стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 квітня

16 Квітня 2022, 23:31
Війна 11271
Війна

Триває 52 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:31

Журналісти «Схем» почали ідентифікацію загиблих моряків зі складу екіпажу крейсера «Москва». Зокрема, вже вдалося встановити особу одного загиблого моряка. Це Іван Вахрушев, який служив у п’ятій бойовій частині, що відповідала за експлуатаційну безпеку корабля. 

Про це йдеться у матеріалі журналістів-розслідувачів «Схем».

 

Загиблий – мічман Іван Вахрушев, був 41 рік. Чоловік родом із села Нічкіно Сарапульського району Удмуртської республіки.

Журналісти знайшли пост у соціальній мережі «Одноклассники» дружини загиблого моряка Варвари Вахрушевої. Вона опублікувала фото свого чоловіка, одягненого в офіцерську форму Військово-морських сил РФ з погонами мічмана, та повідомила, що він загинув під час «виконання своїх обов’язків». 

Про те, що її чоловік служив на крейсері "Москва" Варвара Вахрушева підтвердила журналістам. При цьому, як вона розповіла, обставин загибелі їй не повідомили. Також вона додала, що командування РФ наврядчи повідомить правду про екіпаж крейсера і що сталося з флагманом Чорноморського флоту РФ. За словами жінки, їй відомо про 27 членів екіпажу «Москви», які пропали безвісти. 

22:26

Оперативно-тактичного угруповання «Схід» звітує, що сьогодні відбили одну атаку русні.

Втрати противника складають: особового складу – 16, БМП – 2, артилерійських систем – 4, АТ – 2, БПЛА – 3.

22:04

Протитанковий ракетний комплекс "Корсар" 28 омбр знищив три російських "Тигра" та одну БМП-3, залишки піхоти противника також було ліквідовано.

Про це інформують у 28 окремій механізованій бригаді імені Лицарів Зимового Походу.

У повідомленні зазначили, що поки російські бронемашини горіли внаслідок удару ЗСУ, екіпаж ще намагався врятуватись втечею, Проте шансів вижити в них вже не було.

21:37

У селі Білка Сумської області, де перебували російські військові, знайшли залишки зарину та інших хімічних речовин.

Про це повідомив мер Тростянця Юрій Бова в ефірі Українського радіо. 

 

«Ми знайшли у селі Білка залишки хімічної зброї - це зарин та інші речовини. Можливо, цією хімічною речовиною окупанти хотіли бити чи по Києву, чи по Полтаві, чи по інших містах», - сказав мер Тростянця.

21:30

Російські війська знову обстріляли Харків сьогодні ввечері. 

Одна людина загинула, двоє поранені, повідомив мер Харкова Ігор Терехов. 

«Щойно був ще один обстріл по одному з районів Харкова, там теж загинула одна людина, дві людини отримали поранення, зараз вони перебувають у лікарні, наші медики рятують їхні життя», — повідомив Терехов.

20:57

На Харківщині російські окупанти у співпраці з місцевими колаборантами організували примусову депортацію з міста Ізюм понад 50 містян.

Про це повідомив начальник Управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Ізюмської міської ради Максим Стрельник у Facebook.

За словами Стрельника, люди відмовлялися добровільно виїжджати навіть за повної інформаційної ізоляції та дезінформації з боку окупантів щодо «падіння» Києва та Харкова.

Автобуси з людьми перетнули кордон в пункті пропуску «Чугунівка» і далі рушили в невідомому напрямку.

Родичів громадян, які стали жертвами випадків насильницького вивезення з Ізюма до РФ, просять негайно повідомляти про це поліції. Тим, хто виходить на зв'язок, рекомендують за змогою уникати контактів з озброєними людьми, не повідомляти персональну інформацію про себе або членів своєї сім'ї, не підписувати жодних документів і не давати нікому свої паспорти.

За словами Стрельника, з окупованого Ізюма вже давно надходили свідчення, що російські окупанти разом з місцевими колаборантами дезінформують людей, які перебувають в повній інформаційній ізоляції. Вони розповсюджували різноманітні неправдиві дані про ситуацію в країні та місті, зоврема, про «здачу» Ізюма.

20:20

Українська влада зуміла організувати евакуацію 1499 людей упродовж 16 квітня, більшість із них у Запорізькій області.

Про це повідомила віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук.

1211 осіб виїхали до Запоріжжя на власних авто із захоплених Пологів, Василівки, Бердянська і Маріуполя.

Із Маріуполя на власному автотранспорті до Запоріжжя виїхало 130 осіб.

На Луганщині, попри постійні обстріли російських окупантів, із Сєвєродонецька, Кремінної та Рубіжного вдалося вивезти 68 осіб.

Через нищівні обстріли російських окупантів була цілком зірвана евакуація мирних мешканців із Лисичанська.

19:55

Американська влада стурбована, що в української армії швидко виснажуються боєприпаси, особливо артилерійські снаряди, а тому пришвидшують постачання збройної допомоги, пише УП з посилання на CNN та неназваного високопосадовця американської адміністрації.

Представники американського уряду занепокоєні, що українцям забракне боєприпасів, особливо артилерійських, якщо інтенсивність бойових дій на Сході значно пожвавиться. Посилення наступу російських військ на Донбасі, за словами чиновника, очікують найближчим часом.

Він додав, що в ході попередніх бойових дій 2022 року ЗСУ могли використовувати близько однієї тисячі артилерійських снарядів щодоби. 

Американська адміністрація занепокоєна, що тих боєприпасів, які США надали Україні в останньому пакеті допомоги, вистачить на кілька днів інтенсивних боїв.

Міністр оборони США Ллойд Остін та начальник американського військового командування генерал Марк Міллі щодня телефонують своїм колегам у країнах Східної Європи та заохочують пришвидшувати теми поставок зброї в Україну.

19:51

До контрольованих російськими загарбниками районів Маріуполя дісталися іноземні журналісти. 

Їм вдалося зафільмувати, як виглядає територія навколо металургійного заводу імені Ілліча, одного з двох металургійних заводів, де українські захисники відбивалися, переховуючись у підземних тунелях і бункерах, пише УП з посиланням на Reuters.

Росія заявила, що захопила завод Ілліча у п'ятницю, 15 квітня.

Підприємство наразі перетворилося на руїну із крученої сталі та підірваного бетону. Reuters зазначає, що журналісти українських бійців поблизу заводу не побачили.

На вулицях навколо заводу – тіла вбитих мирних жителів, у тому числі жінка в рожевій куртці та білому взутті.

Хтось написав фарбою «заміновано» на паркані розтрощеної АЗС.

Журналісти побачили лише одну ознаку життя навкруги заводу – червона автівка повільно проїхала порожньою вулицею, а на папері, приклеєному скотчем до лобового скла, було написано слово «Діти».

19:38

У Павлоградському районі на Дніпропетровщині вибухотехніки знешкодили бойову частину ракети 9М79-1 «Точка-У». Про це повідомили у головному управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області.

Залишки ракети знищили неподалік від сіл Богданівка та Богуслав.

У ДСНС запевнили, що підриви є контрольованими і не загрожують життю громадян.

19:19

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 18.00 16 квітня.

Триває 52 доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Росія продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. 

Противник завдавав авіаційних та ракетних ударів по об’єктах інфраструктури та житлових кварталах із залученням повітряного та морського компонентів. 

Через ведення бойових дій на території України перенесено ротацію підрозділів 68-ї загальновійськової армії Східного військового округу в Сирійській Арабській Республіці. 

За наявною інформацією, військкомати Центрального військового округу збройних сил російської федерації агітують військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, до підписання короткострокових контрактів терміном від трьох місяців до року. 

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. В ході перегрупування військ зафіксовано переміщення залізничним транспортом з території республіки білорусь (залізнична станція «Гомель-Новобілицька»), підрозділів 83-ї окремої десантно-штурмової бригади збройних сил російської федерації.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури з території білорусі.

На Сіверському напрямку противник завершує перегрупування військ Центрального військового округу. Не виключається, що окупанти продовжать ракетні удари та артилерійські обстріли з території рф по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України.

На Слобожанському напрямку основні зусилля ворога зосереджуються на перегрупуванні, посиленні угруповання своїх військ та продовженні утримання позицій в районі міста Харкова. 

На Ізюмському напрямку основні зусилля окупантів зосереджено на утриманні зайнятих рубежів та позицій в районі населених пунктів Суха Кам’янка, Сулигівка, Бражківка, Мала Комишуваха та Андріївка. 

Ворог намагається покращити тактичне положення, протягом доби здійснив спробу проведення наступально-штурмових дій та намагався просунутись вглиб населеного пункту Довгеньке. Успіху не має, зазнав значних втрат. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку з території російської федерації переміщено підрозділи зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії. 

Після завершення створення ударного угруповання та формування резервів противник буде намагатись відновити наступ у напрямку на Барвінкове та Слов’янськ.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти намагаються здійснювати вогневий вплив та вести штурмові дії на більшості напрямків. Ворог посилив угруповання військ за рахунок переміщення з території Бєлгородської області у район населеного пункту Сватове окремих підрозділів Центрального військового округу. 

Імовірно, противник продовжить штурмові дії вздовж всієї лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях. Зосереджуватиме зусилля на захопленні населених пунктів Попасна, Рубіжне, міста Маріуполь, а також виходу в райони населених пунктів Вугледар і Мар’їнка. Також готуватиметься до наступу на Курахівському та Авдіївському напрямках. 

Разом з тим, спостерігається зниження рівня морально-психологічного стану підрозділів 1 аорпусурмійського, що діє на Донецькому напрямку. Це повязано зі значними втратами підрозділів, поповнення яких відбулося за рахунок мобілізованих. 

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджував на спробах встановлення повного контролю над територією Херсонської області та утриманні зайнятих позицій. У місті Херсоні виявлено поширення російсько-окупаційною адміністрацією агітаційних листівок із закликами до мирного співіснування з окупантами. Водночас продовжується залякування та терор мирного населення.

За наявною інформацією, імовірність залучення оперативної групи російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова до збройної агресії проти України залишається низькою. 

Підрозділи Сил оборони продовжують стримувати ворога на визначених рубежах та завдавати окупантам численних втрат в особовому складі та техніці.

18:58

17:51

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що йдуть переговори для того, щоб допомогти українським захисникам у Маріуполі, але росіяни вимагають від них здатися. 

Про це він заявив в інтерв’ю українським онлайн медіа, пише «Українська правда».

 

«Маріуполь. Ситуація дуже складна. Заблоковані наші військові, заблоковані поранені. Там гуманітарна криза, немає їжі, немає води, немає медикаментів. Тим не менше хлопці захищаються. І однієї подяки замало, тому тривають перемовні процеси. Довіри до перемовників щодо Маріуполя, якщо чесно, немає. Ми домовлялися, що будуть гуманітарні коридори. Хотіли забрати поранених, наших жінок та дітей, але Росія відмовилась», –зазначив президент.

Зеленський запевнив, що влада «на зв'язку з хлопцями, що на заблокованому заводі», розмови йдуть «на різних рівнях». 

«Вони знають, що виконують найпотужнішу місію на сьогодні. Так ворог їх боїться, що кількість ворога перевищує в шість разів. Кілька кіл блокування Маріуполя є», – зазначив Зеленський.

 

«Що може врятувати Маріуполь? Це потужне озброєння, яке треба надати якомога швидше. Друге – це питання перемовин. Режим припинення вогню дуже потрібен, щоб забрати поранених. Але це залежить від бажання Росії. Вони пропонують нашим людям здатися», – сказав глава держави.

17:42

Після спілкування зі співробітниками ФСБ в невідомому напрямку вивзли «заступника командувача» корпусу «міноборони ДНР» Едуарда Басуріна, повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони.

Розправу над ним пов’язують з необережною заявою, яка розкрила плани РФ застосувати хімічну зброю проти українських оборонців Маріуполя.

Також з 24 квітня по 2 березня в окупованій Горлівці працювала комісія з РФ, яка мала виявити причини поточного некомплекту 3 окремої мотострілецької бригади окупаційних військ.

З’ясувалось, що згідно доповідей командирів у 3 ОМСБР до початку війни була на 100% укомплектована особовим складом. Однак, після початку бойових дій з’ясувалось, що реальна наявність військовослужбовців склала близько 55% штатного розкладу.

Після встановлення фактів невідповідності двох командирів батальйонів взято під арешт в невідомому напрямку цивільними особами (ймовірно співробітниками ФСБ). Подальша доля вже колишніх командирів – невідома.

16:34

Російські окупанти зірвали евакуацію з Лисичанська. Із Сєвєродонецька вдалося врятувати 42 особи.

Про це повідомив голова Луганської ОДА (ОВА) Сергій Гайдай.

Під час «режиму тиші» російська армія відкрила вогонь по центру Лисичанська. Місцеві жителі залишилися у підвалах. Евакуацію було фактично зірвано, бо вдалося вивезти лише одну людину. 

«Втім, убезпечили ще 42 сєвєродончан, 11 рубіжан, 14 кремінян. Шестеро людей виїхали з Попасної. До речі, у новому місці збору по вулиці Щербакова, 1-а, організоване сховище на час обстрілів та харчування», – повідомив Гайдай.

16:29

Маріупольська міськрада оприлюднила відео руйнувань у місті у результаті обстрілів російських окупантів.

«Маріуполь – зруйнований мікрорайон «Східний». Будинки наскрізь пробиті, під завалами – загиблі. Так на думку окупанта, виглядає «визволення», – йдеться у повідомленні.

15:29

На Львівщину евакуювали 16 поранених дітей зі сходу України, повідомив голова Львіської ОВА Максим Козицький.

Серед дітей є ті, хто перебував на вокзалі у Краматорську.  Є родина, яка з п'ятьма діьми потрапила в ДТП, коли вимушено тікала з Донеччини. Їхня 6-річна донька померла. 

Евакуювали дітей від 9 місяців до 17 років. Вони мають різні травми, зокрема від уламків. 

Їх доправили у медзаклади області та надають медичну допомогу.

15:08

У Бородянці на Київщині встановили перші модульні будинки для проживання співробітників ДСНС та волонтерів, які розбирають завали після вигнання з міста російських окупантів. Також у Бородянці встановили точку для харчування.

Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Раніше 18 таких конструкцій були надані Закарпатській ОВА колишнім губернатором штату Нью-Йорк Джорджем Патакі під час його візиту, але на прохання ОП 15 будинків опинилися на Київщині, яка постраждала внаслідок російської агресії.

14:55

Росіяни вранці 16 квітня обстріляли Лисичанський нафтопереробний завод.

Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

Здійнялася пожежа на 5000 метрах квадратних, гасіння триває.

Це вже не перший обстріл цього заводу. Гайдай зазнача, що росіяни цілять в нього систематично, аби виснажити ДСНС.

«Палива там немає. Горять залишки нафтошламу», – сказав посадовець.

13:21

Під час ранкових обстрілів російськими окупантами Києва загинула одна людина, кількох поранених госпіталізували з пораненнями. Про це повідомив мер міста Віталій Кличко.

12:55

Після ранкового ракетного обстрілу Харкова російськими агресорами загинула одна людина, ще 18 – поранені. Такі дані повідомив директор обласного Департаменту охорони здоров'я Максим Хаустов.

12:52

За минулу добу Україну залишили майже 38 тисяч громадян. Понад 32 тисячі українців цього ж дня повернулись в країну. Такі дані повідомляє Держприкордонслужба.

12:50

Переселенці з Маріуполя вирушили потягом із Запоріжжя до Львова. Йдеться про 540 осіб, – повідомляють в Укрзалізниці.

12:48

У російському полоні перебуває близько 700 українських військових та понад тисячу мирних жителів. Про це повідомила міністерка Ірина Верещук.

12:47

На Полтавщині російська армія завдала ракетного удару по фермерському господарству. Загинув сторож. Про це повідомляє голова ОВА Дмитро Лунін.

12:36

росія зазнає важких втрат від українських захисників, тому для поповнення свого війська не гребує ніким. Про це свідчать перехоплені СБУ розмови.

Так, один із військових інструкторів рф скаржиться у телефонній розмові, що нова партія новобранців, м’яко кажучи, не зовсім придатна для війни: «Как сказал полковник, 10 дней назад собрали сброд по всему Ростову. Там наркоманы, деды и проститутки, бл*дь, в мужском виде…».

За його словами, «новенькі» так багато чули про мародерство передових груп окупантів, що замість вогневої підготовки «відточують навички» грабіжництва. Причому прямо на тренувальних базах рф. 

«Мы думали оставить катера возле института. Я подошел поговорить с их старшим – там какой-то зам дивизии был… Пока я с ним общался, поворачиваемся: какой-то долб*б из них уже разбирает катер! Просто на ровном месте! Там народ настолько пиз*анутый... Они мародерят сами у себя!» – обурюється інструктор.

Хоча, можливо, це просто у них спрацьовує інстинкт самозбереження – розікрасти власну техніку, щоб не їхати на війну.

12:05

В Україну прибули професійні рятувальники з Австралії, Німеччини, США та Польщі. Вони вже допомагають українським колегам у Бородянці, – пише Україна 24.

12:03

Внаслідок ракетного обстрілу аеродрому в Олександрії на Кіровоградщині є постраждалі та загиблі. Про це повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

11:58

Окупанти публікують світлини пофарбованої у аквафрешні кольори стели, що розташована на вїзді до міста Енергодар Запорізької області.

11:54

За даними розвідки, в районі міста Севастополь в окупованому росією Криму, перебувають 39 російських бойових кораблів чи катерів.

Також розвідка має дані про перебування у водах окупованого Севастополя групи кораблів і суден ВМС України. 

11:30

Окупанти повністю зруйновали 91 заклад освіти, ще 923 – пошкодили. Сума збитків становить понад п"ять мільярдів доларів.

Про це повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет в ефірі Єдиного телемарафону 15 квітня.

11:12

Загальні бойові втрати противника:

  • особового складу – 20100 осіб,
  • танків ‒ 762 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1982 од,
  • артилерійських систем  – 371 од,
  • РСЗВ – 125 од,
  • засоби ППО – 66 од,
  • літаків – 163 од,
  • гелікоптерів – 145 од,
  • автомобільної техніки – 1458 од,
  • кораблі /катери – 8 од,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 138.
  • Спеціальна техніка – 26.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:23

Окупанти готуються з 18 квітня закрити Маріуполь на в'їзд і виїзд та заборонити пересування по районах, щоб провести фільтрацію усіх чоловіків, частину з яких хочуть мобілізувати, – повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

10:18

Окупанти двічі поцілили у птахофабрику Дніпровського району, що не працювала. Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

09:48

На 16 квітня погоджено дев'ять гуманітарних коридорів. Про це повідомляє міністерка Ірина Верещук.

З міст Маріуполь, Бердянськ, Токмак та Енергодар до Запоріжжя на власному транспорті. Автобуси не можуть їхати цим маршрутом – розмито дорогу на ділянці маршруту між Запоріжжям та містом Василівка.

  • Сєвєродонецьк – Бахмут (місце зборів – проспект Хіміків, 28).
  • Лисичанськ – Бахмут (місце зборів – РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324).
  • Попасна – Бахмут (місце зборів – вул. Первомайська, 42).
  • Гірське – Бахмут (місце зборів – вул. Гагаріна, 13).
  • Рубіжне – Бахмут.

Гуманітарні коридори на Луганщині працюватимуть за умови припинення обстрілів з боку окупаційних військ.

09:35

Окупанти вивозять українців з Ізюма, що на Харківщині, на росію. У Білгородську область вивезли вже майже 100 осіб.

09:06

Київ зазнав ворожих обстрілів: вибухи пролунали у Дарницькому районі, інформація про постраждалих уточнюється, – повідомив мер міста Віталій Кличко.

08:45

На Львівщині вранці працювали сили ППО.

Відомо, що з літаків Су-35, які злетіли з білоруського аеродрому Барановичі, окупанти обстріляли область.

Зенітники ЗСУ знищили чотири крилаті ракети, – повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

07:51

Вночі ракета вдарила по господарській інфраструктурі в одному із сіл під Полтавою.

Про це повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Одна людина загинула, ще одну поранено.

07:37

За даними ООН, з 24 лютого 1982 цивільних загинули в Україні.

Зокрема 716 убитих – у Донецькій та Луганській областях. Серед убитих – 511 чоловіків, 323 жінки, 34 дівчинки та 56 хлопчиків, а також 72 дитини та 986 дорослих, стать яких поки що невідома. Були поранені – 2651 цивільних.

07:32

Внаслідок нічних обстрілів Луганщини одна людина загинула, троє поранено, перебиті газопроводи в Сєвєродонецьку та Лисичанську — про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

Вогонь російська армія відкривала по Сєвєродонецьку, Лисичанську і Кремінній.

Пізно увечері під завалами будівлі одного з професійно-технічних навчальних закладів в Кремінній пожежники знайшли тіло чоловіка без ознак життя. Через обстріли в Лисичанську троє жінок зазнали поранень – їх евакуювали з пошкодженого будинку, медичну допомогу надали своєчасно.

За словами Сергія Гайдая, у Сєвєродонецьку перебито центральний газопровід. Поки що місто без води та газу. Зафіксоване потрапляння ворожого снаряду в газопровід і в Лисичанську, але з менш вагомими наслідками.

07:21

Оперативна інформація щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ станом на 06.00 16 квітня.
 
Найбільш активні дії противника фіксуються на Слобожанському та Донецькому напрямках.
 
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив. Відзначається переміщення, імовірно окремих підрозділів забезпечення 35-ї та 36-ї загальновійськових армій Східного військового округу. Вантажні та спеціальні автомобілі і паливозаправники рухаються до районів завантаження.
 
На Слобожанському напрямку окупанти продовжують ведення бойових дій силами окремих підрозділів зі складу 6-ї та 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії Західного військового округу, 35-ї та 36-ї загальновійськових армій і 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ, берегових військ балтійського та північного флотів.
 
Основні зусилля противник зосереджує на перегрупуванні та посиленні угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та його обстріли із застосуванням артилерії.
 
В районі міста Ізюм ворогом зосереджено до 22-х батальйонних тактичних груп. Основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних раніше позицій та досягнутих рубежів. З метою посилення угруповання на зазначеному напрямку відзначається розгортання додаткових підрозділів зі складу 35-ї загальновійськової армії.
 
Не виключається активізація дій противника на напрямку населених пунктів Ізюм та Барвінкове з метою виходу в тил підрозділів Об’єднаних сил у районі міста Слов’янськ.
 
На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагається утримати захоплені території. Зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна та Рубіжне, встановленні повного контролю над містом Маріуполь. Вживає заходів з відновлення боєздатності та поповнення боєприпасів. Намагається покращити тактичне положення. Продовжує обстріли на більшості напрямків.
 
На Сєвєродонецькому напрямку значних змін в обстановці не відзначено, ворог збільшив інтенсивність вогневого впливу з метою нанесення втрат, виснаження наших військ та можливої підготовки до наступальних дій.
 
На Попаснянському напрямку противник здійснює постійний вогневий вплив на підрозділи наших військ. Силами мотострілецьких підрозділів, у взаємодії з батальйоном однієї з приватних військових компаній, намагається покращити тактичне положення, просунутись вглиб населеного пункту Попасна. Успіху не має.
 
В районі міста Торецьк ворог продовжує здійснювати періодичний вогневий вплив з метою виснаження наших військ. Здійснює підготовку до активізації бойових дій в районі Авдіївки.
 
На Південнобузькому напрямку дії противника характеризувалися проведенням заходів з відновлення боєздатності, поповнення запасів, інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Любимівка, Петрівка, Хрещенівка та посилення своїх передових позицій, імовірно підрозділами мобілізаційного резерву 1-го та 2-го армійських корпусів.
Очікується, що противник продовжить ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області та намагатиметься відновити наступ.
 
В акваторії Азовського моря корабельне угруповання противника продовжує виконання завдань з блокування порту Маріуполь та здійснення вогневої підтримки на приморському напрямку. 
 
Зважаючи на перебування в акваторії Чорного моря російських військових кораблів, озброєних крилатими ракетами морського базування «Калібр», зберігається підвищений рівень загрози застосування окупантами ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої Держави.
 
На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак ворога, знищено три танки, один бронетранспортер, одну одиницю спеціальної техніки, два автомобілі та три артилерійські системи противника. захоплено один бронетранспортер загарбників.
 
Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено сім повітряних цілей: один літак, один вертоліт, три БПЛА та дві крилаті ракети.
 

04:52

У південних регіонах минулої доби українські захисники знищили 76 російських загарбників, та 16 одиниць техніки, два танки Т-72, 2 самохідні артилерійські установки, 3 реактивні системи залпового вогню «Град» та БПЛА-розвідник.

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

Протягом поточної доби ситуація на півдні України характеризувалася нарощуванням ворожої агресії. Відчайдушно намагаючись закріпитися й втриматися на позиціях південного фронту, найганебніша армія світу гатить по мирних жителях Миколаївщини і Херсонщини. На окремих ділянках зафіксовано роботу снайперів.

04:33

Українські посадовці вважають, що на війні загинуло від 2500 до 3000 українських військовослужбовців.

Про це в інтервʼю CNN повідомив президент Володимир Зеленський.

03:25

У Маріуполі окупаційна влада примушує чоловіків виходити на очистку завалів, роботу обіцяють оплатити їжею.
 
Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в телеграмі.
 

«Сьогодні в Маріуполі по пр. Перемоги, 107 було явлення Пушиліна з відкриттям офісу єдиноросів. Пушилін пообіцяв, що при ньому Маріуполь буде кращий ніж був і оголосив про початок відновлення госпспособом. «Треба потерпіти - головне вижити». Одночасно з цим пішов примус для чоловіків виходити на очистку завалів. Оплату обіцяють здійснювати їжею», – написав Андрющенко.

02:00

У Командуванні Військово-повітряних сил ЗСУ розповіли, що російські війська через великі втрати значно знизили активність своєї авіації — натомість вони б'ють крилатими та балістичними ракетами. Попри це, за 15 квітня українські військові збили:

  • один літак; 
  • один вертоліт; 
  • три безпілотники; 
  • дві крилаті ракети. 

Ударна авіація ВПС ЗСУ під прикриттям винищувачів успішно здійснила 10 авіанальотів на позиції окупантів

01:55

Близько 22:30 в Олександрії на Кіровоградщині російські військові завдали ракетного удару по інфраструктурі аеродрому, повідомив міський голова Кузьменко.

01:18

У п'ятницю 15 квітня українські захисники знищили один літак і один вертоліт російської окупаційної армії. Про це повідомляє пресцентр командування Повітряних сил ЗСУ.

«15 квітня зенітними-ракетними підрозділами Повітряних Сил та силами 93-ї ОМБр Холодний Яр уражено сім повітряних цілей російських окупантів».

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024