стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 8 квітня

08 Квітня 2022, 22:56
Реакція світу на війну росії проти України 8 квітня 4957
Реакція світу на війну росії проти України 8 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:56

Рада ЄС прийняла рішення запровадити обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних осіб у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію Росії проти України. Про це йдеться у заяві на сайті Ради, пише Європейська правда.

До 217 перелічених осіб входять високопосадові кремлівські чиновники та олігархи — Моше Кантор, Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, інші видні бізнесмени, що працюють у ключових секторах економіки, таких як енергетика, фінанси, ЗМІ, оборонна та військова промисловість, а також співробітники кремлівської пропаганди, що систематично розповсюджують хибну інформацію про ситуацію в Україні.

До списку також включені члени сімей осіб, які вже потрапили під санкції, з огляду на те, що вони отримують вигоду від режиму або для запобігання обходу санкцій ЄС. Серед них Марія Воронцова та Катерина Тихонова, дочки президента Росії Владіміра Путіна.

У списку санкцій і так звані міністри та члени Народної ради так званих Донецької народної республіки та Луганської народної республіки.

До 18 підсанкційних організацій входять чотири великі російські банки - Банк Откритіє, Новікомбанк, Совкомбанк і ВТБ, компанія, що працює в транспортному секторі і належить російській федерації, а також компанії оборонно-промислового комплексу, у тому числі концерн Калашников.

Загалом обмежувальні заходи ЄС тепер застосовуються до 1091 фізичної особи та 80 організацій. Активи осіб, які включені до списку, підлягають заморожуванню, а громадянам та компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти.

21:18

Велика Британія надасть Україні додаткову військову допомогу на 130 мільйонів доларів.

21:15

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала Зеленському опитувальник, який потрібно заповнити для надання статусу країни-кандидата до ЄС, – пише Українська правда.

20:21

Євросоюз додатково надасть Україні ще 500 мільйонів євро на купівлю озброєння. Про це заявив глава дипломатії Жозеп Борелль.

20:18

Чехія поставила в Україну танки, системи залпового вогню, гаубиці та бойові машини піхоти, – пише УП.

19:30

Мешканці Лондона принесли до посольства рф речі, які можна забрати собі як трофеї. Серед них: пральна машина, тостер, ганчірки, білизна, іграшки та прикраси. Все те, що російські окупанти вкрали в українських домівках, пише УП.

13:51

МЗС Великої Британії ввело санкції проти двох дочок володимира путіна. Щоправда, двоє дітей у президента Росії лише офіційно - розслідувачі ж впевнені, що дітей у очільника Кремля набагато більше.

Також до списку санкцій потрапила дочка міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, інформує ТСН.

13:30

Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти російської алмазодобувної компанії «Алроса» та 28 дочірніх підприємств АТ «Об’єднана суднобудівна корпорація», інформує УП.

13:04
Через шість тижнів після початку війни в Україні представництво Євросоюзу відновить роботу в Києві, заявив Жозеп Боррель під час поїздки до Києва, інформує УП.

12:33

Рада ЄС затвердила п’ятий пакет економічних і персональних санкцій проти росії через її війну проти України.

Про це, як пише «Європейська правда», йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Як заявили в Раді ЄС, пакет включає низку заходів, спрямованих на посилення тиску на російський уряд та економіку, а також на обмеження ресурсів Кремля для агресії.

«Ці останні санкції були прийняті після звірств, скоєних російськими збройними силами в Бучі та інших місцях під російською окупацією. Мета наших санкцій – зупинити безрозсудну, нелюдську та агресивну поведінку російських військ і дати зрозуміти особам, які приймають рішення в Кремлі, що їхня незаконна агресія дорого їм обійдеться», – заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

У пакет входить:

  • заборона з серпня 2022 року на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.
  • заборона надавати доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії. Винятки надаються для сільськогосподарської та харчової продукції, гуманітарної допомоги та енергетики. 
  • заборона будь-яким російським та білоруським автотранспортним підприємствам перевозити вантажі автомобільним транспортом в межах ЄС, у тому числі транзитом. Тим не менш, винятки надаються для низки продуктів, таких як фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи пшеницю, а також для автомобільного транспорту в гуманітарних цілях.
  • подальші заборони на експорт, спрямовані на реактивне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та передові напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання, а також нові заборони на імпорт таких продуктів, як: деревина, цемент, добрива, морепродукти та лікер . Узгоджені заборони на експорт та імпорт становлять 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.
  • низка цілеспрямованих економічних заходів, спрямованих на посилення існуючих заходів та усунення прогалин у запроваджених санкціях.

Крім того, Рада ЄС вирішила накласти санкції на компанії, чиї продукти чи технології відіграли роль у вторгненні, ключових олігархів та бізнесменів, пропагандистів, а також членів сімей осіб, які вже потрапили під санкції.

Крім того, повна заборона на транзакції накладена на чотири ключові російські банки, які представляють 23% ринку в російському банківському секторі. Як пояснили в Раді ЄС, після десфівтизації ці банки тепер підлягають заморожуванню активів і таким чином повністю відрізані від ринків ЄС.

10:45

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що путін «ймовірно відмовився» від спроби захопити Київ, оскільки рф перемістила свою увагу на схід і південь України, інформує УП.

09:00

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн виїхала до Києва.

Про це вона повідомила у своєму Twitter, інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Разом з нею прибуде прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер, голова європейської дипломатії Жозеп Боррель та ще кілька європарламентарів.

Тут вони зустрінуться з президентом України Володимиром Зеленським.

08:12

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Штати запроваджують санкції проти двох російських державних підприємств.

«Ми продовжуватимемо збільшувати ціну безсовісної війни та звірств президента Путіна проти України», — заявив Блінкен. Про це інформує Бабель.

Санкції запроваджені проти «Алроса», російського державного підприємства та найбільшої у світі алмазодобувної компанії, яка також охоплює 90% російських потужностей з видобутку алмазів. Повторні санкції запроваджені проти «Об’єднаної суднобудівної корпорації», яка займається розробкою та будівництвом більшості російських військових кораблів.

05:36

Європейський Союз виділить ще €500 мільйонів на військову допомогу Україні. Таким чином, загальний обсяг підтримки з моменту російського вторгнення складає вже €1,5 мільярда.

05:15

США схвалили передачу Україні зброї – зокрема, це тисячі комлексів Stinger та Javelin, дронів Switchblade, 50 млн набоїв, 45 тисяч комплектів бронежилетів та касок. Загальна допомога США Україні становила приблизно 1,7 млрд доларів з 24 лютого, – пише Українська правда.

1:23

Уряд Канади вніс у парламент новий бюджет на 2022-23 роки, в яких передбачене фінансування купівлі зброї та нові кредити для України. Про це на своїй сторінці у Твітер пише депутат канадського парламенту Іван Бейкер.

«Кілька хвилин тому міністр фінансів Христя Фріланд подала федеральний бюджет Канади. Він включає додаткові 500 млн доларів 2033-23 роках для надання подальшої військової допомоги Україні та до 1 млрд доларів нових кредитних ресурсів для України. Канада буде поруч із українцями до їх перемоги», – пише він.

1:05

Сейм Латвії визначив 9 травня цього року днем пам'яті про загиблих у війні українців.

У фінальному читанні 61 депутат підтримав пропозицію призначити днем жалоби за українцями, які загинули внаслідок агресивної війни РФ - цивільними мешканцями і захисниками України. Проти проголосували 18 обранців, повідомляє Delfi.

Окремі опозиційні депутати у дебатах закликали обрати для цієї мети іншу дату, наприклад 24 лютого,  мотивуючи це тим, що призначення жалоби на 9 травня виглядає як спроба приховано заборонити святкування і «використання трагедії в Україні для внутрішніх політичних цілей». 

Схвалений проєкт передбачає, що у день жалоби державні прапори будуть приспущені. На резиденції президента, будівлі Кабміну та Сейму поруч розмістять і прапор України. Державні та місцеві органи влади у цей день не можуть організовувати розважальні заходи і свята – дозвіл на них не даватимуть. 

0:05

У Молдові заборонили георгіївську стрічку, а також символи Z та V, які російські війська використовують під час вторгнення до України.

Поправки до законодавства схвалив парламент на засіданні 7 квітня, пише «Європейська правда» із посиланням на Newsmaker.

Партія «Дія та солідарність» заявила, що в Молдові забороняються «символи та атрибути, які пропагують військову агресію, військові злочини та злочини проти людяності».

Депутати також проголосували за поправки до Кодексу про правопорушення, згідно з якими фізичних та юридичних осіб, які виготовляють, демонструють або розповсюджують заборонені символи, будуть штрафувати.

Фізичним особам загрожує штраф до 9 тисяч леїв ($490) або до 60 годин громадських робіт, а юридичним – штраф до 18 тисяч леїв ($980)

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024