розвантаженню 95 тисяч тонн нафти.

«Нафта лежить в основі не тільки кліматичної кризи, а й воєн і конфліктів. Я шокований тим, що Норвегія діє як вільний порт для російської нафти, яка, як ми знаємо, фінансує війну путіна», – заявив глава Greenpeace у Норвегії Фроде Плейм.

Група закликала уряд Норвегії заборонити імпорт російського викопного палива і заявила, що норвезький підрозділ Exxon Mobil Esso має розірвати будь-які контракти на такий імпорт з росії після її вторгнення в Україну.

Esso Norway погодилася купити нафту до початку війни і не планує подальших закупівель у росії, повідомив норвезькій щоденній газеті Dagbladet представник компанії.

12:40

Єврокомісія вже відмовилася від сподівання щодо швидкого ембарго на російські нафту та газ. 
 
Це підтвердив представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель німецькому виданню Welt, передає Укрінформ.
 

ЄС продовжує зволікати з використанням найефективнішої економічної зброї проти росії – забороною імпорту російських нафти та газу, адже наразі немає достатньої підтримки з боку всіх країн-членів. Це також стосується альтернативних санкцій, таких як каральний тариф на постачання російської нафти і газу, сказав Жозеп Боррель.

«Зупинка імпорту нафти і газу або каральний тариф були б важливими, щоб чинити тиск на путіна і посадити його за стіл переговорів. Але на цей момент у нас у ЄС немає єдиної позиції щодо цього питання», – констатував європолітик.

Він зазначив, що «деякі країни-члени дуже чітко сказали, що вони не підтримають ембарго чи каральні тарифи на російську нафту чи газ. Це означає, що ми ще не маємо одностайності в ЄС, щоб прийняти рішення щодо ембарго чи тарифу на цей момент».

Тема буде знову обговорена на саміті ЄС, який відбудеться лише через п’ять тижнів, 30 і 31 травня, тож путін має ще щонайменше п'ять тижнів на те, щоб отримувати свої гроші.

Серед країн ЄС, які рішуче виступають проти ембарго - Німеччина та Австрія, які отримують більшу частину свого природного газу з рф. Ці країни наполягають на тому, що спочатку треба знайти достатні альтернативні джерела постачання. 

Мантра німецького, а також австрійського федерального уряду така: залежність від російських поставок енергоносіїв має бути зменшена, але таким чином, щоб це не завдало шкоди країнам ЄС у такій же мірі як і росії.

Угорщина також категорично виключила заборону на імпорт. Нещодавно переобраний прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що накладе вето на будь-яку форму енергетичного ембарго; мовляв, такий крок «вбив би» Угорщину.

12:37

Пентагон розширить навчання для українських військових, зокрема, щодо використання нової для них зброї, яка передається у рамках західної військової допомоги. 

Як повідомляє Європейська правда, про це йдеться у комюніке Держдепу за підсумками візиту держсекретаря та міністра оборони до Києва. 

«Міністр Остін також повідомив, що у рамках нашої триваючої допомоги, Міністерство оборони розширить військові навчання для українських військовослужбовців у регіоні із певними видами озброєння, які надаються. Він наголосив на зусиллях США щодо прискорення доставки цієї зброї, яка зараз надходить протягом дня після оголошення. Також він підкреслив що США разом із союзниками і партнерами продовжать координувати поставки додаткового важкого озброєння, боєприпасів та запчастин з інших країн», – повідомляють у тексті.

12:36

Найбільша опозиційна фракція Бундестагу ХДС/ХСС представила пропозицію щодо резолюції, у якій міститься заклик підтримати Україну важким озброєнням.

Про це пише Європейська правда.

У суперечці про постачання важких озброєнь в Україну ХДС/ХСС продовжує тиснути на правлячу коаліцію. Найбільша опозиційна фракція представила пропозицію щодо резолюції Бундестагу і водночас запропонувала СДПН, Зеленим та ВДП розробити спільну заяву.

Проєкт депутатської групи ХДС/ХСС закликає до «негайної та помітної кількісної та якісної інтенсифікації постачання німецької зброї». 

 

Тепер Німеччина має «приєднатися до своїх союзників по ЄС та НАТО і зробити рішучий внесок у зміцнення українських сил самооборони - зокрема особливо важким озброєнням», йдеться у проєкті.

11:48

Командувач Збройних сил Литви Вальдемарас Рупшис не виключає, що стратегічна поразка у війні в Україні тільки підживить реваншистські настрої у росії і за 5-10 років варто чекати нової війни.

Як пише Європейська правда, про це він розповів в інтерв’ю LRT.

Рупшис зазначив, що військові загрози майбутнього будуть залежати від того, які сили будуть при владі у росії.

«На мою думку, якщо Росія не зміниться, вона залишиться загрозою для нас і для НАТО. На додачу, загроза може стати навіть більшою, і країни Альянсу повинні діяти передусім на стримування. Росію потрібно стримати від того, як вона зробила це зараз - коли вирішила напасти на Україну», – розповів він.

За його словами, спроможність Росії погрожувати буде залежати від багатьох факторів, у тому числі впливу санкцій, але теоретично за 5-10 років вона може відновити потугу після чималих втрат, яких вже зазнала в Україні.

На запитання про те, чому загроза Росії може стати навіть більшою, Рупшис сказав, що після війни в Україні варто чекати лише посилення реваншистських настроїв в РФ.

«Російський реваншизм нікуди не подівся. Не скажу, що Росія вже програла усі битви, але просто через те, що Україна вистояла – вони вже програли війну. Відступ від Києва чітко продемонстрував невдачу їхнього початкового наміру… Думаю, зараз у них вже мало сподівань розбити українську армію. У спорті друге місце - це дуже почесно, проте у війні це лише перше місце», – зауважив командувач. 

За його словами, повномасштабний відкритий напад Росії на Україну фундаментально змінив безпекову ситуацію у Європі і НАТО прораховує можливі сценарії на найближче майбутнє і більш далеку перспективу, у тому числі – що і як буде відбуватись, якщо росія наважиться на агресію проти країни-члена. 

10:22

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що прибуде з делегацією парламентарів до української столиці у середу, 27 квітня.
 
Про це повідомляє Укрінформ.
 

«У середу ми очікуємо виїхати до Києва, де поїздка буде дещо більш особливою, оскільки там війна. Ми поїдемо до Польщі і звідти прямуватимемо до (української – ред.) столиці», – сказав Петков.

За його словами, болгарська делегація продемонструє підтримку Україні та передасть деяке забезпечення для захисту військових.

«По-перше, ми передамо шоломи та жилети, які обіцяли від уряду. По-друге, коаліція повинна разом демонструвати підтримку України. Бути там стане її символом. Не випадково туди поїхали інші лідери, бо одна справа писати в Facebook, інша справа – проїхати через територію, дістатися до Києва і показати українській владі, що ми з ними. По-третє, ми продовжимо обговорювати питання, як можливо повернути наш корабель, який заблокований в Чорноморську», – додав Петков.

09:24

У ніч на 25 квітня у Київ завітали дежсекретар США Ентоні Блінкен і міністр оборони Ллойд Остін. 

«Візит делегації високопосадовців США до Києва у цей відповідальний для Української держави момент є дуже цінним і важливим.  Обговорили оборонну допомогу, посилення санкційної політики проти росії, фінансову підтримку України та гарантії безпеки», – повідомив президент України Володимир Зеленський.

 

01:06

The «Wall Street Journal» пише, що США хотіли ввести санкції проти колишньої гімнастки Аліни Кабаєвої, але в останній момент вирішили цього не робити.

38-річна Кабаева, ймовірно, є коханкою путіна. В США вважають, що вона є певним «гаманцем путіна» за рубежем.

Але зрештою Білий Дім дійшов висновків, що «введення санкцій проти Кабаєвої може стати настільки особистим ударом по путіну, що це призведе до подальшої ескалації напруженості у відносинах росії та США».

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024