стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 5 квітня

05 Квітня 2022, 23:59
Братська могила у Мотижині ОНОВЛЮЄТЬСЯ 5864
Братська могила у Мотижині

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:58

Естонія передала Україні гаубиці, протитанкові міни, автомати та гранатомети. Пише Європейська правда.

23:26

Країни НАТО продовжать надавати Україні оборонну зброю та обладнання, щоб стримувати наступ російських військ на півдні та сході країни, заявив генсек НАТО Столтенберг.

22:04

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон опублікував відеозвернення до жителів росії, у якому закликає їх шукати правдиву інформацію про війну в Україні та висловлює переконання, що росіяни, знаючи правду, не могли б підтримувати дії путіна. 

Про це повідомляє Європейська правда.

«Росіяни заслуговують на правду, заслуговують на те, щоб дізнатися факти», – Джонсон.

21:56

Новий пакет санкцій США включатиме заборону на нові інвестиції в рф — Bloomberg. Адміністрація Байдена також розглядає можливість посилення санкцій щодо Сбєрбанку.

21:44

Португалія оголосила 10 працівників російського посольства персонами нон грата. Ці працівники не є дипломатами. У них є два тижні, щоб виїхати з країни.

21:20

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс заявила, що Заходу потрібно ще більше посилювати тиск на Путіна та допомагати Україні аж до перемоги, тому що лідер рф розуміє тільки силу.

Про це пише  Європейська правда.

20:40

Чехія відправила в Україну кілька десятків танків Т-72 та бойових машин піхоти, щоб допомогти у захисті від нападу росії.

Про це пише чеське видання Echo24, повідомила Європейська правда.

20:30

Європейська комісія незабаром запустить новий потужний механізм скорочення фінансування Угорщини за підрив стандартів верховенства права в блоці.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише Європейська правда з посиланням на Politico.

19:16

Сполучені Штати Америки призупинили обмін інформацією з російськими податковими органами, щоб ускладнити збір податків в рф.

Про це повідомили агентству Reuters у Міністерстві фінансів США.

19:00

Румунія оголосила десятьох співробітників російського посольства персонами нон грата.

18:55

Палата депутатів чеського Парламенту одноголосно (що буває вкрай рідко) прийняла постанову, в якій засудила воєнні злочини, здійснені російськими військовими в Україні, та закликала до покарання винних і більш жорстких санкцій проти росії.

18:50

Словенія висилає 33 російських диломатів.

18:19

Естонія відправила Україні озброєння на суму 220 мільйонів євро.

17:10

Латвія закриває два російські консульства і висилає 13 дипломатів із країни.

17:00

Естонія висилає 14 російських дипломатів і закриває консульство в Нарві та канцелярію посольства в Тарту.

16:06

Уряд Іспанії видворить щонайменше 25 російських дипломатів і співробітників посольства рф в Мадриді.

Про це повідомив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес, пише Європейська правда.

13:34

Єврокомісія готується представити новий пакет санкцій проти РФ, який вперше торкнеться енергоносіїв.

Про це повідомив кореспондент The Wall Street Journal Лоренс Норман, пише Європейська правда.

«Великий новий пакет санкцій ЄС, який незабаром представить президентка Єврокомісії фон дер Ляєн. Вперше торкнеться енергетики – заборона ЄС на імпорт вугілля з Росії. Якщо його схвалено», – повідомив кореспондент.

Крім того, пропозиція включатиме нові заборони на експорт техніки до Росії на суму 10 мільярдів євро, нові імена олігархів та членів сімей росіян, обмеження на імпорт калійних добрив та обмеження на автомобільні і морські перевезення.

Пропозицію Єврокомісії повинні схвалити всі 27 держав-членів ЄС. Кореспондент прогнозує, що процес схвалення буде нелегким.

13:31

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Туреччина готова вивезти кораблями поранених і вбитих маріупольських захисників з Бердянська, однак Росія поки не дала на це свою згоду.

Про це Зеленський розповів в інтерв’ю українським журналістам, повідомляє Європейська правда.

«Ми домовились на сьогодні з Туреччиною, ми шукали посередника, якого будуть сприймати окупанти. Туреччина готова на сьогодні вивезти кораблями поранених і вбитих, перевезти їх з Бердянська. До Маріуполя підійти неможливо», – сказав президент.

За його словами, в української сторони готова вся інфраструктура, щоб вивезти людей і тіла до Бердянська, але зараз чекають на відповідь Путіна.

«Я розмовляв з Ердоганом, Ердоган розмовляє з ним… Якщо нам цей крок вдасться, то у найближчі дні ми побачимо результат. Якщо не вдасться – ми точно будемо знати, що це особисто президент РФ не дає таку можливість», – сказав Зеленський.

13:23

Глава МЗС Італії Луїджі Ді Майо заявив про висилку 30 російських дипломатів.

Про це пише Європейська правда.

«Генеральний секретар міністерства закордонних справ посол Етторе Секі сьогодні вранці викликав посла Російської Федерації в Італії Сергєя Разова, щоб повідомити його про рішення уряду Італії вислати 30 російських дипломатів, які перебувають на службі в посольстві як "personae non gratae», – сказав Ді Майо.

«Цей захід, вжитий за погодженням з іншими європейськими та євроатлантичними партнерами, став необхідним з причин, пов'язаних з нашою національною безпекою, в контексті нинішньої кризової ситуації, що виникла внаслідок невиправданої агресії проти України з боку Російської Федерації», – пояснив він.

12:38

Президентка Єврокомісії та Верховний представник ЄС Жозеп Боррель відвідають Київ та зустрінуться з президентом Зеленським цього тижня, повідомив речник Єврокомісії Ерік Мамер.

12:14

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відкликало рейтинги восьми російських компаній «за комерційними причинами».

Про це йдеться у заяві Fitch, повідомляє Економічна правда.

Відкликання стосується рейтингів Evraz, X5 Retail, Petropavlovsk, Nord Gold, Yandex NV, Globaltrans, EuroChem Group AG (холдингова компанія «ЄвроХіма»), Eurasia Drilling Company, а також їхніх дочірніх компаній, що спеціалізуються на розміщенні облігацій.

«Через відсутність інформації жодні додаткові рейтингові дії до відкликання не робились. Fitch більше не надаватиме рейтинги або аналітичне висвітлення для цих компаній», – кажуть в Fitch.

12:12

Міністерство фінансів США не дозволить росії проводити доларові платежі за державним боргом із рахунків російських установ в американських банках.

Про це повідомляє Економічна правда.

Мінфін США не дозволив обробку банком-кореспондентом JPMorgan проводити останні купонні виплати за суверенними облігаціями. 

Йдеться про облігації з терміном погашення у 2022 та 2042 роках. Банк-кореспондент обробляє купонні платежі з Росії, спрямовуючи їх платіжному агенту для розподілу серед закордонних власників облігацій.

Представник міністерства фінансів США також підтвердив, що деякі платежі не дозволені.

«Росія повинна вибирати між виснаженням цінних доларових резервів, що залишилися, надходженням нових доходів або дефолтом», – сказав представник Мінфіну США.

Росії, яка має в обігу 15 міжнародних облігацій номінальною вартістю близько 40 мільярдів доларів, досі вдавалося уникати дефолту за своїм міжнародним боргом, незважаючи на безпрецедентні санкції Заходу. Але наразі все ускладнюється, пише Reuters.

Якщо росія не зробить жодних своїх майбутніх платежів за облігаціями в заздалегідь встановлені терміни або заплатить у рублях, де вказані долари, євро або інша валюта, це означатиме дефолт.

Хоча Ррсія не може отримати доступ до міжнародних ринків запозичень через санкції Заходу, дефолт позбавить її доступу до цих ринків доти, доки кредитори не отримають гроші, а будь-які судові справи, пов'язані з дефолтом, не будуть врегульовані.

11:30

Данія висилає з території країни 15 російських дипломатів. Копенгаген називає їх «розвідниками, що працювали під прикриттям у посольстві». У них буде 14 днів, щоб покинути Данію, повідомляє Бабель.

11:00

Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив у понеділок, що росія скоює воєнні злочини в Україні і президент рф Путін має постати перед міжнародним трибуналом.

Про це Курті сказав в інтерв'ю CNN, повідомляє Європейська правда.

«Ці жахливі злочини, які, як ми всі бачимо, відбуваються на сході України, безумовно, є воєнними злочинами, і слідчі також повинні довести злочини проти людяності та геноцид», – сказав Курті.

«Я вважаю, що Кремль наказав задіяти усю цю військову машину для скоєння цих злочинів проти беззбройних цивільних осіб», – відзначив Курті, додавши, що Владімір Путін має постати перед міжнародним трибуналом.

Прем'єр-міністр також заявив, що Косово зміцнює свій оборонний бюджет та можливості у разі втручання росії або поширення конфлікту на Західні Балкани. Західні лідери різко засудили звірства РФ в Бучі та інших українських містах.

10:40

Пентагон планує замовити та відправити в Україну 10 безпілотників Switchblade новітньої моделі, які оснащені протитанковими боєголовками, повідомляє НВ.

Безпілотники такої моделі відправлять на додаток до постачань дронів менш потужної версії, про які було оголошено раніше. 

Білий дім заявив 16 березня, що постачає 100 безпілотників Switchblade 300, які здатні знищувати особовий склад ворога та легкі транспортні засоби. Вони можуть пролетіти близько 10 кілометрів та зависати над ціллю приблизно 15 хвилин.

Switchblade 600 може пролетіти понад 39 кілометрів і перебувати у повітрі 40 хвилин, перш ніж атакувати протитанковою боєголовкою. Ця модель використовується проти танків та важкої бронетехніки. 

Оператор дрона використовує планшетну систему управління вогнем з сенсорним екраном і можливістю вручну пілотувати ракету, що баражує.

08:51

Парламент Канади ухвалив резолюцію з засудженням злочинів проти людства та воєнних злочинів рф у Бучі і закликом збільшити оборону підтримку України.

Про це повідомляє Європейська правда.

«За одностайної згоди було вирішено, що, у світлі жахливих і жахливих повідомлень, отриманих з міста Буча, Палата представників найрішучішим чином засуджує злочини проти людства та військові злочини, вчинені Владіміром Путіним, російськими військовими та підтримуваними Росією силами», – йдеться у документі.

Парламент Канади також закликав:

(a) надати Україні подальшу допомогу для захисту від російської агресії;

(b) забезпечити документування випадків злочинів проти людства та воєнних злочинів і притягнення росії до відповідальності за ці злочини в Міжнародному кримінальному суді та Міжнародному суді ООН;

(c) надати вкрай необхідну економічну підтримку Україні, включаючи запровадження подальших суворих економічних покарань проти російського режиму та тих, хто його підтримує, включаючи ще більш жорсткі торговельні обмеження та економічні санкції, а також продовження заморожування активів російських олігархів та їхніх сімей.

Міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі у понеділок заявила, що зображення з Бучі чітко демонструють, там мали місце воєнні злочини.

«Цими вихідними світ став свідком огидного і безглуздого нападу на невинних мирних жителів у Бучі. Ці терористичні акти не залишаться безкарними», – сказала Жолі.

08:49

Прем'єр-міністр Словенії заявив, що до Києва прибудуть глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Про це повідомляє Європейська правда.

Також він анонсував відновлення роботи кількох дипломатичних місій у Києві.

«До словенських дипломатів у Києві приєднаються литовські. Також туди повертається місія ЄС. Цього тижня до Києва також поїде президент Європейської комісії та Високий представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки. Цього разу приклад показала Словенія», – написав Янша у Twitter.

08:45

Глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс назвав звичайним фашизмом статтю на пропагандистському російському сайті РИА Новости про те, що рф має зробити з українцями.

Про це повідомляє Європейська правда.

«Стаття РИА Новости "Що Росія має зробити з Україною" – це звичайний фашизм», – написав він у Twitter.

06:30

Три десятки конгресменів США вимагають від Байдена надати Україні більше зброї, зокрема ракети класу «земля-повітря», винищувачі та протикорабельні ракети. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на CNN.

06:05

Словаччина таки не платитиме за російський газ у рублях.

Спершу міністр економіки Словаччини Ріхард Сулік нещодавно заявив про готовність платити за російський газ у рублях. 

Проте прем'єр Едуард Геґер наголосив, що Словаччина буде єдиною з Європейським союзом проти вимог країни-терористки.

06:04

Посол Литви в Україні повертається до Києва. 

Водночас, російського посла у Вільнюсі попросили покинути країну.

02:06

У Пентагоні повідомили, що додатково нададуть Україні ще військової допомоги на $300 мільйонів. Загалом з початку вторгнення США надали Україні військової допомоги на $1,6 мільярда, пише УП.

00:40

Постійна представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудворд заявила, що виключення Росії з Ради Безпеки ООН «не передбачено».

Про це вона сказала під час пресконференції 4 квітня, інформує 24 канал. 

При цьому Вудворд додала, що у вівторок 5 квітня відбудеться засідання щодо воєнних злочинів Росії у Бучі.

«Протягом останніх п'яти з половиною тижнів точилася дискусія щодо того, чи потрібно виключити Росію з Ради Безпеки. Це не передбачено», – сказала вона журналістам.

Вудворд заявила, «що все, що ми можемо зробити, це переконатися, що Росія виконує свої зобов'язання, як постійний член Радбезу».

На запитання журналістки щодо пункту 27.3 в статуті ООН, стосовно якого певну державу можуть позбавити права голосу стосовно конфлікту, у якому вона бере безпосередню участь, Вудворд сказала, що «до цього не добралися». Тож наразі Радбез ООН планує «ізолювати Росію і змусити її вивести війська», використовуючи важелі впливу, які має.

00:23

Лише протягом минулих вихідних в Україну прибуло військової допомоги США вартістю $800 млн.

Як повідомляє Європейська правда із посиланням на CNN, таку заяву зробив речник Пентагону Джон Кірбі.

За його словами, ще один безпекової допомоги прибуде в Україну «протягом наступних 24 годин».

«Ми віддаємо пріоритет тим видам можливостей у тих поставках, які, як ми знаємо, найбільше потребують українцям: Javelins, Stingers, безпілотні літальні апарати, тому все це є пріоритетним», — уточнив речник Пентагону.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024