стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 20 квітня

20 Квітня 2022, 23:33
Джерело: Depositphoto 4080
Джерело: Depositphoto

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:33

Голови сенатів Чехії і Польщі звернулися до парламентів країн ЄС, НАТО та інших демократичних країн із закликом терміново надати Україні важку зброю, пише УП.

22:54

Сполучені Штати в середу оприлюднили новий пакет санкцій проти Росії, націлений на ключовий комерційний банк РФ і мережу з більш ніж 40 фізичних та юридичних осіб на чолі з підсанкційним російським олігархом Костянтином Малофеєвим.

Про це повідомило міністерство фінансів США, пише «Європейська правда».

У заяві міністерства відзначається, що Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визначило юридичних та фізичних осіб, причетних до спроб ухилення від санкцій, запроваджених Сполученими Штатами та їхніми міжнародними партнерами проти Росії.

Під санкції потрапили російський комерційний банк «Транскапіталбанк» і глобальна мережа з понад 40 фізичних і юридичних осіб на чолі з підсанкційним російським олігархом Костянтином Малофєєвим, включаючи організації, основна місія яких полягає в сприянні ухилянню російських організацій від західних санкцій.

Усі організації, що належать Малофєєву на 50 відсотків або більше, підпадають під санкції, включно з «Царьград Медиа».

Санкції торкнуться компаній, що працюють у російській індустрії видобутку віртуальної валюти, яка, як повідомляється, є третьою за величиною у світі. Зокрема, під санкції потрапить один з найбільших операторів дата-центрів для майнінгу криптовалют BitRiver та 10 його російських «дочок».

Крім того, Держдеп США запроваджує візові обмеження щодо 635 громадян Росії, які причетні до придушення інакодумства в Росії та за кордоном, причетні до діяльності, що загрожує територіальній цілісності України, а також причетні до порушень прав людини у в'язницях та місцях неофіційного тримання під вартою у підконтрольних Росії районах Донбасу.

21:56

Президент Європейської ради Шарль Мішель повідомив, що трастовий фонд солідарності з Україною розпочне роботу 5 травня, передає Інтерфакс-Україна.

«5 травня, буде відправна точка цього трастового фонду, з міжнародної конференції донорів. Вона буде організована Польщею, Швецією та за підтримки Єврокомісії, всіх країн-членів, а також за підтримки багатьох міжнародних дійових осіб», – заявив він.

За словами Шарль Мішеля, ЄС тісно працює з такими міжнародними організаціями як МВФ та Світовий банк, щоб переконатися, що ЄС може мобілізувати кошти на підтримку України.

21:24

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш направив запит до постійних представництв України та РФ при ООН з проханням про зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві та президентом Владіміром Путіним у Москві.

Він хотів би обговорити термінові кроки для встановлення миру в Україні, а також перспективи принципу багатосторонності в міжнародних відносинах, заснованого на Статуті ООН та міжнародному праві.

21:22

США розпочали навчання українських військових поводженню з гаубицями, які Сполучені Штати передають ЗСУ для боротьби з російським вторгненням.

Про це журналістам повідомив високопосадовий представник міністерства оборони США, пише «Європейська правда» з посиланням на CNN.

За словами чиновника, навчання проходять близько 50 українців у країні поза межами України. Чиновник не уточнив, в якій країні вони відбуваються.

«Це невелика кількість українців, трохи більше 50, вони будуть навчені поводженню з гаубицями, а потім зможуть повернутися в Україну та тренувати своїх колег», – сказав чиновник.

Крім того, він розповів, що до Європи вже прибули американські гаубичні снаряди для відправки в Україну.

В останньому пакеті допомоги на суму 800 мільйонів доларів США заявили, що відправлять загалом 40 000 гаубичних снарядів.

Нагадаємо, перший пакет військової допомоги США на 800 мільйонів доларів оголосили у середині березня, наступний, також на 800 мільйонів – 13 квітня. Зброя почала надходити за лічені дні після оголошення. 

20:59

Міністри фінансів країн G20 і керуючі центральними банками залишили зустріч у середу, 20 квітня, коли почали виступати російські офіційні особи, пише УП.

За словами людей, знайомих з подіями, міністр фінансів США Джанет Йеллен та інші міністри фінансів та керуючі центральними банками залишили зустріч G20 у середу, коли російські офіційні особи почали виступати перед присутніми.

Крім того, зазначається, що у страйку також взяв участь міністр фінансів України Сергій Марченко.

За словами джерел, засідання здебільшого було присвячене економічним ризикам, пов'язаним із вторгненням росії в Україну.

Один із співрозмовників журналістів сказав, що деякі офіційні особи, які були присутні на заході, практично вимикали свої камери, коли говорили російські офіційні особи.

20:56

Німеччина до початку літа збирається наполовину зменшити імпорт російської нафти і до кінця року довести його до нуля, а потім це стосуватиметься і газу.

Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час пресконференції зі своїми балтійськими колегами у Ризі, пише «Економічна правда» з посиланням на Reuters.

«Я говорю тут чітко і недвозначно: так, Німеччина також повністю припиняє імпорт російських енергоносіїв. Ми скоротимо нафту вдвічі до літа і будемо на рівні 0 до кінця року, за цим піде і газ у рамках спільної європейської дорожньої карти, тому що наш спільний вихід, повний вихід ЄС – це наша спільна сила», – заявила Бербок.

19:15

Японія офіційно скасувала торговий статус росії «найбільшого сприяння» через її вторгнення в Україну.

Скасування торгового статусу стосується мит на весь російський імпорт, що дозволяє Токіо вводити вищі мита на такі товари, передає УП.

19:13

США готують для України ще один пакет військової допомоги на $800 мільйонів — CNN, передає Україна 24.

18:21

Німеччина припинить імпорт російської нафти до кінця 2022 року, — Reuters з посиланням на очільницю МЗС Німеччини Анналену Бербок, передає Україна 24.

17:41

Кіпр позбавив чотирьох росіян та членів їх родин громадянства, — заступниця речника уряду Кіпру Ніові Парізіну. Всі вони були під санкціями, повідомляє Україна 24.

16:10

Найбільший нафтопереробник Японії відмовився від російської нафти.

Компанія Eneos більше не закупатиме російську нафту. Через вторгнення рф до України Eneos замінить російський ресурс нафтою із Саудівської Аравії, ОАЕ та Кувейту, інформує Енергоатом.

15:58

Уряд Латвії погодився припинити використання російського газу з 1-го січня 2023 року, — міністр економіки країр Яніс Вітенбергс у коментарі ERR, передає Україна 24. 

12:58

Кабінет Міністрів України погодив і подав до Верховної Ради законопроєкт щодо співпраці України з Міжнародним кримінальним судом.
 
За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, проєкт регулюватиме таку співпрацю і сприятиме ефективнішому розслідуванню злочинів російських військових в Україні, «щоб усі вони рано чи пізно закінчили свою кар’єру в Гаазі».
 

12:12

Міністр юстиції Молдови Сергій Литвиненко пообіцяв штрафи без пом’якшень та винятків за використання георгіївської стрічки під час заходів до 9 травня – після того, як набула чинності відповідна заборона.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє Newsmaker.

«У законі все чітко передбачено. Якщо люди використовують георгіївську стрічку, на них складають протокол і штрафують», – зазначив міністр, додавши, що це не буде стосуватися стрічки як елемента нагород ветеранів Другої світової. 

Він зауважив, що не варто сподіватись на винятки і політикам, які порушать заборону. 

 

«Ніяких винятків не буде. Оштрафують і Ігоря Додона (проросійського експрезидента, колишнього лідера «Партії соціалістів» - ред.), якщо він буде використовувати стрічку», – сказав Литвиненко на запитання, чого чекати опозиції, яка вже оголосила марш до 9 травня. 

Віцеспікер парламенту Влад Батринча вже заявив, що на марші до 9 травня демонстративно вийде з георгіївською стрічкою. 

За виготовлення, продаж, поширення та публічне використання цієї символіки загрожує штраф у розмірі від 4, 5 тисяч до 9 тисяч леїв (7-14 тисяч гривень), або від 30 до 60 годин громадських робіт. Для посадовців та юридичних осіб штраф складатиме від 9 тисяч до 18 тисяч леїв. 

11:55

Мерія Таллінна в середу ухвалила рішення про створення в естонській столиці площі України.

Про це повідомив віцемер естонської столиці Йоозеп Вімм, передає Європейська правда.

За словами Вімма, міська комісія з топонімів запропонувала управі зважити три можливі розташування майбутньої площі.

«Найдостойнішим з них здався варіант створити площу України в парку Лембіту, який розташований позаду будівлі Міністерства закордонних справ. З кількох причин це символічне місце. Майже всі споруди в цьому секторі були знищені під час березневого бомбардування 1944 року. Міністерство закордонних справ поряд. З іншого боку розташована площа Ісландії, тому площа України та площа Ісландії разом утворили б такий закінчений ансамбль», - розповів віцемер.

 

«Крім того, парк Лембіту відрізняється дуже високою щільністю використання. Можна буде надати цій зоні нову якість з погляду міського простору, щоб люди задумалися про те, що об'єднує народи Естонії та України. Також це дозволить гідно пам'ятати внесок України в оборону усієї Європи», – додав Йоозеп Вімм.

Віцемер додав, що після того, як було прийнято принципове рішення про створення площі України, необхідно пройти різні бюрократичні процедури – отримати узгодження з боку різних відомств, провести публічне обговорення назви, давши можливість мешканцям висловити свою думку, тощо.

На питання, коли площа України могла б офіційно з'явитися у Таллінні, віцемер відповів, що «до літа».

«Ми в жодному разі не плануємо затягувати цей процес. Навпаки, ми постараємося зробити це якнайшвидше, але є також певні процедурні терміни. Наприклад, публічне обговорення вимагає витримування певного часу, щоб люди мали змогу висловити свою думку», – сказав він. 

За словами Вімма, ідея створення у Таллінні площі України також обговорювалася із послом України в Естонії.

10:21

Президент Європейської ради Шарль Мішель приїхав до Києва.

Про це він повідомив у Twitter, додавши фото з вокзалу.

«Сьогодні я у Києві - серці вільної демократичної Європи», – написав Шарль Мішель. 

09:06

Південна Корея направила Україні близько 20 тонн додаткової гуманітарної допомоги. 

Про це повідомляє Суспільне.

Це частина пакету гуманітарної допомоги вартістю 30 мільйонів доларів, оголошеного урядом Південної Кореї. Вона доповнює пакет допомоги на суму 10 мільйонів доларів, надісланий в березні, повідомило міністерство в прес-релізі у середу, 20 квітня.

Йдеться про автоматичні дефібрилятори, апарати штучної вентиляції легень та аптечки, які були відправлені на запит України. Південна Корея також розглядає можливість додаткової підтримки, повідомили в міністерстві.

09:03

Японська корпорація Toshiba, яка працює в області електротехніки та електроніки, оголосила, що зупинила прийом замовлень та інвестиції до росії. 
 
Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву компанії.
 

«Ми дуже занепокоєні ситуацією в Україні та відчуваємо величезне співчуття до жертв цього конфлікту… Toshiba Group призупинила прийом замовлень та інвестиції до росії. Ми продовжимо стежити за ситуацією і дуже сподіваємось на якнайшвидше припинення конфлікту», – йдеться у повідомленні.

Також у компанії зазначили, що Toshiba Group пожертвує 100 мільйонів ієн (понад $778 тис.) Верховному комісару ООН у справах біженців та некомерційній організації Japan Platform «для надання гуманітарної допомоги постраждалим» українцям.

09:01

Норвегія передала Україні 100 переносних зенітно-ракетних комплексів Mistral для ураження гелікоптерів та літаків на малих висотах, повідомляє Бабель.

08:37

Японія планує збільшити обсяг позик Україні зі $100 мільйонів до $300 мільйонів. 
 
Про це заявив прем'єр-міністр країни Фуміо Кішіда, передає Укрінформ.
 

«Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив під час відеодзвінка з президентом США Джо Байденом та іншими лідерами, що Токіо тепер планує надати Україні 300 мільйонів доларів у вигляді позик у порівнянні з початковою пропозицією в 100 мільйонів доларів», – йдеться у заяві МЗС Японії.

07:06

Велика Британія виділила на підтримку України ще 400 мільйонів фунтів. 
Про це повідомляє 24 канал.

Окрім цього, країна допоможе нашій державі взяти позику Світового банку на мільярд доларів.

Водночас в канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що країни G7 планують направити на підтримку України 50 мільярдів євро.

03:37

Україна отримала посилення авіації та запчастини для літаків

Про це пише CNN з посиланням на речника Пентагону. Жодних деталей він не розкрив, тільки заявив, що йдеться про допомогу не від США. Які країни надали допомогу не відомо:

«Не вдаючись у деталі щодо того, що надають інші країни, українці отримали додаткові платформи, а також деталі, щоб дозволить збільшити свій флот, розмір авіапарку».

01:22

Лідери США, Італії, Франції, Німеччини, Великої Британії, Канади, Японії, Польщі, Румунії, а також керівники ЄС та НАТО під час 90-хвилинної онлайн-зустічі у вівторок обговорювали, серед іншого, питання гарантій безпеки України після війни з Росією.

01:02

Прем'єр-міністр Великої Британії закликав світових лідерів посилити підтримку України, задовольнивши її «критичну потребу» в зброї.

За його словами, довгостроковою метою НАТО має стати посилення і зміцнення України до такого рівня, щоб нове вторгнення росії стало неможливим.

00:57

США готують ще один пакет допомоги Україні на $800 мільйонів. Про це повідомляє американський телеканал CNN із посиланням на трьох високопосадовців з  Адміністрації президента і двох джерел, які знайомі з планом. Деталі цього пакету ще обговорюють, ухвалити його мають «найближчими днями».

Якщо США схвалять цей пакет допомоги, загальна сума їхньої допомоги з початку російського вторгнення 24 лютого сягатиме $3,4 мільярда.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024