стрічка

У Telegram поширюють маніпуляцію про продаж країнами ЄС зброї до росії

25 Квітня 2022, 20:50
У Telegram поширюють маніпуляцію про продаж країнами ЄС зброї до росії 2962
У Telegram поширюють маніпуляцію про продаж країнами ЄС зброї до росії

В телеграм-каналах поширюють інформацію про те, що Франція та Німеччина продали росії зброї на 273 мільйони євро. Не виключають, що ці снаряди зараз агресор застосовує проти України.

Повідомлення, зокрема, розмістили в пабліку «Війна 2022/ Новини України 24/7».

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що новина – МАНІПУЛЯЦІЯ.

У повідомленні зазначають, що дві європейські країни, Франція та Німеччина, продали росії озброєння на 273 мільярди євро. Постачання були здійснені в обхід ембарго.

Автори допису зауважують, що кремлю продали бомби та реактивні снаряди. Не виключають, що саме вони зараз застосовуються у війні з Україною.

ПЕРЕВІРКА

Почнемо з того, що, публікуючи допис, автори не зазначають, коли саме росія купувала озброєння та коли здійснювалася постачання. Відповідно, виникають сумніви, чи вся інформація, озвучена в повідомленні, правдива.

Справді, як пише «Європейська правда», судячи з внутрішнього звіту ЄС, дійсно, деякі європейські виробники продукції воєнного та подвійного призначення, що потребують урядового експортного узгодження, продовжували експорт до росії в обхід чинних санкцій. Однак, йдеться про період постачання з 2014 по 2022 роки, а не період після повномасштабного вторгнення кремлівської армії на територію України. Тобто автори телеграм-повідомлення МАНІПУЛЮЮТЬ, не вказуючи конкретного часу, аби в такий спосіб привернути якомога більше уваги до допису, а заодно й залучити нових читачів.

Так, придбане в обхід санкцій обладнання путінські війська використовують наразі у війні з українським народом.

Однак, автори телеграм-новини МАНІПУЛЮЮТЬ й на тому, що постачання зброї до росії здійснювали лише дві країни Європи.  У цей період воєнне обладнання кремлівській армії продавали не лише Німеччина та Франція. Такий експорт здійснювали близько 10 країн-членів ЄС! Згадані ж країни продали продукції воєнного призначення на найбільші суми.

Німецькі фірми продали до Росії товарів «подвійного використання» на суму 121 мільйон євро. Уряд стверджував, що їх надурили російські покупці, що запевняли у мирному використанні товарів.

Франція продала для озброєння рф найбільше – на суму 152 мільйони євро в рамках 76 експортних ліцензій. Уряд дозволив продавати росіянам бомби, ракети, торпеди, а також  тепловізійні камери для понад 1000 російських танків, а також навігаційні системи для винищувачів і ударних гелікоптерів.

Італія відповідальна за постачання зброї на суму 22,5 мільйона євро, Австрія, Болгарія та Чехія разом експортували російським силовикам товарів на 49,3 мільйона євро з 2015 по 2022 рік, Британія продала таких товарів на 2,4 мільйона євро.

Виробники використали схему, яка була відома з 2014 року, однак яку ЄС закрив лише з початком вторгнення – постачання здійснювалося за контрактами, які формально були підписані до протиправної анексії Криму, після якої ЄС запровадив ембарго для нових контрактів з армією та підприємствами оборонної сфери у рф. Постачання до рф, що здійснювалося за цією схемою, включало бомби, ракети, ракети та гармати. 

ВИСНОВОК

росія справді купувала товари воєнного призначення у країн Європи, обходячи при цьому чинні санкції. Дійсно, ці боєприпаси наразі використовуються проти українців. Однак їх продаж здійснювався до повномасштабної російсько-української війни, а список продавців не обмежується двома країнами. Це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментарі
25 Квітня 2022, 18:35
Не відмазуйте. А вкажіть ,з чого почався скандал. А почався він з того, що на захопленому російському БТР на початку квітня на Київщині знайшли тепловізійний приціл французького виробництва. От і зацікавились. Бо це підсанкційна продукція. І виявилось що хитродупі французи в обхід санкцій продавали не скомплектований приціл, а його компоненти, які складались в росії. І потім ця тема вилізла на поверхню. Бізнес є бізнес. Скрізь шукає вигоду. Дофіга розвелося "фактчекерів"
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024