стрічка

Україна і Польща створять спільне логістичне підприємство

23 Квітня 2022, 22:05
Україна і Польща створять спільне логістичне підприємство 858
Україна і Польща створять спільне логістичне підприємство

Україна та Польща підписали меморандум про посилення співробітництва в залізничній сфері, згідно з яким створять спільне логістичне підприємство двох країн.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками зустрічі з прем'єром Польщі Матеушем Моравецьким. Пише Економічна правда.

«Після розв'язання росією повномасштабної війни Польща стала ключовим логістичним центром для допомоги Україні. Особливо тісна співпраця відбувається на рівні залізниць двох країн, і така взаємодія має бути посилена», – заявив Шмигаль.

Меморандум передбачає створення спільного логістичного підприємства двох країн. Шмигаль зауважує, що це дозволить кардинально збільшити об’єм залізничних перевезень українського експорту до ЄС та на світові ринки через Європу.

Нагадаємо, в умовах повномасштабної війни росії проти України вітчизняні порти опинилися в умовах блокади. Саме через порти переважно експортувалися основні статті українського експорту – аграрна та металургійна продукція. 

Внаслідок цього продажі України за кордон вдвічі скоротилися, причому агропродукції вдалося у березні вивезти обсягом 200 мільйонів тонн проти 5 мільйонів тонн до війни. Обсяги поступово зростають завдяки залізниці, на яку переорієнтувався експорт, але ці потужності обмежені як логістичними можливостями з боку ЄС, так і української залізниці.

Завдяки залізниці Україна може постачати продукцію в європейські порти, зокрема – у польський Ґданськ, та експортувати її далі.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024