стрічка

Окупанти розганяють фейк про голод в Україні

15 Квітня 2022, 15:00
Окупанти розганяють фейк про голод в Україні 3094
Окупанти розганяють фейк про голод в Україні

Московські пропагандисти запустили в хід новий наратив, буцімто в Україні найближчим часом  розпочнеться голод.

Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізували це повідомлення і виявили, що це ФЕЙК!

ТЕЗА

Заяву про голод в Україні озвучив депутат держдуми рф від «Єдиної росії» Андрєй Ісаєв. За його словами, проблеми з постачанням продуктів для населення можуть виникнути вже осінню 2022 року. Однак «київський режим не буде вирішувати цю проблему, а Заходу доля простих українців байдужа».

«Осінню в Україні буде голод». Провалена посівна, зруйновані дороги. Хто буде годувати український народ? Євросоюз? Ну відправлять туди репортерів і можливо, декілька вантажівок гуманітарної допомоги», - сказав рашист в етері одного з пропагандистських шоу.

СПРОСТУВАННЯ

Натомість заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що дефіциту основних харчових продуктів, зокрема курячих яєць, м'яса птиці, молока та овочів, на внутрішньому ринку України не буде.

Дефіциту яєць і птиці не буде!

Відповідаючи на запитання щодо загибелі 4 мільйонів курей на птахофабриці «Чорнобаївська» агрохолдингу «Укрлендфармінг», він зазначив, що до нападу Росії Україна експортувала до 40% яєць.

«Якщо відбувається знищення таких об'єктів, ми передусім говоримо про скорочення експорту, але дефіциту на внутрішньому ринку не буде. Аналогічна ситуація з м'ясом птиці або виробництвом молока: ті втрати, яких ми зазнали, можуть становити до 10 – 15%, і це, перш за все, стосується скорочення експорту», – пояснив Висоцький.

Дефіциту овочів не буде!

Цьогоріч на Заході та в Центрі України збільшать посівні площі під овочі, які входять до базового борщового набору. Ідеться про капусту, моркву, буряк та картоплю. Це дозволить перекрити часткове зменшення виробництва на Півдні та Сході.

Дефіциту зернових не буде!

Висоцький наголосив, що 70% орних земель вистачить не лише для забезпечення внутрішнього попиту, а й для експорту. За песимістичним прогнозом, цьогоріч Україна втратить 30% від валового виробництва посівних культур. Але це, за його словами, не є критичним, адже для внутрішнього споживання використовувалось 30-40 % зернових та олійних культур.

Щодо ситуації на Волині, то зазначимо, що нещодавно керівник департаменту аграрного виробництва ТзОВ «Волинь-зерно-продукт» Ярослав Мазуренко заспокоїв волинян. У ефірі «12 каналу» він розповів, що усі місцеві аграрії цьогоріч збільшили площі посіву ярих зернових, аби українці були з хлібом.

ВИСНОВОК

Отже, голоду і дефіциту продуктів продовольства в Україні не передбачається. Усі аграрії, поля яких знаходяться не в зоні бойових дій, вчасно організували посівну. Хоча і виникло чимало проблем, проте вони впоралися. Звісно, головна умова його успішного збору – це не розширення зони бойових дій і закінчення війни. Додамо, що за підрахунками Мінагрополітики Україна годувала ще й росію. До прикладу, експортувала агресорці 40 %  яєць. Тому, зважаючи на те, що цукру на російських прилавках уже немає і він в дефіциті, то варто подумати, хто ще буде недоїдати – ми, чи вони.    

Читайте також:  На Рівненщині планують засіяти ярими культурами понад 400 гектарів

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024