стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 31 березня

31 Березня 2022, 23:43
Реакція світу на війну росії проти України 31 березня ОНОВЛЮЄТЬСЯ 6156
Реакція світу на війну росії проти України 31 березня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:43

Казахстан пропонує допомогу європейським компаніям, які хочуть продовжувати продавати товари в росію, але хочуть уникнути негативних наслідків.

Про це заявив перший заступник глави Адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов в інтерв'ю Politico, – пише Європейська правда.

23:15

Міністерство економіки Німеччини розглядає можливість націоналізації підрозділів Газпрому і Роснєфті в країні через занепокоєння щодо безпеки енергопостачання.

Про це повідомляє німецьке видання Handelsblatt з посиланням на свої джерела в уряді.

Зазначається, що після активації плану надзвичайного стану днем раніше, Німеччина розглядає інші кроки для забезпечення безпеку енергопостачання. Зокрема, топ-посадовці уряду обговорюють експропріацію та націоналізацію німецьких дочірніх компаній російського Газпрому та Роснєфті.

23:05

До санкційного списку Великої Британії додалось ще три компанії. Про це повідомляє Європейська правда.

Photon Pro LLP, Majory LLP, Djeco Group LP зареєстровані у Великій Британії та підлягатимуть заморожуванню активів.

Ці компанії потрапили під санкції США на початку цього місяця.

Photon Pro LLP та Majory LLP згадуються у повідомленні Мінфіну США разом із російською компанією Robin Treid та іспанською Invention Bridge SL.

За даними американської влади, ці юридичні особи є підставними фірмами, через які російська компанія «Сернія інжиніринг» займається закупівлею обладнання на замовлення російської влади.

22:25

Туреччина готова стати гарантом безпеки України. Про це повідомив президент Реджеп Таїп Ердоган.

Нагадаємо: це вже друга країна-член НАТО, що заявила про свою готовність.

Раніше про це повідомила Німеччина.

20:31

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україні відправлять більше летального озброєння для протистояння російській агресії.

Нове постачання включатиме артилерію більшої дальності і більше зенітних ракет, – пише УП.

19:57

Пентагон назвав 4 напрямки, за якими росіяни здійснюють удари з повітря. Високопосадовець Міністерства оборони США каже, що росіяни зосередять свої авіаудари найближчим часом по Києву, Чернігову, Ізюму та Донбасу

 

Повідомляють у CNN з посиланням на коментар неназваного високопосадовця США. Пише УП.

«Ми бачили, як росіяни продовжують збільшувати кількість вильотів своєї бойовї авіації впродовж останньої доби, загалом більше 300 вильотів, і їхні удари припадають на Київ, Чернігів, Ізюм, про який ми говорили раніше, та операцію Об’єднаних сил – по суті, на Донбасі. Оце загалом чотири основні напрямки, за якими вони чинять авіаудари».

19:05

Роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні не продовжать — росія заблокувала одностайне рішення 57 держав, наклавши на нього вето. Повідомляє Європейська правда.

18:08

Сполучені Штати запровадили вторинні санкції проти компаній, які не зареєстровані в рф, але можуть допомагати агресору ухилятися від санкцій.

Про це йдеться у документі на сайті Міністерства фінансів США. Пише Економічна правда.

Обмеження наклали на юридичних осіб, які зареєстровані у Сінгапурі, на Мальті, у Британії, Іспанії та інших. Переважно вони пов’язані з науковими розробками та технологіями.

Усього до санкційного переліку додали 21 юридичну компанію, яка зареєстрована як в рф, так і за її межами, а також 13 фізичних осіб. Крім того, з-під санкцій виведено банк Ozon, який туди потрапив за зв’язок із підсанкційним Совкомбанком.

18:01

Швеція виділить $1,1 мільярда на житло та інші витрати для українських біженців.

16:33

Австралія, після виступу Зеленського в парламенті цієї країни, вводить мито 35% на всі товари та відмовляється від російських нафти та газу – повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

«Ще один аргумент на користь нафтового ембарго, яке обвалить російську економіку. Робота продовжується», – наголосив Єрмак.

15:39

Генсек НАТО уникнув відповіді на питання щодо наступальної зброї для України. Це відбулося на пресконференції, присвяченій звіту щодо діяльності НАТО у 2021 році, повідомляє Європейська правда.

 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що зброя, яку надали Україні союзники вже відіграє свою роль у боротьбі з російським вторгненням.

«Союзники НАТО збільшили свою військову підтримку України після вторгнення, надаючи удосконалені системи зброї, системи ППО, протитанкову зброю, боєприпаси, пальне, а атож інші типи зброї і військової підтримки.

Це вже щодня відіграє свою роль на полі битви. Звісно, це обладнання, ці поставки ключові для успіхів, які українська армія продемонструвала з початку вторгнення 5 тижнів тому», – сказав він, відповідаючи на питання про можливість постачання наступальної зброї Україні.

Ще Генсек додав, що російські окупанти не виводять свої сили з України, а лише перегруповують. Війська рф намагаються поповнити запаси, щоб посилити наступ на Донбасі.

15:34

Сервіс російського Яндекса із доставки продуктів Yango Deli (міжнародний бренд Яндекс.Лавки) роздумує над тим, щоб піти з ринків Франції та Великої Британії.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Серед можливих варіантів – продаж британського бізнесу та закриття французького.

Представник компанії підтвердив, що вона зупиняє операції в Парижі, та розповів про інтерес до її британського бізнесу з боку конкурентів та інвесторів.

«Ринок надшвидкої доставки в Лондоні дуже конкурентний, і ми бачимо значний інтерес до нашого бізнесу там, у тому числі з боку аналогів», – сказав представник Yango Deli.

14:55

В МЗС Грузії відреагували на заяви про приєднання Південної Осетії до рф. Пише Європейська правда, повідомляє Interpressnews.

 

Міністр закордонних справ Грузії Давід Залкіані заявив, що розмови про будь-які референдуми про приєднання окупованої Південної Осетії до росії – неприйнятні.

«Говорити про будь-які референдуми в умовах, коли ця територія Грузії окупована – неприйнятно», – заявив Залкіані.

14:54

Премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі розповів, що у телефонній розмові президент росії володимир путін висловився проти того, щоб припинити вогонь у війні з Україною. путін також повідомив Драгі, що поточні газові контракти залишаються чинними, а європейські країни продовжуватимуть платити в євро і доларах, а не в рублях

14:52

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган планує найближчим часом провести переговори з путіним і Зеленським. Ердоган каже, що його кінцева мета — «звести їх разом». Пише УП.

Водночас прессекретар путіна дмітрій пєсков заявив, що зустріч Зеленського та путіна можлива лише після повного опрацювання тексту договору між росією та Україною.

13:57

Глава МЗС Британії Ліз Трасс оголосила у четвер про введення нових санкцій проти російських пропагандистів, а також проти російського генерал-полковника Михайла Мізінцева, відомого як «маріупольський м'ясник» за жорстоку блокаду і знищення Маріуполя.

Про це повідомила пресслужба британського уряду, пише Європейська правда.

Санкції вводяться проти ведучого російського пропагандистського державного телеканалу «Россия» Сергєя Брільова. Він раніше проживав у Великій Британії, а тепер більше не зможе отримати доступ до своїх британських активів або продовжувати там ділові відносини.

Уряд також запроваджує прямі санкції щодо державних ЗМІ Росії, у тому числі проти компанії «ТВ-Новости», якій належить RT, а також проти «России Сегодня», що контролює інформаційне агентство Sputnik.

Після рішення Ofcom відкликати ліцензію на мовлення RT ці санкції гарантують, що RT не зможе повернутися на британські телеканали, та не дозволять компаніям і приватним особам, що працюють у Британії, вести справи з російськими державними пропагандистськими агентствами RT та Sputnik, а також ключовими фігурами у цих організаціях.

Серед інших пропагандистів, які потрапили під санкції – генеральний директор «Газпром-медіа» і колишній керівник Роскомнагляду Александр Жаров, генеральний директор RT Алексєй Ніколов, керівник Sputnik International Broadcasting Антон Анісімов.

Також уряд Британії ввів санкції проти російського генерал-полковника Михайла Мізінцева – начальника Центру управління та контролю національної оборони, де плануються і контролюються всі російські військові операції по всьому світу. 

Мізінцев відомий використанням жорстокої тактики війни, у тому числі обстрілами цивільних кварталів у Алеппо у 2015-16 роках, а зараз – бомбардуваннями і блокадою в Маріуполі.

13:07

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив зі своїм французьким колегою Жаном-Ів Ле Дріаном підготовку п'ятого пакету санкцій Євросоюзу проти рф.

Про це повідомляє Європейська правда.

«У телефонній розмові з Жаном-Ів Ле Дріаном я подякував Франції за гуманітарну та фінансову підтримку України. Ми обговорили підготовку п'ятого пакету санкцій ЄС щодо Росії. Росія продовжує бомбардувати українські міста та вбивати мирних жителів, тому санкції мають ще більше посилитися», – написав Кулеба у Twitter.

12:32

Токіо офіційно називатиме південні Курильські острови «споконвічною територією Японії, що перебуває під незаконною окупацією». 

Таке формулювання містить проєкт нового випуску «Синьої книги з дипломатії», урядового довідника про зовнішню політику країни, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на агентство «Кіодо Цусін».

Японія претендує на чотири південні острови Курильської гряди – Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї. Наприкінці Другої світової війни ці території анексував Радянський Союз, а японці були з них виселені. 1956 року Москва і Токіо підписали декларацію про завершення бойових дій, проте мирний договір так і не був укладений.

12:16

Європа має припинити купувати нафту та газ у Росії та запровадити нові санкції через російське вторгнення в Україну.

Про це заявив у четвер президент Литви Гітанас Науседа, повідомляє Європейська правда.

«Європа має припинити купувати російські газ і нафту, тому що кремлівський режим використовує ці гроші для фінансування руйнувань українських міст та нападів на мирних жителів», – заявив Науседа на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Данії.

«П'ятий пакет санкцій повинен завдати максимального удару по кремлівському режиму», – додав він.

Серед країн ЄС немає єдності щодо запровадження нафтогазового ембарго проти росії, якого вимагає Україна.

10:26

Уряд Литви включив росію та Білорусь до списку ворожих держав, на підставі якого можна буде виключати компанії з цих країн із тендерів на держзакупівлі або розірвати укладені з ними договори.

Про це повідомляє Європейська правда.

Список, складений Міністерством економіки та інновацій, включає росію, Білорусь, анексований Крим, непідконтрольну молдовському уряду територію Придністров'я та непідконтрольні уряду Грузії Абхазію та Південну Осетію.

«Досі організацій не мали підстав відхиляти тендери або розривати державні контракти, якщо пропоновані товари надходять з країн ризику або коли постачальники пов'язані з такими країнами. Згідно із затвердженим списком держав, закупівельники зможуть ухвалювати рішення не фінансувати ці ворожі держави через державні закупівлі», – йдеться у повідомленні міністра економіки Аушріні Армонайте.

Перелік буде діяти до збереження в країні надзвичайного стану, а також в інших випадках, встановлених урядом.

10:11

Посольство України в Японії отримало від муніципальної асамблеї Мегуро – одного з районів Токіо – 1 млн єн.
 
Про це у фейсбуці повідомив посол України в Японії Сергій Корсунський.
 

10:04

Українські дипломати активно працюють над тим, аби віднайти схему, за якою Україна отримає арештовані по всьому світу активи РФ у вигляді компенсації за ту шкоду, яку нанесла Москва нашій державі під час воєнних дій.

Про це розповів очільник української делегації Давид Арахамія в інтерв’ю українським телеканалам, повідомляє Економічна правда.

«Чи це будуть судові позови у міжнародних судах, це тривалий процес. Чи це будуть судові позови, а потім мирна угода – бо вони наприклад, скажуть, давайте не будемо судитися, ось вам мирна компенсація.

Ми кажемо про те, що Росії не вдасться цього уникнути. Тим паче, що вже є застава. Але чекати цих грошей можна ще довго, і сперечатися за них у судах. Активи заарештовані у різних країнах, над цим зараз працюють наші дипломати».

8:55

Німеччина готова дати гарантії безпеки Україні, проте заявляє, що війна продовжується і до прориву в мирних переговорах ще не дійшли.

Про це сказала глава МЗС Німеччини Анналена Бербок, повідомляє Європейська правда.

Відповідаючи на питання ведучої щодо можливості надання гарантій, Бербок наголосила, що Україна бореться не тільки за власну свободу і за свободу своїх людей, але також за свободу Європи.

«Тому ми дали чітко зрозуміти, що у всіх сферах, де ми можемо надати підтримку, так щоб не створити загрозу перенесення цієї війни на інші європейські країни, надаємо підтримку на сто відсотків. Звичайно, ми робимо це, дивлячись на мирні переговори, дивлячись на майбутнє України. Ми на сто відсотків на їхньому боці. І коли необхідні гарантії, то Німеччина також буде брати участь і дасть гарантії», – сказала вона.

Однак міністр визнає, що переговори між Україною та росією не на тому рівні, щоб можна було чекати прориву. 

Вона також попередила, що коли росія говорить про гарантії – то має на увазі зовсім інше, ніж коли про гарантії говорить українська сторона. 

«Російський президент уявляє собі, що він може мати право вето щодо безпекових інтересів України. Але про це не може бути і мови. Україна є вільною країною і має такою залишитися в майбутньому»,–- заявила Бербок.

07:35

В ООН створили Комісію для розслідування воєнних злочинів, скоєних під час вторгнення Росії в Україну. Вона має відзвітувати про свою роботу у вересні 2022 року. Повідомляє «Суспільне».

07:05

Російського генерал-майора Євгена Бобкіна виключили з Асоціації аташе з питань оборони в Вашингтоні (DAA). Про це, покликаючись на CNN, пише Українська правда.

Роль Бобкіна полягає в тому, щоб служити військовим дипломатом, виступаючи посередником між Пентагоном та іншими військовими, дипломатичними та політичними діячами у Вашингтоні. Це не вплине на офіційну присутність Бобкіна у Вашингтоні, але, як пише CNN, є ще одним прикладом спроби ізолювати та покарати Росію.

05:15

Низка світових технологічних компаній запроваджує санкції проти росії. Про це пише «Суспільне».

  • American Express призупиняє торгові операції у РФ та Білорусі.
  • Webmoney — усі операції з рублями заборонені.
  • Провайдер потокового телебачення Roku видалив російську державну телевізійну мережу RT у США.
  • У Росії можуть повністю зникнути прискорювачі GeForce, які часто використовуються в майнінг-фермах для видобутку криптовалют. Компанія AMD зі своїми картами Radeon також пішла з Росії.
  • LetyShops, найбільший кешбек-сервіс на просторах СНД, заморозив рахунки та припинив виплачувати гроші на картки російських банків.
  • Bet365, провідна закордонна букмекерська контора, пішла з російського ринку.
  • FavBet — за попередньою інформацією, один із найвідоміших українських букмекерів, став утримувати кошти російських гравців та переказувати їх на користь армії України.
  • BTC-Alpha — призупинила роботу з рублями та заблокувала акаунти росіян.
  • CEX IO — заборонила росіянам створювати нові облікові записи.
  • Kuna — припинила роботу з рублями.

02:50

Сполучені Штати Америки відправили в Україну перші літаки з оборонною допомогою, яка передбачає 30 партій зброї. Про це, цитуючи речника Міністерства оборони США Джона Кірбі, повідомляє УП.

Кірбі підкреслив, що відправки включають озброєння, якого українські сили потребують найбільше, в тому числі протитанкові й протиповітряні системи.

1:52

Партія «Демократична Болгарія» розпочинає консультації щодо надання уряду мандату на надання військово-технічної допомоги Україні. Про це заявив депутат болгарського парламенту від цієї партії Атанас Атанасов.

0:31

Європейська комісія готує нові санкції проти рф. При чому нових обмежень залежить від позиції кремля щодо переходу на розрахунки за газ в рублях.

Як повідомляє «Європейська правда», про це, посилаючись на свої джерела в Єврокомісії, пише Reuters.

За словами двох джерел, новий пакет санкцій ЄС може бути готовий вже наступного тижня, а наразі Єврокомісія консультується з урядами ЄС щодо «пакету відповідності».

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024