стрічка

Яєць та молока вистачить усім: в Україні не буде дефіциту продуктів через війну

13 Квітня 2022, 06:21
Дефіциту продуктів не буде 2620
Дефіциту продуктів не буде

Дефіциту основних харчових продуктів, зокрема курячих яєць, м'яса птиці, молока та овочів, на внутрішньому ринку України не буде.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону, передає 24 канал.

Яйця та птиця

Відповідаючи на запитання щодо загибелі 4 мільйонів курей на птахофабриці «Чорнобаївська» агрохолдингу «Укрлендфармінг», він зазначив, що до нападу Росії Україна експортувала до 40% яєць.

«Якщо відбувається знищення таких об'єктів, ми передусім говоримо про скорочення експорту, але дефіциту на внутрішньому ринку не буде. Аналогічна ситуація з м'ясом птиці або виробництвом молока: ті втрати, яких ми зазнали, можуть становити до 10 – 15%, і це, перш за все, стосується скорочення експорту», – пояснив Висоцький.

Овочі

Він додав, що цьогоріч на Заході та в Центрі України збільшать посівні площі під овочі, які входять до базового борщового набору. Ідеться про капусту, моркву, буряк та картоплю. Це дозволить перекрити часткове зменшення виробництва на Півдні та Сході.

Зернові

Висоцький наголосив, що 70% орних земель вистачить не лише для забезпечення внутрішнього попиту, а й для експорту, підкреслив він. За песимістичним прогнозом, цьогоріч Україна втратить 30% від валового виробництва посівних культур.

«Але все ж таки це не є критичним, оскільки ми для внутрішнього споживання використовували всього близько 30 – 40% зернових та олійних культур», – резюмував заступник міністра.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024