стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 квітня

02 Квітня 2022, 23:48
ЗСУ. Фото Макса Левіна 14380
ЗСУ. Фото Макса Левіна

Триває 38 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:49

У Київській області після звільнення від окупантів знайшли мертвими старосту села Мотижин Ольгу Сухенко та її чоловіка. Росіяни їх викрали 23 березня, – пише Бабель.

23:36

У Бучі на Київщині у братських могилах поховали вже 280 людей, повідомив міський голова Анатолій Федорук у твітері, передає Бабель. За його словами, наразі місто сильно зруйноване, вулиці всіяні тілами мертвих людей.

23:25

В Бучі на Київщині 2 квітня працювали бійці заведеного полку спеціального призначення Нацполіції «САФАРІ». До його увійшли представники підрозділів поліції особливого призначення, бійці КОРДу і Тор, а також спеціалісти вибухотехнічної служби.

Правоохоронці перевіряють кожен двір та  укриття, спілкуються з людьми та надають допомогу місцевим жителям, розповіли в Національній поліції.

Містяни, яким довелося пережити жахіття окупації, максимально сприяють правоохоронцям.

Вибухотехніки оглядають місцевість та вилучають вибухонебезпечні предмети і боєприпаси, що не здетонували. 

Поліцейські роблять усе можливе, аби місцеві мешканці якнайшвидше змогли повернутися у рідне місто

23:20

Голова Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба повідомив, що на розмінування регіону потрібно щонайменше 10 днів, – пише Бабель. Саме тому в області вводять триденну комендантську годину. Додому повертатися ще не можна.

21:59

Як змінилася ситуація у Київській області в порівнянні з 1 та 2 квітня повідомляють ЗСУ,

1 квітня
1 квітня

2 квітня
2 квітня

21:55 

2 квітня окупанти масовано обстріляли Кременчуцький НПЗ і навколишні склади паливно-мастильних матеріалів, – повідомляє голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін у телеграмі. 

«На жаль, інфраструктура підприємства знищена. Завод не працює. Наші рятувальники продовжують героїчно гасити пожежу. 

На щастя, екологічної катастрофи немає, ДСНС контролює ситуацію. Станом на зараз (21:55) постраждали кілька людей, які отримали опіки, але їх життю нічого не загрожує», – йдеться у повідомленні.

21:49

За добу бійці полку Азов знищили 2 танки, 2 БМД, 2 БМП, багато ворожої піхоти. Також є окупанти, що потрапили в полон, – йдеться у телеграм-каналі полку «Азов».

Боротьба за український Маріуполь триває.

21:24

Про результати роботи гуманітарних коридорів 2 квітня пповідомляють у Офісі Президента:

  • гуманітарними коридорами з Маріуполя та Бердянська сьогодні на власному транспорті до Запоріжжя доїхали 1263 особи. З них 765 осіб із Маріуполя та 498 мешканців міст Запорізької області: Бердянська, Мелітополя, Пологів, Оріхова та Василівки;
  • уже пройшли останній блокпост окупаційних військ у місті Василівка 10 автобусів із Бердянська, які перевозять маріупольців. Це понад 300 осіб.
  • у Луганській області сьогодні вдалося евакуювати 2650 людей із міст Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Попасна та смт Нижнє.

 

Всього за сьогодні евакуйовано 4217 осіб.

20:45

Київську область звільнили від окупантів.

Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

 «Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область – звільнені від загарбників», – написала вона

20:40

Селище Михайло-Коцбинське під Черніговом – наше, повідомили в оперативному командуванні «Північ».

20:30

о 16:50 війська російської федерації нанесли ракетний удар по місту Миргород, – інформує голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

Силами й засобами ППО Збройних сил України вдалося знищити декілька ворожих крилатих ракет. Однак унаслідок обстрілу пошкоджені злітна смуга, інфраструктура аеродрому та сталося загоряння складу паливно-мастильних матеріалів. 

 На уражених об'єктах працюють особовий склад частини та рятувальні служби, які ліквідовують наслідки обстрілу й пожежі, а також представники Національної поліції.

Кількість постраждалих встановлюють.

20:11

Близько 17 години, під час повітряної тривоги, відбувся ракетний удар по промисловому об'єкту у Шепетівці Хмельницької області.

Пожежу ліквідовують працівники ДСНС.
За попередньою інформацією постраждалих нема.

«Дуже прошу усіх жителів Хмельницької області не поширювати неперевірену інформацію у соціальних мережах та телеграмканалах», – повідомляє голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

20:05

Окупантів труять місцеві жителі та алкоголь.

Про це повідомили в управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Українці чинять опір окупантам всіма доступними засобами. За наявною інформацією, місцеві жителі Ізюмського району (Харківська область) «пригостили» росіян з 3-ї мотострілкової дивізії РФ отруєними пиріжками. В результаті двоє окупантів загинули одразу, ще 28 потрапили до реанімації. Їхній поточний стан – уточнюється.

Ще близько 500 військовослужбовців 3 мотострілкової дивізії РФ знаходяться в лікарнях внаслідок важкого отруєння алкоголем невідомого походження.

Російське командування списує ці випадки на так звані «не бойові втрати».

19:17

В населеному пункті Немішаєае гвардійці вивісили державний прапор.

Після визволення від російських окупантів селища Немішаєве Бородянського району на Київщині 1 квітня, нацгвардійці вивсили державний прапор на приміщення селищної ради.

Селище перебувало в окупації понад місяць — там досі немає світла, газу та води. Звʼязок — із перебоями.

Українські військові продовжують зачистку населених пунктів в Бучанському, Вишгородському, Броварському районах Київської області. 

19:00

Оперативна інформація станом на 18 годину щодо російського вторгнення.

Про це інформуть у Генштабі ЗСУ.

Триває тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

На Сіверському напрямку триває переміщення підрозділів окупаційних військ від державного кордону Україні вглиб території республіки білорусь. Значна частина військової техніки пошкоджена та буксирується.

Серед військовослужбовців збройних сил російської федерації поширюються панічні настрої через радіаційне опромінення особового складу підрозділів, що базувалися в Чорнобильській зоні. Населенню білоруського селища міського типу Брагін рекомендовано уникати контактів з російськими окупантами, що відійшли із забрудненої зони.

Триває так звана «евакуація» цивільного автотранспорту, викраденого росіянами в Гостомелі, Ірпіні, Бучі та Іванкові. Крім того, мародери російських окупаційних військ перед перекиданням на інші напрямки намагаються відправити родичам награбоване майно з території Білорусі службою експрес доставки СДЕК.

На Слобожанщині окупантами заблоковано виїзд з міста Буринь, у населеному пункті фіксується велике скупчення військової техніки. Триває блокада Путивля, місто оточене блокпостами ворога. В селищі Юр’єве Сумської області окупанти проводять рейди з метою перепису населення та пошуку зброї.

На Донецькому напрямку тривають спроби противника оволодіти Маріуполем, блокувати Рубіжне, Северодонецьк, Попасну, Троїцьке, Авдіївку, Мар’їнку та Красногорівку. Окупанти не мають успіху, несуть втрати.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Серед місцевого населення невизнаного придністров’я поширюються чутки про силове примушення особового складу збройних сил так званої «ПМР» до участі у війні проти України.

На Приморському напрямку окупаційними військами продовжуються фільтраційні заходи в тимчасово захоплених населених пунктах.

Сили оборони продовжують нищити війська противника і звільняти українські території.

Через значні втрати особовий склад ворога деморалізований, що, в свою чергу, впливає на якість виконання ними поставлених завдань.

18:20

Після першої години була обстріляна Полтава, об’єкти інфраструктури зазнали удару від 4 ракет. На зараз всі наслідки цієї атаки вже ліквідовані, жодна людина не постраждала.

«Що стосується міста Кременчук, там були більш потужні удари по місту. Зазнала ударів промислова зона, зараз іде пожежа. По деяких місцях вона ліквідована» – голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

На цей час до лікарні Кременчука не звернулася жодна людина, постраждала від обстрілу. Однак остаточно можна буде говорити про постраждалих після ліквідації пожеж, наголосив він

18:06

Кількість загиблих внаслідок влучання ракети російських військових в будівлю Миколаївської облдержадміністрації 29 березня зросла до 36 людей, повідомив керівник ОВА Кім.

18:05

До України відправлять 30 броньованих «швидких», придбаних посольством на зібрані кошти.

Як повідомляє «Європейська правда», про це оголосило посольство України в Британії 2 квітня.

«Ми вирішили спрямувати частину коштів, зібраних через платформу withukraine.org, на закупівлю не лише звичайних «швидких», але й броньованих, щоб захистити наших хоробрих медиків», – йдеться у заяві.

18:03

Російські військові здійснили авіаудари по інфраструктурі в Миргороді на Полтавщині, повідомив керівник ОВА Лунін. 

За попередньою інформацією, травмованих немає. В Полтавській області триває повітряна тривога.

18:00

Жителів Шепетівщини просять зберігати спокій та залишатися вдома.

Прохання опублікував Сергій Гамалій, голова Хмельнцької ОВА.

«Прошу, утримайтеся від фото та відео у соцмережах, телеграмканалах!» – написав очільник.

17:55

Російські окупанти влучили у районну лікарню Балаклії. Близько 70 пацієнтів та медперсонал потребують негайної евакуації. 

Будівля лікарні пошкоджена, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. 

Балаклія — тимчасово окупована територія Харківської області, де міський голова пішов на співпрацю із окупантами.

17:27

Сили протиповітряної оборони ЗСУ збили ворожі ракети в різних частинах Полтавської області.

Про це повідомив голова Полтавської обласної ВЦА Дмитро Лунін.

 Він також додав, що звуки вибухів, які можна було чути протягом кількох останніх годин у Полтаві – навчання ЗСУ.

17:25

Через підрив дамби у Харківській області річка Сіверський Донець виходить із берегів.

Дамбу на Оскольському водосховищі було зруйновано днями. Вода розлилася у південному напрямку і вже дійшла до Студенку та Святогірська.

Депутат Святогірської міської ради Віталій Мороз опублікував на своїй сторінці у Facebook відео наслідків розливу Сіверського Дінця навпроти Святогірської Лаври.

17:15

Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча, який належить Метінвесту Ріната Ахметова, зазнав руйнувань внаслідок дій російських окупантів, – повідомив у соцмережах журналіст Денис Казанський.

До повномасштабного вторгнення РФ це було одне з найбільших підприємств України з повним металургійним циклом. Комбінат спеціалізувався на виробництві агломерату, вапна, чавуну та чавунних виробів, сталевих зливків, катаної та литої заготовки. А сам він був заснований у 1897 році.

17:10

Внаслідок ракетного обстрілу Павлоградського району Дніпропетровщини пошкоджено колії й вибухнули вагони, одну людину поранено.

Повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко у Telegram

За повідомленням, одна ракета влучила в залізницю. Сильно пошкоджені колії та контактні мережі. Вибухнули вагони. Рух потягів зупинено. Рятувальники приборкують пожежу. Попередньо, загиблих немає.

Друга ракета втрапила на відкриту місцевість. Сталося займання. Одна людина поранена.

16:15

З Луганської області в суботу вдалося евакуювати 2 700 людей, повідомляє голова Луганської ВЦА Сергій Гайдай у фейсбуці. Для тих, хто залишився, завезли кілька тонн гуманітарної допомоги: харчі, ліки, засоби гігієни. Патрульні поліцейські вже почали їх розвозити по бомбосховищах. 

«З орками неможливо домовлятися — росіяни умисно гатять під час евакуації. Прилітає поблизу місць збору людей. На щастя, всі цілі», – зауважує очільник Луганської ВЦА.

16:11

У селі Старий Биків на Чернігівщині шукають місцеву вчительку, – пише Суспільне.

Російські війська взяли Вікторію в полон та ймовірно забрали з собою, коли їх вибили з села. За словами сестри Вікторії Ірини, росіяни перевіряли усі телефони жителів Старого Бикова. У Вікторії в телефоні побачили повідомлення до чат-ботів, де дівчина повідомляла про переміщення окупаційних військ. За це її забрали до полону 25 березня.

Вікторія
Вікторія

15:35

Протягом доби головні напрямки активних бойових дій була Київщина, з північного заходу та з північного сходу Києва наші війська вибивали противника в бік державного кордону. вибивали вдало, звільнили понад 30 населених пунктів, - розповів на брифінгу 2 квітня радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

На Київщині, у селищі Дмитрівка два танки української армії під час бою знищили 10 танків росіян. 

«Зокрема противник намагається увести з Курської області певну кількість своїх військ, але це не посилення не намагання утворити нове угруповування  це намагання утримати свої війська від поразки.ці війська не становлять загрози містам Суми та Чернігів» – зазначив Арестович.

Також радник керівника Офісу президента повідомив, що вночі окупанти в тринадцятий та чотирнадцятий раз нападали на Чорнобаївку, однак наші війська вкотре відбили успішно відбили атаку окупантів.

«На сході України противник продовжує намагатися оточити наші війська в зоні ООС. Від Ізюму на півдні і від Волновахи на півночі.  Військово-політичне керівництво країни знає про це. Зосереджуємо наші зусилля на відбиття цієї загрози. Фронт тримається.  Там нас чекають важкі бої – за південь, за Маріуполь, за схід України. Я не думаю, що після цих боїв у Російської Федерації залишаться ще хоч якісь резерви для активних наступальних дій. Віримо в ЗСУ» – зауважив Арестович.

Наприкінці брифінгу Олексій Арестович звернувся до українців із закликом повертатися до нормального життя, виходити на роботу та працювати там де це можливо, адже відновлення економіки важливе для нормально функціонування соціального, політичного та психологічного життя.

15:00

Окупанти обстріляли парк у центрі Харкова, є поранений. про це повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синєгубов у своєму телеграм-каналі.

 

«Росіяни вже не вперше обстріляли із «Градів» парк імені М. Горького. Це одне із найулюбленіших місць відпочинку харків’ян. На жаль, є один постраждалий, чоловіка госпіталізували та надають медичну допомогу», – зазначає керівник Харківської ОДА.

14:30

Російські окупанти щодня «пробивають дно».

На перехоплених плівках СБУ так багато доказів деградації та звірств рашистів, що ми зробили з них окрему підбірку, – повідомляють у телеграм-каналі СБУ.

Так, один із загарбників смакує з дружиною «сафарі» на дітей в Маріуполі, де кадирівці біжать за маленькою українською дівчинкою і стріляють їй по ногам – для розваги.

Далі вихваляється захопленими під Києвом трофеями: «…машин набрали себе, бл*дь. Ружьев себе понабирали, карабинов…».

А ще один абсолютно спокійно розповідає батькові, що вони їдять українських собак (і це не про алабая, як було на попередніх перехопленнях). Мовляв, з харчуванням у них все нормально:  «…собаку зарезали, съели», бо просто «….нутрии закончились».

Найгірше, що навіть «мирні» росіяни, які залишилися в рф, смакують ці звірства, які їхні родичі творять Україні.

13:48

Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив, що в область зайшла велика кількість ворожих військ з території росії.

Сформований умовний коридор, через який відбувається постійний рух військової техніки з Київської та Чернігівської областей у зворотному напрямку на росію.

За словами Живицького, росіяни «дуже бояться місцевих жителів і наших військових», тому відкривають хаотичний вогонь по людях, які з’являються біля цієї техніки або вздовж руху колон, – пише УП.

13:15

Перші кадри звільненої Бучі, відзняти тележурналістом і мандрівником Дмитром Комаровим.

 

13:13

На Чорнобильській АЕС підняли прапор України. Також на станції прозвучав гімн України, – повідомляють на ЧАЕС.

12:59

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення в Україну станом на 12:00.

Російські загарбники продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. За наявною інформацією, ворог має наміри щодо оточення угрупування Об’єднаних сил і виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

З метою сковування дій наших військ буде продовжувати утримання окремих рубежів на тимчасово зайнятих територіях Київської та Чернігівської областей, імовірно, в районах у безпосередній близкості від державного кордону України (з республікою білорусь та російською федерацією відповідно).

На Волинському напрямку ознак формування наступальних угруповань з боку противника не спостерігається. У підрозділах збройних сил республіки білорусь тривають посилені заходи оперативної та бойової підготовки. Ворог здійснює нарощування системи протиповітряної оборони у прикордонних районах з нашою Державою.

На Поліському напрямку противник продовжує переміщення окремих підрозділів на територію республіки білорусь. З метою уповільнення просування наших підрозділів окупанти здійснюють мінування покинутих позицій, шляхів висування, елементів транспортної інфраструктури та техніки, що не підлягає евакуації.

На Сіверському напрямку ворог продовжує утримувати окремі підрозділи зі складу 41-ї загальновійськової армії для блокування міста Чернігова. За наявною інформацією основна частина угрупування окупантів вже зосереджена для відходу на територію російської федерації.

З Броварського напрямку на територію Курської області російської федерації було виведено частину підрозділів зі складу 2-ї загальновійськової армії. Інші підрозділи перебувають у готовності до висування в напрямку російського кордону.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків. Намагається продовжити наступ на Ізюмському напрямку.

На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Северодонецк, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка. Намагається встановити повний контроль над містом Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку ворог проводить штурмові дії з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області. 

У складі угруповань окупаційних сил до виконання бойових завдань на території нашої Держави залучено до 75 БТГр, на відновленні боєздатності перебуває до 34 БТГр, повністю знищено – 16 БТГр (інформація уточнюється).

12:56

Віталій Кім повідомив про 35 загиблих внаслідок ракетного обстрілу Миколаївської ОВА.

12:53

Тіло фотожурналіста Макса Левіна, який зник 13 березня, поліція знайшла у районі села Гута Межигірська на Київщині. У нього залишилось четверо неповнолітніх синів, – повідомляє Українська правда

12:51

Відомо про чотирьох поранених внаслідок вибухів і обстрілів у Енергодарі. Про це повідомляє тг-канал Енергоатом.

12:29

Зранку жителі міста Енергодар зібралися на мирний мітинг на підтримку України. За цим спостерігали русскофашистські окупанти. Коли енергодарці почали розходитися, під’їхали автозаки, у які загарбники почали пакувати місцевих. 

За кілька хвилин місто здригнулося від звуків вибухів та масованих обстрілів.

Крім того, в Енергодарі глушать звязок – пропав провідниковий інтернет, телефонні дзвінки також не доступні.

11:45

Серед російських окупантів зростає невдоволення вищим командуванням рф і назрівають бунти 

Багато солдатів – на межі божевілля від того, що кожен день їм доводиться відправляти на «велику землю» колони вантажівок із трупами, – повідомляють у СБУ.

Ось як цей загарбник, що стоїть під Києвом та не приховує свого роздратування: «Не то, что себя жаль. Пацанов жалко и их родителей, когда ты каждый день видишь УРАЛы с 200-ми. Каждый день по 30 УРАЛов уезжает отсюда и всем пох*й».

На перехоплених розмовах СБУ він говорить, що злий на путіна, який обіцяв їм тріумфальну ходу, а натомість втягнув у затяжну війну, де їм не перемогти.

«Уже больше месяца мы тут еб*мся…, а они взять ее (Україну) не могут. Путин ... конченный человек. Тут уже миллионы людей погибли», – скаржиться окупант.

Дружина, щоб розрадити його, розповідає, що по телевізору показували шаманку, яка ще в 2020 році передбачила війну з Україною і пообіцяла її завершення до 13 квітня.

11:40

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив про 32 загиблих внаслідок ракетного обстрлу окупантами приміщення адміністрації.

10:59

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 2 квітня орієнтовно становлять:

  • особового складу близько 17 800 осіб,
  • танків ‒ 631 од,
  • бойових броньованих машин  ‒ 1776 од,
  • артилерійських систем – 317 од,
  • РСЗВ – 100 од,
  • засоби ППО – 54 од,
  • літаків – 143 од,
  • гелікоптерів – 134 од,
  • автомобільної техніки – 1236 од,
  • кораблі /катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 87.
  • Спеціальна техніка – 24.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій

10:45

Окупанти викрали мера Таврійська Миколу Різака. Про це пише Українська правда.

10:30

Воїни десантники знищили два російські транспортно-бойові гелікоптери Мі-8 ЗС на Харківщині.

Вертольоти знищили розрахунком вітчизняного переносного протитанкового ракетного комплексу «Корсар», – повідомляє командування Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

10:20

Перелік евакуаційних маршрутів, домовлених на 2 квітня:

Донецька область:

Приватний транспорт: Маріуполь – Мангуш – Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя

Запорізька область:

Бердянськ – Токмак – Василівка – Кам'янське – Запоріжжя

Автобуси для евакуації та гуманітарна допомога знаходяться на в'їзді до Бердянська.

Додатково виїхало 10 евакуаційних автобусів із Запоріжжя до Бердянська.

Луганська область:

Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут

Нижнє – Гірське – Лисичанськ – Бахмут

Попасна – Бахмут

Лисичанськ – Бахмут

Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Бахмут

Гуманітарний вантаж та автобуси для евакуації буде відправлено з Бахмута.

09:39

росія вбила вже 158 українських дітей. Ще понад чверть тисячі – поранені. Такі дані оприлюднили у Офісі генпрокурора.

09:37

Окупанти пошкодили у Києві вже 154 житлові будинки, 20 приватних садиб, 27 садочків та 44 школи. Такі дані повідомляють у міській державній адміністрації.

08:52

Вночі окупанти завдали ракетних ударів по Дніпровщині – влучили в інфраструктурний об'єкт у Дніпрі та заправку у Кривому Розі. Двоє людей поранені, – повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

Крім того, ППО збила над Дніпровщиною чотири ворожі ракети та один безпілотник.

08:47

Уночі не менше чотирьох ракет вдарили по інфраструктурних об'єктах у Полтаві. Вранці, за попередньою інформацією, три ворожі літаки атакували промислові об'єкти Кременчука. Нині рятувальники гасять пожежу. Про це повідомив голова ОВА Дмитро Лунін.

08:43

Вночі окупанти знову відкрили вогонь по Лисичанську, що призвело до пошкоджень п’яти будинків, – пише УП.

Ще два займання житла сталися в Тошківці.

Кількість жертв встановлюється.

Співробітниками ДСНС врятували сімох осіб, одного жителя Рубіжного поранено.

08:16

Уночі окупанти із систем залпового вогню обстріляли Кривий Ріг. На щастя, обійшлося без жертв, – повідомляє мер міста Олександр Вілкул.

7:06
Оперативна інформація станом на ранок 2 квітня щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять восьма доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. 

Здійснюють відведення військ на окремих напрямках, ймовірно, з метою посилення угруповання окупаційних військ для подальшого ведення наступальних дій  на Слобожанському, Донецькому та Луганському напрямках. 

Ворог активізував роботу з так званими «добровольцями». 

Першого квітня цього року, міністерством оборони російської федерації було прийнято рішення про проведення воєнних зборів з резервістами з 04 квітня по 23 травня 2022 року .

Разом з тим, активізовано роботу щодо залучення підрозділів російських військ, які базуються на території Придністровського регіону Республіки Молдова для проведення провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною. Відзначено передислокацію російських військ та підрозділів так званої придністровсько-молдавської республіки з метою підготовки до ведення демонстрації готовності до наступу та, можливо, бойових дій проти України.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує вчиняти протиправні дії та, в порушення норм міжнародного гуманітарного права, вдається до викрадення місцевих жителів, обстрілів житлових кварталів населених пунктів, мінування об’єктів цивільної інфраструктури, пограбувань та мародерства.

Противник продовжує зазнавати суттєвих втрат у Луганській області. Так, у місті Алчевськ, до місцевої лікарні з району ведення бойових дій поблизу населеного пункту Попасна надійшло близько 30 поранених окупантів-кадировців. За наявною інформацією, загиблих окупанти залишають на полі бою. Водночас, за минулий тиждень, безповоротні втрати особового складу у підрозділах так званого 2 армійського корпусу склали близько 800 осіб.

Угрупованням військ Збройних Сил України на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 9 ворожих атак. Наші воїни знищили 8 танків, 44 бойових броньованих машин, 16 одиниць автомобільної техніки та 10 артилерійських систем.

7:02

На Полтавщині вночі були обстріли. Про це повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін у своєму Telegram-каналі. 

У повідомленні йдеться про ракетний обстріл одного з інфраструктурних об‘єктів Полтави. 

Також ракетні удари завдали по інфраструктурних об‘єктах та житлових будинках Кременчука. Скільки саме було обстрілів не повідомляють. 

3:52

Від Білопілля до Конотопу, що на Сумщині, окупанти окопуються. Відповідну заяву у Telegram оприлюднив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. 

2:15

Кількість жертв у Миколаєві зросла до 31 людини. Про це повідомили у Головному управлінні ДСНС Миколаївської області.

1:51

Російські загарбники понад два тижні утримують у полоні голову Мелітопольської районної ради Сергія Прийму і викрали п'ять директорів шкіл.

Про це повідомив начальник Мелітопольської районної військової адміністрації Ігор Судаков у коментарі Укрінформу.

«Жодної інформації про Сергія Прийму немає. Ми намагаємося з'ясувати в окупантів хоч якісь вимоги щодо його звільнення, але наразі вони ніяких вимог не кажуть. Просто другий тиждень тримають в полоні», – зазначив Судаков.

Така ж ситуація із директорами шкіл.

1:49

Міноборони Великої Британії припускає, що через пожежу на нафтобазі у Білгороді російські війська, які атакують Харків, зіткнуться з нестачею ресурсів, пише УП.

«Ймовірна втрата ланцюгу у поставках палива та боєприпасів із цих складів, може призвести до додаткового короткострокового навантаження на і без того ускладнену логістику Росії. Особливо може постраждати забезпечення ресурсами російських військ, які оточують Харків», – йдеться у повідомленні.

1:45

Окупанти обстріляли з реактивних систем залпового вогню околиці Кривого Рогу, повідомив Олександр Вілкул в коментарі УП.

На початку доби 2 квітня росіяни застосували РСЗО для обстрілу району Інгулець. Там горить заправка.

Водночас за словами Вілкула, на території Криворізького району та Дніпропетровської області відносно стабільна ситуація, а росіян витісняють за межі області.

1:14

Президент Володимир Зеленський звернувся до народу України.

«Попереду – складні битви. Зараз іще не можна думати, ніби ми вже пройшли всі випробування. Ми всі хочемо перемоги. Але коли вона буде – кожен це побачить. Кожен відчує, що настає мир», – запевнив Зеленський.

0:50

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 24.00 1 квітня.

Закінчилась тридцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Завдає систематичних ракетних та авіаційних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури і житлових кварталах населених пунктів. 

Підрозділи ворога, з метою створення наступальних угруповань, продовжують перегрупування військ.

З району Чорнобиля до населених пунктів, що розташовані на території республіки білорусь виводяться окремі підрозділи 5-ї, 29-ї та 35-ї загальновійськових армій Східного військового округу та 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту, ймовірно, з подальшим переміщенням до Бєлгородської області. 

За наявною інформацією, до залізничної станції Долбіно (Бєлгородська область) прибув залізничний ешелон з технікою окремих підрозділів 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу.

На Волинському напрямку обстановка змін не зазнала.

На Поліському напрямку противник діє силами окремих підрозділів 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії, 37-ї окремої мотострілецької бригади та 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії. Наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на веденні оборони окремих рубежів з метою прикриття відведення військ на територію республіки білорусь. Здійснює мінування районів місцевості та техніки, яка не підлягає евакуації, руйнування об’єктів інфраструктури для затримки просування наших військ.

За наявними даними, підрозділи збройних сил російської федерації, які відводяться до білорусі зосереджуються на території Поліського радіаційного заповідника у районах населених пунктів Кіров, Хільчиха, Наровля та Волоховщина. 

На Сіверському напрямку противник наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на прикритті відведення військ на територію російської федерації та стримувані наступальних дій Сил оборони.

На Чернігівському напрямку продовжує блокування Чернігова та завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та позиціях підрозділів Збройних Сил України. 

З метою нарощування угруповання військ, з населеного пункту Валуйки (Бєлгородська область) у район Піски (Харківська обл.) переміщено підрозділи 106-ї повітряно-десантної дивізії, імовірно, з метою ведення бойових дій на Донецькому напрямку. 

На Харківському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює перегрупування військ та артилерійські обстріли житлових кварталів. Проводить повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних Сил України із застосуванням БПЛА.

На Ізюмському напрямку окупанти продовжують контролювати частину міста Ізюм та утримують понтонні переправи через річку Сіверський Донець, здійснюють перегрупування військ з метою створення наступального угруповання.

На Донецькому напрямку ворог продовжує здійснювати вогневий вплив та штурмові дії на більшості напрямків. Наносить авіаційні удари по підрозділах наших військ у районах населених пунктів Рубіжне, Біла Гора, Мар’їнка, Сєверодонецк. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне. Здійснює вогневе ураження та штурмові дії з метою встановлення контролю над містом Маріуполь. Розпочав наступальні дії у напрямках Велика Новосілка та Роздольне. Був зупинений на обох напрямках. 

На Південнобузькому напрямку суттєвих змін в положенні та переміщенні підрозділів противника не зафіксовано.

Разом до перемоги! Віримо у Збройні Сили України! Зберігаємо спокій! Слава Україні!

0:11

У Дніпрі пролунали вибухи, повідомляє Суспільне.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024