стрічка

Реакція світу на війну росії проти України 28 березня

28 Березня 2022, 23:54
Центр Відня 3575
Центр Відня

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на вторгнення росії в Україну.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

23:54

Італія погодилася стати гарантом безпеки для України. Про це пише УП.

23:26

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосив про закриття своїх представництв у Москві та Мінську через військове вторгнення росії в Україну.

Про це йдеться у заяві на сайті ЄБРР, повідомляє Європейська правда.

20:26

Президент США Джо Байден вніс пропозицію про бюджет на 2023 рік, що включає збільшення фінансування безпеки як усередині країни, так і за кордоном.

Про це пише Європейська правда.

Пропонований бюджет включає $6,9 мільярда на Європейську ініціативу стримування та НАТО, а також на «протидію російській агресії для підтримки України».

15:41

Національна авіакомпанія Шрі-Ланки SriLankan Airlines оголосила про призупинення рейсів між Шрі-Ланкою та Москвою.

Про це йдеться у заяві компанії від 28 березня, пише «Економічна правда».

«SriLankan Airlines оголошує про призупинення рейсів між Шрі-Ланкою та Москвою, Росія, з сьогоднішнього дня через експлуатаційні обмеження, які не контролюються авіакомпанією», – йдеться у заяві.

Компанія зазначає, що були запроваджені фінансові обмеження та обмеження щодо страхування літаків, які прямують до Росії «через триваючу російсько-українську війну».

«Відповідно, SriLankan Airlines припиняє рейси до Москви до подальшого повідомлення. SriLankan продовжить стежити за ситуацією в Росії і сподівається відновити свою діяльність, як тільки умови покращаться», – додали в компанії.

До припинення польотів Шрі-Ланка виконувала два щотижневі рейси між Коломбо та Москвою.

15:38

Єврокомісія закликала держави-члени ЄС скасувати програми громадянства в обмін на інвестиції і оцінити можливість відбирання громадянства у росіян і білорусів, які потрапили під санкції через вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомляє «Європейська правда».

«У рекомендації, опублікованій сьогодні, Комісія закликає держави-члени негайно скасувати будь-які існуючі схеми громадянства інвесторів та забезпечити наявність жорстких перевірок для подолання ризиків, пов’язаних із схемами надання інвесторам дозволів на проживання», – йдеться у повідомленні Єврокомісії.

В Єврокомісії заявили, що деякі громадяни Росії або Білорусі, які підпадають під санкції або підтримують війну в Україні, могли отримати за цими схемами громадянство ЄС або привілейований доступ до ЄС.

«Щоб подолати ці безпосередні ризики, Комісія також рекомендує державам-членам оцінити, чи слід скасувати громадянство, надане за схемою "золотого паспорта" громадянам Росії або Білорусі, які внесені до санкційного списку ЄС у зв’язку з війною в Україні», – наголосили у Єврокомісії.

Європейські цінності не продаються. Ми вважаємо, що продаж громадянства через "золоті паспорти" є незаконним згідно із законодавством ЄС і створює серйозні ризики для нашої безпеки. Схема відкриває двері для корупції, відмивання грошей та ухилення від сплати податків. Усі зацікавлені держави-члени мають негайно припинити свої схеми громадянства в обмін на інвестиції», – заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

15:36

Міністерство юстиції Естонії готує законопроєкт про заборону символів, які виправдовують агресію та закликають до війни.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на ERR.

За словами міністерки юстиції Маріс Лаурі, мета проєкту – заборонити символіку, яку використовують для виправдання агресії та закликів до війни. Розраховують, що текст внесуть до парламенту наступного тижня і закон набуде чинності до 9 травня. 

Вона зазначила, що поліція і зараз може провести бесіду на підставі закону про громадський порядок, але штрафи не передбачені. 

«У нас, окрім букви Z, є й інші дражливі символи – як радянська зірка, свастика. Їх і раніше обговорювали, але потім дискусії встрягли на тому, чи забороняти зображення п’ятикінечної зірки, наприклад, у спектаклях чи на малюнках. Із символами все залежить від контексту, і з літерою Z та георгіївською стрічкою зараз така ж історія», – зазначила Маріс Лаурі. 

У Литві схожий проєкт вже пройшов перше читання у парламенті. Його мета – прирівняти георгіївську стрічку та символи Z та V до нацистських та комуністичних символів, що поширить на них аналогічні заборони.

10:04

Станом на 28 березня уже 42 країни звернулися до Міжнародного кримінального суду у зв’язку з воєнними злочинами російських окупантів в Україні. Про це інформують в Міністерстві юстиції у Facebook.

«В разі визнання Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів російських військ причетні до них можуть бути затримані в будь-якій країні, яка визнає юрисдикцію цього суду. Усі особи, які вчинили злочини проти людяності та геноцид, є потенційно особами, щодо яких вже ведеться розслідування, тому що 42 країни вже подали заяви і підтримали таке розслідування МКС», – пряма мова міністра юстиції України Дениса Малюськи.

Малюська пояснив, що політичним чи військовим керівникам з Росії скоріш за все не допоможе дипломатичний паспорт – вони будуть затримані на території будь-якої європейської або іншої країни, передані в Гаагу і ув’язнені. Міністр додав, що особам, яких суд визнає винними, загрожує тривале позбавлення волі.

08:22

Тимчасовий повірений у справах Словенії в Україні Боштьян Лесяк прибув до Києва і розпочинає роботу. Про це повідомило МЗС Словенії у Twitter, пише «Європейська правда».

«Місто порожнє, вдалині чути сигнали тривоги та вибухи, в решті життя у тих, хто залишився в столиці, йде нормально», – зазначив дипломат після прибуття, додавши фото поруч з посольством у Києві й прапорами ЄС та Словенії.

07:26

У Туреччині презентували Bayraktar з українським двигуном — компанія Baykar Makina

Національна безпілотна бойова літальна система (MIUS) отримала назву Kızılelma. Безпілотник зможе розвивати швидкість до 800 км/год, а його вантажопідйомність становитиме 1500 кг.

 

07:20

Організатори «Оскар» на церемонії вручення кінопремії показали ролик зі словами на підтримку України, однак у ньому не було жодного слова про роль Росії у війні.

Міла Куніс згадала про Україну на церемонії Оскар.

Кіноакторку з чоловіком запросили на цьогорічну премію. Там Міла представляла номінантку на найкращу пісню Ребу Макінтайр. Зі сцени Оскара акторці українського походження дали слово:

«Нещодавні глобальні події змусили багатьох із нас почуватися спустошеними. Проте, коли ви бачите силу та гідність тих, хто зіткнувся з таким спустошенням, неможливо не захоплюватися їхньою стійкістю», – сказала Міла Куніс, маючи на увазі Україну та її народ.

Після цього на сцені з'явився текст із закликом зберегти хвилину мовчання та вшанувати жертв війни в Україні.

Бенедикт Камбербетч на Оскарі-2022 закликав допомогти Україні

«Це звірство, і воно біля наших дверей. Кожен з нас має робити більше: відкрити свої двері, поділитися кімнатою, виділити кошти, щоб допомогти 10 мільйонам людей, які шукають в нас порятунку», – закликав зірковий актор

Також зірка серіалу «Гра престолів» Джейсон Момоа продемонстрував хустинку у кольорах українського прапора.

04:22

Президент США Джозеф Байден

«Я поїхав до Європи з чітким посланням: ми повинні взяти на себе зобов’язання зараз боротися за демократію на тривалий період. Ми підтримуємо народ України і продовжимо гарантувати, що Росія заплатить сувору ціну за війну свого вибору».

0:33

Понад 100 000 людей зібралися у неділю у центрі Відня на благодійному концерті на підтримку України та її боротьби з російською агресією, повідомляє «Європейська правда».

Концерт був організований місцевими популярними виконавцями під девізом YesWeCare. Окрім виступів артистів на великому екрані показали відеозвернення президента України Володимира Зеленського.

«Ми продовжуємо вести війну, якої не хочемо. Ми не можемо змиритися з тим, що сильні цього світу зберігали мовчання, коли ми вимагали закрити повітряний простір. Зрештою, гинуть діти, руйнуються лікарні та спалюються міста», – сказав він. 

Глава держави ще раз наголосив на єдності населення своєї країни у боротьбі з російськими агресорами та повторив вимоги до міжнародної спільноти.

Зі сцени також звернувся президент Австрії Олександр Ван дер Беллен, який прийшов на концерт зі своєю дружиною. Він привітав сильний знак солідарності з людьми з України та людьми, які були змушені залишити свою батьківщину. 

«Жодна дитина не повинна сидіти в бункері, підвалі. Жодна дитина не повинна переживати війну», – сказав він.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024