стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 квітня

03 Квітня 2022, 23:35
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 квітня 15706
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 квітня

Триває 39 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:35

У небі над Славутчиною (Хмельницька область) українські сили ППО збили ворожу ракету.

23:08

Голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук не підтвердила інформацію про вибухи. За її словами, в області все спокійно.

22:52

Українські військові звільнили населені пункти Количівка, Ягідне, Іванівка Чернігівської області.

22:51

У неділю гуманітарними коридорами було евакуйовано 2 694 людини, з них майже 1,5 тисячі осіб – з Луганщини, повідомляє Верещук.

22:44

Повідомили про звуки вибухів у Рівному, Тернополі, Івано-Франківську та Коломиї.

21:58

Російські військові обстріляли лікарню в Рубіжному на Луганщині, одна людина загинула. Також від обстрілів постраждали троє людей в Лисичанську та Новодружеську, повідомив очільник Луганської ОВА Гайдай.

20:45

Внаслідок ракетного удару по Миколаєву 1 людина загинула, 11 ушпиталили з травмами, зокрема 15-річного підлітка з травмами середнього ступеня тяжкості — голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Крім того, згідно з даними військової адміністрації, загиблі та поранені є в Очакові, але більш детальної інформації наразі не надали

20:41

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що українські захисники очікують у найближчі дні важких боїв з окупантами у напрямку Донецької, Луганської, Харківської областей.

20:28

Російські війська обстріляли колону, яка їхала евакуювати людей зі зруйнованої лікарні в тимчасово окупованій Балаклії Харківської області, є загиблі.

20:20 

Внаслідок обстрілу Слобідського району Харкова у неділю поранені 23 людини — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

19:09

Оперативна інформація щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ станом на 18.00 3 квітня.

Триває тридцять дев’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російські загарбники продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. У зв’язку з початком відведення підрозділів збройних сил російської федерації з району міста Суми. Ймовірно, противник, не досягнувши мети операції на окремих напрямках, вирішив відмовитися від наступу на Сіверському та, частково, Слобожанському напрямках.

На Сіверщині завершується виведення підрозділів окупаційних військ на територію білорусі. Будь-який контроль, зокрема і радіаційний прикордонниками республіки білорусь не здійснюється. Окупанти продовжують безперешкодно вивозити з України до республіки білорусь награбовані транспортні засоби та інше майно.

На Слобожанському напрямку протягом дня обстановка суттєвих змін не зазнала.

На Донецькому напрямку противник проводить заходи перегрупування та посилення наявних військ. Так, підтверджується перекидання окремих підрозділів зі складу 37-ї окремої десантно-штурмової бригади (Черняховськ Калінінградської області) на територію Донецької та Луганської областей.

Противник продовжує зазнавати втрат в живій силі та військовій техніці. Так, в районі міста Харкова, завдяки вдалим діям підрозділів Збройних Сил України, зазнала значних втрат мотострілецька рота зі складу 59-го танкового полку. 

Встановлено, що втрати зазначеного підрозділу склали майже 80 відсотків особового складу.

Через значні втрати особового складу, близько 25-и військовослужбовців 31-ї окремої десантно-штурмової бригади з Ульяновська відмовились брати участь у війні з Україною та мають бажання звільнитися.

Крім того, ліквідовано заступника командира 83-ї окремої десантно-штурмової бригади підполковника Віталія Слабцова.

Порушення противником норм Міжнародного гуманітарного права щоденно підтверджується численними жертвами серед мирних жителів у звільнених населених пунктах. Всі факти документуються та подаються до міжнародних судових інституцій. Воєнні злочини не мають строку давності, тому правосуддя невідворотне.

19:01

Захисники українського Маріуполя кажуть, що кадри з передмістя Києва жахають, проте ситуація у заблокованому окупантами Маріуполі набагато гірша. 

Про це йдеться у заяві полку «Азов», пише УП.

«Жахаючі кадри з Ірпеня, Гостомеля, Бучі... Замордовані, вбиті окупантами цивільні у братських могилах, зі зв'язаними руками на вулицях. Та ще невідомі втрати Маріуполя, який і досі заблокований російськими військами та без зв'язку», – йдеться у повідомленні.

Начальник штабу полку «Азов», капітан Богдан Кротевич розповів, що ситуація у місті критична і до 200 тисяч українцям знаходяться під завалами або у бомбосховищах, під постійними обстрілами противника. 

«У них немає їжі, води, електроенергії. У нас немає змоги їм допомогти, бо ми ведемо запеклі бої у місті. Те, що зараз відбувається у Маріуполі, – це геноцид українського населення», – сказав Кротевич.

За його словами, з ворогом захисники Маріуполя говоритимуть лише мовою зброї.

18:46

На одному з напрямків, на сході України, російські війська зазнали важких втрат, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Рятуючи власні шкури, ворог кинув на полі бою не тільки трупи своїх солдатів, а ще й вцілілу техніку та зброю.

«Одна справа катувати мирних беззахисних людей, розстрілювати українські міста ракетами та артилерією. І зовсім інша – зустрітися у відкритому бою з українськими воїнами», – йдеться у повідомленні.

18:31

Міноборони РФ не визнає звірств своїх військових у Бучі Київської області та запевняє, що за час окупації міста жоден місцевий мешканець не постраждав від насильницьких дій, пише УП з посиланням на російські ЗМІ.

В оборонному відомстві росії назвали «провокацією»» опубліковані в Україні фотографії та відеоматеріали, що свідчать про злочини російських військових у Бучі. 

18:28

Місто Чернігів знищене на 70%, не працює бізнес, немає надходжень до бюджету, повідомив міський голова Владислав Атрошенко

Також він зазначив, що в регіоні тривають зачистки залишків окупаційних військ і розмінування.

16:49

Окупанти обстріляли ракетами місто Васильків Київської області. Частину ракет вдалось збити нашим системам протиповітряної оборони, повідомили у повітряному командуванні «Центр».

Незбиті ракети влучили в будівлю штабу, яка вже була зруйнована. На цій території також дислокувався навчальний центр і цивільний коледж, який своїми силами громада почала відновлювати після пожежі.

16:43

Через активні бойові дії та їх наслідки спостерігається суттєве погіршення географічного рівня покриття послугами, повідомили в Укртелекомі. 

У Запорізькій області цей показник становить 59%, у Донецькій – 68%, у Чернігівській – 68% та у Харківській – 74%.

Компанія робить все можливе для оперативного відновлення послуг в умовах війни.

Загалом у суботу та неділю критична інфраструктура та національна мережа Укртелекому працюють стабільно.

Послуги надаються в усіх областях, крім Луганської. Загальний рівень роботи районних вузлів інтернет-послуг становить 89%.

16:40

Пожежу, що виникла внаслідок вчорашнього ракетного удару по промисловому об’єкту біля Шепетівки, ліквідували. На це знадобилося близько 13 годин, повідомили у ДСНС.

16:10

У ході бойового зіткнення з військовими росармії штурмовики 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади захопили трофейний БТР, екіпаж якого втік після того, як гранати пошкодили колеса машини, повідомили на сторінц ібригади.

Всередині БТР залишилося кілька ноутбуків і гривневі купюри. 

Ноутбуки впізнали мешканці села, біля якого відбувся бій. За їх словами, російські військові забирали від них побутову техніку, гроші, одяг і продукти, а також нишпорили по залишених хатах у пошуках чогось цінного й алкоголю. Виносили ковдри й матраци, забирали з погребів консервацію, знімали з вікон занавіски. 

Якщо хтось із селян намагався зробити зауваження, в кращому разі не реагували, а в гіршому погрожували зброєю.

16:07

У Херсоні люди зібралися біля пам’ятника Шевченку на мирний мітинг проти російської агресії і за Україну, повідомляє «Укрніформ».

Близько 13:00 учасники акції в окупованому росіянами місті скандували «Херсон – це Україна!», «Одна, єдина, соборна Україна!».

Херсонці прийшли з Державними прапорами України й саморобними плакатами.

Вони скандували також: «Слава Україні! Героям слава!», «Разом нас багато – нас не подолати!», «Слава воїнам ЗСУ!», «Миколаїв! Ми з тобою!» та інші патріотичні гасла.

У мітингу немає організатора, люди самоорганізувалися. Учасники заходу кажуть, що вони прийшли продемонструвати, що в Херсонській області не хочуть російської влади. 

14:37

Міського голову міста Сновськ, що на Чернігівщині, Олександра Медведьова та міського голову Берислава, що на Херсонщині, Олександра Шаповалова звільнили з полону окупантів, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

13:59

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив про ракетні удари по місту, пише УП.

13:29

Зенітні ракетні війська збили черговий винищувач-бомбардувальник Су-34 на Харківщині. Про це повідомляє Повітряне командування ЗСУ

13:10

У Бородянському притулку на Київщині від голоду й спраги загинуло понад 300 собак.

Тварини провели місяць у вольєрах без їжі та води, поки місто було окуповане російськими військами, пише УП.

13:01

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 12:00

Противник продовжує завдавати систематичних ракетних та авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та базах зберігання паливно-мастильних матеріалів. Відзначається проведення заходів підготовки особового складу та техніки з метою формування додаткових підрозділів для участі у бойових діях на території України.

Основні зусилля противника зосереджені на підготовці до відновлення наступальних дій, встановленні контролю на територіях Донецької та Луганської областей.

На Волинському напрямку обстановка змін не зазнала.

На Поліському напрямку противник завершив відведення окремих підрозділів Східного військового округу на територію республіки білорусь, з подальшим перекиданням зазначених підрозділів на територію російської федерації. 

На звільненій території Київської області, в районах населених пунктів Велика Димерка, Скибин та Гоголів, підрозділами сил оборони здійснюється зачистка території від мінно-вибухових пристроїв, встановлених російськими окупантами.

На Сіверському напрямку ворог завершив відведення підрозділів Центрального військового округу на територію російської федерації. 

В районі міста Суми продовжується відхід окупаційних військ. Ворог забезпечує прикриття та логістичну підтримку окремих підрозділів, що відводяться на територію російської федерації.

На звільнених територіях залишаються малочисельні групи військовослужбовців збройних сил російської федерації, які переховуються або намагаються самостійно перетнути державний кордон України.

На Слобожанському напрямку окупанти продовжують блокувати місто Харків. Основні зусилля ворога зосереджуються на продовженні наступальних дій в напрямку міста Ізюм. З метою виявлення слабких місць у оборонних позиціях наших військ противник продовжує ведення розвідки.

На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріли населених пунктів та позицій наших військ та ведення штурмових дії на більшості напрямків. Успіху не мав, здійснює перегрупування.

На Південнобузькому напрямку триває бій за населений пункт Олександрівка

12:48

Піротехніки упродовж минулої доби вилучили 197 одиниць вибухонебезпечних предметів у Київській області, яку звільнили від окупантів. Про це повідомляє ДСНС.

12:44

У Каховці окупанти розігнали мирний мітинг пострілами з автоматів. Є затримані та поранені, пише Україна 24

12:38

Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ взяли під контроль район міста Прип’ять та ділянку Державного кордону України з Республікою Білорусь.

12:36

Загарбники відпустили викраденого міського голову Берислава Херсонської області Олександра Шаповалова. 

«Це були 16 довгих та тяжких днів для всіх» — написано на сайті Бериславської міської ради

12:34

Житлова забудова міста Ізюм на Харківщині, яке від початку березня заблоковане російськими окупантами, знищена практично на 80%, у місті немає електрики, тепла та води, кількість жертв підрахувати наразі неможливо, пише УП.

11:18

У Луганській області серед голів громад виявили чотирьох зрадників: у Рубіжному, Міловому, Марківці і Станиці Луганській. Про це повідомив голова Луганської ОДА (ОВА) Сергій Гайдай.

11:12

Орієнтовні бойові втрати противника з 24.02 по 03.04:

  • особового складу – 18000 осіб,
  • танків ‒ 644 од,
  • бойових броньованих машин  ‒ 1830 од,
  • артилерійських систем  – 325 од,
  • РСЗВ – 105 од,
  • засоби ППО – 54 од,
  • літаків – 143 од,
  • гелікоптерів – 134 од,
  • автомобільної техніки – 1249 од,
  • кораблі /катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 89.
  • Спеціальна техніка – 24.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:50

Станом на сьогодні в полоні перебуває 11 голів місцевих громад. Про це повідомила віцепрем"єрка Ірина Верещук.

10:40

Віцепрем"єрка Ірина Верещук про роботу гуманітарних коридорів 3 квітня.

Евакуація людей з Маріуполя до Запоріжжя триває. 

Під Бердянськом знаходяться 17 автобусів. 10 для евакуації маріупольців і місцевих мешканців з м. Бердянськ. Якщо автобуси не пропустять, просимо людей вийти до блокпостів на виїзді з міста. 

Сім автобусів спробують проїхати ближче до Маріуполя у супроводі Червоного Хреста. 

Плануєтьс також евакуація людей з міст Сєверодонецьк, Попасна, Лисичанськ, Рубіжне та селища Нижнє Луганської області.

10:30

Телеведучий і мандрівник Дмитро Комаров показав, що залишили по собі окупанти у Гостомелі.

10:00

На Сумщині окупанти підірвали міст через річку Сейм. Від Сум відірваним залишилось місто Путивль. Там нині стоять ворожі блокпости, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

7:57

У Сєвєродонецьку орки втретє за тиждень влучили в один з будинків у центрі міста, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Минулої доби у Сєвєродонецьку сталося загоряння шести багатоповерхівок та магазину, у Рубіжному – п'яти об'єктів житлового фонду, у Лисичанську – двох.

Тривають бої в окремих кварталах міст Рубіжне та Попасне.

Наші збройні сили непохитно утримують позиції. Вчора на лінії фронту на Луганщині та Донбасі вони відбили шість атак орди, знищили чотири танки, шість одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

7:20

Під час ранкового сигналу повітряної тривоги Одесу атакували з повітря, у деяких районах виникла пожежа. Частину ракет збили ППО. Одеситам радять закрити вікна – ОК «Південь», пише телеграм-канал Справді.

У своєму ранковомумзверненні Сергій Братчук, спікер Одеської ОВА, закликав населення бути свідомими та не виходити з укриттів до завершення сигналів відбою тривоги. 

6:50

Оперативна інформація станом на 06.00 03.04.2022 щодо російського вторгнення. 

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. Триває відведення окупаційних військ на окремих напрямках.

За наявною інформацією, морально-психологічний стан особового складу противника та рівень мотивації залишається на вкрай низькому рівні. Командири різних рівнів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу відмовляються від участі в бойових діях. Крім того, військовослужбовці масово пишуть рапорти на звільнення.

Особовий склад 2-х батальйонно-тактичних груп 4-ї військової бази зі складу 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу, відмовились брати участь у бойових діях на території України. Сплановано їх повернення до пунктів постійної дислокації.

Для поповнення втрат особового складу російське керівництво здійснює агітацію цивільного населення щодо вступу до лав збройних сил. Такі заходи проводять як на території російської федерації, так і на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та автономної республіки Крим.

Продовжуються систематичні випадки порушення вимог Міжнародного гуманітарного права щодо ведення війни. Російські окупанти продовжують розміщувати озброєння та військову техніку у безпосередній близькості до житлової інфраструктури населених пунктів, проводити фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях, здійснюють насильство стосовно місцевих жителів, займаються мародерством та пограбуваннями.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, шість одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено 8 повітряних цілей: два літаки, один вертоліт, один БПЛА та чотири крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

5:51

За добу 2 квітня з Донецької та Луганської областей евакуювали 955 людей, повідомляють на Facebook-сторінці Операція об'єднаних сил.

З Донецької області евакуювали:

  • 155 осіб, з них 39 дітей та 4 особи з інвалідністю з населеного пункту Вугледар;
  • 27 осіб, з них 1 дитина, з населеного пункту Мар’їнка;
  • 7 осіб, з них 2 дитини, з населеного пункту Новогродівка.

З Луганської області евакуювали 800 осіб з населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Попасна, Кремінна. Всього в період з 24 лютого евакуйовано з населених пунктів Луганської області близько 20 598 осіб та з населених пунктів Донецької області – близько 6 584 осіб.

5:40

Заступник міського голови Ізюма Володимир Мацокін в інтерв‘ю Укріформу розповів про обстріли міста. Так, з 6 березня почалося нищівне бомбардування з літаків, ракетами, з артилерії, з мінометів. І це відбувалося доба за добою. 

Це бомбардування носило абсолютно варварський і хаотичний характер. Незрозуміло, яка там могла бути логіка. Знищували все. В Ізюмі окупанти знищили близько 80% житлової забудови. 

За підрахунками міської влади, в Ізюмі та селах передмістя заблоковані та потребують гуманітарної допомоги від 15 до 20 тисяч осіб.

5:20

Спецпризначенці Нацполіції розпочали зачистку міста Буча. Наразі в місті працюють бійці заведеного полку спеціального призначення Нацполіції «САФАРІ», до складу якого увійшли представники підрозділів поліції особливого призначення, бійці КОРДу і Тор, а також спеціалісти вибухотехнічної служби.

4:45

Станом на 2 квітня в Україні окупанти викрали 16 голів громад із семи областей. Інформацію повідомили в телеграм-каналі Оперативний ЗСУ.

4:15

Очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай просить жителів області якнайшвидше евакуюватися. Про це Гайдай повідомив у Фейсбуці.

«Раніше озвучена мною теза, що ми маємо вивезти максимальну кількість людей до того, як росіяни почнуть розстрілювати міста ракетами – не для червоного слівця. Все, що відбувається – все серйозно! Пересидіти, перечекати – це не про ситуацію, в якій ми опинилися», – заявив голова ОВА.

Він також зауважив, що автобуси чекають щоранку, але невідомо скільки ще зможуть чекати

3:20

Голова ОВА Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив деталі обстрілу в периметрі міста. Так, за його словами, окупанти обстріляли цивільні об’єкти уже в периметрі Кривого Рогу. Це Інгулецький район. Постраждали більше десятка приватних будинків, навчальний заклад. Жертв під час обстрілу не було, тому що влада вчасно провела евакуацію.

Обстріл був саме там, звідки забрали людей.

«Орки гатили «Смерчами». Вони гатили знов забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами.», – наголосив Вілкул.

2:42

Міноборони рф стверджує, що готове відкрити гуманітарний коридор для евакуації мешканців Маріуполя на прохання турецького президента Реджепа Ердогана, пише Оперативний ЗСУ.

Зазначається, що коридор із Маріуполя до Бердянська буде відкрито з півночі 3 квітня, а ЗС рф «гарантують дотримання режиму тиші».

2:26

До Чернігова з Європи приїхали 10 карет «швидкої», про це повідомив голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. Він додав, що в усіх машинах необхідні ліки, зокрема для тих, хто має постійно приймати певні препарати.

Першочергово ліки доправлять в села, які були в окупації, повідомив Чаус.

01:53

Фахівці Оператора ГТС України локалізували ділянку газогону на Луганщині, який був пошкоджений ворожими обстрілами – постачання газу відновлено для понад 100 тисяч мешканців.

Про це повідомила пресслужба Оператора газотранспортних систем України.

В ОГТС нагадали, що газогін було пошкоджено ворожим обстрілом у п’ятницю, 1 квітня. Через це декілька газорозподільних станцій були повністю зупинені. 

Ще низка населених пунктів отримували газ за тимчасовою схемою «з балона». 

Наразі постійний маршрут транспортування газу відновлено для частини мешканців Луганщини, які отримували газ за тимчасовою схемою.

«Ситуація з газопостачанням мешканців Луганщини через бойові залишається складною, частина регіону - без газопостачання внаслідок пошкодження магістрального газогону», – додали в ОГТСУ і наголосили, що роблять все можливе, аби відновити подачу газу мешканцям Луганщини.

01:24

2 квітня Повітряні Сили ЗС України уразили вісім повітряних цілей:

  • 2 літаки (попередньо винищувачі-бомбардувальники Су-34);
  • 1 вертоліт;
  • 1 БпЛА (ОТР);
  • 4 крилаті ракети.
Ударна авіація під прикриттям винищувачів продовжує ракетно-бомбові удари по скупченню військ, колонах техніки, логістичних центрах та живій силі окупантів. по скупченню військ, колонах техніки, логістичних центрах та живій силі окупантів.

00:59

За даними Генштабу ЗСУ, росіяни все більше дізнаються, що їхні рідні та близькі гинуть, вторгнувшись в Україну. Сім'ям по всій росії почали приходити так звані «похоронки», в яких повідомляється, що їхні сини заплатили життям за розв'язану путіном війну.

«У міноборони росії розпочато процедури нагородження причетних до російсько-української війни «сертифікатами» державного зразка» – йдеться в повідомленні.

Також у відомстві опублікували фото листа, який отримали батьки одного з російських загарбників. У ньому повідомляють про «мужню загибель» сина адресата – молодшого сержанта Олександра Юрійовича Сировкіна.

00:40

Оперативна інформація станом на 00:00 щодо російського вторгнення від Генштабу.

Завершується тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Ворог продовжує здійснювати систематичні ракетні і авіаційні удари по військових та цивільних об’єктах, але інтенсивність завддання ракетних ударів, а також ударів із застосуванням високоточної зброї знизилась.
Триває підготовка додаткових підрозділів противника для участі у бойових діях на території України. Планується створення “добровольчих” батальйонів з мешканців тимчасово окупованих територій України та найманців.
На Волинському напрямку суттєвих змін у стані та положенні підрозділів окупаційних військ та їх союзників не відзначено.
На Поліському напрямку. Окупанти продовжують виведення підрозділів на територію республіки білорусь. Під час відведення військ противник здійснює мінування шляхів висування та окремих населених пунктів.
На Сіверщині ворог завершив виведення підрозділів з територій нашої держави до російської федерації та республіки білорусь. Основні маршрути руху колон противника пролягають в напрямку населених пунктів Гомельської та Могильовської областей. У складі колон, окрім вантажних автомобілів, зафіксовано елементи понтонно-мостового парку, реактивні системи залпового вогню, пускові установки ОТРК “Іскандер”. Військова техніка противника зосереджується на залізничних станціях та об’єктах, що мають підведення залізничних колій, що дозволяє здійснити її навантаження та вирушення на територію російської федерації.

Триває виведення до російської федерації (через Сумську область) підрозділів зі складу 2 загальновійськової армії Центрального воєнного округу, що діяли в напрямку міста Бровари. Забезпечення виводу військ здійснює батальйонно-тактична група 1-ї танкової армії Західного воєнного округу.

На Слобожанщині противник продовжує часткове блокування міста Харкова та здійснює обстріли житлових і промислових районів міста з артилерійських систем різних типів. Слід відзначити, що інтенсивність обстрілів зменшилась. Підрозділи окупаційних військ здійснюють перегрупування, ймовірно, з метою продовження активних дій на Ізюмському напрямку. Ворог намагається проводити розвідку, зокрема й із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

На Донецькому напрямку противник продовжував здійснювати вогневий вплив на деякі підрозділи Збройних Сил України та вести штурмові дії на окремих напрямках. Основні зусилля окупанти продовжували зосереджувати на захопленні населених пунктів Рубіжне, Попасна, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, отриманні повного контролю над Маріуполем, а також виході до Вугледару та Мар’їнки. Успіху не досягли.

Сили оборони України продовжують боронити нашу землю, поступово звільняють окуповані території, завдаючи ворогу суттєвих втрат.

00:20

Президент Володимир зеленський записав відеозвернення. Головні тези:

Наші захисники й захисниці продовжують повертати контроль над громадами в Київській та Чернігівській областях. ЗСУ не відпускають загарбників без бою. Завдають вогневого ураження. Знищують усіх, до кого дають змогу дотягнутися наші можливості.

Посилюємо оборону на східному напрямку та на Донбасі. Свідомі того, що ворог має резерви для посилення тиску на сході. У чому ціль російських військ? Вони хочуть захопити й Донбас, і південь України. 

На жаль, Україна так і не отримала поки що достатньо сучасних західних протиракетних систем. Не отримала літаків. Не отримала того, що могли надати партнери. Могли – і ще можуть! 

Хочу окремо подякувати мешканцям нашого Енергодара. Тим сміливим українцям і українкам, які сьогодні вийшли на мітинг для захисту свого міста. Для захисту нашої держави. За кожного пораненого буде відповідь. А український характер все одно не підкорити. 

Хочу сказати декілька слів і тим політикам, деяким депутатам Верховної Ради України, які абсолютно не розуміють, що відбувається в серцях наших людей. Настільки не розуміють, що аж придумали змінювати національний гімн. У мене питання до цих осіб: а що ви у своєму житті зробили такого, щоб у вас з'явилося моральне право змінювати слова гімну? 

Хочу звернутися до ще однієї людини, яка, здається, не вповні розуміє, що відбувається і що переживається. Не тільки в Україні, а й в усій Європі. До прем'єр-міністра Угорщини, який чи не єдиний у Європі відверто підтримує пана Путіна. Політики йдуть. А правда залишається. 

Говорив із Прем'єр-міністром Британії Джонсоном. Предметно, приємно. Домовились про нову оборонну підтримку для України. 

Підписав указ про відзначення державними нагородами наших героїв – героїв нашої держави. 131 військовослужбовець ЗСУ, з них дев'ять – посмертно.

Коментар