стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 2 квітня

02 Квітня 2022, 23:31
St Georges Hall, Ліверпуль, Велика Британія 3940
St Georges Hall, Ліверпуль, Велика Британія

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:33

США сприятимуть передачі радянських танків Україні — CNN. За словами високопоставленого американського чиновника, йдеться про танки Т-72, з якими українські військові мають досвід експлуатації

22:46

Продавці морського палива припинили обслуговувати судна під російським прапором у великих європейських центрах, включаючи Іспанію та Мальту, що стало черговим ударом по експорту Москви, повідомили Reuters п'ять джерел у галузі, які знають про це, – передає Енергоатом у телеграмі.

18:58

Литва з початку квітня повністю припинила імпорт газу з Росії, ставши першою країною ЄС, що пішла на такий крок.

Як повідомляє LRT, про це заявило Міністерство енергетики Литви, пише «Європейська правда».

У відомстві повідомили, що з початку квітня литовська газотранспортна система не імпортувала газу з РФ. Це підтверджують і дані оператора Amber Grid: згідно з ними, на 2 квітня імпорт російського газу до Литви через інтерконектор з Білоруссю був нульовим.

Тепер усі газові потреби Литви задовольняються завдяки імпорту через СПГ-термінал у Клайпеді. За розрахунками, надалі цього має бути достатньо. 

За потреби, газ можуть перекачувати також з Латвії, а з 1 травня - через інтерконектор з Польщею. 

Міністр енергетики Дайніус Крейвис назвав це поворотною точкою в енергонезалежності Литви. 

«Ми перша країна ЄС серед тих, які отримували газ від «Газпрому», що стала незалежною від постачання газу з Росії», – заявив він. 

14:55

«Міністр закордонних справ Японії Хаяші Йошімаса передав мені малюнки японських дітей захисникам України. Я обов’язково передам їх адресатам. Це був зворушливий момент нашої зустрічі, на якій ми говорили про санкції та іншу підтримку України» – написав у соцмережах міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

14:38

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що Італія готова виступити гарантом нейтралітету України.

13:46

Туреччина готова виділити судна для організації евакуації цивільних осіб та поранених з Маріуполя морем. Про це повідомив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар.

08:28

У Литві заарештували квартиру російського пропагандиста Артема Шейніна. Йдеться про помешкання у курортному місті Паланга, – пише Україна 24.

6:26

США нададуть Україні додаткову військову допомогу на $300 млн — йдеться, зокрема, про ракетні системи, безпілотники, боєприпаси та кулемети. Про це пише Суспільне з посиланням на пресслужбу Міноборони США.

Також у США досі вважають вірогідним застосування росією хімічної або біологічної зброї, тому планують передати Україні засоби захисту від таких атак.

3:07

Європейські країни здійснюють оплату за постачання російських енергоносіїв через «газпромбанк», який не був відключений від SWIFT і через який здійснюються закупівлі військової техніки та засобів для 47 танкової дивізії рф.

Про це повідомляють у фесйбуці Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Згідно з даними воєнної розвідки, через російські «промсвязьбанк» та «газпромбанк» здійснюються закупівлі БпЛА, комплектуючих для військової техніки та засобів радіоелектронної розвідки для підрозділів 47 танкової дивізії (Муліно).

Повідомляють, що «промсвязьбанк» 12 березня потрапив у перелік установ, відключених від системи SWIFT.

«Щодо «газпромбанку», то санкції проти нього ввела тільки Велика Британія. Цей банк є головною установою, через яку європейці здійснюють оплату за постачання російських енергоносіїв», - повідомили в ГУР.

0:29

Британія внесла Газпромбанк у санкційний список, що не дозволяє нафтогазовому гіганту Shell оплатити поставку газу за новою схемою, запровадженою Кремлем.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Bloomberg.

Shell має принаймні два довгострокові контракти, на які вплине новий кремлівський механізм, що разом еквівалентно приблизно 1,5% річного експорту Газпрому ключовим іноземним клієнтам.

Щоб і надалі отримувати російський природний газ за новими умовами, всім європейським покупцям тепер потрібні два рахунки в Газпромбанку, один в рублях і один в іноземній валюті. Газпромбанк далі проводитиме конвертацію на Мосбіржі.

Для британської Shell така схема заборонена, оскільки Газпромбанк віднедавна – під санкціями Британії проти РФ за вторгнення в Україну.

Shell пообіцяла «поетапно відмовитися» від закупівлі російських нафтопродуктів, трубопровідного газу та СПГ, але продовжить отримувати деякі поставки за довгостроковими контрактами до закінчення терміну їхньої дії. 

«Газпром», з’ясувало агентство, знає про можливі проблеми з оплатою з Shell і шукає шляхи їхного вирішення. Російська енергетична компанія не очікує, що перехід на рублі стане значною проблемою в її відносинах з більшістю європейських клієнтів, сказав один із співрозмовників.

Ряд чиновників ЄС теж зазначили, що нові правила оплати, ймовірно, мало вплинуть на російські поставки на континент, оскільки клієнти все ще можуть перераховувати гроші в доларах або євро, залежно від їхніх контрактів. Проте, за словами німецького чиновника, питання про те, чи підриває російський указ санкції, має бути узгоджено на рівні ЄС.

0:26

Сербського президента Александара Вучича звинувачують у приховуванні контрактів на продаж зброї українській армії.

Як повідомляє «Європейська правда» із посиланням на сербський портал N1, скандал виник після оприлюднення в середині березня відео на YouTube-каналі Міністерства оборони України.

На цьому відео українські військові обстрілюють позиції російських загарбників із мінометів. У Сербії помітили, що снаряди мінометів мають маркування Krušika та рік випуску – 2018. Сербські військові експерти одностайні – мова йде про зброю, випущену у сербському місті Валєво.

Продаж цієї зброї Україні вже спричинив скандал у 2019 році. Тоді стало відомо, що на Донбасі знайшли снаряд, що не розірвався, цього сербського виробника.

Президент Сербії Александар Вучич був змушений виступити з поясненнями. Тоді він пояснив, що в Україну було продано одну партію зброї – в 2016 році.

Більш того, за словами Вучича, ці снаряди були продані польській компанії, а потім потрапили в Україну без згоди Сербії.

Як зазначає сербське видання, останнє відео спростовує слова Вучича – воно доводить, що Сербія щонайменше двічі продавала зброю Україні.

Варто зазначити, що 3 квітня у Сербії пройдуть одночасно президентські, парламентські та місцеві вибори. Відповідно, цей скандал може вплинути на рейтинги президента Вучича та його партії.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024