стрічка

Ще одна парафія на Волині вийшла з УПЦ МП

13 Квітня 2022, 00:10
Храм 1566
Храм

Парафія Свято-Покровського храму села Гораймівка Луцького району перейшла з УПЦ МП до ПЦУ. 

Проте священник Валерій Кравчук не підтримав більшість своїх прихожан. Про це повідомляє 12 канал.

«Ми є українці, і в нас повинна бути своя церква. Чому ми маємо ходити в церкву ворога-агресора і молитися в церкві ворога-агресора», – каже одна із прихожанок.

На парафіяльні збори прийшли 237 людей. 188 з них підтримали рішення про перехід до української церкви.

Це питання піднімали ще 2019-го, але тоді пішли на поступки священнику. Цього разу були налаштовані рішучіше.

«Ми говорили, що або ви з нами, або ми просто без вас, тому що ми йдемо з усім українським народом, особливо у такий важкий час для України. Ми радіємо, що прийняли таке важливе рішення. Ми не зупинимося», – запевнив прихожанин Свято-Покровського храму села Гораймівка Микола Давидюк.

Місцевий священник Валерій Кравчук не захотів разом із парафією вступати до ПЦУ. Спершу тягнув час та казав, що подумає.

Читайте також: Свято-Димитрієвська громада села Самоволя приєдналась до Православної Церкви України

«Зрештою, сказав, що він дорослий і знає, що робить. І що він іде у вільне плавання», – розповів прихожанин Василь Кратюк.

Про священника люди відгукуються по-різному: був добрим, адже допомагав українським захисникам. Але забажав лишитися при Московському патріархаті. Люди кажуть, що на нього тиснули з верхівки духовенства.

«Тому що в розмові з нами він говорить одне, минає день – говорить протилежне», – пояснює Микола Давидюк.

Люди у селі поділилися на два табори. Правда, тих, хто на зборах агітував за «рускій мір», було менше. Не обійшлося тут і без впливу священника.

«Він поділив свій приход на людей вгодних і невгодних», – каже парафіянин Василь Кратюк.

Займатися колабораціонізмом священників МП змушує кілька фактів. На думку владики ПЦУ Михаїла, це певні родинні стосунки та фінансове заохочення.

«Сказати, що це глибока віра, переконання, – то треба бути зовсім сьогодні тупим. Коли бачиш, що росія напала на твою країну – і захищати росію? Ну то хто ти? Ти або нєгодяй, або тупий», – каже митрополит Михаїл.

За час повномасштабного вторгнення росії в Україну на Волині покинули Московський патріархат 4 парафії. З них тільки одна перейшла зі священником.

«Мають певну прив’язаність до своєї ієрархії. Відповідно єпископи ще більше тримаються за російську церкву», – стверджує речник Волинської єпархії ПЦУ Віталій Собко.

Гораймівці кажуть, війна показала, хто друг, а хто ворог, тому дуже розчарувалися і в своєму священнику, і в усій верхівці духовенства УПЦ МП. Не вірять уже й закликам московських отців організувати патріарху кирилу трибунал.

«Скоріше вас засудять, ніж ви засудите свого патріарха. Для кирила оце, умовно кажучи, цявкання нічого не значить, тому що вони це тільки роблять для показу, а реально ні Онуфрій, ні жоден єпископ не засуджує діянь самого кирила. І взагалі кирило своїми діями показує, що він не християнин, тому що справжній християнин, навіть рядовий, не може закликати до вбивства людини людиною», – розмірковує Микола Давидюк.

Парафія Свято-Покровського храму пройшла перший етап зміни конфесії. Залишилося завершити юридичні процедури.

Читайте також: Релігійна громада на Павлівщині перейшла до ПЦУ

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024