стрічка

Збройним силам України передали арештоване майно родини Медведчука

06 Липня 2022, 15:54
Медведчук 18456
Медведчук

СБУ провела спецоперацію із затримання народного депутата від забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя» й кума путіна Віктора Медведчука. Про це поінформували в Офісі Президента.

Як далі розвивається справа агента кремля, відстежує Район.in.ua.

06 липня

Гелікоптер і літак, що належать родині Медведчука, передали для потреб ЗСУ. Про це повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Оперативники Департаменту та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції вилучили літальні апарати у межах кримінального провадження.

23 червня

Личаківський райсуд Львова 23 червня проводить попереднє засідання у справі про обвинувачення нардепа Віктора Медведчука у держзраді та замаху на розграбування національних цінностей. Про це пише Українська правда.

«Личаківський райсуд Львова зараз проводить попереднє засідання у справі Медведчука. Засідання проходить у закритому режимі. На попередньому слуханні суд має визначитися із призначенням справи до слухання по суті», – йдеться у повідомленні.

2 червня

17:03

Медведчуку загрожує до 15 років ув'язнення. ГБР та СБУ передали до суду матеріали першої справи олігарха. Вона стосується:

  • незаконної передачі спецслужбам рф інформації про секретний підрозділ ЗСУ;
  • розробки антиукраїнського проекту «Промінь»;
  • заподіяння шкоди економічній безпеці України за рахунок сприяння рф у незаконному видобутку нафти та газу в Прикерченському регіоні.

23 травня

11:24

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань у коментарі Суспільному заявив, що слова Медведчука не відповідають дійсності.

«На нашу думку взагалі те, що робить СБУ – це винятково піар. По-перше, це не їхня справа, цим має займатися ДБР. І те, що про це говорить СБУ – це підтверджує, що тут нічого спільного із правдою і законом немає», – наголосив він.

На думку Голованя, рішення оприлюднити свідчення Медведчука пов’язане із судовим засіданням у справі п’ятого президента.

«Сьогодні призначене судове засідання стосовно арешту на майно Петра Порошенка. Це звичайний тиск на суд», – підсумував адвокат.

11:12

Затриманий Службою безпеки України Віктор Медведчук, якому висунуто підозру у державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» для подальшого прокачування через нього дизельного палива.

Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом рф, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

«Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка», – повідомив Медведчук.

Таким чином, затриманий запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання експрезидента. І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до 42 млн доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася.

Крім того, Медведчук розповів деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих «Л/ДНР», практично – у ватажків бойовиків.

«У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з Президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему», – пояснив затриманий.

Він назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до завдання шкоди інтересам нашої держави, – колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати і представники правоохоронних структур.

Служба безпеки продовжує слідчі дії з затриманим, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів і учасників вчинених злочинів.

Нагадаємо, у квітні СБУ затримала Медведчука після втечі з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого.

У 2021 році спецслужба оголосила кілька підозр Медведчуку. Він підозрюється у вчиненні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн гривень.

Інша – незаконне заволодіння ТОВ «Прикарпатзахідтранс» ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року РНБО повернула трубопровід у державну власність.

23 квітня

Керівництво Верховної Ради пояснило, що в них поки немає конституційних підстав для позбавлення статусу народного депутата Віктора Медведчука, якого затримали за звинуваченнями в державній зраді, пише УП.

«Мабуть, на жаль, він є народним депутатом. Я не думаю, що це гарний момент, коли людина, в якої інший статус процесуальний - підозрюваного в держзраді, залишається бути народним депутатом. Але в нас немає конституційних підстав забирати мандат, якщо людина тільки під слідством. Треба вирок суду. Я думаю, що він буде, і це всі розуміють», – прокоментував перший заступник голови ВРУ Олександр Корнієнко в ефірі всеукраїнського телемарафону.

21 квітня 

Верховна Рада позбавила затриманого на спробі втечі нардепа Віктора Медведчука посади у комітеті, – пише Українська правда.

Парламент відкликав Медведчука з посади члена Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

20 квітня

Віктор Медведчук сам запропонував обміняти себе на мешканців та захисників оточеного Маріуполя, говорить радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. Водночас російська сторона поки ігнорує пропозицію обміну, бо кум Путіна «розвів їх на великі гроші і при цьому постійно брехав». 

«У нього будуть великі проблеми, тому що йому доведеться давати свідчення, що він робив з 2014 року в Україні; чому його діяльність призвела до такого масштабного втручання Російської Федерації на нашу територію», – розповів Подоляк.

18 квітня

13:10

Медведчук звернувся до президентів України та рф з проханням обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя. Затриманий Службою безпеки нардеп Віктор Медведчук звернувся до Президента України Володимира Зеленського та президента рф володимира путіна з пропозицією обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя.

Він зазначив, що ті перебувають у заблокованому місті, не маючи безпечного виходу через гуманітарні коридори.
Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять мирне населення, блокують доставку в місто гуманітарної допомоги, примусово вивозять українців на територію рф та свідомо руйнують місто.
При цьому у заблокованому Маріуполі залишаються, за різними оцінками, близько 120 тисяч мирних жителів, а місто продовжують боронити бійці полку «Азов» та 36ої бригади морської піхоти.

 

16 квітня

19:59

Личаківський районний суд Львова відправив нардепа Віктора Медведчука під арешт без права внесення застави, повідомила «Українська правда».

15 квітня

20:22

Суд переобере для віктора медведчука запобіжний захід. «Те, що медведчук утік, означає, що тепер у нього однозначно має змінитися запобіжний захід. І коли раніше були якісь можливості бути під домашнім арештом, то на сьогодні вже зрозуміло, що тут має бути тримання під вартою», — повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

14 квітня

19:02

Служба безпеки України затримала кума Путіна Віктора Медведчука, який хотів утекти через Придністров’я до Москви. Проте його у військовій формі Збройних сил України затримали на Київщині. Про це пише ТСН

Кум Путіна зник з місця домашнього арешту в перші дні повномасштабної війни, після того, як з нього рішенням суду зняли електронний браслет. Увесь цей час Медведчука шукала спеціальна група професійних слідчих. Про затримання повідомив президент України Володимир Зеленський, та саме так привітав людей з днем космонавтики натякаючи, що для цього «космонавта» не спрацювало знамените «Поїхали». 

Голова СБУ Іван Баканов повідомив, що Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти до українського кордону. Там – човном переправити до т.зв. «Придністровської Молдавської Республіки», де на нього вже чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони й повинні були доставити Медведчука до Москви. Понад місяць переховування й от кума Путіна — затримують на Київщині. Інформацію від СБУ підтверджує і його охоронець. Він розповів, що скандального українофоба планувати вивезти з України саме через цю територію. 

Після затримання кума російського диктатора Володимир Зеленський відразу оголосив: готовий обміняти зрадника на військовополонених українців. Але в Москві на нього не надто чекають. Кажуть, що Медведчук громадянин України й про допомогу не просив.

Така поведінка щодо Медведчука цілком зрозуміла. Вже після того, як військовий наступ провалився, в Росії почалися внутрішні чвари щодо багатомільярдного фінансування проросійських рухів в Україні. Йшлося щонайменше про 5 мільярдів доларів. Нині за ґратами генерал ФСБ Бєседа та під підозрами ідеолог русского міра Сурков. В Україні головним обличчям п'ятої колони вже багато років був кум Путіна. Вочевидь, питання є і до нього. Проте сам факт затримання Медведчука в Кремлі викликав лють до нестями. Так, колишній дублер Путіна Дмитро Медвєдєв узявся погрожувати українцям, мовляв, будь-кого можуть викрасти. 

Не лишилася осторонь і дружина Медведчука — телеведуча Оксани Марченко. Вона ще за кілька днів до повномасштабної війни виїхала в Білорусь, а потім опинилася у Москві. Марченко звернулася до президента Зеленського і каже, хоче бачити чоловіка на свободі. Інше її звернення вже викликало глузування в мережі. В ньому Марченко, вдягнувши хустку, звертається до президента Туреччини Ердогана. То ж користувачі вже спрогнозували її одяг при ймовірних зверненнях до лідерів інших країн. Самого ж Медведчука за прогнозами керівника СБУ Івана Баканова чекає подальший суд за звинуваченнями в фінансуванні терористичних організацій та справедливий вирок за злочини, скоєні за роки діяльності в Україні.

13 березня

22:25

Голова російської Думи В'ячеслав Володін заявив, що за все, що трапиться в Україні із кумом президента росії Віктором Медведчуком буде відповідати президент України Володимир Зеленський.  Пише телеграм-канал Володіна.

«Зеленський закував у наручники свого опонента. Ось такі в Україні політичні свободи. Але США та Євросоюз мовчать... Якщо щось трапиться із Віктором Медведчуком, відповідати доведеться Зеленському».

Володін називає Медведчука «конкурентом номер один» для Зеленського та нібито «всі це розуміють».

Глава Думи рф заявив, що Медведчук «відомий як ініціатор реалізації Мінських домовленостей».

Він також написав, що Медведчук «виступав за незалежну Україну та побудову позаблокової держави», а Зеленський – «танцює під дудку США».

19:50

Затриманий СБУ охоронець медведчука розповів, де переховувався кум путіна.

Особистий охоронець віктора медведчука надав співробітникам Служби безпеки України свідчення про те, як ФСБ РФ намагалася нелегально переправити проросійського політика до Москви, повідомляє СБУ.

Як видно зі свідчень, медведчук переховувався у приватному будинку на території Києва зі своїм кухарем та охороною. При цьому за «легендою» цей будинок нібито орендує сім’я з Італії.

Охоронець розповідає, як кум путіна сподівався на допомогу російських спецслужб і готувався до втечі.

Більше інформації – на оприлюдненому СБУ відео.

19:33

ФСБ РФ намагалась вивезти Віктора Медведчука спочатку до Придністров’я, а згодом – до Москви. Але Служба безпеки України затримала біглого нардепа по дорозі – на виїзді з Київської області. 

Про деталі цієї резонансної спецоперації Голова СБУ Іван Баканов повідомив під час національного телемарафону, повідомляють у пресслужбі.

«Це дійсно була складна і небезпечна для багатьох її учасників операція, яка тривала близько місяця у воєнних умовах. Президент дав доручення, і ми активізували усі можливості, аби це доручення виконати та знайти пана Медведчука. Було проведено багато аналітичної та оперативної роботи, яка завершилась успішно», – заявив Іван Баканов.

При цьому він підкреслив, що українській спецслужбі протистояв не лише особисто Медведчук, а більш потужний ворог – Федеральна служба безпеки, яка прагнула вивезти кума Путіна за кордон. 

«Російські спецслужби організували власну операцію для переправлення Медведчука до Придністров’я, а потім – до Москви. До її реалізації залучили навіть представників злочинного світу та корумпованих правоохоронців» - розповів Іван Баканов.

Він зазначив, що ФСБ намагалася максимально замаскувати свої плани: вкидала дезінформацію, спеціально робила фейкові «зливи», намагалася організувати «липові» маршрути для евакуації політика і пустити СБУ хибним слідом, навіть підготувала «псевдо-Медведчуків» для відведення уваги.

«Насправді Медведчука під виглядом військового ЗСУ нібито у супроводі колег хотіли довезти до українського кордону. Там – човном переправити до т.зв. «Придністровської Молдавської Республіки», де на нього вже чекала евакуаційна група спецпризначенців ФСБ. Вони й повинні були доставити Медведчука до Москви. Але завдяки СБУ реалізувати цей план не вдалося!» - додав Іван Баканов.

Контррозвідка СБУ прорахувала десятки версій, чітко визначила справжній маршрут і з'ясувала місце прибуття евакуаційної групи ФСБ.

«Це дозволило оперативникам і слідчим Служби безпеки України затримати Медведчука по дорозі – під час його виїзду з Київської області. Зазначу, що його супроводжували українські правоохоронці, які також будуть відповідати за свої дії! Тепер на Медведчука чекає суд, обрання запобіжного заходу, а вірніше його підтвердження – тримання під вартою. А згодом, я сподіваюсь, заслужене покарання», - сказав Голова СБУ.

Також він додав, що затримання В. Медведчука дає сигнал кожному зраднику України – ніхто не уникне покарання, і СБУ зробить для цього все можливе.

16:30

 У кремлі відцуралися від Медведчука — кажуть, що кум путіна не є громадянином росії, і вони не знають, чи хоче він участі рф у вирішенні його долі.

пєсков також заявив, нібито «ніякої військової операції в Україні не було б, якби в Києві враховували ідеї Медведчука про нормалізацію відносин з росією», пише УП.

12 березня

Згодом деталі про затримання з'явилися в телеграмі СБУ.

«Дякую усім співробітникам СБУ, зокрема  контррозвідникам і слідчим, які, виконуючи доручення Президента України Володимира Зеленського, довели свій професіоналізм і провели цю блискавичну та небезпечну багаторівневу спецоперацію із затримання поки що народного депутата Медведчука. Жоден зрадник не уникне покарання і буде відповідати за Законом України. За всією строгістю, за всі злочини сьогодення, до яких призвели його особисті дії в тому числі», - зазначив Голова СБУ Іван Баканов.

Подоляк прокоментував затримання Медведчука. 

«Медведчуку сьогодні, щоб вижити, треба сховатися в українській в'язниці. З гарантованим багаторічним тюремним строком. У РФ його обов'язково ліквідують як людину, яка регулярно брехала про настрої в Україні, крала гроші та в підсумку стала одним з ініціаторів війни».

У президента рф володимира путіна з недовірою поставилися до інформації про затримання Віктора Медведчука. У Кремлі вважають, що такі дані ще потрібно «перевіряти».

Спікер президента Дмитро Пєсков, якого цитує ТАСС, сказав: «Фото з нібито затриманим Медведчуком потрібно перевіряти у зв'язку з великою кількістю фейків».

Згодом у звернені Володимир Зеленський назвав символічним те, що Медведчука впіймали на День космонавтики. Зеленський вважає цинізмом те, що глава ОПЗЖ був одягнений у форму українських захисників.

«Він ховався 48 днів. І ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Я вважаю особливо цинічним з його боку використання військового камуфляжу. Намагався так замаскуватися. Ось такий воїн. Ось такий патріот», — заявив президент.

Зеленський запропонував, щоб, за законами воєнного часу, Медведчука обміняли на українців, які потрапили в полон до окупантів.

«Що ж, якщо Медведчук сам обрав собі військову форму, він підпадає під правила воєнного часу. Пропоную в Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців у російському полоні. Тому важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові також розглянули таку можливість», — заявив Зеленський.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024