стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 квітня

01 Квітня 2022, 23:44
Українське військо 11310
Українське військо

Триває 37 доба героїчного протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України. 

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:43

ЗСУ під Чорнобаївкою на Херсонщині розбили російський окупантів вчотирнадцяте, повідомив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

22:49

В оперативному командуванні «Південь» повідомили, що росіяни намагалися вразити об’єкти критичної інфраструктури на Одещині, але ракети не влучили в заплановані ворогом цілі.

22:02

Росіяни відвели від Києва близько 20% своїх підрозділів, повідомив голова військової адміністрації Києва Микола Жирнов.

Окупанти продовжують ракетні удари по позиціях українських військ та інфраструктурі міста, тому небезпека для населення залишається.

22:01

Військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил протягом доби успішно відбили 9 атак російських військових на Донецькому та Луганському напрямках, повідомили в ООС.

ЗСУ завдали втрат російським окупантам. Зокрема, українські захисники знищили вісім танків, 44 одиниці броньованої техніки та 16 одиниць автомобільної техніки, а також 10 артилерійських систем противника.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили три безпілотники.

21:45

Внаслідок російських обстрілів 1 квітня на Донеччині загинуло семеро людей, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Четверо людей загинули у Мар’їнці, двоє – у Вугледарі та одна людина – у Новоселівці. Шестеро людей також дістали поранення, серед них – троє дітей.

21:15

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що президент Росії Володимир Путін все ще мріє знищити Україну і хоче «парад» 9 травня, за словами Данілова, попереду ще багато боїв.

Про це він сказав в ефірі українського телебачення, пише УП.

 

«путін не відкладає питання по знищенню нашої держави. Він зараз переформатовує свої війська, щоб далі завдавати ударів по нашій країні. Не радійте, що нібито хтось їх добровільно покидає.

Це робота нашої армії, коли ми звільняємо наші міста, за кожним таким звільненням – гибель наших хлопців і дівчат, які боронять нашу країну. Тому, я би не казав, що вони кудись тікають – це дуже для нас дорого коштує. Усі ці їхні відходи. Вони на сьогодні мають велике бажання переформатуватися.

Звичайно, їм треба перемоги. У них є сакральний день 9 травня. І до цього дня Путін ставить задачу завершити парадом цю війну. У нас попереду багато боїв. Не треба розслаблятися. Ситуація сьогодні не є такою радісною, як нам би хотілося», – сказав Данілов.

21:11

З ракетного комплексу «Іскандер» з території Криму війська РФ випустили три ракети по населеному пункту в Одеському районі, є травмовані, повідомив голова ОВА Максим Марченко.

21:10

Протягом дня евакуювали 6 266 людей, з них понад три тисячі – з Маріуполя, повідомив заступник голови ОПУ Кирило Тимошенко.

20:59

Російські війська розширюють свою присутність на території Сумської області, окопуючись у багатьох громадах.

Про це сказав голова Сумської ОВА Дмитро Живицький в ефірі телемарафону, пише УП.

«У нас була лише південна частина області окупована й зайнята, а сьогодні вони починають окопуватися в багатьох громадах. Починають ходити шукати місцеву владу. Ми розуміємо, що це початок окупації центральної частини Сумської області», – сказав Живицький.

 

За його словами, південна частина Сумської області звільнена від окупантів, однак продовжується накопичення військ у Конотопському і частково Сумському районі.

«Починаючи від кордону з РФ, Білопільська громада, Боринська, Путивльська, Нова Слобода, і далі до Конотопа дуже складна ситуація. Більше тисяча одиниць російської техніки, періодично відбуваються зіткнення, відбуваються артилерійські обстріли наших населених пунктів», – сказав голова ОВА.

20:39

ЗСУ зачистили район зосередження ворога на Київському напрямку, повідомили у Сухопутних військах.

Після потужного вогневого ураження артилерією воїнам Сухопутних військ ЗС України та Національній гвардії України вдалося спалити кілька десятків одиниць ворожих БМП, танків, бронеавтомобілів «Тайфун» та вантажівок. А також знищити живу силу противника.

Нацгвардія та ЗС України продовжують звільняти від окупантів населені пункти на Київщині.

20:19

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Україна не причетна до вибухів на нафтобазі Бєлгорода, за його словами, це робота місцевих, які починають «дещо розуміти».

Про це Данілов заявив в ефірі українського телебачення, пише УП.

«Протиріччя накопичуються. Суспільство в Російській Федерації починає дещо розуміти. Наприклад, те що сталося на території Бєлгородської народної республіки. Вибух на нафтобазі. Вони чомусь кажуть, що це зробили ми. Насправді, це зовсім не відповідає дійсності. Ми це не коментуємо. Вони мають розуміти, що це може бути по всій території РФ. Ми до них не приходили, ми не йшли до них з війною.

І коли Пєсков каже, що це не сприяє перемовинам, а сприяє перемовинам, коли вони вбивають наших дітей, жінок, коли вони творять ті звірства. Це якісь хворі люди.

Знаєте, я не знаю, про що можна з ними домовлятися, якщо вони під час перемовин не дають можливості забрати дітей, зробити евакуаційні коридори для цивільного населення. І брешуть на весь світ, що вони нібито тут нічим не займаються, крім того, що знищують якихось нацистів, де вони їх тут знайшли, я не знаю», – сказав Данілов.

18:45

Ще один ворожий безпілотник-розвідник виявлено на Полтавщині. Дані про нього місцевий мешканець повідомив СБУ та Нацпол.

Йдеться про БпЛА «Орлан-10», який використовується для ведення розвідки та корегування вогню артилерії. Коштує цей безпілотник, що перебуває на озброєнні рф, більше $80 тис.

«Орлан-10» оснащені відеокамерами з кутом огляду 360 градусів, можуть відлітати на 120 км від пункту управління, а в автономному режимі – аж на 600 км. Час можливого перебування у повітрі зазначеного БпЛА – 18 годин.

Тож цю «пташку» буде долучено, як черговий доказ до кримінальної справи про порушення законів і звичаїв війни.

 

До речі, за даними ЗСУ, з початку війни українські захисники вже знищили 85 ворожих безпілотників.

18:43

Оперативна інформація станом на 18:00 01.04.2022 щодо російського вторгнення.

Триває тридцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Продовжується відведення окремих підрозділів з території Київської та Чернігівської областей, а також перегрупування військ ворога, імовірно, для створення ударних угруповань на Слобожанському та Донецькому напрямках.

За наявною інформацією, на території республіки білорусь, у Гомельському республіканському науково-практичному центрі радіаційної медицини та екології людини, розміщено нібито «поранених» військовослужбовців збройних сил російської федерації, які отримали значні дози опромінення під час перебування у Чорнобильській зоні відчуження.

На тимчасово зайнятих окупантом територіях Запорізької області, в місті Енергодар, на території військової частини Національної гвардії України російські окупанти продовжують утримання осіб із числа місцевих жителів. Їх підозрюють у організації проукраїнських акцій та підготовці диверсій проти загарбників. Співробітники федеральної служби безпеки російської федерації проводять їх допити із застосування методів психологічного та фізичного тиску.

За наявною інформацією, в місті Токмак російськими окупантами 4 квітня планується проведення так званого референдуму. Зокрема, окупаційною адміністрацією вже проведено оповіщення місцевого населення про цей захід.

Місто Мелітополь тимчасово контролюється військовими та росгвардією ворога. Противник продовжує розміщення серед житлових кварталів артилерійських систем, з яких здійснює обстріли у запорізькому напрямку.

Окупанти не полишають ідеї запровадити навчальний процес у закладах освіти за своїми стандартами та російською мовою у квітні 2022 року.

Освітянам, які погодяться викладати навчальні предмети, обіцяють грошову винагороду. Також, окупанти продовжують робити спроби роздачі так званої «гуманітарної допомоги» місцевим мешканцям. При цьому вони привласнюють українську гуманітарну допомогу, що прибуває з міста Запоріжжя.

У тимчасово зайнятому ворогом населеному пункті Щастя Луганської області усі спроби окупантів відновити роботу теплоелектростанції, яка зазнала значних пошкоджень внаслідок бойових дій, виявились марними, адже кваліфіковані фахівці залишили населений пункт.

В Станиці Луганській російські загарбники проводять пропагандистські заходи. Зокрема, працівники окупаційної адміністрації здійснюють роботу з малозабезпеченими сім’ями, що перебувають на обліку у соціальних службах, та роздають так звану «гуманітарну допомогу».

При відході з міста Буча російські окупаційні війська здійснили мінування цивільних споруд, об’єктів інфраструктури та ділянок місцевості у межах населеного пункту.

 

Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовими сил оборони дають гідну відсіч загарбнику та проводять контратаки на окремих напрямках, звільняючи українські міста і села.

18:22

На Херсонщині окупаційні війська Росії 1 квітня призначили кількох колаборантів керувати захопленою Каховкою, – повідомляє Каховська міська територіальна громада.

18:22

Губернатор Бєлгородської області повідомив, що вибухи були у районі сіл Нікольскоє та Ясніє Зорі — один з них пошкодив лінію електропередач.

18:21

У Запорізькій області відбувся обмін полоненими — 86 українських військових, серед яких 15 жінок, вже у безпеці — Кирило Тимошенко.

16:43

Для росіян придумали нову байку: 9 травня хочуть проводити в Україні «парад перемоги».

Ось тільки путінські вояки, які зараз воюють на нашій землі – самі сміються з таких планів. Про це інформує СБУ.

Як, наприклад, цей загарбник, що зараз зі своїм підрозділом стоїть на Житомирщині.  Він вже не вірить у переможне для рф завершення війни і єдине, про що мріє – повернутися додому. 

Каже, що до того, як потрапив в Україну, теж вірив, що там «стреляют не сильно». Натомість:  «Когда заехали – машины везде взорванные, все города разрушенные нах*й. Мирных жителей …наши со всех сторон ху*рят».

Багато хто з ординців не витримує та шукає причини повернутися: «….тут старшина съе*лся в Россию уже нах*й. Есть дох*я тут таких. Чухнули, когда поняли, что конкретно еб*шит».

А дехто повертається додому самовільно, попри те, що доведеться відсидіти у в’язниці.

Нагадуємо окупантам, що у них є ще один варіант – скласти зброю і здатися в полон.

 

Бо Україну вам не перемогти.

16:10

Не менше 10 мільярдів доларів знадобиться для відновлення інфраструктури Маріуполя, повідомив мер міста Вадим Бойченко.

Маріупольська міська рада створила спеціальну депутатську комісію, яка має уточнити завдану російськими окупантами шкоду.

16:05

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликала НАТО закрити небо над Україною або надати їй засоби протиповітряної оборони.

Також Рада звернулася до країни-агресора РФ з вимогою забезпечити гуманітарні коридори для українців. Про це пише Українська Правда.

Відповідний лист-звернення організація опублікувала на сайті.

«Надзвичайною цінністю є кожне людське життя, тому Всеукраїнська Рада Церков і релігійні організації знов і знов закликає світових лідерів, країни-учасниці ОБСЄ, ЄС та НАТО вжити невідкладних заходів для запровадження безполітної зони над територією України...

Або надати українській армії сучасні засоби протиповітряної оборони та літаки-винищувачі, які зможуть захистити мирних мешканців України від регулярних бомбардувань і ракетних ударів російських загарбників», – написали релігійні діячі.

15:37

Із Запоріжжя залізницею вирушила група з 372 маріупольських біженців, Львів готується зустрічати 2 квітня орієнтовно о 13:00.

Про це інформує Укрзалізниця.

«А сьогодні близько 22:00 зустрічаємо групу з Новозолотарівки: 873 біженці з Рубіжного, Кремінної, Лисичанська та Сєвєродонецька», – йдеться у повідомленні. 

15:32

Мер міста Мелітополя Іван Федоров повідомив, що в обідню пору 1 квітня евакуаційні автобуси з людьми нарешті виїхали з міста.

За його словами, мелітопольці, які щиро люблять рідний край, мусять покидати його, бо російські окупанти перетворили життя мирних людей на пекло.

Загалом, за словами Ірини Верещук, 1 квітня відкрили 9 гуманітарних коридорів, в тому числі з Маріуполя, Мелітополя та Бердянська.

14:24

ЗСУ відновили контроль над 28 населеними пунктами:

Київська область: Демидів, Димер, Литвинівка, Гаврилівка, Козаровичі, Жовтневе, Глібівка, Ясногородка, Талакунь, Сухолуччя, Липівка, Гавронщина, Маковище, Миколаївка, Хмільна.

Чернігівська область: Рудня, Шевченкове, Бобрик, Стара Басань, Нова Басань, Макіївка, Погреби, Бажанівка, Володимирівка, Шняківка, Сальне, Софіївка, Гаврилівка.

13:50

«Артилерійські, мінометні, танкові обстріли»: голова ОВА повідомив про 46 ударів по Харківщині за добу. Також зафіксовано близько 170 обстрілів з РСЗВ типу «Град» і один ракетний удар в центральну частину міста, повідомляє Радіо Свобода.

13:20

У Бучанській міськраді повідомили, що російські окупанти під час відступу замінували кондитерську фабрику та отруїли їжу, пише Бабель.

13:17

Депутат Іванківської селищної ради Олег Береговий опублікував фото зі звільненного Іванкова на Київщині, інформує Генеральний штаб ЗСУ.

13:11

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 12.00:

Окупаційні війська здійснюють перегрупування та, імовірно, зосереджують основні зусилля на проведенні наступальної операції на Сході.

Спостерігається часткове відведення підрозділів окупаційних військ з Поліського та Сіверського напрямків. Водночас ворог готується до переміщення додаткових підрозділів Східного військового округу для ведення бойових дій на території України.

На Волинському напрямку підрозділи збройних сил білорусі посилюють охорону білорусько-українського кордону.

Підрозділами ЗСУ відновлено контроль над населеними пунктами Демидів, Димер, Литвинівка, Гаврилівка, Козаровичі, Жовтневе, Глибівка, Ясногородка, Талакунь, Сухолуччя, Липівка, Гавронщина, Маковище, Миколаївка, Хмільна.

На Сіверському напрямку противник продовжує блокування Чернігова. Спостерігається переміщення ворожих військ Центрального військового округу до районів неподалік від держкордону України.

Після відходу противника підрозділами ЗСУ взято під контроль населені пункти Рудня, Шевченкове, Бобрик, Стара Басань, Нова Басань, Макіївка, Погреби, Бажанівка, Володимирівка, Шняківка, Сальне, Софіївка, Гаврилівка.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків та здійснювати артилерійські обстріли міста, перегруповує війська для відновлення наступальних дій.

На Ізюмському напрямку противник продовжує контролювати Ізюм та утримувати понтонні переправи через р. Сіверський Донець з метою забезпечення ведення наступальних дій.

На Донецькому напрямку ворог продовжує здійснювати вогневий вплив та штурмові дії на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль н.п. Попасна та Рубіжне, а також встановленні повного контролю над Маріуполем.

На Південнобузькому напрямку підрозділи окупаційних військ продовжують здійснювати вогневий вплив із застосуванням артилерії по позиціях наших військ.

13:02

Кількість жертв у Миколаєві зросла до 28 людей, повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

12:50

У Ірпені проводиться спеціальна поліцейська операція.

Місто звільнене від російських військ. На місці працюють працівники Національної поліції України у координації з підрозділами територіальної оборони, рятувальниками та представниками місцевих органів влади.

Про це повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

«Дуже важливо пройти фактично кожен будинок, потрапити в кожну домівку, адже ми розуміємо, що під завалами можуть залишатися люди, в квартирах можуть перебувати одинокі люди похилого віку, які, на жаль, самостійно не могли пересуватися. Оглядаємо тіла громадян, які, на жаль, загинули, вивозимо їх до моргів для проведення судово-медичних експертиз і подальшого поховання. Наша головна задача – врятувати людей, які залишилися в місті», – сказав Андрій Нєбитов.

12:44

У будівлі Миколаївської облдержадміністрації загинув переговорник, який вів перемовини про здачу росіянами зброї. Про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

12:42

Буча під Києвом ще не звільнена від російських військових. Значна частина окупаційних сил покинула місто, проте повертатися сюди досі небезпечно — у Бучі багато мін та розтяжок, можуть залишатися диверсанти, інфомує УП.

12:09

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 1 квітня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 17700 осіб,
  • танків ‒ 625 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1751 од,
  • артилерійських систем – 316 од,
  • РСЗВ – 96 од,
  • засоби ППО – 54 од,
  • літаків – 143 од,
  • гелікоптерів – 131 од,
  • автомобільної техніки – 1220 од,
  • кораблі /катери / boats – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 85.
  • Спеціальна техніка / special equipment - 24.
  • Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

11:56

За минулу добу російські війська здійснили артилерійські, мінометні, танкові обстріли по 8 районах Харкова. Всього зафіксували близько 46 ударів. Також було близько 170 обстрілів «Градами» і один ракетний удар в центральну частину міста. Ворожа авіація не працювала, повідомляє Бабель. 

11:53

«Російські окупанти залишають Чернігівську область, але для чого вони це насправді роблять, відомо тільки їм», – повідомляє голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

11:52

Евакуаційна колона з Бердянська вирушила до Запоріжжя. До 42 автобусів, яких супроводжують машини Червоного хреста та ДСНС, приєдналося багато приватного транспорту. Сьогодні очікують на прибуття рекордної кількості маріупольців, інформує Маріупольська міська рада.

11:19

У Київській області небезпечними напрямками залишаються населені пункти вздовж Житомирської траси, Буча — Ворзель — Гостомель, Немішаєве, Дмитрівська громада, Макарівська громада, північ Вишгородського району, а також території деяких населених пунктів Баришівської, Калитнянської, Великодимерської громад, інформує Бабель.

11:18

В окупованому Мелітополі залишається близько 70-75 тисяч жителів. Люди хочуть евакуюватися з міста, але російські окупанти випускають їх тільки в Крим — про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Федоров також каже, що росіяни проводять із Криму свою лінію інтернету до Мелітополя, інформує УП.

11:12

Окупанти нищать власну бойову техніку і видають її за «підбиту українську».

Звучить дико, але рашисти готові навіть на таке, щоб створити хоча б видимість своїх «успіхів» в Україні, повідомляє СБУ.

На нових перехопленнях СБУ чути, як російський командир ставить своєму підлеглому завдання: зробити фото- та відеофіксацію «знищених мінометів».

Вони користуються схожістю нашої техніки, але навіть «у спокійних умовах» путінські вояки не можуть знищити власну гаубицю ані з гранатомету, ані вибухівкою.

«Я уже об этом всем доложил. Теперь ждут фотографий, пушек, минометов, пулеметов, кровище, бинтов и всей х*йни... Давайте побыстрее!» – невдоволено говорить командир.

11:06

Підрозділи Нацгвардії продовжують знищувати російських окупантів на Київщині.

Вчора Нацгвардійці досить успішно виконували поставлені завдання, відтісняючи ворога та завдаючи вогневого ураження по його позиціях і техніці у районах зосередження сил противника.

Також бійці Національної гвардії України збили ворожий БПЛА, що проводив аеророзвідку та корегування вогню.

Сьогодні від самого ранку гвардійці спільно зі Збройними силами продовжують виконувати завдання, щоб звільнити населені пункти Київщини.

Водночас підрозділи НГУ спільно з іншими захисниками ведуть бої за Маріуполь, Харків, на Черкащині й Сумському напрямку та в районі ООС.

10:55

Російські війська виходять з Чернігівщини, повідомляє голова ОВА В'ячеслав Чаус. ЗСУ проводитимуть зачистку від окупантів та розмінування населених пунктів.

Водночас розслаблятися зарано, наголошує очільник області. Досі зберігається небезпека авіа та ракетних ударів, окупанти залишаються на українській землі, інформує ТСН.

10:24

рашисти намагались виїхати з Бучі з краденими в українців речима. Але не вийшло, інформують Збройні Сили України. Війна з окупантами.

10:20

У Мелітополі на сьогодні залишається близько 70-75 тисяч жителів. Окупаційні війська не дозволяють людям виїхати.

Про це під час телемарафону «Єдині новини» сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

«За моїми оцінками, в місті залишається близько 70 -75 тис. людей. Окупанти роблять все, щоб люди не виїхали з міста. Дорога із Запоріжжя до Мелітополя у звичайний час - це 1 година, в моєму розумінні, що у воєнний час — це 4 години, але зараз вона займає 2 доби. Окупанти навмисно все затримують, щоб не випускати людей і окупувати місто», — сказав він.

Також солдати рф блокують і неофіційні зелені коридори.

«Всіх відправляють лише на Крим. Кажуть, що туди можна доїхати без проблем, але наші люди не хочуть їхати в Крим», - додав мер.

10:19

Станом на 10:00 з-під завалів будівлі Миколаївської ОДА вивільнили тіла ще трьох загиблих — загальна кількість жертв наразі становить 27 людей, інформує УП.

9:56

«Із реактивних систем залпового вогню росіяни завдали удар по житловому сектору міста Гірське. Маємо декілька зруйнованих будинків, поранено жінку. Рятувальники продовжують працювати», – повідомляє голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай, передає Оперативний ЗСУ.

9:53

Війська росії майже вийшли з Броварського району Київщини. ЗСУ зачищають від окупантів населені пункти в районі та проводитимуть розмінування. Про це під час телемарафону сказав мер Броварів Ігор Сапожко передає Суспільне.

9:51

На Чернігівщині рятувальники продовжують розбирати конструкції зруйнованих будівель та вилучати із-під завалів тіла загиблих людей, повідомляють у МВС.

9:38

ЗСУ звільнили від російських військ 11 населених пунктів на Херсонщині, вони повністю перебувають під контролем ЗСУ, повідомило угруповання військ «Південь».

9:36

Росія перекидає в білоруський Гомель ракетні комплекси і намагається їх там сконцентрувати. За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, робиться це, аби здійснювати ракетні удари або використовувати їх там як інструмент шантажу та залякування.

Водночас ворог не залишає своїх планів захопити повністю Донецьку та Луганську області та зазіхає на Харківську. Тож нині окупанти намагаються посилити свої позиції на Сході, перегрупувати війська, укріпитися, повідомляє ТСН.

9:20

Україна продовжує проводити успішні, але обмежені контратаки на схід та північний схід від Києва — огляд британської розвідки.

Зазначається також, що українські сили відбили села Слобода та Лукашівка на південь від Чернігова, і тепер розташовані вздовж одного з основних шляхів постачання між містом та Києвом, повідомляє УП.

8:48

Кількість загиблих внаслідок знищення російською ракетою будівлі облдержадміністрації у Миколаєві вже сягнула 24 людей

Про це повідомили у ДСНС. Інформація станом на 7 ранку 1 квітня.

До слова, ворожі війська у ніч з 31 березня на 1 квітня обстріляли Миколаївський район. В решті області було відносно спокійно

8:43

153 дитини загинули внаслідок збройної агресії рф в Україні. Понад 245 поранено.

Триває робота з встановлення всіх даних щодо постраждалих дітей в місцях ведення активних бойових дій та на тимчасово окупованих ворогом територіях. Зокрема у місті Маріуполі, на окремих територіях Київської, Чернігівської та Луганської областей, інформує Офіс Генерального прокурора.

8:22

Передислокація сил рф із Грузії свідчить про несподівані втрати, яких вона зазнала під час вторгнення в Україну, вважають у британській розвідці.

06:42

Оперативна інформація станом на 06:00 01.04.2022 щодо російського вторгнення

Розпочалася тридцять сьома доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

 Спостерігається продовження  часткового відведення підрозділів російські окупаційних військ з півночі Київської області в бік державного кордону з республікою білорусь. Фіксується рух змішаних колон техніки різної кількості. У складі колон також цивільні транспортні засоби (вантажівки, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі), що були викрадені російськими загарбниками під час тимчасового зайняття територій. Крім того, противник здійснює вивезення майна, що було награбоване.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує свої протиправні дії, обмежуючи рух цивільного населення, використовує будинки та квартири місцевих жителів для розміщення особового складу, утримуючи в заручниках місцевих мешканців та активістів. Триває мародерство та вчинення насильства стосовно громадян України.

В окремих районах тимчасово зайнятих ворогом, окупанти намагаються змусити підприємців до переходу на розрахунок за товари та послуги у російських рублях.

Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак. Наші воїни знищили 3 танки, 2 бронетранспортери, 2 одиниці автомобільної техніки та 2 артилерійські системи. Також збито БПЛА типу «Орлан-10».

Сили оборони України продовжують успішно виконувати поставлені завдання, переслідують ворога, що відходить, проривають оборонні позиції окупантів та поступово звільняють українські землі.

05:57

Під Черніговом загарбники розбили щонайменше дві колони волонтерів, є загиблі та поранені. Машини спалено вщент.

02:56

Російські окупанти перед тим, як піти із ЧАЕС, пограбували станцію: винесли комп'ютери, чайники і кавоварку. А з готелю у самому Чорнобилі вони вкрали сервізи, вилки, ложки, тарілки. Про це повідомив голова Державного агентства з управління Зоною відчуження Євген Крамаренко.

02:12

На Херсонщині українські військові визволили 11 населених пунктів. Вони повністю під контролем ЗСУ — командування «Південь».

01:55

Протягом 31 березня у Донецькій області загинули п'ятеро цивільних осіб, 22 людини, серед яких четверо дітей, отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Зокрема внаслідок російських обстрілів 2 осіб загинули у Мар’їнці, 2 – у Вугледарі і 1 – у Костянтинівці.

01:15

Володимир Зеленський покарав двох генералів СБУ, позбавивши їх звання за антигероїзм. Йдеться про ексначальника головного управління внутрішньої безпеки Андрія Наумова та ексначальника управління СБУ у Херсонській області Сергія Криворучка.

Про це президент України повідомив у своєму відеозверненні.

01:00

Частина військовослужбовців із так званої Південної Осетії відмовилася брати участь у бойових діях на стороні росії у війні проти України та самостійно повернулася до Цхінвалі.

Про це пише Українська правда.

00:47

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення станом на 00:00.

Ворог, зазнавши значних втрат в особовому складі та техніці, не досяг успіху у блокуванні та захопленні міста Києва. Окупанти були вимушені тимчасово відмовитися від виконання зазначеного завдання. 

Противник продовжує посилення угруповань військ за рахунок підрозділів зі складу Східного воєнного округу. Намагається сформувати окупаційні адміністрації в межах тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької  та Херсонської областей. 

З врахуванням зазначеного, найближчим часом, противник, імовірно, намагатиметься зберегти військову присутність з веденням бойових дій у південних та східних регіонах України. 

На Волинському напрямку без змін. 

На Поліському напрямку ворог здійснює  перегрупування військ. Вивів на територію республіки білорусь до 5-ти БТГр. Після відновлення боєздатності виведених підрозділів очікується їх переміщення на інші напрямки.

На Сіверському напрямку окупанти здійснюють відведення частини військ під прикриттям окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків, здійснює артилерійські обстріли з метою знищення інфраструктури та житлових кварталів міста. У районі на південь від міста Ізюм намагається зломити спротив Українських захисників, витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій та продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ. Успіху не має.

На Донецькому напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Ворог зосередився на продовженні штурму міста Маріуполя. Здійснив нарощування угруповання 58-ї загальновійськової армії за рахунок введення до його складу БТГр, що була створена з переміщених з 7-ї військової бази (Абхазія) військовослужбовців.

На Південнобузькому напрямку противник намагався здійснити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка Миколаївської області.

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

Продовжується вогневе ураження противника, який розосереджений в районі населених пунктів Ізюм, Кам’янка, Тихоцьке, з метою недопущення його подальшого просування в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

Відбито спроби обходу противником позицій наших військ  в районах населених пунктів Попасна та Новотошківське. 

Силами 36-ї окремої бригади морської піхоти, спільно з підрозділами інших складових сил оборони України, утримується кругова оборона міста-героя Маріуполя.

Відбито наступ противника в районі населеного пункту Мар’їнка. 

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує вести ударно-пошукові дії на Житомирському та Ніжинському напрямках. 

На інших напрямках проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони. 

Сили оборони України продовжують успішно виконувати поставлені завдання, переслідують ворога, що відходить, проривають оборонні позиції окупантів та поступово звільняють українські землі.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024