стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 квітня

20 Квітня 2022, 23:38
Джерело: Depositphoto 9928
Джерело: Depositphoto

Триває 56 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:38

Представники української делегації на переговорах з рф нардеп Давид Арахамія та радник голови ОП Михайло Подоляк підтвердили, що готові відправитися у Маріуполь для переговорів з російською стороною, але рф досі не відповіла на цю пропозицію.

23:29

У Харкові після обстрілів на Салтівці спалахнули пожежі щонайменше у двох багатоповерхівках, повідомляє «Суспільне Харків».

23:28

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що в області 80% території наразі перебуває під контролем російських окупантів. 

22:43

Президент України Володимир Зеленський записав традиційне вечірнє звернення до громадян.

«Зараз у Євросоюзі триває підготовка шостого санкційного пакету. Обговорили це сьогодні з Шарлем Мішелем. Працюємо над тим, щоб зробити його по-справжньому болісним для російської воєнної машини та російської держави в цілому. Наголошую на кожних переговорах, що санкції потрібні не як самоціль, а як практичний інструмент, щоб спонукати Росію шукати мир», – зазначив Зеленський.

22:37

Росія протягом останнього тижня стягнула на територію України 17 батальйонно-тактичних груп, три з них направлені на Донбас, пише УП з посиланням на CNN та співрозмовника у Міністерстві оборони США

Високопоставлений представник оборонного відомства США у середу розповів, що російські сили в Україні посилені 17-ма БТГ за тиждень, з них 4 зайшли в Україну протягом останніх 24 годин.

Загалом, за оцінками США, на території України зараз знаходиться 82 російські БТГ. За даними Пентагону, з чотирьох БТГ, перекинутих за останню добу, три – направлені на Донбас.

21:49

У Миколаєві чутновибухи, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. Він просить залишатися в укриттях або хоча б дотримуватись правила двох стін, триматися подалі від вікон.

21:26

Морська охорона ДПСУ заборонила рибальство та судноплавство у дев'яти гирлах ріки Дунай через небезпеку підриву суден на дрейфуючих мінах, закладених у Чорному морі росіянами.

21:11

Заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар розповів, що захисники Маріуполя готові евакуатися із міста за підтримки третьої сторони. 

Паламар додав, що у Маріуполь готові відправитися представники переговорної групи України для зустрічі з російською стороною щодо евакуації.

«Ми спілкувалися сьогодні з вищим політичним керівництвом. Це саме Давид Арахамія та Михайло Подоляк, які заявляють, що готові приїхати на переговори до Маріуполя з Мединським і Слуцьким щодо евакуації військового гарнізону, який тут залишився», – йдеться у заяві.

21:09

Начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін повідомив «Суспільному», що на території заводу «Азовсталь» переховуються кілька сотень цивільних осіб. Багато із них із дітьми. 

20:51

Віцепрем’єрка Ірина Верещук заявила, що гуманітарний коридор з Маріуполя у середу не спрацював так, як планувалося.

Через відсутність контролю над власними військовими на місцях окупанти не змогли забезпечити належне припинення вогню.

За словами Верещук, у четвер зранку буде поновлено зусилля на Маріупольському напрямку.

20:42

Частина з запланованих автобусів із евакуйованими мешканцями Маріуполя рухаються в бік Запоріжжя за визначеним Росією маршрутом, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону.

Посадовець пообіцяв повідомити, хто з жителів Маріуполя дістався підконтрольної українській владі території, як тільки ці люди будуть на зв’язку.

Також він обіцяє повідомити пізніше, чи буде можливість по вказаному алгоритму працювати наступні дні.

Маріупольська міська рада повідомила, що в Оріхові колона автобусів та машин швидкої допомоги готова для продовження евакуації маріупольців.

19:57

Володимир Зеленський сказав, що Україна готова на будь-який формат обміну своїх заблокованих росією цивільних та військових у Маріуполі на росіян:

«Ми готові до різних форматів обміну наших людей на російських людей, російських військових, яких вони залишили. І трупи залишили, і поранених людей вони кинули. Тому ми готові заради наших людей як військових, так і цивільних, на будь-який формат обміну», – пише УП.

19:45

Союзники США по НАТО можуть бути залучені до операції з безпечного виходу мирних жителів із Маріуполя.

Про це повідомила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд у коментарі CNN, інформує УП.

За словами Нуланд, «була певна надія, що росіяни можуть дозволити» безпечний вихід для мирних жителів та поранених військових із Маріуполя.

На її думку, «до цього можуть бути залучені союзники по НАТО, якщо це відбудеться».

Однак Нуланд зазначила, що така домовленість «раніше кілька разів зривалася», і, зрештою, саме росіяни мають дозволити безпечний вихід.

За словами чиновниці, облога Маріуполя свідчить «про жорстокість цієї війни» та військові злочини, які вчиняє володимир путін.

19:27

Російські окупанти тимчасово контролюють 80% території Луганської області. Якщо Україна не чинитиме опір, Росія не зупиниться на досягнутому і буде просуватися далі. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає ТСН.

19:25

Рятувальники розібрали всі завали будівель у Бородянці Київської області після наступу росії, з-під завалів дістали тіла 41 людини, інформує УП.

18:36

Королівські піхотинці зі складу 24 ОМБр імені короля Данила в Луганській області знищили найманців із приватної військової компанії «Ліга» (колишня «Вагнер»).

«Окупанти майже добігли до Попасної, втомилися і отримали «заслужений вічний відпочинок», – йдеться у дописі, передає ТСН.

18:20

Оперативна інформація від Генштабу станом на 18.00 20.04.2022 щодо російського вторгнення.

Триває п’ятдесят шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог намагається продовжувати наступ у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над Донецькою та Луганською областями. Противник активізував застосування оперативно-тактичної авіації та ведення повітряної розвідки. Завдає систематичних авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах, зокрема застосовує літаки дальньої авіації.

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. Зберігається імовірність ракетних ударів підрозділами повітряно-космічних сил збройних сил російської федерації по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території нашої Держави з використанням аеродромної мережі та повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ознак формування противником наступального угруповання не виявлено. Охорона спільної з Україною ділянки кордону здійснюється підрозділами ворога у посиленому режимі.

На Слобожанському напрямку окупанти посилюють угруповання армійської авіації поблизу Державного кордону України. На території Бєлгородської області завершено обладнання вертолітних злітно-посадкових майданчиків, де зосереджено понад 90 ударних і багатоцільових вертольотів.

Ворог продовжує часткове блокування Харкова, намагається здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

Противник здійснив перегрупування військ на Ізюмському напрямку. В районі населеного пункту Дібровне противник проводив наступальні дії, має частковий успіх. В районі населеного пункту Стара Гнилиця наступ успіху не мав, в результаті вогневого ураження ворог зазнав втрат та відійшов.

Крім того, не мала успіху спроба взяття під контроль населеного пункту Довгеньке. Противник з втратами відступив. Як особливість, відзначено дії ворога на зазначеному напрямку у військовій формі українського зразка.

Підрозділи окупантів продовжують поповнювати запаси матеріально-технічних засобів з території російської федерації.
Триває перекидання додаткових підрозділів окупантів. Так, на залізничній станції «Куп’янськ-Сортувальний» зафіксовано розвантаження ешелону з озброєнням та військовою технікою та переміщення артилерійських підрозділів.
На Донецькому і Таврійському напрямках противник здійснює розвідку маршрутів висування та підготовку до подальших наступальних дій у напрямку населеного пункту Лиман та виходу на Слов’янськ з північного сходу.
Ворог продовжує нарощувати угруповання військ на зазначеному напрямку. З території російської федерації переміщено підрозділи зі складу 90-ї танкової дивізії, 41-ї загальновійськової армії та 232-ї реактивної артилерійської бригади Центрального військового округу.
Батальйонна тактична група зі складу 150-ї мотострілецької дивізії втратила боєздатність та виведена в район відновлення.
Ворог намагався закріпитись в західній і північно-західній частинах Рубіжного. Зазнав невдачі. Здійснював штурмові дії в напрямку Новотошківське, успіху не мав.
Російські окупанти проводять штурмові дії в районі населеного пункту Попасна.
Тривають авіаційні удари по інфраструктурі міста Маріуполя, ворог здійснює штурмові дії в районі морського порту та заводу «Азовсталь».
На Запорізькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, противник відновив наступ на напрямку населеного пункту Темирівка.

На Південнобузькому напрямку артилерійські підрозділи ворога вели вогонь по позиціях наших підрозділів. Крім того, армійська та оперативно-тактична авіація противника здійснювала вогневе ураження окремих об’єктів.

Ворог намагався продовжити ведення штурмових дій у напрямку населеного пункту Олександрівка, успіху не мав.

Ознак підготовки збройних формувань так званої «придністровсько-молдавської республіки» до участі у збройній агресії проти України не виявлено. Водночас, не виключається залучення силових структур зазначеного невизнаного державного утворення до ведення диверсійно-терористичної діяльності на території нашої Держави.

18:02

Рятувальники ДСНС завершили у Харкові роботу на 40 об’єктах, з-під завалів вилучено тіла 112 загиблих, водночас врятовано 59 людей.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук, повідомляють у ДСНС.

Наразі по Харкову рятувальники завершили роботу вже на 40 об’єктах, було врятовано 59 осіб. На жаль, там під час розбору завалів вилучено 112 тіл загиблих наших громадян», – сказав він.

Зусилля ДСНС спрямовані також на розбирання завалів у населених пунктах Київської, Сумської і Чернігівської областей.

Зокрема, рятувальники завершили розбирання завалів на 7 об’єктах у Бородянці Київської області, деблокувавши тіла 41 загиблого. Активно проводяться роботи з розбирання зруйнованих багатоповерхових будинків у Гостомелі, де українським рятувальникам допомагають 11 іноземних колег.

Рятувальники також розбирають завали багатоповерхових житлових будинків у Сумській та Чернігівській області.

17:40

Україна вже готується до переговорів із росією про повернення депортованих з окупованих територій українців. Процес відбуватиметься одночасно з переговорами щодо обміну полоненими.

Про це повідомив радник голови офісу президента Михайло Подоляк, передає ТСН.

17:36

Батьки російських загарбників розглядають війну в Україні як шанс розбагатіти.

Вони називають своїх синів «спонсорами» і закликають їх мародерити на повну. Про це свідчать нові розмови окупантів, які вдалося перехопити СБУ.

«Не высовывайся! Мой спонсор должен нарубить бабла и приехать домой», – говорить батько російському солдату, який зараз стоїть під Харковом.

Він рекомендує сину не звертати увагу на низьку зарплату, а нестачу грошей компенсувати дорогими українськими автомобілями: «разбирайте мерседесы, у них запчасти дорогие».

«Вояк» зізнається, що й сам про це думав, але «…наши командиры либо их пи*дят себе и катаються, или расстреливают из автоматов».

Та винахідливий татусь дає нову пораду: «снимите генератор. Генератор на «мерс» и «аудюху» стоит тыщ 10-20. Прикопай десяток генераторов – это 200 тысяч».

Напевно його так затьмарила жага розбагатіти, що він і не думає: «прикопати» можуть його власного сина.

Українські захисники цілодобово над цим працюють!

17:34

У тимчасово окупованому Херсоні російські військові розстріляли чоловіка поблизу свого блокпоста в мікрорайоні ХБК. Про це повідомили у Херсонській обласній прокуратурі.

17:05

Військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти спільно з іншими підрозділами ЗСУ та Нацгвардії успішно провели спільну спецоперацію з евакуації прикордонників та поліцейських на завод «Азовсталь».

Про це розповіло місцеве видання Миколаєва Преступности.нет з посиланням на слова офіцера 36-ї ОБРМ, пише УП.

Миколаївські морпіхи та військовослужбовці «Азова» вийшли на бронетехніку до території морського порту, де перебували бійці Держприкордонслужби та кілька підрозділів Національної поліції. В останніх закінчувався боєкомплект.

Військовослужбовці з боєм прорвалися до бійців, забезпечили вогневе прикриття та на транспорті вивезли близько 500 бійців ДПСУ та НПУ на територію підприємства «Азовсталь».

Повідомляється, що під час реалізації спланованої спецоперації «живій силі окупантів завдали серйозної шкоди».

16:38

Мер Ірпеня Олександр Маркушин повідомив, що авіабомбу в Ірпені знешкодили. 

«На щастя, без жертв і руйнацій. Хлопці спрацювали дуже професійно! Дякую нашим саперам! Сподіваюся, більше не буде таких знахідок, але маємо залишатися вкрай обережними», — написав Маркушин, пише Бабель.

16:14

На Харківщині СБУ викрила законспірований склад із боєприпасами та комплектуючими до військової техніки на $200 мільйонів.

Все це обладнання уже передано на потреби ЗСУ, передає СБУ.

За попередніми даними, наявні там деталі були призначені для підбитої техніки рф, яку ворог збирався ремонтувати під час наступу. Однак завдяки опору українських захисників Харків виявився не по зубам окупантам. А зусиллями СБУ вся вилучена партія озброєння буде використана для захисту нашої держави.

У ході обшуків СБУ вилучила та передала Міноборони:

  • 60 повнокомплектних танкових двигунів
  • велику кількість запчастин і комплектуючих до бронетехніки.

Крім того, в окремих приміщеннях виявлено 26 керованих ракет класу «повітря-повітря».

СБУ встановила, що наявне на цьому складі обладнання було раніше викрадене з військових арсеналів. А напередодні вторгнення власники складу мали намір піти на співпрацю з окупаційними військами та надати техніку для потреб ворога.

СБУ встановила причетних до злочину та вживає заходи щодо їх затримання.

15:30

В Ірпені близько 16:00 сапери знешкоджуватимуть потужну авіаційну бомбу — про це повідомив мер міста. Усіх, хто є зараз в мікрорайоні СМУ в Ірпені, просять негайно перейти в центральну частину міста. Мешканці правого берега Києва можуть почути гучний звук, передає УП.

15:08

«Можете навіть не сумніватись у цьому» — у коментарі УП Подоляк заявив, що у держави є стратегія з деокупації всіх міст та сел півдня України.

«По-перше, армія. Коротко і ясно. По-друге, більше ніж 90% простих людей на окупованих територіях чітко заявляють про свою проукраїнську позицію. Тому не буде ніякої заморозки конфлікту, не буде навіть тимчасової окупації, не буде жодних фейкових «ХНР» чи чогось подібного. Буде тільки Херсонська область України», – запевнив він, передає УП.

15:55

У Бердянську Запорізької області двірника «призначили» на посаду «заступника» так званого окупаційного «мера».

«Себе позиціонує як творчу особистість, стверджує, що бачить візерунки уві сні та розмовляє з каміннями», – розповідають про нього у Запорізькій ОВА, передає УП.

14:53

Підрозділи Національної гвардії з початку повномасштабного вторгнення росії виявили 170 ворожих диверсантів.

Про це поінформував начальник відділу забезпечення громадської безпеки Національної гвардії Олександр Гриценко під час пресконференції в Укрінформі «Специфіка охорони громадського порядку особовим складом НГУ у звільнених населених пунктах Київщини», передає МВС України.

«З початку нападу росії 24 лютого підрозділи Нацгвардії затримали 1733 особи, з яких 170 — представники диверсійно-розвідувальних груп. Їх передали Службі безпеки», – сказав він.

14:23

Про головне з брифінгу радника голови Офісу президента Олексія Арестовича пише Бабель: 

на Харківщині основні сили противника зосереджені на напрямку Ізюма. Попри це, ЗСУ вдалося звільнити кілька населених пунктів;

ворог намагався штурмувати Рубіжне і Попасну, був відбитий. За попередніми даними, поранення отримали 130 росіян;

на Запорізькому напрямку ЗСУ ведуть активну маневрену оборону, ворог малими групами (до 100 військових) намагається просуватися в бік Гуляйполя;

на Херсонському напрямку ворог прагне вийти на адмінкордони області, бʼє по Миколаєву, щоб відволікти ЗСУ.

13:38

17-річного мешканця Бучанського району підозрюють у держзраді. За даними слідства, під час тимчасової окупації власного села хлопець добровільно вирішив співпрацювати з російськими окупантами. Він передавав представникам РФ відомості про мешканців села, магазини та будинки, де можуть зберігатися цінні речі, а також іншу інформацію. За «послуги» підліток отримував матеріальну винагороду та привілеї, до того ж окупанти брали його із собою мародерити.

12:33

В Одесі було чутно вибухи. Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук повідомляє, що це – робота ППО.

11:39

Представники рф приходили до будинків культури Бердянська та вимагали проведення концертів, приурочених до 9 травня. 

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

«Призначили незаконно свого директора. А це дуже впливає на людей, вони обурені. Тим більше, окупанти роблять фейкові заяви та наполягають на колабораціях», – розповів в.о. міського голови Бердянська Олександр Свідло

11:34

Російські окупанти у Маріуполі почали погрожувати цивільним людям розстрілом за відмову пов'язувати білі стрічки.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, пише УП.

«Окупанти від «м’яких» пропозицій носити білі стрічки цивільним як позначку «свій-чужий» перейшли до прямих погроз про відкриття вогню на ураження по кожному, хто буде знаходитись на вулиці без таких позначок.

Росіяни поступово перетворюють місто на справжнє гетто для українців, одночасно використовуючи мирних громадян як приманку для виявлення вогневих точок».

Андрющенко нагадав, що окупанти вчергове анонсували на 20 квітня так званий «режим припинення вогню» в Маріуполі, від якого вони чекають, що українські захисники здадуться в полон.

«Вчорашній подібний анонс протягом всього часу анонсованого «припиненню вогню» супроводжувався масовими відео штурму та боїв з боку окупантів. Нічого нового, все за Оруелом: мир – це війна, свобода – це рабство», – зазначив радник маріупольського мера. 

Андрющенко також заявив, що «волонтери» від ФСБ брешуть маріупольцям, що всіх, хто залишився в місті, визнано «ворогом», що їх будуть арештовувати або мобілізовувати як «гарматне м’ясо». 

«Це відверта провокація і неправда», – попередив він.

10:36

Генштаб ЗСУ повідомив про загальні бойові втрати противника з 24.02 по 20.04:
 
особового складу близько – 20900 осіб ліквідовано,
танків ‒ 815 од,
бойових броньованих машин ‒ 2087 од,
артилерійських систем – 391 од,
РСЗВ – 136 од,
засоби ППО – 67 од,
літаків – 171 од,
гелікоптерів – 150 од,
автомобільної техніки – 1504 од,
кораблі /катери – 8 од,
цистерн з ПММ – 76,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 165.
Спеціальна техніка – 27.
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.
Дані уточнюються.
 

10:32

20 квітня буде чергова спроба врятувати людей зі Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Гірського та Попасної.

Про це повідомив голова Волинської ОВА Сергій Гайдай.

10:27

Росія хоче зірвати переміщення українських підкріплень та зброї на схід країни

Про це повідомляє військова розвідка Великої Британії.

«Військова присутність Росії на східному кордоні України продовжує наростати, а бої на Донбасі посилюються, оскільки російські сили намагаються прорвати українську оборону. Російська повітряна активність на півночі України, ймовірно, залишиться низькою після її відходу з півночі Києва. Проте все ще існує ризик точних ударів по пріоритетних цілях по всій Україні», – йдеться у звіті розвідки за 20 квітня.

09:12

Вдалося попередньо домовитись про гуманітарний коридор для жінок, дітей та людей похилого віку на 20 квітня 2022 року. 

Про це повідомила Ірина Верещук.

З огляду на катастрофічну гуманітарну ситуацію в Маріуполі, саме на цьому напрямку фокусуються зусилля сьогодні. 

Збір у Маріуполі сьогодні, 20 квітня, з 14:00 на розі вулиць Таганрозька та 130-ї Таганрозької дивізії. Колона рухатиметься за маршрутом: Маріуполь-Мангуш-Бердянськ-Токмак-Оріхів-Запоріжжя. 

Зважаючи на дуже складну безпекову ситуацію, під час дії коридору можуть відбуватися зміни. 

09:00

Росіяни примусово переселили в рф понад 500 тисяч українців, зокрема 121 тисячу дітей – при цьому українцям видають документи, які забороняють залишати російські регіони протягом двох років.

Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН, пише Українська правда. 

Українців відправляють до депресивних регіонів РФ, зокрема в північні області та на острів Сахалін. Крім того, не менш як 20 тисяч українців утримуються у фільтраційних таборах на лінії Мангуш – Нікольське – Ялта та близько 5-7 тисяч – у Безіменному Донецької області.

08:57

Більше 578 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. Станом на ранок 20 квітня офіційне число загиблих дітей не змінилося – 205. Зросла кількість поранених – 373.
 
Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Згідно з даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 118, Київській – 108, Харківській – 91, Чернігівській – 57, Херсонській – 43, Миколаївській – 40, Луганській – 36, Запорізькій – 25, столиці – 16, Сумській – 16, Житомирській – 15.

Стало відомо, що 15 березня в селі Стара Буда Бучанського району Київської області внаслідок обстрілу житлового будинку родини отримали поранення двоє дітей 6 та 8 років, які в той же день військовими рф примусово були переправлені до міста Мозирь Республіки Білорусь.
 
18 квітня внаслідок обстрілу житлового масиву в села Берестове Бахмутського району Донецької області отримав поранення 16-річний підліток.  

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 1141 заклад освіти, з них 99 зруйновано повністю.

 

08:21

Вночі окупанти обстріляли Новодружеськ – зруйновані будинки, місто без газу. 
 
Про це повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай
 
«Постраждало містечко, розташоване впритул до Лисичанська, – Новодружеськ. Після опівночі росіяни відкрили вогонь по житловим будинкам. Зайнялися два в центральній частині міста, скільки ще пошкоджено уламками та вибуховою хвилею – встановлюємо. В місті перебито газопровід. Зранку аварійна служба перевірятиме, як швидко його можна відремонтувати. Декілька разів за ніч ворог також обстріляв місто Гірське», – поінформував начальник обласної військової адміністрації.
 

6:45

Оперативна інформація станом на 06:00 20 квітня щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей. 

Ворог не припиняє завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України. 

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. 

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. Проводять інженерне обладнання позицій та спостережних постів. 

На Сіверському напрямку ознак формування противником ударного угрупування для відновлення наступальних дій не виявлено. Охорона ділянки українсько-російського кордону на зазначеному напрямку здійснюється ворогом у посиленому режимі. 

На Слобожанському напрямку ворог здійснює перегрупування та поповнення запасів. Продовжує часткове блокування Харкова та обстріли міста. 

На Ізюмському напрямку противник здійснив спробу наступу в напрямку Сулигівка, Дібрівне. Ворог намагається проводити повітряну розвідку напрямків наступу із застосуванням безпілотних літальних апаратів «Орлан-10».

На Донецькому і Таврійському напрямках російські окупанти продовжують здійснювати обстріли передових позицій наших військ та пошук слабких місць в обороні по всій лінії зіткнення. Продовжується ведення бойових дій в районах населених пунктів  Кремінна, Торське та Зелена Долина. Ворог здійснює перегрупування з метою подальшого наступу у напрямку на населений пункт Лиман. 

Противник намагається здійснювати наступ з метою просування вглиб населеного пункту Попасна. Після спроб штурму російськими окупантами в Рубіжному та Сєвєродонецьку, до місцевої лікарні міста Новоайдар досправлено близько 130 поранених військовослужбовців противника. Точна кількість наразі уточнюється.

На Донецькому напрямку ворог вів штурмові дії у районі населеного пункту Мар’їнка. 

Основні зусилля противник зосереджує на захопленні міста Маріуполя, продовжує штурмові дії в районі заводу «Азовсталь».

Ворог веде бойові дії в районі населених пунктів Велика Новосілка, Рівнопіль та Сторожеве. Продовжує здійснювати логістичне забезпечення військ. 

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні займаних рубежів, здійснює обстріли позицій наших військ. Веде бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка.

У подальшому російські окупанти продовжать здійснювати вогневий вплив на позиції наших військ та ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

З Харківської області до пункту постійної дислокації (населений пункт Солоті Бєлгородської області), через важкі втрати, окупанти вивели батальйонну тактичну групу 237-го танкового полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу для відновлення боєздатності.

На території Донецької та Луганської областей  за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено дванадцять танків, двадцять вісім одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки, одну артилерійську систему.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено дев’ять повітряних цілей: один літак, один вертоліт, шість БПЛА різних типів та крилату ракету. 

02:21 

У Миколаєві чути вибухи.

00:49

російські окупанти вкотре пропонують українським захисникам Маріуполя, які зараз тримають оборону на металургійному комбінаті «Азовсталь», скласти зброю та здатися в полон.

00:38

Окупаційна влада Енергодара, що у Запорізькій області, на чолі з колаборантом Андрієм Шевчиком призначила «директором» Енергодарської гімназії №2 колишнього електрика.

00:37

За минулу добу Повітряні Сили ЗСУ знищили російський винищувач, вертоліт, крилату ракету та п’ять безпілотників — Командування Повітряних Сил.

00:17

Один з вцілілих матросів крейсера «Москва» розповів своїй матері, що корабель рухався в Одесу для висадки десантників, які мали б захоплювати місто.

00:05

Так зване «звернення» від Розівки Запорізької області, після якого ватажок «ДНР» заговорив про можливість приєднання громади до ОРДО, було ухвалено обманом під дулами автоматів — Запорізька ОВА.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром