стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 квітня

18 Квітня 2022, 23:45
На кладовищі у Сєвєродонецьку з'явилось понад 400 свіжих могил 13103
На кладовищі у Сєвєродонецьку з'явилось понад 400 свіжих могил

Триває 54 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:45

У Миколаєві сталося кілька вибухів, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

21:00

Російські окупанти завдають ударів по «Азовсталі» надважкими авіабомбами. 

Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

В підземних укриттях металургійного комбінату знаходиться не менше 1000 цивільних. Переважно це жінки з дітьми та літні люди.

20:32

Вранці російські окупанти почали другу фазу наступу.

Про це в ефірі телемарафону повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

«Наші війська тримаються. Лише у двох місцях їм вдалося прорватися – це Кремінна та ще одне невеличке місто. Тривають бої. Ми не здаємо своїх територій», – наголосив Данілов.

20:28

У Запорізькій області зареєстровано 155 фактів викрадення цивільних осіб російськими окупантами.

Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

Завдяки спільній роботі центральної та обласної влади 86 заручників уже звільнено. Наразі у полоні перебувають ще 69 людей.

Із загальної кількості викрадених – 34 представника місцевої влади (звільнено 24), 14 підприємців (звільнено 6), 12 керівників підприємств, установ, організацій (звільнено 5), 3 адвокати (звільнено 2), 2 журналісти (звільнено 2).
Днями до цього сумного списку додалася 1 дитина. 

Як відомо, ворог викрав неповнолітнього сина очільника Запорізької райдержадміністрації Олега Буряка. Наразі його місцезнаходження невідомо.

В обласній військовій адміністрації також повідомили номер телефону для людей, чиї рідні або близькі опинилися в заручниках окупантів: 0800-503-508.

20:00

російські війська знищили 10 будинків та базу олімпійської підготовки на Луганщині, більшість цих руйнувань сталася в Кремінній, яку ворог захопив 18 квітня, там же загинули щонайменше четверо мирних жителів, інформує УП.

19:52

За даними ООН, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україні загинули 2 0724 цивільні. Ще 2 818 поранені. За підтвердженими даними ООН, загинули 537 чоловіків, 327 жінок, 60 хлопчиків та 38 дівчаток. Стать 71 дитини та 1 039 дорослих поки не вдалося встановити, інформує УП.

19:12

Центр протидії дезінформації при РНБО України попереджає про чергову маніпуляцію окупантів в Маріуполі.

Загарбники схиляють місцеве населення до співпраці, обіцяючи виплатити компенсацію за зруйноване житло в рублях.

«Людям оформлюють документи для пересування, тут же вони можуть подати заявку про відшкодування свого зруйнованого житла для подальшої компенсації. Черги величезні, багатотисячні», – повідомляють пропагандистські медіа

Щоправда на світлинах – не більше 20 людей біля якогось приміщення з окупантською символікою. Невідповідність слів фактам пропагандистська машина рф виправдовує тим, що «вже просто робочий день завершився і люди розходяться»

У такий спосіб ворог намагається провести рублеву окупацію тимчасово загарбаних територій, щоб потім ізолювати населення за прикладом ОРДЛО.

19:07

Рятувальники Львівщини ліквідували масштабну пожежу на СТО у Львові, куди зранку влучила російська ракета, інформує Бабель.

18:55

Мер Ірпеня Олександр Маркушин повідомив, що вже майже заасфальтували переправу через річку Ірпінь, передає Бабель. 

18:51

Оперативна інформація від Генштабу станом на 18:00 18 квітня щодо російського вторгнення.

Триває п’ятдесят четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. Тривають ракетно-бомбові удари окупантів по об’єктах промислової та цивільної інфраструктури .

Основні зусилля противника зосереджені на встановленні повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утриманні раніше захопленої території.

Фіксуються ознаки початку наступальної операції в Східній операційній зоні. У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор на окремих напрямках активізував наступальні та штурмові дії.

З метою посилення наступальних можливостей загарбники продовжують формувати додаткові підрозділи на території Ростовської області та на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим. Планується їх виикористання для підтримки бойових дій основних сил у другому ешелоні, охорони адміністративних будівель та важливих об’єктів інфраструктури на захоплених територіях. За наявною інформацією, орієнтовний термін формування – до 24 квітня цього року.
Не виключаються провокаційні дії та застосування противником армійської авіації у прикордонних з Україною районах російської федерації, зокрема завдання ударів по цивільних об’єктах.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в діяльності військ противника не відзначено.
На Слобожанському напрямку угруповання ворога, до складу якого входять окремі підрозділи 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів, продовжує частково блокувати місто Харків та руйнувати артилерійським вогнем житлові квартали міста.
На Ізюмському напрямку агресор діє окремими підрозділами зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї та 68-ї загальновійськових армій Східного військового округу і повітряно-десантних військ. Очікується продовженн спроб наступу на напрямках Ізюм – Слов’янськ та Ізюм – Барвінкове.
У районі безпосередньої близькості від державного кордону з Україною, на території Белгородської області, відзначається розгортання вертолітних майданчиків.
На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання окупаційних військ продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні населених пунктів Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь.
Противник активізував наступальні дії на Сєверодонецькому, Попаснянському, Курахівському та Запорізькому напрямках.

Для нарощування зусиль противник продовжує зосередження додаткових танкових та артилерійські підрозділів.

Тривають бої за Маріуполь. Ворог проводить штурмові дії в районі морського порту.

На Південнобузькому напрямку окремі підрозділи окупантів продовжують зосереджувати основні зусилля на утриманні займаних рубежів та обстрілах позицій угруповання військ Сил оборони. 

Ворог не припиняє спроби встановити повний контроль над територією Херсонської області. Веде бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка, успіху не має.

Корабельні угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують ізоляцію морського узбережжя нашої держави, а також ведення розвідки.

Окупанти і далі цинічно порушують норми Міжнародного гуманітарного права, блокують ініціативи щодо евакуації цивільних жителів із окупованих населених пунктів, відмовляються погоджувати гуманітарні маршрути та здійснюють обстріли місцевості поблизу можливих «зелених коридорів».
На зайнятих територіях противник викрадає та вивозить до російської федерації обладнання, техніку та вироблену продукцію місцевих підприємств, мінує поля сільськогосподарського призначення.

Сили оборони продовжують утримувати визначені рубежі, нищити ворога та, на окремих напрямках, звільняти від загарбників Українські землі.

18:00

У Генічеську Херсонської області російські окупанти буквально склеїли демонтованого у 2015 Леніна, пише УП.

18:09

Окупантам вдалося оточити Маріуполь через відсутність потрібної кількості зброї — заявив засновник і перший командир полку «Азов» Андрій Білецький.

«Там справді надзвичайно складна ситуація з продовольством, питною водою, але найбільша проблема це озброєння... Важке озброєння, протитанкове озброєння, з ним є доволі важка ситуація... Планувалося, що Маріуполь буде одним з основних форпостів на лінії фронту, але не планувалося, що він опиниться в оточенні», — сказав Білецький. Про це пише ТСН.

17:43

Повітряне командування «Південь» інформує, що на Одещині збили російський безпілотник.Військовослужбовці зенітного ракетного підрозділу Повітряних Сил Збройних Сил України збили російський безпілотний літальний апарат оперативно-тактичного рівня, який здійснював повітряну розвідку.

17:24

Російські окупанти вдарили по Миколаєву та Очакову забороненими касетними боєприпасами. Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

16:48

«Активно відновлюємо нещодавно звільнені території. Сьогодні відкрили тимчасовий міст у Стоянці. Це означає, що знову запрацює Житомирська траса. У більшості звільнених селах та містах уже відновили електропостачання, воду й газ. Розчистили більше 150 км доріг. Відновили залізничне сполучення з Черніговом», – повідомляє Денис Шмигаль.

16:47

росія завершила перегрупування військ для наступу на сході. Про це інформує Міноборони.

16:46

Збройні сили звільнили кілька населених пунктів поблизу міста Ізюм.

Про це на брифінгу повідомив Олександр Мотузяник, речник Міноборони, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Мотузяник також зауважив, що Ізюм і його околиці є місцями найбільшого скупчення російських підрозділів:

«Саме звідти, у тому числі, вони намагатимуться розвинути наступ на схід», — додав він.

16:45

росія зосередила у Чорному морі носії щонайменше 36 крилатих ракет. 

«За минулу добу кількість вильотів літаків оперативно-тактичної авіації рф збільшилась у понад півтори раза, а в акваторії Чорного моря перебуває п’ять російських носіїв крилатих ракет морського базування типу «Калібр». Їх потенційний сумарний залп — не менше за 36 ракет», — повідомив речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник.

16:18

Внаслідок обстрілу окупантами Основ’янського району Харкова загинули чоловік та жінка, снаряди впали на території дитячих майданчиків6 передає УП.

16:13

Перша частина анкети на вступ до Євросоюзу вже направлена до Єврокомісії. Як і обіцяв президент Володимир Зеленський, Україна впоралася за тиждень. Розпочата робота над другою частиною.

Водночас віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина подякувала експертному середовищу, яке брало участь у роботі, повідомляє ТСН.

16:04

Серед військових РФ зростає кількість офіційних «відмовників».

В армії РФ продовжується хвиля відмов від участі у війні проти України. Так підтверджено, що серед «контрактників» у підрозділах 150 мотострілкової дивізії 8 армії південного військового округу ЗС РФ кількість відмов сягнула 60-70% від загальної кількості особового складу, інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

З військовослужбовцями, які відмовилися їхати в Україну, «працюють» заступники командирів підрозділів з воєнно-політичної роботи та співробітники ФСБ. Людей переконують взяти участь у наступальних діях. В разі повторної відмови – погрожують розправами з родичами.

Тим, кого таки не вдалося переконати, заносять запис в особову справу: «Відмовився від участі у спеціальній воєнній операції на території ЛНР, ДНР та України». Аналогічний запис отримують ті, хто досі не брав участі у війні проти України, а залишились у так званому «стратегічному резерві» в пунктах постійної дислокації. Тим, хто прибув у частини в ході ротації але відмовився від участі в бойових діях, у військовий квиток ставлять штамп: «Здійснив ухилення від виконання обов'язків військової служби та службово-бойових завдань під час проведення спеціальної військової операції на території України».

Також застосовуються «специфічні» методи переконання: зокрема, обіцяна виплата за поранення чи контузію у сумі 3 млн руб. здійснюється лише у випадку повернення військовослужбовця в підрозділ для подальшої участі у бойових діях. В іншому випадку, у російських військовослужбовців виникають критичні проблеми з оформленням документів та навіть отриманням належних медичних послуг та довідок щодо самої наявності поранення.

Одночасно, російське командування здійснює заходи щодо приховування реальної кількості вбитих військових. Їхні тіла накопичуються в моргах населених пунктів Ростовської області. Багато тіл знаходяться в моргах вже понад місяць.

15:46

Мер Львова Андрій Садовий розповів, що серед поранених внаслідок рокетних обстрілів у Львові, є трирічний переселенець з Харкова — внаслідок вибухової хвилі вибухнули шибки в будівлі поруч й уламок скла відтяв пів пальця на лівій руці хлопчика.

Дитині надали всю необхідну допомогу. Загрози життю немає, повідомляє УП.

За словами Садового, ще троє поранених перебувають у важкому стані в реанімації. За їхнє життя борються лікарі.

15:33

Бої за місто Кремінна Луганської області, яка була захоплена окупантами 18 квітня, тривали три доби, Росія застосовувала велику кількість бронетехніки для атаки на місто.

Про це повідомив голова Кремінської військової адміністрації Олександр Дунець у коментарі, передає УП.

«Повністю захоплена. Там тільки декілька підрозділів утримують рубежі для забезпечення перегрупування військ. Сили в них були значні: скажімо так, на один із підрозділів, який не більше взводу, виходили до 43 броньованих об’єктів: танки, БТРи, МТЛБ. Частина була знищена, але не вся. Загалом атаки тривали впродовж трьох днів. Зараз там тривають важкі бої на околицях. Знаю, що росіяни розстрілюють усі автомобілі, які бачать. Є інформація, що розстріляли автомобіль, яким люди намагалися евакуюватися. Інформація надійшла від чоловіка, який був поранений. Зараз йому допомогти ніхто не може. Він на трасі в районі кордону двох областей (Луганської та Донецької – ред.)», – каже він.

15:15

Оборона Маріуполя триває — незважаючи на переважаючі сили противника бійці полку «Азов» проводять контратаку, інформує УП.

15:05

«Укрпошта» вводить обмеження на продаж марок із «русским кораблем» через шалений ажіотаж. Зокрема, вже зʼявилися спекулянти, які продають їх за великі гроші. Тому компанія скасувала всі заявки в інтернет-магазині (деякі заявки були на близько 30 тисяч марок) та заборонила продавати понад 5 листів в одні руки (на одному листі — 6 марок).

Інтернет-замовлення відновлять через деякий час, але не більше ніж 3 листи за одне замовлення, інформує Бабель.

15:02

За минулу добу відновлено електропостачання близько 53 тисячам споживачів.

Зокрема, у Київській області – 36,3 тисячам споживачів, Миколаївській – 10,1 тисячам, Харківській – 4,5 тисячам, Херсонській – 1,3 тисячам, Запорізькій – 800 споживачам, інформує Енергоатом.

Газопостачання відновили 7,1 тисячам споживачів.

Українські енергетики докладають максимальні зусилля, щоб оперативно повернути енергопостачання українським громадянам. Проте у деяких районах аварійно-відновлювальні роботи ускладнені або унеможливлені через активізацію бойових дій та виникнення нових пошкоджень.

Станом на 18 квітня в Україні залишаються знеструмленими близько 813 населених пунктів, загалом близько 675,8 тисяч споживачів. Зокрема в Донецькій області – понад 292 тисячі споживачів, Харківській – 102 тисячі, Луганській – 108 тисяч, Київській – 85,9 тисяч споживачів.

Без газопостачання залишаються понад 258 тисяч абонентів. Найбільш складна ситуація із газопостачанням спостерігається в Запорізькій, Київській, Чернігівській, Сумській, Миколаївській та Харківській областях.

14:41

Сили ППО знешкодили російську ракету над Васильковом на Київщині – повідомила очільниця міста Василькова Наталія Баласинович.

«Хочу повідомити у нас все під контролем... Дякуючи нашим ППО, все добре, зараз ви чуєте вибухи, детонують деякі речі», — написала вона, передає ТСН.

14:40

Чотири ракети по Львову були випущені з літаків, які летіли з Каспійського напрямку, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

«Чи була станція техобслуговування кінцевою метою? Навряд. Це міг бути і вокзал. Наш ворог не має нічого людського», – розповів він.

Під час другої атаки небезпека була зі сторони Чорного моря, але ракети не долетіли, повідомив Козицький.

14:30

Без газопостачання на Луганщині залишаються 37 населених пунктів – 29 повністю та 8 частково. Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

Знеструмлені 35 населених пунктів, а водопостачання відсутнє у Рубіжному, Попасній, частково в Лисичанську та Сєвєродонецьку.

14:18

Збройні сили України ліквідували російського командира 49-ї зенітної ракетної бригади полковника Гришина Івана зі Смоленська.

Про це повідомляють в Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ.

«Заблукав на «навчаннях», але вже правильно повернувся додому», – зазначаютть в управлінні.

14:07

«За час повномасштабного вторгнення рф, було зафіксовано майже 7,5 тисяч кримінальних проваджень за вчинення злочинів військовослужбовцями рф, рб та посібниками. Найбільше, це понад 5 тис. проваджень - порушення законів та звичаїв війни. Майже 200 особам уже повідомлено про підозру. Практично усі вони затримані й знаходяться під вартою. Більше ніж 1,6 тисячі – це посягання на недоторканість та територіальну цілісність України», – повідомив Сергій Пантелеєв. Про це інформує МВС України.

Він також поінформував, що на звільнених від окупантів територіях працюють понад 300 слідчооперативних груп, які збирають докази та документують злочини російських солдатів.

Слідчі Нацполіції виявили понад тисячу тіл загиблих та закатованих мешканців звільнених регіонів. І це ще не остаточні дані, адже ще тривають роботи.

14:05

На окупованих територіях безвісти зникли понад 1100 цивільних.

Понад 1100 цивільних зникли на територіях, які перебували та ще перебувають під окупацією. Про це повідомив Сергій Пантелеєв, заступник начальника головного слідчого управління НПУ. 

Поліція вже відкрила майже 900 проваджень за цими фактами. Поліція також задокументувала факти незаконного позбавлення волі 544 цивільних громадян.

В НПУ нагадали про наявність «гарячої лінії» для родичів людей, що загинули чи зникли унаслідок військової агресії рф – 089420186.

13:47

росіяни утримують не менш ніж 20 тисяч українців у фільтраційних таборах — повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Фільтраційні табори розташовані на лінії Мангуш-Нікопольське-Ялта. Ще 5-7 тисяч осіб знаходяться у таборі в селі Безіменне на Донеччині, у якому людей готують до депортації. Водночас у Маріуполі упродовж усього дня точаться бої у Лівобережному районі міста. Російські військові продовжують обстрілювати та бомбардувати завод «Азовсталь» у місті.

13:37

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти майор Сергій Волина написав листа Папі Франциску, аби той допоміг врятувати людей з Маріуполя.

«Я не бачив Ваших звернень до світу і не читав всіх останнім Ваших заяв, я воюю понад 50 днів в повному оточенні і все, на що в мене є час , — це запеклий бій за кожен метр оточеного ворогом міста. (...) Я звертаюся до вас по допомогу. Бо настав час, коли не молитвами єдиними. Допоможіть врятувати їх. Після бомбардування драмтеатру вже ні в кого не лишилося віри російським окупантам. Донесіть світу правду, евакуюйте людей та врятуйте їхні життя від рук сатани, який хоче спалити все живе», – йдеться у листі Волини, наданому «Українській правді».

13:01

У той час як путін уже 54 день мріє захопити Україну за 3 дні, бажання його солдатів – більш приземлені. Російські окупанти мріють про своє поранення, щоб отримати виплати та повернутися додому. Про це свідчать нові телефонні розмови загарбників, які є у розпорядженні СБУ.

«Осколок в ногу, два месяца промучался, у тебя достали, зашили, оклемался. Даже если в руку, ну ничего страшного… Даже если прихрамываешь, зато три миллиона…» – говорить російський вояка у розмові з дружиною.
Вона не приховує своєї радості від такої перспективи «розбагатіти». І зовсім неважливо, що її «коханий» може загинути. Бо ж виплати за його смерть обіцяють ще більші. Цікаво ще одне: «майбутні мільйонери» уже знають, як витратять гроші. Причому, судячи з розмови, на це потрібно буквально декілька днів.
«Покупаю себе машину, тебе покупаем! Как ты хотела, на автомате какую-нибудь. Мы сразу тебе и мне купим права, едем в бутик какой-нибудь, одеваемся там тысяч на 500, и уходим в конкретный отрыв», – фантазує окупант.
За офіційними даними нашого Міноборони, українські захисники знищили уже понад 20 тисяч російських загарбників-фантазерів. І у окупанта з аудіозапису є дуже великі шанси поповнити цей список. Але ж дружина не засмутиться – піде «в отрив» без нього.

12:54

По Львову вдарили чотири крилаті ракети, попередньо, вони були випущені з Каспійського регіону. Три ракети влучили в об'єкти військової інфраструктури, одна — в цивільний. Станом на 12:30 – 7 людей загинули, 11 отримали поранення (серед них — одна дитина). Троє поранених у важкому стані. Навколо місць влучання пошкоджені вікна у будинках та транспортні засоби.

12:45

росіяни завдали ракетного удару по Краматорську. Щонайменше 8 житлових будинків, освітній та інфраструктурний об'єкти пошкоджено — повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Наразі жертв серед мирного населення не зафіксовано, але через пошкодження будинків подекуди перебито електро- і газопостачання.

12:33

Орки вкотре обстріляли Харків. За попередніми даними, 1 людина загинула, 6 поранені.

12:04

У окупанта, який потрапив у полон, знайшли смартфон, який відібрали у 10-річної Іванки на ворожому блокпості. Про це повідомляє ГУР. Хлопці з 93-ї бригади Холодний Яр повернули телефон власниці.

12:03

російські війська розпочали наступ у Запорізькій області. Близько 10 тисяч окупантів рухаються на південь у напрямку міста Гуляйполе. Про це заявив радник очільника Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю російському правозахиснику Марку Фейгіну. Арестович розповів, що окупантам вдалося зайти у 2-3 населені пункти, але ЗСУ до цього готові.

11:46

Харків'ян закликають не виходити з укриттів протягом усього дня 18 квітня. Російські війська продовжують безперервно обстрілювати спальні райони міста. Перебувати у сховищах варто увесь час, навіть попри відсутність повітряної тривоги — попереджають в обласному Департаменті цивільного захисту.

11:42

Станом на 11:34 із Сєвєродонецька, Рубіжного, Попасної, Лисичанська та Гірського врятували 67 жителів. 

«Безпекова ситуація змінюється щогодини. Там, де зранку ще було безпечно, зараз розриваються російські снаряди. Евакуацію проводимо дуже обережно і водночас швидко. Головне — уберегти людей від ворожих куль. 18 осіб виїхали із Сєвєродонецька, де допомогли зібрати людей із бомбосховищ. 14 щасливців вирвалися із Рубіжного. 23 — із Гірського. Із Попасної вдалося евакуювати чотирьох, із Лисичанська — вісьмох. Ще є шанси врятуватися!», — повідомляє голова Луганської області Сергій Гайдай.

11:33

росіяни вранці розстріляли людей, які намагалися виїхати із Кремінної на Луганщині, четверо осіб загинули — повідомляє голова області Сергій Гайдай. росіяни відкрили вогонь по автомобілю з мирними мешканцями, які намагалися евакуюватися. Загинули четверо осіб. Одна важкопоранена людина ще на місці подій. Медики не можуть до неї дістатися через нескінчені обстріли. Наразі контроль над містом Кремінна втрачений, точаться вуличні бої.

11:22

Гуманітарних коридорів не буде – повідомляє віцепрем'єр-міністерка України Ірина Верещук.

«Вчора ми вели довгі та складні перемовини по коридорах з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара. Також працювали над коридорами з Херсонської області (Нововоронцовка, Осокорівка, Миролюбівка, Нововознесенське, Високопілля). Звісно, перемовини йшли також про коридори з міст Луганської області: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна та смт Нижнє. Однак, у порушення міжнародного гуманітарного права, російські окупанти не припиняють блокування та обстріли гуманітарних маршрутів. Тому, з міркувань безпеки, було прийнято рішення сьогодні не відкривати гуманітарні коридори. Докладатимемо всіх зусиль, щоб гуманітарні коридори запрацювали знов якнайшвидше», – йдеться в повідомленні.

11:20

До України з Польщі вперше від початку повномасштабної війни, яку веде росія проти нашої держави, в'їхало більше людей, ніж виїхало. Так, а суботу, 16 квітня, повернулося до України 22 тисячі людей, тоді як 19 200 виїхали. Про це повідомляє BBC з посиланням на дані польської прикордонної служби.

11:01

Мер Львова Андрій Садовий повідомив про 6 загиблих та 11 поранених (серед них - дитина) внаслідок ракетних ударів по місту.

Пошкоджено або знищено близько 40 автомобілів. Від ударної хвилі розбиті вікна в готелі поблизу. В ньому живуть евакуйовані українці.

10:28

Служба безпеки України опублікувала відео, де полонений чоловік з Донецька розповідає, як росіяни примусово відправляють чоловіків на війну проти України. За його словами, чоловіків ловлять на вулицях, забирають з роботи, витягують із квартир та просто знімають з автобусів.

«Відбулась блокада, всіх чоловіків не випускали. І пішла мобілізація. Закритий поїзд, виходу немає, повністю заблокований. Понад дві доби. Ні петлиць, ні шевронів, взагалі нічого, ні військового квитка», – говорить полонений 

За його словами, мобілізованим видавали форму старого зразку, яка скоріше нагадувала робу. Полонений говорить, що він не брав участі у бойових діях, а тільки охороняв блокпост за наказом своїх командирів.

10:11

За інформацією Повітряного командування «Захід», вранці відбулося чотири ракетних удари по Львову. Три – по об‘єкті військової інфраструктури. Один – по шиномонтажу. Внаслідок влучань сталися пожежі. Гасіння ще триває. Об‘єкти зазнали суттєвих ушкоджень. На жаль, є загиблі та постраждалі. Станом на цю годину відомо про 6 загиблих та 8 постраждалих. Серед постраждалих – одна дитина. Дані уточнюються.

10:06

«У Львові є загиблі та поранені. Понищена цивільна інфраструктура. Серед загиблих є дитина», — повідомляє народний депутат від Львова Микола Княжицький.

 

09:51

Кілька ракет влучили поруч із залізничними об’єктами. Постраждалих серед пасажирів та залізничників немає. Про це повідомив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишин та опублікував фотографію пожежі.

09:39

Ситуація на львівському залізничному вокзалі контрольована, пасажирів розмістили у безпечних укриттях. Висадку та посадку на поїзди поновили після закінчення сигналу тривоги. Поїзди, які ще доїжджають до Львова, затримали на в'їзді до міста до відбою тривоги, наразі рух поновлено.

09:38

Армія рф зайшла в Кремінну на Луганщині, почалися вуличні бої. Евакуація неможлива, повідомив керівник ОВА Гайдай.

09:29

Оперативна інформація щодо роботи піротехнічних підрозділів ДСНС на території країни

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС залучалися 290 разів, виявили, вилучили і знешкодили 1 тис. 451 вибухонебезпечний предмет, обстежено територію площею 791,75 га.

Найчастіше піротехнічні підрозділи працювали: в Харківській області  2 тис. 728 раз, Миколаївщині – 1 тис. 98, Київщині - 924, Донеччині – 298, Сумщині – 300.

Всього з початку широкомасштабного військового  вторгнення російської федерації на території України знешкоджено 66 тис. 753 вибухонебезпечних предметів та 417,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1 тис. 937 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 11 тис. 062 га.

У разі виявлення підозрілого предмета або вибухівки одразу повідом за номером телефону – 101.

09:28

По Львову окупанти завдали ракетних ударів. Російські війська вранці 18 квітня завдали ракетних ударів по Львову. За інформацією радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, ціллю окупантів була цивільна інфраструктура.

Про це він повідомив у Telegram.

«Одразу п'ять потужних ракетних ударів по цивільній інфраструктурі старовинного європейського Львова. Росіяни продовжують варварськи атакувати з повітря українські міста, цинічно на весь світ заявляючи про своє «право»... вбивати українців», – написав Подоляк.

09:23

Дніпропетровська область вчергове піддалася ракетним обстрілам збоку російських окупантів. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

08:15

Окупанти активізували обстріли Луганщини — загалом по області спалахнули щонайменше 15 житлових будинків. Зокрема, внаслідок влучання снаряду у Кремінній загорівся нещодавно відбудований спорткомплекс «Олімп», де тренувалась олімпійська збірна України. А в Золотому через обстріли щонайменше двоє людей загинули та ще четверо дістали поранення. Пише Громадське.

08:06

російські окупанти обстріляли будівлю патрульної поліції у Лисичанську — шестеро співробітників у шпиталі, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:35

Російські військові планують обстріляти Херсон і звинуватити в цьому Збройні сили України, мета провокації – провести у місті псевдореферендум. Про це повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

07:32

Правоохоронці повідомили про підозру у колабораційній діяльності псевдокерівнику захопленої рф Нової Каховки.

Про це пресслужба Офісу генерального прокурора поінформувала у Телеграмі.

«​​За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру мешканцю міста Києва у колабораційній діяльності (ч. 1, 5 ст. 111-1 КК України)», – йдеться у повідомленні.

06:48

Оперативна інформація станом на 06:00 18 квітня щодо російського вторгнення.

Розпочалася п’ятдесят четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Збройні сили російської федерації завершують створення наступального угруповання у Східній операційній зоні. Противник також не припиняє завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах критичної інфраструктури України.

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. В зазначених районах ворог веде радіоелектронну розвідку. З території республіки білорусь фіксується вивезення залізничним транспортом пошкодженої бронетехніки збройних сил російської федерації. 

На Сіверському напрямку ворог здійснює посилений контроль ділянок кордону. Триває інженерне обладнання позицій в районах пунктів пропуску і в прикордонних районах Брянської та Курської областей російської федерації. Не виключається задіяння диверсійно-розвідувальних груп та ракетні удари з території російської федерації.

На Слобожанському напрямку російські окупанти продовжують часткове блокування Харкова та намагаються здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ.

З метою розширення плацдарму на лівому березі річки Сіверський Донець та створення умов для оперативного розгортання військ, ворог провів розвідку боєм у районах населених пунктів Заводи, Дмитрівка та Дібровне. Успіху не мав, зазнав втрат і відійшов.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник відновлює боєздатність і поповнює запаси. Намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів та активізувати бойові дії. Російські окупанти продовжують обстріли  населених пунктів Сіверськ і Покровське.

Основні зусилля ворог зосереджував в районах населених пунктів Лиман, Кремінна, Попасна та Рубіжне, намагався встановити повний контроль над містом Маріуполь. Проводив наступальні дії на Сєверодонецькому, Попаснянському та Запорізькому напрямках. 

Противник безуспішно намагався закріпитись в районах населенних пунктів Кремінна та Рубіжне. Здійснював штурмові дії в районах населених пунктів Новотошківське, Попасна, Авдіївка та Мар’їнка. Успіху також не мав.

На Південнобузькому напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні займаних позицій, продовжує здійснювати вогневий вплив на позиції наших військ у напрямках на Миколаїв та Олександрівку.

Очікується, що противник продовжить ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області. 

Всього у складі угруповань до виконання бойових завдань на території України залучено 87 батальйонних тактичних груп противника.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито дванадцять атак ворога, знищено десять танків, п’ятнадцять одиниць броньованої та п’ять одиниць автомобільної техніки, а також п’ять артилерійських систем противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено п’ять повітряних цілей: один літак, три вертольоти та один БПЛА. 

06:01 

Для перетину кордону з країнами ЄС необхідно мати закордонний паспорт.
Про це повідомляє Укрзалізниця.

Винятки можливі на розсуд прикордонників за умови наявності інших документів, що посвідчують особу, та наявності бойових дій у регіоні, з якого прямує пасажир.

02:44

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай закликав жителів області евакуюватися, поки є така можливість.

Про це очільник області повідомив у Фейсбуці.

«Наступний тиждень може бути важким. Може бути останнім, коли ми ще маємо шанс вас врятувати. Наступ. Як це станеться? Напевно, по-фашистськи, традиційно, зранку, коли ви відкриєте очі у бомбосховищі від жахливого гуркоту», - зазначив Гайдай.

02:27 

Українські військові завдали вже 16-го удару по російських агресорах, дислокованих у Чорнобаївці Херсонської області.

Про це повідомив радник Офісу Президента Олексій Арестович у своєму фейсбуці.

00:31

150 дітей окупанти примусово вивезли з Маріуполя. У тому числі з лікарні – серед них хворі та поранені, Більшість дітей – без батьків. Їхня доля невідома, – повідомляє Кримська правозахисна група. 

00:23

Почалася та сама «друга фаза», про яку так довго кричали, – повідомив радник голови Офісу Президента Олексій Арестович.

Головне з його промови:

  • Ми не чекатимемо, поки вони почнуть рухатися, ми вже почали рухатися. Ми проводимо активну оборону.
  • Хтось почав говорити, що нібито ЗСУ змогли надати допомогу захисникам Маріуполя, внаслідок дуже ризикованих нічних вилазок.
  • На Херсонському напрямку є успіхи, але не можу вам дати конкретики.
  • Із крейсера «Москва» вижило максимум 30 людей.
  • Завдяки важкому озброєнню заходу ми зможемо зробити дуже сильне «бобо» і обміняти його на деблокаду Маріуполя.
  • Медведчук ще не все розповів, але вже почав. Але найцікавіше інше: затримали також усіх, з ким працював Медведчук.

00:09

«Зник безвісти у відкритому морі?!» – користувачі «ВКонтакте» повідомляють, що їхні родичі, які були членами екіпажу крейсера «Москва», вважаються зниклими безвісти після того, як флагман флоту рф пішов на дно.

Зокрема, Дмитро Шкребець повідомив, що його син Єгор Шкребець проходив строкову службу на крейсері і після загибелі корабля його внесли до списків зниклих безвісти, – пише УП.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024