стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 квітня

22 Квітня 2022, 23:47
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 квітня 8526
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 квітня

Триває 58 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:46

ЗСУ знищили командний пункт військ росії в Херсонській області: «Це крутіше Чорнобаївки буде».

Там було близько 50 російських офіцерів. Доля їх не відома, але гадаю, сумна. Вибухало довго. Передовий командний пункт. Як би ще один (убитий, - прим.) командувач армії не додався», - повідомив Олексій Арестович.

23:28

Є вірогідність, що завтра зможемо відкрити гуманітарний коридор з Маріуполя.  

Про це повідомила Ірина Верещук.

Точка збору та сама: на кільці біля торговельного центру «Порт-Сіті».  

Час збору – о 10:00.  Отже, завтра вранці стежте за офіційними повідомленнями. 

«Якщо все добре, я дам підтвердження.  Пишу вам зараз, увечері, щоб, якщо завтра зранку таки вдасться пробити коридор, ви були трішки налаштовані та підготовлені. Розумію, як вам важко. Стільки разів зривалися коридори. Але ми з вами маємо пробувати стільки разів, скільки треба, поки не вийде» – йдеться в повідомленні.

23:04

Звернення Зеленського. Головне:   

  • росія принесла в Україну смерть. Після восьми років жорстокої війни на Донбасі росія захотіла знищити нашу державу повністю. Буквально позбавити українців права – нашого права на життя. Але якими б жорстокими не були битви, у смерті немає шансів перемогти життя. Це знає кожна людина. Це знає кожен християнин. Це базовий елемент нашої культури. 
  • Можливо, в сучасній російській культурі цього вже не існує. Бо, щоб зробити все, що вони наробили проти українців, у наших містах... треба вбити в собі людину. Бо людина будь-якої віри просто не може такого зробити. 
  • Я вдячний нашим британським друзям за важливе символічне рішення, яке було оголошене саме сьогодні, про повернення посольства в Київ. Велика Британія стала двадцять першою державою, яка повертає дипломатичне представництво в нашу столицю. 
  • Сьогодні з посиланням на російських військових була поширена новина про те, що начебто їхнім завданням зараз є встановлення контролю над півднем України та вихід до кордону Молдови. І нібито там, у Молдові, порушуються права російськомовних. Хоча, якщо бути чесним, то територія, на якій росії варто б попіклуватися про права російськомовних, – це сама росія. 
  • Російське вторгнення в Україну передбачалося тільки як початок, а далі вони хочуть захопити й інші країни. Звісно, ми будемо захищатися стільки, скільки потрібно, щоб зламати цю амбіцію рф. Але всі народи, які так само, як і ми, вірять у перемогу життя над смертю, мають боротися разом з нами. 
  • Триває повернення нормального життя на території, які звільнені від окупантів. Якщо на початок цього тижня розмінування відбулося в 70 населених пунктах, то станом на сьогодні розміновано 184 населених пункти. Звісно, потрібно зробити ще дуже багато. Але темп, я вважаю, непоганий. 
  • Гуманітарні штаби працюють на території вже понад 500 деокупованих населених пунктів. Щодобово додаються майже по 100 населених пунктів, куди ми повертаємо медичні та освітні послуги, роботу органів соціального захисту, фінансові установи. 
  • У доволі швидкому темпі відновлюємо транспортне сполучення. Плюс 96 населених пунктів за добу, куди повернули автомобільне сполучення. Плюс 183 населених пункти, куди повернули роботу АЗС. Плюс 90 населених пунктів, куди повернули електрику. 
  • Ще раз наголошую: за будь-якої можливості кожен і кожна мають протистояти окупації. Ігноруйте окупантів. Не співпрацюйте з ними. Не допомагайте їм. Знешкоджуйте колаборантів. 
  • Підписав указ про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 48 захисників України. За мужність у бойових діях, за зразкове виконання військового обов'язку.

21:46

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» Українські захисники продовжують стримувати агресора.

22 квітня російські фашистські війська здійснили 3 атаки.

Також наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки. В результаті чого було знищено склад з паливом та боєприпасами. Тривають бої. Втрати ворога склали: особового складу – до 130, танків – 3, БМП – 3, БТР – 4, ББМ – 1, АТ – 13, БПЛА – 2.

20:54

Міська влада Маріуполя отримала інформацію про ще одне масове поховання загиблих маріупольців – братську могилу 45 на 25 метрів. В окупованому місті росіяни продовжують знищувати мирних українців.

Про це інформують на сторінці Маріупольської міської ради у Telegram

21 квітня стало відомо, що супутник зафіксував велику братську могилу в окупованому російськими військами селищі Мангуш, там можуть бути поховані від 3 до 6 тисяч маріупольців.

А вже 22 квітня з'явилася інформація про ще одну таку могилу на схід від Маріуполя, у селі Виноградне.

Так, на супутникових знімках Planet видно, що розмір масового поховання становить 45 на 25 метрів. Тут може бути поховано щонайменше 1000 вбитих росіянами маріупольців.

20:15

Із 37 зруйнованих або пошкоджених мостів на 11-ти вже відновили рух, ще на 15-ти наразі тривають роботи — очільник Київської ОВА Олександр Павлюк у Telegram.

19:13

Радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко повідомив, що у місті тривають обстріли 24/7. Глобально нічого не змінилося, питання нині в тому, з чого стріляють: гаубиці, літаки або зброя.

«Це постійне пекло, яке триває вже декілька тижнів і не закінчується. Вони дають іноді кілька годин передиху, коли евакуація. І все», — зазначив він.

19:12

На Київщині знайшли вбитим волонтера з Бучі Дениса Бутенка — про це виданню ZMINA повідомили монітори правозахисної організації World Organisation Against Torture (ОМСТ) з посиланням на дружину загиблого Вероніку.

За цими даними, 18 квітня слідчий поінформував родину Бутенка, що його тіло з п’ятьма вогнепальними ранами знайшли у лісосмузі між Ворзелем та Бучею.

19:10

Балаклійському міському голові повідомили про підозру у держзраді та колабораційній діяльності. За даними слідства, під час окупації збройними силами рф у березні він перейшов на бік ворога.

19:08

Збройні сили рф здійснили черговий обстріл міста Слов’янськ Донецької області. Внаслідок дій окупантів пошкоджено будівлю загальноосвітньої школи та декілька житлових будинків. Повна інформація щодо постраждалих та зруйнованої інфраструктури наразі встановлюється. На місці працюють правоохоронці та представники ДСНС. Інформує Офіс Генпрокурора.

18:43

Оперативна інформація станом на 18:00 щодо російського вторгнення:

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не здійснював. Спостерігається нарощування систем радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби у прикордонних з Україною районах Гомельської області. 

В районах населених пунктах Клімовка та Димамерки розгорнуто пости постановки радіоперешкод підрозділами зі складу 48-го окремого батальйону радіоелектронної боротьби західного оперативного командування збройних сил республіки білорусь. Крім того, противник провів тренування чергових сил і засобів протиповітряної оборони.

Зберігається загроза завдання ракетно-авіаційних ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури України з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку підрозділи прикордонної служби ФСБ російської федерації продовжують здійснювати посилену охорону українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Триває перегрупування військ ворога.

На Слобожанському напрямку окупанти силами підрозділів зі складу 6-ї загальновійськової армії, балтійського та північного флотів продовжують часткове блокування міста Харкова, намагаються здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

На Ізюмському напрямку ворог проводить повітряну розвідку позицій наших військ з метою визначення можливих напрямків наступу. Для покращення тактичного положення підрозділів противник намагався здійснювати наступальні дії у напрямках населених пунктів Заводи та Дібровне, успіху не має. 

На Донецькому і Таврійському напрямках бойові дії відбувалися вздовж всієї лінії зіткнення.

Протягом доби ворог здійснював штурмові дії у напрямку міста Слов’янськ, закріпився в населеному пункті Лозове. В районах Зеленої Долини та Кремінної противник продовжує закріплюватись на зайнятих позиціях, здійснює перегрупування та підготовку до наступальних дій.  

Противник здійснив посилення угруповання військ за рахунок переміщення з території російської федерації окремих підрозділів 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу. Безуспішно намагається закріпитись в населеному пункті Рубіжне.

В районі Попасної ворог проводив штурмові дії в напрямку населеного пункту Новотошківське та вглиб населеного пункту Попасна, успіху не має. Закріпився в центральній частині населеного пункту Степне.

На Авдіївському та Курахівському напрямках окупанти намагалися здійснювати штурмові дії, успіху не мають.

На Маріупольському напрямку противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю та блокувати наші підрозділи в районі «Азовсталі». 

На Запорізькому напрямку окупанти здійснювали штурмові дії в напрямку населеного пункту Зелене Поле, успіху не мають. Ворог посилив угруповання за рахунок переміщення підрозділів 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу. Разом з тим, батальйонна тактична група 127-ї мотострілецької дивізії 5-ї загальновійськової армії втратила боєздатність та виведена в район відновлення.

На Південнобузькому напрямку, в районі населеного пункту Олександрівка, ворог здійснює оборону зайнятих позицій. Проводить повітряну розвідку. Не виключається ведення штурмових дій з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області. 

За наявною інформацією, особовий склад окремої групи російських військ у так званій «придністровсько-молдавській республіці» несе службу у повсякденному режимі. Водночас, залишається імовірність використання території невизнаної республіки для агресії проти України.

18:09 

Українські захисники завдали таких втрат російській армії, що для поповнення власних лав рф набирає навіть психічно хворих юнаків. На одній із перехоплених СБУ розмов чути, як мати окупанта переживає за здоров’я сина, який страждає психічними розладами. 

Він її переконує, що «с моими психическими расстройствами это (війна, – ред.) очень даже на пользу идет. Видишь, какой спокойный, да? Маньяк, как серийный убийца,  как Чикатило, спокойный…».

Така відповідь налякала навіть його матір. Слідчі та оперативні підрозділи СБУ активно над цим працюють. 

18:06

росія активізувала закидання в Україну потенційних диверсантів, зокрема, членів так званих приватних військових кампаній, заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в етері телемарафону.

17:54

Російські військові 22 квітня зайшли до ще двох територіальних громад у Херсонській області – Великолепетиської та Горностаївської. Пише УП.

17:33

В Херсоні чутно вибухи. Повідомляє Суспільне.

17:30

Голову Нововоронцовської ОТГ Херсонської області Володимира Марчука звільнили з російського полону — міський голова Кривого Рогу Олександр Вілкул.

16:54

Керівництво російської армії завершує визначення вигідних місць для нанесення головних ударів на сході України. Сказав речник Міноборони Олександр Мотузяник на брифінгу, повідомляє пресслужба міністерства

«Керівництво російської армії завершує визначення вигідних місць для нанесення головних ударів. Про це свідчать способи вогневого ураження, форма побудови бойових порядків, ешелонування військ противника та безперервні наступальні дії на окремих напрямках.

Найбільша активність окупантів спостерігається в напрямку Ізюм – Барвінкове, в районі вузлової залізничної станції Попасна, Сєверодонецького урбанізованого району, міста Маріуполя та на ділянці дороги Запоріжжя – Донецьк».

16:53

На Донеччині у п’ятницю станом на 15 годину росіяни обстріляли 20 населених пунктів, у яких зруйнували або пошкодили 34 цивільні об'єкти. Помідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко у Telegram.

16:51

росіяни забирають у вивезених громадян України їхні паспорти і видають їм документ на зразок міграційної довідки, але в них все ж залишається можливість виїхати до Євросоюзу за допомогою російських волонтерів та українського Офісу омбудсмена. Повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в ефірі телеканалу Настоящее время, Укрінформ.

16:45

Так званий «суд» російської окупаційної адміністрації в Криму ухвалив «ув’язнити» на два роки колишнього голову Меджлісу кримськотатарського народу та народного депутата Мустафу Джемілєва. Повідомляє російське провладне видання Крым-Информ. Пише Українська правда.

16:12

російські крилаті ракети, які ЗМІ рф називають «гордістю новітньої високоточної російської зброї», оснащені електронікою 60-х років минулого століття, повідомляє українська розвідка.

Зокрема, ракети типу Х-101 виготовлялися з 1999 до 2013 рік. Щоправда, результат застосування окупантами цих ракет під час бойових дій в Україні спростував заявлену ефективність. Електронна компонентна база виявилася далекою від сучасної.

Українські експерти проаналізували системи наведення та навігації крилатих ракет типу Х-55, а також їхні модифікації Х-555 та Х-101. Зʼясувалося, що «сучасні» блоки наведення розроблені у 1960-1970 роках та випускалися «Воронезьким заводом радіодеталей», «Мінським заводом "Інтеграл"» та іншими підприємствами радянського союзу.

15:52

Влада Ірпеня просить мешканців подати дані про руйнування будинків: створили бот. Про це пише Українська правда.

15:45

В укриттях заводу «Азовсталь» перебувають приблизно тисяча мирних мешканців, серед яких літні люди, жінки та багато дітей, навіть немовлята та приблизно 500 поранених військових.

У них закінчується питна вода, мало їжі, люди з бомбосховища зовсім не бачать сонячного світла. Діти на межі виснаження і потребують всебічної допомоги. Повідомляє Людмила Денісова.

15:44

У Києві вже 815 укриттів під'єднано до інтернету, повідомили у КМДА.

15:01

По всьому Сєвєродонецьку на Луганщині зникло світло — російські війська перебили високовольтну лінію. На місці аварії працюють комунальники.

14:51

Рятувальники ліквідували займання будівлі церкви в Гостомелі. 22 квітня о 12:29 у смт Гостомель, Бучанського району, у будівлі церкви Покрови Пресвятої Богородиці (УПЦ  МП) в куполі виникло загоряння. Жертв та постраждалих немає. Повідомляє ДСНС.

14:28

Під час обстрілів російськими військовими села Нова Зоря на Херсонщині загинуло двоє людей, ще один отримав тяжкі поранення, прокуратура Херсонської області відкрила кримінальне провадження за порушення законів та звичаїв війни. Пише Суспільне.

14:22

За даними української розвідки режим путіна планує залучити російських гвардійців та структури ФСБ рф для подальшого наступу на завод «Азовсталь» в заблокованому Маріуполі, який захищають українські Сили оборони. Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в ефірі національного телемарафону.

14:18

Брифінг заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка:

  • На Київщині вже розчистили понад 300 км доріг. Також в області відновлено рух на 7 переправах. Продовжуються роботи з облаштування 8 переправ біля зруйнованих мостів;
  • «Ірпіньводоканал» повністю запустив водопостачання у всю систему Бучі, але через відсутність електрика вода поки є лише там, де будинки розміщені нижче водопровідних мереж. У місто частково повернули мобільний зв'язок;
  •  У Бородянці найближчим часом відновлять роботу каналізаційної системи. У Бучі розпочали встановлення вікон в будинках;
  • У Харкові відновлено газопостачання 5 житлових будинків, що були пошкоджені під час обстрілів. У Дергачах відновили електропостачання. У селах Ємці та Шовкопляси газопостачання повністю відновлено всім абонентам. 

14:13

22 квітня окупанти обстріляли Миколаїв, троє людей постраждали, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич в ефірі телемарафону.

Напередодні внаслідок обстрілу міста одна людина загинула, дві дістали поранення. За його словами, ці люди вийшли на вулицю в комендантську годину.

13:49

ФСБ почала «кришувати» російських військових-мародерів. Вони вилучають у них дорогі награбовані в Україні товари, а натомість обіцяють не притягувати до кримінальної відповідальності. Про це свідчать нові телефонні розмови російських загарбників, які вдалося перехопити СБУ. 

«Я уже ничего не вывезу. 63 айфона было. 13-х, на 512 гигабайт, Pro Max. Сколько б бабок было!» – розповідає окупант своїй дружині.

«И куда вы дели это всё?» – зі здивуванням перепитує вона. 

«Фебсы забрали! ФСБшники», –  розчаровано відповідає вояка. 

Напевно, після масового виходу західних брендів із ринку рф ФСБ отримала нове стратегічне завдання з «імпортозаміщення». Принаймні для свого керівництва…

13:30

70 людей вдалося врятувати сьогодні з Луганщини, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

По шкільному автобусу, що прямував з людьми з Попасної, росіяни відкрили вогонь. Постраждалих немає.

Напередодні ворог також обстріляв автобус поблизу Рубіжного.

13:19

З 23-го квітня російські війська беруть на себе контроль та відповідальність за Олешки на Херсонщині, – повідомляє мер Євген Рищук. 

Нині окупанти посилено шукають нового очільника міста, прізвищ поки не називають.

12:52

російські окупанти влаштували «фільтраційні» табори у межах Маріуполя, де ділять чоловіків на категорії. Деяких відразу кидають у тюрми, інших змушують виконувати «чорну» роботу, – повідомляє мер міста Вадим Бойченко.

Російські загарбники ретельно вивчають справу кожного жителяМаріуполя. Після цього їх ділять на три категорії:

  • держслужбовці та муніципальні працівники відразу отримують покарання: їх садять у тюрми, піддають туртурам. Це може тривати тижнями.
  • чоловіки, які не служили на держслужбах, – переходять до лав так званих «збройних сил ДНР»;
  • тих, хто не може служити, відправляють зачищати сліди російських злочинів – розбирати завали, ховати трупи тощо.

 

12:32

Триває розмінування Чернігівщини, – повідомляють у ДСНС.

За добу піротехніки ДСНС вилучили 214 вибухонебезпечних предметів, зокрема дві авіабомби: ФАБ-500 та ФАБ-250. 

Всього ж від початку воєнних дій вилучили 16 267 вибухонебезпечних предметів.

12:26

Звіт із зони ООС на Донбасі: упродовж минулої доби ворожих обстрілів зазнали 25 населених пунктів Донеччини та Луганщини.

Також ворог обстріляв 673-й км траси Київ — Харків — Довжанське (М-03).

Ворожі артилерійські та авіаційні обстріли спричинили руйнування і пошкодження близько 20 багатоповерхових і приватних житлових будинків.

Унаслідок обстрілу села Зарічне поранений місцевий житель.

Ворог також продовжує нищити соціальну інфраструктуру: школи, лікарні тощо.

 

12:24

Окупанти із систем залпового вогню Ураган обстріляли обласну травматологічну лікарню у Лимані, – повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

12:22

За добу 2 831 вибухонебезпечний предмет знешкодили піротехніки на Київщині. А всього за весь час – 20 765, – повідомляє голова ОВА Олександр Павлюк.

12:21

Ексдепутату Щастинської райради на Луганщині повідомлено про підозру у колабораційній діяльності.

Відомо, що він добровільно зайняв посаду виконувача обов’язків голови адміністрації Новоайдарського району самопроголошеної так званої «лнр», – повідомляє Офіс Генпрокурора. 

12:02

На росії назвали завдання другого етапу «спецоперації» в Україні.

Одним із завдань є встановлення повного контролю над Донбасом та Південною Україною, це дозволить створити сухопутний коридор до Криму та ще один вихід до так званого Придністров'я, заявив заступник командира орди центрального військового округу генерал-майор Рустам Міннекаєв.

11:58

У Маріуполі окупанти впроваджують систему перепусток для пересування по місту, – повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

11:57

російські окупанти відмовляються відкрити коридор для цивільних у Маріуполі, – повідомляє Ірина Верещук.

Водночас вони відкривають «коридор для здачі у полон».

На Азовсталі наразі перебувають наші військові та приблизно 1000 цивільних. Росіяни бояться її штурмувати, проте свідомо та цинічно не випускають цивільних, намагаючись таким чином додатково тиснути на захисників міста.

11:53

Запорізька ОВА про падіння літака сьогодні вранці: повітряне судно належало Україні, воно виконувало технічний рейс. Наразі відомо про одного загиблого і двох поранених. Кількість екіпажу та причини падіння з'ясовуються.

За попередньою і поки не підтвердженою інформацією, літак зачепив електроопору, внаслідок чого загорівся двигун. На місці події працює ДСНС та відповідні органи

10:51

росія може приховано рекрутувати найманців у Ефіопії та Еритреї.

Кореспонденти Reuters зафіксували 19 квітня кілька сотень чоловіків біля посольства рф, які заповнювали анкети з правоохоронцями Ефіопії. Силовики просили їх особисті дані та свідоцтво про наявність бойового досвіду.

Російське посольство не відповіло на запит Reuters про коментар, але 19 квітня воно оприлюднило заяву, що натовп чоловіків були «пересічними громадянами Ефіопії, які хотіли висловити солідарність і братерську дружбу з росією».

Деякі чоловіки з натовпу, з якими поспілкувалися журналісти, сказали, що вони не хочуть жити в Ефіопії, а тому хочуть потрапити до Європи або росії, щоби мати краще майбутнє.

У The Times навели дані представника розвідки однієї західної країни, що в сусідній Еритреї існують плани надіслати п′ять тисяч добровольців до лав російської армії.

10:45

Окупанти двома ракетами ообстріляли острів Хортиця на Запоріжжі 21 квітня. Постраждали восьмеро людей, пошкоджена будівля санаторію-профілакторію одного з підприємств, – повідомляє очільник Мінкульту Олександр Ткаченко. 

Також загарбники продовжують красти з Маріупольського музею медальєрного мистецтва унікальну колекцію Юхима Харабета – місце її перебування наразі невідоме.

10:34

Загальні бойові втрати противника:

10:33

росіяни зривають евакуацію із Луганської області – автобус не доїхав через артобстріли Рубіжного, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

10:28

Сучасні російські крилаті ракети оснащені електронікою, розробленою в 60-х роках минулого століття.

Ракети типу Х-101 виготовлялися з 1999 до 2013 рік.

Російські ЗМІ повідомляли про них як про гордість новітньої високоточної російської зброї. Щоправда, результат застосування окупантами ракет Х-101 під час бойових дій в Україні спростував заявлену ефективність. Електронна компонентна база виявилася дуже далекою від сучасної.

Проведений українськими експертами аналіз систем наведення та навігації крилатих ракет типу Х-55, а також їх модифікацій Х-555 та Х-101 засвідчив, що «сучасні» блоки наведення розроблені у 1960-1970 рр. та випускалися «Воронезьким заводом радіодеталей», «Мінським заводом «Інтеграл» та іншими підприємствами радянського союзу.

Також, у «новітніх» ракетах використовується навігаційна система ПГИ-2М, розроблена в 1977 році.

10:26

У Вільнянському районі Запорізької області впав літак АН-26, який виконував технічний рейс. Є постраждалі, обставини наразі з'ясовують, – повідомляє Запорізька ОВА.

09:26

Місто Слов'янськ вночі окупанти обстріляли касетними бомбами. На щастя, обійшлося без жертв, – повідомляє мер Вадим Лях

09:16

«Укрзалізниця» запустила сім додаткових евакуаційних рейсів на 22 квітня.

09:12

Через небезпеку на маршрутах 22 квітня гуманітарних коридорів не буде, – повідомила міністерка Ірина Верещук.

08:43

11 спроб обстрілу мирного населення Луганщини здійснила російська армія упродовж минулої доби, – повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай. 

Поранень зазнали четверо жителів області. Сім будинків частково зруйновані.

08:30

В одному з будинків Сєвєродонецька не розірвалася авіаційна ракета. Її своєчасно знайшли піротехніки ДСНС, які перевіряли багатоповерхівку на наявність залишків вибухонебезпечних предметів, – повідомляє голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

 

06:55

Оперативна інформація станом на 06.00 22.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася п’ятдесят восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави та завдає ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури. 

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Вживаються заходи з посилення прикриття державного кордону на західному і північно-західному напрямках. Сили і засоби протиповітряної оборони переведені на несення чергування у посиленому режимі. Посилено охорону штабів, вузлів зв’язку, військових містечок, арсеналів, баз та складів зберігання озброєння, військової техніки та паливно-мастильних матеріалів.

На Слобожанському напрямку ворог, силами до семи батальйонних тактичних груп зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів, продовжує частково блокувати місто Харків, здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури. 

На Ізюмському напрямку противник зосередив для ведення бойових дій до 25-ти батальйонних тактичних груп зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї та 35-ї загальновійськових армій та 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

Ворог здійснює спроби вести наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Вийшов на північні околиці Дібровного, намагається закріпитись на досягнутому рубежі. 

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти протягом доби активізували бойові дії вздовж всієї лінії бойового зіткнення. Ворог здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Зарічне та, силами до батальйону, намагається наступати в районі населеного пункту Рубіжне.

Тривають оборонні бої з противником у напрямку населених пунктів Новтошківське та Попасна.

Ворог продовжує намагатися за підтримки артилерії здійснювати штурмові дії в районі населеного пункту Мар’їнка. 

Одночасно ворог посилює угруповання військ на Запорізькому напрямку. Тривають заходи логістичного забезпечення окупаційних військ. 

На Південнобузькому напрямку противник продовжує здійснювати вогневий вплив на підрозділи Сил оборони, намагався провести розвідку боєм у районі Трудолюбівки, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції.

Противник продовжує зазнавати втрат. За наявною інформацією, 20 квітня цього року, у центральну районну лікарню міста Новоайдар було доставлено чергову партію поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації (близько 220 осіб) та понад 50 тіл загиблих загарбників.

Крім того, батальйонна тактична група 136-ї окремої мотострілецької бригади  58 загальновійськової армії Південного військового округу, яка діяла на Курахівському напрямку, зазнала значних втрат в живій силі (до 250 осіб) та втратила до 10 одиниць реактивних і ствольних артилерійських систем.

Також, за наявною інформацією, особовий склад 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу, що залучений до бойових дій на території України, не отримав так звані “бойові” кошти за березень місяць. Через що військовослужбовці висловлюють своє невдоволення та обурення.

З метою недопущення зриву весняної призовної кампанії на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим з 30 квітня поточного року виїзд та в’їзд на півострів окупантами буде заборонений.

На тимчасово зайнятих територіях ворожі підрозділи продовжують блокувати переміщення місцевого населення, грабувати та штучно наближати гуманітарну кризу - здійснюють руйнування об’єктів критичної інфраструктури та блокують доставки гуманітарних вантажів з території України.  Є випадки розстрілів цивільного населення та волонтерів.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено шість танків, вісім одиниць броньованої та п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, чотири артилерійські системи.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України, разом із зенітниками Сухопутних і Десантно-штурмових військ, морської піхоти та Національної гвардії за попередню добу було знищено п’ятнадцять повітряних цілей: дев’ять БПЛА, три літаки та три вертольоти. 

03:55

Як розповів мер Мелітополя Іван Федоров в ефірі національного телемарафону, з початком окупації мелітопольці чинили ворогу мирний спротив, повідомляє 24 канал. Коли ж росіяни почали діяти як терористи, то отримали гідну відповідь на свої злочини.

Коли росіяни в Мелітополі почали блокувати мирні мітинги, стріляти по мирних громадянах та викрадати людей, то зустрілися з новою формою спротиву – партизанами.

«За даними розвідки, є підтверджено знищення 100 окупантів. Окупанти намагаються знайти бодай когось, але не можуть, адже проти них весь Мелітополь», – заявив Федоров.

Зазначимо, раніше українська розвідка повідомляла про те, що рух опору Мелітополя ліквідував 70 окупантів. На тілах виявляли ножові та вогнепальні поранення. Росіяни намагаються усіляко приховати цей акт спротиву.

 

03:46

Українська ППО знищила одразу 15 повітряних цілей.

Дев’ять із них – безпілотники оперативно-тактичного рівня «Орлан-10». 

Підрозділами зенітних ракетних військ Сухопутних військ знищено шість таких апаратів, ще два «Орлана» із ПЗРК уразили Десантно-штурмові війська та один БпЛА – на рахунку ЗРВ Повітряних Сил. 

Майже одночасно на Ізюмському напрямку зенітні ракетні підрозділи повітряного командування «Схід» Повітряних Сил знищили одразу два російські літаки. Попередньо – Су-34 та Су-35.

Десантно-штурмові війська доповнюють статистику збитих бортів ворога штурмовиком Су-25 та вертольотом Мі-8.

Ще один Мі-8 – збивають морські піхотинці. Національна гвардія України, повідомила про збиття «Алігатора» – вертольота Ка-52 рашистів.

Отже, за підсумками доби 21 квітня уражено 15 повітряних цілей:

  • 3 літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25);
  • 3 вертольоти (два Мі-8 та один Ка-52);
  • 9 БпЛА ОТР («Орлан» –10)

03:27

Радниця заступника глави Офісу президента Олена Симоненко заявила, що за останню добу російські окупанти захопили у Донецькій області 42 населені пункти.

В ефірі українського ТБ вона наголосила, що в ці регіони буде складно доставляти гуманітарну допомогу.

«За сьогодні додалося 42 населені пункти, які потрапили під окупацію за рахунок Донецької області. Усі ми розуміємо, що в цих населених пунктах далі буде дуже важко доставляти провізію, їжу, засоби гігієни тощо. Там відбуваються жорсткі воєнні дії», - заявила Симоненко

Вона зазначила, що загалом в окупації перебувають 3500 населених пунктів.

«Всього таких населених пунктів, де йдуть бойові дії, в Україні 11 550», - повідомила Симоненко.

03:04

З підконтрольної території Донеччини виїхали майже три чверті населення.

Таку оцінку дав голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко під час телемарафону.

До 24 лютого 2022 року на підконтрольній українській владі території Донецької області постійно проживали 1 мільйон 670 тисяч людей. Зараз залишилося близько 430 тисяч. 

Якщо взяти, наприклад, Краматорськ, найбільше місто області після Маріуполя, - там з 200 тисяч залишилося трохи понад 40 тисяч.

Ворог продовжує активні бойові дії, тому влада Донеччини постійно наполягає на евакуації мирного населення.

02:32

На Одещині нейтралізували центр проросійського громадського об'єднання. Він мав на меті розхитати ситуацію на Півдні.

«Зловмисники виготовили партію друкованих антиукраїнських матеріалів, намагалися їх поширювати та агітувати за організацію сепаратистських мітингів», – розповіли в Оперативному командуванні «Південь»

Через свідому патріотичну позицію жителів південних регіонів та ефективну контрдиверсійну роботу відповідних структур діяльність зловмисників не мала успіху..

01:27

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що відновлення України після російського вторгнення коштуватиме 600 мільярдів доларів. Шмигаль закликав членів Міжнародного валютного фонду пожертвувати 10% резервних активів, отриманих від МВФ.

00:24

У Бородянці та на Гавронщині Київській області правоохоронці виявили у місцях масового захоронення 11 вбитих загарбниками громадян, - зокрема, трьох жінок, двох підлітків і 6 чоловіків було виявлено у «братських» могилах на Бучанщині.

00:10

Головне зі звернення президента:

Голова Уряду Данії заявила про готовність підтримати програму післявоєнного відновлення України в частині відбудови і розвитку Миколаєва та суднобудівної галузі України.

Сполучені Штати оголосили про новий пакет підтримки для нашої держави. Вдячні за це. Цей пакет включає дуже потужні оборонні інструменти для наших військових. Зокрема, це артилерія, снаряди, безпілотники. Те, що ми очікували.

На півдні та сході нашої країни окупанти продовжують робити все, щоб були підстави для них говорити хоча б про якісь перемоги. Вони накопичують сили, заганяють на нашу землю нові батальйонні тактичні групи. Намагаються навіть розпочати так звану «мобілізацію» в окупованих районах України. Жоден з цих кроків не допоможе росії у війні проти нашої держави. Вони можуть лише відтягувати неминуче.

Закликаю мешканців південних районів України – в Херсонській та Запорізькій областях – дуже уважно ставитись до того, яку інформацію про себе ви даєте загарбникам. І якщо вони просять вас заповнити якісь анкети, залишити десь ваші паспортні дані, то знайте – це не для того, щоб вам допомогти. Це для того, щоб реально сфальшувати на вашій землі так званий «референдум», якщо надійде команда з Москви реально влаштувати таку виставу.

На жаль, росія відкинула пропозицію встановити Великоднє перемирʼя. Це дуже добре демонструє, як насправді керівники цієї держави ставляться до християнської віри. До одного з найбільш радісних та важливих свят.

Кілька хвилин тому перед записом цього звернення підписав черговий указ про нагородження наших героїв, наших військових. Державними нагородами відзначені 202 захисники України. З них 194 військовослужбовці Збройних Сил та 8 військовослужбовців Держспецзвʼязку

00:06

Протягом четверга на Харківщині зафіксували близько 50 російських обстрілів із артилерії та реактивних систем залпового вогню — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024