стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 13 квітня

13 Квітня 2022, 23:04
російсько-українська війна ОНОВЛЮЄТЬСЯ 10746
російсько-українська війна

Триває 49 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:04

Головне з вечірнього звернення президента України Володимира Зеленського:

  • У Київ прибули президенти чотирьох держав – друзів України. Тих, хто допомагає нам з перших днів. Хто не вагався, чи давати нам зброю. Хто не сумнівався, чи запроваджувати санкції. І хто зараз на рівні Європейського Союзу просуває більш жорсткий санкційний пакет проти російської Федерації. Польща, Литва, Латвія, Естонія.
  • Передусім потрібне нафтове ембарго. І чітка готовність Європи до відмови від усіх російських енергоносіїв. Євросоюз має припинити спонсорувати російську воєнну машину.
  • Західну санкційну політику розглянула сьогодні й група міжнародних експертів під керівництвом Майкла Макфола та Андрія Єрмака. Група працює вже три тижні. Складається з міжнародних та українських експертів, які займаються оцінкою запроваджених санкцій і того, як росія намагається їх обійти.
  • Говорив сьогодні з президентом США Байденом. Серед тем розмови – притягнення до відповідальності всіх російських військових і командирів, які скоїли воєнні злочини. Обговорили новий пакет оборонної підтримки України. Домовились. На 800 мільйонів доларів. Зброя, боєприпаси, інша допомога.
  • Звернувся до парламенту та народу Естонії. Подякував за допомогу, яка надана Україні, зокрема й зброєю. Також закликав Естонію долучитися до проекту відновлення України після війни.
  • Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан відвідав Бучу. Правильно, що група судово-медичних експертів Міжнародного кримінального суду розпочне роботу в місті.
  • Державними нагородами відзначені 270 військовослужбовців Збройних Сил України, сім із них – посмертно, а також 11 працівників Управління державної охорони. Іншим указом звання Героя України присвоєно двом військовослужбовцям наших Збройних Сил. Посмертно.

23:03

Українські військові влучили ракетами у ворожий крейсер «Москва», саме такий послали захисники Зміїного – інформацію підтвердив голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

Ракети «Нептун» які стоять на сторожі Чорного моря завдали російському кораблю дуже серйозних пошкоджень.

22:48

Цього тижня мають запустити пасажирський потяг сполученням Київ-Чернігів, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв'ю НВ.

22:25

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко прозвітував про евакуацію 1567 українців із зони бойових дій упродовж 13 квітня, хоча «зелені коридори» для евакуації не відкривали. Усі люди евакуювались на власному автотранспорті. Про це Тимошенко повідомив на своєму телеграм-каналі.

1102 людини виїхали з окупованих Пологів, Бердянська, Мелітополя та Василівки в Запорізькій області.

83 людини виїхали з Маріуполя в Запоріжжя.

382 людини зуміли евакуюватися на власних автівках з міст Луганщини: Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Попасної та Гірського.

22:22

Ведуться перемовини про обмін 169 військовослужбовців Нацгвардії України, які потрапили в полон на ЧАЕС. Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський у телеграмі.

«Чорнобиль — це трагічна сторінка нашої історії. Ми, на жаль, маємо констатувати, що там потрапили в полон 169 військовослужбовців Нацгвардії. Сьогодні частина з них, за нашою інформацією, перебуває на території Республіки Білорусь, частина – в росії. 

Ми були на місці, де їх утримували. Це підземелля без світла, без можливості нормально спілкуватися. У них забрали всі засоби зв’язку, коли вони перебували там. І потім їх вивезли. Яка їхня доля, на жаль, сказати не можу. Ведуться перемовини про їхній обмін. Але ми розуміємо, що це буде, можливо, лише після закінчення активної фази бойових дій».

22:01

росіяни обстріляли Немишлянський район Харкова. Внаслідок обстрілу загинуло троє людей, чотирьох поранено, –Харківська обласна прокуратура

21:16

Голова Офісу президента Андрій Єрмак переконаний, що росіяни проводили провокації на кордоні та своїй території, щоби створити привід для ескалації та ракетних ударів по мирному населенню. Пише УП.

21:13

Сергій Гайдай повідомляє про ситуацію на Луганщині: 13 квітня з багатостраждального Лисичанська евакуйовано близько 50 літніх та маломобільних людей. А у Новодружеську опівдні російським снарядом повністю зруйновано будинок. Ще 5 будинків упродовж дня пошкоджено у Рубіжному, Нижньому та Золотому.

21:02

Російські окупанти з допомогою пропагандистів готують фейк про нібито знайдений схрон із вибухівкою в Енергодарі, щоб дискредитувати Збройні сили України. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація у телеграмі.

«Російські окупаційні війська в місті Енергодарі готують черговий фейк. Із задіянням російських пропагандистів вони планують зробити сюжет про начебто виявлений схрон з великою кількістю вибухівки та боєприпасів. Російська пропаганда планує піднести це, як нібито вказаний схрон був обладнаний диверсійною групою ЗСУ», – йдеться у повідомленні.

20:57

Міноборони рф погрожує завдати ударів по центрах ухвалення рішень, зокрема і в Києві, якщо українці не припинять «проводити диверсії та завдавати ударів по об'єктаз на території рф».

20:48

Президент Володимир Зеленський зустрівся в Києві із президентами Польщі, Латвії, Литви та Естонії, які перебувають в Україні з візитом. Глави держав провели зустріч у форматі робочого ланчу, повідомляє пресслужба Офісу Зеленського.

20:39

Командири Азова та 36 бригади морпіхів підтвердили операцію з прориву 36 бригади та з'єднання з полком «Азов».

20:25

Харків'яни повідомляють про вибухи. Пише Суспільне.
20:19

На Херсонщині російські окупанти викрали депутата Скадовської районної ради від партії «Європейська Солідарність» Володимира Куріковаповідомив голова райради Віталій Соловйов.

18:59

Оперативна інформація від Генштабу станом на 18.00 13 квітня щодо російського вторгнення.

Триває сорок дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Ворог продовжує завдавати систематичних ракетно-бомбових ударів по об’єктах інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках підрозділи противника активних дій не проводили. Російські окупанти здійснюють переміщення окремих підрозділів на визначені напрямки.
На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом Харкова. У зв’язку з неможливістю його захоплення, збройні сили російської федерації проодовжують артилерією знищувати інфраструктуру міста.
На Донецькому і Таврійському напрямках, за наявною інформацією, противник перебуває в готовності до наступальних дій. Продовжує зосереджувати основні зусилля на захопленні окремих кварталів міста Маріуполя та завдавати авіаційних ударів.
Ворог намагається проводити штурмові дії в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Рубіжне та Попасна.
На Південнобузькому напрямку противник проводить повітряну розвідку з метою виявлення підрозділів Збройних Сил України.

У бойових діях на частині територій південно-східних областей України у складі угруповання військ противника діють окремі підрозділи 103-го, 109-го, 113-го, 125-го та 127-го мотострілецьких полків. Їх комплектування здійснювалося під час примусової мобілізації чоловіками з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей. 

Структурно зазначені полки нараховують до 5-ти батальйонів чисельністю близько 300 військовослужбовців у кожному. Досвід ведення бойових дій мають лише 5-10 відсотків особового складу зазначених підрозділів. Управління полків складається з офіцерів збройних сил російської федерації. Ці формування мають значні проблеми із забезпеченням озброєнням, боєприпасами та медикаментами.

Ворог продовжує протиправні дії стосовно цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Росіянами проводяться перевірки документів, особистих речей та мобільних телефонів. Також окупанти здійснюють примусові перевірки помешкань.
На деяких зайнятих територіях Харківської області ворог вивів з ладу мережу стільникового зв’язку. Російські окупанти здійснюють агресивний інформаційно-психологічний вплив на населення. Він, здебільшого, спрямований на спроби переконання у безперспективності боротьби проти російських окупаційних військ.
Знаковим є те, що окупаційні війська продовжують зазнавати втрат на тимчасово зайнятих територіях. Так, у період з 20 березня по 12 квітня цього року, в місті Мелітополь Запорізької області близько 70 військовослужбовців збройних сил російської федерації загинули під час патрулювання території в нічний час.

18:53

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що росіяни прагнуть оточити українських військових на Донбасі, однак Україна зможе вигнати окупантів з України у разі надання партнерами зброї дальнього радіусу дії, інформує УП.

18:34

Головне управління розвідки Міноборони повідомило, що у Мелітополі протягом понад трьох тижнів українські партизани ліквідували приблизно 70 окупантів, інформує Бабель.

18:19

Грабунки і мародерство – невід’ємні супутники російських загарбників.

У розпорядженні СБУ чимало перехоплених телефонних розмов окупантів, в яких вони вихваляються своїми трофеями. А їхні родичі не просто не засуджують, а навпаки, спонукають до мародерства та ще й роблять замовлення, повідомляє СБУ.

«Герой» чергового перехоплення ділиться з дружиною подробицями першого дня боїв у Запоріжжі: «Мы на заправку заезжаем, там просто никого нету. Как начали красть все себе, набирать… Иллюха там… напитки-энергетики, ящиками запихал все в машину…».

Але цього виявилося замало, тож загарбники розбили склад. А там: «...пиво, водки… напитков всяких там… полностью забитый. Я давай все тоже в машину к себе вжух-вжух-вжух. Короче, грабанули их нефигово»!

І єдине, що не сподобалося дружині в цій розповіді – що її благовірний міг пити енергетики, бо шкодять здоров’ю.

Але смертельно шкідливим для російських окупантів є перебування на нашій землі. У чому на власному досвіді переконалися близько 20 тисяч загарбників.

18:18

Сили оборони знищили колону російської військової техніки.

Ліквідовано пересувний пункт управління з керівним складом 4-ї батальйонної тактичної групи (оперативного підпорядкування) 201-ї військової бази Центрального військового округу зс рф, повідомляє Держприкордонслужа.

Захоплені службові документи містять брехливі матеріали пропагандистського характеру.

17:07

Зеленський звернувся до світу у відео форматі. Головні тези опублікували на каналі президента:

  • Різні експерти казали, що Україна не протримається більше тижня, якщо Росія вторгнеться. Нам не тільки вдалося зупинити російську армію – ми їх відкинули! Але наша війна ще далеко не закінчена. Це був лише перший раунд.
  • Путін і його армія змінюють свою стратегію. Вони посилюють свої війська, щоб іще сильніше натиснути на Харків і весь Донбас, включно з Маріуполем.
  • Росія не планує зупинятися на Україні. Пропагандистська машина Путіна відкрито заявляє, що Європа є «наступною логічною метою» після України. Тож або Захід допоможе Україні зупинити Путіна зараз, або Путін продовжить розширювати свою Російську імперію, вбиваючи при цьому тисячі жінок і дітей. Він уже зробив це в Маріуполі, Харкові, Бучі та інших містах України.
  • Щоб продовжувати героїчно захищати світ від російської агресії, Україні потрібен конкретний перелік зброї. Звертаюся до громадян усього світу з проханням допомогти донести до ваших урядів, адміністрацій президентів, керівників ваших країн реальні потреби України, які допоможуть зупинити війну.

17:05

На Сумщині окупанти вбили більше 100 людей, пошук зниклих продовжується. Збитки внаслідок знищення місцевої інфраструктури перевищили 10 мільярдів гривень — голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, передає УП.

16:58

 Пропагандисти вигадали фейк про обстріл репортерів, але забули забрати в них автомати.

Голова слідчого рф Олександр Бастрикін доручив розслідувати «факт обстрілу українськими націоналістами знімальної групи Першого каналу у Маріуполі», інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Звісно, пропаганда переконує, що «вогонь вівся прицільно по знімальній групі, яку неонацисти засікли за допомогою БПЛА. Обстріл з автоматичного гранатомета верстатного коригувався з дрону, «азовці» не могли не бачити, що стріляють по репортерах».

Водночас відеосюжет самої Ірини Куксенкової, «життю якої нічого не загрожує», демонструє групу як мінімум з десяти людей з автоматами, які більше схожі на комбатантів, ніж на репортерів.

Звичайно, про загибель українського фоторепортера Макса Левіна, якого окупанти вбили двома пострілами зі стрілецької зброї, «Перший канал» ніколи не розповість.

16:11

Окупанти розстріляли сімох людей у селі Правдине на Херсонщині, а потім підірвали будинок із загиблими — про це заявили в Офісі генпрокурора, передає УП.

16:03

У Бородянці вісім зруйнованих багатоповерхівок не підлягають ремонту чи реконструкції, — керівник гуманітарного штабу Київської області.

15:47

Український омбудсмен Людмила Денісова: у Маріуполі людям, які погодяться переїхати на Далекий Схід, обіцяють по 170 тисяч рублів «підйомних» (56 тисяч гривень), 8 500 рублів (3 тисячі гривень) соціальних виплат, «житловий сертифікат» на 600 тисяч рублів (трошки понад 200 тисяч гривень), іпотеку до 2% річних та один гектар «далекосхідної землі», передає Бабель.

15:46

СБУ вже відкрила 2882 кримінальні провадження, пов’язані з війною РФ проти України.

Служба безпеки України наразі проводить досудове розслідування у 2882 кримінальних провадженнях, пов’язаних із відкритою військовою агресією РФ проти України, інформують у СБУ.

«Мова йде саме про злочини, пов’язані з військовою агресією РФ. До суду вже скеровано 29 кримінальних проваджень. Із загального масиву можна виокремити 1694 справи, відкриті саме за порушення законів та звичаїв війни, тобто за ст. 438 Кримінального кодексу», – заявив Голова Служби безпеки України Іван Баканов.

За його словами, СБУ наразі здійснює документування фактів масового знищення мешканців Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Сум, Чернігова, Харкова, Маріуполя, Миколаєва та інших населених пунктів.

«Географія злочинів різна, але їх суть однакова. Всюди, де з’являється російська армія, вона несе смерть і руйнування. Вбивства мирних людей, ґвалтування жінок і дітей, масові розстріли, мародерство… Оце і є справжнє обличчя Російської Федерації. А точніше – її звірячий оскал. Бо нормальна людина не може таке навіть уявити», – наголосив Голова СБУ.

Злочини окупантів характеризуються жорстоким поводженням з цивільним населенням, катуванням та умисними вбивствами, застосуванням заборонених засобів, обстрілами та знищенням об’єктів цивільної та критичної інфраструктури тощо.

Найбільше епізодів налічують кримінальні провадження стосовно злочинів російських військових у Бучі, в Маріуполі та в Харківській області.

Тож українська спецслужба вже повідомила про підозру 900 особам. Із них 627 – громадяни РФ, у тому числі вище керівництво Росії, низка депутатів Держдуми, пропагандисти, діячі культури, а також 219 військових. Зокрема, серед них і троє затриманих ворожих пілотів, які бомбили Харків, Балаклею, Куп’янськ, Ізюм, Конотоп.

«Наше завдання – докласти максимум зусиль, аби за кожен свій злочин окупанти отримали невідворотне покарання. У цьому контексті украй важлива злагоджена робота всього правоохоронного блоку. Ми ведемо її у масштабах всієї країни, і я певен, що вона дасть свій результат», – підкреслив Іван Баканов.

15:36

Русня знову застосовує фосфорні боєприпаси. На цей раз вони обстріляли ними село Новоданилівка, що на Запоріжжі.

Через обстріли загорівся дах одного з житлових будинків. На щастя, ніхто не постраждав, інформує 24 канал.

15:32

У Чернігові загинуло близько 700 мирних жителів, — Казанський.

Відео з новоствореного кладовища. На ньому немає звичайних могил — людей закопували просто у траншеях, — пише Денис Казанський, інформує Україна 24.

15:17

Напередодні вночі, 12 квітня, росія здійснила удар балістичними ракетами по одній з військових частин Житомирської області. 

За словами голови Житомирської ОВА Віталія Бунечка, постраждалих немає, майно також майже не пошкоджене. Після удару виникла пожежа, однак рятувальникам вдалося її швидко локалізувати, передає ТСН.

15:12

Департамент цивільного захисту Харківської області просить жителів протягом усього дня перебувати в укриттях і не виходити на вулицю через безперервні обстріли росіян, інформує УП.

14:49

У Харківській області українські військові збили два російські літаки, які атакували населені пункти, про це повідомив глава ОДА Олег Синєгубов.

14:38

Донеччина. Після нещодавнього обстрілу одного з населених пунктів області.

Дідусь, який ледь не загинув від снарядів російських орків, тримає на руках своє врятоване цуценя. Як багато життя у цьому відео. Як багато у ньому доброти і сміливості тих, хто продовжує виконувати свій службовий обов'язок під щоденними обстрілами, інформує ДСНС.

14:30

Закликав зупинити депортацію та внести нафту у санкційний пакет. Головне зі звернення Зеленського до уряду Естонії, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

  •  Я закликаю вас на рівні Євросоюзу знайти такі рівні впливу на росію, такі інструменти тиску, які б могли зупинити депортацію і повернути усіх депортованих людей додому. ЄС має силу, щоб це забезпечити. ЄС повинен скористатися цією силою, поки росія не поверне депортованих людей. ЄС не має права бути спонсором цієї депортації, ЄС не має права бути спонсором війни.
  • Я закликаю вас при затвердженні нового санкційного пакету проти рф на рівні ЄС захищати необхідність повного блокування російських банків. Усіх, а не лише частини. Я закликаю нарешті внести нафту у санкційний пакет. Потрібне ембарго на рівні всього ЄС!
  • Запрошую вашу державу, ваших фахівців приєднатися до роботи спільної групи, яка створена для розслідування воєнних злочинів російської армії на території незалежної України. Технічна й експертна підтримка є незамінною зараз, коли кількість воєнних злочинів сягає вже десятків тисяч. Немає такого злочину, який не скоїли б російські солдати за 49 днів цього вторгнення.

14:23

За інформацією видання «Новинарня», частина морпіхів 36-ї бригади потрапила в полон, і є ті, доля яких залишається нез’ясованою, інформує УП.

14:21

Жителі Херсона виїжджають з окупованого російськими військами міста до анексованого Криму, а також до українських Миколаєва та Мелітополя, повідомив мер Херсона Ігор Колихаєв.

Колихаєв додав, що в Херсоні є проблеми із забезпеченням ліками та бюджетними виплатами на потреби міста, інформує УП.

13:55

Цими хвилинами у Харкові тривають обстріли житлових районів на Північній Салтівці, 602-го мікрорайону, селища Жуковського, повідомляє Суспільне. Також російські військові обстрілюють район ХТЗ — там виникла масштабна пожежа, місцеві жителі повідомляють про стовп чорного диму. 

У Департаменті цивільного захисту області просять жителів протягом усього дня перебувати в укриттях і не виходити на вулицю навіть за відсутності повітряної тривоги.

13:50

Російський солдат, який заїхав на нашу територію, не може оговтатись від шоку і  ділиться з другом враженнями від війни, пише СБУ у телеграмі.

«Столько уже слегло, такие потери еб*утые… Жители нам не рады. В селе когда стояли – женщина вышла и просто начала обстреливать колону», – говорить він під час телефонної розмови, перехопленої СБУ. 

«Везде на заборах надписи: «Русские оккупанты, уходите! Мы вас не звали! Мы вас не ждали», «Россия – захватчики», «Путин – ху*ло». Едешь, у них поля такие чистые были, бл*. Теперь все засорено, сожжено, дорогам пи*да, ямы, сгоревшая техника стоит, тела лежат», – розповідає окупант.

Він зізнається, що не відчуває жодної високої мети у своїх діях: «Никто из нас этим гордиться не будет… Они – долбо*бы, я своих боюсь больше, чем бандеровцев».

«Мы ехали, лежит тело (прим: мирний українець) возле остановки… Видно, что мертвый человек… а сверху надпись «нех*й шастать»… я эту надпись вообще не забуду», – каже вояка.

Ми зробимо все, аби росіяни відповіли за звірства, вчинені на нашій землі.

13:48

Окупанти розстріляли сімох людей у селі Правдине на Херсонщині і підірвали будинок із загиблими – розпочато розслідування, повідомляє Офіс Генерального Прокурора.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 12 квітня 2022 року в селі Правдине Білозерського району військовослужбовці збройних сил РФ розстріляли в житловому будинку шістьох чоловіків та одну жінку. Після цього, маючи намір приховати злочин, окупанти підірвали будинок із тілами розстріляних людей.

 Наразі у кримінальному провадженні вживаються всі можливі та належні заходи для встановлення обставин події, а також ідентифікації загиблих.

13:40

Щонайменше 7 людей поранені внаслідок ракетного удару, завданого російськими окупантами по Черкаському на Донеччині — голова ОВА Павло Кириленко.

12:50

У моргах Дніпра понад 1500 трупів солдатів рф, їх ніхто не хоче забирати, повідомив заступник мера міста Дніпра Михайло Лисенко.

12:07

Підрозділи 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Белінського прорвалися (https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/13/7339257/) на з'єднання з полком "Азов" — це підтвердив радник голови ОП Олексій Арестович.

12:05

За добу російські війська завдали більше 50 ударів по Харківщині: 22 людей постраждали, 7 — загинули. У лікарні померла дитина, яка отримала поранення кілька днів тому, пише УП.

12:03

Окупанти знищують докази своїх злочинів у мобільних крематоріях. Після міжнародного розголосу геноциду в Бучі окупанти почали використовувати в Україні мобільні крематорії, повідомляють в Головному управлінні розвідки.

У Маріуполі є 13 мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних. Використання таких крематоріїв фіксували й на території Чернігівської області та у місті Новоайдар Луганської області.

Але окупанти знищують тіла не лише цивільних українців, а й загиблих російських військових, щоб приховати справжню кількість втрат армії рф та не платити сім‘ям загиблих.

11:30

Через військову агресію російської федерації Україна стала однією з найзабрудненіших боєприпасами  країн світу. Нам знадобляться роки, щоб очистити територію.

Зараз небезпечно:

  • ходи в ліс, на водойми, поля, де проводились бойові дії;
  • наближатися до розбитої ворожої техніки;
  • заходити до покинутих споруд та будинків.

11:26

На Одещині затримали 10 російських суден, їх націоналізують, пише Енергоатом.

Слідчі разом із Держприкордонслужбою завадили вивести з України 8 російських вантажних суден та 2 танкери, які перебували в акваторії порту Одеської області на ремонтних роботах.

Кораблі були задіяні в логістичних операціях росії в акваторії Чорного моря та Дунаю. Власники намагалися незаконно вивести кораблі з України, помінявши прапор країни приписки.

11:12

Родичі окупантів чекають їх не з перемогою, а з награбованими речами. Мародерство, до речі, називають «спецоперацією із зачистки домов». Про це йдеться у нових телефонних розмовах загарбників, які є у розпорядженні СБУ

На записі чути, що деякі рашисти приймають замовлення від близьких, як перед походом до супермаркету.

Як ось цей «герой»: зателефонував своєму батьку прямо з будинку, який грабував. 

Порадував батька-рибалку, що потрапив до оселі «багатого рыболова». Останній, як почув перелік фірм виробників рибальського спорядження, аж розхвилювався: «…ни х*ера се! Ты знаешь, сколько те воблеры, которые я покупал по 800 рублей? Сейчас по 2 тысячи лежат». 

Дізнавшись, що там такого добра чимало, наставляє сина: «Да, бери все, что будет там, но смотри только аккуратно….чтоб мародерство вам там не приписали, бл*дь. …это, вроде как трофей, но чтоб вас там не фотографировал никто».

Що ж, наші ЗСУ вас, окупанти, точно не фотографуватимуть. А от в бою будуть нищити – за те, що ви робите на нашій землі!

11:15

Армія російських окупантів продовжує нещадно гатити по Луганській області: зруйновано безліч будинків, чисельні пожежі. Військові, рятувальники, поліцейські, органи влади працюють нон-стоп, повідомляє ДСНС України.

  • Лише за минулу добу підрозділи ДСНС області ліквідували понад 10 пожеж житлових будинків в Кремінній та Лисичанську
  • В Рубіжному горів цілий квартал житлового сектору, звідти вогнеборці врятували 10 мирних жителів. 
  • В Сєвєродонецьку рятувальники ліквідували пожежу будівлі на території лікувальної установи. Щоб люди не мали можливості отримувати допомогу, російська армія зруйнувала гуманітарний центр у Сєвєродонецьку. Будівля зазнала масованого обстрілу. Зруйновано стіни, сталося значне загоряння складу. Пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС Луганщини ліквідували пожежу.

Протягом 12 квітня з Луганщини евакуйовано понад 300 мирних людей. Близько 90 тисяч населення досі знаходяться у бомбосховищах громад області. Їм рятувальники продовжують доправляти їжу, ліки та гуманітарні набори.

11:10

У Бучі почали ексгумацію тіл з другої братської могили біля церкви Андрія Первозванного і всіх святих. Попередньо, у ній — від 40 до 60 тіл, повідомляє Суспільне.

З першої могили 8 квітня дістали 57 тіл, більшість — з вогнепальними пораненнями.

10:30

У Запорізькій області російські окупанти обстріляли село Новоданилівка Пологівського району фосфорними бомбами. У результаті загорівся дах житлового будинку по вулиці Хрусталькова. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав. Про це повідомив речник обласної військової адміністрації Іван Арєф’єв у фейсбуці.

9:50

У Генштабі ЗСУ повідомили про загальні бойові втрати противника. З 24 лютого по 13 квітня орієнтовно становили: 

  • особового складу - близько 19800 осіб, 
  • танків  ‒ 739 од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 1964 од, 
  • артилерійських систем – 358 од, 
  • РСЗВ –  115 од, 
  • засоби ППО – 64 од,
  • літаків – 158 од, 
  • гелікоптерів – 143 од, 
  • автомобільної техніки – 1429 од,
  • кораблі /катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 132.
  • Спеціальна техніка – 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

9:16

Щодо гуманітарних коридорів на 13 квітня 2022 року: На жаль, сьогодні ми їх не відкриваємо, повідомила Ірина Верещук.

У Запорізькій області окупанти заблокували евакуаційні автобуси, а на Луганщині вони порушують режим припинення вогню. 

Окупанти не тільки нехтують нормами міжнародного гуманітарного права, а й не можуть належним чином контролювати своїх людей на місцях. Все це створює такий рівень небезпеки на маршрутах, що ми змушені утриматися від відкриття гуманітарних коридорів сьогодні.  

Але, ми працюватимемо над тим, щоб гуманітарні коридори відкрилися знов якнайшвидше, - зауважила Ірина Верещук.

8:20

Станом на ранок 13 квітня понад 540 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. 191 дитина загинула та понад 349 отримали поранення різного ступеню тяжкості, повідомляють в Офісі генпрокурора.

Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях, — зауважили у Офісі генпрокурора.

8:05

24 тисячі сімей лишились газу, а 50 – світла, знеструмлені декілька насосних станцій. Волонтери та поліція розвозять населенню питну воду, рятувальники – технічну, повідомляє про ситуацію у Луганської області очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Щодо ситуації на лінії фронту - на території Луганської та Донецької областей за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено дві одиниці автомобільної техніки та три артилерійські системи противника. Підрозділи ПВО збили один вертоліт та два безпілотних літальних апарата ворога.

07:56

Сьогодні вночі російські війська обстріляли залізничну станцію в центральній Україні. Про це повідомив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін. Ніхто із пасажирів та залізничників не постраждав.

З міркувань безпеки УЗ змінила маршрут та графік для 17 пасажирських поїздів, що призвело до їх затримок

06:42

Оперативна інформація станом на 06.00 13 квітня 2022 щодо російського вторгнення.

Ворог не перестає завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної інфраструктури у Харківській та Запорізькій областях.

Окупанти продовжують перекидання до України так званих «добровольців». Так, за наявною інформацією, у Ленінградській області сформовано батальйон чисельністю близько 400 осіб. Складається він виключно з військовослужбовців, які мають бойовий досвід. Направили їх в Україну для посилення одного з підрозділів 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії.

На Сіверському напрямку не виключається утримання в прикордонних з Україною районах Курської області окремих підрозділів для проведення демонстраційних дій з метою сковування наших сил.

На Слобожанському напрямку продовжується часткове блокування та артилерійські обстріли міста Харкова.

На деяких тимчасово зайнятих територіях ворог вдається до формування підрозділів так званої «народної міліції». Для виконання зазначених заходів здійснює відповідну роботу. 

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Веде наступ в районі металургійного комплексу Азовсталь та морського порту. 

На Південнобузькому напрямку ворог намагається заволодіти окремими населеними пунктами, успіху не має. 

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено дві одиниці автомобільної техніки та три артилерійські системи противника. 

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу збито ворожий літак Су-25. Противник суттєво зменшив використання авіації у зв’язку з погодними умовами.

06:31

На супутникових знімках від 11 квітня зафіксовано скупчення військової техніки у Бєлгородській області рф.

Колони були помічені неподалік від населених пунктів Солоти і Валуйки на трасі, що веде до кордону з Україною

скупчення військової техніки у Бєлгородській області
скупчення військової техніки у Бєлгородській області

скупчення військової техніки у Бєлгородській області
скупчення військової техніки у Бєлгородській області

Фото: Maxar

03:36

Додаткові евакуаційні рейси на 13.04.2022:

Покровськ

  • 16:30 - 234/233 Покровськ - Чоп 

Львів

  • 15:00 - 236/235 Львів - Жмеринка 
  • 22:00 - 274/273 Львів - Полтава Півд

Слов’янськ

  • 17:00 - 274/273 Слов’янськ - Львів 

Інші

  • 06:00 - 209/210 Івано-Франківськ - Харків-Пас. 
  • 11:30 - 209/210 Харків-Пас. - Івано-Франківськ 
  • 14:00 - 5501 Новозолотарівка - Лозова 
  • 23:30 - 234/233 Чоп - Дніпро

02:55

У понеділок, 11 квітня,  у Пологівському районі Запорізької області відбувся важкий бій, що тривав п’ять із половиною годин. Окремі підрозділи Запорізької бригади територіальної оборони вийшли на визначені позиції і зайняли частину населеного пункту, який запланували звільнити від окупантів. Згодом росіяни підтягнули підкріплення, що у кілька разів перевищувало кількість наших воїнів та техніки, тож українським підрозділам довелося організовано відходити. 

У Мелітопольському районі Запорізької області росіяни продовжують діяти терористичними методами, аби залякати місцеве населення і схилити його на свій бік. Їхня тактика полягає в тому, щоб збирати данину на користь так званої «народної міліції». Відтак, за інформацією від підприємців, незаконна окупаційна влада наказала бізнесменам віддавати частину своїх доходів в обмін на дозвіл працювати.  Схожі дії відбуваються і в Бердянському районі області. Крім того, щодня з’являється інформація про те, що окупанти викрадають людей із українською позицією, а серед місцевих знаходяться колаборанти, які допомагають впроваджувати терористичні методи війни. 

01:38

На Луганщині з Попаснянського водоканалу вивезли 10 тонн хлору, чим попередили можливу екологічну катастрофу.

Про це в ефірі інформаційного телемарафону заявив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Директору водоканала надійшла інформація і ми її перевірили. «ЛНРівці» у своїх пабліках публікували, що нібито українці хочуть підірвати хлор, який знаходиться в Попаснянському водоканалі. Це дуже небезпечна хімічна речовина. Навіть у протигазі можна витримати лише 15 хвилин», - розповів Гайдай.

«Сьогодні за допомогою керівника Попаснянського водоканалу ми тихенько, нікому нічого не говорили, вивезли 10 тонн хлору. Перевезли у безпечне місце і попередили провокацію російських військ», - зазначив Гайдай.

00:54

12 квітня на Сході та Півдні України, де найбільше здійснює авіанальоти російська авіація, спостерігалась не надто сприятлива погода для виконання завдань. Тож інтенсивність польотів ворожої авіації була низькою.

Втім це не завадило зенітним ракетним військам Повітряних Сил Збройних Сил України вразити ворожий штурмовик Су-25.

А це – 300 ювілейна повітряна ціль зенітних ракетних військ, збита із початку широкомасштабного вторгнення рашистів в Україну.

Цілями ЗРВ Повітряних Сил є: літаки, вертольоти, БпЛА, крилаті та балістичні ракети.00:4305:27

В Оперативному командуванні «Південь»»розповіли, що загроза ворожих ракетних обстрілів об'єктів інфраструктури залишається високою. Розгублені та озлоблені російські окупанти вдаються до відчайдушних спроб покращити своє тактичне положення та повернутися на кордон Херсонської та Миколаївської областей.На південних рубежах української оборони 12 квітня вдалося ліквідувати:

  • 12 окупантів
  • 11 одиниць техніки, серед яких 3 БПЛА, 2 самохідні артилерійські установки, реактивна система залпового вогню Град" та інша автомобільна техніка.

Також захисники знищили польовий склад боєприпасів загарбників.

«Корабельне угруповання противника в Чорноморській операційній зоні залишається на попередньо зайнятих позиціях в умовах посилення шторму. Пам'ятаємо, що разом, кожен на своєму місці ми сумлінно і відповідально наближаємо Перемогу», – зазначили в Оперативному командуванні «Південь».

00:39

Головне зі звернення Президента Володимира Зеленського 

За ці 48 днів російська армія вийшла на рівень незворотніх втрат вищий, ніж Радянський Союз за 10 років війни в Афганістані. Вищий, ніж росія за дві війни в Чечні. 

Дуже символічно, що саме у День космонавтики був затриманий пан Медведчук. Він ховався 48 днів. А ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Пропоную російській федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і дівчат в російському полоні. 

З великою увагою сприймаємо вчорашні повідомлення про застосування в Маріуполі проти захисників міста боєприпасу з отруйною речовиною. Поки не можна робити стовідсоткові висновки про те, що це була за речовина. У заблокованому місті неможливо провести повне розслідування. 

Сьогодні у зверненні до парламенту і народу Литви, а разом з тим і до усіх європейських народів, наголосив на тому, що шостий пакет санкцій Євросоюзу проти росії обовʼязково має включати в себе нафту. 

Говорив також сьогодні з канцлером Австрії Негаммером, який напередодні зустрічався з очільником росії. Обмінялися деталями цієї зустрічі. 

І я вкотре хочу подякувати усім нашим захисникам і захисницям. Я не втомлююсь це робити. І хочу, аби ми з вами не втомлювались говорити їм найголовніше: ми віримо у вас. Ми пишаємось вами. 

Окремо хочу сказати сьогодні тим героям, яким дуже важко. Тим, хто захищає Маріуполь. Батальон морської піхоти 36-ї бригади морської піхоти. Окремий загін спеціального призначення "Азов", 12-та бригада оперативного призначення Національної гвардії України. Підрозділи Державної прикордонної служби. Добровольці Правого сектору. 555-й військовий госпіталь та працівники Національної поліції. 

Всім військовим, які борються в ООС. Які захищають Харків, усьому військовому підрозділу, яке захищає Запорізький регіон, південь. Окремо – 92-га, 93-тя, 95-та бригади. І особисто генералу Наєву. 

Кілька хвилин тому я підписав три укази. Державними нагородами відзначено 419 військовослужбовців Збройних сил України. З них 72 посмертно. 

Також державними нагородами відзначені 30 військовослужбовців Головного управління розвідки України. 

Звання Герой України присвоєно підполковнику Васильєву Дмитру Миколайовичу, командиру ракетного дивізіону 19-ї ракетної бригади. Посмертно.

00:20

Кількість російських винищувачів та бомбардувальників на аеродромі «Липецьк-2» у Липецькій області збільшилась вдвічі порівняно з кінцем березня. 

Про це інформує Радіо Свобода.

Зараз там перебувають понад 30 військових літаків, зокрема 6 важких багатоцільових високоманеврових винищувачів Су-27

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024