стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 квітня

07 Квітня 2022, 22:20
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 квітня 14149
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 квітня

Триває 43 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:19

Трансляцію проросійських пропагандистських телеканалів, що працюють на півдні Одещини, планують заблокувати. Водночас розпочато процес націоналізації російських кораблів, що знаходились на ремонті в Ізмаїлі. Про це повідомив начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

21:35

На Сумщині рятувальники допомагають у відновленні життєзабезпечення населення міста Охтиркаінформують у МВС.

З початку вторгнення окупаційних військ місто постійно зазнавало ворожих авіа- та артилерійських ударів. Були зруйновані та значно пошкоджені як житлові будівлі, так об’єкти різного призначення, у тому числі інфраструктури. Наразі у місті йде процес відновлення всіх складових повноцінного забезпечення життєдіяльності населення.

21:28

Всі міста і села Луганщини під щільними обстрілами російської армії-агресора, інформують у МВС.

Сьогодні у Сєвєродонецьку внаслідок обстрілів зруйновано понад 10 багатоповерхових будинків, сталося загоряння щонайменш у 5 приватних житлових будинках, палали загальноосвітня школа, торговельний центр та чисельні гаражні кооперативи.

У Лисичанську внаслідок обстрілу сталося загоряння цеху заводу, у Рубіжному горіли житлові будинки. Попри цинічні наміри російських окупантів спалити та знищити Луганщину рятувальники Луганської області ліквідували всі пожежі.

Гатіння росіян не припиняється, але попри це сьогодні вдалося евакуювати ще 1200 людей.

Окупаційні російські війська вкотре завдали ударів по інфраструктурних обʼєктах та житлових будинках Луганщини.

В Сєвєродонецьку армія агресора поцілила в лікарню, палав дах. Рятувальники оперативно ліквідували пожежу, але будівля зазнала значних пошкоджень. По всьому місту зруйновані будинки, спалені вщент автомобілі і гаражі. Але загарбникам і цього мало. Вони відкривають вогонь по людях, які просто стоять в чергах за харчами та ліками.
В Кремінній за минулу добу маємо, на жаль, одного загиблого. Представники влади намагаються організувати для людей гуманітарні коридори, але ворог не припиняє вогонь, через що евакуація ускладнюється.

Гатять росіяни і по житловим будинкам в Лисичанську, Рубіжному, Кремінній, Новодружеську, Тошківці. Рятувальники, патрульні поліцейські, волонтери продовжують підвозити їжу, лікі, гуманітарні набори по підвалах та бомбосховищах. Також пожежно-рятувальні підрозділи Луганщини доставляють десятки тонн води людям.

21:20

У Харкові ліквідували пожежу в торговельному центрі, – повідомляють у ДСНС.

О 15:30 надійшло повідомлення про пожежу у одному з торговельних центрів Харкова. Горіли дах та частково приміщення на 3-му та 4-му поверхах будівлі. 

 Площа пожежі склала близько 2300 м2

О 17:20 пожежу локалізували, о 20:25 – ліквідували. 

 За попередніми даними жертв та постраждалих немає. 

 У ліквідації пожежі брали участь 18 одиниць техніки та 80 чоловік особового складу ДСНС

21:19

Військові РФ обстріляли у четвер мирне населення Харкова та району, є загибла та постраждалі, інформує голова Харківської ОДА Олег Синєгубов у Telegram.

«Ворог від свого безсилля продовжує атакувати мирне населення. У районі Олексіївки, Салтівки, ХТЗ окупанти знову із артилерії обстріляли житлові райони. На жаль, у Харкові та районі – 14 постраждалих, 1 жінка загинула. Декілька хвилин тому отримали прильоти ракетами по одному із районів міста», – йдеться в дописі.

21:12

Прикордонники з побратимами зі Збройних сил продовжують нищити ворога на Харківщині, – повідомляють у МВС.

У результаті спільних дій українські захисники знищили один із пунктів забезпечення російсько-окупаційних військ.
Його виявили прикордонники – оператори безпілотних літальних комплексів на напрямку Харкова.

Координати відразу отримали побратими зі Збройних сил, які влучно відпрацювали вогнем артилерії.

21:09

Прикордонники на Чернігівщині виявили боєприпаси, які відступаючи залишили рашисти, інформують у МВС.

Зокрема, в одному з прикордонних районів Чернігівщини військовослужбовці Держприкордонслужби за інформацією місцевих мешканців виявили значну кількість боєприпасів. У лісі та біля ґрунтової дороги орки, які поспіхом відступали, залишили снаряди для танків, як у ящиках, так і просто на землі.

 

21:07

Ситуація на Донецькому напрямку може загостритися, тому кількість переселенців на Дніпропетровщині може збільшитися.

Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради, заступник керівника ради оборони регіону Микола Лукашук на своїй сторінці у Facebook.

Переселенців, які хочуть та можуть виїхати, обласна влада закликає переїжджати до західних регіонів України. Це зменшить навантаження на громади та допоможе впоратися із можливим напливом людей.

20:17

У Мелітополі російські окупанти та колаборанти викрали вже понад 100 людей, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров у відеозверненні

«Сьогодні кількість викрадених городян колаборантами та солдатами-окупантами становить понад 100 людей».

За словами Федорова, росіяни почали викрадати викладачів Мелітопольського педагогічного університету.Також вони намагаються відновити навчання у дитячих садках, не домігшись того ж від шкіл.

«Я впевнений, що цього не вийде, не захочуть директори та викладачі дитсадків бути колаборантами», – сказав Федоров.

19:50

Володимир Зеленський звернувся до народу й політиків Кіпру. Подякував за підтримку України та закликав зробити ще набагато більше як на рівні Євросоюзу, так і на національному рівні, щоб зупинити цю війну. Щоб примусити росію до миру. 

«Республіка Кіпр має надзвичайно могутні інструменти впливу на російське суспільство. Унікальну силу, яку можна поставити на службу миру», – сказав президент.

19:15

60-65% молокопереробних підприємств України відновили роботу після вимушеної призупинки внаслідок повномасштабного вторгнення росії. Про це повідомляє асоціація «Спілка молочних підприємств України».

19:03

Ворог наніс авіаудар по шляхопроводу біля станції Барвінкове, Донецька залізниця. Про це повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Це єдиний контрольований Україною виїзд залізницею із таких міст як Слов’янськ, Краматорськ та Лиман. Дорога життя для десятків тисяч наших громадян зараз. Тимчасово заблокованими в Слов‘янську та Краматорську залишились три евакуаційні поїзди.

18:55

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни НАТО негайно надати допомогу Києву, інакше буде занадто пізно.

Кулеба попереджає, що битва за Донбас буде схожою на Другу світову війну — з великими оперативними маневрами, тисячами танків, літаків і бронетехніки.

18:45

Другу добу поспіль столичні рятувальники розбирають завали у Бородянці. 109 чоловік особового складу та 18 одиниць техніки, у складі зведеного загону, прибули із Києва для проведення відновлювальних робіт. Наразі головна мета – знайти людей, які можуть бути під  горами будівельних матеріалів. Повідомляє ДСНС України.

Бійці ДСНС, під час розбору завалів, збирають документи, ікони та інші цінні речі, щоб передати їх правоохоронцям. Є надія, що знайдуться їхні власники. Наразі роботи тривають.

Рятувальники Гостомеля та Ірпеня знову заступили на чергування у свої підрозділи. Після перебування тут орків, будівлі пожежних депо та техніку  впізнати важко.

18:30

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 18:00 7 квітня:

  • Ворог продовжує підготовку до наступу на сході України. Окупанти здійснюють перегрупування військ з метою завершення формування наступального угруповання. Здійснюють заходи щодо нарощування авіаційної складової та системи управління, продовжують ведення розвідки. 
  • Основні зусилля противник зосереджує на захопленні міста Маріуполь, веденні наступу у районі міста Ізюм та спробах прорвати оборону на  Донецькому напрямку. 
  • На Південнобузькому напрямку противник намагається не допустити подальшого просування підрозділів Збройних Сил України та покращити тактичне положення своїх підрозділів в деяких районах.
  • На Волинському напрямку існує імовірність ракетно-бомбових ударів ворога по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з території  республіки білорусь. 
  • На Поліському напрямку противник активних дій не проводив, підрозділи окупантів, що виведені на територію республіки білорусь, здійснюють демонстраційні дії з метою недопущення перекидання підрозділів Збройних Сил України з вказаного району на інші напрямки.
  • Окремі підрозділи російських окупантів зі складу Східного військового округу та повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації, що після відходу з України відновлюють боєздатність та здійснюють перегрупування на території республіки білорусь, ймовірно, будуть направлені для посилення угруповання ворожих військ на Слобожанському напрямку.
  • На Сіверському напрямку противник завершує проведення перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у визначених районах Брянської та Курської областей. Не виключається імовірність подальшого направлення зазначених підрозділів на інші операційні напрямки, зокрема і для ведення бойових дій на Донецькому та Луганському напрямках.
  • На Слобожанському напрямку. Ворог проводить активні заходи з нарощування системи управління та зв’язку в інтересах наступального угруповання військ. В районі Харкова до п’яти батальйонних тактичних груп ворога продовжують блокувати місто та обстрілювати його з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів. Окупанти утримують місто Ізюм, намагаються продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ та Барвінкове.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжує здійснювати вогневий вплив та ведення штурмових дій. Завдає ракетно-бомбових ударів, веде артилерійський вогонь по цивільній інфраструктурі населених пунктів. Порт Бердянськ окупантами використовується для перекидання озброєння, військової техніки та особового складу.
  • Ворог також активізував зусилля на Сєверодонецькому напрямку. Намагається продовжувати наступ в районах населених пунктів Донецький, Новотошківське і Попасна. Також противник намагався здійснити наступ у районах населених пунктів Мар’їнка, Борівське та Солодке. Спроби наступу успіху не мали.
  • Імовірно, окупанти в найближчий час намагатимуться прорвати оборону наших військ в Сєверодонецькому, Авдіївському та Кураховському районах.
  • На Південнобузькому напрямку противник вів артилерійський вогонь, на окремих напрямках застосовував армійську авіацію. Намагається продовжити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка.
  • Корабельні угруповання противника в акваторіях Чорного і Азовського морів продовжують виконувати завдання щодо нанесення ракетних ударів по території України, ізоляції району ведення бойових дій та ведення розвідки.
  • Окупаційна влада продовжує обмежувати права громадян України на тимчасово зайнятих територіях. Так, у Запорізькій області російські окупанти заборонили виїзд особам чоловічої статі у бік підконтрольної Українській владі території. Також фіксується зростання дефіциту товарів першої необхідності, особливо продовольчих, що в подальшому може призвести до ускладнення гуманітарної ситуації в зайнятому російськими окупантами регіоні.

18:17

У містах, які повністю чи частково захоплені російськими військовими, починається примусова мобілізація у збройні сили країни-агресора, повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її даними, на околицях Маріуполя, що тимчасово контролюються військами рф, окупанти примусово мобілізують чоловіків.

17:21

На Житомирщині почали ремонтувати ділянку траси Київ — Чоп, яка була пошкоджена під час одного з авіанальотів на початку березня. Повідомив голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

17:14

Поліція арештувала активи товариства, кінцевим бенефіціаром якого є дружина кума путіна Віктора Медведчука Оксана Марченко. Повідомили у Нацполіції.

Правоохоронці провели обшуки за місцями знаходження нерухомості, що зареєстрована на вищезазначене товариство, зокрема і на дачі Медведчука «Ведмежа дубрава». Вилучили понад 300 картин відомих художників (Бокшай, Ерделі, Манайло, Шолтес, Глюк), снігоходи, квадроцикли та автомобілі.

Крім того, суд задовольнив арешт семи квартир та двох майнових комплексів. Також готуються клопотання до суду про накладення арешту на вилучене в ході обшуків майно. Надалі арештовані активи будуть передані в управління до АРМА.

Кошти, отримані від реалізації арештованих активів, можуть бути використані для потреб ЗСУ та відбудови зруйнованої ворогом інфраструктури.

17:07

У центрі Бородянки, що на Київщині, під завалами знаходять перші тіла загиблих, повідомив куратор гуманітарного штабу Київської ОВА Олексій Кулеба. Рятувальники кажуть, що спочатку люди ховалися у підвалах, тож багато з них поховані під руїнами будинків. Точна кількість жертв невідома.

16:55

Мапа бойових дій на території України від Міноборони Великої Британії:

16:31

Після перегрупування військ росія спробує здійснити повторний наступ на Київ — про це заявив бригадний генерал ЗСУ Олександр Грузевич, пише УП.

Він запевнив, що українське військове керівництво усвідомлює плани ворога та здійснює заходи з оборони Києва та області.

16:17

Протягом двох днів у Києві виявили 16 диверсійно-розвідувальних груп, повідомив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич.

15:35

Володимир Зеленський виступив у грецькому парламенті, повідомляє Європейська правда.

Він закликав Грецію не допустити знищення Маріуполя та врятувати поранених і вцілілих там людей. Президент наголошував на історичних зв’язках України і Греції, закликаючи до негайної допомоги.

15:15

Окупаційні російські війська вкотре завдали ударів по інфраструктурних  обʼєктах та житлових будинках Луганщини. Повідомляє ДСНС України.

В Сєвєродонецьку армія агресора поцілила в лікарню, палав дах. Рятувальники оперативно ліквідували пожежу, але будівля зазнала значних пошкоджень. По всьому місту зруйновані будинки, спалені вщент автомобілі і гаражі. Але загарбникам і цього мало. Вони відкривають вогонь по людях, які просто стоять в чергах за харчами та ліками.

В Кремінній за минулу добу є загиблий. 

Представники влади намагаються організувати для людей гуманітарні коридори, але ворог не припиняє вогонь, через що евакуація ускладнюється.

Гатять росіяни і по житловим будинкам в Лисичанську, Рубіжному, Кремінній, Новодружеську, Тошківці

Рятувальники, патрульні поліцейські, волонтери продовжують підвозити їжу, лікі, гуманітарні набори по підвалах та бомбосховищах. Також пожежно-рятувальні підрозділи Луганщини доставляють десятки тонн води людям.

14:59

У Мукачево у межах дерусифікації прибрали погруддя Пушкіну та меморіальну дошку біля однієї з шкіл. Заклад освіти також відмовився від присвоєного імені О. С. Пушкіна. Управління освіти зараз займається процедурою відмови від раніше присвоєного імені юридичного особи.

14:57

Мер Дніпра Борис Філатов рекомендує певним категоріям населення — жінкам, дітям та літнім людям — евакуюватися, а тим, хто вже виїхав, не радить повертатись.

14:53

Міський голова Балаклії на Харківщині Іван Столбовий разом із родиною виїхав на територію росії. Щодо нього порушили кримінальну справу, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

14:52

Над селом Грем'яч, що є найпівнічнішою точкою України, підняли український прапор. Повідомляє оперативне командування «Північ».

14:50

У Луганській області не залишилось жодної вцілілої лікарні, повідомив очільник регіону Сергій Гайдай. За його словами, окупанти обстріляли кожен медичний заклад Луганщини.

14:30

У Львові почали облаштовувати перше містечко з модульних будинків для тимчасового перебування українців, які змушені евакуюватись із гарячих точок. 

«Це 88 житлових контейнерів, у яких зможуть жити понад 350 людей. В одному будиночку можуть жити 2-4 людини. Всередині є все необхідне — меблі, світло, тепло. Санвузли та їдальня розташовані на території містечка», – розповів мер міста Садовий.

14:22

У Новгород-Сіверському комунальники демонтували мозаїчні зображення Леніна та Сталіна, які були на водонапірній вежі міста.

14:20

На спецрахунку Нацбанку, який відкрили для підтримки військових, залишається трохи менш ніж 15 мільйонів гривень. На потреби військових уже перерахували 14,7 мільярда.

14:00

У Каховці окупанти викрали депутата Херсонської облради Валерія Салтикова. Про це повідомив обранець облради Сергій Хлань, – пише УП.

13:40

Практично у 90% загиблих мирних жителів Бучі виявили кульові поранення, а не осколкові. Про це повідомив мер міста Анатолій Федорук.

12:45

Кілька одиниць техніки ворожої ППО захопила група Сил спецоперацій ЗСУ, зокрема ЗРК БУК та бойовий пункт управління комплексу БУК М1, – повідомляє Держспецзв'язку.

12:30

Аби вирватись з війни в Україні, російські окупанти готові себе калічити.

Для більшості з них ця «спецоперація» перетворилася на пекло і єдине, про що мріють загарбники – залишитися в живих, – повідомляє СБУ.

Ось як міркує цей солдат армії садистів і мародерів: «У меня такие мысли, что если пустят на второй круг, я себе просто по ноге.., чтобы она распухла, и я ходить не мог. Все, идите нафиг», – розказує він матері у телефонній розмові. 

Жінка роздратована тим, що міноборони рф не виконало жодної з умов контракту. Тож закликає свого «героя» розірвати угоду одразу після повернення з України. 

Обурена вона й тим, що її чадо так довго перебуває у небезпеці: «40 дней под обстрелами не выдерживают даже здоровые мужики». 

Але в її сина просте пояснення: «Им пофиг. Они – уроды. Путин – г*ндон конченный. Я его ненавижу. И Шойгу».

11:50

Радник голови Офісу президента Олексій Арестович про ситуацію в країні:

  • З 9 напрямків по яких наступав противник – залишилось лише 2,5: це зона ООС, Луганська область та Маріуполь, де ще донедавна противник наступав, а зараз намагається втримати позиції.
  • Противник побоюється застосовувати армійську авіацію. Він зосередив основні зусилля своєї авіації переважно в зоні ООС, бо на решті території України її впевнено збивають наші ППО. 
  • Тримається Маріуполь. Найзапекліші бої – це південний захід Луганської області, Рубіжне, Попасна, Сєвєродонецьк та зона ООС.
  • Противник розвиває наступ від Ізюму на Південь намагаючись оточити наші війська. Але ця спроба буде невдалою.

11:46

На Херсонщині українські військові розбили артилерійський підрозділ окупантів, що готувався до обстрілів мирних населених пунктів. Про це пише Українська правда.

11:36

Жителі тимчасово окупованих територій шоковані «руZZкіми асвабадітєлями»

Доказом цьому – телефонна розмова, яку вдалося перехопити СБУ, між бойовиком так званої ДНР (чий підрозділ зараз стоїть на Херсонщині) та його родичкою, яка проживає в селі Тарасівка Запорізької області.

«Серьожа, їдь сюда і подивися, що тут робиться! Я х*рньою не страдаю! Я тобі завжди вірила! Вірила, як ти мені об’ясняв за бандерівців… я зненавиділа їх. А тепер кого мені ненавидіти?» – через сльози запитує жінка у свого небожа.

Вона не знає, як вберегти своїх 14-ти та 10-тирічну онучок від глуму «визволителів».

 «Ми їм ковбаси, а вони залазять у хату, насилують дітей і стріляють у ноги, – ридає жінка. – …Шо мені робити? Вони ходять по селу, питають, де молоді дівчата та пропонують за них солярку»

Родич радить: «Если есть возможность – выезжайте куда-то. В тыл подальше, куда-то в город».

11:24

Телеведучий і мандрівник Дмитро Комаров показав руйнування, яких завдав російський агресор у Чернігівській області:

11:22

Внаслідок вчорашнього артилерійського обстрілу Балаклії загинули троє осіб. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Протягом доби ворог наніс там 48 ударів.

11:14

У Кремінній є загиблі від обстрілу російських агресорів. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:11

російські військові розбомбили залізничний вокзал у Миколаєві, тож тепер він не працює. Про це повідомив мер міста Олександр Сенкевич.

10:59

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що прямі військові втрати росії за 42 доби повномасштабного вторгнення в Україну становлять 12,19 мільярда доларів.

10:42

Окупанти насильно вивозять персонал та пацієнтів міської лікарні з Маріуполя на територію рф і так званої днр. Про це пише Українська правда.

За словами міського голови Вадима Бойченка, російські військові насильно вивезли щонайменше 40 тисяч жителів Маріуполя.

10:39

Упродовж минулої доби піротехніки на Київщині виявили та знешкодили 1022 вибухонебезпечні предмети, – повідомляє ДСНС.

10:36

Над Запоріжжям українські військові знищили три крилаті ракети. Про це повідомив в.о. міського голови Анатолій Куртєв.

10:27

У Гостомелі ввели тижневу комендантську годину, що діятиме з 06:00 7 квітня до 06:00 14 квітня.

Це потрібно для того, щоб спеціалісти могли деблокувати об'єкти інфраструктури.

10:20

Мер Каховки Віталій Немерець покинув тимчасово окуповане місто та перебуває на підконтрольній Україні території.

«Вважаю, що від мертвого мера чи мера десь у підвалі користі громаді нема», – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

10:16

Орієнтовні бойові втрати противника за даними Генштабу ЗСУ:

  • особового складу – приблизно 18 900 осіб,
  • танків ‒ 698 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1891 од,
  • артилерійських систем – 332 од,
  • РСЗВ – 108 од,
  • засоби ППО – 55 од,
  • літаків – 150 од,
  • гелікоптерів – 135 од,
  • автомобільної техніки – 1 358 од,
  • кораблі /катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 111.
  • Спеціальна техніка – 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:16

На сьогодні погоджено десять гуманітарних коридорів:

  • З Маріуполя до Запоріжжя
  • З Бердянська до Запоріжжя.
  • З міста Токмак до Запоріжжя.
  • З Енергодару до Запоріжжя.
  • З Мелітополя до Запоріжжя.
  • З Сєвєродонецька до Бахмута.
  • З Лисичанська до Бахмута.
  • З Попасної до Бахмута.
  • З Рубіжного до Бахмута.
  • З селища Гірське до Бахмута.

Евакуація з міст Луганської області буде проводитись за умови дотримання режиму припинення вогню з боку окупаційних військ.

08:34

Окупанти обстрілюють Золоте і гірське на Луганщині. Також рашисти обстріляли лікарню в Сєвєродонецьку та будинки в Лисичанську. Про це повідомляє голова ОВА Сергій Гайдай.

07:36

Пентагон заявив, що росія повністю вивела свої війська із Київської та Чернігівської областей.

«За нашими оцінками, всі російські поїхали», — сказав у коментарі The Washington Post високопоставлений представник Міністерства оборони США.

Імовірно, далі усі свої сили рф зосередить на Донбасі.

06:56

Оперативна інформація станом на 06.00 07.04.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сорок третя доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Основні зусилля окупанти зосереджують на підготовці до наступальної операції на сході України, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог продовжує активні дії на Слобожанському, Донецькому, Південнобузькому та Таврійському напрямках.

На Слобожанському напрямку противник і надалі блокує місто Харків та здійснює артилерійські обстріли.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує артилерійські обстріли населеного пункту Попасна. Мета - завдання  вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України та відновлення наступу на Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівку. Також окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону підрозділів наших військ в районі населеного пункту Новотошківське.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснює оборону раніше зайнятих рубежів, вживає заходів з відновлення боєздатності своїх підрозділів. Продовжує проводити жорсткі фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області.

Частина виведених російських підрозділів розміщується у наметових містечках на території низки областей російської федерації, що межують з Україною. Військовослужбовці відмовляються брати участь у подальших бойових діях на території України. Морально-психологічний стан зазначеного особового складу низький та має тенденцію до погіршення.

Командування збройних сил російської федерації продовжує пошуки можливостей розв’язання проблемного питання поповнення людськими ресурсами своїх підрозділів. Російські військові комісаріати активізували роботу з військовозобов’язаними, які були звільнені з військової служби після 2012 року та мають військово-облікові спеціальності водія, механіка-водія, розвідника, а також молодших командирів. Офіційною причиною виклику до військкоматів є проведення зборів з підготовки за зазначеними військовими спеціальностями терміном на 3 місяці. Також, на території так званої придністровсько-молдавської республіки проводиться відповідна агітаційна робота з населенням, що має російське громадянство.

Окупанти продовжують проводити насильницькі дії стосовно цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Здійснюють примусове вивезення населення міста Маріуполя в тимчасово окуповані райони Донецької області.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено три повітряні цілі: крилату ракету, БПЛА та бойовий літак. Авіація Повітряних Сил продовжувала нанесення ракетно-бомбових ударів по військах окупантів.

05:46

Частина російських гелікоптерів перебазувалася з Білорусі на аеродром Сеща у Брянській області росії — розслідування «Схем».

05:22

У Сумській області українські військові збили ракету, яка летіла на Полтаву.

04:07

В Енергодарі російські військові почали створювати фейкові органи міської влади: обрали головою «адміністрації» депутата міськради Шевчика, а той своїм наказом нібито «звільнив» міського голову Орлова та всіх законних представників виконавчої влади, повідомляють в Енергоатомі. Про це пише Суспільне.

04:05

У Сумах затримали чоловіка, який збирав дані та передавав їх російським військовим.

Про це пише УП.

«…у Сумах за підривну діяльність затримали 60-річного чоловіка. Він збирав дані для передачі військовим РФ. Чоловіка тримають під вартою».

03:43

У Конотопі на Сумщині людям спишуть борги за березень — це стосується водопостачання та утримання прибудинкових територій, питання оплати за опалення — розглядають. Хто вже заплатив — тому зроблять перерахунок.

01:21

У Херсоні чутно вибухи, повідомляє Суспільне.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024