стрічка

Шахрайські схеми у квітні: як вони виглядають і чим заманюють українців

27 Квітня 2022, 17:55
Підбірка шахрайських схем у квітні: як вони виглядають і чим заманюють 6488
Підбірка шахрайських схем у квітні: як вони виглядають і чим заманюють

З приходом весни прокидається не лише природа, але й шахраї. Щороку у цей час вони розкидають свої сітки у соцмережах, аби ошукати якнайбільше довірливих українців. Схему для обману обирають просту і всім знайому – пройти коротке опитування, або вказати свої особисті дані, для отримання певної суми коштів. У своїх безкінечних схемах використовують символіку ЄС, ООН, або провідних українських каналів, банків. 

Журналісти проєкту «Брехунець» підготували підбірку шахрайських схем, які зафіксували у квітні. 

(Не) просте опитування, яке залишає без грошей

Щороку шахраї повертаються до своєї уже знайомої нам схеми видурювання грошей. Для того, аби бути ошуканим, потрібно всього лиш пройти просте опитування.

Журналісти Район.in.ua вже повідомляли, під яким соусом цю схему подавали у 2019, 2020 і 2021 роках у матеріалі: Втретє в одну річку: шахраї знову обіцяють українцям гроші за опитування.

У 2022 році шахраї для привернення уваги зазначили, буцімто гроші за опитування у розмірі 8900 гривень платить ЄС.  Все починається традиційно із реклами у Facebook. Сторінка під назвою News of Ukraine із краденим брендуванням ТСН запустила повідомлення про те, що «українці отримають грошову допомогу від країн ЄС». А для отримання виплати, звісно ж, потрібно «пройти просте опитування».

Перейшовши на сайт, людина бачить вже добре знайомий дизайн «самого грандиозного опроса». Після проходження «опитування» нам говорять про величезний виграш. Проте щоб його отримати, вимагають виконати «закрепительный платеж». Зрозуміло, що ніяких грошей після цього людина не отримає, бо це типова шахрайська схема, яка повторюється вже ВЧЕТВЕРТЕ.

Про те, як вчергове пройшовши опитування можна бути ошуканим, ми писали у матеріалі «Гроші за опитування: шахраї вчетверте намагаються «косити табло» з українців. У цьому випадку увагу привертає символіка ЄС. Є варіанти, де на картинці зображена відома ведуча Алла Мазур. Напевно, вона про це навіть не здогадується. А її всім відоме обличчя використали для привернення уваги.

Зауважимо, що у наше поле зору потрапило чимало варіантів такого «опитування». Шахрайські суми виграшу  пропонують різні. Використовують брендування не лише відомих новиннєвих сайтів, але й банків. До прикладу, зелені кольори, у яких всі впізнають ПриватБанк. Сума уже інша – від 32 500 до 35 000 гривень. Запрошення взяти участь в афері публікують російською мовою, що уже насторожує. Можливо, тут присутній російський слід.

Як  (не) отримати шахрайське ПДВ

Ще одним з варіантів шахрайського видурювання грошей у простих громадян є буцімто повернення ПДВ кожному жителю України. На волинян у Facebook таргетують рекламу шахрайського сайту, на якому запевняють, що  можна отримати компенсацію ПДВ від 7000 гривень. Для того, аби отримати гроші, потрібно перейти за посиланням і натиснути «отримати компенсацію». 

Далі вказують неіснуючий в Україні ЄКЦ ПНГК (Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів) для більшого офіціозу і суми коштів, які можна отримати. А щоб бути ошуканим, потрібно вказати електронну адресу і останні шість цифр номеру банківської картки, якою ви користуєтесь найчастіше (!). І таких дій буде достатньо, аби поповнити число постраждалих від шахрайських дій у статистиці кіберполіції.

Знову ж таки шахраї створили чимало варіантів брехливих картинок, аби обдурити  якнайбільшу кількість людей. Не обійшлося і без символіки ЄС, ООН. Для того, аби стати ошуканим, потрібно перейти за посиланням, де одразу бачимо, що часу залишилося небагато, і підтвердити, що ви українець. А далі – уже всім знайома картинка з проханням вказати номер картки і email. Правда, оскільки шахраї заявляють, що організації міжнародні, то і суми компенсації вказують більші  – від 7000 до 90 000 гривень.

Отже, шахрайських розіграшів «гуляє» у соцмережах чимало. Не зупиняють любителів нажитися на чужій біді ні війна, ні складна фінансова ситуація, у якій опинилося чимало українців. Фактчекери проєкту «Брехунець» вкотре застерігають – не переходьте за підозрілими посиланнями в інтернеті. Перевіряйте інформацію, звертайте увагу на деталі, аби не бути ошуканим. Якщо все ж не вдалося оминути шахрайських схем, обов’язково звертайтеся до кіберполіції.

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024