стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 22 квітня

22 Квітня 2022, 22:59
Реакція світу на війну росії проти України 22 квітня 3767
Реакція світу на війну росії проти України 22 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:59

Разом країни Євросоюзу заблокували 35 млрд євро російських активів – найбільше заморозила Франція, де зберігаються кошти Центробанку РФ.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на оцінку Єврокомісії на 5 квітня.

Франція очолила список із 23,5 млрд євро заморжених актвів росіян. Більшість цієї суми, 22,8 млрд євро, становлять кошти російського центробанку. У Бельгії було заморожено активи на суму 10 млрд євро, що включає в себе наслідки відключення семи російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT, зокрема ВТБ і Банк Росія.

Італія заморозила 1,1 млрд євро, включно з яхти та нерухомістю російських олігархів на Сардинії та Тоскані. На Ірландію припало заморожування активів на суму 839 млн євро, на Нідерланди – 516 млн євро та на Данію – на 4,2 млн євро.

Найбільша економіка ЄС, Німеччина, заморозила активи на суму 341 млн євро на початок квітня. Водночас за тиждень після цієї оцінки країна заарештувала суперяхту російського мільярдера Алішера Усманова Dilbar, вартість якої оцінювалася від 600 до 750 мільйонів доларів.

Дані для кількох країн-членів були недоступні, зокрема для Іспанії та Угорщини.

22:04

Брюссель розробляє плани шостого пакета санкцій проти Росії, які, як очікується, будуть представлені країнам Європейського Союзу на початку наступного тижня.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на чотири джерела, пише Європейська правда.

Новий пакет має включати певну форму заборони на імпорт російської нафти, а також може бути націлений на більшу кількість російських банків, щоб виключити їх із міжнародної платіжної системи SWIFT.

Великі російські банки, такі як Газпромбанк і Сбербанк, поки що не потрапили під європейські санкції, оскільки вони залучені в угодах з енергоносіями.

21:36

Нідерланди збираються поставити в Україну самохідні гаубиці, Німеччина забезпечить навчання і боєприпаси.

Про це повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, передає Європейська правда з посиланням на Spiegel.

Як зазначається, Німеччина підтримує доставку гаубиць, переговори про це перебувають на завершальній стадії.

З німецького боку планується забезпечити навчання і надати боєприпаси.

 

Нідерландська міністерка не прокоментувала, скільки самохідних гаубиць буде поставлено. Йдеться про «обмежену кількість».

Ця артилерія здатна вражати цілі на відстані до 40 кілометрів. Нідерланди мають 54 самохідні гаубиці.

20:38

Сполучені Штати нададуть Україні додаткову пряму фінансову допомогу у розмірі 500 мільйонів доларів США. 

 

Про це повідомив Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем та Міністеркою фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Йеллен.

Кошти надійдуть до державного бюджету України у формі грантової допомоги для допомоги у стабілізації економіки та забезпечення захищених видатків в умовах воєнного часу: виплати зарплат, пенсій, соціальних виплат.

20:19

Сполучені Штати почали постачати Україні реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) та працюють з іншими союзниками по НАТО, щоби Україна отримала більше реактивних систем.

Про це в інтерв’ю Європейській правді розповіла заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Вона зауважила, що реактивні системи залпового вогню, а також артилерія, є в останньому пакеті допомоги від США, та окремо наголосила, що постачання систем вже відбувається.

19:51

Посольство рф в Ісландії звинуватило західні країни у «накачуванні» України зброєю, яка нібито може опинитися на «чорному ринку» та у руках бойовиків. При цьому росія називає вантажі з іноземною зброєю на території України «законними військовими цілями».

«При цьому хотіли б особливо наголосити, що накачування озброєнням режиму в Києві не призведе до бажаних для Заходу результатів. Поставлені керівництвом росії завдання «операції з демілітаризації та денацифікації України» однозначно будуть досягнуті», — заявляють у рф.

19:49

Найближчими днями Ердоган зателефонує Зеленському і путіну — пропонуватиме їм зустріч у Туреччині.

19:46

Генсек ООН Антоніу Гутерріш 26 квітня планує зустрітися (в москві з владіміром путіним та сєргєєм лавровим. Повідомили у МЗС, що візит Гутерріша можливий і в Київ — але Україна поки не дала остаточної згоди. Пише УП.

17:27

До кінця цього року Нідерланди повністю  відмовляться від закупівлі російського газу та російського вугілля. Пише Європейська правда.

16:46

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон припустив, що повномасштабна війна в Україні може тривати до кінця 2023 року.

Повідомляє ВВС з посиланням на прес-конференцію Джонсона в Нью-Делі.

Джонсон сказав, що це є «реалістична ймовірність». На його думку, через катастрофічний провал російська верхівка на чолі з президентом рф володимиром путіним, не може відступити. Більше того, російська армія має кількісну перевагу.

16:44

Німеччина не може відмовитися від російських енергоносіїв, оскільки це сильно нашкодить її економіці та при цьому не допоможе зупинити війну в Україні. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц в інтерв'ю Spiegel, пише Європейська правда.

15:40

Президент Європейської ради Шарль Мішель у телефонній розмові з президентом рф владіміром путіним закликав створити гуманітарні коридори для Маріуполя. Про це Мішель написав у твітері, повідомляє Європейська правда.

«Настійно закликав до негайного гуманітарного доступу та безпечного проходу з Маріуполя та інших обложених міст, тим більше з нагоди православного Великодня», – написав Мішель.

15:36

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна ще доставить в Україну протитанкові засоби, міни й артилерійські боєприпаси. Але, за його словами, можливості Збройних сил Німеччини у постачанні зброї майже вичерпані.

14:32

Емманюель Макрон заявив, що Франція направить Україні самохідні артилерійські установки «Цезар».

«Позавчора мав розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Ми, як і раніше, поставляємо суттєве озброєння — від «Міланів» до «Цезарів» і ще кілька видів зброї. Я вважаю, що ми повинні й надалі йти цим шляхом», — наголосив Макрон.

13:57

Фінляндія зменшить третину імпорту електроенергії із рф з 24-го квітня, – пише Bloomberg.

13:45

Велика Британія планує відновити роботу посольства в Києві вже наступного тижня, – пише The Guardian.

13:15

Німеччина не може передати на прохання України важке озброєння, яким користується Бундесвер, оскільки існує загроза російської агресії проти НАТО. Про це заявив канцлер Шольц.

11:34

Австралія запровадила санкції проти дочок путіна та лаврова – їм заборонили в'їзд до країни, – пише Reuters.

До списку санкцій також потрапили 144 члени ради федерації, які підтримали визнання незалежності так званих лнр та днр.

11:25

Уряд Азербайджану надіслав чергову партію гуманітарної допомоги для України. Загальна вага перевищує 170 тонн на суму близько €2,4 мільйона, — повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук. 

09:13

Україні нададуть грант у розмірі €88,5 мільйона на розвиток у сфері економічного відновлення. Про це повідомив глава Мінфіну Сергій Марченко, який підписав відповідну угоду зі Світовим банком.

 

07:33

Австрія відмовилась від імпорту російської нафти, повідомляє нафтогазова компанія OMV.

07:22

Повідомляється, що цього місяця війська розпочали тренування на подарованих Британією броньованих патрульних машинах.

«Історичний момент». Австралія передає Україні бронеавтомобілі Bushmaster на $38 млн. Пише НВ.

Як уточнює агентство, Британія надає Україні 120 броньованих патрульних автомобілів, зокрема Mastiff. Вони можуть використовуватись як розвідувальна або патрульна машина.

Навчання українських військових відбувається, оскільки прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон посилює військову підтримку України.

Повідомляється, що військові США навчають українських військовослужбовців використати гаубичну артилерію в Польщі, а Британія — поводження з зенітними знаряддями.

05:34

Велика Британія вводить ембарго на імпорт срібла, лісу та високоякісних продуктів із росії

Нові санкції включають заборону на імпорт срібла, лісоматеріалів і високоякісних продуктів із Росії, зокрема ікри.

Також Велика Британія підвищить мита на 96 категорій товарів із росії та білорусі. Серед них були алмази та каучук, а також живі тварини, продукти харчування, одяг, транспортні засоби, музичні інструменти тощо.

З новими санкціями загальна сума імпортних мит і заборон на російські товари сягне понад 1 мільярд фунтів.

04:20

США допомагають зберігати та збирати докази військових злочинів, скоєних Росією в Україні.

Пряма мова: «Зараз ми зв'язалися з генеральним прокурором України (Іриною Венедіктовою – Ред.)  і ми допомагаємо… вони зібрали групу міжнародних союзників для допомоги, і тому ми допомагаємо у збиранні та збереженні доказів можливих військових злочинів».

03:29

Туреччина створює другу авіакомпанію для доставки російських туристів до середземноморських курортів. Про це повідомляє портал Airporthaber.

«Авіакомпанія під назвою MGA Aviation вже отримала попередній дозвіл Управління цивільної авіації Туреччини. Для польотів буде задіяно чотири літаки: два Boeing 737-900 і два Boeing 777», — пише видання.

Нова авіакомпанія буде створена в Анталії, процес планують завершити за короткий термін.

Терміни запуску польотів між аеропортами Росії та курортами Туреччини не названі. На першому етапі компанії зосередиться переважно на російських рейсах, надалі можлива експансія на інші ринки.

02:31

Глава Євроради Шарль Мішель нагадав, що Євросоюз готовий закупити та передати Україні важке озброєння.

Він нагадав, що ЄС уперше в історії ухвалив рішення виділити гроші на придбання зброї, яку передадуть Україні. Мішель наголосив, що Євросоюз готовий закупити важке озброєння. Пише НВ.

02:00

Росію позбавили статусу постійного спостерігача при Організації американських держав.

За резолюцію. «Зупинення статусу Російської Федерації як постійного спостерігача при Організації американських держав» було 25 голосів, проти - 0, вісім утрималися.

01:03

Швейцарія змінює систему розміщення біженців з України – тепер вони не зможуть самостійно обирати, де їм жити у країні.  

Мета полягає у розміщенні зареєстрованих українських біженців з урахуванням можливостей регіонів (кантонів) на основі принципу пропорційності.

00:30

Дві третини грузинів вважають, що їх країна має запровадити візовий режим для громадян рф.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024