стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 23 квітня

23 Квітня 2022, 23:37
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 9640
Війна

Триває 59 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:37

російські військові з артилерії обстріляли Сумську область. Загарбники влучили в психоневрологічний інтернат та обстріляли територію приватних будинків. Пише НВ.

23:34

російські солдати обстріляли завод у Холодногірському районі Харкова з реактивних систем залпового вогню «Ураган». Унаслідок обстрілів завод частково пошкоджено. Після цього окупанти відкрили вогонь по одному з підприємств, розташованому у цьому ж районі. Повідомляє Харківська обласна прокуратура.

23:06

Українські військові протягом доби успішно відбили 12 атак російських військ на Донецькому та Луганському напрямках.

Протягом доби також знищили: 4 танки, 5 артилерійських систем, 15 одиниць броньованої техніки, одну бойову броньовану машину та 4 одиниці автомобільної техніки російських окупантів.

А підрозділи протиповітряної оборони збили один літак (Су-25), одну крилату ракету та 3 безпілотні літальні апарати типу «Орлан-10». Повідомляє штаб ООС.

23:01

ОТУ «Схід»: протягом доби російські війська здійснили 2 атаки, тривають бої. Українські захисники знищили:

  • особового складу – до 150;
  • танків – 2;
  • бойових машин – 1;
  • бронетранспортерів – 8;
  • бойових машин піхоти – 3;
  • МТЛБ – 1;
  • АТ – 3;
  • артилерійських систем – 2;
  • літаків – 1;
  • безпілотників – 1

22:59

В Одесі працює ППО. Повідомляють ЗСУ.

22:57

Вибухи у Харкові.

22:31

російське Міноборони після ракетного денного удару по Одесі «анонсувало» застосування хімречовин у районі одеського порту «Південний», при цьому рф заздалегідь звинуватила у можливій хімічній атаці спецслужби України. Повідомив канал РИА Новости. Пише Українська правда. 

Так, росіяни завили, що біля порту «Південний» планується провокація. Про це нібито свідчить те, що українським правоохоронцям та спецслужбам на Одещині видали індивідуальні засоби захисту.

22:27

В Одесі чутно вибухи.

22:10

російські окупанти обстріляли з артилерії Гірську громаду Луганської області — наразі відомо про 6 загиблих. Також внаслідок артилерійського обстрілу рф загинули шестеро жителів Золотого. Пише Громадське.

21:29

  • Я не вважаю, що адекватна людина може використати ядерну зброю. Якщо керівництво рф не втратить зв’язок з реальністю — вони не будуть використовувати ядерну зброю. Чи може це бути з боку рф — може. Чи вірю я в це — в таке вірити не хочеться. Якби у нас буде ядерна зброя — ми б ніколи її не використовували, тому що ми абсолютно адекватні люди, але ризики війни зі сторони росії були б мінімізовані.
  • Але якби у нас була ядерна зброя, ризики війни з боку росії були б мінімізовані
  • Щоб я сказав путіну? Мої питання стосуються виключно питань територіальної цілісності. Як далі буде жити наш Донбас, як далі буде жити Крим. В якій точці ми можемо домовитися і чи можемо взагалі. Діалог був би дуже предметний, не впевнений, що емоційний.
  • Поки війна не закінчиться, до Польщі та інших держав не маю права їхати.
  • Ми не країна для трагічних селфі. У нас реальна війна. Тому приїжджайте до нас. Ми з радістю вас будемо зустрічати, але приїзжайте з тією допомогою, про яку ми говорили. Яка у вас є, або у вас є ця можливість. Ми ніколи нічого не просимо у тих держав, у яких, як ми знаємо, нічого немає. Тому приїзд США дуже важливим. Окрім того, у нас є стратегічні питання що до гарантій безпеки. Які прийшов час вже обговорювати предметно, тому що США буде одним з лідерів цих гарантій, –президент Зеленський, продовжуючи прес-конференцію на станції метро «Майдан Незалежності».

21:00

Володимир Зеленський продовжує давати прес-конференцію:

  • Одного бюджету України недостатньо, щоб відновити те чи інше місто нашої держави. Я хочу, щоб відновлювали наші партнери. Але тут справа не тільки в фінансах, але й фахівцях. Нас цікавлять фінансисти, архітектори, митці. Велика кількість професій і людей, які приїдуть відновлювати той чи інший регіон, за яким буде закріплена та чи інша держава. 
  • Україна йде шляхом членства в ЄС. Я вважаю що цей шлях буде швидший, якщо країни ЄС будуть об’єднані таким великим проєктом. Кожна з цих країн зможе відновити той чи інший регіон і буде відчувати, що вони зробили великий вклад в відновлення держави. А значить, і великий вклад в перемогу України. А значить і великий вклад в перемогу в цій війні за свободу на Європейському континенті.
  • Біля півмільйона людей було вивезено з різних окупованих частин нашої держави на територію рф або частково на територію окупованого сходу.
  • У книжках буде слово — рашизм. Слово нове, а вчинки ті самі, які були 80 років тому. І за партами маленькі діти в усьому світі будуть відповідати, коли цей рашизм почався, на якій країні та хто переміг у боротьбі за свободу.

20:50

«Сім ракет сьогодні прилетіло в Одесу, дві ми збили, у багатоповерховий будинок потрапили, 8 людей загинули, 18 або 20 поранених, дитину вбили тримісячну. Коли війна почалася, цій дитині місяць було. Що це взагалі відбувається? Покидьки смердючі», – заявив Зеленський на пресконференції.

20:30

Володимир Зеленський дає прес-конференцію:

  • Якщо будуть знищені наші люди у Маріуполі, якщо буде проголошено псевдо-референдум в нових псевдо-республіках, Україна вийде з будь-яких переговорних процесів. Але наші люди, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, повинні знати і не допомагати окупантам.
  • Все що росіяни прорвуть і не дай боже окупують – ми повернемо. Це буде питання не 10-20 років, або не 8-річної війни з 2014 року, а питання того, чи буде у нас зброя. Як тільки вона буде і її буде достатньо, повірте мені – ми будемо повертати одразу ту чи іншу територію, яка тимчасово окупована.
  • Зараз ми бачимо зміну у відношенні західних партнерів. Особливо я бачу зміни у швидкості від США. І якщо ця швидкість буде нарощуватись так само як нам обіцяють, якщо кроки будуть співпадати зі словами, як у будь-якої порядної людини і лідера, ми будемо швидше деокуповувати наші території.
  • Сьогодні один з найскладніших днів в обороні Маріуполя. Ворог стріляє з моря, суші, танків, артилерії, літаків.
  • Я вважаю що ми станемо однією з найміцніших держав Європи. Не тому що ми особливі (хоча я вважаю що це так), а тому що у нас немає іншого виходу. Це реалії з якими у нас сусідство.
  • До військового розблокування Маріуполя ми зараз не готові. Командири, які там знаходяться, чудово це розуміють. Це реальність.
  • Я не розглядаю варіант, що наші партнери не передадуть ту зброю, яку пообіцяли. У них немає альтернативи. Ми не дамо їм такої можливості. У нас немає інших альтернатив. У нас не буде держави та людей – все буде спалено. Я таку альтернативу не розглядаю.

19:27

У селі Правдине, що на Херсонщині, двоє мирних громадян постраждали через детонацію вибухового пристрою, лікарі намагаються їх врятувати, пише УП.

19:19

Під час обстрілів Одеси вдень 23 квітня рашисти «денацифікували» місцеве кладовище, – інформує Одеська міська рада.

Знищено понад 1000 квадратних метрів території.

19:02

Внаслідок обстрілів у Чугуївському та Дергачівському районах на Харківщині загинули 3 людей — повідомив голова Харківської ОВА. 

Окупанти продовжують обстрілювати вулиці і житлові будинки Харкова – за попередньою інформацією, 6 людей поранені

18:47

У селищі Борова на Харківщині російські військові складають «чорні списки» нелояльних громадян, намагаються контролювати пересування місцевих та навідуються з «перевірками» до дворів чи залишених господарств, – повідомляє hromadske. 

Декого під час обшуків у будинках змушували роздягатися. Окупанти перевіряли на тілі наявність слідів користування зброєю і «націоналістичних» татуювань

18:31

Рятувальники загасили пожежу в багатоповерхівці в Одесі, що сталася внаслідок обстрілу.

Наразі відомо про 6 загиблих та 18 постраждалих. З-під завалів врятували 2 людей, евакуйовано 86, – повідомляє ДСНС.

18:26

Черговий обстріл Харкова російськими окупантами: серед поранених мирна мешканка та троє поліцейських, – повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Встановлено, що 23 квітня 2022 року російські військові здійснили артилерійський обстріл по Київському району міста Харкова. 

Внаслідок обстрілу отримала поранення 62-річна жінка. Пошкоджено торговий центр та житлові будинки поблизу.

Коли на місце обстрілу приїхали поліцейські, вони почали допомагати з транспортуванням пораненої жінки. Проте російські окупанти відкрили повторний вогонь по вказаній місцевості. 

Внаслідок цього трьох правоохоронців поранено.

18:26

Оперативна інформація станом на 18.00 23.04.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штабу Збройних Сил України:

  • На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування міста Харкова, здійснює артилерійські обстріли позицій наших підрозділів та цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Чугуїв, Коробочкіно та Довгеньке
  • На Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля противника зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та підготовці до наступу на місто Сєверодонецьк. В районі населеного пункту Мар’їнка та на більшості інших напрямків в ході бойових дій ворог успіху не має.
  • Ворог має суттєві проблеми з медичним забезпеченням своїх підрозділів, існують труднощі з евакуацією поранених, не вистачає медикаментів. 
  • У місті Вовчанськ, що є тимчасово зайнятим, молодший медичний персонал закладів охорони здоров’я примусово відправляється для надання першої медичної допомоги до підрозділів противника, що перебувають на лінії зіткнення з Силами оборони України.
  • Для переміщення військових вантажів на тимчасово захоплених територіях противник використовує цивільні вантажівки. Окупанти продовжують використовувати викрадену сільськогосподарську техніку для військових потреб.

18:13

Опублікували фото будинку в Одесі, в який влучила російська ракета, – Одеська ОВА.

За останніми даними, померли 5 людей, ще 18 поранено.

18:07

23 квітня, близько 15.30, було здійснено обстріл міста Василівка Запорізької області. У житловий будинок в центрі міста влучила ракета системи «Ураган», – повідомлє Запорізька ОВА.

На щастя, ракета не розірвалась, потерпілих не має, але будинок зазнав руйнувань. Даний обстріл був здійснений з боку міста Бурчак, яке тимчасово перебуває під окупацією, а тому ЗСУ ніяк не могли здійснити обстріл. 

Але пропагандистські ЗМІ ворога планують зробити черговий інформаційний вкид зі звинуваченням в обстрілі саме ЗСУ.

18:04

На Сумщині російські окупанти обстрілюють прикордонні райони. 

Про це повідомляє 24 канал.

Обстріли зафіксували у Білопільській, Новослобідській громадах, а також у Путивльській громаді.

17:14

Внаслідок ракетного удару в Одесі 5 людей загинуло й 18 поранені, – повідомляє керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

Серед убитих – трьохмісячна дитина. Кількість постраждалих наразі не точна.

17:08

У Дніпропетровській області «прилетіло» на околицю села, – повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

23 квітня ворожа ракета впала у Дніпровському районі й залишила у землі величезну воронку, глибиною понад 4 метри. Зачепило газову трубу низького тиску. Людей там не було, бо у тому районі давно ніхто не живе. 

16:52

росіяни зірвали евакуацію з Маріуполя — вони розігнали близько 200 людей, які зібралися поблизу точки евакуації. Окупанти заявили, що буде обстріл і не надали обіцяних автобусів — повідомив у своєму телеграм-каналі радник мера Петро Андрющенко.

Натомість до іншої точки російські військові подали автобуси. Людям сказали, що транспорт має їхати у Докучаєвськ, на окуповану територію

16:46

У Херсонській області ЗСУ денацифікували двох російських генералів, – інформує 24 канал з посиланням на ГУР Мінборони України.

Розвідка повідомляє, що 22 квітня 2022 року ЗСУ завдали удару по передовому пункту управління 49 Загальновійськової Армії РФ.

Якісь «генії» в російській армії додумались розмістити офіцерський пункт недалеко від лінії фронту. Тому наші бійці швидко скористатись цією помилкою – один генерал вмер, іншого евакуювали в критичному стані з тяжкими пораненнями. 

16:37

Дві ракети влучили у будинки, ще дві – по військових об'єктах. Це результати обстрілу Одеси 23 квітня, – інформує УП з посиланням на ОК «Південь».

Ще дві ракети та два БПЛА, які летіли на місто, наші захисники знищили. 

Крилаті ракети противника були запущені літаками стратегічної авіації ТУ-95 росії з акваторії Каспійського моря

16:17

Голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на обстріли Одеси у твітері.

«Єдина мета російських ракетних ударів по Одесі – терор. росія повинна бути визнана державою-спонсором тероризму і поводитися з нею відповідним чином. Ні бізнесу, ні контактів, ні культурних проектів. Нам потрібна стіна між цивілізацією та варварами, які вражають мирні міста ракетами», – написав він.

15:47

Окупанти депортували 308 маріупольців на Далекий Схід, – повідомляє Маріупольська міська рада.

«Новий генеральний план «Ост» у виконанні рашистів. Фактично йде зачистка території Маріуполя від людей. Територія для коридору в Крим їм потрібна, люди – ні. Спочатку росіяни майже зрівняли місто з землею. Потім через міжнародний тиск випустили половину населення у бік Запоріжжя. Всіх інших депортують до найдепресивнішіх районів росії», – йдеться у дописі. 

15:27

Окупанти розпочали примусову мобілізацію, в тому числі медиків, на захоплених територіях Херсонської, Запорізької та Харківської областей, – Головне управління розвідки МО України.

  • Окупанти проводять мобілізацію українських медиків, які залишаються на окупованих територіях. Зокрема, в місті Вовчанськ (Харківська область) в первинної медико-санітарної допомоги молодший медичний персонал примусово відправляють на передову для надання першої медичної допомоги російським пораненим. В разі відмови медикам погрожують розстрілом.
  • Також розпочато мобілізаційні заходи щодо молоді з числа місцевого населення на окупованих територіях Херсонської, Запорізької та Харківської областей.
  • З метою забезпечення мобілізаційних заходів практично повністю перекрито можливість виїзду з Херсонської області на контрольовані Україною території. Значно обмежено можливість виїзду в бік РФ.
  • В Запорізькій області російські військовослужбовці та співробітники ФСБ шукають людей призовного віку. Повідомляється, що саме вони мають поповнити склад бойових підрозділів РФ на найбільш проблемних напрямках.
  • Ці заходи проводяться попри переважно проукраїнську налаштованість населення областей та загальну мотивацію чинити опір російським загарбникам.

14:51

Окупанти завдали ракетних ударів по Одесі – повідомляється про «приліт» у житловий будинок.

Про це пише Українська правда.

14:43

Мінус один безпілотник у ворога на Луганщині.

Нацгвардійці поверталися з виконання завдання, коли помітили ворожий безпілотний літальний апарат на низькій висоті, – інформує МВС України.

Хлопці зупинилися, вийшли з авто і прицільною стрільбою вразили ворожий Орлан зі стрілецької зброї. Апарат почав падати і завис на дереві. 

14:27

Окупанти у Великдень планують влаштувати ще більше обстрілів мирного населення та українських захисників. 

Про це свідчать нові телефонні розмови рашистів, які перехопила СБУ. 

«Наши пацаны пасхалки хохлам готовят. Танкисты на снарядах пишут «Христос воскрес!» Развлекаемся, как можем…» – розповідає окупант своїй дружині.

Хоча коли мова заходить про справи у його підрозділі, який стоїть у Миколаївській області, тон загарбника одразу стає іншим. Із 19 людей у його взводі залишилося лише сім. Інших – убили або втекли.

«Тут никого не добавляют. Наоборот – все уезжают! Кого нам добавлять? Тут все бегут! У нас из бригады уволилось уже 600 человек… Тут  остались только самые стойкие и алкаши», – резюмує окупант.

14:20

Центр протидії дезінформації при РНБО попереджає, що росія продовжує інформаційно-психологічну операцію для нагнітання панічних настроїв в Україні.

Зокрема міноборони рф заявило, що «США готують провокації для звинувачення російських військових у застосуванні хімічної, біологічної чи ядерної зброї в Україні».

За їхнім повідомленням, «найбільш імовірним є варіант провокації» на хімічних та біологічних об’єктах Харкова та Києва, Запорізькій АЕС та сховищі радіоактивних відходів у Кам’янську.

13:50

У частині країни оголошено ракетну загрозу:

13:17

Головне з брифінгу радника керівника Офісу президента Олексія Арестовича:

  • Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на напрямку Слов'янськ – Краматорськ та намагається розвивати наступ в напрямку Гуляйполе;
  • Ворог безуспішно шукає слабкі місця нашої оборони;
  • Ворог намагається придушити остаточний спротив захисників Маріуполя в районі Азовсталі;
  • На Харківщині ЗСУ звільнили три населених пункти;
  • На Херсонському напрямку противник намагається вийти на адміністративні кордони області.

13:13

Увечері 22 квітня з російської федерації обстріляли українську територію на ділянці відділу «Гірськ» Чернігівського прикордонного загону. Близько десяти гранат, випущених з-за кордону з автоматичного гранатомета, розірвалися неподалік від прикордонного села Сеньківка, – повідомляє Державна прикордонна служба України. 

«Це вже четвертий зафіксований прикордонниками обстріл Чернігівщини з російської території після того як Сили оборони України витіснили загарбників з області. Два з трьох попередніх обстрілів ворог також цілив на ділянку кордону поблизу Сеньківки, але минулі рази з мінометів. Прикордонні наряди під час вказаних обстрілів не постраждали», – йдеться у повідомленні.

 

12:56

В Києві піротехніки вилучили та ліквідували понад тонну російських снарядів, – повідомляє відділ комунікації поліції столиці.

12:50

російська армія шокована опором, який їй чинять українські захисники. Вони бояться наших воїнів і почувають себе у небезпеці навіть у тих населених пунктах, які їм вдалося тимчасово окупувати, –  свідчать перехоплені СБУ розмови.

«Устали мы здесь! У нас снайпер сидит… ну его нафиг, пид*ас е*нутый! Четыре человека снял сегодня», – розказує російський загарбник своєму співслуживцю, який теж воює в Україні. 

Він скаржиться на своє командування, яке постійно відправляє їх вперед, бо сам – боїться залишатися навіть в «тилу». 

Його товариш не дивується цьому і відверто визнає силу українських воїнів.

«Они …. 8 лет учились воевать. Я видел их, они готовы умереть здесь», – робить висновок окупант. 

12:45

76 597 вибухонебезпечних предметів виявлено, вилучено і знешкоджено від початку вторгнення росії в Україну. Окрім цього, піротехніки ДСНС знешкодили 547,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1 952 авіаційні бомби, – пише Україна 24.

12:40

Чоловіків із Маріуполя примусово мобілізують до «армії днр»

Із заблокованого Маріуполя отримано перші підтвердження примусової мобілізації чоловіків до «армії днр», яких направлять на війну з Україною.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, – передає Укрінформ.

«Фільтрація. Надходять повідомлення про посилення суцільної фільтрації чоловіків в приватному секторі Кальміуського та Лівобережного районів. Отримано перші підтвердження примусової мобілізації до «армії днр». Переважно, молоді чоловіки до 40 років. Їх спрямовують в напрямку Донецька. На зараз інформацію додатково уточнюємо щодо кількості та подальшої долі», – написав Андрющенко.

10:55

ЗСУ звільнили від російських окупантів селища Безруки, Слатине, Прудянка на Харківщині та закріпилися на позиціях, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

10:35

Наразі йде «зачистка» завалів Драматичного театру у Маріуполі. Окупанти упаковують знайдені тіла загиблих у пластикові мішки, тракторами та вантажівками переміщують у накопичувач у промисловій зоні в районі Нікольського шосе. Потім вивозять до села Мангуш, де насипом звалюють у 300-метрову траншею.

10:18

Загальні бойові втрати противника:

  • особового складу – 21 600
  • танків ‒ 854 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 2205 од,
  • артилерійських систем – 403 од,
  • РСЗВ – 143 од,
  • засоби ППО – 69 од,
  • літаків – 177 од,
  • гелікоптерів – 154 од,
  • автомобільної техніки – 1543 од,
  • кораблі /катери – 8 од,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 182.
  • Спеціальна техніка – 27.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:00

російські окупанти знеструмили насосну станцію на Луганщині. Без води залишилися центр Лисичанська, а також міста Новодружеськ та Привілля, – пише Українська правда.

09:39

Журналісти Суспільного показали, що залишили по собі «асвабадітєлі» на Київщині:

09:29

російська армія закінчує перегрупування військ та намагається визначити найбільш вразливі місця ЗС України, щоб почати широкомасштабний наступ у Донецькому операційному районі. Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький повідомив у ефірі національного телемарафону.

«Противник закінчує перегрупування військ. Всі батальйонно-тактичні групи, які до цього часу були зосереджені на території білорусі, біля наших північних кордонів, зараз перекидаються на схід України. Це по-перше. А по-друге, противник зараз по всіх напрямках намагається визначити найбільш вразливі місця Збройних сил України для того, щоб почати широкомасштабний наступ і закріпити свій успіх, насамперед у Донецькому операційному районі», – зазначив Вадим Скібіцький.

Щодо повідомлень про нібито рішення окупантів припинити штурм «Азовсталі» у Маріуполі, представник ГУР МО України зазначив, що, за даними воєнної розвідки, російське керівництво, як завжди, говорить неправду.

«За даними Головного управління розвідки, як завжди, російське керівництво говорить неправду. Так, дійсно, вони можуть відмовитись від широкомасштабного штурму саме цього об’єкта, але, за нашими даними, вони планують залучити росгвардію, планують залучити інші структури, в тому числі структури ФСБ, які будуть продовжувати наступ саме на Азовсталь для того, щоб знищити наш спротив», – прокоментував представник ГУР МО України.

08:43

Двоє жителів Попасної загинули внаслідок обстрілів житлових кварталів, одного – поранили, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

Також у Попасній та Рубіжному пошкодили три житлові об'єкти.

08:23

На Донбасі окупанти для нових атак можуть залучити понад тисячу найманців «Вагнера», серед них також будуть високопосадовці, – посилаючись на дані НАТО, пише Україна 24.

08:16

Полк «Азов» показав підвали «Азовсталі», у яких від обстрілів військ росії ховаються жителі міста:

07:22

Евакуація з Маріуполя сьогодні розпочнеться об 11 годині від ТЦ «Порт-сіті» — про це повідомили у Маріупольській міськраді.

Виїзд колони заплановано о 12:00 за маршрутом: Маріуполь-Мангуш-Бердянськ-Токмак-Орехів-Запоріжжя. Попередньо погоджено можливість долучення приватних авто до колони

07:04

Оперативна інформація станом на 06.00 23.04.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася п’ятдесят дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник проводить наступальні дії у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного шляху між зазначеними територіями та окупованим Кримом. 

Найбільша активність ворога спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. Підрозділи окупантів здійснюють перегрупування.

Ворог не припиняє завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. З метою уточнення положення наших військ на Сумському напрямку противник задіяв БПЛА з району населеного пункту Глушково.

Зберігається загроза завдання ракетно-авіаційних ударів із зазначених напрямків. Крім того, не виключається здійснення противником провокацій на українсько-російському кордоні із звинуваченням у них представників Сил оборони України.

На Таврійському та Південнобузькому напрямках діє угруповання військ противника, що складається з окремих підрозділів 8-ї і 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ чорноморського флоту Південного військового округу та повітряно-десантних військ. Ворог основні зусилля зосереджує на покращенні свого тактичного положення та утриманні займаних рубежів. 

З метою створення сприятливих умов для просування у напрямку міста Миколаїв противник проводить обстріли позицій Збройних Сил України. Для нарощування системи протиповітряної оборони у районі міста Скадовськ ворог розгорнув батарею С-300ВМ.

На Слобожанському напрямку угруповання військ противника продовжує частково блокувати Харків та обстрілювати його із ствольної та реактивної артилерії. 

Окремі підрозділи 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії і 68-го армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ ведуть наступальні та штурмові дії південніше Ізюма. Противник проводить повітряну розвідку позицій і заходи щодо організації вогневої підтримки наступу та організації логістичного забезпечення угруповання. 

За наявною інформацією, підрозділи 64-ї окремої мотострілецької бригади, яка взяла активну участь у масових вбивствах, катуваннях та гвалтуванні цивільного населення в українському місті Буча, діють в районі населеного пункту Ізюм і вже зазнали втрат.

На Донецькому напрямку ворог проводить наступальні дії уздовж усієї лінії зіткнення. Противник зосереджує основні зусилля на наступальних діях на Сєверодонецькому напрямку, здійснює інтенсивний вогневий вплив на наші війська з метою їх витіснення та створення умов для розвитку наступу на Слов’янськ. Триває наступ у напрямку Новотошківського та штурмові дії у районах Рубіжного, Попасної і Мар’їнки. 

На Маріупольському напрямку противник продовжує блокувати наші підрозділи в районі заводу “Азовсталь” та завдавати авіаційних ударів по місту, зокрема й із застосуванням літаків дальньої авіації. З метою розмінування припортової інфраструктури Маріуполя до окупованого міста прибув інженерний підрозділ. 

На Запорізькому напрямку, на посилення свого угруповання, противник перемістив батальйонну тактичну групу зі складу 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу.

В рамках формування додаткових резервів завершено підготовку підрозділу приватної військової кампанії “Вагнер” чисельністю до 200 осіб. Передова група підрозділу перекинута у район Новобахмутівки для рекогносцирування місцевості та уточнення порядку взаємодії. Інформація наразі уточнюється.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається покращити своє тактичне положення та закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області. Зазнає значних втрат у техніці.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання щодо ізоляції району бойових дій та ведення розвідки.

Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено дев’ять танків, вісімнадцять одиниць броньованої та тринадцять одиниць автомобільної техніки, паливозаправник, три артилерійські системи.

07:01

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що сьогодні відбудеться евакуація маріупольців до Запоріжжя. Вивозитимуть виключно дітей, жінок і літніх людей. Колона рушить з міста об 11:00.

06:06

Сполучені Штати повідомили, що Росія могла застосувати під час штурму в Маріуполі сльозогінний газ із хімічними речовинами.

Про це пише Укрінформ.

«Наразі ми вивчаємо повідомлення про те, що російські війська застосували хімічні речовини під час атаки на Маріуполь.

Є достовірна інформація про те, що російські війська могли використовувати різні засоби протидії масовим заворушенням, включаючи сльозогінний газ, змішаний із хімічними речовинами, які могли б викликати сильніші симптоми, щоб ослабити й вивести з ладу українських бійців та цивільних у рамках своєї агресивної кампанії із захоплення Маріуполя».

03:13

На південних рубежах оборони України ЗСУ знищили 38 загарбників і 9 одиниць російської техніки.

00:43

За добу 22 квітня військові угруповання ООС успішно відбили 8 атак ворога і знищили майже 50 одиниць ворожої техніки: 9 танків; 3 артилерійські системи; 18 одиниць броньованої техніки; 1 бойову броньовану машину; 13 одиниць автомобільної техніки; 1 паливозаправник

00:04

Під Ізюмом знайшли закатовані та спалені тіла мирних жителів. Тіла вбитих виявили 22 квітня 2022 року. 

Тоді село звільнили від російських окупантів. Закатованих та спалених чоловіка й жінку виявили у підвалі одного з будинків. Прокуратура вже відкрила справу.

Встановлено, що під час окупації російські військовослужбовці катували чоловіка та жінку. Після цього окупанти спалили їх тіла,
– мовиться у повідомленні.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024