стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 квітня

15 Квітня 2022, 23:56
Наші котики 12819
Наші котики

Триває 51 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:56

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення до українців.

Розповів про ситуацію в країні станом на 15 квітня. Інформацію опублікував на сторінці офіційного тг-каналу.

Основні тези:

Провів наряду з урядовцями. Ключове питання – економічна ситуація. Чотири п'ятих від усіх підприємств повернулися до звичної роботи на безпечних територіях.

Успішно завершили опалювальний сезон.

Обговорили закупівлю газу та вугілля. Продовжимо на пів року сталий тариф оплати за світло.

Посівна компанія триває на території усієї України, включно з Донеччиною та Луганщиною.

Говорили про роботу опитувальника для набуття статусу кандидата у члени ЄС. Робота практично завершена.

Провів зустріч з керівниками силового блоку держави. Головна тема – Маріуполь, робимо все для порятунку людей.

Деокуповано 918 населених пунктів. .

Окупанти пошкодили 1018 освітніх закладів.

Відновили залізничне сполучення з Черніговом та Ніжином.

На Півдні та Сході України ситуація дуже складна, рано говорити про відновлення. Окупанти продовжують тероризувати мирне населення.

237 військовослужбовців ЗСУ відзначені держнагородами, 34 – посмертно.

23:30

У зоні проведення операції Об’єднаних сил українські військовослужбовці за добу відбили десять ворожих атак, знищили три танки, кілька артсистем і БТР. Про це повідомила пресслужба ООС у Фейсбуці.

«Завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угрупованням Об’єднаних сил протягом поточної доби було успішно відбито десять атак ворога. Наші воїни завдали втрат російським окупантам», – ідеться в повідомленні.

23:25

Російські війська активно готуються до нового наступу на сході України, зокрема готують медичну інфраструктуру і територію Білорусі для запуску ракет. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону

23:08

Місто Рогань, що на Харківщинізвільнили від російських окупантів воно повертається до життя. Сьогодні разом із заступниками та селищною головою оглянули місця руйнувань, поспілкувалися із жителями. Про це повідомляє голова Хірківської ОДА Олег Синєгубов.

Місцева вежа водопостачання на час окупації була позицією ворожого снайпера. Наразі триває облік зруйнованих інфраструктурних об’єктів, в тому числі і підприємств. Близько 50% будівель – практично без дахів, 70% – без вікон. Вщент вигоріли від прямих попадань снарядів – 27. Багато понівечених житлових будинків у селі Докучаєвське.

22:54

Внаслідок обстрілу Індустріального району Харкова у п’ятницю загинули 10 осіб, серед яких 7-місячна дитина, 35 людей поранено. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура, глава Харківської ОВА Олег Синєгубов.

22:45

Президент Володимир Зеленський надав звання Героя України майору Олександру Куркурбі. Відповідний указ опублікували на сайті глави держави.

«Присвоїти звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» Кукурбі Олександру Васильовичу – майору», – ідеться в документі.

Зазначають, що високе звання військовослужбовцю надано за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

22:41

російські окупанти ракетним ударом пошкодили сортувальне депо «Нової пошти» у Миколаєві. Про це повідомив співвласник групи компаній «Нова пошта» Володимир Поперешнюк у Facebook та голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Telegram

«Миколаїв, сортувальне депо, приліт ракети. На щастя, всі живі.  Співробітникам надана допомога, троє були госпіталізовані, але незабаром відпущені додому», – зазначив Володимир Поперешнюк.

22:15

Кабмін виділив з резервного фонду держбюджету Мінекономіки 1,2 мільярда для забезпечення своєчасної виплати допомоги по безробіттю та матеріальної підтримки безробітних в умовах воєнного стану.

Про це повідомив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менш ніж на третину у 2022 році.

Скорочення ВВП очікується за усіма складовими. Приватне споживання знизиться через вимушений виїзд багатьох громадян з країни, зростання рівня безробіття, зменшення доходів та економію на другорядних витратах.

22:05

Повернули в роботу останню з чотирьох газорозподільних станцій, що були відключені в середині березня через пошкодження газотранспортної інфраструктури у Київській області внаслідок ворожих обстрілів. 

Про це повідомляє Оператор ГТС.

Наразі не працюють через військові дії 38 з 1395 ГРС у шести регіонах України. 

«Ремонтні бригади ОГТСУ працюють над відновленням газотранспортної інфраструктури та газопостачання жителям населених пунктів, які живляться від цих ГРС», – йдеться у повідомленні.

21:27

По всій території України з початку повномасштабного вторгнення зруйнували близько 300 мостів.

Про це розповів міністр інфраструктури України Олександр Кубраков в ефірі телемарафону.

«Мостів загалом по всій країні протягом останніх 50 днів зруйновано близько 300», – сказав він.

Кубраков додав, що тільки в одній Київській області зруйновано 19 мостів.

Наразі у Київській, Чернігівській, Сумській та Харківській областях тривають роботи зі зведення тимчасових споруд. Паралельно ведеться підготовка до будівництва нових мостів.

За словами міністра, очікують, що нові мости, крім позакласових, збудують протягом 2-3 місяців.

21:22

Українські захисники в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» відбили ворожу атаку та знищили понад 20 загарбників, один танк, одну артсистему, два безпілотники та іншу техніку. Про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба ОТУ «Схід».

«Наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки. У ході боїв наші воїни знищили: особового складу – 22, танків – один, артилерійських систем – одна, АТ – один, БПЛА – два, спеціальної техніки – одна», - йдеться  у повідомленні.

21:15

У Сєвєродонецьку внаслідок ворожих обстрілів у п'ятницю пошкоджено водогін, зруйновано два продуктові склади. Про це повідомив у Телеграмі голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Росіяни цинічно б'ють по інфраструктурі. Пошкодили водогін великого діаметра. З 20:00 в місті буде відключено воду, розпочнеться ремонт зруйнованої ділянки. Також обстріляні два продуктові склади. Обсяг збитків встановлюється», – написав очільник ОВА.

Загалом протягом дня російська армія відкривала вогонь по Сєвєродонецьку, Рубіжному, Кремінній.

Пошкоджено вісім об’єктів. Зокрема, п'ять приватних житлових будинків.

20:12

«Чоловік загинув, жінка в реанімації — у Лисичанську під обстріл потрапило подружжя волонтерів», – повідомив глава Луганської ОВА Гайдай.

19:54

Над Одесою українські військові збили ворожий безпілотник Орлан-10. Про це повідомив голова ОВА Максим Марченко.

19:32

Під час денного обстрілу окупантами житлових кварталів касетними снарядами у Миколаєві п"ятеро осіб загинули, ще 15 – отримали поранені. Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім.

19:13

Окупанти вдарили по поштовому відділенні у Миколаєві. Троє цивільних поранені, – повідомляє голова ОВА Віталій Кім.

18:49

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення.

росія продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Протягом поточної доби на всіх напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

Ворог не припиняє завдавати ракетних ударів по об’єктах промислової та цивільної інфраструктури на території України і намагається вести наступ на окремих напрямках. Продовжуються авіаційні удари по Маріуполю. Триває часткова блокада Харкова.

На Донецькому напрямку противник намагався провести штурм Мар’їнки, успіху не мав.

В порушення норм Міжнародного гуманітарного права окупанти на тимчасово зайнятих територіях продовжують утискати права громадян України. Порушуючи правила ведення війни, диверсійно-розвідувальні групи ворога, для проведення диверсій на території України, викрадають або, погрожуючи фізичною розправою, забирають автомобільний транспорт та цивільний одяг у місцевих жителів. 

Російські окупанти, з метою придушення супротиву українців, проводять фільтраційні заходи та пошук осіб, що мали стосунок до військової служби.

В тимчасово зайнятих ворогом районах Луганської області фіксується використання будівель та прилеглих територій загальноосвітніх закладів для облаштування додаткових польових шпиталів, місць розміщення озброєння, боєприпасів та військової техніки.

В окремих населених пунктах ворог намагається імітувати вибори та незаконно призначати «органи місцевого самоврядування» з числа місцевих мешканців, лояльних до окупаційної влади.

Підрозділи Сил оборони України продовжують утримувати визначені оборонні рубежі, завдавати ворогу втрат та поступово звільняти населені пункти від військ російських загарбників.

18:36

Журналісти «Радіо Свобода» ідентифікували російського військового та його дружину, які в телефонній розмові «домовились ґвалтувати» українок, і з’ясували, що подружжя мешкає у Феодосії в окупованому Криму.

російського солдата звати Роман Биковський. Раніше він служив у полку Росгвардії, і публікував фото з однополчанами з міста Балашиха в Підмосков’ї.

Із початком повномасштабної війни у 2022 році брав участь у захопленні Херсонщини.

Його дружина – Ольга Биковська (у дівоцтві - Пінясова) проживає в окупованому Криму й виховує там їхнього сина.

Обидвоє походять з Орловської області рф.

18:34

Загинув командир крейсера «Москва», капітан 1 рангу Антон Купрін. Інформацію підтвердили у Міноборони рф.

18:12

російські війська обстріляли спальний район у Харкові. Наразі відомо про 34 поранених. Семеро людей загинули, серед них семимісячне маля, –  пише Україна 24.

18:01

Сьогодні гуманітарними коридорами вдалось евакуювати 2 864 людини. Про це повідомили у Мінреінтеграції.

17:59

Сьогодні ворог наніс три ракетні удари по об’єктах у Київській області. Про це повідомив голова ОВА Олександр Павлюк.

17:56

У Чернігів прибув потяг із гуманітарною допомогою. Про це повідомив голова ОВА В"ячеслав Чаус.

17:05

російські війська знову обстріляли з мінометів позиції українських прикордонників на Чернігівщині. Про це повідомляє Держприкордонслужба.

16:17

План з мобілізації 26 тисяч «резервістів» з території ОРДЛО до сухопутних військ рф фактично зірвано. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

Чоловіки призивного віку (18-65 років) всіляко уникають призову, не бажаючи ставати «гарматним м’ясом» в армії окупанта.

За рахунок мобілізованих мали укомплектувати 17 стрілецьких полків у складі загальновійськових армій Південного та Західного ВО рф. Це завдання не виконане.

З особовим складом, який все ж вдалося залучити, не проводяться будь-які вишколи чи інструктажі. Також їх забезпечують непридатною для використання амуніцією та зброєю.

Представники армії рф, що проводять рекрутинг, обіцяють задіювати «новобранців» до завдань забезпечення контролю над окупованими територіями, охорони доріг та військових об’єктів, покращення оборонних позицій.

Втім, як показує практика, мобілізовані з ОРДЛО складають найближчий резерв для поповнення втрат підрозділів, які беруть безпосередню участь у бойових діях проти України.

Також саме їх, як найменш цінний «ресурс» використовують для проведення «розвідки боєм» для виявлення позицій українських захисників.

15:52

Під Києвом внаслідок нічних ракетних обстрілів росією часткової руйнації зазнав військовий завод «Візар», що, зокрема, виробляв ракети «Нептун», – пише Українська правда.

15:29

З Луганщини вдалось евакуювати 210 жителів. Але з Попасної через безперервні обстріли – лише трьох осіб, – повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

15:25

У столиці перейменують сквер дружби між Києвом та москвою на сквер Героїв Маріуполя. Відповідне рішення прийняли у Київраді.

15:20

На Чернігівщині виявили покинутий російською армією склад боєприпасів. Про це повідомляє Нацполіція.

Виявили 170 мінометних мін калібру 120 мм, датовані 1986 роком виробництва.

15:00

Окупанти обстріляли з реактивної системи залпового вогню житлові квартали Миколаєва, є постраждалі, – повідомляють у Миколаївській облраді.

14:50

Холодноярівці збили російський бойовий вертоліт Ка-52, – пише УП.

14:20

росія направила США дипломатичну ноту з попередженням про те, що «постачання найбільш чутливих систем озброєнь в Україну можуть призвести до непередбачуваних наслідків».

На думку рф, країни НАТО чинять тиск на Україну, щоб вона відмовилась від переговорів з росією.

14:01

Майже 2,76 мільйона людей вимушено виїхали з України до Польщі після повномасштабного вторгнення російських військ, – пише УП.

13:33

Обстріляли касетними снарядами один з районів Миколаєва. Є постраждалі. Щонайменше двом мирним жителям медики надали першу допомогу.

Фото: Тараса Вовченко

13:30

Обстріл села Магдалинівка на Запоріжжі - розпочато провадження, повідомляють в Офісі Генпрокурора.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, з 3 квітня 2022 року по теперішній час мирні жителі села Магдалинівка Комишувахської ОТГ перебувають під постійним обстрілом окупаційних військових підрозділів збройних сил РФ. Внаслідок застосування окупантами реактивних систем залпового вогню та інших засобів артилерійського ураження пошкоджено житлові будинки та автотранспорт місцевих мешканців.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

13:05

Окупанти обстріляли евакуаційні автобуси з мирними мешканцями в селищі Борова, що у Харківській області, інформує Харківська обласна прокуратура.
 
За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). За даними слідства, 14 квітня 2022 року російські військовослужбовці обстріляли евакуаційні автобуси з мирними мешканцями в смт Борова Ізюмського району.
 
За попередніми даними, загинуло 7 осіб. Ще 27 людей отримали поранення. Досудове розслідування проводить СВ Управління СБУ в Харківській області.
 
12:50

Близько 10 людей загинули внаслідок обстрілу російськими військовими цивільних автобусів біля смт Борова на Харківщині 14 квітня, ще до 30 мирних жителів — поранені, повідомили Суспільному у прокуратурі області. Точну кількість потерпілих, обставини та маршрут автобусів правоохоронці встановлюють — Борова перебуває у тимчасовій окупації

12:40

Окупанти викрали з приміщення Укрпошти у Мелітополі майже 3 млн грн – розпочато провадження, повідомляють в Офісі Генпрокурора.

За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 5 квітня 2022 року військовослужбовці зброний сил Російської Федерації в окупованому Мелітополі викрали з відділення АТ "Укрпошта" майже 3 млн грн. Гроші призначалися для видачі пенсій, соцвиплат та заробітних плат.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області.

12:04

Орієнтовні загальні втрати росіян за даними Генштабу з 24.02 по 15.04:

  • близько 20 000 осіб;
  • 756 танків;
  • 366 артилерійських систем;
  • 1 976 броньованих машин;
  • 122 системи ракетно-залпового вогню;
  • 66 засобів ППО;
  • 163 літаки і 144 гелікоптери;
  • 1 443 одиниці автотехніки;
  • 8 кораблів/катерів;
  • 76 цистерн;
  • 135 БПЛА та інше;
  • 25 одиниць спеціальної техніки;
  • 4 пускові установки оперативно-тактичних ракетних комплексів.

11:50

Міноборони рф заявило, що планує завдати ракетних ударів «по об'єктах» у Києві, - УП.

11:25

російські війська обстріляли місто Василівка у Запоріжжі, повідомляють на сторінці Запорізької ОДА у фейсбуці.

У результаті артилерійського обстрілу міста Василівка з позицій збройних сил російської федерації, що ймовірно, розташовані в смт Михайлівка та селі Орлянське, було пошкоджено кілька жилих будинків у центрі міста та приватний сектор (так звана «колхозка»), знищено продуктовий магазин та пошкоджено депо на залізничній станції «Таврійськ».
 
Внаслідок російського обстрілу одна людина загинула, п'ятеро – отримали поранення.
 
Також, за наявною інформацією представник ЗС РФ, планує 15 квітня відправити ЗМІ окупаційних військ на територію Василівки, аби створювати для федерального телебачення російської федерації пропагандистських матеріалів, що повинні дискредитувати ЗС України

 

11:20

На Чернігівщині ворог підступно атакує позиції прикордонників, повідомляє Державна прикордонна служба України.

Сьогодні о 08:25 та о 09.00 з території рф зафіксовано мінометний обстріл місцевості прилеглої до державного кордону України в районі населеного пункту Сеньківка. 

13 пострілів здійснено з ворожої території.

Постраждалих серед прикордонників та місцевого населення немає.

Дані уточнюються. Над місцевістю постійно кружляє ворожий безпілотник.

10:20

російський війська розпочали процес ексгумації тіл, які до того були поховані у дворах житлових будинків, повідомляє Маріупольська міська рада. Більш того, окупанти забороняють поховання вбитих ними ж людей. У кожному дворі поставили свого наглядача, який не дає можливості маріупольцям придати землі своїх померлих рідних або знайомих. Навіщо проводиться ексгумація та куди потім будуть направлені тіла невідомо. 

10:10

РФ сама обстріляла села Клімово у Брянській області, хоча і звинуватила у цьому Україну, повідомляє Служба Безпеки України.

Це підтверджують свіжі перехоплення телефонних розмов окупантів, які є у розпорядженні СБУ

Это наши херачат, – пояснює своїй дружині російський загарбник, який зараз перебуває у Донецькій області.

На її запитання «навіщо так робити?» відповідає просто: «Так надо. Так делают для того, чтобы типа хохлы провоцируют. И вот поэтому попадают».

Очевидно, що Кремлю байдуже не лише на своїх військових, а й на цивільних росіян, які також постраждали від обстрілу військ РФ. 

акая же х*рня была и в чеченскую войну. Квартиры взрывали в Москве, типа, что это террористы. На самом деле это ФСБшники. Просто сейчас они (Україна – ред.) никак не могли достреливать с такого расстояния до Климово, – додає окупант.

Він говорить, що після такого вирішив написати відмову від подальшої участі в бойових діях на території України. 

Як мінімум це підвищить його шанси на виживання. Якщо потім не обстріляють свої ж…

9:15

У Скадовську окупанти зняли прапори України з будівлі міської ради, та з флагштоку в центрі міста, причепили свої триколори, – повідомляє у фейсбуці Скадовський міський голова Олександр Яковлєв.

Тим самим вони говорять, що в подальшому вони несуть повну відповідальність за все, що відбувається в місті та громаді. Скадовська міська рада не буде співпрацювати з окупантами, тому від сьогодні жоден працівник виконкому не буде працювати в будівлі під ворожим прапором. Незалежно від зовнішніх обставин та перебування на посаді наше служіння Україні, рідному місту та своїй громаді продовжується. Які б прапори не вішали загарбники на будівлях та площах, вони ніколи не зможуть замінити кольори наших жовтих ланів та блакитного неба. Ці кольори в серці кожного українця, – зауважує Олександр Яковлєв.

8:30

З початку повномасштабного вторгненя росії в Україну загинуло 198 дітей, ще 355 отримали поранення, - повідомляє Офіс Генерального прокурора.

8:22

На Херсонщині з полону повернули 5 українських військових. Їх обміняли на чотирьох полонених військових рф, повідомляє оперативне командування «Південь».

08:00

На Одещині 28-а ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу знищила черговий ворожий безпілотник. Про це повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук у телеграмі

07:00

Розпочалася п’ятдесят перша доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Як інформує Генштаб, станом на 06:00 15 квітня противник продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурі населених пунктів України.

На Волинському та Поліському напрямках окремі підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без змін. 

На Південнобузькому напрямку противник намагається провести фортифікаційне обладнання позицій, поповнює запаси озброєння та військової техніки, боєприпасів і паливно-мастильних матеріалів. Веде розвідку із залученням безпілотних літальних апаратів.

На Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля ворог зосереджує на спробах захоплення населених пунктів Попасна і Рубіжне. Успіху не має.

Так, на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено чотири танки, шість бронетранспортерів, чотири бойових машини піхоти, а також одну артилерійську систему противника.

04:55

Оперативне командування «Південь» повідомляє про обмін полоненими, а також про кількість знищених ворогів і російської техніки 14 квітня.

За поточну добу на південних рубежах нашої оборони ворожі втрати склали 39 окупантів та 4 одиниці техніки, серед яких бойові броньовані машини та БПЛА.

Крім того, у районі селища Посад-Покровське Чорнобаївської громади чотирьох полонених російських військових вдалося обміняти на п'ятьох українців.

01:58

Міський голова Бучі Анатолій Федорук повідомив, що практично у 85% тіл усіх загиблих жителів є отвори від куль, – пише УП.

01:55

російський Мінфін просить Бразилію підтримати рф у МВФ, Світовому банку та G20, щоб росія змогла протистояти санкціям, – пише Reuters.

01:53

За минулу добу в Донецькій області загарбники вбили трьох цивільних осіб і поранили ще трьох, – повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

01:32

У Миколаєві, Херсоні та Києві лунають вибухи. Майже по всій території країни оголошена повітряна тривога.

01:29

ЗСУ знищили вже чимало ворожої техніки. Форбес зробив перелік лише найдорожчої. Любо-мило глянути на ці цифри:

 

01:23

Сумщина на 50 день війни зазнала ворожого удару важкою артилерією та забороненими снарядами. Зокрема від обстрілів російської армії постраждав Охтирський район. Про це повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

01:13

Військовослужбовці ООС упродовж минулої доби відбили шість атак російських окупантів та знищили 15 одиниць ворожої техніки:

  • 4 танки
  • 6 бронетранспортерів
  • 4 бойові машини піхоти
  • 1 артилерійську систему

00:30

На всій території України, окрім анексованого Криму, – повітряна тривога.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024