стрічка

Правда про те, що кацапами в середньовіччі називали катів, живодерів, різників

06 Квітня 2022, 12:07
Правда про те, що кацапами в середньовіччі називали катів, живодерів, різників 83038
Правда про те, що кацапами в середньовіччі називали катів, живодерів, різників
Соціальними мережами поширюють публікації, що слово «кацап», яким називають росіян, означає «м’ясник», «живодер» та має тюркське походження. Тобто, таке прізвисько до представників московського народу прикріпилося історично й характеризує їхню суть. 
 
Ми проаналізували походження та значення цього слова й готові розповісти, наскільки опубліковане відповідає дійсності.
 
ПРАВДА
 
Автори дописів зазначають, за версією академіка Дмитра Яворницького, слово «кацап» має тюркське походження та перекладається як «м'ясник».
 
«До тюркських мов це слово потрапило з арабської, де qaşşăb означає «живодер», або «м'ясник», «той, що забиває худобу». Дослідники відмічають також такі словосполучення в тюркських мовах: «адам кассаби» означає «люта людина», «деспот», вираз «кассап одлу» — «шельма»; «кассапчи» — караїмською означає «кат»; «хассап» мовою кримських татар означає «м'ясник», «гицель» і т. д. 
«Треба знати, що слово «кацап» вже віддавна знане в мовах багатьох східних турецьких племен і значить «різник», «лютий чоловік», «кат», «деспот», «злодій». Таке ж тлумачення слова «кацап» подає й «Українська мала енциклопедія» Є. Онацького: як похідне від татарського «різник», «різун». Ну, а як про нього пише Тарас Шевченко ви і без мене знаєте. Не буде пощади», – йдеться у дописі.
 
Авторка іншого допису зауважує, що це прізвисько причепилося до московського народу від часу загарбання військами московського царя Івана IV столиці поволзьких татар – Казані.
 
Кандидатка філологічних наук Вікторія Назарук підтверджує, що зневажливе слово «кацап/кацапи» використовують зараз переважно українці, називаючи росіян. Найчастіше, аналізуючи етимологію слова, звертаються до версії, яку запропонував академік Дмитро Яворницький.
 
«Свого часу у науковому історико-філологічому журналі «Київська старовина» була опублікована стаття вченого «Про походження слова «кацап». У ній заслуговує на увагу цитата: «Працюючи в архіві Міністерства юстиції в Москві, я знайшов декілька українських документів середини XVIII ст., у яких слово «кацап» писалося не з літерою «ц», а – «с», тобто не «кацап», а «касап». 
Аналізуючи згодом мову племен Середньої Азії, я дізнався, що сарти (тобто узбеки) мають слово «касаб», «касап», що буквально означає «м’ясник» або «гицель» (живодер). Звідси я й роблю висновок, що нинішнє слово «кацап» зовсім не російського, а східного, найімовірніше, татарського походження, як і слова: гроші (по-татарськи «тенька»), хомут (хамут), скриня (сандук)) та інші, які, однак, вважаються у нас чисто московськими. 
Очевидно, спочатку прізвиськом «касап» називали московити татар як «гвалтівників», «гнобителів», «гицелів». Від москалів слово «кацап» могло бути запозичене українцями у XVII ст. після гетьмана Богдана Хмельницького», – каже Вікторія Назарук.
 
Експертка додає, що в багатьох східних турецьких племен це слово значить «різник», «лютий чоловік», «кат», «деспот», «злодій», «гвалтівник».

Цікаво, що це слово фіксує також «Етимологічний словник» російської мови Макса Фасмера. Акцент зроблений на номінації зовнішнього вигляду росіян, як тих, хто носить цапину бороду.
 
ВИСНОВОК
 
Слово «кацап», дійсно має тюркське походження, так називали м’ясників та живодерів. Це – ПРАВДА.
 

 

Матеріал підготовлено в рамках ініціативи «Мережа регіональних проєктів з протидії дезінформації» за підтримки National Endowment for Democracy (NED) при менторстві ресурсу «БезБрехні»

 
Коментар