стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 29 березня

29 Березня 2022, 21:17
Німеччина. Дюсельдорф (метро): Україна, ми з тобою! 5290
Німеччина. Дюсельдорф (метро): Україна, ми з тобою!

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

21:17

Макрон і Путін провели переговори. 

Після них Макрон заявив, що гуманітарна операція в Маріуполі неможлива.

Раніше йшлось про те, що Франція, Греція та Туреччина планують запустити гумкоридор до Маріуполя. 

Макрон обіцяв «організувати все у найкращих можливих умовах».

20:28

Великобританія проведе у конференцію донорів, щоб мобілізувати більше летальної зброї для України.

Про це повідомило AFP Міністерство оборони Великої Британії, передає Європейська правда.

«Конференція відбудеться в четвер і буде скликана міністром оборони Беном Воллесом», - повідомили у міністерстві.

Міністр сказав під час візиту до Норвегії у вівторок, що на конференції «побачимо, що ми можемо зібрати з усього світу, щоб гарантувати, що Росія не досягне успіху у своїй незаконній окупації та вторгненні в суверенну країну».

 

Перебуваючи в авангарді міжнародних зусиль щодо постачання зброї Україні, Велика Британія нещодавно оголосила, що готується надіслати 6 000 додаткових протитанкових ракет, завдяки чому загальна кількість такої британської зброї в Україні досягне 10 000.

Перед початком російського вторгнення 24 лютого Сполучене Королівство направило контингент інструкторів для навчання українських сил застосуванню цієї протитанкової зброї.

20:23

Уряд Польщі ухвалив нормативно-правові акти, що блокують ввезення вугілля з росії на національному рівні. 

«Ми не можемо більше чекати на рішення Євросоюзу», - сказав офіційний представник уряду Петр Мюллер, передає Європейська правда

19:13

Польща заборонить імпорт вугілля з Росії через війну в Україні, відповідний законопроєкт уже розроблений урядом.

18:06

Чехія висилає з країни одного російського дипломата, а Ірландія — чотирьох. Прага заявила, що цим рішенням «скорочує присутність російської розвідки у ЄС».

17:13

У країнах Бенілюксу спостерігається шквал дипломатичної активності: Бельгія щойно оголосила, що висилає 21 російського дипломата за шпигунство, Нідерланди роблять те ж саме з 17 російськими службовцями.

16:14

Британія заарештувала у своїх водах першу елітну яхту, яка може належати одному з підсанкційних російських олігархів.

Про це з посиланням на BBC пише «Європейська правда».

Судно вартістю 38 мільйонів фунтів стерлінгів з назвою Phi формально належить неназваному бізнесмену з РФ, проте в урядових відомствах зазначають, що справжнього власника зумисно приховали. Хто може бути реальним власником, не вказують. 

Яхта довжиною 58,5 метра вперше потрапила під підозру ще 13 березня. Вона зареєстрована у крихітній карибській державі Сент-Кітс і Невіс, але ходить під мальтійським прапором. 

Наскільки відомо, це третє найбільше судно верфу Royal Huisman, на ній є спеціальне приміщення для винного погребу і басейн. 

29 березня на борт Phi, яка саме перебувала на причалі в діловому кварталі Лондона Кенері-Ворф, завітали представники британських органів та оголосили про її арешт. Яхта зайшла у Лондон спеціально для участі у нагородній церемонії та мала відчалювати о 12:00. 

Міністр з питань транспорту Грент Шапс зазначив, що це «чітке й сильне попередження Путіну і його оточенню». 

«Це доказ, що ми можемо і будемо вживати найрішучих заходів проти тих, хто сподівається отримувати вигоду від зв’язків з РФ», – наголосив він.

16:12

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто публічно обурився через твіт лідера об’єднаної опозиції, ключового суперника Віктора Орбана на виборах.

Про це, як повідомляє «Європейська правда», міністр заявив у відеозверненні до угорців.

Приводом для термінового звернення очільника МЗС Угорщини став допис Петера Маркі-Зая, ключового суперника Орбана на виборах, що відбудуться 3 квітня. Маркі-Зай підтримав акцію, що відбулася у Будапешті вихідними для підтримки українців, які загинули у Маріуполі від російських бомбардувань. Згодом цю акцію підтримав і президент Зеленський.

Петер Маркі-Зай відповів йому коротким твітом: «Народ Угорщини чує ваші слова. Чекаю на той день, коли ми зможемо зустрітися на березі Дунаю та обмінятися думками про майбутнє ЄС і мирне співіснування наших націй». До допису він долучив фото цієї акції, а згодом додав допис про необхідність підтримки українських біженців.

Утім, як пояснив очільник МЗС Петер Сійярто, цю підтримку в уряді Угорщини вважають неприйнятною.

«Петер Марі-Зай звернувся у Twitter до президента України. Цим він дав зрозуміти, що вони вже погодилися. Домовилися, що якщо урядом в Угорщині керуватимуть ліві, вони негайно проголосують за санкції щодо газу й нафти та негайно почнуть постачання зброї в Україну», – пояснив своє обурення Сійярто, який є одним з найближчих до Орбана представників угорського уряду.

Сійярто додав, що, на його думку, така підтримка України, як прозвучала у твіті Маркі-Зая, втягує Угорщину у війну з Росією.

16:08

Північноатлантична рада збереться на наступну зустріч 6-7 квітня, запрошена також Україна.

Про це йдеться у повідомленні НАТО, що є у розпорядженні «Європейської правди».

Зустріч відбудеться у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі за особистої участі міністрів закордонних справ, під головуванням генерального секретаря Єнса Столтенберга.

6 квітня зустріч почнеться у форматі закритої робочої вечері. 7 квітня плануються дві сесії. На першу, крім безпосередньо членів НАТО, запрошені також глави МЗС країн-партнерів, у тому числі Україна, Грузія, Фінляндія і Швеція.  

14:03

Міжнародна премія «Еммі» відмовилась розглядати російські телевізійні програми на цьогорічному конкурсі.

Відповідне рішення ухвалили у Міжнародній академії телевізійних мистецтв і наук, – повідомляє Верховна Рада.

«На підтримку України виконавчий комітет Міжнародної академії ухвалив рішення вилучити всі програми з росії із конкурсу International Emmy Awards цього року», – зазначили організатори телепремії.

У цьогорічному конкурсі не зможуть взяти участь програми, створені російськими компаніями або у ко-продукції з рф, пише Variety.

Під заборону також підпадають програми, які створювалися для каналів, телевізійних мереж чи стримінгових платформ країни-окупанта.

12:18

США хочуть обмежити можливості росії купувати запчастини для військових потреб за кордоном. Вашингтон націлюється на «ключові вузли в ланцюжках поставок, щоб послабити збройні сили росії та її оборонну промисловість, яка, як і раніше, спирається на західні технології», повідомляє УП.

12:08

Міжнародний союз біатлоністів призупинив діяльність федерацій рф і білорусі, - пише УП.

11:25

Зі Словенії до України прибула матеріально-технічна допомога на суму 163 тисячі євро.

11:23

Інвестиційний фонд ОАЕ призупиняє інвестиції у рф.

11:22

Уряд Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії ухвалив рішення призупинити співпрацю з рф у сфері досліджень та інновацій.

11:20

Північна Македонія висилає п'ятьох російських дипломатів за порушення Віденської конвенції. Вони мають покинути країну упродовж п'яти днів.

11:05

Зустріч Вишеградської четвірки, запланована на 30-31 березня в Будапешті, скасована через позицію Орбана щодо України. Про це пише Українська правда.

Польща, Словаччина і Чехія відмовилися від участі через мляву підтримку Угорщиною дій проти рф.

10:50

Канадська нафтосервісна компанія Calfrac Well Services Ltd. оголосила про призупинення будь-яких інвестицій в рф. Про це йдеться у заяві компанії від 28 березня.

Зазначається, що компанія суворо виконує договірні зобов'язання із дотриманням всіх чинних законів і санкцій.

У Calfrac додали, що скасували будь-які майбутні постачання запчастин та обладнання в рф, а всі західні співробітники компанії, які беруть участь у російських операціях, зараз перебувають за межами рф.

 

09:10

Американська корпорація Ball, що виробляє алюмінієві банки, оголосила про рішення залишити росію. Про це йдеться у повідомленні на сайті корпорації.

«Ball Corporation глибоко стурбована війною в Україні. На додаток до оголошеного минулого тижня призупинення майбутніх інвестицій у росії ми ухвалили рішення негайно скоротити операції на трьох наших виробничих підприємствах у росії і домагаємося продажу нашого російського бізнесу новому власнику», – заявили в компанії.

У 2021 році на її російський бізнес припало приблизно 4% загальної чистої виручки та 8% загального операційного прибутку компанії. 

Крім того, у 2021 заводи Ball на росії виробили близько 5% від 112,5 млрд її світових поставок банок для напоїв.

08:32

Польща готова продовжувати приймати українських біженців стільки, скільки буде потрібно.

Про це в інтерв’ю Politico сказав віцепрем’єр-міністр Пьотр Глінський, який курує зусилля Польщі з прийняття українських біженців, – пише Європейська правда.

За останній місяць Польща прийняла 2,3 мільйона біженців. Останнім часом кількість прибулих впала, але Варшава готується до майбутніх хвиль.

08:24

Азербайджан готовий забезпечувати Україну паливом для посівної. Про це у своєму твіттері написав Зеленський.

08:21

Сім країн ЄС порадили своїм громадянам у спільній заяві не їхати воювати в Україну як добровольці. Про це пише Європейська правда.

Міністри юстиції Бельгії, Німеччини, Франції, Італії, Люксембургу, Нідерландів та Іспанії підписали звернення із цього приводу після зустрічі у понеділок. 

«Звичайно, ми хочемо запобігти поїздкам людей на театр військових дій», - сказав міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін після зустрічі зі своїми колегами з ЄС у Брюсселі.

8:02

Американські сенатори Майкл Беннет і Роб Портман внесли законопроєкт про перепрофілювання коштів із арештованих російських активів у фонд допомоги українським біженцям та відбудови України, повідомляє УП.

07:11

Австралія запроваджує санкції проти 39 громадян росії, пов’язаних зі «справою Магнітського». 

«Закон Магнітського» отримав свою назву за ім'ям загиблого в 2009 році в російській в'язниці юриста Сергія Магнітського.

06:55

Японія заборонила експорт предметів розкоші в РФ з 5 квітня.

04:01

Президент США Джо Байден не відмовляється від своїх слів, що президент РФ Володимир Путін не може залишатися при владі:

«Я висловлював моральне обурення поведінкою Путіна та діями цієї людини. Я ні тоді, ні зараз не висловлювався про  зміни у політиці. Я не прошу вибачення за це… Мене не хвилює, що він думає».

01:14

ООН ініціює укладання угоди між Україною та рф про гуманітарне перемир'я, – пише Україна 24.

За словами Генсека Антоніу Гутерреша, перемир'я дозволить надати допомогу мирному населенню та забезпечити безпеку пересування цивільних.

00:56

Президент Сербії Александр Вучич заявив, що готовий надати Белград як місце для переговорів росії та України, – передає Європейська правда.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024