стрічка

«Білорусь перетворена на велику тюрму, де людину можуть ув’язнити за сказане слово», — Володимир В‘ятрович

31 Березня 2022, 16:30
Володимир В‘ятрович 566
Володимир В‘ятрович

Відомий український історик висловився з приводу заяви лукашенка про те, що путін хоче, щоб Україна стала такою, як Білорусь, та про те, чому так сталося.

Зі слів лукашенка, путін хоче, щоб Україна стала такою, як Білорусь. І це справді так – вважає історик і громадський діяч Володимир В‘ятрович.
 
Путін хоче, зазначає В‘ятрович, щоб Україна повторила шлях Білорусі. Шлях від незалежної демократичної держави до російської колонії, ізольованої від усього світу, в якій панує жорстока диктатура.
 
 
Як і чому це сталося з нашими сусідами — білорусами? Білорусь проголосила незалежність 25 серпня 1991 року — наступного дня після України. У грудні того ж року Голова Верховної Ради Білорусі Шушкевич разом з президентами України й Росії підписав Біловезьку угоду про ліквідацію СРСР.
 
Білорусь розвивалася як суверенна демократична держава. До 1994 року, коли там відбулися перші й останні демократичні вибори президента.
На тих виборах переміг підтримуваний Москвою Олександр Лукашенко. Виборці повірили його демагогії про «боротьбу з корупцією», «наведення порядку» і «дружбу з Росією».
 
Як і Гітлер чи путін, Лукашенко використав демократичні вибори, щоб прийти до влади і встановити жорстоку диктатуру на багато років.
Вже через рік за допомогою маніпулятивного референдуму Лукашенко на догоду Москві знищив ключові атрибути державності. Біло-червоно-білий державний прапор і стародавній герб Пагоня було замінено на символіку радянської Білорусі. Російська мова стала другою державною.
Проголосили курс на інтеграцію з Росією.
 
Наступного року на новому референдумі, результати якого влада малювала на власний розсуд, День незалежності Білорусі перенесли на 3 липня — День звільнення Мінська Червоною армією від німців у 1944 році.
Білорусь відмовилася скасовувати смертну кару. Місцеву владу стали не обирати, а призначати згори. Президент отримав диктаторські повноваження.
 
Лукашенко проводив ще багато псевдовиборів і псевдореферендумів, не визнаних демократичним світом. Вільні медіа і політичну опозицію у Білорусі знищили. Протести жорстоко придушували. Демонстрації розганяли.Опозиціонерів кидали за ґрати чи змушували втекти з країни. Десятки людей убили або зникли безвісти.
 
Режиму вдалося зруйнувати практично всі структури громадянського суспільства і ліквідувати всіх лідерів. Білорусь перетворена на велику тюрму, де людину можуть ув’язнити за сказане слово чи коментар у соцмережі, а білоруська національна символіка вважається злочинною.
Демократичний світ не визнає владу Лукашенка, країна перебуває в міжнародній ізоляції.
 
Але білоруський режим — це не просто диктатура, підсумовує історик, це диктатура, керована з Москви. Лукашенко є російською маріонеткою, яка 27 років знищує білоруську ідентичність і національну державність.
 
Білорусь як незалежна держава де факто вже не існує. Саме такою безправною колонією Путін хоче бачити Україну. І щоб цього не сталося, маємо в цій війні відстояти не лише території, а і те, що Росії вдалося знищити в Білорусі — нашу національну ідентичність і демократію. Бо саме це робить Україну вільною країною вільних людей.
 
 
 

Читайте також«Історія України та росії — це історія протистояння, а не братерства», — Володимир В‘ятрович

«Бандера — це смерть російської імперії й перемога України», — Володимир В‘ятрович

Коментар