стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 14 квітня

14 Квітня 2022, 23:45
Фото Андрія Дубчака Donbas Frontliner ОНОВЛЮЄТЬСЯ 11098
Фото Андрія Дубчака Donbas Frontliner

Триває 50 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:45

Зеленський обговорив із президентом Франції Еммануелем Макроном розслідування російських злочинів, опір українців загарбнику та переговорний процес. Про це президент України написав у твіттері.

22:58

У Міноборони рф визнали, що крейсер «Москва» затонув.

«Під час буксирування корабель втратив стійкість і в умовах штормового хвилювання моря затонув», – йдеться у повідомленні Міноборони рф.

22:52

У Харківській області українські військові знищили колону ворожої техніки, яка рухалася у бік Ізюму, — повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

22:39

Протягом доби у зоні відповідальності українські захисники знищили:

  • особового складу – 30;
  • танків – 2;
  • МТЛБ – 1;
  • артилерійських систем – 1.

Бої тривають, – звітує jперативно-тактичне угруповання «Схід».

22:25

Майже на всій території України лунають сирени!

21:50

росіяни завдали трьох авіадурів по Великій Новосілці на Донеччині. Є щонайменше двоє поранених, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

 

21:48

Місто Олешки на Херсонщині потрапило в окупацію. Про це повідомив мер міста Євген Рищук.

«На мерії вже висить російський прапор», – повідомив градоначальник.

21:46

Протягом дня гуманітарними коридорами вдалось евакуювати 2 557 осіб. Про це повідомляють у Міністерстві реінтеграції.

21:40

росія завдала удару по Дніпропетровщині. Ракета приземлилась біля нежитлового приміщення. Обійшлося без жертв, – пише 24 канал.

21:31

Захисники Маріуполя, попри втрати, продовжують боронити місто і чекають на деблокаду. Про це йдеться у відеозверненні заступника командира полку Азов капітана Святослава Паламара.

За словами азовця, запеклі бої за Україну та Маріуполь з переважаючими силами противника тривають майже 1200 годин, а захисники Маріуполя продовжують творити «неймовірні речі, які виходять за межі можливого.

Паламар зазначив, що за цей час вони знищили 46 танків та ще 27 підбили, підбили та знищили 69 БМП  та БМД, 30 БТР, а також Тайфуни, Рисі, Тигри, вантажні і легкові автомобілі окупанта, БПЛА, катер та літак. Поранили та вбили більше двох тисяч осіб ворожої піхоти.  

За його словами, це означає, що кожні три години підбивається ворожа техніка, а кожної години – знищується до двох окупантів.

Паламар підкреслив, що все це відбувається під «постійним вогнем з танків, артилерії, авіаударів тощо, у повному оточенні та без належної підтримки». 

21:25

Окупанти підірвали дитячий садочок та школу у селі Богданівка, що на Київщині.

Заступник селищного голови села Велика Димерка Олександр Куценко розповів, що стіни школи залишилися цілими, а от дитячий садочок окупанти зруйнували повністю.

21:20

Близько 12:00 військові ЗС рф обстріляли село Олександрівка Богодухівського району.

Внаслідок обстрілу російських окупантів поранення отримала жінка і двоє дітей віком 9 та 11 років. Крім того, пошкоджені житлові будинки та система газового опалення.

А 13 квітня російські військовослужбовці обстріляли Немишлянський район міста Харкова. Внаслідок обстрілу поранення отримали двоє жінок та чоловік. Пошкоджені житлові будинки та територія підприємства.

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудові розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни.

21:07

Понад 76 700 інформаційних заявок про знищення та пошкодження майна українців надійшло через Дію. Загальна площа збитків — більше 5,3 мільйона м2

Відомо вже про втрату житла понад 219,6 тисячами людей: це 37 550 унікальних адрес по всій Україні та понад 3 600 об'єктів культурної спадщини. Проте ця цифра не остаточна, адже заявки продовжують надходити, – пише УП.

20:56

У Гостомелі та громаді на тиждень продовжили комендантську годину – до 6.00 20 квітня.

19:37

Збройні сили України відсунули лінію фронту від Кривого Рогу на 40-50 кілометрів.

19:26

Триває п’ятдесята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Ворог намагається завершити підготовку до наступальної операції в Східній операційній зоні. Триває нарощування авіаційного угруповання та системи управління військами. 

Противник продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по інфраструктурних об’єктах та житлових кварталах міст та сіл нашої держави. 

Для ведення бойових дій на території України окупанти здійснюють підготовку додаткових підрозділів зі складу північного флоту та 8-ї загальновійськової армії південного військового округу збройних сил російської федерації. Для забезпечення підрозділів озброєнням і військовою технікою здійснюються заходи зі зняття з тривалого зберігання на базах та складах. 

За наявною інформацією, у 126-й окремій бригаді берегової оборони (Перевальне) та 127-й окремій розвідувальній бригаді (Севастополь) втрати складають понад 50 відсотків особового складу. 

Командуванню російської армії не вдається виконати плани з мобілізації людського ресурсу у північно-кавказькому регіоні для участі у війні проти України. Основною причиною є небажання населення зазначеного регіону брати участь у бойових діях. 

У зв’язку з критичною ситуацією, що склалася з комплектуванням особовим складом бойових підрозділів, командування збройних сил російської федерації планує почати новий процес мобілізації на національному рівні. За задумом, мобілізація, з метою її приховування, буде проводитись паралельно з плановим призовом на військову службу. 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Спостерігається переміщення  підрозділів 36-ї загальновійськової армії  Східного військового округу залізничним транспортом з території Гомельської області республіки білорусь. Зберігається загроза ракетних ударів з території білорусі по об’єктах нашої Держави.

На Сіверському напрямку противник проводить перегрупування підрозділів з їх подальшим зосередженням у прикордонних з Україною районах. З території Брянської та Курської областей відбувається переміщення у Бєлгородську і Воронезьку області росії. 

На Слобожанському  напрямку окупанти проводять розвідку ймовірних напрямків наступу, нарощують систему розвідки та медичного забезпечення. Триває поповнення запасів.

Продовжується часткове блокування та обстріли міста Харкова.

У місті Бєлгород ворог розгорнув підрозділ інформаційно-психологічних операцій збройних сил російської федерації з метою інтенсифікації заходів психологічного впливу на підрозділи сил оборони України та цивільне населення Харківської області. Мета -  деморалізація та припинення опору. 

Окупанти продовжують підготовку до активних дій в районах населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

На Донецькому напрямку ворог, за підтримки авіації та артилерії, продовжує ведення наступу на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на встановленні контролю над населеними пунктами  Попасна, Рубіжне, Сєвєродонецьк та Слов’янськ. 

Противник здійснював спроби прориву нашої оборони в районах населених пунктів Рубіжне, Новотошківське і Мар’їнка. Успіху не мав. Продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю.

На Південнобузькому напрямку суттєвих змін в обстановці не відбулося.

В Чорноморській та Азовській операційних зонах корабельні угруповання противника продовжують виконувати завдання щодо ізоляції району ведення бойових дій та  ведення розвідки.

18:54

З початку війни російські снаряди та ракети пошкодили в Україні 324 лікарні, 24 з яких – зруйнували вщент.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я. При цьому деякі медзаклади вже починають відновлювати. Зокрема, на територіях, звільнених від ворожих окупантів. Зараз відомство працює над комплексним планом, де саме будуватимуться лікарні, в якому вигляді вони будуть відновлені та які послуги надаватимуть.

18:18

Оперативна інформація Держспецзвʼязку про роботу мобільного звʼязку, інтернету та цифрового телебачення в Україні станом на 17:00 14 квітня 2022 року.

Триває непроста робота з відновлення на звільнених від ворожої напасті територіях мереж, які були пошкоджені окупантами. 

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспезцв’язку разом з операторами підготували перелік пріоритетних базових станцій у Чернігівській області. Ця робота була проведена для якомога оперативнішого відновлення електроживлення силами та засобами Чернігівобленерго.

НЦУ також поінформував операторів про порядок виконання аварійно-відновлювальних робіт на Київщині із залученням служб, які займатимуться оглядом місцевості та – за необхідності – її розмінуванням. Це дасть можливість операторам спланувати роботу та максимально оперативно відновити зв’язок.

lifecell забезпечив переадресацію дзвінків на 101 у Черкаській та Запорізькій областях. Тож місцеві жителі завжди зможуть отримати допомогу рятувальної команди, якщо вона знадобиться.

У Донецькій області фахівці Укртелекому відновили інтернет-послуги для абонентів Торецька, Костянтинівки і району та інших населених пунктів. Фахівці провели необхідні ремонтні роботи із залученням спецтехніки для роботи в кам‘янистому ґрунті. Також закінчено роботи з відновлення послуг у деяких населених пунктах Херсонської області. Триває відновлення кабельної інфраструктури у Сумській, Чернігівській та інших областях.

17:45

Фракція проросійської «Опозиційної платформи - За життя» припинила роботу в парламенті. Про це повідомляє низка джерел, зокрема нардепи Олексій Гончаренко, Ярослав Железняк, Олексій Мовчан.

Депутати фракції надалі працюватимуть як позафракційні.

17:38

Росіяни обстріляли зі своєї території прикордонні населені пункти Сумщини. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький в ефірі телемарафону та у Telegram.

Окупанти скинули 120 міліметрові міни, є пошкоджені приватні будинки. Одна міна зруйнувала приватний будинок, залетівши прямо в хату до людей.

17:33

Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення Чернігівщини з забороненого міжнародним правом озброєння. 14 квітня загарбники поцілили в один із приватних будинків в районі Городні. Про це повідомили на сторінці Оперативного командування «Північ».

16:14

В одному із районів бойових дій львівські десантники розбили російських окупантів та звільнили кілька населених пунктів. У ЗСУ поки не можуть детально розкрити усі подробиці операції, проте вона пройшла успішно. Як зазначається, загарбники були деморалізовані та почали відступати.

15:21

У Бучі Київської області відновили водопостачання, незабаром у домівки мають повернути подачу електрики й газу, зараз живлення подано на життєво важливі об'єкти. Водопостачання відновлено, днями з’явиться світло і газ у оселях. Про це повідомив  міський голова Бучі Анатолій Федорук Бучанська міська рада.

За словами Фудорука, газові комунікації у Бучі фахівці «Київоблгаз» разом із комунальниками і волонтерами лагодили кілька днів поспіль. 

Для перевірки всіх мереж, які подають газ у помешкання громадян, потрібен час, тому роботи активно ведуться і продовжуватимуться надалі.

Щодо відновлення електроенергії Анатолій Федорук розповів: «Компанія ДТЕК планує до 17 квітня, виходячи з можливостей, забезпечити постійну напругу в місто. Зараз лікарня, гуманітарний штаб, резервуари чистої води, пожежна частина хоч і по тимчасовій схемі, але вже отримують електроенергію»..

15:07

Сьогодні відбувся четвертий обмін військовополоненими. Обміняно 5 офіцерів та 17 військовослужбовців рядового складу. Також звільнили 8 цивільних, зокрема одну жінку, повідомляє віцепрем'єрка Ірина Верещук. Загалом сьогодні додому їдуть 30 наших громадян.

14:41

Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну. Про це свідчить голосове повідомлення, яке СБУ знайшла у телефоні загиблого окупанта. «Асвабадітєль» намагався застерегти свого брата, що з відкритою кримінальною справою за дезертирство ще можна жити, а от єдиний шлях повернутися з війни в Україні – поїхати «грузом 200».

Для загарбника картинка «великой руZZкой армии» виявилась зовсім не радісною. За його словами, російському командуванню на них байдуже і «здесь вообще за людей никого не считают, всем пох*й. У нас люди, бл*, просто так умирают… их тела даже не забирают. Если ты отбился от колоны просто, не туда свернул – всем пох*й, тебя никто искать не будет». Сподіваємось, що «посилка» з надписом «груз 200» стане ще одним аргументом для брата, що сюди приїжджати не варто.

 

14:10

У лікарнях Дніпропетровської області залишаються 47 постраждалих внаслідок ракетного обстрілу в Краматорську, ще 17-ох перевели у лікуванні інших областей. Про це в Телеграмі повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Медики нашої області виписали 33-ох постраждалих через ракетну атаку по краматорському вокзалу. 17-ох людей перевели на подальше лікування до західних областей. Ще 47 поранених й досі лікарюють, серед них є важкі діти», – написав він.

Також, за словами керівника області, в лікарні помер 70-річний чоловік, за якого лікарі боролися кілька діб.

Всього Дніпропетровщина прийняла 98 постраждалих на краматорському вокзалі.

13:46

Прикордонники поновили контроль на ділянці з білоруссю у пункті пропуску «Вільча». 
 
Про це повідомляє голова ДПСУ Сергій Дейнеко у фейсбуці.
 
«Продовжуємо поновлювати контроль за державним кордоном на напрямках, де Сили оборони України вигнали російських свинособак», – написав Сергій Дейнеко.
 
Дейнеко зауважив, що під час заходів залишається небезпека мінування місцевості та обстрілів.
 

13:37

РФ намагалася використати криміналітет, щоб розхитати ситуацію на Одещині.
 
Про це повідомляє Служба безпеки України.
 
Ці спроби значно активізувалися після того, як війську загарбників не вдалося захопити ключові населені пункти України власними силами. Так, у Одесі СБУ нейтралізувала потужне злочинне угруповання, яке пішло на співпрацю з ворогом і хотіло приєднатися до окупаційної «влади», якщо рашисти захоплять місто.
 
В ході масштабної спецоперації СБУ і Нацполу було затримано лідерів і членів злочинних угруповань, серед яких відомі у кримінальних колах «Еміль Варшавський» та «Пайзулаєв». 
 
Колаборанти підтримували зв'язок з представниками РФ і «доповідали» їм про ситуацію в регіоні. Координуючись зі своїми кураторами, злодії намагалися розхитати внутрішню обстановку – тероризували і залякували місцеве населення.
 
За інформацією СБУ, викриті особи повинні були «полювати» на правоохоронців, а також патріотично налаштованих активістів. Частину своїх спільників лідери угруповання навіть записали до лав Тероборони, щоб збирати інформацію про наміри та позиції українських військових на Одещині.
 
Всі члени угруповання, які є громадянами України затримані, з ними проводяться відповідні слідчо-оперативні дії. Одного з лідерів (який є іноземцем) наразі видворено з України, іншому, який перебуває за кордоном, – заборонено в’їзд. СБУ продовжує працювати у цілодобовому режимі і протидіє ворожим спецслужбам.
 

13:32

Міський голова тимчасово окупованого Таврійська в Херсонській області Микола Різак повідомив, що склав повноваження — «у зв'язку з погіршенням стану здоров'я та необхідністю тривалого лікування», пише Бабель.

13:01

Нещодавно, підрозділ 501-го окремого батальйону морської піхоти зміг «приземлити» російський БПЛА «Орлан-10».
 
Про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба Генштабу ЗСУ.
 
Під час бойового чергування наші хлопці помітили БПЛА. Морпіхи говорять, що йшов він доволі низько, як для такого типу безпілотників, в досяжності для стрілецької зброї. Можливо закінчувалося паливо або він мав якісь інші проблеми. 
 
Морпіхи «відпрацювали», після чого БПЛА впав за декілька кілометрів. Туди одразу висунулася група, яка виявила російських окупантів. Ті, під прикриттям бронетранспортера, намагалися забрати свій безпілотник. Морпіхи не розгубилися, обійшли «евакуаторів» з флангів та дали бій. 
 
Як тільки особини в російській формі почули перші постріли, одразу ж накивали п'ятами. І це не дивлячись навіть на те, що їх прикриває БТР. В результаті, двох загарбників поранено, одного з них – важко. На жаль, їм вдалося втекти – поки що. Але безпілотник вони все ж таки не забрали.
 

12:11

Президент рф Путін цікавиться східними областями України та готується до нового наступу, вважає розвідка Великої Британії.

Про це повідомляє Міноборони Британії у Тwitter.

«Виступ Путіна у вівторок підкреслив його інтерес до Донбасу, де російська армія атакує ЗСУ та готується до наступу.

Міста Краматорськ та Костянтинівка, ймовірно, стануть мішенню для аналогічного рівня насильства з боку російської влади».

12:08

Кричущою є загроза незаконного усиновлення українських дітей російськими громадянами без дотримання всіх необхідних процедур, визначених законодавством України.

Про це повідомляє МЗС України.

У цьому контексті особливу стурбованість викликає інформація про намір міносвіти РФ підписати з російськими окупаційними адміністраціями у Донецькій та Луганській областях – т.зв. «Л/ДНР» – «угоди», які б дозволили передавати незаконно депортованих з території України дітей-сиріт в російські сім’ї.

Фактично Росія в порушення міжнародного гуманітарного права та елементарних стандартів людяності займається організованим на державному рівні викраденням дітей і руйнуванням майбутнього української нації.

Такі дії російських окупантів можуть кваліфікуватися як кіднепінг (викрадення) та вимагають рішучої реакції міжнародної спільноти, насамперед, відповідних міжнародних організації.

12:04

Держбюро розслідувань затримало керівника фракції партії ОПзЖ у міськраді Маріуполя Віталія Іщенка, який вів кампанію на підтримку росії. 

Про це повідомляє Бабель.

За оперативною інформацією, він є колишнім чоловіком колишньої «прокурорки Криму» Наталії Поклонської. Напередодні військового вторгнення рф колаборант на своїй офіційній сторінці в Facebook написав заклик до повалення чинної української влади

11:18

У Генштабі ЗСУ повідомили, що загальні бойові втрати противника з 24.02 по 14.04 орієнтовно склали:

особового складу – близько 19900 осіб,
танків ‒ 753 од,
бойових броньованих машин ‒ 1968 од,
артилерійських систем – 366 од,
РСЗВ – 122 од,
засоби ППО – 64 од,
літаків – 160 од,
гелікоптерів – 144 од,
автомобільної техніки – 1437 од,
кораблі /катери – 7 од,
цистерн з ПММ – 76,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 134.
Спеціальна техніка – 25.
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.
 
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.
 

11:14

В Одесі працює ППО – речник ОВА Сергій Братчук, повідомляє Суспільне.

«По вибухах, які щойно було чутно по місту, просимо зберігати спокій. Проводяться планові заходи охорони та оборони. Небезпеки для цивільного населення немає», – пресслужба ОК «Південь».

10:26

Погоджено 9 гуманітарних коридорів на 14 квітня. Про це повідомила Ірина Верещук.

З міст Маріуполь, Бердянськ, Токмак та Енергодар до Запоріжжя на власному транспорті. 

СєвєродонецькБахмут (місце зборів – проспект Хіміків, 28).

ЛисичанськБахмут (місце зборів – РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324).

Попасна Бахмут (місце зборів – вул. Первомайська, 42).

с. ГірськеБахмут (місце зборів – вул. Гагаріна, 13).

РубіжнеБахмут.

Гуманітарні коридори на Луганщині працюватимуть за умови припинення обстрілів з боку окупаційних військ. 

10:21

Поліцейські затримали зрадника з Бучі: співпрацював із ворогом під час окупації Київщини. 
 
Про це повідомляє Національна поліція України.
 
Житель Кривого Рогу приїхав у Бучу до родичів, патрулював разом із військовими рф, психологічно тиснув на жителів Бучі, погрожував їм вбивством, залякував зброєю, а прихильників Збройних сил України – катував. За такі дії фігуранту загрожує довічне позбавлення волі.
 
Оперативники Департаменту карного розшуку спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України затримали підозрюваного на Дніпропетровщині, де він переховувався після звільнення Київщини від ворога.
В ході розслідування кримінального провадження поліцейські зібрали докази причетності до злочинної діяльності 62-річного громадянина України.
 
За матеріалами слідства, в лютому 2022 року, перебуваючи у місті Буча Київської області, чоловік перейшов на бік окупантів. Спільно з ними він патрулював, залякував і бив місцевих мешканців, а також погрожував їм вбивством і здавав позиції українських військових.
 
Окрім того, слідство встановило, що підозрюваний разом із російськими військовими бив і катував людей, які підтримували Збройні сили України, чинили опір загарбникам та не погоджувалися на співпрацю.
 
Всі слідчі дії проведені поліцейськими у рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ч. 2 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 110-2 (Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.
 
Під час обшуку в помешканні зловмисника поліцейські вилучили речові докази, які свідчать про його співпрацю з окупантами. Тож фігуранту уже оголошено про підозру у державній зраді. Йому загрожує довічне ув’язнення.
 
 
10:20
 
В Одесі чутно вибухи, повідомляє Суспільне.
 

09:43

Чорнобаївка цієї ночі.

Фото: Держприкордонслужба

09:01

Сили спеціальних операцій України підірвали міст із ворожою технікою, яка прямувала до Ізюму. Про це повідомляє УП.

08:43

З початку війни в Україні загинули 197 дітей, ще понад 351 – отримали поранення, повідомив Офіс генпрокурора.

08:31

Ведуться перемовини про обмін 169 військовослужбовців Нацгвардії України, які потрапили в полон на ЧАЕС Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

06:56

Оперативна інформація станом на 06:00 14 квітня щодо російського вторгнення

Розпочалася п’ятдесята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України.

Ворог продовжує нарощування авіаційного угруповання поблизу східного кордону нашої Держави, посилює артилерійські підрозділи, оптимізує наявні системи управління, розвідувального та медичного забезпечення.

Зберігається постійна загроза застосування противником ракетного озброєнняпо всій території України.

Окупанти продовжують завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях.

На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. Визначені підрозділи збройних сил білорусі продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. Проводяться планові заходи бойової підготовки.

У білоруському населеному пункті Холмич, на блокпостах, військова поліція збройних сил російської федерації та республіки білорусь здійснює перевірку особистих телефонів. Цивільним повідомляється, що українські підрозділи в будь-який час можуть здійснити напад на територію білорусі.

На Сіверському напрямку ворог проводить перегрупування підрозділів Центрального військового округу з території Брянської та Курської областей. Після відновлення боєздатності, здійснює зосередження зазначених підрозділів у Бєлгородській і Воронезькій областях. Ворог посилює контроль кордону, проводить інженерне обладнання позицій, опорних пунктів і забезпечує присутність на них незначної кількості особового складу, озброєння та військової техніки.

На Слобожанському напрямку противник проводить розвідку ймовірних напрямків наступу, нарощує систему розвідки, управління та медичного забезпечення. Продовжує частково блокувати місто Харків та здійснює обстріли міста з артилерії, проводить перегрупування підрозділів та поповнення запасів.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог вів бойові дії в районах Слов’янська, Попасної та Курахового та штурмові дії у місті Маріуполь. Успіху не мав. Тривають бої.

За рахунок окремих підрозділів 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу здійснюється посилення угруповання ворога в районі Сєверодонецька.

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей продовжується проведення примусових мобілізаційних заходів. Так, у місті Горлівка, проводяться щоденні обходи приватних та багатоквартирних кварталів.

Крім того встановлено, що російське командування поставило завдання мобілізувати 60-70 тисяч осіб на території так званої “ДНР”. Однак вказані показники були виконані лише на 20 відсотків.

На Південнобузькому напрямку противник вживає заходів з відновлення боєздатності, поповнення боєприпасів, проводить заходи з інженерного обладнання позицій. Здійснює вогневий вплив на підрозділи наших військ.

Ворого веде бойові дії в районі Олександрівки. Намагається відновити наступ з метою повернення втрачених позицій в районі Осокорівки.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України минулої доби відбито вісім атак ворога, знищено танк, чотири одиниці броньованої та шість автомобільної техніки, а також одну артилерійську систему противника.

Підрозділами зенітних ракетних військ попередньої доби збито два ворожих винищувача.

06:23

На Донецькому та Луганському напрямках українські захисники продовжують боронити нашу землю. 

Військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил протягом доби успішно відбили 8 атак ворога. Про це повідомляють у штабі ООС.

Зокрема, українські захисники знищили танк, 4 одиниці броньованої та 6 одиниць автомобільної техніки, одну артилерійську систему противника.

Нагадаємо 

Повітряні сили України знищили 7 цілей ворога.

04:02

У Херсоні російські окупанти створили в'язницю для катувань українців.

Про це розповіла Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Понад місяць залишається в рашистській окупації Херсон та більша частина Херсонської області. Тривають викрадення активістів з проукраїнською позицією, за інформацією обласної прокуратури, в заручниках російських бойовиків перебувають 137 осіб, зокрема 4 журналісти. Місцеві жителі зазначають, що в Херсоні з'явився аналог донецької «Ізоляції» для катувань незгодних з окупаційним режимом», – повідомила омбудсменка.

Окрім того, за її словами, регіон перебуває на межі гуманітарної катастрофи.

03:32

Українські захисники продовжують знищувати військову техніку російських окупантів. Ворог точно втратив щонайменше 505 танків.

Про це інформує Oryx.

Про це свідчать дані, оприлюднені у звіті проєкту Oryx. Зазначається, що співвідношення розбитої броньованої техніки обох країн становить приблизно 4:1.

З початку повномасштабного вторгнення Росія втратила 2 880 одиниць техніки:

  • 1 538 знищено;
  • 44 пошкоджено;
  • 235 покинуто;
  • 1 065 захоплено українськими військовими.

Серед техніки, якої країна-агресор позбулася у ході бойових дій, 505 танків:

  • понад 250 було знищено;
  • 9 – пошкоджено;
  • 40 – покинуто;
  • 200 захоплено ЗСУ.

Найбільше втратила Росія Т-72 у модифікаціях Б3 та Б3 зразка 2016 року. Т-80 (модифікації У, БВ) і 17 – Т-90А. Моделі 62 машин не вдалося визначити за фото.

02:41

Міноборони Росії підтвердило, що крейсер «Москва» горить, але про причини пожежі там не повідомили – чомусь «здетонував боєзапас».

Про це інформує прокремлівське видання «РИА Новости».

«Внаслідок пожежі на ракетному крейсері «Москва» здетонував боєзапас, корабель отримав серйозні пошкодження. Екіпаж повністю евакуйовано, причини пожежі встановлюються».

00:43

Укрзалізниця отримала 15 пристроїв для доступу до супутникового інтернету Starlink: 10 пристроїв Starlink першого покоління та 5 — другого. Ці системи залізничникам надала IT-компанія N-iX. Про це йдеться на Урядовому порталі.

00:02 

В Херсоні чутно вибухи. Пише Суспільне.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024