стрічка

Щотижневі виплати українцям: у Telegram поширюють новий фейк

19 Квітня 2022, 17:26
В мережі поширюють фейк про щотижневі виплати українцям 57484
В мережі поширюють фейк про щотижневі виплати українцям

У телеграм-каналах поширюють повідомлення про те, що, згідно з новим законом, кожна українська жінка та дитина отримуватиме щотижня певну грошову допомогу. Окрім цього на людей начебто чекає ще й фінансова допомога від Організації об’єднаних націй.

Публікацію, зокрема, розмістили у пабліку «Новини України 24/7».

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію та дійшли висновку, що вона не відповідає дійсності.

ФЕЙК

Автори повідомлення зазначають, що нещодавно був підписаний новий закон, згідно з яким кожна українська жінка та дитина отримуватиме щотижня грошову допомогу в розмірі 25 євро. Наголошують, що виплата – не одноразова. Зауважують, що окрім цього на людей чекають і нові виплати від ООН у розмірі п’ять тисяч гривень.

ПЕРЕВІРКА

Зауважимо, що повідомлення містить гучні слова та фрази, які прописані великими літерами, а щоб дізнатися деталі, слід перейти на інший телеграм-канал. Зазвичай подібні меседжі не мають нічого спільного з правдою, їх мета – збільшити аудиторію. Зауважимо, що автори повідомлення припустилися помилок у словах. Авторитетні ресурси зазвичай слідкують за граматикою опублікованих текстів. До того ж будь-які соціальні виплати в Україні здійснюються щомісяця, а не щотижня.

Щодо щотижневої допомоги дня жінок та дітей, то на офіційних ресурсах української влади немає про це жодної інформації. Відповідно, можна зробити висновок, що повідомлення – ФЕЙК.

Щодо грошової підтримки українців від ООН, то справді, 15 квітня уряд України та Організація об’єднаних націй запустили дві програми виплат вимушеним переселенцям, які потребують додаткового захисту.

Як повідомляє ВВС, вимушені переселенці, які потребують додаткового захисту, будуть отримувати по 2200 гривень кожен місяць на кожного члена родини. Як бачимо, реальна сума допомоги значно менша, аніж п’ять тисяч гривень. Тобто другий меседж – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Гроші на це дадуть іноземні партнери. Ці кошти всесвітня продовольча програма ООН буде платити протягом трьох місяців на банківський рахунок отримувача.

Для їх отримання не потрібно буде звернення від людини. Допомогу надаватимуть на основі даних, які містяться в наявних державних реєстрах, постраждалим від війни людям та родинам із вразливих категорій. Ці категорії окремо погодять у меморандумах про співпрацю.

У кожній родині допомогу отримають не більше трьох людей.

Також управління верховного комісара ООН у справах біженців окремо допоможе українським малозабезпеченим пенсіонерам з-поміж вимушених переселенців. Їм так само додатково виплачуватимуть по 2200 гривень.

ВИСНОВОК

Українці справді отримуватимуть додаткову грошову допомогу від ООН, однак сума виплат буде значно нижчою, аніж п’ять тисяч гривень, та отримуватимуть її не всі українці. Опублікована в телеграм-каналі інформація – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Жодних офіційних повідомлень про щотижневу фінансову підтримку в розмірі 25 євро для українців відшукати не вдалося. Відповідно це – ФЕЙК.

 

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024