стрічка

Російський корабель пішов за вказаною адресою

14 Квітня 2022, 13:17
Марка Укрпошти із зображенняь крейсера "Москва" 2388
Марка Укрпошти із зображенняь крейсера "Москва"

Історія знищеного крейсера «Москва», якого захисники острова Зміїний послали відомо куди.

Ракетний крейсер «Москва» чорноморського флоту росії після ракетного удару Збройних Слил України отримав серйозні пошкодження й згорів – повідомили в ЗМІ. Це саме те судно, яке пропонувало захисникам острова Зміїний здатися, але отримало відповідь, яка стала чи не першим афоризмом українсько-російської війни. 

Цікаво, що крейсер «Москва» був побудований в українському місті Миколаїв і спущений на воду в 1979 році, увійшовши до складу Чорноморського флоту СРСР. Правда, тоді він називався «Слава», але коли 1996 року, як пише українська Вікіпедія, росіяни списали протичовнового крейсера-вертольотоносця «Москва», «Слава»  успадкував його ім'я і став флагманом Чорноморського флоту росії. З лютого 2016 року крейсер стояв на приколі, а з 2018 року його почали ремонтувати. Ремонт корабля відбувався в окупованому Севастополі на захопленому українському підприємстві «Морський індустріальний комплекс».

Крейсер при довжині 186,4 метра, ширині 20,8 метра і осадці 8,4 метра мав водотоннажність 11,5 тисячі тонн. Був здатний розвивати швидкість до 32 вузлів, а запас його ходу становив до восьми тисяч миль. До складу екіпажу входило понад  500 моряків. Був озброєний артилерійською установкою АК-130, шістьма зенітними артилерійськими установками АК-630, вісьмома пусковими установками протикорабельних крилатих ракет «Вулкан», вісьмома зенітними ракетними комплексами С-300Ф і двома ЗРК Оса-МА, а також двома торпедними апаратами калібру 533 міліметри. На палубі базувався вертоліт Ка-27.

 

Крейсер
Крейсер "Москва"
 

 

У серпні 2008 року крейсер «Москва» брав участь у російсько-грузинській війні, перебуваючи в територіальних водах Грузії на чолі російської армади. Тоді росіяни знищили на рейді всі грузинські катери й кораблі, які мали військове маркування, включно з прикордонними, заклавши в них вибухівку.

У другій половині 2015 року крейсер очолював оперативне з'єднання ВМФ Росії в Середземному морі, де прикривав російську авіабазу в Сирії.

24 лютого 2022 року брав участь в атаці на острів Зміїний. Через це став усесвітньо відомим завдяки фразі, отриманій від українських прикордонників: «Рускій ворабль іді на …»

Як правило, залишався на значній відстані від українського узбережжя, беручи участь в регулярних імітаціях підготовки до висадки морського десанту.

 Без сумніву, знищення «Москви»  має символічне значення на цій війні, а можливо, і пророче. Утім, хай там що, ліквідація флагмана ворожого флоту додасть українському війську духу,  наснаги, упевненості в силах та в правоті своєї боротьби з кремлівською ордою. 

Додала, безумовно, символізму до цієї події й «Укрпошта», ввівши в обіг марку із зображенням російського корабля (а саме крейсер «Москва» зображений на ній) та написом знаменитої фрази зі Зміїного. 12 квітня Укрпошта марку ввела, а 13 квітня зображений на ній крейсер пішов за вказаною адресою.

 

Читайте такожУкрпошта оголосила ескіз-переможця поштової марки «Русский военный корабль, иди на#уй!»

 

 

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024