стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 17 квітня

17 Квітня 2022, 23:36
Війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 11784
Війна

Триває 53 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:34

Головне зі звернення президента України Володимира Зеленського до народу у 53 день повномасштабної війни в країні:

  • Демократичний світ повинен відреагувати на те, що окупанти роблять на півдні України – в Херсонській та Запорізькій областях. Там будують катівні. Викрадають представників місцевої влади та усіх, кого вважають помітними для місцевих громад. Шантажують вчителів. Крадуть гроші, направлені на виплату пенсій. Блокують та крадуть гуманітарну допомогу. Доводять людей до голоду.
  • Окупанти намагаються відірвати Херсонську та Запорізьку області за прикладом так званих днр і лнр. Відповіддю на спробу рубльової окупації Херсонської і Запорізької областей має бути повне охоплення санкціями російської банківської та фінансової систем.
  • Хочу сьогодні ще раз підтримати усіх, хто бореться за Україну в містах і громадах півдня України. Саботуйте розпорядження окупантів! Не співпрацюйте з ними! Протестуйте!
  • Кожен переселенець може отримати грошову допомогу на проживання. Щомісячно це 2000 гривень на дорослого та 3000 гривень на дитину. Оформити можна в найближчому ЦНАПі, органах соцзахисту, а вже від середи – в Дії
  • Закликаю роботодавців намагатись залучати переселенців до роботи. За кожного підприємство отримає від держави співфінансування витрат на оплату його праці — 6 500 гривень. Заяву також можна буде подати у "Дії"

23:26

Окупанти готують масований удар по заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Про це у прямому ефірі повідомив український журналіст Артем Попов.

Він зауважив, що у сховищах заводу сьогодні перебуває близько 1000 мирних жителів, серед яких і діти.

23:24

У Бородянці завершили першу стадію робіт, відзавтра волонтери почнуть розчищати завали центральної вулиці. Величезний обсяг роботи чекає у Гостомелі – від аеропорту і до самого міста починається процес розмінування, – повідомляє керівник гуманітарного штабу Олексій Кулеба.

23:09

Ворог обстріляв Криворізький район. Одна людина загинула, – повідомляє голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

22:55

Мати одного із строковиків рф, який, за її словами, був серед членів екіпажу «Москви», розповіла, що на борту крейсера загинули близько 40 людей, дуже багато поранених із відірваними кінцівками, – пише Novaya Gazeta Europe.

У ЗМІ повідомляють, що поговорили з матір'ю матроса-строковика Чорноморського флоту, якого  призвали на службу до початку війни в Україні.

Проте там відзначають, що факт знаходження матроса на борту «Москви» в момент вибуху неможливо підтвердити в умовах війни.

Строковик рф вижив і зв'язався з матір'ю 15 квітня, наступного дня після того як крейсер потонув.

22:43

За добу на Донецькому та Луганському напрямках ООС знищили:

  • 10 танків;
  • 5 артилерійських систем;
  • 15 одиниць броньованої; 
  • 5 одиниць автомобільної техніки противника;
  • 2 гвинтокрила Мі-24;
  • 1 БПЛА «Орлан-10».

Бої тривають.

22:42

російські окупанти готуються до вирішальної битви за Донбас і хочуть здобути бодай якусь перемогу до Великодня, тобто 24 квітня, – каже голова ГУР Міноборони Кирило Буданов.

22:40

Починаючи з 4:00 батальйони Запорізької окремої бригади територіальної оборони ведуть запеклі бої на всій довжині лінії фронту в зоні відповідальності.

Ворог обстріляв селища Старомайорське, Макарівка, Сторожеве, Нескучне, Времівка, Приютне, Вишневе, Малинівка, Полтавка, Новодарівка, Новоукраїнське, Степове. Рашистські війська застосували танки, гради, бронетранспортери, піхоту. 

22:35

Січеславські десантники «приземлили» російського «Орлана» вартістю $100 тисяч, – пише Україна 24.

22:25

росія вбиває цивільних, – повідомляє голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

17 квітня внаслідок російських обстрілів на Донеччині загинуло дві людини та чотири отримали поранення — у Мар’їнці та Новопіллі.

У Бахмуті та Краматорську надали медичну допомогу двом цивільним, які були поранені на Луганщиніє

Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити неможливо.

22:16

російські окупанти готують провокацію в Херсоні. В районі Антонівського мосту розвертають ГРАДи, щоб вдарити по місту та звинуватити в цьому ЗСУ. 

Це має стати причиною для того, аби «врятувати» місто, провівши там референдум, – повідомляють у ЗСУ.

22:07

Внаслідок обстрілу Харкова сьогодні п'ять осіб загинули, 20 – постраждали, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Пошкоджені багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура

22:00

російські окупанти вдарила ракетами по місту Лозова, що на Харківщині. Обійшлося без жертв,  повідомляє міський голова Сергій Зеленський.

21:20

Ворог постійно намагається зробити наступ в районі Кремінної, Рубіжного, Попасної та Золотого на Луганщині. Про це повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

Цілеспрямовані обстріли житлових будинків не вщухають. Сьогодні дуже постраждало Золоте.

ЗСУ відтягують початок процесу широкомасштабного наступу, завдаючи удари, зокрема по ворожих артилерійських складах.

20:50

За добу оперативно-тактичне угруповання «Схід» знищило:

  • особового складу – 60;
  • танків – 1;
  • БМП – 2;
  • МТЛБ – 2;
  • артилерійських систем – 3;
  • АТ – 3;
  • гвинтокрилів – 1.

20:20

Збройні сили України контрнаступають на Харківщині – звільнили населені пункти Базаліївка, Леб'яже, частину Кутузівки, в районі Малої Рогані та просунулися на схід, — повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

19:30

У Донецьку окупанти мобілізують діячів культури, студентів вишів та їхніх викладачів

На тимчасово окупованій території Донецької області окупанти продовжують набирати «добровольців» з різних невійськових закладів.

Під так звану «добровільну мобілізацію» потрапили діячі культури в Донецьку.

У соціальних мережах міста з’явилась інформація про загибель в бою під Маріуполем відомого піаніста донецької філармонії та ансамблю «Септет-джаз».

Зазначається, що загалом 55 музикантів було примусово відправлено на лінію зіткнення, як «добровольців» без мінімальної військової підготовки.

Під мобілізацію потрапили також: студенти вишів, технікумів та їхні викладачі, навіть передпенсійного віку.

«Примусова мобілізація на окупованих рф територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вона суворо забороняє окупаційній державі змушувати осіб, які перебувають під захистом, тобто тих, хто опиняється під владою сторони конфлікту або окупаційної держави, громадянами яких вони не є, служити в її збройних чи допоміжних силах», – наголошує Омбудсман Людмила Денісова.

Уповноважений звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини рф в Україні.

18:57

російські окупанти обстріляли будівлю православного храму в Сєвєродонецьку на Луганщині, – інформує голова ОВА Сергій Гайдай

«Це вже четвертий приліт до Сєвєродонецького Христо-Різдвяного кафедрального собору. Орки обожнюють змагатися з Богом, на Луганщині внаслідок обстрілів вже пошкоджено  близько 10 релігійних будівель», – йдеться в повідомленні.

Снаряди російських окупантів потрапили в дах собору. На світлинах, які поширила військова адміністрація області, храм зазнав руйнувань також ізсередини.У пресслужбі не повідомили, чи були всередині священики та парафіяни.

Відповідно до публічної інформації, собор належить громаді Української православної церкви Московського патріархату.

18:55

Оперативна інформація станом на 18 годину щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Триває п’ятдесят третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Російські окупанти не припиняють завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах промислової та цивільної інфраструктури України.

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив.
 
На Сіверському напрямку зберігається імовірність застосування противником диверсійно-розвідувальних груп та завдання ракетних ударів з території російської федерації по елементах військової та цивільної інфраструктури нашої Держави.
 
На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування Харкова, намагається здійснити вогневе ураження позицій підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.
 
На Донецькому і Таврійському напрямках ворог активізував бойові дії. Продовжує ракетно-бомбові удари по місту Маріуполю, зокрема й із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-22М3. Окупанти намагалися здійснювати штурмові дії в районі морського порту та заводу “Азовсталь”.
На Південнобузькому напрямку противник продовжував зосереджувати основні зусилля на утриманні займаних позицій. У районі населеного пункту Василівка Запорізької області було відзначено, що противник, ймовірно для здійснення провокацій, замальовує літери Z на техніці та встановлює українські прапори.
 
Значного суспільного резонансу в Криму набула інформація про знищення Україною ракетного крейсера «Москва». Серед населення посилюється недовіра до інформації, що розповсюджується офіційними російськими засобами масової інформації.
Через брак людських ресурсів загарбники намагаються долучити до війни місцевих жителів тимчасово захоплених територій. Так, у місті Ізюм розпочато примусову мобілізацію чоловіків.
 
На окремих тимчасово зайнятих окупантами територіях продовжується підготовка до проведення незаконного референдуму із проголошення так званої «херсонської народної республіки». Для фальсифікації його результатів планується використати персональні дані жителів регіону, які збирають окупанти під час видачі так званої «гуманітарної допомоги». Серед мешканців також поширюється інформація, що після оголошення результатів псевдореферендуму розпочнеться їх «мобілізація» до лав збройних сил російської федерації.
 
Під час проведення заходів підготовки перед відправленням підрозділів для участі у війні з Україною на полігонах на території російської федерації відзначено понад 50 випадків самовільного залишення польових таборів особовим складом.
 
Українські захисники та захисниці тримають оборону і поступово відтісняють ворожі війська на окремих напрямках.

18:40

Рашисти продовжуть обстрілювати мирні населені пункти Запорізької області, – повідомила Людмила Денісова, уповноважена з прав людини.

Окупанти завдали ударів по житлових кварталах у місті Пологи. Внаслідок обстрілів постраждала 12-річна дитина, яку терміново прооперували.

У місті Василівка внаслідок артилерійського обстрілу з боку російських загарбників загинула одна людина, ще п'ятеро зазнали поранень. Пошкоджено кілька житлових будинків та депо на залізничній станції.

У місті Гуляйполе через обстріли з різнокаліберної зброї, зокрема з «Градів», понівечено житлові будинки мирних жителів та об'єкти соціальної сфери.

17:39

Російські військові в Ізюмському районі 16 квітня обстріляли дві автівки, які намагалися евакуюватися. Одна людина внаслідок обстрілу загинула.

В одній з машин перебувала дитина та п’ятеро дорослих. Про це написав керівник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов у Facebook.

«Маму та бабусю дитини було поранено. Маму доставили до Сахновщинської центральної районної лікарні, бабуся, на жаль, від отриманих поранень померла. Безмежний гнів на загарбників та нескінченний біль за українців… Вони за все будуть відповідати. За кожну краплю нашої крові та наших сліз», — написав Болвінов.

17:35

Голова Запорізької райдержадміністрації Олег Буряк заявив, що його сина викрали на російському блокпості у Василівці під час руху евакуаційної автоколони, яка йшла з Мелітополя до Запоріжжя.

Про це він повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформ.

«Це сталося 8 квітня о 11:22 на блокпосту у Василівці. Мій 16-річний син їхав в машині з двома знайомими жінками та трьома малолітніми дітьми. Всі їхали до Запоріжжя. Колону автомобілів зупинили російські військові та почали підходити до кожної аби перевірити, хто та куди їде. Вони побачили в мого сина телефон та витягли його з машини», – розповів Буряк.

За його словами, машину тримали на блокпосту три години, потім всіх відпустили, окрім 16-річного Влада. Знайомі розповіли, що вони благали відпустити хлопця.

«В них (військових - ред.) є планшети і вони знайшли, що я є батьком хлопця. Весь цей час ми намагалися вирішити питання самостійно, але не вийшло», – наголосив голова РДА.

17:30

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що росіяни роздають жителям заблокованого міста перепустки для переміщення вулицями – чи то для вичислення «ворогів», чи то для видачі російських паспортів. 

«Окупанти продовжують видачу пропусків на переміщення в середині міста. Фактично такий пропуск видається в одному місці – вулиця 130-ї Таганрозької Дивізії, 114 в приміщенні Лівобережної податкової. 

Сотні містян вимушені вистоювати черги для отримання пропуску, без якого вже з наступного тижня буде неможливо не лише переміщення між районами міста, але й знаходження на вулиці. 

Надходить інформація, що це робиться не лише для фільтраційних заходів, але як підготовка до паспортизації залишившихся. Уточнюємо».

17:25

Ситуація в Попасній на Луганщині нагадує заблокований Маріуполь, окупанти знищують місто обстрілами вдень і вночі і не дають евакуювати людей, розповів голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Фейсбук.

Мешканці Попасної понад 50 днів живуть у бомбосховищах. Евакуація зривається майже кожного дня через постійні обстріли. Доступ до міста ускладнений.

17:05

На Дніпропетровщині з понеділка, 18 квітня, скорочують комендантську годину, – повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко у своєму Telegram-каналі.

«Гарна недільна новина. Відзавтра скорочуємо в області комендантську годину», – зазначив він.

Тепер вона триватиме з 22:00 до 5:00.

17:01

У Миколаєві вогнеборці ДСНС України врятували дідуся та його 5-річного онука.

До Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу у одному з будинків міста Миколаїв.

Прибувши на місце рятувальники з'ясували, що з вікна помешкання просять про допомогу дідусь та його п'ятирічний онук. За допомогою висувної драбини вогнеборці допомогли їм спуститися донизу. Наразі пожежу ліквідовано, причина встановлюється.

16:48

У звільненому від російських окупантів Чугуєві вже відремонтовано частину водопровідних мереж. Наразі у місті тривають планові ремонтні роботи на котельні та приводяться до ладу постраждалі будинки.

У селищах Вільхівка та Мала Рогань електропостачання відновили вже для 140 споживачів, – інфомує заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Він також розповів про перебіг відновлювальних робіт в інших населених пунктах Харківщини, що були звільнені від військ держави-терориста Росії.

Зокрема, у селищі Мала Данилівка вже повністю завершені роботи з відновлення електропостачання.

Триває також прибирання транспортних магістралей регіону. З траси M-03 від Харкова до Чугуєва, за даними Тимошенка, було вивезено вже 30 одиниць понівеченого військового та цивільного транспорту.

«Дороги Харківщини – це стратегічні логістичні маршрути для доставки гуманітарних вантажів. Дорожники регулярно проводять аварійний ремонт автошляхів у містах влучання ворожої артилерії», – додав заступник керівника ОП.

Він також звернув увагу на те, що комунальники Харкова, незважаючи на триваючі обстріли, не припиняють санітарного очищення вулиць.

16:35

Росіяни відкрили вогонь по центру міста Золоте на Луганщині; наразі відомо про двох загиблих та чотирьох поранених, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у Telegram

«Це навмисне вбивство людей. Крім житлових будинків поряд нічого немає. Росіяни цілеспрямовано били по населенню.В одній із багатоповерхівок зруйновано два поверхи - снаряди пройшли навиліт. Маємо щонайменше двох загиблих містян, ще четверо - поранені із різним ступенем тяжкості», – йдеться в повідомленні.

15:56

У селі Гаврилівка на Херсонщині рашисти обстріляли групу підлітків, які йшли до магазину за хлібом, повідомляють дописувачі місцевої спільноти Новини Нововоронцовщини.

За словами свідків, неповнолітні ішли вулицею і розмовляли по телефону, коли в цей час російські війська зробили попереджувальні постріли.

Коли діти почали бігти – окупанти відкрили вогонь вже по них.

Одну дитину поранили. Сьогодні дитина від отриманих ран померла.

15:48

Розчищено 125 км доріг та вулиць, 102 км Житомирської траси, прибрано 14 км траси М-07 Київ –Ковель, Р-30 під’їзд до Ірпеня – 2,8 км та ще 4 км траси Т-10-01 Ворзель – Забуччя – /Київ-Чоп/, повідомив заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко.

Також дорожники асфальтують тимчасову переправу на під’їзді до Ірпеня.

Протягом минулої доби вдалося відновити електропостачання для 19 594 споживачів.

Повністю або частково відновлено розподіл газу у 82 населених пунктах.

У Бучі через дизель-генератори наповнено питною водою декілька водонапірних башт, що дало можливість відновити водопостачання у невеликій частині міста. Поновило роботу підприємство, що розливає бутельовану воду.

Мешканцям сіл Микуличі,  Клавдієво-Тарасове та Пороскотень теж подається вода.

В селищі Іванків повністю відновлено електропостачання, що дало можливість запустити воду у систему.

Наразі 80% абонентів селища забезпечено цілодобовим централізованим водопостачанням, решта 20% погодинно – 4 години вранці та 4 години ввечері до з’ясування якості питної води.

15:45

Центральна частина Харкова потрапила під артобстріл російських військ 17 квітня.

Центр міста обстріляли близько 13:30 та 14:00, повідомили кореспонденти Суспільного.

Окупанти випустили на місто снаряди з реактивних систем залпового вогню. Постраждали житлові та адміністративні будівлі. У різних місцях в центрі міста — пожежі.

На 15 годину дня відомо про п'ятьох загиблих жителях Харкова та 13 поранених — це попередні дані, які Суспільному надав директор Департаменту охорони здоров’я обласної військової адміністрації Максим Хаустов. В місцях обстрілів працюють рятувальники.

15:35

У Сєвєродонецьку на Луганщині залишаються близько 20 тисяч жителів, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«В нашому обласному центрі нове кладовище, за 52 дні війни - більше 400 могил. В місті досі залишаються близько 20 тисяч мешканців, до 24 лютого було 130 тисяч», – написав він у Telegram.

Гайдай також закликав тих українців, які ще залишаються у місті, евакуюватись.

15:29

Президент України Володимир Зеленський присвоїв командувачу Військово-морських сил Збройних сил України Олексію Неїжпапі звання віцеадмірала.

Як передає Укрінформ, відповідний указ № 246/2022 опублікований на сайті глави держави.

«Присвоїти військове звання віцеадмірала контрадміралу Неїжпапі Олексію Леонідовичу – командувачу Військово-морських сил Збройних сил України», – ідеться в документі.

15:17

Служба безпеки України звітує про затримання ще 5 ворожих агентів і викриття ще двох колаборантів на Київщині та Херсонщині, – йдеться у повідомленні відомства.

На Одещині служба безпеки нейтралізувала агентурну мережу, яка працювала на країну-агресора, і затримала трьох її агентів. Встановлено, що їхні дії координували особи, які у 2014 році втекли до рф.

Напередодні широкомасштабного вторгнення ці агенти нагнітали соціальну напругу у різних регіонах. Зокрема, намагалися вчинити диверсії: шляхом руйнування транспортної інфраструктури, підпалів лісів, пошкодження національно-культурних символів і пам’ятників. Також проводили постановочні мітинги.

За останній місяць плани кураторів змінилися, тож роботу агентів переформатували. Відтоді вони збирали розвіддані: про військові формування на Одещині, розташування блокпостів, волонтерських центрів, настрої місцевих. За потреби – відправляли фотозвіти.

Наразі агенти надають свідчення СБУ про деталі своєї підривної діяльності.

У Київській області спецслужба затримала мешканця Київщини – самопроголошеного голову Димерської ОТГ.

Під час тимчасової окупації в регіоні зрадник добровільно погодився на співпрацю з ворогом. Він одразу «здав» окупантам учасників АТО\ООС, членів місцевої Тероборони, допомагав загарбникам орієнтуватися на місцевості.

За їхніми вказівками він «набирав» фахівців для ремонту електромереж, водіїв для вивезення документів селищної ради, бухгалтерів для організації роботи так званої нової адміністрації та інших. А «гуманітарну допомогу» роздавав місцевим як винагороду за співпрацю з окупантами.

На Херсонщині СБУ оголосила заочну підозру самопроголошеному керівнику цивільної адміністрації Нової Каховки. 

Чоловік із київською пропискою перейшов на бік ворога: публічно закликав громадян до співпраці з окупантами і просував ідеї налагодження зв’язків із рф. На додачу – ще й відмовлявся від гуманітарної допомоги, організованої українською владою для цивільних.

У Дніпропетровській області спецпризначенці СБУ затримали російського агента, який коригував ракетні обстріли.

Місцевий мешканець зізнався слідству, що мав проросійські погляди і вірив у «руZZкий мир». Цим привернув увагу ворожих спецслужб: вони завербували його і доручили зібрати координати військових штабів, фіксувати переміщення техніки ЗСУ. 

Заради підвищення рівня довіри зрадник додатково робив розвідку об’єктів критичної інфраструктури після ракетних обстрілів.

У Миколаєві СБУ затримала місцеву жительку, яка систематично «доповідала» окупаційним військам щодо обстановки у місті. Вона відстежувала роботу блокпостів та окремих об’єктів критичної інфраструктури.

Служба безпеки розслідує кожен факт зради, щоб притягнути зловмисників до відповідальності.

15:10

Росіяни проводять насильницьку русифікацію депортованих українців.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Зокрема, самопроголошений голова Криму Сергій Аксьонов заявив про створення літніх «таборів перекваліфікації» для вчителів з Херсонської, Харківської та Запорізької областей на території півострова.

«Робитимуть це для того, щоб перевести їх на «російські стандарти освіти». Також так звані стандарти стосуватимуться й викрадених українських дітей. Їх змушуватимуть проходити «мовні курси». Про це заявила під час засідання Ради Федерації РФ голова комітету з науки, освіти та культури Лілія Гумерова. Там їх хочуть примушувати вивчати російську мову, оскільки, на думку окупантів, діти з України недостатньо володіють «язиком». Викрадення Росією українців є порушенням норм Міжнародного права», – зазначає Центр.

15:04

Внаслідок ракетного удару російських загарбницьких військ по місту Бровари Київської області жертв немає, але частина міста знеструмлена.

Про це міський голова Ігор Сапожко повідомив у соціальній мережі Facebook.

«Відбулося пошкодження об’єктів міської інфраструктури. Внаслідок цього виникли перебої з електропостачанням та водопостачанням у місті. Залишилась без світла частина будинків по наступним вулицям: Броварської Сотні, Володимира Великого, Гагаріна, Героїв Небесної Сотні, Київська, Короленка, Марії Лагунової, бульв. Незалежності, Олімпійська, Поповича, Сергія Москаленка, Симона Петлюри, Симоненка, Шевченка. Наразі у Броварах залучені всі відповідні служби для ліквідації наслідків ворожої атаки», – повідомив Сапожко.

Міський голова додав, що ситуація поступово налагоджується, робляться аварійні переключення, щоб забезпечити електропостачання по всьому місту.

«Також виправляємо ситуацію по водопостачанню та водовідведенню, що теж потребує певного часу. У місті працюють всі бювети», – зазначив він.

«І найголовніше. За попередніми даними, обійшлося без жертв та постраждалих», – заявив Сапожко.

14:40

В окупованому Донецьку обманом мобілізували в лави підконтрольної РФ «армії ДНР» музикантів місцевої філармонії. Їх відправили для боїв під Маріуполем. Відомо, що частина з них загинула майже відразу, серед них зокрема відомий джазмен Микола Звягінцев, – розповів журналіст Денис Казанський.

За словами Казанського, музикантів філармонії запросили нібито для зйомок сюжету на ТБ. А на місці оголосили, що вони будуть негайно відправлені на фронт. Згодом музикантів без будь-якої підготовки кинули під Маріуполь, де використовували фактично як приманку для виявлення вогневих точок захисників міста.

14:20

Російські загарбницькі війська продовжують обстрілювати Одеську область, але українська система протиповітряної оборони зупиняє плани ворога.

Про це повідомляють ВМС ЗС України у Фейсбук.

Зокрема, днями командувач Військово-морських сил ЗСУ віце-адмірал Олексій Неїжпапа вчергове відвідав оборонні позиції Одеси та Одеської області. Керівник флоту перевірив організацію бойової служби та поспілкувався з морськими піхотинцями, які перебувають на бойових постах. Командувач обговорив з керівним складом можливі сценарії територіальної оборони нашої країни з морського напрямку.

За його словами, ситуація на всіх стратегічних підступах до Одеської області повністю під контролем ЗСУ, ВМС разом з побратимами готові до відсічі сил і засобів російського окупанта.

«Саме завдяки оперативним діям військовослужбовців національного флоту разом з іншими підрозділами оборонного сектору було підготовлено та розгорнуто позиції для зустрічі ворога з метою нанесення ефективного і нищівного удару по загарбниках», – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що російські окупанти й надалі «намагаються підло обстрілювати Одещину з окупованого Севастополя та Криму, але українська ППО зупиняє їхні кровожерливі плани».

13:25

Окупаційним військам Росії не вдається розгорнути агресивний наступ на Донбасі, тому що Збройні сили України потужно їх стримують, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі націоанільного телемарафону.

«В них такі плани давно є, але ЗСУ їм не дають можливості їх реалізувати. Вони готові, вони накопичують там і сили, і людей, і медичну інфраструктуру підтягують, і боєприпаси, і провіант. Бо вже навчені, що їхні люди тут голодували (їх же відправили на 2-3 дні)… Вони все це готують, але їм поки не вдається розпочати цей другий агресивний етап, тому що ЗСУ потужно їх стримують», – зазначила Маляр.

13:23

Служба безпеки України продовжує фіксувати свідчення звірств окупантів стосовно мирного населення, повідомляють у пресслужбі відомства.

 

«Ось цей «герой», який був мобілізований росіянами з так званої «ЛНР», розповідає дружині про жорстоке вбивство його колегами українки: «…там баба лежит какая-то, …башка простреленная, лежит, дергается. В голове дырка… Позвали еще, он еще раз стрельнул, она еще лежит-дергается, он еще раз стрельнул… Все, говорю, ей пи*да», – йдеться у повідомленні.

Як з’ясувалося, єдиною провиною жінки було те, що «…у нее, типа, брат в «Азове», и она начала х*йню какую-то пороть».

Вояк нібито обурюється поведінкою своїх співслуживців, але жодним чином не завадив цьому військовому злочину. Лише порадив хоч закопати вбиту.

13:19

Російські військові, перебуваючи у Бучі Київської області України, застрелили місцевого жителя Іллю Навального, однофамільця російського опозиціонера Олексія Навального, пише УП з посиланням на Bild.

Журналісти німецького видання поговорили із мешканцями міста Буча, в якому досі знаходять тіла вбитих цивільних осіб.

Вони зазначають, що масштаби військових злочинів у Бучі продовжують зростати через два тижні після виведення російських військ із передмістя Києва.

Іллі Навальному було 60 років. Його 64-річна сусідка Марія розповіла журналістам, що чоловіка розстріляли росіяни. Марія добре знала Іллю, бачила його у день смерті, 12 березня.

12:40

Тік-токери Кадирова зняли ще одне відео – обстріляли з танка вже окуповані росіянами райони Маріуполя, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

«Якщо ви думаєте, що тік-ток військо «кадировців» воює лише автоматами з пустими вікнами, то це не так. Новий рівень – підігнати танк і розстрілювати багатоповерхівки в районі, який вже окупований. На відео частина Лівобережного району, що найближча до Східного. Постріли в бік будинків, де немає наших захисників не менш 20 днів», – зазначив Андрющенко.

11:51

На Київщині у Бородянці 16 квітня проводилися роботи з розбору завалів двох зруйнованих обстрілами багатоповерхових житлових будинків. Під час проведення робіт вилучено тіло загиблої особи, повідомили у ДСНС.

Всього з 6 квітня з 7 зруйнованих багатоповерхових житлових будинків у центрі міста, на 5 – роботи завершені повністю. Від початку проведення робіт вилучили тіла 41 загиблої особи.

У Чернігові тривають роботи з розбору завалів навчально-спортивного центру «Чернігів»» та 9 поверхового житлового будинку. На місці працює зведений загін ДСНС.

11:40

За минулу добу російські окупаційні війська завдали 23 артилерійських, мінометних, РСЗВ-обстрілів по районах Північної Салтівки, П’ятихаток, Олексіївки, центру міста, ХТЗ, Дергачах. Та 1 ракетний удар.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Загалом за добу внаслідок обстрілів росіян поранено 31 особу, з них – 4 дітей. Загинули – 3 цивільних.

У посиленому режимі працюють медики екстреної допомоги, лікарі та наші рятувальники. На жаль, при розмінуванні російських касетних боєприпасів під Харковом підірвалися 3 саперів, 4 отримали поранення.

11:38

16 квітня в окупованій Новій Каховці на Херсонщині сталася стрілянина між російськими військами, повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

«Вчора в Новій Каховці стрілянина була між ОРДЛО та російськими військовими чи Росгвардією, точно не знаю. Навіть не знаю, за кого вболівати у цій ситуації. Наче ОРДЛО і наші були колись. Ось така історія», – зазначив Кім.

11:35

Українській владі не вдалося домовитися з російськими військовими про припинення вогню для евакуації на 17 квітня. Українська сторона просить гумкоридорів для евакуації з Маріуполя мирних жителів та поранених військовослужбовців.

Про це повідомила міністерка реінтеграції Ірина Верещук.

 

«Вкотре вимагаємо відкриття гуманітарного коридору для евакуації з Маріуполя цивільних осіб, особливо жінок та дітей. Також через відповідні міжнародні структури ми вимагаємо від окупантів відкриття спеціального коридору для евакуації з Маріуполя поранених військових», – зазначила Верещук.

11:32

З 17 квітня комендантська година у столиці розпочинатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше. І триватиме з 22:00 до 5:00 ранку, повідомив міський голова Віталій Кличко.

10:46

Ракетних ударів ворога у неділю зазнали деякі інфраструктурні об’єкти в Броварській громаді Київської області, можливі перебої з водою та світлом, повідомив міський голова Ігор Сапожко.

«Сьогодні з самого ранку були потрапляння в ряд інфраструктурних об’єктів у нашій громаді. Прошу зберігати спокій, можливі перебої з електроенергією та водопостачанням», – зазначив Сапожко.

Він запевнив, що комунальні служби працюють у посиленому режимі. Посадовець попросив не знімати відео і не викладати їх у мережу, зберігати спокій.

10:43

Звуки, які чули кияни, – результати роботи протиповітряної оборони, повідомили у міськраді.

«Насправді, незважаючи на те, що в Києві лунали кілька раз увечері й під ранок сигнали повітряної тривоги, в Києві спокійно, вибухів ніяких не було. Це швидше за все була робота протиракетної оборони», – повідомив заступник голови КМДА Микола Поворозник в ефірі телемарафону.

За його словами, говорити про те, що зараз в Києві безпечно, зарано.

9:56

У Генштабі ЗСУ навели перелік загальних бойових втрат противника з 24 лютого по 17 квітня орієнтовно:

  • особового складу – близько 20 300 осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 773 од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 2002 од, 
  • артилерійських систем – 376 од, 
  • РСЗВ – 127 од, 
  • засоби ППО – 66 од,
  • літаків – 165 од, 
  • гелікоптерів – 146 од, 
  • автомобільної техніки – 1471 од,
  • кораблі/катери – 8 од,
  • цистерн з ПММ – 76, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 148,
  • спеціальна техніка – 27,
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

9:24

Українці продовжують успішно «приземляти» російські БПЛА, повідомили у Генштабі ЗСУ.

На Донеччині, Січеславські десантники вполювали багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс «Орлан-10».

«Може здатися – дрібниця. Але ціна одного такого безпілотника складає близько 100 тисяч доларів США», – йдеться у повідомленні.

9:07

Оперативний фокус російського вторгнення змістився на схід України, однак кінцева мета Росії залишається незмінною. 

Про це йдеться в розвідувальному огляді Міноборони Британії, опублікованому в неділю вранці, повідомляє «Європейська правда».

Російські сили продовжують перекидати бойову та допоміжну техніку з Білорусі на схід України. Сюди входять локації неподалік Харкова та Сєверодонецька, зазначають у британській розвідці.

Російська артилерія продовжує завдавати ударів по українських позиціях на сході країни, де Росія планує відновити свою наступальну діяльність.

Водночас, хоча оперативний фокус Росії змістився на схід України, кінцева мета Росії залишається незмінною. 

«Вона прагне змусити Україну відмовитися від своєї євроатлантичної орієнтації та утвердити власне регіональне домінування», – йдеться у зведенні.

8:35

У Харківській області за останню добу сталося 11 пожеж, спричинених російськими обстрілами, в одній із них загинуло двоє та постраждало ще 18 людей, повідомили у ДСНС.

8:33

Вночі в Сєвєродонецьку на Луганщині внаслідок обстрілів загорілися чотири багатоповерхівки, в Новодружеську окупанти знищили будинок, повідомили у Луганській обласній державній адміністрації.

Там вже і руйнувати майже нічого – більшу частину житлового фонду ворог знищів за останні півтора місяця. Однак обстріли 

Рятувальники виїхали на об’єкти одразу, як тільки росіяни припинили вогонь. Зафіксовані чисельні загоряння квартир. Інформація щодо жертв уточнюються.

Увечері ще один будинок ворог знищив в Новодружеську. Власника пожежні встигли евакуювати.

17 квітня зранку російська армія вдарила по Кремінній артилерією.

08.17

Новий наступ РФ в Україні може розпочатися найближчими днями, повідомляють американські ЗМІ. Масованих атак слід очікувати вже цієї неділі. Або на початку наступного тижня, повідомляє NBC News з посиланням на високопоставлених представників Пентагону. 

У зв'язку з цим США умовляють союзників якнайшвидше надати Україні нові партії зброї.

06:50

Зведення Генерального штабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 06:00

Розпочалася п’ятдесят третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави.

Триває переміщення російських підрозділів на територію України з Курської, Брянської та Воронезької областей. Підрозділи збройних сил російської федерації, що перебувають на українській території, мають значні проблеми із забезпеченням. Водночас, змогли накопичити значні запаси боєприпасів.

У підрозділах окупантів, що знаходяться на лінії безпосереднього зіткнення, росте невдоволення особового складу, морально-психологічний стан залишається на низькому рівні. Російські військовослужбовці постійно скаржаться на відсутність ротації, техніку, яка постійно виходить з ладу, якість пального, що постачається та харчування.

На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону на територіях Брестської та Гомельської областей.

На Сіверському напрямку зберігається імовірність ракетних ударів та здійснення артилерійських обстрілів з території російської федерації по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Чернігівській та Сумській областях.

На Слобожанському напрямку змін в складі та положенні сил противника не відзначається. Окупанти продовжують часткове блокування міста Харкова та обстріли його житлових районів.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Проводив штурмові дії в районі морського порту.

Ведеться підготовка підрозділів 810-ї та 155-ї окремих бригад морської піхоти до проведення десантної морської операції. Інформація наразі уточнюється.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні займаних позицій. За наявною інформацією у невизнаній Придністровській Молдавській Республіці, за участтю представників федеральної служби безпеки російської федерації, було проведено перевірку боєздатності 1-ї, 2-ї та 3-ї окремих мотострілецьких бригад збройних формувань ПМР. Підрозділи, що перевірялися, не готові до ведення бойових дій.

На тимчасово зайнятих окупантами територіях продовжується мародерство та насильницькі дії з боку російських військовослужбовців стосовно цивільного населення. Ці дії заохочуються їх військовим командуванням.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак ворога, знищено п’ятнадцять танків, двадцять чотири одиниці броньованої та десять одиниць автомобільної техніки, а також три артилерійські системи противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено тринадцять повітряних цілей: один літак, один вертоліт, п’ять БПЛА та шість крилатих ракет

05:30

У Харківській області 16 квітня під час розмінування території загинуло троє рятувальників, ще четверо отримали тяжкі поранення, пише Оперативний ЗСУ.

Зокрема, загинув командир частини піротехніків. Під час розмінування вибухнула частина касетного боєприпасу.

05:10

Рятувальники спільно з прикордонниками розміновують деокуповані території за допомогою квадрокоптерів та роботів. Фото оприлюднили у телеграм-каналі ДПСУ.

За даними ДСНС, упродовж минулої доби піротехнічні підрозділи залучалися 206 разів. Виявлено, вилучено і знешкоджено 1669 вибухонебезпечних предметів, зокрема 2 авіаційні бомби. Обстежено територію площею 329 га.

Найчастіше піротехніки працювали: в Харківській області 2615 раз, Миколаївщині – 1091, Київщині – 766, Донеччині – 291, Сумщині – 290. Усього з початком війни знешкоджено 65 тис. 212 вибухонебезпечних предметів та 417,4 кг вибухової речовини, зокрема 1937 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 9189 га

04:19

Представник Білого дому заявив, що в Україну «почали надходити» вантажі з найновішого пакету допомоги адміністрації президента Штатів Джо Байдена. Про це пише Українська правда з посиланням на CNN. 

Нагадаємо, цього тижня Байден схвалив додатковий пакет військової допомоги Україні на суму 800 мільйонів доларів. США вперше погодилися надати Києву таку потужну військову техніку, зокрема 11 вертольотів Мі-17; 18 155-мм гаубиць і ще 300 дронів Switchblade. За словами американського чиновника, ця допомога вже почала надходити. 

У п’ятницю високопоставлений чиновник з оборони повідомив, що очікується, що перший рейс озброєння та обладнання прибуде в регіон протягом наступних 24 годин, і його заберуть на кордоні українці та доставлять до країни.

02:31

Російські окупанти вкотре пропонують українським захисникам Маріуполя, які зараз тримають оборону на металургійному комбінаті «Азовсталь», скласти зброю та здатися в полон. Про це пише Українська правда з посиланням на Міноборони РФ.

«З огляду на катастрофічне становище, яке склалося на металургійному комбінаті «Азовсталь», а також керуючись суто гуманними принципами, Збройні сили Росії пропонують «бойовикам націоналістичних батальйонів» та іноземним найманцям з 06:00 17 квітня 2022 р. припинити будь-які бойові дії. Всім, хто склав зброю, гарантується збереження життя», – пишуть рашисти.

Окупанти пропонують о 5 ранку встановити зв'язок між сторонами для обміну інформацією.

З 5.30 росіяни нібито оголосять «режим повної тиші» та «гарантують» його «неухильне» дотримання.

Початок дії «режиму тиші» з 6-ї години обома сторонами, за задумом РФ, позначається підняттям прапорів: з російського боку – червоних, з українського боку – білих по всьому периметру «Азовсталі».

01:36

На завершення п’ятдесят другої доби протистояння українського народу зухвалому вторгненню, ворог продовжує підступно вкривати населені пункти півдня країни артилерійським вогнем та ракетами.

Про це інформує ОК «Південь».

Протягом доби по Миколаївщині противник наніс ракетний удар 5 крилатими ракетами та системами залпового вогню, пошкоджена інфраструктура, але втрат немає.

На Херсонщині основні зусилля ворог зосередив на спробах встановлення контролю над областю та утриманні зайнятих позицій.

Рашисти продовжують тиснути психологічно, поширюючи мовлення своїх пропагандистських телеканалів, підключивши заангажовані кримські телеканали, розповсюджують фейки про війну в Україні. Водночас продовжується залякування та терор цивільного населення.

Але ж за поточну добу на південних рубежах нашої оборони ворожі втрати склали 36 рашистів та 13 одиниць техніки, серед яких бойові броньовані машини, 2 самохідні артилерійські установки та 2 реактивні системи залпового вогню «Град».

Корабельне угруповання противника в Чорноморській операційній зоні системно проводить викриття надводної обстановки і розвідку. Імовірність ракетних ударів зберігається на достатньо високому рівні.

01:08

16 квітня зенітними-ракетними підрозділами Повітряних Сил та підрозділами ООС уражено 13 повітряних цілей російських окупантів: один літак, один вертоліт, п’ять безпілотних літальних апаратів, шість крилатих ракет.

Про це інформують Повітряні сили ЗСУ.

Авіація Повітряних Сил – штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м, під прикриттям винищувачів, надали вогневу підтримку українським військам на кількох стратегічних напрямках, завдавши потужних ракетно-бомбових ударів по російських окупантах.

00:29

Військовослужбовці угрупованням Об’єднаних сил протягом минулої доби відбили 10 атак ворога і знищили ворожу техніку.

Про це інформує штаб ООС.

Українські захисники знищили 15 танків, 3 артилерійські системи, 24 одиниці броньованої та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 4 безпілотні літальні апарати типу «Орлан-10» і 2 крилаті ракети.

00:03

Головне зі звернення президента: 

  • Зараз – історичний момент. Момент, коли ми можемо раз і назавжди вирішити багато застарілих проблем усього середовища нашого життя. Коли можемо зробити якісне міське планування там, де його не було. Можемо врахувати реальні транспортні потоки. Гарантувати енергозбереження, екологічність матеріалів, інклюзивність. Це якщо говорити про те, що стосується організації простору життя та якості відбудови. 

  • Я поставив сьогодні завдання, щоб на першому етапі були забезпечені тимчасовим житлом усі наші переселенці. Ті, чий дім зруйнований війною. Тимчасовим, поки не відновимо їхнє житло. Або поки люди не отримають компенсацію квадратними метрами чи грошима. 

  • На другому етапі відновлюємо те, що окупанти намагалися знищити. Всі міста й громади, які постраждали. А на третьому етапі забезпечуємо житлом усіх тих, хто захищав чи захищає зараз державу, хто працював чи працює в інтересах суспільства, а власного житла так і не має. 

  • Щоб реалізувати цей проект, ми вже залучаємо провідних архітекторів, увесь потенціал держави та міжнародну підтримку. Додамо участь компаній, держав-партнерів, міжнародних донорів. Абсолютно не маю сумнівів, що нам вдасться це зробити. Вдасться не тільки відновити зруйноване, а й відновити справедливість щодо тих, чиє право на житло було порушене. 

  • Також обговорили й питання меморіалізації того, що українці пережили під час цієї війни. Обговорили, як зберегти частинки цього досвіду, щоб він завжди нагадував усім поколінням наших людей, від якої жорстокої й безглуздої навали Україна змогла відбитися. 

  • Ситуація в Маріуполі залишається максимально жорсткою. Просто нелюдською. Такою її зробила рф. Свідомо зробила. І свідомо продовжує знищувати міста. Свідомо намагається знищити всіх, хто там є, в Маріуполі. 

  • Вплинути на це можна тільки двома шляхами. Або партнери дадуть Україні всю необхідну важку зброю, літаки, причому, без перебільшення, негайно. Щоб ми могли знизити тиск окупантів на Маріуполь і деблокувати його. Або – переговорний шлях, на якому також роль партнерів має бути визначальною. 

  • Хоча ми чули багато намірів від тих, хто хотів допомогти і хто справді користується міжнародним авторитетом, але жоден з них поки що не реалізувався. Втім, ми не полишимо цих намагань. І щоденно або я, або Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний, або інші військові, або керівник нашої переговорної групи Давид Арахамія – на зв'язку з нашими захисниками Маріуполя. Щодня. 

  • Підписав указ про нагородження наших захисників. 186 військовослужбовців Збройних Сил України. 13 військовослужбовців Головного управління розвідки. Двоє працівників Служби безпеки України. І один боєць Національної гвардії.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024