стрічка

Азербайджан: все, що треба знати про події в Нагірному Карабаху

28 Березня 2022, 04:02
Азербайджан наступає: в Нагірному Карабасі ввели воєнний стан ОНОВЛЮЄТЬСЯ 9935
Азербайджан наступає: в Нагірному Карабасі ввели воєнний стан

У самопроголошеному Нагірному Карабаху загострилася воєнна ситуація: війська Азербайджану пішли у наступ. На такий крок держава зважилася, оскільки російських військових-миротворців відправили на війну в Україні.

Міноборони Азербайджану закликало Міноборони РФ забезпечити повне виведення залишків вірменської армії та незаконних вірменських збройних формувань з визнаних міжнародним співтовариством територій Азербайджану, не представляти у спотвореній формі пересування збройних сил Азербайджану в межах суверенних територій країни, не використовувати вираз «Нагірний Карабах» та правильно вказувати назву територій Азербайджану.

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що відкриття додаткових фронтів у сфері інтересів РФ на територіях інших країн дуже допомогло б Україні боротися з російським нападом. Одним із таких конфліктів він назвав Карабах.

Інформація оновлюється зазначеним часом.

28 березня

04:01

Азербайджан вдруге нагадав РФ, чий «Нагірний Карабах», – УП.

Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що заява російського міністерства про те, що Азербайджан залишив свої позиції на території Нагірного Карабаху, не відповідає дійсності.

Міністерство оборони ще раз заявило, що у Ходжалінському районі Азербайджану немає села під назвою «Фурух». Назва згаданого села – Фаррух.

Далі контекст пояснює журналіст, міжнародний оглядач Олександр Коваленко, відомий під ніком Злой одессит

«В Карабаху розвивається складна ситуація навколо села Фаррух, яке є законною територією Азербайджану, але весь цей час, як і багато інших територій регіону, знаходяться під окупацією.

У 2020 році Баку дав карт-бланш Єревану, вийти з конфлікту з гідністю, наскільки це можливо, поступово виводячи свої війська та НВФ із Карабаху, поетапно передаючи території Азербайджану, що було відображено у домовленостях. Але цього не сталося.

Не сталося 2020-го, 2021-го, очевидно, що не відбувалося 2022-го. І згідно з 4 пунктом саме Вірменія порушила домовленості 2020 року, а Росія, у певному сенсі, а якщо вже зовсім чесно, у безпосередньому, їй у цьому поткала протягом усього цього часу.

А тому, коли я знову бачу у стрічках щось на кшталт "Азербайджан окупує Вірменію!" або "Азербайджан провокує Вірменію воювати з Україною!" я просто запитую себе “Люди, ви ідіоти?”

Азербайджан займається тим, що було очікувано. Азербайджан знову змушений повертати належні йому території, після чергового обману, здійсненого тандемом Вірменії та Росії.

І що саме ідіотське мені доводиться чути так це те, що ці дії мотивують Вірменію відправляти в Україну бойовиків! Їм би зараз зі своїми проблемами розібратись. 

А якщо хтось не зрозумів, то на боці ЗС РФ вже давно воюють такі собі міфічні персонажі "горді арцахці", так само як "південні осетини" та "абхази". Але,, так само як за Україну воюють вірмени. Причому разом із азербайджанцями. Так само як у складі ЗС РФ є етнічні азербайджанці.

Бо і Україна і Росія – це багатонаціональні країни. І використання національного чинника, у подібних масштабних конфліктах, як елемент психологічного придушення і каталізації внутрішнього розбрату – це доля слабких духом і нікчемних людей. 

Карабах – Азербайджан, Крим – Україна. І без умовних і але. Час та місце – це не привід для обговорення, адже кожен відновлює свій суверенітет тоді, коли це максимально можливо.

Тоді як у деяких країнах досі тремтять від думки про відновлення свого суверенітету в міжнародно визнаних кордонах, Україна та Азербайджан не втрачають цієї можливості і реалізують її за всіх загроз. та ризики ззовні.

Ось, власне, і все».

27 березня

13:32

Про події в Нагірному Карабаху пояснює журналіст, міжнародний оглядач Олександр Коваленко, відомий під ніком Злой одессит.

«Коли ви кажете, що в Карабаху введено військовий стан, то ви повинні розуміти наступне.

Так званий «воєнний стан» в Карабаху, так би мовити, «ввів», так званий «глава» так званої «НКР» Араїк Арутюнян. Тобто незрозуміло хто, ввів незрозуміло що, незрозуміло де.

Що ж загалом щодо ситуації, то нині армія Азербайджану в Карабаху не вчиняє жодних дій, що перевершують 4-му пункту мирних угод, підписаних у листопаді 2020 року.

 

Тобто, знову-таки, цілком очікувана, буденна рутина щодо відновлення територіальної цілісності, документально закріпленої у вищезгаданій угоді», – пояснив Олександр Коваленко.

02:40

Міністерство оборони Азербайджанської Республіки закликало Міноборони російської федерації забезпечити повне виведення залишків вірменської армії та незаконних вірменських збройних формувань з територій Азербайджану. Про це пише «Обозреватель».

 Також зажадали не представляти у спотвореній формі рух збройних сил держави у межах своїх територій та не використовувати вираз «Нагірний Карабах», правильно вказуючи назву територій країни. У Міноборони Азербайджану наголосили, що на території держави немає адміністративно-територіальної одиниці під назвою «Нагірний Карабах».

26 березня

На території «Нагірно-Карабаської Республіки» (НКР) введено воєнний стан.

Про це повідомляє Міноборони РФ, – інформує УНІАН.

ЗС Азербайджану зайшли в зону відповідальності російського «миротворчого» контингенту на території Карабаху і виставили спостережний пост. Крім того, з 24 по 25 березня ЗС Азербайджану завдали 4 удари БПЛА «Bayraktar-TB 2» по підрозділах Нагірного Карабаху в районі населеного пункту Фурух.

Раніше в МЗС Вірменії повідомляли про порушення збройними силами Азербайджану лінії зіткнення на кордоні з Нагірним Карабахом в зоні відповідальності російських «миротворців». Азербайджанські військові зайняли село Парух в Аскеранському районі «НКР».

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вже зробив заяву, що ситуація в Нагірному Карабасі є напруженою і може стати кризовою.

Читайте такожСитуація щодо російського вторгнення в Україну 26 березня

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024