стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 6 квітня

06 Квітня 2022, 23:07
Спалені авто на виїзді з Бучі ОНОВЛЮЄТЬСЯ 36691
Спалені авто на виїзді з Бучі

Триває 42 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:07

З небезпечних населених пунктів України 6 квітня евакуювали 4 892 людини. Про це повідомила Ірина Верещук.
 
 З Маріуполя та Бердянська на власному транспорті та автобусах до Запоріжжя доїхали 3 686 людей. З них 1 171 людина – з Маріуполя та 2 515 людей з міст Пологи, Василівка, Бердянськ, Мелітополь та Гуляйполе. 
 
Із Запоріжжя сьогодні виїхала колона з 11 автобусів для евакуації мешканців Мелітополя та Токмака. Автобуси зараз знаходяться в місті Василівка і продовжать рух завтра зранку. Також завтра із Запоріжжя вирушать автобуси для евакуації людей з міста Бердянськ. 
 
По Луганській області: з міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та селища Гірське евакуювали 1206 людей.
 

22:52

Лозову на Харківщині обстріляли ракетами, – міський голова.

22:12

Внаслідок артобстрілу росіянами окупованого міста Балаклія на Харківщині у середу загинуло троє людей, – УП.

21:08

Кількість жертв внаслідок обстрілу місця роздачі гуманітарної допомоги у Вугледарі зросла до 4 осіб. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Під обстріли окупантів потрапила Очеретинська громада – відомо про 1 загиблу людину, пошкоджено щонайменше 6 житлових будинків, дитячий садок і нежитлове приміщення. У Мар’їнській громаді внаслідок обстрілу поранено 4 цивільних, пошкоджено 2 будинки.

Крім того, окупанти відкрили вогонь в напрямку Гродівки і Новогродівки.

20:36

Тільки за попередніми оцінками в Маріуполі за місяць блокади загинуло 5 тисяч людей, з яких приблизно 210 – діти.

Про це повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

російські терористичні війська скинули декілька надпотужних бомб на дитячу лікарню, знищили один з корпусів міської лікарні №1. Заживо згоріло майже 50 людей. Розбомбили Драматичний театр, де на той час від обстрілів ховалося понад 900 людей. Це лише декілька прикладів цілеспрямованого знищення мирного населення Маріуполя.

19:54

До Чернігова можна повертатися лише тим, хто задіяний у відновленні критичної інфраструктури міста — керівник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, повідомляє УП.

19:19

У Генштабі ЗСУ оприлюднили зведення станом на 18:00:

Оперативна інформація станом на 18:00 щодо російського вторгнення:

Триває сорок друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує підготовку до наступальної операції на сході України з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей. Російські окупанти здійснюють перегрупування військ та ведення розвідки, намагаються покращити тактичне положення окремих підрозділів в Південнобузькому операційному районі та закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій з метою прориву оборони угруповання Об’єднаних сил на Донецькому напрямку. Також намагається взяти під повний контроль місто Маріуполь.

Завершується перегрупування військ та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу, що виведені до районів Брянської та Курської областей.

Триває підготовка та переміщення підрозділів окупаційних військ збройних сил російської федерації на територію України. Ворогом сплановано переміщення підрозділів 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу з території республіки білорусь до Бєлгородської області. Також фіксується переміщення до цієї області окремих підрозділів Центрального військового округу.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в положенні та стані угруповання військ противника не виявлено.

Підрозділи Східного військового округу, що виведені на територію Гомельської області, завершують перегрупування. Відзначається переміщення підрозділів противника до залізничних станцій для завантаження і подальшої передислокації.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків. Здебільшого в нічний час, російські окупанти здійснюють обстріли міста з використанням реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів. В районі міста Ізюм активних дій противник не проводив.

Силами окремих підрозділів 20-ї загальновійськової та 1-ї танкової армій Західного воєнного округу здійснює перегрупування.

Для підвищення оперативності перекидання військових вантажів ворог розпочав використання залізничного сполучення.

Зафіксовано прибуття залізничних ешелонів з озброєнням та військовою технікою зі станції Валуйки (російська федерація) на залізничну станцію Куп’янськ (Україна).

На Донецькому та Луганському напрямках основні зусилля ворог зосереджує на бойових діях в районах населених пунктів Попасна і Рубіжне та встановленні контролю над містом Маріуполь. Намагається покращити тактичне положення.

Продовжує вогневий вплив на більшості напрямків.

Противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кремінна, Піски, Очеретино, Розівка, Новобахмутівка, Новосілка Друга, Мар’їнка та Красногорівка.

В районах Попасної, Степного, Новотошківського, Рубіжного, Сєверодонецька і Солодкого ворог проводив штурмові дії, але успіху не мав.

Продовжується штурм міста Маріуполь, при цьому противник активно застосовує авіацію.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли населених пунктів Щербаки, Комишуваха, Новоданилівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Лук’янівське, Преображенка та Гуляй Поле.

В результаті наступальних дій підрозділів ЗС України ворог втратив контроль над населеним пунктом Осокорівка.

Сили оборони продовжують утримувати визначені рубежі, нищити ворога та звільняти від загарбника українські землі.

18:35

Воїни 81 Окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ знищили підрозділ РЕБ (радіоелектронної боротьби) російських збройних сил.

Охорону підрозділу РЕБ здійснювали військовослужбовці однієї з бригад спеціального призначення Головного управління генерального штабу ЗС рф, – повідомляє Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

18:28

За добу бійці полку «Азов» у Маріуполі пошкодили 2 танки, знищили склад боєприпасів ворога та багато ворожої піхоти, інформує заступник командира полку Святослав Паламар.

«Окупаційні війська продовжують скоювати військові злочини, зокрема використовуючи фосфорні бомби, скидаючи їх на місто», — сказав він у відеозверненні.

17:58

У Мінреінтеграції уточнили УП, що Харківську область згадали помилково.

Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук та військові адміністрації закликали мешканців Харківської, Донецької та Луганської областей евакуюватися, доки є така можливість.

17:53

Волонтери приїхали рятувати собак, які дивом вижили після 30 днів голоду у притулку для тварин у Бородянці. Більшість тваринок, які перебували у цьому притулку, загинули за час окупації міста російськими військовими, інформує УП.

17:49

Російські окупанти цієї ночі завдали по Харкову близько 27 ударів із різних видів зброї, наносячи хаотичні удари по цивільній інфраструктурі — повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Він також додав, що наразі в області тривають бої в напрямку Ізюма, передає ТСН.

17:49

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що Київ продовжує жити в умовах воєнного стану. Але столиця працює, жвавішає приватний бізнес. Відкриваються все більше кав‘ярень, крамниць, СТО, інших приватних підприємств. «Працюють усі системи життєзабезпечення міста, підприємства критичної інфраструктури. Комунальні служби столиці розпочали весняне прибирання і благоустрій міста. Впорядковують парки, зелені зони, висаджують дерева та квіти. Прибирають вулиці», — розповів Кличко, інформує Бабель.

17:41

Для геноциду українського народу окупаційні підрозділи застосовували всю наявну у них зброю.

Про це повідомляє розвідка України.

Поблизу населеного пункту Димер, на Київщині спецпризначенці ГУР МО України знищили колону росгвардії. Залишені окупантами в розбитих машинах документи є черговим свідченням намірів російських нелюдів вбивати народ України на вже окупованих ними територіях.

Військовослужбовці росгвардії 748 окремого батальйону оперативного призначення (в/ч 6912, м. Хабаровськ), для «демілітаризації» та «денацифікації» мирних містечок на Київщині везли з собою автоматичну зброю та важкі кулемети. «братній» російський народ мабуть збирався повторити «подвиги» гітлерівців в Бабиному Ярі.

Здобуті документи стануть черговими доказами воєнних злочинів росії в міжнародних судах, а трофейну зброю українські розвідники вже передали у підрозділи на сході та півдні України.

17:37

Бородянка – ще один куточок Київщини, який нелюди прославили на увесь світ своїми звірствами. Сьогодні саме у Бородянці рятувальники почали розбирати завали на вулиці Центральній. 

«Дивлячись на масштаби руйнувань, ми можемо лише здогадуватись про те, скільки страшних знахідок чекає на нас», – повідомляють у пресслужбі ДСНС.

17:13

Кожен п'ятий вбитий в Україні окупант має офіцерське звання — розслідування російської служби ВВС.

Журналісти дослідили досьє 1083 загиблих російських окупантів. 217 із них мали офіцерські звання: від молодшого лейтенанта до генерал-майора, передає УП.

17:10

Протягом останніх днів на Київщині військовослужбовці Національної гвардії України проводять заходи по виявленню, розмінуванню та знешкодженню вибухонебезпечних боєприпасів, які залишилися після перебування російських загарбників.

Працюють підрозділи розвідки та інженерно-саперні. Вони очищають територію поблизу будинків, доріг, лісових насаджень. Військові знаходять чимало боєприпасів, замінувань, розтяжок, інформує МВС.

17:01

За добу бійці полку «Азов» пошкодили 2 танки, знищили склад боєприпасів ворога та багато ворожої піхоти.

Окупаційні війська продовжують скоювати військові злочини, зокрема використовуючи фосфорні бомби, скидаючи їх на місто, повідомляє АЗОВ - Маріуполь.

Та боротьба за український Маріуполь триває. З вірою в щасливе майбутнє України та перемогу над злом — за період повномасштабної війни укладено п'ять шлюбів з бійцями полку "Азов", які сьогодні боронять фортецю Приазов'я.

16:25

5:47

Показали аерозйомку села Мощун. Тут відбувалася одна з переломних битв за Київ.

15:39

Верещук закликала евакуюватися мешканців трьох областей, поки це ще можливо.

Віцепрем'єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала евакуюватися мешканців Луганської, Донецької та частини Харківської області, інформує ТСН.

«Це потрібно зараз, бо потім люди опиняються під вогнем і загрозою загибелі. Вони нічого не вдіяти проти цього і ми не зможемо допомогти», – сказала Верещук.

15:17

Росіяни обстріляли Сєвєродонецьк. Горять 10 багатоповерхівок.

Окупанти обстріляли старі райони Сєвєродонецька, про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Полум’я охопило 10 багатоповерхівок, торговельний центр та гаражі. Рятувальники гасять полум’я і розбирають завали. Кількість жертв наразі з‘ясовують.

Також від обстрілів постраждав цех одного із заводів в Лисичанську та житловий будинок в Рубіжному.

15:16

Україна вже має поіменний список російських військових, які причетні до звірств у Київській області, повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Під час розвідки біля одного з населених пунктів колишнього Бородянського району українські військові виявили штаб однієї з батальйонно-тактичних груп (БТГ) росіян. Серед знайденої документації — книга штатно-посадового обліку, поіменний список особового складу, бойовий та чисельний розрахунок, а також таблиця позивних, повідомляє Бабель.

14:42

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв виїхав із міста через погрози та «пропозиції» до співпраці з боку російських військових, інформує Уп.

14:19

Оперативна інформація Держспецзвʼязку про роботу мобільного звʼязку, інтернету та цифрового телебачення в Україні станом на 6 квітня 2022 року.

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Державній службі спеціального звʼязку та захисту інформації України у повному обсязі забезпечує управління мережами в умовах війни.

Значних змін у покритті мобільним зв’язком території України минулої доби не зафіксовано. Наразі мобільні оператори працюють над відновленням зв’язку в містах поблизу Києва, з яких наші військові погнали окупантів. За попередню добу частково вдалося відновити зв’язок у Бучі та Ворзелі.

За дорученням НЦУ оператори мобільного зв’язку забезпечили резервування каналів для здійснення дзвінків на номери 101 та 112 у Дніпропетровській області.

14:11

Російські генерали перетворили війну на власний піар, а нагороди роздають своїм родичам.

Про це свідчать нові розмови російських загарбників, які вдалося перехопити СБУ.

«Телевидение приезжало сюда. Генералы приехали, награды вручали. И пацаны генералам как начали мозги вынимать: «Мы сейчас оружие сложим. Идите вы нах*й… побудьте тут сутки, бл*», – розповідає окупант.

Він скаржиться, що рашисти дають нагороди за війну в Україні «по блату». Зокрема, у його підрозділі – це син начальника ППО, який насправді «сидить в тилу».

Ще один «нагороджений» на 2-ий день війни втік додому. Та це не завадило йому отримати «героя России», і тепер про нього пишуть усі росЗМІ.

«Я здесь 40 дней на передовой с пацанами, а он пид*р в России пиво пьет да в Instagram всякую ху*ню выкладывает…» – обурюється загарбник.

Але ж він не чув попередніх перехоплень СБУ, де інші окупанти вже усвідомили, що керівництво не переймається, виживуть вони чи ні.

14:06

Відновлення життєдіяльності міста Ірпінь продовжується.

Наразі Служба автомобільних доріг в Київській області наводить лад на дорогах міста, зокрема прибирає повалені дерева з вулиць та евакуює транспортні засоби по місту, що постраждали від дій російської армії, передає ВР України.

На дорозі Р-30 Під'їзд до м. Ірпінь облаштовується тимчасова переправа. Паралельно триває підготовка до будівництва нового мосту, яке розпочнеться вже найближчим часом.

14:04

У Києві за час повномасштабного російського вторгнення загинуло 89 мирних осіб, у тому числі 4 дитини, інформує КМДА.

Крім того, в столиці поранені 398 осіб, зокрема й 20 дітей. Від ворожих ударів окупанта пошкоджено 167 житлових будинків, 44 школи, 26 дитсадків та 1 дитячий будинок. Також пошкоджень зазнали 11 адмінбудівель.

14:02

Розрахунком протитанкового ракетного комплексу «Стугна-П» знищено чергову бойову одиницю російської бронетанкової техніки разом з її екіпажем, повідомляє Генштаб.

13:53

Російські окупанти за минулу добу обстріляли міста і села Луганської області з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації 81 раз – пошкоджена цивільна інфраструктура та житлові будинки.

13:44

Вбивці замітають сліди. В Маріуполі запрацювали російські мобільні крематорії.

Після широкого міжнародного розголосу геноциду в Бучі, вище керівництво рф наказало знищити будь-які свідоцтва злочинів своєї армії в Маріуполі. 

Саме тому росія не поспішає давати зелене світло місії Туреччини та іншим ініціативам з порятунку та повної евакуації Маріуполя. 

Очевидці повідомляють, що рашисти залучили до спеціальних бригад зачистки місцевих та терористів «днр». Вони збирають та спалюють тіла замордованих та вбитих в результаті російського вторгнення жителів Маріуполя.

12:11

Російські окупанти продовжують стягувати техніку і живу силу в Луганську область і за 3-4 дні спробують наступати, проте ЗСУ готові дати відсіч, – голова ОВА Сергій Гайдай.

11:10

СБУ здобула секретні карти та списки рашистів, підрозділи яких було знищено на Донеччині.

Карти зареєстровані 22 лютого та містять плани окупантів із захоплення всієї території Донецької області.

Як виявилось, путін відправив на війну в Україну курсантів Московського вищого військового командного училища. І оформили це як стажування. 

Не допоміг вижити путінським військам і посібник з тактичної підготовки та основ протидиверсійної боротьби, де їх навчали протистояти НАТО. 

Також серед здобутих документів СБУ виявила:

  • талони на відрядження без зазначення місця перебування та строку відрядження; 
  • списки зведеного мотострілецького батальйону, серед яких багато строковиків і курсантів; 
  • паспорти громадян рф, військові квитки тощо.

 

Виявлена документація буде долучена до матеріалів кримінальних проваджень, як докази злочинів рашистів та особисто путіна для міжнародних судів.

10:49

Колишній мер міста Рубіжне Сергій Хортів не просто перейшов на бік російських загарбників, а й передає окупантам інформацію про людей з проукраїнською позицією, але плани його вдалося трохи зламати.

10:32

6 квітня 2022 року погоджено 11 гуманітарних коридорів:

  • З Маріуполя до Запоріжжя на власному транспорті.
  • З Бердянська до Запоріжжя на власному транспорті та автобусами.
  • З міста Токмак до Запоріжжя на власному транспорті та автобусами. 
  • З міста Енергодар до Запоріжжя на власному транспорті.  
  • З міста Гуляйполе до Запоріжжя на власному транспорті. Також будуть відправлені автобуси з міста Запоріжжя з гуманітарною допомогою.  
  • З міста Мелітополь до Запоріжжя на власному транспорті. Також будуть відправлені автобуси з міста Запоріжжя з гуманітарною допомогою.  
  • З міста Сєвєродонецьк до міста Бахмут. 

Місце зборів: проспект Хіміків, 28.

  • З міста Лисичанськ до міста Бахмут.

Місце зборів: РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324.

  • З міста Попасна до міста Бахмут.

Місце зборів: вул. Первомайська, 42.

  • З селища Гірське до міста Бахмут.

Місце зборів: вул. Гагаріна, 13.

  • З міста Рубіжне до міста Бахмут.

10:24

Продовжується евакуація з Краматорська та Слов‘янська.

Сьогодні відправиться:

  • 12:00 - №45 Краматорськ - Ужгород;
  • 13:00 - №274 Краматорськ - Львів;
  • 15:30 - №138 Краматорськ - Хмельницький;
  • 16:00 - №276 Краматорськ - Львів;
  • 16:30 - №142 Слов’янськ - Львів;
  • 17:00 - №278 Краматорськ - Львів;
  • 17:45 - №92 Краматорськ - Одеса.

10:06

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.04 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько/ about 18600 осіб,
  • танків ‒ 684 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1861 од,
  • артилерійських систем – 332 од,
  • РСЗВ – 107 од,
  • засоби ППО – 55 од,
  • літаків – 150 од,
  • гелікоптерів – 135 од,
  • автомобільної техніки – 1324 од,
  • кораблі /катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 96.
  • Спеціальна техніка – 25.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

10:03

Що відомо про вчорашні вибухи на Львівщині станом на цю годину: офіційна інформація.

Наші сили протиповітряної оборони збили над Радеховом дві крилаті ракети ворога. Уламки впали на околиці міста, внаслідок чого сталися 3 вибухи на об’єкті цивільної інфраструктури, який не використовують.

На місці вибуху було займання, яке невідкладно усунули сили ДСНС.

Постраждалих нема. 

Ворог своєї цілі не досягнув.

На майбутнє: якщо ви бачите підозрілі літаючі об’єкти, не фотографуйте їх, не знімайте відео і не викладайте у соцмережі.

10:02

Високопоставлений представник американського військового командування генерал армії США Марк Міллі вважає, що вторгненню росії в Україну, ймовірно, не могли запобігти, окрім присутності американських військ, і що війна в Україні, ймовірно, затягнеться на довгі роки.

8:39

За добу з 5 по 6 квітня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС  продовжували виконувати службові обов’язки в умовах воєнного часу і  здійснили 28 оперативних виїздів, з яких: на ліквідацію пожеж 22 рази, 1 раз на розбирання завалів та 5 — на допомогу населенню та ліквідації наслідків ДТП.

Підрозділи ДСНС протягом доби здійснили 5 виїздів на гасіння пожеж спричинених ворожими обстрілами. Усі пожежі сталися близько 21:00 у Київському районі міста Харкова, після чергового ракетного обстрілу. Найбільша пожежа виникла у допоміжній будівлі одного з Харківських вишів. Площа пожежі склала близько 600 кв.м. На місці події працювало 4 одиниці пожежно-рятувальної техніки та 25 чоловік особового складу ДСНС. О 23:08 пожежу було ліквідовано.

 

Піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 15 боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів.

08:01

Унаслідок  обстрілів російською армією житлових кварталів Рубіжного, Лисичанська, Попасної, Сєвєродонецька, Тошківки що сталися 5 квітня, є постраждалі та загиблі.

Зокрема, у Рубіжному за останню добу п’ятеро постраждалих і одна загибла людина. Сімох вдалося живими дістати з-під завалів. У Луганській області зруйновані ще 11 будинків. Про це повідомив голова Луганської обласної державної (військової) адміністрації Сергій Гайдай у телеграмі.

07:50

З Дніпропетровищини надходять фото і відео, які свідчать про пожежу внаслідок влучання ворожої ракети. Про це у спільному ефірі телеканалів повідомив радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, – пише «Суспільне». Імовірно, російські війська влучили в нафтобазу.

За попередньою інформацією постраждалих немає.

07:40

Розпочалася сорок друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Генштаб ЗСУ оприлюднив оперативну інформацію станом на 06:00 6 квітня.

Російська федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої держави. Основні зусилля ворог зосереджує на підготовці до наступальної операції, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей

Продовжує зберігатися загроза застосування противником ракетного озброєння морського, повітряного та наземного базування. Окупанти завдають вогневого ураження по об’єктах оборонного комплексу, логістичної інфраструктури та житлових кварталах міст.

Одночасно ворог намагається покращити тактичне положення на Південнобузькому напрямку.

На Волинському напрямку ознак формування противником наступальних угруповань немає. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.

На Поліському напрямку окупанти активних дій не вели. Частина підрозділів ворога, які виведені із зазначеного напрямку перебувають на території республіки білорусь. Продовжують заходи відновлення, імовірно, для перегрупування та посилення інших угруповань. Не виключається залишення на території республіки білорусь підрозділів російських військ для сковування дій Сил оборони України та недопущення їх перекидання на інші напрямки. Іншою метою є надання допомоги республіці білорусь у прикритті частини білорусько-українського кордону.

На Сіверському напрямку триває відновлення окупаційних підрозділів ворога, що раніше були виведені до Брянської та Курської областей російської федерації. 

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків та завдавати артилерійських обстрілів по його окремих районах.

На Ізюмському напрямку окупанти не полишають намірів, щодо створення ударного угруповання та продовження наступу у напрямку населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

На Донецькому напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Продовжує ведення штурмових дій в районах населених пунктів Попасна, Степне, Новотошківське, Рубіжне, Сєверодонецьк та Солодке. Успіху не має.

Російські окупанти продовжують активно застосовувати заборонені міжнародним гуманітарним правом боєприпаси. Не полишають спроб штурму Маріуполя. Захисники міста понад сорок діб тримають героїчну оборону, стримуючи переважаючі сили підрозділів російських загарбників. 

На Таврійському напрямку, у районі населеного пункту Басань, зафіксовано переміщення окремих підрозділів зі складу 58-ї загальновійськової армії, імовірно, з метою перегрупування сил.

На Південнобузькому напрямку ворог вживає заходів з відновлення боєздатності та здійснює заходи з інженерного обладнання позицій. Продовжує терор цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області.

Ворог у результаті наступальних дій Збройних сил України втратив контроль над населеними пунктами Добрянка, Нововознесенське і Трудолюбівка. Тривають бої у районі населеного пункту Олександрівка

 

Повітряні сили ЗСУ за попередню добу  знищили 8 крилатих ракет. Авіація Повітряних Сил продовжувала підтримання дій наземних військ Сил оборони та завдавала повітряних ударів по військах окупантів.

02:35

За 35 днів окупації в Гостомелі зникли безвісти понад 400 людей. Як повідомив голова Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко у «Громадському радіо», зі свідчень очевидців відомо, що дехто загинув, але місцеперебування людей досі невідоме.

1:35

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що росіяни в області 5 квітня вбили одну людину і поранили 8 цивільних.

Також вдалося уточнити інформацію щодо ще одного пораненого у Маріуполі, але точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо.

1:03

Посольство Туреччини, чия діяльність була перенесена до Чернівців у зв’язку з воєнними діями росії проти України, повернулося до Києва. Повідомило посольство Республіки Туреччина в Україні.

00:47

Протягом 5 квітня підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил збито вісім крилатих ракет. Ворог змінив тактику ведення бойових дій у повітрі: намагається не входити в зону ураження нашої ППО, і не йде на прямий контакт із винищувачами.
Натомість наносить ракетні удари з повітря, зокрема із повітряного простору Білорусі. Повідомляє Командування повітряних сил ЗСУ.
 

00:20

Володимир Зеленський виступив із вечірньою промовою, головне:

  • Рада безпеки існує, а безпеки у світі не існує. Це точно означає, що організація у такому форматі не може виконувати функції, заради яких створювалась. І винна у цьому лише росія, яка дискредитує усі міжнародні інституції, в роботі яких досі бере участь, намагається заблокувати усе конструктивне, використовувати глобальну архітектуру заради того, щоб поширювати брехню і виправдовувати зло, яке робить;
  • Домовились, що Франція надасть необхідну технічну експертну підтримку розслідування злочинів російських окупантів в Бучі та інших містах нашої держави. Готуємо новий пакет санкцій проти росії за все те, що вона наробила  проти наших громадян;
  • Якщо після цього російські банки зможуть функціонувати як зазвичай, якщо транзит товарів в росію буде продовжуватися як зазвичай, якщо будуть платити за енергоносії як зазвичай, то політична доля деяких лідерів буде розвиватися не як зазвичай;
  • Готуємось приймати найближчим часом у Києві з візитами президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн та голову дипломатії ЄС Жозепа Борреля. Працювати разом у Києві — це те, що буде позитивно оцінено багатьма народами світу, і не тільки в Європі, бо зараз Київ — це столиця глобальної демократії, боротьби за свободу для усіх на європейському континенті;
  • Хочу подякувати всім нашим захисникам за те, що Збройні сили утримують більшість напрямків, на яких ворог намагався прорватися вглиб країни. Найскладніше, як і в попередні дні, на Донбасі, на Харківському напрямку, але ми продовжуємо робити все, щоб у наших захисників та захисниць було чим зупиняти російські війська;
  • Ми усвідомлюємо, що окупанти переважають чисельно, що у них більше техніки, ми знаємо про спроби російських керівників назбирати по всій росії нових дурнів з числа курсантів військових училищ, людей зі строковим досвідом та строковиків, щоб направити їх на забій у ще один наступ. Але у нас немає жодного іншого вибору — вирішується доля нашої землі, нашого народу. Ми знаємо, за що воюємо і робимо все для цієї перемоги;
  • Сьогодні у Маріїнському палаці вручив ордени «Золота зірка» про присвоєння звання «Герой України» військовим та членам родин військових, які відзначені посмертно. Біла зала Маріїнського палацу віднині буде називатися білою залою Героїв України;
  • Передав і орден «За мужність» родині загиблого фоторепортера Максима Левіна, який був підло вбитий окупантами на Київщині. За життя він зробив вагомий внесок у те, щоб ми всі бачили і знали, що відбувається в нашій країні.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024