стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 3 квітня

03 Квітня 2022, 20:15
Реакція світу на війну росії проти України 3 квітня 4170
Реакція світу на війну росії проти України 3 квітня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

20:15

Берлін відмовив Києву у передачі 100 бойових машин піхоти Marder на запит міністра Резнікова — відмову пояснили тим, що «рішення також має бути прийняте в рамках НАТО».

18:55

Балтійські країни більше не будуть імпортувати російський природний газ.

Як повідомляє Європейська правда», таку заяву зробив голова латвійського оператора сховищ природного газу Conexus Baltic Grid Улдіс Баріс.

«Якщо в когось були сумніви щодо того, чи можна довіряти поставкам з Росії, то нинішні події чітко свідчать, що такої впевненості більше немає. З 1 квітня російський природний газ більше не надходить до Латвії, Естонії та Литви», – заявив він.

За словами Бариса, наразі потреби балтійського ринку задовольняються за рахунок запасів газу, накопиченого в підземному сховищі в Латвії. 

18:53

Грузія категорична у своєму рішенні не приєднуватися до економічних санкцій проти Росії.

Про це заявив глава грузинського уряду Іраклій Гарібашвілі, якого цитує Інтерфакс-Україна.

Грузинський прем’єр наголосив, що попри критику на адресу уряду, яка лунає через небажання приєднуватися до антиросійських санкцій, він не змінить цю позицію.

18:52

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас прибув до Одеси із вантажем гуманітарної допомоги.

Про це він написав на своїй сторінці у Twitter.

«Я зустрівся з мером Одеси Геннадієм Трухановим. Ми обговорили сильну присутність грецької громади в місті в контексті історичних зв’язків еллінізму з Одесою та виклики, з якими вона стикається», – написав він.

18:50

Російська Федерація використовує для регулярних вантажних перевезень з Китаю літаки Boeing 757-200(F), які було викрадено у західних компаній, повідомляє «Українська правда».

Російська вантажна авіакомпанія Aviastar-TU Airlines у березні перереєструвала 5 вантажних літаків. Ще в лютому ці літаки були зареєстровані на Бермудських островах, про що свідчать відповідні бортові номери. 

16:29

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що винні у воєнних злочинах в Україні мають бути покарані.

Про це вона написала у Twitter, коментуючи інформацію про вбивства цивільних мешканців Бучі, повідомляє «Європейська правда».

«Фотографії з Бучі нестерпні. Нестримне насильство Путіна знищує безневинні сім'ї та не знає кордонів. Винні у цих воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Ми посилимо санкції проти Росії та надамо Україні ще більшу підтримку в її захисті», – написала Бербок.

16:24

Лідери фракцій німецького парламенту побоялися проводити дебати після виступу Володимира Зеленського через їхній непередбачуваний результат, переконана ексдепутатка Бундестагу Марілуїзе Бек.

Про це вона розповіла для «Європейської правди».

Бек, що 26 років пропрацювала у Бундестазі, увійшла до першої німецької делегації – наразі неофіційної – що приїхала до Києва.

Відповідаючи на запитання про очікувані дії України для подолання агресії РФ, вона заявила, що вважає дуже високим вплив тих промов, які виголосив Зеленський перед багатьма парламентами, включно з німецьким.

Водночас Марілуїзе Бек незадоволена тим, що німецький парламент не став обговорювати промову українського президента. За її словами керівництво парламенту стереглося того, що це призведе до підтримки ідей, які висловив Зеленський. 

«Ви знаєте, чому німецький Бундестаг відмовився проводити дебати після виступу Зеленського? Тому що вони боялися тих рухів, які могли би вникнути всередині партійних фракцій!» – сказала вона.

До слова, Зеленський просив у німців підтримати швидке членство України в ЄС, а також надати Києву більше зброї.

За її словами, у Бундестазі досі є багато прихильників умиротворення РФ.

«Керівник фракції соціал-демократів – переконаний пацифіст. І він не просто один з 200 депутатів, він лідер. І він справді так думає, він щира людина, і він справді переконаний, що треба говорити, говорити, говорити – і взагалі не битися», – навела вона приклад.

14:43

Президент Європейської ради Шарль Мішель обіцяє підтримку з боку Євросоюзу за воєнні злочини, скоєні армією РФ на півночі Київщини.

Про це політик написав – за його словами – після того, як побачив фото зі звільненої Бучі, пише УП.

«Я шокований вражаючими світлинами що свідчать про звірства, скоєні російською армією у звільнених районах Київщини», – зізнався Мішель, додавши до свого твіту тег «бучанська різанина» (#BuchaMassacre).

Очільник Європейської ради вважає, що це – докази воєнних злочинів, що мають бути використані в суді.

«Євросоюз допомагає Україні та неурядовим організаціям збирати необхідні докази для переслідування (відповідальних) у міжнародних судах. Будуть нові санкції та нова підтримка», – додав він.

Політик завершив допис, який написаний англійською, двома словами української мовою: «Слава Україні!»

14:27

Мелінда Сімонс, очільниця посольства Британії в Україні звинуватила армію РФ у свідомому  використанні зґвалтувань як військової зброї.

Про це вона заявила у неділю, реагуючи на повідомлення зі звільнених від російської окупації територій, пише «Європейська правда».

«Зґвалтування – це зброя війни. І хоча ми досі не знаємо масштабів її використання в Україні, вже зараз ясно, що це було частиною арсеналу Російської федерації», – написала дипломатка.

Мелінда Сімонс окремо наголосила, що є достатньо доказів, щоби говорити про свідомі та схвалені армією дії, а не про одиночні злочини.

«Жінок ґвалтували на очах у їхніх дітей, дівчат – на очах у їхніх родин, як навмисний акт поневолення (населення окупованої території)», ­– додала вона.

Сімонс також нагадала, що використання такої «зброї» є воєнним злочином, що підлягає покаранню за міжнародним правом.

14:22

В японському уряді наголошують, що посилення санкцій проти Росії на сьогодні є єдиним шляхом.

Про це в ефірі телеканалу NHK заявив міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Коіті Хагіуда, пише «Економічна правда».

За словами міністра, через заморожування активів та заборони на експорт російська економіка не відновлюється, і це факт.

Він додав, що додаткові заходи будуть розглянуті у співпраці з міжнародним співтовариством.

Хагіуда зазначив, що ослаблення санкцій стане можливим тільки на тій стадії, коли мир у регіоні буде очевидним.

13:40

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер висловився проти запровадження ембарго на російські енергоносії.

«Війна в Україні робить усіх нас біднішими», — заявив Лінднер і додав, що цю «втрату добробуту не може компенсувати навіть держава», пише УП.

12:55

З початку квітня до країн Балтії – Латвії, Литви та Естонії — не надходить природний газ з росії

12:31

Італійська поліція конфіскувала яхту вартістю 3 мільйони євро, яка, за словами чиновників, належить росіянину, внесеному до санкційних списків, – пише УП.

11:04

Польща готова розмістити ядерну зброю НАТО на своїй території. Проте ця ініціатива повинна виходити від Вашингтона. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр Качинський.

09:59

Китай запевнив Європейський Союз, що докладатиме зусиль заради миру в Україні, але заявив, що робитиме це на його власних умовах, без жорсткішого тиску на росію, – пише УП.

6:33

Очільниця МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила, що приголомшена звірствами російських окупантів у Бучі та інших українських містах. Про це вона написала у своєму твіттері, передає Укрінформ.

«Приголомшена звірствами в Бучі та інших містах України. Повідомлення про напади російських військ на невинних мирних жителів є огидними. Велика Британія співпрацює з іншими, щоб зібрати докази та підтримати розслідування військових злочинів міжнародним кримінальним судом. Винні будуть притягнуті до відповідальності», – йдеться у повідомленні.

4:09

Сотні людей у Нью-Йорку підтримали українських військових та закликали Штати посилити оборонну допомогу Україні, пише Укрінформ.

Люди з синьо-жовтими прапорами та гаслами зібралися на Мангеттені біля штаб-квартири ООН, аби висловити свою підтримку Збройним Силам України. Хвилиною мовчання учасники акції вшанували пам’ять полеглих захисників Батьківщини.

«Україні не потрібні американські війська на території нашої країни, - сказав генеральний консул України у Нью-Йорку Олексій Голубов, виступаючи на мітингу. - Але Україні потрібна американська сучасна ефективна зброя. Причому вже сьогодні, якщо не вчора, оскільки вона допоможе зберегти життя багатьох наших співвітчизників і знищуватиме орків».

3:48

Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон хоче постачати зброю, щоб захистити Одесу і зірвати плани Путіна на півдні України. Про це пише Українська правда з посиланням на The Times

Британія наполягає на тому, щоб озброїти Україну протикорабельними ракетами, які потоплять російські військові кораблі. Це також унеможливить обстріли прибережних міст з моря.

Видання пише, що Джонсон заявив міністрам про бажання закупити зброю і надати Україні, аби не допустити наступу росіян на Одесу. За словами Джонсона, британські протитанкові ракети вже були використані при обороні Києва.

3:08

США вводять санкції проти ще 120 організацій із росії та білорусі, оголосили у міністерстві торгівлі Сполучених Штатів, пишуть Новини 24/7.

1:20

Пʼятий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії закриватиме виявлені за останній місяць лазівки для обходу обмежень.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«Станом на зараз в Європейському Союзі запроваджено чотири пакети санкцій, паралельно відбувається реально в щоденному режимі оцінка їх застосування, виявляються прогалини. І от якраз у пʼятому пакеті санкцій, який буде незабаром ухвалений... величезний блок закриватиме виявлені за останній місяць лазівки для обходу санкцій російською федерацією», – підкреслив глава української дипломатії.

Кулеба зауважив, що в рамках пакету санкцій робота проводиться на мікрорівні, тоді як над закриттям лазівок на макрорівні. Він та Президент Володимир Зеленський спілкуються з іншими главами МЗС та лідерами держав, які росія намагається використати для обходу санкцій.

За словами міністра, з ними спілкуються також американські та британські партнери, роз’яснюючи наслідки обходу санкцій.

«Не можу розкрити деталі, але скажу, що багато таких шляхів ми закрили на політичному рівні», – наголосив глава зовнішньополітичного відомства.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024