стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 7 квітня

07 Квітня 2022, 22:15
Реакція світу на війну росії проти України 6 квітня 5115
Реакція світу на війну росії проти України 6 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

22:15

Сенатори США проголосували за заборону імпорту енергоносіїв із росії у відповідь за розв'язану москвою війну в Україні. Про це йшлося під час засідання Сенату у четвер, 7 квітня.

Законопроєкт про заборону імпорту російських енергоносіїв підтримали 55 зі 100 сенаторів. Проти документа наразі ніхто не проголосував.

22:00

Європейська мережа ETSON призупинила співпрацю з російським НТЦ ЯРБ, – інформує пресслужба Енергоатому.

Таке рішення було ухвалено на позачерговому засіданні повноправних членів Ради ETSON, що відбулося 4 квітня. 

У зверненні керівництво Мережі наголошує на важливості утримання воюючих сторін від дій, які можуть поставити під загрозу безпеку всіх ядерних установок та ядерного матеріалу в Україні.

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) наполягає на виключенні російського НТЦ ЯРБ зі складу Мережі та припиненні будь-якої співпраці з країною-терористом. 

Довідково: ETSON – європейська мережа організацій технічної підтримки регуляторів з ядерної та радіаційної безпеки, яка була заснована в 2006 році. Це спільна платформа для обміну досвідом і консолідації зусиль в сфері аналізу та досліджень ядерної безпеки. Від України до складу ETSON входить ДНТЦ ЯРБ.

20:43

Міністр оборони США Ллойд Остін підтвердив офіційно, що американська розвідка ділиться останніми даними з українськими захисниками, зокрема щодо планів росіян із захоплення Донеччини та Луганщини, повідомляє CNN.

19:18

Литва стала першою країною, яка повернула посла до Києва. У Києві працюватимуть шість литовських дипломатів та ще кілька співробітників. Пише НВ.

18:55

Генасамблея ООН призупинила роботу росії у Раді ООН з прав людини через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні російськими військовими. Постпред України в ООН Сергій Кислиця опублікував табло з результатами голосування – 93 «за», 24 «проти», 58 «утрималися».

18:19

В уряді Естонії домовилися припинити імпорт російського газу в країну до кінця 2022 року, та компенсувати ці поставки завдяки орендованому СПГ-терміналу. Про це повідомляє ERR, пише Європейська правда.

18:10

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоґлу розповів, що в рамках перемовин щодо перемир’я спершу Україна та росія проведуть зустріч міністрів закордонних справ Дмитра Кулеби й Сергія Лаврова, а лише потім – президентів. Пише турецьке державне видання Анадолу.

17:12

Швейцарія заблокувала 7,5 мільярдів швейцарських франків (8 мільярдів доларів) російських активів після того як вперше запровадила санкції проти наближених до кремля осіб. Цифра зросла на 30% відносно суми у 5,75 мільярда франків, востаннє наданої міністерством 24 березня.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані представника Державного секретаріату з питань економіки (SECO) Ервіна Боллінгера.

17:10

Кіпр анулює паспорти чотирьох росіян, які потрапили під санкції, які отримали громадянство в рамках інвестиційної схеми, припиненої наприкінці 2020 року. Про це пише Reuters із посиланням на джерела в уряді.

16:16

Німецький держбанк «Кредитна установа для відбудови» (KfW) дасть Україні кредит на суму 150 мільйонів євро. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

16:12

На віллі владіміра соловйова на озері Комо активісти пофарбували воду в басейні у червоний колір, а на стінах написали «вбивця». Повідомляє Reuters.

15:25

Британська розвідка повідомляє, що наступ на сході України є основним напрямком діяльності російських військ. Також британці підтверджують, що в російської армії низький моральний дух, брак особового складу та припасів.

15:21

Європарламент ухвалив резолюцію, у якій закликає негайно запровадити ембарго на імпорт російських нафти, вугілля, газу та ядерного палива. Країнам ЄС також рекомендують створити стратегію скасування санкцій, якщо росія зробить кроки до відновлення суверенітету та територіальної цілісності України.

Крім того, Європарламент рекомендує виключити росію з G20, російські банки відключити від системи SWIFT. Також усім, пов'язаним із росією суднам пропонують заборонити заходити в територіальні води ЄС та причалювати у портах ЄС. Щодо білоруських та російських вантажівок теж рекомендують ввести обмеження.

15:00

Чехія випустила колекційну банкноту під назвою Sláva Ukraině (Слава Україні). Усі кошти з реалізації обіцяють направити на допомогу Україні. Пише НВ.

14:03

Євросоюз відклав повну заборону імпорту вугілля з рф до середини серпня через позицію Німеччини. Про це пише Reuters.

12:22

Болгарія відправляє Україні каски та жилети. Загалом по дві тисячі одиниць захисного спорядження. Призначаються вони цивільним особам. Про це заявила офіційна представниця уряду Олена Бориславова.

11:39

Президент Польщі Анджей Дуда закликає демонтувати газопровід «Північний потік-2». Про це повідомляє Економічна правда.

11:32

Австралія оголосила санкції ще проти 67 громадян росії, які входять до ближнього кола спілкування путіна.

10:50

Австрія вирішила вислати чотирьох російських дипломатів. Зі 146. Про це пише Українська правда.

09:09

Міністри закордонних справ країн НАТО сьогодні обговорять подальші поставки озброєння Україні, зокрема важкої зброї. Про це повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, – пише УП.

07:28

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс оголосила, що «епоха взаємодії з Росією закінчилась», а основоположний акт Росія — НАТО 1997 року про співпрацю уже «мертвий»

07:14

Сенат США одноголосно ухвалив закон, який уповноважує Байдена активувати програму ленд-лізу, востаннє використовувану під час Другої світової війни, для прискорення доставки військової техніки в Україну — тепер це рішення має розглянути Палата представників.

06:50

За інформацією CNN, уряд США допоможе у наданні Україні тисячі інтернет-терміналів Space.

Компанія Ілона Маска передасть 5 тисяч терміналів, щоб у всіх точках країни був доступ до інтернету. 

06:44

Британія розробляє план відправки в Україну броньованого транспорту типу Mastiff або Chakal — The Times.

04:08

Комітет імені Дені Дідро (Париж, Франція) ініціював петицію щодо запровадження санкцій Європейського Союзу проти двох російських операторів платного телебачення NTV+ і Trikolor, які мовлять із використанням супутників Eutelsat.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна рада з питань телебачення і радіомовлення з посиланням на координатора Комітету Андре Ланге.

Як зазначається, ці два російських оператори вилучили зі своїх пропозицій щонайменше 10 міжнародних інформаційно-аналітичних каналів і продовжують транслювати RT News, незважаючи на заборону ЄС. Санкція може вивільнити потужності супутника, які можна використати для заповнення міжнародними інформаційно-аналітичними каналами, українськими мовниками або ж російськими опозиційними санкційними медіа.

01:22

Бельгія заморозила російські фінансові активи на загальну суму понад 196 мільярдів євро. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням The Brussels Times.
 

«Відповідно до європейських санкцій проти росії Бельгія заблокувала 196,4 мільярда євро російських фінансових транзакцій. Федеральний уряд Бельгії також заморозив активи у 2,7 мільярда євро, що належать 887 особам та 62 установам, які вказані у санкційному списку Європейського Союзу», – йдеться у публікації.

Водночас митні служби Бельгії стежать за дотриманням санкцій щодо товарів на території країни. Зокрема, у портах Бельгії були перевірені понад 23 тисячі контейнерів, і три з них, із предметами розкоші, що призначалися для росії, були вилучені.

Крім того, у порту «Зебрюгге» були затримані 1000 автомобілів високого класу, що призначалися для продажу в росії.

01:09

Президент Польщі вважає дії РФ геноцидом та вважає, що Захід має поставити ультиматум Путіну.

Як повідомляє Європейська правда, про це Анджей Дуда заявив в інтерв’ю каналу CNN.

На запитання ведучого, чи погоджується він із оцінкою Володимира Зеленського,  що дії росії в Бучі є геноцидом, Дуда відповів, що з цим «важко не погодитися».

«Мета цього вторгнення – знищити українську націю», – каже польський президент. Він додає, що загибель такої кількості мирних жителів свідчить про те, що насправді має намір зробити росія.

 

Анджей Дуда вважає, що Заходу пора завершити діалог із Путіним.

«Ми завжди чули, що з Росією потрібно говорити. Але діалог з Росією не має сенсу… Путіну потрібно поставити жорсткі умови. Треба сказати, що якщо він не виконає цих умов, нам не буде про що говорити», – додає він.

На запитання, чи діють санкції проти росії, Дуда сказав, що «санкції мають бути ще жорсткішими».

«Але це дуже складне завдання. Найкраще було б заблокувати Росію від продажу її сировини: газу, але в першу чергу – від нафти», – додає він.

00:53

У Берліні перед будівлею Бундестагу активісти сотні людей провели акцію, щоб нагадати, що російські військові катують і вбивають українців.

Про це пише Європейська правда.

«Поки Росія і її військові катують і вбивають українців у Бучі, Ірпені, Маріуполі і багатьох інших містах, Німеччина та ЄС продовжують оплачувати ці злочини проти людяності, купуючи російський газ, нафту і (все іще) вугілля. Тому ми вимагаємо повного ембарго на російські енергоносії», – заявили організатори.

Сотні людей лягли на галявині перед німецьким парламентом, багато з них були з прапорами України. Так вони вшанували пам'ять загиблих і нагадали німецьким депутатам про звірства в українських містах.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024