стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 11 квітня

11 Квітня 2022, 23:31
Закривавлена іграшка з вокзалу у Краматорську. Фото Романа Кулика 9994
Закривавлена іграшка з вокзалу у Краматорську. Фото Романа Кулика

Триває 47 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:31

Завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угруповання Об’єднаних сил протягом поточної доби успішно відбили шість атак ворога. 

Наші воїни завдали втрат російським окупантам.

Зокрема, українські захисники знищили 4 танки, 5 одиниць броньованої та 26 одиниць автомобільної техніки, 8 артилерійських систем противника.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили два вертольоти та чотири безпілотних літальних апарата ворога.

Українські військовослужбовці продовжують мужньо та героїчно стримувати навалу агресора.

23:07

8 загиблих, в тому числі – дитина 13 років унаслідок денних атак по Харкову та області.

Про це повідомив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Крім того отримали поранення 19 цивільних, серед них – двоє дітей 4 та 9 років.

«По області складним залишається Ізюмський напрямок. Окупанти намагаються утримати рубежі, що були захоплені раніше», — повідомив Синєгубов.

23:01

ЗСУ збили ворожий літак на підльоті до Дніпропетровської області. 

Про це повідомив глава Дніпровської обласної ради Микола Лукашук. Він подякував оборонцям, які бережуть небо над Україною.

22:40

11 квітня по гуманітарних коридорах вдалося евакуювати 4 354 людей.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Всього за сьогодні евакуйовано 4 354 людей. По гуманітарних коридорах з Маріуполя та Бердянська за сьогодні на власному транспорті та автобусах для евакуації до Запоріжжя доїхали 3 854 людини. З них з Маріуполя – 556 людей».

З міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасне в Луганській області вдалося евакуювати 513 людей.

При цьому, Верещук повідомила, що окупанти знову постійно порушували режим тиші.

22:18

російські окупаційні війська використали проти українських військових та цивільних в Маріуполі отруйну речовину невідомого походження, яку скинули з ворожого БПЛА. 

Про це повідомляє полк «Азов».

У постражалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром. Наслідки використання невідомої речовини уточнюються.

Сьогодні рашисти погрожували провести хімічну атаку на «Азов» в Маріуполі:

22:11

На Київщині у двох селах Бучанського району знайшлио ще 9 захоронень вбитих окупантами людей.

Про це повідомляє у Facebook поліція Київської області.

«У дворах місцевих жителів правоохоронці знайшли поховання убитих окупантами людей. В Андріівці виявлено 6 захоронень, а в Липівці - 3. Після огляду тіл та фіксації військових злочинів трупи загиблих будуть доставлені до патанатомічних відділень області», - йдеться в повідомленні.

21:29

Битва за Донецьку та Луганську області - це той ключовий момент війни, який змінить багато для всіх.

Про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Для України - це можливість позбавити росію здатності продовжувати агресію, розбивши їх армію. І змінити безповоротно хід бойових дій.

Для кремля ця битва - єдиний шанс на подальше існування міфу про силу військової машини. А для деяких відверто відсталих політичних еліт - можливість продовжити своє існування.

«Для Заходу це також принципова битва, бо від швидкості прийняття рішень по зброї залежить наша перемога. І саме ця швидкість стане маркером ефективності демократичної системи в боротьбі з автократією.

Захід не може собі дозволити програти, так само, як і Україна.

Для нас - це вітчизняна війна. А в очах західних народів - це війна світла з темрявою, і вони також оцінюють ефективність своїх лідерів у цих подіях» - підсумував Єрмак.

21:01

Воїни 13-го окремого десантно-штурмового батальйону імені Героя України полковника Тараса Сенюка 95 окремої десантно-штурмової бригади протягом двох днів запеклих боїв на одному з важливих напрямків – знищили п’ять танків противника, один з них командирський.

Українські десантники й надалі продовжують виконувати бойові завдання зі знищення російських окупантів, перетворюючи їхню техніку на металобрухт.

20:55

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». 

Зокрема, 11 квітня російські фашистські війська здійснили одну атаку. Також наша артилерія наносила вогневе ураження по скупченню особового складу та техніки. У ході боїв наші воїни знищили:

  • особового складу – 92

  • танків – 1

  • БТР/БМП – 3

  • артилерійських систем – 3

  • АТ – 24

  • гелікоптерів – 1

  • БПЛА – 3

20:20

Українські захисники та жителі Маріуполя продовжують відважно боронити місто від російських окупантів. 

ЗСУ роблять усе можливе, щоб прийти на допомогу та вигнати ворога з Маріуполя.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що ситуація у Маріуполі вкрай складна, але попри все наші герої мужньо тримають оборону. Захист Маріуполя – це частина глобальної операції із захисту України, тому військові не можуть розголошувати, як намагаються врятувати Маріуполь від окупантів.

«Спроба розбиратися в окремому фрагменті оборонного задуму – це допомога ворогу», – наголосила Маляр.

Вона додала, що ЗСУ роблять все можливе та неможливе, щоб врятувати мешканців Маріуполя та саме місто. Окрім того, повною інформацією про ситуацію володіє Гентштаб, Головнокомандувач та Верховний Головнокомандувач, тому варто зважати лише на ту інформацію, яку подають вони.

19:52

У лікарнях Дніпропетровщини перебувають майже 100 людей, поранених під час обстрілу Краматорська.

За даними виконувачки обов’язків директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облвійськадміністрації Вікторії Кулик, 6 дітей мають тяжкі та вкрай тяжкі травми. У тяжкому стані й семеро дорослих пацієнтів. Шістьох людей вже виписали з лікарень, повідомляє Радіо Свобода.

19:26

Контррозвідка СБУ затримала агента російських спецслужб, який зробив в Україні серйозну кар’єру – працював у Адміністрації колишнього президента та інших держструктурах.

Він зізнається, що з 2014 року працював на Головне управління Генштабу Збройних сил РФ. Був завербований після того, як утік з Донеччини до Білгорода, інформує СБУ.

Російські куратори обрали йому псевдонім «Регін» і поставили завдання – здобути секретну інформацію державного рівня.

Для цього навіть допомагали робити кар’єру в українських органах влади. Зокрема, агент працював у суді, згодом в одному з Департаментів Адміністрації колишнього президента, а після того служив у війську.

Він також збирав компрометуючі дані про різних посадовців. А з початком широкомасштабного вторгнення в Україну – інформацію про силовиків, зброю та військову техніку.

У ході спецоперації співробітники Харківського управління СБУ перехопили канал зв’язку агента, встановили його місцезнаходження та зрештою схопили на Донеччині.

Агенту загрожує довічне позбавлення волі.

19:17

Сьогодні армія країни-агресора здійснила артобстіл села Михайлівка на Дніпропетровщині — пошкоджено 30 будинків, — ДСНС.

Рятувальники знайшли постраждалого, його особа встановлюються, повідомляє Україна 24.

19:14

У Бородянці на Київщині рятувальники виявили під завалами тіла ще 7 загиблих. Загалом, з-під завалів вже вилучено 19 тіл.

19:00

Голова Київської ОВА Олександр Павлюк про хід розмінування області:

  • Понад 11 тисяч боєприпасів на території області знешкоджено.
  • Основні роботи планують закінчити у квітні-травні.
  • Суцільне розмінування території триватиме рік.

«Щодо повернення — я би не радив. Ми не впевнені, чи не повернеться ворог. При повторному наступі не так просто буде евакуюватися», – інформує він.

18:46

Генеральний штаб ЗС України повідомляє оперативну інформацію станом на 18:00 11 квітня щодо російського вторгнення:

Триває сорок сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Ворог не відмовляється від планів щодо повного захоплення території Донецької та Луганської областей.

На Слобожанському напрямку противник продовжує частково блокувати місто Харків, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню, артилерії та мінометів.

В районі міста Ізюм окупанти намагаються утримати рубежі, що були захоплені раніше.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався штурмувати місто Сєверодонецьк, успіху не мав. Під час обстрілу Попасної застосував тактичний ракетний комплекс «Точка-У». Спроби просунутися вглиб території України для покращення тактичного положення успіху не мали.

У місті Маріуполь противник проводить штурмові дії в окремих районах міста.

На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються покращити тактичне положення та закріпитись по адміністративних кордонах Херсонської області. У підрозділах противника спостерігаються непоодинокі випадки дезертирства.

Окупаційні війська намагаються проводити заходи інформаційно-психологічного впливу на жителів Херсона та області. Для цього здійснюють розповсюдження інформаційних бюлетенів, де наводиться викривлена інформація щодо ходу бойових дій, власне обґрунтування так званої «спеціальної воєнної операції» російських окупантів, нав’язують громадянам України оформлення соціальних виплат, зокрема пенсій відповідно до норм та правил встановлених в російській федерації, здійснюють розповсюдження інформації щодо російських телеграм-каналів, в яких поширюється нібито «достовірна» інформація.

На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області діють мобільні патрулі та пости з числа мобілізованих мешканців тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

З метою оперативного поповнення втрат підрозділів своїх військ окупаційна влада оголосила у Луганську чергову хвилю мобілізації осіб чоловічої статі до 65 років. Військовослужбовці збройних сил російської федерації проводять рейди по комунальних підприємствах і заводах для виявлення осіб призовного віку та примусово відправляють їх до військкоматів.

Разом з тим, у Алчевську, з початком бойових дій, серед мобілізованих місцевих жителів безповоротні втрати складають понад 300 осіб. До лікарні в місті Донецьк з початку широкомасштабної війни привезли понад 1200 загиблих.

Серед особового складу окупаційних підрозділів на тимчасово окупованій території автономної республіки Крим поширюється інформація, що Збройні Сили України планують контрнаступ у Херсонській області з можливістю розвитку успіху та заходу на Кримський півострів.

18:40

У Міноборони вважають, що можливість відновлення наступу російських військ на Київ залежатиме від результату боїв на сході України, інформує УП.

18:11

Понад 8 тисяч українців зголосилися допомагати рятувальникам розбирати завали у містах, які постаждали від російської агресії, — ДСНС.

17:58

У Брянській області росії, яка межує з Чернігівською та Сумською областями України, та двох прикордонних з Луганщиною районах Воронезької області ввели високий рівень «терористичної загрози», передає УП.

17:55

Канал CBS News опублікував нові кадри зруйнованого Маріупольського драматичного театру, повідомляє Бабель.

17:42

Черговий обстріл Лисичанська – чотири будинки зруйновано, щонайменше троє постраждалих, — глава Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає Україна 24.

17:11

На Луганщині українські захисники збили ворожий літак, інформує голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

17:10

Держава розпочинає будівництво житла для людей, хто втратив його через війну. Будуватимуть у 10 регіонах і обиратимуть проєкти, які можна завершити за 3-4 місяці. 

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, передає Бабель. 

У найближчий місяць держава почне викупати готові житлові будинки, які ще не ввели в експлуатацію. Усі ці квартири мають бути одразу з ремонтами, з меблями, з побутовою технікою. Йдеться не про модульні містечка, а саме про стаціонарне житло.

«Це будуть саме квартири — в більшості двокімнатні, але й однокімнатні і трикімнатні. Після того, як ми відновимо домівки переселенців в містах, де вони жили до війни, — вони переїдуть, а ці квартири віддадуть військовим і всім іншим, хто стояв в чергах», — пояснив Кирило Тимошенко. 

Зараз тривають перемовини з будівельниками у кожному регіоні, щоб вони розробили варіанти, як побудувати все дешево, але якісно. Загалом потрібно побудувати декілька десятків тисяч квартир. Перші квартири планують отримати через три-чотири місяці.

17:04

У Міноборони України повідомляють, що росія майже закінчила підготовку до наступальної операції на Донецьку і Луганську області.

«Противник завершує відновлення своїх підрозділів та перекидання їх на територію Луганської та Донецької областей. Ми прогнозуємо, що активні бойові дії розпочнуться найближчим часом. Українська армія до цього готова», – повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

17:02

Національна поліція України відкрила цілодобову гарячу лінію для родичів загиблих унаслідок військових дій росії. Номер гарячої лінії — 0 894 201 867.

16:45

 За попередню добу одразу до 28 населених пунктів завдяки невтомній роботі змогли повернути зв’язок ремонтні бригади Vodafone. 

Найбільше таких сіл та селищ у Київській області – Березівка, Великий Крупіль, Войтове, Гостролуччя, Дмитрівка, Калинівка, Капітанівка, Квітневе, Клавдієво-Тарасове, Колонщина, Красилівка, Лехнівка, Лукаші, Мила, Наливайківка, Паришків, Перемога, Стоянка, інформує Держспецзв'язку.

На Херсонщині вдалося відновити покриття у Бериславі та Тягинці. Також дістали можливість зв’язатися з рідними та близькими жителі восьми населених пунктів Чернігівщини – Велика дорога, Коломійцівка, Лосинівка, Михайло-Коцюбинське, Рівчак-Степанівка, Ріпки, Сальне, Талалаївка.

У складні часи, які переживаємо ми з вами, надзвичайно важливо, щоб усі громадяни, які потребують допомоги, отримали її вчасно. Тому зв’язок із рятувальниками має бути завжди. Щоб жителі Сумської області могли завжди розраховувати на допомогу, lifecell забезпечив переадресацію дзвінків на 101.

У низці населених пунктів, які перебувають під окупацією та у зоні активних бойових дій, зафіксовано погіршення зв’язку в окремих операторів. Тому нагадуємо: завдяки спільній роботі НЦУ та операторів було запроваджено національний роумінг, тобто громадяни отримали змогу підключатися до мереж інших операторів.

Для абонентів lifecell національний роумінг працює автоматично. Якщо підключення до мережі іншого оператора не відбувається – необхідно здійснити ручні налаштування.брати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи lifecell

Ремонті бригади Укртелекому відновили інтернет у значній частині Запорізької області за винятком місцевості, де це зробити неможливо через бойові дії, окупацію чи значні пошкодження. Робочих вузлів зв’язку в області – 65%. 

16:44

Володимир Зеленський вважає, що наразі зарано говорити, що битву за Київ з російськими окупантами виграно остаточно, інформує УП.

16:42

Близько 300 тисяч квадратних метрів території України потребує гуманітарного розмінування через велику кількість боєприпасів, залишених окупантами. Це майже половина території України, інформує УП.

16:37

Російські солдати відмовляються йти у наступ і саботують накази керівництва.

Деякі з їхніх підрозділів – уже на грані бунту. Про це свідчать численні перехоплення СБУ.
Ось, як у цій розмові «відказника» з матір’ю. Вояк із Краснодарського краю каже, що йому набридло «сидеть, смотреть, как по нам лупят, а мы в ответ ниче не можем сделать». Не має більше «ни физических, ни моральных сил».
Скаржиться, що про його підрозділ складають легенди як про «смертный полк». Мовляв, вже перевершив усіх за обсягом втрат. Тож більше не хоче бути «фаршем». Зрештою, як і більшість його колег, 90% з яких також відмовилися йти у новий наступ: «…нас со 150 человек - 130 таких, как я».
Говорить, що після того, як полковнику не вдалося переконати їх піти в атаку, до них привезли священика. Але на пропозицію «відказників» очолити колону, що їде на передову, відмовилися і полковник, і церковник. Послалися на те, що у них «другие задачи». Тож солдати у відповідь «…мы спокойно, плюнув им под ноги, пошли».

Командування на такий саботаж ніяк не реагує, бо «…у каждого автомат, боеприпасы. Никто не знает, что у человека в голове. Сейчас он на нашего быканет, того перемкнет, в ногу шмальнет…».

16:07

ТСН повідомляє, як головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний прокоментував ситуацію щодо Маріуполя:

«Триває оборона Маріуполя. Зв’язок із підрозділами сил оборони, які героїчно утримують місто, стійкий та підтримується. Наголошую, що проведення оборонних операцій не є темою для публічних обговорень. Ми робимо можливе й неможливе для Перемоги і збереження життя особового складу та мирних мешканців на всіх напрямках».

16:04

Матеріальна шкода, завдана Енергоатому російськими загарбниками, перевищує 18 мільярдів гривень.

Під час обстрілів Запорізької атомної електростанції російські загарбники пошкодили низку об’єктів на її території, нанісши шкоду, яка за попередніми оцінками складає 18,3 млрд гривень, інформує Енергоатом.

Ця сума складається з вартості пошкоджених рашистами:

  • будівель та обладнання, «розстріляних» під час штурму ЗАЕС, з яких корпус Учбово-тренувального центру відновленню не підлягає;
  • робочого корпусу будівлі Атоменергомашу (АЕМ), який був обстріляний при проході колони загарбників поруч;
  • обладнання Атомремонтсервісу (АРС), яке під час захоплення знаходилось на території ЗАЕС.

15:45

Російські окупанти на території Маріупольського морського торгового порту захопили в полон моряків вантажного судна SMARTA (ходив під прапором Ліберії) і вивезли екіпаж у невідомому напрямку. На борту перебувала й дружина капітана. 18 людей є громадянами України, 1 — громадянин Єгипту. 

Зв’язку з екіпажем і дружиною капітана немає. Попередньо, їх вивезли в окупований Донецьк. Перед захопленням моряків російські війська обстрілювали судно. Суховантаж зайшов у порт Маріуполя 21 лютого, далі мав прямувати до Туреччини. Проте через війну він не отримав дозвіл на вихід у море і залишився пришвартованим на 18-му причалі Маріупольського порту, повідомляє Бабель. 

15:09

Російські військові обстріляли місто Лисичанськ Луганської області з важкого озброєння. За словами голови ОДА Сергія Гайдая, окупанти влучили в багатоповерхівку, рятувальники продовжують розбирати завали. Одна людина заигнула

15:06

Українська розвідка оприлюднила список військовослужбовців 234 десантно-штурмового полку (військова частина 74268) міста Псков, котрі брали участь у геноциді українців в Київській області, інформує Бабель.

14:58

російські окупанти використовують неповнолітніх українських дітей для розвідки наших військових позицій, про це повідомляє Служба безпеки.

14:43

Учора на Харківщині фахівці Держприкордонслужби з аеророзвідки за допомогою дрона виявили, що рашисти намагаються відновити свої укріплення, які напередодні були зруйновані українськими артилеристами за наведенням прикордонників.

Прикордонники за допомогою дрона знову допомогли побратимам зі ЗСУ поцілити у пристріляне місце, повідомляє Держприкордонна служба.

14:42

Російська військова техніка залишається у певній близькості до українського кордону, зокрема на Сумщині, інформує УП.

14:16

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповіли, що Зеленський сказав парламенту Південної Кореї

  • Коли вдерлася російська армія, ми побачили зіткнення двох різних світів. Світу звичайних людей, які прагнули гармонії і думали про майбутнє, та світу людей, спеціально загнаних у бідність та безправ’я, щоб влада могла відправити їх на будь-які авантюри, на будь-яку війну.
  • Наступні кроки плану росії – це знищення інших держав, намагання підкорити сусідні народи.
  • Найгірша ситуація – в Маріуполі. Це було півмільйонне місто. Окупанти заблокували його і не дозволяли завозити їжу та воду. Намагалися знищити усе, що є в місті. Там десятки тисяч загиблих. Але росіяни не зупиняють наступальну операцію – вони хочуть зробити так, щоб Маріуполь був показово знищеним містом.
  • Нема і не може бути надії, що росія сама зупиниться. росію можна тільки змусити це зробити. Поточних санкцій недостатньо – росія ще не відчуває, що повинна зупинитися.
  • Потрібно розірвати зв’язки російських банків зі світовою фінансовою системою, обмежити експорт російських енергоресурсів. Потрібно, щоб світові компанії перестали бути спонсорами цієї варварської держави.
  • Ми потребуємо систем ППО, літаків, танків та іншої бронетехніки, артилерійських систем та боєприпасів. І у вас є те, що може бути незамінним для нас. І коли стоїть питання про виживання у війні, направленій на підкорення народу, потрібно давати принципові відповіді. Потрібно допомагати.
  • Надати необхідну зброю Україні – означає не тільки врятувати життя наших людей і дати нам можливість деблокувати наші міста. Але й врятувати інші держави від подальшого розгортання російської агресії.

14:15

За 45 днів війни в Україні рашисти втратили 137 гелікоптерів. Про це повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Для порівняння:

  • в 1 чеченську війну рф втратила – 21 гелікоптер;
  • 2 чеченська – 36 гелікоптерів;
  • Грузинська війна – 3 гелікоптери;
  • війна в Сирії – 23 гелікоптери.

в 4 війнах рашисти втратили 83 гелікоптери.

13:13

У Харкові в різних районах міста знаходять міни уповільненої дії. 

Про це повідомляє Суспільне.

Російські військові розкидали їх у подвір'ях житлових будинків та просто на вулицях. 

11:11

Рашисти зобов'язують дітей на тимчасово окупованих територіях розпочати навчання у районах на межі ведення бойових дій. 

Про це повідомила Людмила Денісова.

Під час моніторингу соціальних мереж окупаційної влади, було виявлено інформацію, що у тимчасово окупованому місті Волноваха Донецької області з 11 квітня 2022 року російські окупанти змушують дітей йти до навчальних закладів.

Ймовірно такі дії окупантів спрямовані на ускладнення операції з майбутнього звільнення міста Збройними Силами України та для можливих провокацій із жертвами заради дискредитації та звинувачення української сторони. У такому випадку діти фактично стануть заручниками та живим щитом для військ російського агресора.

Країна-окупант ставить під загрозу право на життя дітей, яке гарантоване Конвенцією ООН про права дитини та Женевською конвенцією 1949 року про захист мирного населення під час війни.

10:47

З 11 квітня запрацював тимчасовий міст, який з’єднав Ірпінь, Бучу, Гостомель, Ворзель із Києвом.

Про це повідомляє Українська правда.

Насипний міст побудувати у Романівці. Роботи тривали 5 днів і велися цілодобово. Протяжність насипного тимчасового мосту – 245 м, ширина – 9 м. Для його побудови використали понад 9 тисяч тонн насипних матеріалів. По ньому зможуть перевозити гуманітарну допомогу, будматеріали до визволених від окупантів міст.

09:46

11 квітня 2022 року погоджено 9 гуманітарних коридорів. Про це повідомила Ірина Верещук.

  • Маріуполь — Запоріжжя: на власному транспорті;
  • Бердянськ — Запоріжжя: на власному транспорті;
  • Токмак — Запоріжжя: на власному транспорті (Місце зборів: вул. Шевченка, 5);
  • Енергодар — Запоріжжя: на власному транспорті (Місце збору автомобілів оголосить місцева влада);
  • Сєвєродонецьк — Бахмут. Місце зборів: проспект Хіміків, 28;
  • Лисичанськ — Бахмут. Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324;
  • Попасна — Бахмут. Місце зборів: вул. Первомайська, 42;
  • Рубіжне — Бахмут;
  • Гірське — Бахмут. Місце зборів: вул. Гагаріна, 13.

08:32

Російські окупанти обстріляли ще одну залізничну станцію на сході України.

Про це повідомив голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

Постраждалих немає. Пошкоджено п’ять локомотивів, колії та контактну мережу.

06:55

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06.00: противник продовжує створення наступального угруповання військ для дій на Слобожанському напрямку. Імовірно, найближчими днями, окупанти намагатимуться відновити наступ. Не виключається проведення окупантами провокацій на території Придністров‘я з метою звинувачення України в агресії проти сусідньої держави. Противник продовжить удари по об’єктах транспортної інфраструктури на території України щоб порушити постачання вантажів до місць ведення бойових дій.

  • На Слобожанському напрямку загарбники продовжують часткове блокування Харкова, тривають артобстріли окремих районів міста
  • Ворог намагався здійснити наступ в напрямках населених пунктів Довгеньке та Дмитрівка, успіху не мав і відійшов на раніше зайняті позиції
  • На Донецькому напрямку противник основні зусилля продовжує зосереджувати на взятті під контроль н.п. Попасна, Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівка, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь. 
  • Ворог намагався провести штурмові дії в районі Золотого, успіху не мав.
  • У Маріуполі, за підтримки артилерії та авіації, окупанти продовжують штурмові дії в районах заводу «Азовсталь» та морського порту.
  • На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито чотири атаки ворога, знищено п'ять танків, вісім одиниць броньованої, шість одиниць автомобільної техніки та вісім артсистем противника

06:35

Українські кібервійська зламали сайт донецьких залізниць у «ДНР» і вказали один напрямок для всіх воєнних потягів. про це інформує Верховна Рада України в телеграмі.

06:01

За тиждень на Київщині знешкоджено 11 тисяч боєприпасів. «Це і міни, які не розірвалися, і встановлені пастки, розтяжки. Дуже багато «сюрпризів» залишають нам росіяни в містах, звідки вони виходять. Це потрібно дуже ретельно перевіряти. Тільки після того ми зможемо дати людям доступ до їхніх об'єктів», –  голова ОВА. Про це пише Українська правда.

05:25

Міністерство оборони Британії, спираючись на дані розвідки, повідомило про спільну могилу українців у селі Бузова під Києвом. У відомстві заявили, що продовжують з’являтися додаткові докази ймовірних військових злочинів Росії. Зокрема, британська розвідка заявляє про виявлення поблизу села Бузова Київської області могили з загиблими українськими цивільними. Про це пише Українська правда.

03:01

У Мелітополі окупанти зайняли місцеві будівлі СБУ, поліції, міськради, адміністрації та повісили там російські ганчірки. Загарбники зробили свою базу у військовому містечку та біля аеродрому – тренуються та звідти виїжджають на «завдання». Також російські нелюди зайняли територію будинку культури і будівлю місцевого військкомату. Встановили свою табличку «народна міліція». Про це пише 24 канал.

01:51

Біля Харкова окупанти приблизно тиждень тому викрали письменника Володимира Вакуленка і його сина. Про це повідомила його колишня дружина Ірина Новицька.

01:30

Священники УПЦ Московського патріархату збирають підписи під зверненням до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков під зверненням «з позовом проти патріарха Кирила».

Станом 01:01 звернення підписав 191 священник з різних єпархій УПЦ МП.

01:27

У Донецькій області за добу 10 квітня внаслідок російських обстрілів загинули ще двоє людей, четверо – отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

01:17

Дитячу закривавлену іграшку з вокзалу Краматорська, який обстріляли окупанти 8 квітня, передадуть до ООН як доказ.

Іграшку направлять до представництва ООН, яке займається фіксацією військових злочинів, розповів заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький

«Нехай ця іграшка нагадує їм у їхній роботі про всі ті долі українських дітей, які були знищені ракетами і бомбами рашистів», – каже Білошицький.

01:00

Голова військово-цивільної адміністрації міста Лисичанська Луганської області Олександр Заїка розповів, що місто живе під безперервним обстрілом російських окупантів.

«Ми тримаємося, але російські окупанти палять, безупинно палять... Працюємо з поліцією, вони сідають за автобуси, їздять і вивозять людей. Така ситуація», – сказав він.

00:40

За минулу добу протиповітряна оборона Повітряних сил та Сухопутних військ Збройних сил України знищили 11 повітряних цілей російських окупантів:

  • один літак (Су-34);
  • чотири гвинтокрили (Мі-24, Ка-52);
  • три безпілотних літальних апаратів (ОТР);
  • три крилаті ракети (Х-59)
  • понад 100 орків
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024