стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 6 квітня

06 Квітня 2022, 23:04
Реакція світу на війну росії проти України ОНОВЛЮЄТЬСЯ 6455
Реакція світу на війну росії проти України

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:04

Уряд найбільшої канадської провінції Онтаріо оголосив про створення нової стипендії для студентів-українців, які постраждали від війни. 
 
Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у відповідній заяві
 

«Провінція започатковує «Онтарійсько-українську стипендію солідарності» з бюджетом 1,9 млн доларів для підтримки студентів коледжів та університетів Онтаріо, які отримують державне фінансування. Стипендію призначатимуть студентам на основі їх успішності та фінансових потреб, починаючи з вересня 2022 року», – стверджується у повідомленні.

Онтаріо також оголосило про низку інших кроків, покликаних допомогти українцям, які тікають від війни. Зокрема, на всіх новоприбулих українців, які отримають спеціальну гуманітарну візу, негайно поширюватиметься дія медичної страховки.

Також вони зможуть отримати безкоштовну психологічну допомогу, направити дітей до державних шкіл Онтаріо та претендувати на короткострокове безкоштовне проживання. Окрім цього, українцям допоможуть із пошуком роботи.

23:00

Посли країн Євросоюзу на зустрічі в середу не змогли ухвалити рішення про п'ятий пакет санкцій проти Росії, запропонований Єврокомісією у вівторок.

Про це повідомляє Ceske Noviny із посиланням на дипломатичні джерела, пише Європейська правда.

Деякі країни закликали уточнити деталі пропонованого ембарго на імпорт російського вугілля та заборони швартування російських суден у портах ЄС. За словами дипломатів, Комісія має вказати, зокрема, чи має заборона поширюватися на існуючі контракти на вугілля чи тільки нові контракти.

 

Співрозмовник сказав, що деякі країни на чолі з Німеччиною хотіли чіткіше визначити умови, за яких ЄС має назавжди відрізати себе від постачання російського вугілля. Зустріч послів продовжиться у четвер.

Єврокомісія раніше запропонувала тримісячний термін для виходу з чинних контрактів, проте дипломати доручили їй додати до нової пропозиції додаткові деталі, які вони мають обговорити у четвер.

За словами дипломатів, сьогодні особливо приморські країни також порушили питання щодо заборони швартування російських кораблів у портах ЄС. Також точилася дискусія про заборону російським компаніям брати участь у держзакупівлях у ЄС. 

22:57

Прем'єр-міністр Словенії Янез Янша у своєму Twitter-акаунті опублікував мем про появу символу «Z», який російська армія використовує під час вторгнення в Україну.

Про це пише Європейська правда.

«Зачаття і народження символу Z», – написав Янша, додавши мем.

21:20

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив про 10 нових ударів по російській економіці, фінансовій системі, торгівлі та залишках російського впливу за кордоном, які були нанесені лише за ці три доби:

  • США, Велика Британія, ЄС і G7 повністю заборонили всі нові інвестиції в росію
  • США, ЄС і G7 запровадили нові санкції проти найбільших банків РФ: Альфа-Банку та Сбєрбанку. Загалом США заблокували вже ⅔ російського банківського сектору;
  • Під санкції потрапили доньки Путіна, донька та дружина Лаврова, Мішустін, Дмітрій Медведев;
  • Велика Британія заморозила активи Московського кредитного банку, запровадила санкції проти олігархів Ротенберга та Міхельсона;
  • 18 країн (ЄС, Польща, Румунія, Словенія, Греція, Португалія, Естонія, Латвія, Чехія, Нідерланди, Бельгія, Ірландія, Македонія, Люксембург, Італія, Німеччина, Франція, Швеція, Данія) разом вигнали 318 (!) російських «дипломатів;
  • Нідерланди заарештували 14 яхт, які належать громадянам РФ;
  • Данія заморозила активи громадян РФ на суму 11,8 млн доларів;
  •  Казначейство США призупинило можливість РФ обслуговувати борг із заблокованих рахунків в американських банках. Сьогодні росія вже вперше не змогла провести платіж у валюті та вийшла на фінішну пряму до дефолту;
  • США застосують повне блокування до низки найбільших державних підприємств РФ;
  • Проєкт п’ятого санкційного пакету ЄС вдалося зробити набагато сильнішим, ніж він планувався: заборона на імпорт російського вугілля на суму 4 млрд євро на рік; повна заборона транзакцій для 4 російських банків, включаючи ВТБ (23% банківського сектору); заборона російським суднам доступу до портів ЄС; заборона російських та білоруських автомобільних перевізників, яка різко обмежить можливості російської промисловості отримати ключові товари; цільові заборони на експорт товарів на суму 10 млрд євро у чутливих сферах (квантові комп’ютери та передові напівпровідники, окремі позиції  машинобудування і транспортного обладнання).

20:58

У Вільнюсі пройшла антивоєнна акція протесту біля посольства Німеччини, – повідомляє УП.

Фото: Андрій Василенко
Фото: Андрій Василенко

20:39

Легендарний гурт Metallica пожертвував $500 000 на допомогу українським біженцям, повідомляє Бабель.

Неприбутковий фонд All Within My Hands, створений легендами металу, оголосив, що робить пожертву на World Central Kitchen, яка забезпечує харчуванням тих, хто виїхав з України через війну росії.

19:40

Британія слідом за США оголосила санкції проти «Сбєрбанку», восьми олігархів, заборонила інвестиції в росію, а також відмовилась від російського вугілля й нафти до кінця 2022 року, інформує УП.

19:30

Президент Володимир Зеленський каже, що радники лідерів 7 країн готові обговорювати зміст міжнародної угоди щодо гарантій безпеки для України.

Про це йшлося у інтерв’ю Зеленського для турецького телеканалу Habertürk, передає УП.

«Скажу вам чесно, на сьогодні зустрічі України з колом тих країн, яких ми бачимо серед гарантерів безпеки для нашої держави, або є країни, які самі хочуть підтримувати – поки що такої об’єднаної зустрічі не було. Але ця зустріч точно буде, бо її підтвердили представники держав-гарантерів.

Точно має бути Сполучені Штати, Велика Британія, Туреччина, Польща, Німеччина, Франція, Ізраїль – це ще не всі гарантери, але я назвав ті країни, які вже готові приїжджати й обговорювати список гарантій безпеки.

Перший крок – це зустріч з представниками цих країн. Потім об’єднане розуміння гарантій безпеки, а потім вже спілкування з російською стороною».

 Президент пояснив, що спершу повинна відбутися зустріч спеціальних радників глав держав цих країн, на яких погодять спільне бачення гарантій безпеки для України.

Зеленський сказав, що наразі в лідерів кожної із перелічених країн є своє бачення гарантій, а також різна міра готовності щодо фізичного втручання в разі можливого конфлікту чи війни проти України.

18:59

США передали Закарпатській області 18 модульних будинків для вимушено переміщених осіб, інформує УП.

18:58

Норвегія висилає трьох російських дипломатів.

«Це наслідок жахливих відкриттів про злочини російських військових проти цивільного населення, зокрема у містечку Буча», — повідомила глава МЗС Аннікен Хуітфельт, передає УП.

18:38

Сполучені Штати не будуть брати участь у зустрічах G20, на яких буде присутня росія — про це заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, передає УП.

17:34

США запровадили санкції проти «Сбєрбанку» та «Альфа-банку», а також ввели заборону на нові інвестиції в економіку росії.

Крім того, Білий дім оголосив про санкції проти двох доньок путіна, дружини та доньки лаврова, а також мішустіна та мєдвєдєва, повідомляє УП.

17:24

Китайські держкомпанії уникають нових нафтових контрактів із рф, навіть попри знижки.

Китайські державні фірми не хочуть, щоб їхні дії розглядали як відкриту підтримку москви та розцінювали безпосередньо як дії уряду КНР, передає УП.

16:46

Генасамблея ООН у четвер, 7 квітня, проголосує за відсторонення росії від участі у Раді ООН з прав людини, інформує Бабель.

16:41

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що путін нібито погодився на його пропозицію про зустріч з лідерами України, Франції та Німеччини в Будапешті задля припинення вогню, але «він має свої умови», передає УП.

16:07

Окупанти визнали провал на інформаційному фронті та посилюють цензуру в армії.

Російське командування скаржиться на посилення інформаційного впливу на російських військових з боку ЗСУ та українських спецслужб (інформаційна війна, агітація, пропаганда). Про це йдеться у «Виписці з наказу заступника командувача західного воєнного округу з воєнно-політичної роботи», яку командування окупантів розіслало у військові частини, інформує розвідка України.

В документі стверджується, що «командири всіх ступенів зіштовхнулись з протидією особового складу», який висловлює невдоволення війною в Україні. На думку російського командування провина за зниження мотивації та панічні настрої військових лягає на мережу Інтернет та популярні месенджери.

Автори документу нарікають на те, що основними способами впливу на російських військових обрані: «вплив на історичну пам’ять (викривлення історичних фактів історії росії), маніпулювання думками за рахунок агентів впливу». А також розповсюдження неправдивої на думку окупантів інформації про події та обстановку в зоні бойових дій.

В якості засобу протидії віддано наказ провести заходи по «засобам обмеження виходу особового складу в телекомунікаціно-інформаційну мережу Інтернет з персональних мобільних пристроїв з розширеними мультимедійними можливостями».

На думку окупантів саме використання сучасних технологій призводить до збільшення кількості крадіжок документів, що мають обмежувальну відмітку «Для службового користування». А отже, боротися з цим явищем можливо тільки підвищивши рівень контролю за доступом до інформації та спілкуванням в месенджерах.

Згідно з вказівками командування російськими військовим або заборонять зовсім, або піддаватимуть жорсткій цензурі всі повідомлення та будь-яку інформацію, розміщену в «телекомунікаціно-інформаційній мережі Інтернет».

Сам факт появи подібного документу засвідчує ефективність українських інформаційних військ у протидії агітації окупантів.

16:00

Папі Римському передали прапор України з Бучі.

На загальній аудієнції очільник католицької церкви закликав припинити вбивства цивільних в Україні. Понтифік запросив на сцену кількох дітей-біженців із України, розгорнув український прапор і поцілував його, передає Радіо Свобода.

15:57

Озеро перед російським посольством у Вільнюсі забарвили червоним кольором, що символізує кров вбитих окупантами українців, передає УП.

15:41

Рада Євросоюзу схвалила термінову виплату 3,5 мільярдів євро країнам ЄС, які приймають біженців з України, передає УП.

15:37

Німеччина обговорює з Україною гарантії безпеки, але цей процес конфіденційний і поки домовленостей не досягли — Шольц.

За словами канцлера, пропозиція України про довгостроковий нейтралітет є «великою поступкою» росії, однак переговори не повинні закінчитися «продиктованим миром», передає УП.

14:27

Палата депутатів парламенту Чехії одноголосно визнала Голодомор в Україні в 1932-33 роках актом геноциду проти українського народу, повідомляє УП.

13:54

Прем'єр-міністр Ірландії Майкл Мартін заявив, що його країна підтримала заявку України на членство у ЄС та продовжуватиме це робити.

13:43

Папа Римський Франциск на своїй щотижневій аудієнції у Ватикані підняв прапор України, надісланий з Бучі.

13:00

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій проти росії, запропонований Єврокомісією напередодні, не буде останнім.

12:40

Литовська Viciunu grupe, яка виробляє продукти під маркою Vici, піде з росії протягом трьох-чотирьох місяців.

11:06

ЄС в якийсь момент доведеться ввести санкції проти імпорту російської нафти і навіть газу, щоб рф припинила своє вторгнення в Україну, – глава Євроради Шарль Мішель.

10:46

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України, заявляючи про образливі українські заяви стосовно позиції Будапешта щодо війни.

10:26

Виявлені факти убивств мирних мешканців солдатами РФ у Київській області спричинили в європейських країнах нову хвилю висилки дипломатів Росії. Лише 5 квітня такі заяви зробили Словенія, Іспанія, Естонія, Італія, Данія, Швеція. Окрім цього, від початку вторгнення до України про аналогічні рішення заявили низка інших країн.

8:54

У Білорусі заблокували сайт міжнародної правозахисної організації  Human Rights Watch.

08:00

Латвія заморозила нерухомість росіян на понад 100 мільйонів євро. Про це заявив міністр юстиції Латвії Яніс Борданс, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на портал Delfi.

Міністр зазначив, що заморожений автопарк також оцінюється у кілька мільйонів євро.

07:51

Канада розширила санкційний список через вторгнення РФ в Україну на дев'ять осіб. Про це повідомляє «Європейська правда».

До списку потрапили олігархи Владімір Потанін, Віктор Вексельберг, Кіріл Шамалов, Дмітрій та Галина Пумпянські, Вадим Мошкович, Леонід Міхельсон та Александр Винокуров.

 

Санкції запроваджено також проти заступника начальника Генштабу ЗС Росії Ігоря Костюкова.

06:40

США нададуть Україні додаткову  військову допомогу на 100 млн доларів. Про це заявив держсекретар Ентоні Блінкен, якого цитує Reuters. Як повідомляють, допомога включає протитанкові системи.

06:05

Американська компанія, розробник та виробник електронних пристроїв та комп'ютерних компонентів Intel припинила всі ділові операції у Росії. Про це відомо зі заяви компанії, – пише УП.

02:15

У результаті впровадження санкцій Заходу проти росії заморожені 350 мільярдів доларів російських золото-валютних резервів, що становить близько 60% їхнього обсягу. Про це повідомила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс під час візиту до Варшави, цитуючи The Guardian, передає «Суспільне».

Повідомляють, що станом на 25 березня у рф було 604 мільярди доларів у закордонних резервах, що на 38,8 мільярда менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення в Україну. Трасс наголосила, що Заходу терміново потрібно йти далі, щоб завдати ще більшої шкоди російській економіці.

1:56

Польща наполягає на розширенні енергетичних санкцій проти рф. Поширення заборони на імпорт лише російського вугілля у Польщі вважають половинчастими заходами. Повідомляє Європейська правда із посиланням на Onet.pl, таку заяву зробив  заступник глави Міністерства закордонних справ Марцин Пшидач.

1:50

США хочуть поставити рф перед вибором між виснаженням резервів і дефолтом. Повідомила речниця Білого дому Джен Псакі, яку цитує The Guardian.

«росія не має необмежених ресурсів, особливо зараз, враховуючи введені нами руйнівні санкції. Вони будуть змушені вибирати між виснаженням цінних доларових резервів, що залишилися, отриманням нових доходів або дефолтом. Найбільша частина нашої мети тут полягає в тому, щоб виснажити ресурси, які путін має для продовження своєї війни проти України… У довгостроковій перспективі йому буде важче вести війну», – сказала речниця.

1:41

Молдова отримає на допомогу українським біженцям близько 700 мільйонів євро. Повідомляє Європейська правда із посиланням на NewsMaker.

Таке рішення прийняли на конференції донорів, що пройшла 5 квітня у Берліні. У цьому заході взяли участь близько трьох десятків країн.

1:38

США запровадили санкції проти найбільшого російського ринку в даркнеті Hydrа та криптовалютної біржі Garantex — усі активи цих формувань у власності громадян Сполучених Штатів буде заморожено. Пише Європейська правда.

1:16

США заборонять росії користуватися замороженими валютними рахунками в американських банках для погашення суверенного боргу, як це було можливо раніше, заявили в Білому домі. Пише Суспільне.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024