стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 4 квітня

04 Квітня 2022, 23:58
Реакція світу на війну росії проти України 4 квітня 6394
Реакція світу на війну росії проти України 4 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:58

Посол Литви в Україні повертається до Києва, а російського посла попросили покинути Литву. Тому дипломатичне представництво країни невдовзі почне повноцінно працювати. 

 Щодо представництва росії, то воно не стане дуже обмеженим. Проте тепер воно буде без свого керівника, який раніше міг представляти країну-агресора на урочистих подіях.

22:20

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр уперше визнав власні помилки у політиці щодо Росії.

Про це пише Welt, повідомляє Європейська правда.

«Моя прихильність до «Північного потоку — 2» була явною помилкою. Ми чіплялися за мости, в які Росія більше не вірила і про які нас попереджали наші партнери», - сказав він у понеділок у Берліні.

«Ми зазнали невдачі у створенні спільного європейського дому, до якого могла належати Росія. Ми зазнали невдачі з підходом включення Росії до загальної архітектури безпеки», - додав він.

Цими заявами Штайнмаєр також відмежувався від колишнього канцлера Герхарда Шредера, чию політику щодо Росії Штайнмаєр підтримував спочатку як глава канцелярії до 2005 року, а потім як міністр закордонних справ у двох урядах Ангели Меркель.

В останні кілька днів Штайнмаєра критикували за те, що він не прокоментував своїх помилкових міркувань, особливо під час його перебування на посаді міністра закордонних справ. Тепер він сказав, що відповідальність за війну лежить на Владімірі Путіні.

Штайнмаєр пояснив, що його оцінка полягала в тому, що Путін не допустить повного економічного, політичного та морального руйнування своєї країни через своє імперське божевілля: «Я помилявся, як і інші».

Німецький президент наголосив, що з Росією під керівництвом Путіна «не буде повернення до довоєнного статус-кво».

22:33

Міністр юстиції Франції запропонував Україні допомогу з документацією воєнних злочинів.

Як пише Європейська правда, про це Ерік Дюпон-Моретті заявив у своєму Twitter.

«Щойно запропонував моєму українському колезі та генпрокурорці України операційну підтримку Франції у розслідуваннях, що стосуються воєнних злочинів. Докази мають об’єднуватися, правосуддя має відбутися», - заявив він. 

21:31

В Австрії не планують накладати негайне ембарго на російські газ та нафту. Влада зазначила, що їхня країна може постраждати від цих санкцій.

Про це інформує 24 канал з посиланням на ORF.

 

 

 

Міністр фінансів Магнус Бруннер заявив, що санкції потрібні лише коли вони не впливають на вас більше, ніж на об'єкт спрямування. Він зазначив, що Австрія, як і Німеччина, залежні від російського газу і прагнуть поступово відмовлятися.

«Але було б нереально сказати, що ми могли б відмовитись відразу», – наголосив Бруннер.

Міністр вважає, що наразі слід розширити список підсанкційних осіб та організацій.

Не підтримує ембарго на енергоносії й міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг. Водночас заявив, що шокований новинами з Київщини.

«Ми вже дуже старанно працюємо над ще одним пакетом санкцій, який, ймовірно, ухвалять цього тижня. Крім газового ембарго, є достатньо інших варіантів, де можемо закрутити санкційний гвинт», – сказав Шалленберг.

Міністерка довкілля та енергетики Леонор Гевесслер вважає, що Австрія непропорційно сильно залежить від постачання природного газу з Росії. Мовиться про 80% ресурсу, який постачає країна-терорист.

20:57

У Європейському Союзі спростували обурливі заяви російської влади про те, що їхня армія не чинила звірства у Бучі. В ЄС зазначили, що ніхто інший цього не міг зробити.

Про це інформує 24 канал з посиланням на CNN.

 

 

 

Усі винних у воєнних злочинах обов'язково притягнуть до відповідальності. Про це заявив речник Комісії із закордонних справ ЄС Петер Стано.

«Ці території перебували під окупацією, під контролем агресора, російських військ, їх бомбардували російські війська. Немає ніхго, хто би міг вчинити ці звірства», – наголосив Стано.

Він запевнив, що за вбивства українців відповідатимуть і чиновники, і військове керівництво – всі винні.

Стано зазначив, що ЄС повністю підтримає розслідування, яке розпочав прокурор Міжнародного кримінального суду та роботу слідчої комісії Управління Верховного комісара з прав людини.

Також Євросоюз допомагає Офісу генпрокурора України та громадянському суспільству, які зосереджені на зборі та збереженні доказів воєнних злочинів.

20:37

Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс заявила, що союзники повинні домовитися про нову потужну хвилю санкцій проти Росії після того, як стало відомо про злочини російських військ у містах, які побували під окупацією. 

Як повідомляє Європейська правда, про це вона заявила у Варшаві на спільній пресконференції з українським колегою Дмитром Кулебою. 

Ліз Трасс зазначила, що пізніше цього тижня відбудеться зустріч міністрів закордонних справ Групи семи та країн-членів НАТО, і там обговорять подальші дії.

«Ми повинні оголосити нову потужну хвилю санкцій. Реальність така, що в Росію все ще надходять гроші із Заходу, які підтримують військову машину Путіна. Це має припинитися», – наголосила Ліз Трасс.

За її словами, може йтися про закриття портів для російських кораблів, нові санкції проти банків та компаній, важливих для російської економіки. 

20:13

Міністерство закордонних справ Німеччини ухвалило рішення вислати з країни "значну кількість" співробітників російського посольства в Берліні.

Про це йдеться у заяві глави МЗС Анналени Бербок, пише «Європейська правда».

«Фотографії з Бучі свідчать про неймовірну жорстокість російського керівництва та тих, хто стежить за його пропагандою, про прагнення до знищення, яке не знає меж. Ми маємо побоюватися подібних картин із багатьох інших місць, окупованих російськими військами в Україні. Ми повинні протистояти цій нелюдяності силою нашої свободи та нашої людяності», - йдеться у заяві.

Тому сьогодні федеральний уряд вирішив оголосити значну кількість співробітників російського посольства небажаними особами, які щодня працювали проти нашої свободи та проти згуртованості нашого суспільства тут, у Німеччині. Ваша робота є загрозою для тих, хто шукає у нас притулку. Більше ми цього не терпітимемо. Ми повідомили про це російському послу сьогодні вдень», – додала Бербок.

У німецькому МЗС не назвали конкретної кількості дипломатів, яких збираються вислати. За інформацією Spiegel, Німеччина висилає 40 співробітників російського посольства, вони повинні залишити країну протягом 5 днів.

19:52

Німецький виробник косметики та побутової хімії Henkel поки продовжить роботу в рф та вживатиме подальших заходів у разі потреби.

Про це заявила голова наглядової ради компанії Симона Бажель-Тра на річних зборах акціонерів у понеділок, пише Reuters.

19:14

Fortnite завершили збір коштів для України. Фінальна сума допомоги — 144 мільйони доларів. Ще кілька днів тому, 29 березня, компанія Epic Games заявляла про 100 мільйонів.

18:10

Джо Байден закликав притягнути путіна до відповідальності за воєнні злочини, які російська армія скоїла у Київській області. 

«Він військовий злочинець. Він жорстокий, і те, що відбувається в Бучі, обурливо, і всі це бачили...Він повинен понести відповідальність», — наголосив Байден.

18:08

Міжнародний комітет Червоного Хреста досі не отримав відповіді від російської сторони стосовно відкриття офісу в Ростові

На реакцію рф чекають вже кілька тижнів, розповів представник організації Герардо Понтрандольфі. Пише УП.

Представник Червоного Хреста наголосив, що офіс хочуть відкрити для того, щоб мати можливість спілкуватися з українцями, які перебувають в росії.

18:06

Румунія з 5 квітня скасує усі вимоги щодо дозволів для українських перевізників, що спростить логістичні проблеми в умовах війни.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. Пише Європейська правда.

17:06

Євросоюз готовий надати Україні своїх фахівців задля документації воєнних злочинів, скоєних російськими військовими.

Як пише Європейська правда, про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після розмови з президентом Володимиром Зеленським.

«Поговорила з президентом Зеленським про жахливі вбивства цивільного населення у Бучі та в інших місцях в Україні. ЄС готовий спрямувати спільні слідчі групи для документації воєнних злочинів у координації з генпрокурором України. Європол та Агентство ЄС з кримінальної юстиції будуть надавати підтримку», – зазначила Урсула фон дер Ляєн. 

16:49

Литва закриває російське консульство у Клайпеді, а російському послу наказали залишити країну. Нинішній посол Литви в москві теж повернеться додому, повідомив міністр закордонних справ Габріеліус Ландсбергіс.

«У відповідь на військову агресію росії проти суверенної України та звірства, які вчинили російські збройні сили в різних окупованих українських містах, включно з жахливою різаниною в Бучі, уряд Литви вирішив знизити рейтинг дипломатичного представництва, і посол російської федерації буде змушений залишити Литву», — сказав він.

16:43

Словаччина разом із рештою країн ЄС не платитиме за газ в рублях. Про це сказав прем'єр-міністр держави Едуард Геґер. Пише Економічна правда.

15:49

Китай поділяє переконання, що завершення війни в Україні – у спільних інтересах, – Кулеба

15:47

Австрія заявила, що не буде підтримувати газове ембарго проти росії попри звірства у Бучі. Про це повідомляє Bloomberg.

15:12

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає «правильним» рішення не приймати Україну до НАТО, попри те, що наслідком цього стало вторгнення зс рф, яке призвело до загибелі тисяч мирних жителів. Пише НВ.

14:54

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що після звірств у Бучі Італія підтримає санкції проти російського газу.

Про це він сказав після зустрічі з колегами з Хорватії та Словенії у Загребі, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на агентство Ansa. Пише УП.

«Італія не накладе вето на російські газові санкції», – сказав він.

14:44 

Молдова не може відмовитися від російського газу, оскільки рф — наразі єдиний постачальник, заявила президентка країни Майя Санду. Пише Бабель.

14:40

Світовий ритейлер меблів та товарів для дому IKEA поки відмовляється від використання деревини українського походження. 

Про це йдеться у листі за підписом менеджера з розвитку закупівель IKEA Роберта Олссона на адресу українських постачальників деревини, який є у розпорядженні Схем. Пише Українська правда.

Таке рішення компанія пояснює «неможливістю перевірити легальність деревини» після 24 лютого.

14:34

Європейська комісія цього тижня планує передати Україні опитувальник, що є необхідним етапом для набуття Україною статусу кандидата. Повідомляє Європейська правда.

14:32

Радбез ООН не збиратиметься 4 квітня на вимогу росії, щоб обговорити «злочинні провокації українських солдатів і радикалів» у Бучі, а проведе заплановане засідання щодо війни в Україні 5 квітня. Пише Суспільне.

14:20

У Греції обіцяють допомогти в реконструюванні Одеси після завершення російсько-української війни.

13:35

Найбільші імпортери скрапленого газу в Китаї намагаються придбати додаткові обсяги з рф, щоб скористатися великими знижками, доки світ активно відмовляється від енергоносіїв від агресора. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

13:32

Брюссель дозволив використати 17 мільярдів євро з фондів ЄС на допомогу біженцям з України. Про це пише УП.

12:42

Рада керівників Європейського банку реконструкції та розвитку проголосувала за негайне призупинення доступу росії та білорусі до фінансів та експертизи банку.

Про це повідомляє Економічна правда.

11:42

Посли країн Євросоюзу планують зібратися 6 квітня, щоб обговорити пакет нових санкцій проти росії у зв'язку з агресією РФ проти України.

Про це повідомила Financial Times з посиланнями на інформовані джерела.

Санкційні заходи, запропоновані деякими державами, можуть торкнутися як індивідуальних обмежень, так і ембарго експорту російських товарів.

Йдеться про ембарго на ввезення з росії вугілля, нафти і газу, а також заборона на використання російськими суднами портів ЄС.

11:32

Польща, Латвія, Литва та Естонія найближчими днями розпочнуть процес повної транспортної ізоляції від росії – кордони країн з рф та білоруссю будуть повністю закриті, автосполучення та всі транспортні перевезення стануть неможливими, – пише УП.

11:23

У матчі баскетбольної Євроліги сербські спортсмени відмовилися тримати прапор на підтримку України – литовці освистали їх та згадували про Україну протягом усієї гри, – пише УП.

10:43

Німеччина планує вислати до ста співробітників посольства рф, яких вважають російськими шпигунами, – пише УП.

09:42

Уряд Японії не забороняє своїм компаніям продовжувати роботу в росії. Про це заявив міністр економіки, торгівлі і промисловості країни Коїті Хагіуда, пише Bloomberg. 

«Санкції проти рф посилюватимуться. Так буде доти, поки не стане ясно щодо мирної угоди з Україною», – заявив Хагіуда.

08:34

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у своїй промові після виборів назвав українського президента у числі тих, хто заважав повторному обранню його партії. Про це, як пише Європейська правда.

«Ця перемога запам’ятається на все життя, тому що так багато людей ополчилися проти нас, у тому числі ліві вдома, ліві за кордоном, бюрократи в Брюсселі, всі фонди та організації правлячої імперії, іноземні ЗМІ, і зрештою навіть український президент», – заявив Орбан.

4:30

Папа Римський Франциск заявив, що масові вбивства мирних громадян в Бучі суперечать людському духу. Також він не виключив свого візиту до Києва.

Про це він сказав на пресконференції за результатами візиту на Мальту, повідомляє видання Avvenire.

«Війна завжди жорстока, вона нелюдська і суперечить людському духу. Це дух Каїна. Я готовий зробити все, що можу», – сказав понтифік.

2:31

Колишня прокурорка міжнародних трибуналів ООН щодо екс-Югославії та Руанди Карла дель Понте закликала Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт президента РФ владіміра путіна.

Про це вона сказала в інтерв’ю швейцарському виданню Le Temps.

Дель Понте прямо назвала Путіна «воєнним злочинцем» через вторгнення військ РФ в Україну та наголосила, що видача ордера на його арешт стане важливим сигналом того, що «слідчу роботу проведено».

0:23

4 квітня стане в Молдові днем жалоби на згадку про загиблих мирних жителів України — про це на своїй сторінці у Twitter написала президент країни Мая Санду.

Нагадаємо, що Молдова так і не приєдналася до західних санкцій проти рф, в тому числі — пояснюючи це турботою про українських біженців.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024