стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 9 квітня

09 Квітня 2022, 23:08
Кривавий убивця ОНОВЛЮЄТЬСЯ 4842
Кривавий убивця

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:55

У понеділок 11 квітня прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі відвідає Алжир, щоб підписати угоду про збільшення імпорту газу.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", дізналася агенція Reuters.

Два джерела агенції в уряді підтвердили що Драгі поїде у не анонсований наразі візит з делегацією, до якої увійдуть глава італійської енергетичної групи Eni, міністр закордонних справ Луїджі Ді Майо та міністр з питань енергетики Роберто Чінголані.

Цей візит запланований для підписання угоди, домовленість про яку вже досягнута.

 

Італія, яка отримує близько 40% свого імпорту газу з Росії, намагається диверсифікувати енергопостачання.

Раніше цього тижня Чінголані заявляв, що Італія веде переговори з сімома країнами, і деякі переговори "на дуже просунутій стадії". Крім того, Ді Майо та генеральний директор Eni відвідували Алжир протягом останніх тижнів.

Алжир вже зараз є другим за величиною постачальником газу в Італії. Трубопровід, прокладений по дну Середиземного моря, здатний перекачувати понад 110 мільйонів кубометрів газу за добу, але наразі транспортується менше 60 млн кубометрів.

Раніше Рим заявляв, що хоче збільшити прокачку приблизно на 40% від поточних обсягів.

21:05

Підтримка України та допомога зі зброєю. Головне зі звернення прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона

  • Світ віднайшов нових героїв, і цими героями стали люди, громадяни України.
  • Ми не будемо обмежуватися замороженням активів чи санкціями проти олігархів. Ми також вплинемо на можливість росії використовувати свої енергетичні ресурси.
  • Ми надамо економічну підтримку Україні, безумовно будемо надавати оборонну військову допомогу Україні. Ми дійсно надаємо таку допомогу, ми зібрпли 1,5 мільярда євро з партнерів протягом нещодавнього заходу для того, щоб залучити їх на підтримку України.
  • Хочемо лібералізувати торгівлю з Україною.
  • Ми хочемо надати допомогу із розмінуванням, щоб позбутися отих мін, пасток, які залишають по собі російські солдати.
  • Ми, Великобританія, та інші партнери, будемо постачати обладнання, технології, ноу-хау, розвідувальну інформацію, аби Україна ніколи не постала перед страхоліттями вторгнення, щоб Україна не могла постати перед шантажем чи загрозою.

20:58

Міжнародні організації, іноземні уряди та великі іноземні компанії в суботу оголосили про виділення понад 9 млрд євро для допомоги постраждалим внаслідок агресії РФ проти України.

Як повідомляє Європейська правда, міжнародна донорська конференція відбулася у Варшаві, її співорганізатором був Євросоюз.

«Сьогодні ми зібрали 9,1 мільярда євро для людей, які тікають від вторгнення – як для тих, хто лишився в Україні, та і для тих, хто виїхав за кордон. І буде ще більше коштів! Ми продовжимо надавати підтримку»,  - розповіла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Як відзначає Reuters, 4.1 млрд євро з цієї суми складе безповоротна грантова допомога, що переважно надійде до українського бюджету. Ще 5  млрд євро надійде у вигляді позик та кредитів. У тому числі, Європейський інвестиційний банк виділяє 4 млрд євро для облаштування українських біженців

19:37

За даними американської розвідки, путін може розглядати підтримку України з боку адміністрації Байдена як пряму образу. Це дасть йому додатковий стимул для замовлення нової кампанії для втручання в американські вибори – The Guardian. 

 

Поки не зрозуміло, яких кандидатів росія може спробувати просувати або які методи вона може використовувати.

18:52

Прем'єр Словаччини Едуард Гегер заявив, що його країна готова тиснути на інших членів ЄС, щоб прискорити набуття Україною статусу кандидата, а згодом – і повноцінного членства у Євросоюзі.

18:06

У Німеччині обіцяють переслідувати за використання забороненої символіки на проросійських акціях — демонстрація символу «Z» може тягнути за собою кримінальну відповідальність, повідомили в МВС країни.

17:48

Делегація Європейського парламенту та членів національних парламентів держав-членів ЄС відвідала міста Буча та Ірпінь.

«Ми поїхали відвідати ці трагічні місця, де російські брутальні війська здійснювали справжній геноцид проти українських людей», – підкреслив депутат Європарламенту з Литви Андрюс Кубіліус.

Депутат Європарламенту з Франції Рафаель Глуксман наголосив, що російська армія – це армія терористів.

17:00

 Прем'єр Великобританії Борис Джонсон прибув до Києва з неанонсованим візитом для переговорів із президентом Зеленським.

16:58

Глава МЗС Чехії Ян Ліпавський заявив про плани повернути чеських дипломатів до Києва.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє видання Novinky.

«Ми прагнемо до повернення до Києва, зараз інтенсивно над цим працюємо, сподіваємося, що незабаром це буде успішно», – сказав Ліпавський.

«Але до того, як у нас будуть ці люди, я не буду розповідати ЗМІ про це більше, ніж ми намагаємося зробити», – додав він.

16:16

Що пообіцяв Зеленському канцлер Австрії у Києві:

  • Австрія повністю підтримує санкції ЄС проти росії, запроваджує їх у себе. 
  • Австрія надасть Україні техніку, яка допоможе в роботі працівників ДСНС.
  • Австрійське суспільство хоче і готове допомагати біженцям з України. Ця підтримка триватиме.
  • Буча – місце страшних злочинів. Винні у них мають бути покарані за міжнародними нормами.

15:55

37 мільярдів євро для рф за енергоносії протягом перших 40 днів смертоносної війни в Україні. Такий обсяг участі європейських партнерів у співфінансуванні війни. 

Про це заявив Михайло Подоляк.

«Мало того, що Україна об'єктивно не мала такого обсягу озброєнь, як країна-агресор, так ще й кожного дня росіяни отримують прямі об'ємні платежі від європейців для фінансування додаткових поставок ракет і снарядів на поля бою. 

 

Така позиція партнерів поряд із недопрацьованими санкціями (немає реального відключення від SWIFT ключових російських банків, немає тотального арешту майна членів керівної партії «єдина росія», немає прямого та непрямого ембарго на енергоносії) стимулює росіян до розширення воєнних дій, до більш масового знищення українців, остаточної відмови від незастосування важкої зброї проти мирних громадян, на окопування та перехід до війни на тривале виживання…» – йдеться у його дописі.

15:21

російським і білоруським вантажівкам, які перебували на території ЄС станом на 9 квітня, наказано залишити  територію блоку до 16 квітня.

13:35

Після обстрілу вокзалу у Краматорську Франція готова відмовитись від імпорту російської нафти — CNN.

13:34

 Німеччина почала працювати над зміцненням своїх підвальних сховищ, а також створенням кризових запасів на випадок війни. Водночас Литва на найближчі роки планує придбати озброєння у США та Німеччини на 2 мільярди євро. Пише ЄП.

13:29

Естонія почала анулювати візи осіб, які публічно використовують літери Z і V, а також георгіївські стрічки — власників такої символіки спрямовують на додаткову перевірку, під час якої з'ясовують, як з ним діяти далі. Станом на 8 квітня візи були анульовані у кількох порушників. Пише ЄП.

13:05

Заборона використання георгіївської стрічки, символів Z і V у Молдові ще не набула чинності, відповідний законопроєкт має пройти ще третє читання, – Європейська правда.

12:21

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо анонсував повернення італійських дипломатів до Києва. За його словами, це трапиться після Великодня. Перед російським вторгненням посольство Італії переїхало до Львова. Пише Бабель.

11:48

Євросоюз у межах чергового пакету санкцій обмежив імпорт добрив із росії. Про це йдеться в офіційному журналі ЄС, передає Інтерфакс-Україна.

Так, з 10 липня Євросоюз запроваджує квоти на імпорт низки російських добрив терміном на один рік.

11:46

Фінляндія закрила в'їзд у країну для всіх вантажних транспортних засобів із російськими та білоруськими номерами. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

11:45

Європейський Союз впевнений, що ракетного удару по Краматорську завдала росія. Про це йдеться у заяві речника пресслужби зовнішньополітичної служба ЄС, повідомляє Європейська правда.

ЄС наполягає, що винні за цей воєнний злочин мають бути притягнуті до відповідальності. 

11:09

Один з керівників країни-члена Євросоюзу просив надати докази, що масові вбивства у Бучі не є постановкою — розповів Зеленський в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

За даними джерел Європейської правди, Зеленський говорив про прем'єра Угорщини Віктора Орбана.

10:26

Рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило рейтинг росії в іноземній валюті із CC/C до SD/SD, що означає вибірковий дефолт. Пише ЄП.

09:32

Президент США Джо Байден підписав два законопроєкти, які вводять додаткові санкції проти росії та Білорусі. 

Один із законопроєктів призупиняє нормальні торговельні відносини з країнами. Інший – забороняє імпорт енергоносіїв з росії, включаючи нафту, вугілля та природний газ.

09:25

Верховний представник ЄС Жозеп Боррель оголосив, що робота представництва ЄС в Україні, яке після початку війни переїхало до Жешува, тепер знову здійснюватиметься з Києва. Пише Європейська правда.

«Повернення нашої делегації до Києва забезпечить ще кращу взаємодію з урядом та більшу підтримку українського народу», – Боррель.

09:10

Міноборони Британії заявляє, що російські операції, як і раніше, зосереджені на сході та півдні України, де очікується підвищення активності російської авіації. Пише Європейська правда.

Водночас, за їх словами, російські амбіції щодо створення сухопутного коридору між Кримом та Донбасом, як і раніше, наштовхуються на опір України.

08:12

Пентагон підтвердив, що ракетний удар з «Точки У» по залізничному вокзалу у Краматорську здійснили російські війська. Про це повідомив високопоставлений чиновник Міністерства оборони США на закритому брифінгу для журналістів, пише Радіо Свобода.

«Очевидно, ми не купилися на заперечення росіян про те, що не вони не несуть відповідальності (за цей ракетний удар – ред.). Спочатку вони заявили про успішний удар, але потім заперечили це, як тільки надійшло повідомлення про наслідки», – повідомили у Пентагоні.

У відомстві також повідомили, що російські військові збираються задіяти 18-ту мотострілкову дивізію Збройних сил рф для наступу на Краматорськ.

07:51

Харківського кота Степана номінували на World Influencers and Bloggers Awards 2022 – найпрестижнішу премію в індустрії інфлюенсерів, повідомляє Бабель.

Церемонія відбудеться 18 травня у Каннах. Під час неї збиратимуть кошти для України.

05:05

Міністерство закордонних справ Австрії перейшло на використання в офіційному діловодстві україномовної транслітерації й транскрипції в позначенні українських міст, адміністративних одиниць та інших населених пунктів.
 

Про це повідомив посол України в Австрії Василь Химинець.

Відтепер Посольство Австрії в Києві позначатиметься в дипломатичному діловодстві як Österreichische Botschaft KYJIW.
Відповідно до циркуляра Міністерства всі дипустанови Австрії мають керуватися в роботі україномовною транслітерацією.
 

05:00

Сполучені Штати розширили експортні обмеження проти росії та білорусі, перекривши доступ до імпорту таких товарів як добрива і трубопровідна арматура.

Про це повідомляє УП.

Міністерство торгівлі США заявило, що почне вимагати від росіян і білорусів спеціальних ліцензій, коли вони захочуть отримати низку товарів від американських постачальників, і пообіцяло відмовити в цих ліцензіях. Товари включають добрива, трубні клапани, кулькові підшипники та інші деталі, матеріали та хімікати.

Адміністрація заявила, що вироби, виготовлені за кордоном за допомогою американського устаткування, також потребують ліцензії США, в якій адміністрація планує відмовити.

Адміністрація Байдена також обмежила рейси до білорусі літаків американського виробництва, які належать, контролюються або орендуються білорусами, і це є «частиною відповіді уряду США на дії Білорусі на підтримку агресії Росії в Україні».

04:38

Міжнародний валютний фонд відкрив спеціальний рахунок для прямої фінансової допомоги Україні з боку країн-донорів. Про це повідомляє Суспільне.

«Обліковий запис доступний для використання будь-якими іншими учасниками, а також міжурядовими установами та організаціями, які бажають використовувати його як засіб надання фінансової допомоги Україні», – йдеться у повідомленні на сайті МВФ.

«Ми з Мінфіном лобіювали це рішення разом з Урядом Канади, та з самого початку отримали підтримку ще й Нідерландів, Польщі, країн Скандинавії та Балтії», – написав заступник виконавчого директора від України у МВФ Владислав Рашкован.

Раніше, нагадав Рашкован, міністр фінансів Канади Христя Фріланд в парламенті Канади заявила, що канадський уряд направить до 1 мільярда канадських доларів на підтримку уряду України через цей рахунок.

«Працюємо з іншими країнами», – додав Рашкован.

04:34

Кайманові Острови заморозили 7,3 мільярда доларів США російських активів.

Про це пише УП з посиланням місцеве видання Cayman Compass.

Видання повідомляє, що за даними джерел, влада островів створила робочу групу, яка прийматиме рішення щодо реалізації санкцій проти росії у відповідь на вторгнення в Україну.

Основна мета цієї групи – обговорювати та приймати рішення щодо політики та комунікацій, які виникають у зв’язку з діючими санкціями.

Зазначається, що група збиратиметься щотижня для визначення дій (з огляду на ситуацію), які «необхідно вжити кожною установою на внутрішньому та міжнародному рівнях».

03:19

Британський уряд видав 41 тисячу віз українцям у рамках допомоги біженцям, які постраждали від війни. Про це повідомляє Бабель.

03:17

Європейський Союз готує шосту хвилю санкцій проти росії. Про це у Twitter написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ми ніколи не зможемо зрівнятися з жертовністю українського народу. Але ми мобілізуємо нашу економічну силу, щоб Путін заплатив. Ми ввели жорсткі санкції проти Росії і вже готуємо шосту хвилю. Росія буде опускатися, а Україна йде до європейського майбутнього», – написала фон дер Ляєн.

03:09

Компанія Acer призупиняє роботу у рф. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

«У зв’язку з останніми подіями компанія Acer вирішила призупинити свою діяльність у рф», – йдеться в повідомленні тайванського виробника електроніки. Однак при цьому війну вони називають конфліктом між рф та Україною.

Міністр також повідомив й про інші компанії, які запровадили обмежувальні заходи щодо росії.

EPAM Systems Inc. йде з росії та припиняє всі операції в країні. Про це в листі до співробітників повідомив СЕО IT-компанії Аркадій Добкін.

«Відповідно до планів забезпечення безперервності бізнесу компанії, які були введені в лютому 2022 року, EPAM пришвидшує переведення своїх російських операцій шляхом активного переїзду співробітників. У цей час значна кількість співробітників вже виїхали за межі країни», – написав він.

При цьому EPAM планує продовжити роботу в білорусі, а також збільшити штат своїх співробітників у Європі, Центральній Азії, Індії та Латинській Америці. Раніше, 4 березня, компанія заявила про припинення обслуговування російських клієнтів.

Канадська EarthDaily Analytics, яка займається роботою та аналізом даних, зокрема через свою платформу Geosys, необхідну для сільськогосподарських компаній і фермерів, припиняє свою діяльність у росії. EarthDaily Analytics закриває місцевий офіс у Москві. Компанія також розірвала контракт на стадії розробки з російською компанією зі спостереження за Землею TerraTech. 

Worldline Ingenico відповідно до своєї корпоративної політики негайно ввела в дію всі міжнародні санкції, які застосовуються до росії, і продовжуватиме це робити доти, доки це необхідно.

02:59

Велика Британія відправить в Україну військову техніку на суму понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів, у тому числі більше переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak.

Про це заявив прем'єр-міністр Борис Джонсон виступив на спільній пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Лондоні, пише Європейська правда.

За словами Джонсона, пакет оборонної допомоги також включатиме додатково 800 протитанкових ракет та високоточних боєприпасів. У новий британський пакет також входять каски, прилади нічного бачення та бронежилети.

Однак Джонсон сказав, що Захід не зможе задовольнити всі заявки на озброєння, подані Україною, бо «недоцільно» було б постачати частину цього обладнання Києву.

На запитання, чи відправить Британія до Києва свої танки та бронетехніку, Джонсон відповів: «Я думаю, що важливо, щоб ми давали обладнання, яке справді корисне та експлуатується українцями, це наше міркування. Можливо, було б корисніше підтримати українців, дозволивши деяким із колишніх країн Варшавського договору постачати частину своєї бронетехніки».

Шольц погодився з Джонсоном, заявивши, що союзники «завжди повинні дивитися на те, що можна ефективно використати».

«Справа в тому, що ми намагаємося постачати зброю, яка корисна і може бути добре використана... успіхи, яких досі досягла українська армія, показують, що це особливо ефективна зброя: протитанкові засоби, зенітні засоби, боєприпаси», – сказав він.

02:36

Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн приєдналися до групи країн, які обмежують доступ рф до високих технологій.

Про це повідомляє Європейська правда.

Там відмічають – таке обмеження має підірвати здатність президента Владіміра  Путіна продовжувати війну проти України. Таким чином, кількість країн, які узгодили свій експортний контроль із США, досягло 37. У цю групу також входять країни Європейського Союзу, Японія, Канада та Велика Британія.

 

«Ефективність експортного контролю значно підвищується, коли до нас приєднуються віддані міжнародні союзники та партнери. Чим далі розширятиметься наша коаліція, тим менше залишиться місць, куди Путін і Кремль можуть звернутися за допомогою», – резюмує заступник міністра торгівлі Дон Грейвс.

01:37

Франція готова відмовитись від російської нафти.

За словами голови Міністерства фінансів Бруно ле Мера, обстріл в Краматорську був масовим вбивством.

«Франція готова піти далі і ухвалити рішення про заборону на нафту, і я глибоко переконаний, що наступні кроки та наступні обговорення будуть присвячені цьому питанню», – заявив голова Мінфіну.

00:59

Щоб збирати докази злочинів росії в Україні для Міжнародного кримінального суду, Європейський Союз проведе навчання і надаватиме обладнання. На це передбачено сім мільйонів євро, – пише УП.

00:40

В Європарламенту зʼявився український акаунт у Twitter.

Перше повідомлення разом із оголошенням про це з'явилося ввечері 8 квітня:

«Разом ми досягнемо успіху: ласкаво просимо на нову сторінку Європарламенту в Twitter українською мовою! Тут ви дізнаєтеся про останні новини про те, як ЄС підтримує Україну в її боротьбі»

00:30

У «червоному» ставку навпроти посольства росії у Вільнюсі купалися городяни в білих футболках, тим самим висловивши підтримку Україні.

00:20

Лідери болгарської опозиційної партії «Ми йдемо» облили стіну посольства рф червоною фарбою. Про це повідомляє Європейська правда.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024