стрічка

Що таке кредитна історія та навіщо вона потрібна?

02 Квітня 2022, 11:40
Кредитна історія РЕКЛАМА 1022
Кредитна історія

Є багато ситуацій, у яких людям доводиться звертатися за кредитом до банку чи МФО. Але далеко не всі знають, що на рішення про видачу позики впливає кредитна історія. Вона є у будь-якої дорослої людини, але виглядає по-різному. Якщо ви ніколи не брали жодного кредиту, то така історія буде чистою (нульовою). В інших ситуаціях вона або погана, або хороша.

Під кредитною історією маються на увазі всі відомості про кредити та позики, а також порядок їх сплати. Якщо ви брали кілька сум у банку, а потім їх вчасно виплачували, то це хороший показник. Він характеризує вас як надійного клієнта, якому організація може сміливо довіряти. Якщо є заборгованості, невиплати та інші проблеми, ситуація рівно протилежна.

Навіщо потрібна кредитна історія

Хороша кредитна історія знадобиться вам, якщо ви захочете взяти кредит у банку. Будь-яка фінансова організація спочатку перевірить клієнта і лише потім видасть йому гроші. Причому вплив історії не обмежується фактом видачі грошей.

Якщо клієнт виглядає добре в очах працівників банку, йому нерідко пропонують і вигідніші, цікавіші умови.

Добросовісні платники іноді отримують суму, яка більша, ніж максимально встановлена банком для їхнього рівня доходів. Це працює далеко не завжди і залежить від підходу банку, але подібне рішення виключати не варто.

Особливо лояльні банки до тих людей, які до цього брали кредит у них і вчасно його погашали. Такі клієнти отримують позики швидше та на кращих умовах.

А ще кредитна історія допомагає самій людині планувати фінанси. Якщо ви розумієте, що з минулим кредитом були проблеми, то не будете розраховувати на хороші умови в черговий раз. Це допоможе заощадити масу часу та енергії.

Чи можна виправити кредитну історію

Змінити кредитну історію (зробити її надійнішою в очах банку) можна одним способом. Для цього доведеться взяти кілька невеликих простих кредитів та вчасно їх сплатити. Але тут є нюанс: як правило, у таких випадках не працює дострокове погашення, бо служба безпеки бачить, що історія виправлялася навмисно. Тобто доведеться брати позики та виплачувати їх за графіком. На це піде чимало часу, але якщо ваша мета полягає в тому, щоб через кілька років отримати хороший кредит на покупку будинку чи квартири, інших варіантів поки що немає.

Оскільки виправлення кредитної історії — це клопітка справа, найкраще не доводити до проблем. Яку б позику ви не брали, завжди пам'ятайте про те, що вона впливає на ваші майбутні фінанси. Намагайтеся не порушувати терміни та вносити платежі вчасно, адже ніхто з нас не знає, коли наступного разу доведеться звертатися до банку.

Коментарі
16 Січня 2023, 16:52
Через те, що мій заробіток не постійний, час від часу користувався кредитами, і наразі в мене середній бал кредитної історії, але як почалася повномасштабна війна, МФО почали дуже чіплятися до кредитної історії, і мені почали відмовляти в кредиті. Дуже радий, що scorector com мені допоміг у цьому питанні, після того як я поліпшив кредитну історію, МФО почали видавати кредити, як це було до війни. Для мене це важливо, тому що зараз дуже не стабільна ситуація.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024