стрічка

У мережі поширюють маніпуляцію про скасування банками кредитних канікул

12 Квітня 2022, 10:02
У мережі поширюють маніпуляцію про скасування банками кредитних канікул 15612
У мережі поширюють маніпуляцію про скасування банками кредитних канікул

У мережі маніпулюють умовами кредитних канікул для клієнтів «ПриватБанку» та «Monobank».

Телеграм-канали поширюють повідомлення про те, що ці два банки скасували кредитні канікули й списують відсотки за кредитами, заганяючи українців у «мінуси».

Фактчекери проєкту «Брехунець» звернулися за роз’ясненням до пресслужби «ПриватБанку». І з'ясувалося, що це – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Найперше пояснимо, що таке кредитні канікули. Це пільгові умови договору, коли клієнти мають право не вносити обов'язковий мінімальний платіж, що особливо актуально у випадку перебування у зоні бойових дій чи через втрату доходу. Кредитні канікули за кредитними картками ПриватБанку діють до 1 червня 2022 року.

«Кредитні канікули означають, що банк не штрафуватиме за прострочені платежі. В ПриватБанку такі умови діють до 1 червня. У той же час, ми просимо погашати заборгованість хоча б частково, адже банк повинен працювати і підтримувати економіку України. 

Ми також продовжуємо нести повну відповідальність за депозити українців незалежно від обставин. Стандартні умови пільгового періоду картки залишаються незмінними. Кредитні канікули не означають відсутність процентів за користування кредитними коштами», – пояснює речниця «ПриватБанку» Докія Кузьменко.

Додатково до «канікул», у березні ПриватБанк встановив кредитну ставку 0,001%, практично зробивши користування кредитними коштами безплатним.

«Ми зробили це, щоб підтримати всіх наших клієнтів і усвідомлюючи більш нагальні проблеми, з якими зіткнулась країна. Наш банк і клієнти розуміють, що банківська система повинна працювати, аби забезпечувати і передову, і тил. Економічний фронт також дуже важливий для перемоги. І тому, з 1 квітня ми частково повернули деякі тарифи, при цьому знизивши їх порівняно з довоєнним рівнем. Так, зараз встановлено пільговий розмір кредитної ставки на рівні 1,7%, що є вдвічі меншим, ніж до війни. Проценти нараховуватимуться і у травні, але до 1 червня за кредитними канікулами погашення платежу не буде обов'язковим», – розповідає експертка.

Отже, можемо зробити висновок, що кредитні канікули – це пільгові умови договору, коли клієнти мають право не вносити обов'язковий мінімальний платіж, банк не штрафуватиме за прострочені платежі, але вони не означають відсутність процентів за користування кредитними коштами. Не знайшли ми і інформації про скасування кредитних канікул на сайті Monobank.

А повідомлення про те, що банки їх скасували і нараховують відсотки, які «заганяють українців у мінуси»  – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Читайте також: У соцмережах «гуляє» фейк, що українцям скасовують оплату за комуналку

 

 ***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментарі
12 Квітня 2022, 13:47
Спочатку анонсували майже 0 відсоток до 01.06. 2022 а потім передумали і змінили на 1,7 відсотків. І ніякого попередження. Якби не прочитала в стрічці новин то попала би на відсотки. А ПриватБанк мовчав. Для чого ? Щоб такі як я попали на відсотки.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024